Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
12:51 uur

N-VA wil "loon naar werken" voor parlementsleden

De Redactie

04/03/2017 - 16:13

De N-VA stelt voor het loon van parlementsleden afhankelijk te maken van hun activiteit in commissies. Het idee maakt deel uit van 29 voorstellen die de partij in de werkgroep Politieke Vernieuwing op tafel legt.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE REDACTIE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. N-VA wil ‘loon naar werken’ invoeren voor parlementsleden (04/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  "Vergoeding van parlementslid afhankelijk maken van activiteit in commissies." Het is een van de 29 voorstellen voor politieke vernieuwing die de N-VA op tafel legt. Het komt er eigenlijk op neer dat een stukje van het loon van een parlementslid variabel wordt, in functie van zijn prestaties. Loon naar werken dus.
  [naar artikel]
 2. N-VA wil ‘loon naar werken’ voor parlementsleden (04/03/2017 - De Standaard)
  Loon naar werken. Dat principe wil de N-VA invoeren voor parlementsleden. ‘Het mag niet volstaan om tijdens de plenaire vergadering even op de stemknop te drukken.’
  [naar artikel]
 3. N-VA wil ziekteverlofregeling voor parlementsleden aanpassen: "Geen volledig loon meer" (26/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Als het van N-VA afhangt, moet de ziekteverlofregeling van parlementsleden gelijkgeschakeld worden met de regeling voor andere Vlamingen. "Nu is er...
  [naar artikel]
 4. Geslaagd experiment bij vrouwenbeweging: van 36 uur naar 30 uur werken voor zelfde loon (15/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Minder uren werken voor hetzelfde loon en toch de baas content houden: het kan perfect. Dat blijkt uit een experiment van de vzw Femma waarin de werknemers een jaar lang 30 uur in plaats van 36 uur gingen werken. "Dit 'nieuwe voltijds' zorgt voor een rijker, rustiger leven."
  [naar artikel]
 5. 'Om als jongere je steentje te kunnen bijdragen, moet je wel loon naar werken krijgen' (16/08/2016 - Knack)
  'Solidariteit tussen generaties kan echter alleen maar bestaan indien ook voor ons, jongeren, het basisprincipe "loon naar werk" ten volle geldt', schrijven Wim Soons en Justien Boussauw van Jong CD&V. Ze hekelen het misbruik dat gemaakt wordt van onbetaalde stages, en de huidige koppeling tussen loon en anciënniteit.
  [naar artikel]
 6. Spijbelende parlementsleden verliezen 60 procent van hun loon (03/05/2018 - VRT NWS)
  Het loon van parlementsleden is voortaan gekoppeld aan hun aanwezigheid tijdens Kamercommissies. Wie minder dan 80 procent van de commissies bijwoont, verliest 10 procent van z'n loon. Wie naar de helft van de commissies z'n kat stuurt verliest zelfs 60 procent van z'n loon. 
  [naar artikel]
 7. "We moeten meer werken door brexit": parlementsleden vragen hogere vergoedingen (20/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse autoriteit die de uitgaven van het parlement controleert, heeft vragen gekregen om de vergoeding voor parlementsleden te verhogen omwille...
  [naar artikel]
 8. Kamer hakt in loon afwezige parlementsleden (03/05/2018 - De Tijd)
  08:13 De Kamer gaat de nieuwe lichting parlementsleden in 2019 loon naar werk geven: wie spijbelt in commissies, verliest een deel van zijn wedde.
  [naar artikel]
 9. Minder loon voor parlementsleden die niet naar commissies gaan? (15/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  Bij de politieke partijen groeit het idee om Vlaams Parlementsleden minder loon te geven als ze wegblijven van de commissievergaderingen. Volgens voorzitter Jan Peumans is dat nu een probleem. In het federale parlement is er al zo’n regeling, die binnenkort ingaat.
  [naar artikel]
 10. Wullaert: "Gelijk loon voor Flames en Duivels? Brandje is een beetje aangestoken" (18/10/2017 - Sporza)
  De Deense voetbalvrouwen spelen het hard in hun strijd voor evenveel loon als hun mannelijke collega's. Wat vinden de Red Flames van het principe "zelfde spel, zelfde loon"?
