De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Drie miljoen extra Belgische humanitaire steun voor Oekraïne

Het Belang van Limburg

27/02/2022 - 18:51

Meryame Kitir, onze minister van Ontwikkelingssamenwerking, komt over de brug met drie miljoen euro voor humanitaire hulp aan Oekraïne. De steun is bedoeld om de dringende noden op te vangen en gaat via het Rode Kruis rechtstreeks naar de getroffen bevolking, zo benadrukt Kitir.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Kitir trekt hulp aan Oekraïne op tot 5 miljoen euro: “Hoe sneller we schakelen, hoe meer levens we kunnen redden” (08/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) maakt twee miljoen euro extra vrij voor humanitaire hulp aan Oekraïne. Eerder was er al een extra steun van drie miljoen euro aangekondigd. “De situatie wordt met de dag schrijnender. Daarom trek ik onze directe hulp aan de mensen in Oekraïne op tot vijf miljoen euro”, meldt Kitir, die vandaag de oorlogsvluchtelingen aan de Pools-Oekraïense grens bezoekt.
  [naar artikel]
 2. België maakt 2 miljoen extra vrij voor humanitaire hulp aan Oekraïne: “Situatie met de dag schrijnender” (08/03/2022 - Het Nieuwsblad)
  België maakt 2 miljoen euro extra vrij voor humanitaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) dinsdag aangekondigd tijdens een bezoek aan de Pools-Oekraïense grens. Het totaalbedrag komt zo op 5 miljoen euro.
  [naar artikel]
 3. VS beloven voor 368 miljoen extra humanitaire hulp aan Oekraïne (09/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten beloven nog eens 368 miljoen dollar (361 miljoen euro) aan humanitaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag gemeld.
  [naar artikel]
 4. EU reserveert 500 miljoen euro voor humanitaire hulp Oekraïne (01/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie trekt 500 miljoen euro uit voor humanitaire steun aan Oekraïne. Het geld is bedoeld om de nood van burgers te verzachten en vluchtelingen te verzorgen, zei voorzitter Ursula von der Leyen tijdens een speciale zitting in het Europees Parlement.
  [naar artikel]
 5. VN: 16 miljoen Oekraïners hebben nood aan humanitaire hulp (30/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Zowat zestien miljoen Oekraïners hebben nood aan humanitaire hulp. Daarnaast zijn er in Oekraïne zelf ook meer dan zes miljoen intern ontheemden. Dat heeft Osnat Lubrani, de coördinatrice van de Verenigde Naties voor humanitaire hulp voor Oekraïne, donderdag meegedeeld op een persconferentie.
  [naar artikel]
 6. België levert 8 miljoen euro steun aan Oekraïne (25/08/2022 - Express)
  De ministerraad van de federale regering heeft beslist acht miljoen euro bij te dragen aan het NAVO-fonds voor Oekraïne. Concreet zal dat geld worden ingezet voor de aankoop van EHBO-materiaal, winterkledij, nachtkijkers en medicijnen voor de Oekraïense soldaten. In het verleden leverde België al 9 miljoen euro aan humanitaire steun rechtstreeks aan het land in […]
  [naar artikel]
 7. Amerikanen beloven Oekraïne 60 miljoen dollar extra militaire steun (02/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski extra steun toegezegd in het conflict van Oekraïne tegen Rusland. De Amerikanen trekken opnieuw miljoenen uit.
  [naar artikel]
 8. België maakt 3 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp Oekraïne (27/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) heeft 3 miljoen euro vrijgemaakt voor extra humanitaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft de minister aangekondigd op Twitter. "We laten de mensen in Oekraïne niet in de steek", klinkt het.
  [naar artikel]
 9. België geeft voor 93,8 miljoen extra militaire steun aan Oekraïne: "Grootste steunpakket ooit" (27/01/2023 - VRT NWS)
  De federale regering stuurt voor 93,8 miljoen euro aan militaire hulp naar Oekraïne. Dat heeft ze bekendgemaakt op een persconferentie. Volgens premier Alexander De Croo gaat het om het grootste militaire steunpakket ooit aan Oekraïne, bovenop de 146 miljoen die al sinds het begin van de oorlog zijn toegekend. Daarnaast komt er ook een civiel steunpakket van 86 miljoen euro, waaronder 69 miljoen aan humanitaire hulp en 10,6 miljoen voor de heropbouw in het door oorlog geteisterde land.
