Sinds 1998 maakt het Wereld Natuur Fonds (WWF) om de 2 jaar een rapport op over de gezondheid van onze planeet. Die gezondheid wordt gemeten aan de hand van de toestand van de biodiversiteit. Uit het jongste rapport dat vandaag verschenen is, blijkt dat het met de biodiversiteit slecht gesteld is. Onze planeet is met andere woorden ziek. [naar artikel]
Vegetarische kant-en-klare voeding is handig als je geen keukenprins(es) bent, maar toch de gezondheid van de planeet een warm hart toedraagt. Al is het niet iets voor elke dag. [naar artikel]
De Europese Unie is er de afgelopen jaren niet in geslaagd haar natuur gezonder te maken. De biodiversiteit blijft achteruitgaan en de noodzakelijke investering in de natuur is uitgebleven, oordeelt het Europees Milieuagentschap in “de grootste en meest volledige doorlichting van de natuur die ooit in de EU is uitgevoerd”. Er zijn wel “inspirerende succesverhalen”, maar op onvoldoende grote schaal. [naar artikel]
Om de twee jaar maakt het Wereld Natuur Fonds (WWF) een rapport op over de gezondheid van onze planeet. Het resultaat moet ons wakker schudden, zegt directeur Sofie Luyten: "Vandaag is de wetenschappelijke wereld het eens dat er zich een zesde massa-extinctie ontrolt voor onze ogen." [naar artikel]
Door gezonder te gaan eten, kunnen we onze watervoetafdruk tot 55 procent kleiner maken. [naar artikel]
Nachtverlichting kan de kans op overgewicht en mentale problemen groter maken. Ook voor de biodiversiteit is de impact van nachtelijke verlichting groter dan gedacht. Dat zeggen het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en PIH - Kenniscentrum Milieu en Gezondheid in twee literatuurstudies. [naar artikel]
De EAT-Lancet Commission heeft een dieet samengesteld dat zowel heilzaam is voor onze gezondheid als de gezondheid van de planeet. En het is bovendien haalbaar. Waaruit bestaat het? [naar artikel]
Mentale gezondheid is een hot topic. Belgen worstelen meer met burn-outs of eetstoornissen en de wachttijden in de mentale zorg zijn ellenlang. In deze Europese mental health week delen we 10 memorabele inzichten die je mentale huishouden weer op orde kunnen krijgen. Van de impact van sociale media of hoe je ‘geneest’ van perfectionisme tot MDMA en truffels voor een beter humeur. [naar artikel]
Minder vlees, meer fruit en kraantjeswater. Het is slechts een greep uit de tips die de geüpdatete voedingsdriehoek ons geeft. Die zal voortaan ook de milieu-impact van onze voeding in rekening brengen. ‘Want wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.’ [naar artikel]
De coronacrisis slorpt al onze aandacht op. Terecht. Voor het grotere plaatje mogen we de oorsprong van de crisis niet vergeten: het coronavirus kwam er omdat mensen veel te roekeloos zijn omgesprongen met de natuur. Overbevolking en globalisering zorgden er dan weer voor dat het in een mum van tijd tot een planetaire pandemie is gekomen. De veerkracht van onze planeet is weg, betogen vier natuur- en milieuorganisaties, we moeten die veerkracht dringend herstellen. [naar artikel]
Zwaar bewerkte voeding - denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank - levert een steeds groter aandeel van ons dieet. Dat is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet, schrijven vier Australische voedingswetenschappers. Tijd om rigoureus te minderen met ultrabewerkt voedsel. [naar artikel]
Kan de waarde van natuur worden uitgedrukt in geld? Chemiereus Dow Chemical denkt van wel en gaat de impact van zijn beleid op natuur en dier berekenen. Ook in België duiken 'natuurkapitaalconsultants' op. [naar artikel]