  [naar artikel]
 11. Rem op lonen parlementsleden (12/04/2019 - De Morgen)
  Er komt een solide plafond op het loon van alle parlementsleden. Ook de politici met een extra functie mogen in totaal niet meer verdienen dan 150 procent van het parlementair loon.
  [naar artikel]
 12. Brits premier May vraagt parlementsleden om "de zenuwen in bedwang te houden" (12/02/2019 - De Morgen)
  De Britse premier Theresa May vraagt de Britse parlementsleden om meer tijd om een herwerkt brexitakkoord met de EU te bekomen. Dat bleek uit haar speech in het Britse Lagerhuis. Tegelijkertijd roept ze de parlementsleden op om "hun zenuwen in bedwang te houden". "Het zal mogelijk nog tijd kosten om een herwerkte deal te krijgen", maar "de gesprekken zijn nu in een cruciaal stadium".
  [naar artikel]
 13. Straks loon naar werken in parlement? (04/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Meerderheidspartij N-VA wil dat parlementsleden betaald worden voor de hoeveelheid werk die ze leveren. Nu volstaat het om één keer per week naar
  [naar artikel]
 14. "Bpost vermaalt menselijk potentieel tot appelmoes" (24/01/2017 - De Redactie)
  De vakbonden vinden dat de postbodes te weinig tijd krijgen om hun taken uit te oefenen: amper 5,670 seconden per brief. "Mensen verlaten Bpost en gaan elders voor een lager loon werken", klinkt het.
  [naar artikel]
 15. "Sta 10 procent van tv-geld af om vrouwelijke profvoetballers basisinkomen te geven" (06/01/2017 - Sporza)
  Het riante loon van Axel Witsel in China brengt ook de discussie over het loon van de vrouwelijke Duivels opnieuw op de voorgrond. "De verschillen in België zijn bijzonder groot."
  [naar artikel]
 16. N-VA-nota schrijft parlementsleden wat te zeggen over Trump (03/02/2017 - De Redactie)
  Dat blijkt uit een gelekte mail aan de woordvoerders die ook aan de parlementsleden is gestuurd. De N-VA wil zo voorkomen "dat wordt gereageerd op foutieve informatie uit media", want er is "veel informatie die achteraf niet juist blijkt".
  [naar artikel]
 17. Vakbonden over plannen om ambtenaren na 65ste te laten werken: “Opstap naar afbraak loon- en arbeidsvoorwaarden” (02/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De socialistische overheidsvakbond ACOD is allerminst te spreken over de plannen van Vlaams minister van Ambtenarenzaken Bart Somers rond het pensioen van de Vlaamse ambtenaren. De minister wil bijvoorbeeld dat ze ook na hun 65ste aan de slag kunnen blijven indien ze dat wensen. Maar de vakbond vreest dat een en ander een "opstap naar het afbreken van de loon- en arbeidsvoorwaarden" van het overheidspersoneel betekent.
  [naar artikel]
 18. May waarschuwt parlementsleden voor "onbekend terrein" als ze brexitakkoord verwerpen (06/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Verenigd Koninkrijk zal zich op "onbekend terrein" begeven als de Britse parlementsleden op 14 of 15 januari het brexitakkoord afkeuren. Daar...
  [naar artikel]
 19. Cafetariaplannen: kiezen tussen loon en voordelen (10/11/2017 - Knack)
  Met een meerkeuzeplan kunnen werknemers à la carte kiezen uit alternatieven voor een deel van hun loon. Wat zijn de voordelen en de nadelen? "Het is altijd opletten als je loon opoffert."
  [naar artikel]
 20. Vrouwelijke parlementsleden willen recht op "blote armen" in Amerikaans Congres (15/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een aantal Amerikaanse parlementsleden hebben vrijdag op de trappen van het Capitool in Washington actie gevoerd op het recht op "blote armen".