  [naar artikel]
 10. Verenigde Staten levert nieuwste generatie killerdrones aan Oekraïne (17/03/2022 - Express)
  De Amerikaanse president Joe Biden bevestigde dat zijn land 800 miljoen dollar zou vrijmaken voor humanitaire steun aan Oekraïne. Dat kwam er nadat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky het Amerikaans Congres toesprak. Belangrijker is echter de toewijzing van extra wapens, waaronder de Switchblade-drones. Vanuit het Witte Huis gaf de Amerikaanse president een overzicht van het […]
  [naar artikel]
 11. Amerikanen beloven Oekraïne 51 miljoen euro extra militaire steun in conflict tegen Rusland (02/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Oekraïense collega Volodimir Zelensky extra steun toegezegd in het conflict tegen Rusland. Het gaat om 60 miljoen dollar (51 miljoen euro) aan militair materiaal.
  [naar artikel]
 12. Kernkabinet keurt nieuw steunpakket voor Oekraïne goed (12/05/2023 - Knack)
  Het kernkabinet heeft het licht op groen gezet voor een nieuw pakket aan steunmaatregelen voor Oekraïne, ter waarde van 92 miljoen euro. De helft van dat bedrag gaat naar militaire steun, de andere helft is steun aan de bevolking en dient ook om de Belgische diplomatieke aanwezigheid te consolideren. Premier Alexander De Croo had eerder al aangekondigd dat België een nieuwe inspanning zou doen om Oekraïne te steunen bij de voorbereiding van een tegenoffensief tegen Rusland. In totaal wordt 92 miljoen euro aan nieuwe middelen vrijgemaakt. Daarvan is 46 miljoen euro bestemd voor nieuwe militaire steun, zoals pantservoertuigen, wapens en munitie. Het is de bedoeling dat de eerste leveringen, in samenspraak met het Oekraïense leger, zeer snel plaatsvinden. Van de andere helft gaat 24 miljoen euro naar verdere humanitaire steun, in coördinatie met de Verenigde Naties, voor basisbehoeften zoals onderwijs, gezondheidszorg en voedselzekerheid in de grote steden en oorlogsgebieden. Ook wordt 8 miljoen euro uitgetrokken voor de wederopbouw van Oekraïne via fondsen van de Europese Investeringsbank en de Wereldbank, bovenop de reeds geïnvesteerde bedragen.  Tot slot zijn er investeringen gepland om het Belgische diplomatieke netwerk in Oekraïne te hervormen en te versterken, om de strategische infrastructuur van Oekraïne (waaronder de kerncentrales) te beveiligen en om het Internationaal Strafhof te ondersteunen bij het onderzoek naar de oorlogsmisdaden in Oekraïne. The post Kernkabinet keurt nieuw steunpakket voor Oekraïne goed appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 13. België levert 92 miljoen euro extra steun aan Oekraïne (12/05/2023 - De Tijd)
  17:50 Met het oog op het Oekraïense lenteoffensief stuurt de federale regering voor de tweede keer dit jaar een extra steunpakket van 92 miljoen euro naar het land.
  [naar artikel]
 14. Premier De Croo bevestigt 92 miljoen euro aan militaire steun voor Oekraïne: “Grootste steunpakket voor Oekraïne tot nu toe” (27/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Ons land gaat militair materieel zoals legervoertuigen, geweren, afweergeschut en kogels naar Oekraïne sturen. In totaal gaat het om 92 miljoen euro aan militaire steun, kondigde premier Alexander De Croo aan tijdens een persconferentie. Daarnaast stuurt ons land ook voor 69 miljoen euro aan humanitaire hulp naar het door oorlog geteisterde land.