We weten al langer dat onze gezondheid én het milieu er wel bij varen als we groenten de ster laten zijn in onze gerechten. En daarvoor hoef je je eetpatroon niet eens drastisch te veranderen of aan smaak in te boeten. Gewoon af en toe bewust koken, maakt al een wereld van verschil. Ter inspiratie serveert foodie Sonja Peeters drie maaltijden. “Groenten, fruit, peulvruchten, granen en noten zijn dé key ingrediënten in een menu met lage impact.” [naar artikel]
Een internationaal biodiversiteitsrapport schetst een onfraai beeld van onze natuur. 'We zijn de fundamenten aan het aantasten van onze economieën, ons levensonderhoud, de voedselveiligheid, onze gezondheid en levenskwaliteit in de hele wereld.' [naar artikel]
Gezondheid en milieu: beide zijn belangrijk. Maar wat als ze in conflict komen? [naar artikel]
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zopas de resultaten van een nieuw onderzoek naar frisdrank en de impact op onze gezondheid ervan bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat amper twee blikjes per dag al een grote impact kunnen hebben op de gezondheid. [naar artikel]
De uitbraak van het coronavirus heeft ons dagelijks leven stevig door elkaar geschud. Sciensano lanceert daarom de ‘COVID-19 gezondheidsenquête’ om de impact ervan op onze gezondheid, ons gebruik van gezondheidsdiensten en onze leefgewoonten te achterhalen. [naar artikel]
Het thema van de Week van het Bos 2018 is: ‘ravotten’. Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Buiten spelen en op avontuur gaan in de natuur maakt ons gezonder én creatiever. We moeten onze natuur koesteren en respecteren, de kwaliteit verbeteren… en er zuinig op zijn. Allemaal samen! Want ravotten in de natuur, dat doet deugd. [naar artikel]
Bij vrienden kunnen we altijd iets rechtzetten. Daardoor denken we al snel dat dat zogenaamd milieuvriendelijk gedrag onze impact op de planeet compenseert. Ecologisten doen zo misschien meer kwaad dan goed, stellen Zweedse onderzoekers. [naar artikel]
'Al decennia voert de menselijke soort een oorlog tegen de planeet en de planeet geeft een slag terug. We moeten een einde maken aan onze oorlog tegen de natuur en de wetenschap zegt ons dat we dat kunnen doen', aldus VN-secretaris-generaal Antonio Guterres aan de vooravond van de VN-klimaatconferentie (COP25) in Madrid. [naar artikel]
Greenpeace wil de Vlaamse regering voor de rechter dagen omdat ze te weinig doet in de strijd tegen luchtvervuiling. Ze onderschat de impact ervan op onze gezondheid, is de kritiek. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is het daar niet mee eens. Over welke luchtvervuiling gaat het hier eigenlijk? En wat zijn die effecten op onze gezondheid? [naar artikel]
Volgens wetenschappers stevenen we af op een nieuwe massale uitsterving van het leven op onze planeet. “Er is geen twijfel meer over”, zegt biologe Katrien Goossens. Het is de zesde keer in de geschiedenis van onze planeet dat dit gebeurt, alleen is het dit keer niet door de natuur veroorzaakt. [naar artikel]
Van 28 mei tot 4 juni is het de week van de bij. En wie bij zegt, zegt honing. Met de lekkernij ben je wel even zoet: niet alleen met de smaak ervan, maar ook met de hoeveelheid feiten en fabels die erover de ronde doen. Zo zou honing veel gezonder zijn dan suiker, kan het keelpijn genezen en nooit vervallen. Maar klopt dat wel? Honingexpert Wim Reybroeck scheidt 8 feiten van fabels: “De enzymen die bijen toevoegen aan honing zijn goed voor je lichaam.” [naar artikel]
Chef Kim De Visschere en souschef Mathias Trifogli van restaurant Roots in Gent proeven 10 groenteburgers uit de versafdeling van de supermarkten. Wat zij hopen te ontdekken is een burger die volop gaat voor de rijke smaak van één of meerdere groenten. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.