  [naar artikel]
 21. "Onlogisch en oneerlijk dat burgemeesters tegelijk loon en uitkering krijgen" (23/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Burgemeesters en schepenen die werkloos zijn, hebben nog altijd recht op hun werkloosheidsuitkering, bovenop hun nochtans al behoorlijk loon. "Ik
  [naar artikel]
 22. Britse parlementsleden vragen politie om strenger op te treden tegen brexit-demonstranten na "nazi-scheldpartij" (08/01/2019 - VRT NWS)
  Meer dan 50 Britse parlementsleden hebben een gezamenlijke brief gestuurd naar het hoofd van de Londense politie om hun bezorgdheid te uiten over het gedrag van uiterst-rechtse brexit-demonstranten. De brief volgt op een incident gisteren waarbij een pro-Europees parlementslid werd uitgescholden voor "nazi" tijdens een gesprek op televisie.
  [naar artikel]
 23. Vlaamse parlementsleden werken tot 65: "Dit thema ben ik hartsgrondig beu" (10/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Vlaams Parlement heeft als eerste de verhoging van de parlementaire pensioenen aangenomen. De discussie sleept al veel langer aan. De
  [naar artikel]
 24. Vlaamse parlementsleden werken tot 67: "Dit thema ben ik hartsgrondig beu" (10/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Vlaams Parlement heeft als eerste de verhoging van de parlementaire pensioenen aangenomen. De discussie sleept al veel langer aan. De
  [naar artikel]
 25. Theresa May beticht van "omkopen" van Labour-parlementsleden (04/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse oppositiepartij Labour heeft premier Theresa May ervan beticht dat ze parlementsleden van Labour probeert "om te kopen" in ruil voor...
  [naar artikel]
 26. Mooi gebaar van geschorste Calhanoglu: "Ik wil 4 maanden geen loon" (07/02/2017 - Sporza)
  Leverkusen moet Calhanoglu 4 maanden missen, omdat hij 6 jaar geleden contractbreuk pleegde. "Leverkusen heeft er niets mee te maken, dus ik wil afzien van mijn loon."
  [naar artikel]
 27. Kamerleden hebben auditrapport 16 nog niet gekregen: "Parlement wordt volledig buitenspel gezet" (13/04/2018 - VRT NWS)
  SP.A-Kamerlid Dirk Dirk Van der Maelen vindt het ongehoord dat parlementsleden pas straks in de Kamer de audit zullen krijgen over de F-16's. Op die manier kunnen de parlementsleden hun werk niet grondig voorbereiden, zegt Van der Maelen in "De ochtend" op Radio 1. De parlementsleden hadden ook gevraagd om te mogen spreken met de vrouw van premier Charles Michel (MR). Ze is defensieadviseur van de minister van begroting. De vraag werd afgewezen, ook dat zet kwaad bloed bij de oppositie. 
  [naar artikel]
 28. Geslaagd experiment bij vrouwenbeweging: van 36 uur naar 30 uur werken voor zelfde loon (15/10/2020 - De Morgen)
  Minder uren werken voor hetzelfde loon en toch de baas content houden: het kan perfect. Dat blijkt uit een experiment van de vzw Femma waarin de werknemers een jaar lang 30 uur in plaats van 36 uur gingen werken. ‘Dit ‘nieuwe voltijds’ zorgt voor een rijker, rustiger leven.’
  [naar artikel]
 29. Jesse Klaver: "Regering moet mee beslissen over loon van topman bij grootbanken" (13/03/2018 - VRT NWS)
  In Nederland wil oppositiepartij GroenLinks dat de minister van Financiën mee mag beslissen over het loon van topbankiers. "Als zo'n bank omvalt moet de overheid die bank redden met belastinggeld. Het is dus een semi-overheidsbedrijf", zegt GroenLinks-partijvoorzitter Jesse Klaver in "De wereld vandaag" op Radio 1.