  [naar artikel]
 15. België maakt 3 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp Oekraïne (27/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir heeft 3 miljoen euro vrijgemaakt voor extra humanitaire hulp aan Oekraïne. Dat meldt de minister zondag in een persbericht. “Ik maak me grote zorgen over de situatie in Oekraïne”, zegt Kitir. “Elke dag zien we de situatie slechter worden. Meer dan honderdduizend mensen zijn al op de vlucht geslagen en nog meer zullen volgen. De schade is enorm. We laten de mensen in Oekraïne niet in de steek.”
  [naar artikel]
 16. VN vragen 5,2 miljard euro om humanitaire noden Oekraïense bevolking te dekken: “Hun lijden is verre van voorbij” (15/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Naties hebben woensdag 5,6 miljard dollar (5,2 miljard euro) gevraagd om de humanitaire noden van 11,1 miljoen Oekraïners in eigen land en nog eens 4,2 miljoen Oekraïense vluchtelingen in Europa te dekken. "Het lijden van het Oekraïense volk is verre van voorbij, de Oekraïners hebben nog steeds nood aan internationale steun", onderstreepte Martin Griffiths, noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties, woensdag in een mededeling.
  [naar artikel]
 17. VS zetten 40 miljard dollar extra steun voor Oekraïne klaar (11/05/2022 - De Tijd)
  07:46 Democraten én Republikeinen stemmen met grote meerderheid militaire en humanitaire steun die nog groter is dan wat president Biden vroeg.
  [naar artikel]
 18. België maakt 3 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp aan Oekraïne: “We laten hen niet in de steek” (27/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir heeft 3 miljoen euro vrijgemaakt voor extra humanitaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft de minister aangekondigd. “We laten de mensen in Oekraïne niet in de steek”, klinkt het.
  [naar artikel]
 19. Al 24,8 miljoen euro ingezameld voor Oekraïne 12-12 (25/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Ongeveer drie weken nadat Oekraïne 12-12 werd gelanceerd, heeft het samenwerkingsverband van verschillende hulporganisaties maar liefst 24.829.113 euro ingezameld. Het ingezamelde geld wordt aangewend om humanitaire operaties te financieren in Oekraïne en in de omliggende buurlanden die geconfronteerd worden met een sterke instroom van vluchtelingen uit Oekraïne.
  [naar artikel]
 20. Canadese premier Trudeau belooft Oekraïense president Zelenski nog eens 450 miljoen euro militaire steun (23/09/2023 - VRT NWS)
  De Canadese premier Justin Trudeau heeft aan Oekraïne beloofd hen over de komende drie jaar voor 450 miljoen euro aan militaire steun te leveren. Zo krijgen de Oekraïners al zeker 50 militaire voertuigen. Daarnaast zullen de Canadezen ook meehelpen met het trainen van piloten en onderhoudsmonteurs voor de F-16's waar Oekraïne binnenkort over zal beschikken.
  [naar artikel]
 21. VS kennen Oekraïne nieuwe militaire steun toe (08/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De VS hebben Oekraïne voor 400 miljoen dollar (393 miljoen euro) militaire steun toegekend. Dat zegt het Pentagon. Het gaat om materiaal waarmee de Oekraïners Russische wapendepots en bevoorradingsketens van het Russische leger kunnen viseren.
  [naar artikel]
 22. Minister Kitir maakt 3 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp aan Oekraïne: “We laten hen niet in de steek” (27/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir heeft 3 miljoen euro vrijgemaakt voor extra humanitaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft de minister aangekondigd. “We laten de mensen in Oekraïne niet in de steek”, klinkt het.
  [naar artikel]
 23. Europese Unie zet licht op groen voor 500 miljoen euro extra militaire steun aan Oekraïne (22/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De lidstaten van de Europese Unie hebben vrijdag officieel het licht op groen gezet voor nog eens 500 miljoen euro aan wapens en militair materieel voor Oekraïne. Daarmee komt het totale bedrag dat de EU via zijn Europese Vredesfaciliteit in militaire steun aan Oekraïne spendeert op 2,5 miljard euro.
  [naar artikel]
 24. Militaire steun aan Oekraïne: welke beloftes liggen er al op tafel? (20/01/2023 - VRT NWS)
  In aanloop naar het overleg in Ramstein in Duitsland, waar een brede coalitie van defensieleiders vandaag de levering van zware tanks aan Oekraïne bespreekt, hebben heel wat landen al verschillende beloftes gemaakt op vlak van extra humanitaire én militaire steun aan het door oorlog geteisterde land. Onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland hebben al een lijstje bezorgd aan Oekraïens president Volodimir Zelenski van welke militaire voertuigen, aanvalswapens en verdedigingssystemen hij binnenkort mag verwachten.
  [naar artikel]
 25. Amerikaanse Senaat keurt 12 miljard dollar extra steun voor Oekraïne goed (29/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse Senaat heeft donderdag 12 miljard dollar (12,2 miljoen euro) extra steun voor Oekraïne goedgekeurd. Dat gebeurde bij de beslissing om de Amerikaanse begroting tot december te verlengen. De tekst, die door senatoren van beide partijen werd goedgekeurd, bevat een grote militaire luik voor Kiev nu de Russische president Vladimir Poetin voorbereidingen treft om de Russische annexatie van vier Oekraïense regio's te formaliseren.
  [naar artikel]
 26. VS gaan drie miljard dollar extra militaire steun leveren aan Oekraïne, ook Duitsland stuurt ruim 500 miljoen euro extra wapens (24/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de Oekraïense onafhankelijkheid gaan de Verenigde Staten woensdag drie miljard dollar/euro aan nieuwe militaire hulp voor het land aankondigen. Dat heeft een hoge Amerikaanse functionaris dinsdag aangegeven. Gisteren maakte Duitsland al bekend een half miljard euro extra wapens te sturen.
  [naar artikel]
 27. Premier De Croo bevestigt 92 miljoen euro aan militaire steun voor Oekraïne: “Grootste steunpakket tot nu toe” (27/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Ons land gaat militair materieel zoals legervoertuigen, geweren, afweergeschut en kogels naar Oekraïne sturen. In totaal gaat het om 92 miljoen euro aan militaire steun, kondigde premier Alexander De Croo aan tijdens een persconferentie. Het gaat onder meer om luchtdoelraketten en machinegeweren. Daarnaast stuurt ons land ook voor 69 miljoen euro aan humanitaire hulp naar het door oorlog geteisterde land.
  [naar artikel]
 28. Ondertekening EU-programma voor 500 miljoen euro steun voor Oekraïne (05/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie heeft maandag een nieuw pakket van 500 miljoen euro aan begrotingssteun voor Oekraïne ondertekend. De steun maakt deel uit van de toezeggingen die de EU heeft gedaan voor Oekraïne in april en mei.
  [naar artikel]
 29. Oorlog Oekraïne: verse Amerikaanse militaire steun neemt twijfel over extra miljardenpakket niet weg (22/09/2023 - De Tijd)
  14:07 Bij zijn bezoek aan het Witte Huis heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de belofte van 325 miljoen dollar aan verse militaire steun gekregen. Maar door weerstand bij de Republikeinen groei...
  [naar artikel]
 30. Premier De Croo is aan Oekraïense grens om humanitaire werkers hart onder de riem te steken (12/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Premier Alexander De Croo staat vandaag aan de grens van Oekraïne om de humanitaire werkers te bedanken. Daarbovenop heeft hij een steunpakket aan middelen en geld mee om de Oekraïense vluchtelingen aan de grens met Polen op te vangen, en humanitaire hulp tot in Oekraïne zelf te krijgen.
  [naar artikel]
 31. Live - ‘Russische raketaanvallen vergroten kans op nucleaire ramp’ • 29 miljoen euro extra Belgische steun aan Oekraïne (24/11/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 32. Nieuw Belgisch steunpakket voor Oekraïne ter waarde van 92 miljoen euro (12/05/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het kernkabinet heeft vrijdag het licht op groen gezet voor een nieuw pakket aan steunmaatregelen voor Oekraïne. Daarmee is 92 miljoen euro gemoeid. De helft van dat bedrag gaat naar militaire steun, de andere helft is steun aan de bevolking en dient ook om de Belgische diplomatieke aanwezigheid te consolideren.