  [naar artikel]
 30. Broos had gesprek met bondsvoorzitter Kameroen: "Iedereen is opnieuw wakker" (30/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Onbetaalde rekeningen en achterstallig loon: het was de laatste  dagen en maanden niet aangenaam werken voor Kameroens bondscoach Hugo Broos. Hij
  [naar artikel]
 31. Vrouwelijke parlementsleden willen recht op "blote armen" in Amerikaanse Congres (15/07/2017 - De Redactie)
  Een aantal Amerikaanse parlementsleden hebben vrijdag op de trappen van het Capitool in Washington actie gevoerd op het recht op "blote armen". De kledingvoorschriften van het Congres laten dat momenteel niet toe.
  [naar artikel]
 32. Politici krijgen voortaan loon naar werk (10/05/2017 - De Tijd)
  07:58 Federale parlementsleden moeten in de toekomst meer doen dan een keer per week aanwezig zijn in de plenaire vergadering om een volledig loon te krijgen.
  [naar artikel]
 33. Waarom de parlementsleden van Groen maar een derde van hun loon overhouden (26/09/2019 - De Standaard)
  ‘Vind jij eigenlijk dat je genoeg vergoed wordt voor wat je doet?’ Die vraag stelde James Cooke aan Groen-fractieleider Kristof Calvo (32). Groene parlementsleden houden grofweg maar een derde van hun loon over. Door vadertje staat, maar ook door de eigen partij.
  [naar artikel]
 34. Waarom groene parlementsleden maar een derde van hun loon overhouden (27/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  “Vind jij eigenlijk dat je genoeg vergoed wordt voor wat je doet?” Die vraag stelde James Cooke aan Groen-fractieleider Kristof Calvo (32). Groene parlementsleden houden grofweg maar een derde van hun loon over. Door vadertje staat, maar ook door de eigen partij.
  [naar artikel]
 35. De Bruyne krijgt loon naar werken: contract tot 2023, gegarandeerd 300.000 euro per week over zes jaar (22/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De handtekeningen staan er nu ook officieel. Kevin De Bruyne (26) heeft bij Manchester City loon naar werken gekregen: een contract dat hem tot...
  [naar artikel]
 36. Wat met cultuur? "Met mondjesmaat kraan opendraaien" versus "Laat ons werken met onze draaiboeken" (18/08/2020 - VRT NWS)
  De cultuurhuizen en concertzalen trekken al een tijdje aan de alarmbel. Ze hopen dat de Nationale Veiligheidsraad hen donderdag toelaat om weer meer bezoekers te ontvangen. Maar epidemioloog Pierre Van Damme wil niet te snel gaan. "Een eerste logische stap zou zijn om terug te gaan naar de regel van 200 mensen binnen en 400 mensen buiten." Tom Kestens van de Crisiscel Cultuur vraagt om naar de zaalcapaciteit te kijken en benadrukt: de sector kan coronaproof werken, laat ons dan ook werken.
  [naar artikel]
 37. Niet in commissie? Minder loon voor Vlaamse parlementsleden (15/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Er groeit een consensus om het loon van de leden van het Vlaams parlement te koppelen aan hun aanwezigheid in commissievergaderingen. Dat schrijven...
  [naar artikel]
 38. Minister van Werk Peeters wil thuisblijftaks invoeren: “We willen mensen net langer laten werken” (08/07/2017 - Het Nieuwsblad)
  Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil een taks invoeren voor bedrijven die hun oudere werknemers met een deel van hun loon thuis laten zitten in plaats van te laten werken. Die maatregel gaat volgens hem namelijk in tegen de boodschap van de regering, die al jaren zegt dat we langer moeten werken. "Het is een verkeerd signaal," aldus Peeters aan VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 39. Vervoort pleit voor minder parlementsleden in Brussel (19/09/2016 - De Redactie)
  De Brusselse minister-president ijvert in Le Soir voor minder parlementsleden in zijn gewest. "Maar we moeten de Nederlandstalige minderheid blijven beschermen", zegt hij.
  [naar artikel]
 40. Van Besien na "teruggedraaid" ontslag Meeuws: "Dit is geen ernstige manier van werken" (17/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Groen gaat in Antwerpen met een eigen "progressief en positief alternatief" naar de Antwerpse kiezer, nu het project Samen is stopgezet. Dat hebben...