  [naar artikel]
 33. Joe Biden wil in beslag genomen jachten van Russische oligarchen verkopen voor militaire en humanitaire steun aan Oekraïne (29/04/2022 - Express)
  Het Witte Huis heeft donderdag een nieuw plan onthuld om in beslag genomen bezittingen van Russische oligarchen te verkopen om Oekraïne te financieren. De eerste op de lijst zou een jacht van 90 miljoen dollar kunnen zijn. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne hebben de VS al voor miljoenen dollars aan tegoeden in […]
  [naar artikel]
 34. VS gaat gewonde Oekraïense soldaten verzorgen (27/07/2022 - Express)
  De Verenigde Staten doen bijzonder veel voor Oekraïne. Het land levert al voor 42 miljard dollar aan militaire steun en bijna negen miljard humanitaire steun, verreweg het meeste van alle landen. Maar nu gaan de VS ook Oekraïense soldaten verzorgen die gewond raakten in de strijd. Het plan werd ondertekend door de Amerikaanse minister van […]
  [naar artikel]
 35. Zwitserland geeft ruim 1,5 miljard euro extra steun aan Oekraïne (13/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Zwitserland zal tegen 2028 1,5 miljard Zwitserse frank (1,53 miljard euro) extra beschikbaar stellen voor Oekraïne, zei minister van Buitenlandse Zaken Ignazio Cassis op een conferentie in Washington. De minister benadrukte nog dat Zwitserland zich voor Oekraïne verbindt tot steun op lange termijn.
  [naar artikel]
 36. België koopt voor 32,4 miljoen euro munitie voor Oekraïne (09/06/2023 - Knack)
  De federale regering koopt voor 32,4 miljoen euro aan munitie voor het Oekraïense leger. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist, meldt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). Het gaat om 105mm-munitie die wordt aangekocht bij de Belgische industrie en ‘zo snel als mogelijk’ zal worden geleverd. De aankoop maakt deel uit van het veertiende militaire steunpakket aan Oekraïne.  In totaal leverde Defensie al voor 306 miljoen euro aan Oekraïne, zowel in de vorm van dodelijke wapens als niet-dodelijke steun, waarvan 41 miljoen euro aan brandstof. Daarnaast heeft het Belgische leger al meer dan 700 Oekraïense militairen opgeleid. Defensie zal binnen een coalitie met onder meer Denemarken en België ook Oekraïense piloten opleiden om met F-16-gevechtsvliegtuigen te kunnen vliegen. The post België koopt voor 32,4 miljoen euro munitie voor Oekraïne appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 37. Hoeveel steun gaf de VS al aan Oekraïne? En welke wapens werden er geleverd? (22/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Bij het bezoek van de Oekraïense president Zelensky aan de VS werd nog eens 1,8 miljard aan wapens beloofd voor de strijd tegen de Russische invasie. In totaal gaat het ondertussen al over zo’n 24 miljard dollar aan Amerikaanse militaire steun en nog eens 25 miljard dollar aan humanitaire en financiële steun.
  [naar artikel]
 38. Biden kondigt opnieuw 800 miljoen dollar militaire steun aan voor Oekraïne: "VS kan dit lang volhouden" (21/04/2022 - VRT NWS)
  De Amerikaanse president Joe Biden maakt opnieuw 800 miljoen dollar vrij voor militaire hulp aan Oekraïne. Het gaat om onder meer zware artillerie en munitie die Oekraïne moeten helpen bij de strijd in het oosten van het land. Sinds de start van de oorlog heeft de VS in totaal al zo'n 3,4 miljard dollar besteed aan militaire steun voor Oekraïne.
  [naar artikel]
 39. Live - België stuurt voor 92 miljoen aan nieuwe militaire en humanitaire steun • Rusland zegt Oekraïens offensief te hebben afgeweerd in Soledar (12/05/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 40. België plant 12 miljoen extra militaire steun voor Oekraïne (16/09/2022 - De Tijd)
  10:54 Ons land wil een nieuwe lading militaire hulp leveren aan Oekraïne, dat volop bezig is met een tegenoffensief. Het gaat om zware machinegeweren en munitie, vooral van FN-makelij.
  [naar artikel]
 41. Nooddecreet om extra steun te bieden aan Oekraïense leerlingen en leraars (18/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering neemt extra maatregelen om Oekraïense schoolkinderen in Vlaanderen beter te ondersteunen. Met een nooddecreet voorziet ze onder andere in een zomeraanbod en een vergoeding voor Oekraïense leerkrachten.
  [naar artikel]
 42. Premier De Croo en minister Lahbib ontmoeten president Zelensky tijdens onaangekondigd bezoek aan Kiev (26/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zijn vanochtend aangekomen in de Oekraïense hoofdstad Kiev, voor een onaangekondigd bezoek. Ze kondigen er zowat 37,4 miljoen euro extra Belgische steun aan. “De belangrijkste boodschap is de volledige steun van België aan Oekraïne”, aldus De Croo.
  [naar artikel]
 43. G7 zegt steun toe aan Oekraïne “zolang het nodig is” (27/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De G7-leiders hebben maandag in een gezamenlijke verklaring tijdens hun top in Zuid-Duitsland toegezegd Oekraïne “zo lang als nodig financiële, humanitaire, militaire en diplomatieke steun” te blijven verlenen.
  [naar artikel]
 44. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Burgemeester: “Brand in Zaporizja, grootste kerncentrale van Europa” - VN verwachten tot 10 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne (04/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Naties verwachten tot tien miljoen bijkomende vluchtelingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Vier miljoen mensen zouden in de buurlanden terechtkomen. Dat zegt VN-woordvoerder Stephane Dujarric, die beklemtoont dat het om een schatting gaat. Er komen in Oekraïne humanitaire corridors om de evacuaties vlotter te laten verlopen en om de bevolking van levensmiddelen en medicatie te voorzien. Volg alle laatste ontwikkelingen in dit liveblog.
  [naar artikel]
 45. LIVE OEKRAÏNE. “Oekraïne start nieuw offensief in Cherson” - Kiev krijgt opnieuw militaire steun van VS (15/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In grote delen van Oekraïne klinkt zaterdagochtend het luchtalarm, melden Oekraïense media. Of de luchtalarmen werden gevolgd door aanvallen is nog niet duidelijk. Ondertussen heeft de Amerikaanse regering de levering van weer een lading wapens aan Oekraïne bekendgemaakt. De wapens hebben een gezamenlijke waarde van 725 miljoen dollar (745 miljoen euro) en komen uit de voorraden van het defensieministerie, aldus het Pentagon. Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne hieronder in de liveblog.
  [naar artikel]
 46. LIVE OEKRAÏNE. “Oekraïne start nieuw offensief in Cherson” - Kiev krijgt opnieuw militaire steun van VS (15/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In grote delen van Oekraïne klinkt zaterdagochtend het luchtalarm, melden Oekraïense media. Of de luchtalarmen werden gevolgd door aanvallen is nog niet duidelijk. Ondertussen heeft de Amerikaanse regering de levering van weer een lading wapens aan Oekraïne bekendgemaakt. De wapens hebben een gezamenlijke waarde van 725 miljoen dollar (745 miljoen euro) en komen uit de voorraden van het defensieministerie, aldus het Pentagon. Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne hieronder in de liveblog.
  [naar artikel]
 47. België koopt pantservoertuigen voor Oekraïne (16/06/2023 - Knack)
  België zal pantservoertuigen voor troepentransport aankopen en leveren aan Oekraïne. Daarvoor heeft de federale regering vrijdag het licht op groen gezet. Het gaat al om een vijftiende Belgische steunpakket voor Oekraïne in de strijd tegen de Russische bezetter. Het pakket omvat 11 miljoen euro. Daarmee worden onder meer M113-pantservoertuigen aangekocht. De bedoeling is dat de Belgische industrie die aanpast om ze daarna aan Oekraïne te leveren.  Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) sluit verdere steun aan Oekraïne niet uit. ‘Zoals altijd gezegd blijven we in functie van de concrete vraag van Oekraïne naar oplossingen zoeken, in de eigen defensiestocks en/of in samenspraak met de Belgische industrie’, zegt ze. België was een van de eerste landen die militaire steun leverden aan Oekraïne, aldus nog Dedonder, die benadrukt dat het ‘geen wedstrijd tussen partnerlanden is, maar het resultaat van een coherente aanpak om zo goed als mogelijk tegemoet te komen aan de noden op het terrein’. Vorige week besliste de federale regering nog om voor 32 miljoen euro munitie voor Oekraïne aan te kopen. In totaal leverde Defensie al voor ruim 300 miljoen euro steun aan het land, zowel in de vorm van dodelijke wapens als niet-dodelijk materiaal, zoals brandstof. Het Belgische leger zal binnen een coalitie met onder meer Denemarken en Nederland ook Oekraïense piloten opleiden om met F-16-gevechtsvliegtuigen te kunnen vliegen. The post België koopt pantservoertuigen voor Oekraïne appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 48. AB InBev brengt Oekraïens bier op de Belgische markt (03/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Brouwer AB InBev gaat Chernigivske - een populair biermerk in Oekraïne - in ons land op de markt brengen. De winst is bestemd voor humanitaire hulp in Oekraïne.