  [naar artikel]
 41. Parlementsleden doen meer dan je denkt - Michiel Nuytemans (09/03/2017 - De Redactie)
  Na de schandaalsfeer rond het "graaien" van politici leggen alle partijen voorstellen op tafel in de hoop het vertrouwen te herstellen. De N-VA wil parlementsleden verlonen op basis van hun werk. Is dat wel een goed idee?
  [naar artikel]
 42. Rutten over uitspraak De Wever: "Bij ons is de goesting om te werken altijd even groot" (05/05/2018 - VRT NWS)
  Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten "voelt zich niet aangesproken" door de uitspraken die N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteravond deed in "Terzake", waarin hij verklaarde dat "de "dash" een beetje uit de regeringsploeg is verdwenen". "Bij Open VLD is de goesting om te werken altijd even groot."
  [naar artikel]
 43. Unequal Pay Day: "Vanaf vandaag tot einde van jaar werken vrouwen in Europa gratis" (04/11/2019 - De Morgen)
  De vrouwenbewegingen zij-kant en PES Women (Party of European Socialists) hebben 4 november 2019 uitgeroepen tot Europese ‘Unequal Pay Day’, de symbolische dag voor ongelijk loon.
  [naar artikel]
 44. PVDA roept alle parlementsleden op helft van loon te schenken aan strijd tegen corona (11/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het uiterst linkse PVDA doet een oproep aan alle parlementsleden om de helft van hun loon van april af te staan in de strijd tegen het nieuwe...
  [naar artikel]
 45. "Car for cash" is een feit: "Compensatie voor wildgroei bedrijfswagens" (30/06/2017 - De Redactie)
  De vergoeding valt onder dezelfde fiscale regels al een bedrijfswagen en wordt dus niet belast als het gewone loon.
  [naar artikel]
 46. "Equal pay day": vrouwen hebben nu pas verdiend wat mannen in 2018 verdienden (14/03/2019 - VRT NWS)
  Vandaag is het Equal Pay Day, de datum die aangeeft hoeveel langer vrouwen moeten werken om hetzelfde loon te verdienen als mannen in de privé sector. Die loonkloof heeft vooral te maken met de vaststelling dat veel meer vrouwen (44%) deeltijds werken dan mannen (11%). En dat terwijl slechts 8% van de vrouwen aangeeft geen voltijdse job te willen uitoefenen. De progressieve vrouwenbeweging ‘zij-kant’ heeft daarom ook de deeltijdse lonen mee in de absolute loonmassa verrekend. De beweging voert, samen met enkele andere organisaties, vandaag actie voor gelijk loon, maar ook om mannen hun verantwoordelijkheid te laten opnemen en de zorgtaken beter te verdelen.
  [naar artikel]
 47. Britse popsterren en parlementsleden zingen voor Jo Cox (16/12/2016 - De Redactie)
  Exact 5 maanden nadat de Britse politica is vermoord, verschijnt een single om haar te eren. Het gaat om een cover van "You can't always get what you want" van de Rolling Stones, ingezongen door popsterren en parlementsleden.
  [naar artikel]
 48. Britse parlementsleden coveren Stones voor vermoorde politica Jo Cox (17/11/2016 - De Redactie)
  Ze brengen "You can't always get what you want" om geld in te zamelen voor de Jo Cox Foundation. "'s Werelds eerste parlementaire rockband", zegt correspondente Lia van Bekhoven.
  [naar artikel]
 49. HET DEBAT. Minder uren werken voor hetzelfde loon: de toekomst of economische sciencefiction? (15/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Minder uren werken voor hetzelfde loon en toch de baas content houden: het kan perfect. Dat blijkt althans uit een experiment van de vzw Femma waarin de werknemers een jaar lang 30 uur in plaats van 36 uur gingen werken. “Dit ‘nieuwe voltijds’ zorgt voor een rijker, rustiger leven”, zo klinkt het. Is dat echt zo? En is dat wel betaalbaar, minder werken met behoud van loon? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele experts ervan vinden.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.