  [naar artikel]
 49. De Croo en Lahbib brengen bezoek aan Kiev: ‘Volledige steun van België aan Oekraïne’ (26/11/2022 - Knack)
  Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zijn zaterdagochtend aangekomen in de Oekraïense hoofdstad Kiev voor een onaangekondigd bezoek.  Ze kondigen er een bijkomende Belgische steun van zowat 37,4 miljoen euro aan. ‘De belangrijkste boodschap is de volledige steun van België aan Oekraïne’, aldus De Croo. De Croo en Lahbib kwamen zaterdagochtend omstreeks  07.45 uur (06.45 uur Belgische tijd)  aan in de Oekraïense hoofdstad, ruim negen maanden nadat Rusland het buurland is binnengevallen. Onderweg naar Kiev benadrukte de premier dat het bezoek op ‘een belangrijk moment’ plaatsvindt. ‘De winter begint en Rusland valt de burgerbevolking aan’, aldus de premier. ‘Dit is een van de moeilijkste momenten van de oorlog’, voegde minister Lahbib toe. ‘Het is een cruciaal moment met de winter in aantocht’, zei ze. ‘België zal nogmaals zijn steun aan Oekraïne aantonen’, aldus nog de minister. De Croo en Lahbib wezen er ook nog op dat België een van de eerste landen was die Oekraïne militaire steun had geboden. De Croo erkende dat er een zeker risico hangt aan zo’n bezoek, maar wees er ook op dat het bezoek goed is voorbereid. ‘De Oekraïense bevolking bevolking leeft elke dag in gevaar’, zei hij. ‘Op dit moment vanuit België naar Oekraïne gaan, is dan ook een belangrijk signaal.’ Financiële en materiële steun België zal Oekraïne ook bijkomende steun leveren. De Croo en Lahbib maken van het bezoek gebruik om bijkomende Belgische steun van zowat 37,4 miljoen euro aan te kondigen. Naast bijkomende militaire steun gaat het ook om winterhulp van B-FAST met onder meer generatoren, eerste-hulppakketten en slaapzakken, om humanitaire steun via Unicef voor toegang tot water, hygiëne en sanitaire voorzieningen en om steun bij het herstel en wederopbouw. Bij dat laatste zal België steun bieden aan de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), voor het herstel van 14 ziekenhuizen en van water- en verwarmingsinfrastructuur. In totaal heeft België al 221,7 miljoen euro aan steun vrijgemaakt voor Oekraïne sinds de start van de oorlog. Het gaat om 145 miljoen euro militaire steun en 76,7 miljoen euro civiele steun. Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog op 24 februari gingen al heel wat westerse leiders De Croo en Lahbib voor. Vorig weekend was zo de Britse premier Rishi Sunak nog in de Oekraïense hoofdstad. Hij kondigde daar nieuwe Britse militaire steun aan, vooral wat betreft luchtafweer, ter waarde van 50 miljoen pond. De afgelopen tijd is Kiev meermaals het doelwit geweest van Russische raketaanvallen. Daarbij is onder meer de Oekraïense energie-infrastructuur geviseerd. The post De Croo en Lahbib brengen bezoek aan Kiev: ‘Volledige steun van België aan Oekraïne’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy