De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

“Zoek de oplossing in eigen land”: vier manieren waarop Rusland de sancties probeert te overleven

Gazet van Antwerpen

22/04/2022 - 20:07

De economische sancties voor de oorlog in Oekraïne doen het Westen meer pijn dan Rusland zelf. De Russische president Vladimir Poetin kan het niet genoeg herhalen. Ook in eigen land houdt hij vol dat er meer dan genoeg manieren zijn om de sancties te omzeilen en er profijt uit te halen. CNN ziet al zeker vier manieren waarop Rusland de sancties probeert te overleven.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Amerikaans president Biden legt Rusland extra sancties op: “Poetin wordt een paria op het internationale toneel” (24/02/2022 - Express)
  Amerikaans president Joe Biden heeft in een persconferentie op donderdagavond een extra reeks sancties bekend gemaakt tegenover Rusland. Met de nieuwe sancties wil Biden vooral Rusland financieel blijven treffen. “Poetin is de agressor, Poetin koos deze oorlog en nu moet zijn land de gevolgen dragen”, zei de president. “We zagen het effect van onze sancties […]
  [naar artikel]
 2. Poetin: “Westen probeert schuld voor eigen fouten bij Rusland te leggen” (10/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens een vergadering van de regering gezegd dat het Westen de schuld voor haar eigen fouten bij Rusland probeert te leggen. “Ze misleiden hun eigen bevolkingen”, klonk het donderdag.
  [naar artikel]
 3. China wijst westerse sancties tegen Rusland af en dringt aan op dialoog (23/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  China heeft de westerse sancties tegen Rusland afgewezen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing stelt dat sancties nooit de beste manier zijn om problemen op te lossen. Het land dringt erop aan dat de betrokken partijen in dialoog gaan. “Ze moeten daarbij kalm blijven en behoedzaam te werk gaan” in plaats van “olie op het vuur te gooien”.
  [naar artikel]
 4. Oog om oog: Rusland straft VS met eigen sancties en uitzettingen (16/04/2021 - Express)
  Rusland zet tien Amerikaanse diplomaten het land uit en kondigt sancties af tegen acht hoge Amerikaanse functionarissen. Dat heeft het Russisch ministerie van buitenlandse zaken bekend gemaakt. Op de lijst van het Russische ministerie met Amerikaanse functionarissen die niet langer in het land welkom zijn, staan volgens het persbureau Reuters onder anderen FBI-directeur Christopher Wray, directeur nationale […] Lees dit artikel: Oog om oog: Rusland straft VS met eigen sancties en uitzettingen
  [naar artikel]
 5. Russische minister van Transport: “Rusland heeft zwaar te lijden onder westerse sancties” (23/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische minister van Transport Vitali Saveliev heeft toegegeven dat de sancties die het Westen tegen Rusland heeft getroffen wegens de oorlog in Oekraïne voor ernstige logistieke problemen zorgen. “De sancties die vandaag tegen Rusland gelden, hebben bijna de volledige logistiek in ons land kapotgemaakt, en we worden gedwongen om te zoeken naar nieuwe logistieke corridors”, zei de minister tijdens een bezoek aan de Russische stad Astrakhan.
  [naar artikel]
 6. Biden kondigt nieuwe zware sancties aan tegen Rusland: “Hij en zijn land zullen de gevolgen dragen” (24/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na de inval in Oekraïne komen er “harde sancties” tegen Rusland, zo heeft de Amerikaanse president Joe Biden donderdag aangekondigd tijdens een toespraak in het Witte Huis. De maatregelen zullen het Russische financiële systeem hard treffen, klinkt het.
  [naar artikel]
 7. “Rusland isoleren is onmogelijk”: Poetin noemt sancties tegen zijn land “bedreiging voor hele wereld” (07/09/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het is “onmogelijk” voor westerse landen om Rusland te isoleren ondanks de sancties tegen Moskou die een “bedreiging voor de hele wereld” vormen, zei de Russische president Vladimir Poetin woensdag.
  [naar artikel]
 8. Poetin noemt sancties tegen zijn land “bedreiging voor hele wereld”: “Rusland isoleren is onmogelijk” (07/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het is “onmogelijk” voor westerse landen om Rusland te isoleren ondanks de sancties tegen Moskou die een “bedreiging voor de hele wereld” vormen, zei de Russische president Vladimir Poetin woensdag.
  [naar artikel]
 9. Ook Macron waarschuwt Rusland voor nieuwe “massieve sancties” (11/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Unie staat klaar om nieuwe “massieve sancties” te nemen tegen Rusland indien president Vladimir Poetin de oorlog in Oekraïne voortzet. “Er zijn geen taboes”, zo waarschuwde de Franse president Emmanuel Macron na afloop van de Europese top in Versailles. “Indien Rusland – ondanks dat Poetin zegt dat hij in onderhandelingen gelooft – de bombardementen opvoert en Kiev belegert, dan weten we dat we nieuwe massale sancties moeten nemen”, aldus Macron.
  [naar artikel]
 10. Biden kondigt “harde sancties” aan tegen Rusland: “We verbannen hen van de wereldeconomie” (24/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Na de inval in Oekraïne komen er “harde sancties” tegen Rusland, zo heeft de Amerikaanse president Joe Biden donderdag aangekondigd tijdens een toespraak in het Witte Huis. De maatregelen zullen het Russische financiële systeem hard treffen, klinkt het.
  [naar artikel]
 11. Moskou dreigt met “stevige” en “pijnlijke” reactie op Amerikaanse sancties (23/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Rusland wil met “stevige” en “pijnlijke” maatregelen reageren op de sancties die de Verenigde Staten hebben ingesteld. Dat blijkt woensdag uit een mededeling van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
  [naar artikel]
 12. Bestaan er sancties die Rusland zo zwaar raken dat oorlog in Oekraïne vermeden wordt? Expert legt uit (22/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Met “een spervuur aan sancties” hoopt het Westen de Russische president Vladimir Poetin op de knieën te dwingen. Het moeten maatregelen zijn die Rusland pijn doen, zegt premier Alexander De Croo (Open Vld). Maar wat zijn dat dan, sancties die het land écht treffen? En kunnen ze een regelrechte oorlog in Oekraïne voorkomen? Of hebben de Russen gelijk als ze zeggen dat “ze er geen moer om geven”? We vroegen het aan professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB).
  [naar artikel]
 13. Vandenbroucke pleit voor strengere Europese sancties tegen Rusland: “We moeten er maar bijnemen dat we daar zelf last van hebben” (25/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De EU-leiders zijn het gisteren op de Europese top in Brussel eens geworden over een nieuw pakket harde sancties tegen Rusland. Die zullen “enorme en ernstige gevolgen” hebben voor het land, klinkt het. Vooruit-vicepremier Frank Vandenbroucke pleit echter voor nog strengere sancties om Rusland te dwingen op te houden met oorlog voeren. Eventuele nadelige gevolgen voor de Belgische bevolking moeten we erbij nemen, klinkt het op Radio 1.
  [naar artikel]
 14. “Eén op de vier probeert op alle mogelijke manieren te ontsnappen aan parkeerboete” (22/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  Wij Belgen houden niet van parkeerboetes. “De helft heeft minimaal één aanmaning nodig vooraleer effectief te betalen”, zegt Peter Lamens van Optimal Parking ­Control (OPC). “Eén op de vier probeert zelfs op alle mogelijke manieren te ontsnappen aan de bon.”
  [naar artikel]
 15. Europese leiders beraden zich over bijkomende sancties tegen Rusland: “Huidige sancties kunnen nog worden uitgebreid” (11/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Voor de tweede dag op rij zitten de Europese leiders samen op de informele Europese top in Versailles. In een gezamenlijke verklaring verspreid na de eerste dag zeggen de Europese leiders “vastberaden te zijn om de druk op Rusland en Wit-Rusland verder op te voeren”. Volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) zullen de huidige sancties verder uitgebreid worden.
  [naar artikel]
 16. Zelensky vraagt maximale sancties tegen Rusland op Wereld Economisch Forum in Davos (23/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag het Wereld Economisch Forum in Davos toegesproken. Hij riep de wereldleiders in een videoboodschap op om “maximale sancties” op te leggen aan Rusland voor de inval in Oekraïne. “Enkel zo kan voorkomen worden dat Rusland of eender welk ander land een niet-uitgelokte oorlog tegen zijn buurland begint.”
  [naar artikel]
 17. Verenigde Staten leggen “grootste sancties ooit” op aan Wit-Rusland (09/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten kondigen nieuwe sancties aan tegen Wit-Russische functionarissen, bedrijven en entiteiten. Daarmee verhogen ze de druk op het autoritaire regime van Aleksandr Loekasjenko. De sancties zijn een gevolg van het “voortdurende offensief tegen de democratische aspiraties en rechten van het Wit-Russische volk”, maar ook van de “schendingen van internationale regels” en de “corruptie” van het regime, klinkt het.
  [naar artikel]
 18. Eerste Chinese sancties tegen een EU-land (24/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Eerste Chinese sancties tegen een EU-land China oefent druk uit op Litouwen, dat zich in de ogen van het Aziatische land schuldig maakt aan het bevoordelen van de “separatisten” in Taiwan. En de eerste economische spanningen dienen zich aan. Dit is de eerste keer dat China een Europees land op deze manier viseert. Het land loopt daarbij het risico Rusland tegen […] Lees dit artikel: Eerste Chinese sancties tegen een EU-land
  [naar artikel]
 19. Rusland steekt Iran voorbij als land met meeste sancties tegen zich ter wereld (08/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische invasie in Oekraïne kwam de agressor te staan op een hele reeks nieuwe sancties. Daardoor is Rusland nu Iran voorbijgestoken als meest gesanctioneerde land ter wereld, meldt Bloomberg. Zwitserland vaardigde het grootste aantal sancties uit tegen Rusland.
  [naar artikel]
 20. Europese leiders vragen China om hulp om oorlog te beëindigen: “Niet wegkijken van wat Rusland doet” (01/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Op een virtuele top hebben de leiders van de Europese Unie China duidelijk gemaakt dat ze verwachten dat het land helpt om de oorlog in Oekraïne tot een einde brengen en Rusland zeker geen kans geeft om de sancties te omzeilen die de EU Moskou oplegt. China lijkt niet meteen geneigd dat te doen en zegt dat het “op zijn eigen manier” aan vrede werkt.
  [naar artikel]
 21. Johnson kondigt sancties aan tegen Rusland (22/02/2022 - Express)
  Boris Johnson, de premier van het Verenigd Koninkrijk, heeft sancties aangekondigd tegen vijf Russische banken en drie Russische personen. De Britse premier Johnson kondigt daarom vandaag sancties aan tegen Rusland. “Vandaag legt het VK sancties op aan de volgende vier vijf Russische banken: Rossiya Bank, IS Bank, Genbank, Promsvyazbank en de Black Sea Bank”, zei […]
  [naar artikel]
 22. Economische sancties doen Rusland “onwaarschijnlijk veel pijn”, maar komen toch onder vuur: wat is het effect op het terrein? (12/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  “De economische sancties doen Rusland onwaarschijnlijk veel pijn”, zegt premier Alexander De Croo (Open VLD), een dag nadat hij met zijn Europese collega’s een nieuwe reeks maatregelen heeft genomen. “Dat klopt ook”, zegt expert David Criekemans. “Het is alleen twijfelachtig of dat de situatie op het terrein ook echt kan doen veranderen.”
  [naar artikel]
 23. VS verzwaren sancties tegen Rusland: verbod op import van vodka en land krijgt zelfde aanpak als Noord-Korea (11/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten komen met zwaardere sancties tegen Rusland vanwege de aanhoudende strijd in Oekraïne. President Joe Biden wil voor Rusland de status van "permanente normale handelsbetrekkingen" intrekken. Ook doen de Amerikanen Russische vodka, diamanten en visproducten zoals kaviaar in de ban. De maatregelen moeten de Russische economie opnieuw een zware klap bezorgen, zegt Biden. Poetin is “een agressor, dé agressor,” aldus de president, en hij “moet daarvoor boeten.”
  [naar artikel]
 24. Franse president Macron waarschuwt Rusland voor nieuwe “massieve sancties” (11/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Europese Unie staat klaar om nieuwe “massieve sancties” te nemen tegen Rusland indien president Vladimir Poetin de oorlog in Oekraïne voortzet. “Er zijn geen taboes”, zo waarschuwde de Franse president Emmanuel Macron vrijdag na afloop van de Europese top van Versailles.
  [naar artikel]
 25. EU raakt het eens over eerste sanctiepakket: “Dit zal Rusland pijn doen” (22/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn het dinsdag unaniem eens geraakt over een eerste pakket sancties tegenover Rusland in een respons op de agressie in Oekraïne. “De sancties zullen Rusland pijn doen, en het zal veel pijn doen”, waarschuwde de chef van de Europese diplomatie Josep Borrell zopas op een persconferentie.
  [naar artikel]
 26. Wit-Rusland beantwoordt nieuwe westerse sancties met eigen sancties (06/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  Wit-Rusland heeft de jongste sanctieronde van de internationale gemeenschap beantwoord met een eigen inreisverbod en invoerbeperkingen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk maandag aangekondigd.
  [naar artikel]
 27. Wit-Rusland beantwoordt nieuwe westerse sancties met eigen sancties (06/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wit-Rusland heeft de jongste sanctieronde van de internationale gemeenschap beantwoord met een eigen inreisverbod en invoerbeperkingen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk maandag aangekondigd.
  [naar artikel]
 28. “Biden zal dreigen met economische sancties als Rusland Oekraïne binnenvalt” (06/12/2021 - Express)
  Lees dit artikel: “Biden zal dreigen met economische sancties als Rusland Oekraïne binnenvalt” De spanning aan de grens tussen Rusland en Oekraïne nemen toe. De Amerikaanse president Joe Biden heeft daarom dinsdag een telefoongesprek gepland met de Russische president Vladimir Poetin. Volgens een Amerikaanse functionaris zal Biden dreigen met economische sancties als Rusland Oekraïne binnenvalt. Er staat dinsdag een telefoongesprek tussen Biden en Poetin op de agenda. Aanleiding […] Lees dit artikel: “Biden zal dreigen met economische sancties als Rusland Oekraïne binnenvalt”
  [naar artikel]
 29. “Als vluchtelingen in eigen land”: vaste bewoners van overstroomde camping leven nog steeds op straat (09/08/2021 - Het Nieuwsblad)
  Bijna vier weken na het noodweer in de provincie Luik, wonen nog steeds mensen op straat. “Onze chalets zijn allemaal verwoest na de overstroming van de Ourthe”, zeggen de bewoners van camping Pont de Mery in Esneux. “Sindsdien overleven we in caravans, ons geschonken door vrijwilligers, langs de kant van de weg. We weten niet hoe het verder moet.”
  [naar artikel]
 30. Rusland geeft “wurgende” EU de schuld van migrantencrisis aan grens van Polen met Wit-Rusland (10/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Rusland geeft “wurgende” EU de schuld van migrantencrisis aan grens van Polen met Wit-Rusland Rusland heeft vandaag de Europese Unie de schuld gegeven van de migrantencrisis aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen. Rusland beschuldigt het statenverband ervan dat het Wit-Rusland probeert te “wurgen” door de grenzen met de voormalige Sovjet-staat te sluiten. De Russen dringen er bij de EU op aan rechtstreeks met Minsk te praten. Zo’n dialoog […] Lees dit artikel: Rusland geeft “wurgende” EU de schuld van migrantencrisis aan grens van Polen met Wit-Rusland
  [naar artikel]
 31. Zullen financiële sancties Poetin tegenhouden? En wat houdt het Westen tegen om hardere maatregelen te treffen? (23/02/2022 - VRT NWS)
  “We zullen sancties nemen die pijn zullen doen”, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) en “wie denkt Poetin in godsnaam dat hij is”, sprak de Amerikaanse president Joe Biden. Met gespierde taal kondigden verschillende westerse leiders gisteren sancties aan tegen Rusland, nadat president Poetin de Oekraïense regio’s Donetsk en Loegansk als onafhankelijke staten had erkend. Het gaat om financieel-economische sancties. Maar zullen die een impact hebben op Rusland en Poetin tegenhouden?
  [naar artikel]
 32. Europese leiders beraden zich over bijkomende sancties en het plafonneren van gasprijs: “Geen dure uitgaven doen die recht in de zakken van Rusland komen” (11/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Voor de tweede dag op rij zitten de Europese leiders samen op de informele Europese top in Versailles. In een gezamenlijke verklaring verspreid na de eerste dag zeggen de Europese leiders “vastberaden te zijn om de druk op Rusland en Wit-Rusland verder op te voeren”. Volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) zullen de huidige sancties verder uitgebreid worden.
  [naar artikel]
 33. Technologiesector ontvlucht Rusland: “De oorlog in Oekraïne was voor ons een wake-upcall” (23/03/2022 - Express)
  Geconfronteerd met de internationale sancties, zinkende roebel en de toegenomen surveillance van het Kremlin, zoeken steeds meer technische werknemers hun weg uit Rusland. De Russische “tech-scene” krijgt grote klappen, waar volgens schattingen al tussen de 50.000 en 70.000 werkers het land hebben verlaten. Steeds meer geschoolde Russen ontvluchten het land uit angst voor een verdere […]
  [naar artikel]
 34. Bijna maand na noodweer, maar er leven nog steeds mensen op straat: “Als vluchtelingen in eigen land” (09/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Bijna vier weken na het noodweer in de provincie Luik, wonen nog steeds mensen op straat. “Onze chalets zijn allemaal verwoest na de overstroming van de Ourthe”, zeggen de bewoners van camping Pont de Mery in Esneux. “Sindsdien overleven we in caravans, ons geschonken door vrijwilligers, langs de kant van de weg. We weten niet hoe het verder moet.”
  [naar artikel]
 35. Kan de Europese solidariteit met Oekraïne een koude winter overleven?  (01/07/2022 - Express)
  In april waarschuwde Ursula von der Leyen ervoor dat de door de EU afgekondigde economische sancties “Rusland zouden doen wegzinken in economisch, financieel en technologisch verval”. Drie maanden later kan worden vastgesteld dat het tegenovergestelde waar is. Het Russische handelsoverschot ligt tussen januari en mei met 110 miljard dollar vier keer hoger dan in de jaren voor […]
  [naar artikel]
 36. De Croo geeft toespraak op klimaattop in Egypte: “Jongeren moeten deel van de oplossing zijn” (08/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In zijn speech op de klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh is premier Alexander De Croo (Open Vld) dinsdag uitgebreid ingegaan op de extreme klimaatacties van de voorbije weken. “De strijd tegen klimaatverandering is een strijd om overleving. Ons fysieke overleven, maar ook het overleven van de sociale cohesie”, aldus De Croo. De premier roept jongeren bovendien op deel van de oplossing te worden en niet voor vernieling te kiezen.
  [naar artikel]
 37. De Croo geeft toespraak op klimaattop in Egypte: “Jongeren moeten deel van de oplossing zijn” (08/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In zijn speech op de klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh is premier Alexander De Croo (Open Vld) dinsdag uitgebreid ingegaan op de extreme klimaatacties van de voorbije weken. “De strijd tegen klimaatverandering is een strijd om overleving. Ons fysieke overleven, maar ook het overleven van de sociale cohesie”, aldus De Croo. De premier roept jongeren bovendien op deel van de oplossing te worden en niet voor vernieling te kiezen.
  [naar artikel]
 38. EU-ministers treffen nieuwe sancties tegen Wit-Rusland (15/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: EU-ministers treffen nieuwe sancties tegen Wit-Rusland De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie vergaderden vandaag over nieuwe maatregelen tegen Wit-Rusland. Die komen er nadat Wit-Rusland de EU ‘aanvalt’, door middel van migranten de grens met EU-landen over te duwen. Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen noemde dit eerder al een “hybride-aanval“. De precieze sancties moeten eerst in een juridisch […] Lees dit artikel: EU-ministers treffen nieuwe sancties tegen Wit-Rusland
  [naar artikel]
 39. PODCAST. Het verpletterende gewicht van de sancties tegen Rusland (03/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Rusland wordt zwaar getroffen door de sancties die het Westen het land oplegt. De Russische banken zijn ontkoppeld van het internationale betalingssysteem Swift, de waarde van de roebel is in elkaar gestort en aan de bankautomaten staan lange wachtrijen. En dat zijn dan alleen nog maar de economische sancties. Leveren al die sancties ook iets op? Kan het de oorlog beïnvloeden?
  [naar artikel]
 40. Rusland zal levering aan Europa niet hervatten zolang sancties niet zijn opgeheven, zegt Moskou (05/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, zei maandag dat het de schuld is van het Westen dat er geen leveringen kunnen gebeuren via Nord Stream 1 pijplijn. Peskov voegde eraan toe dat de volledige hervatting van de gasleveranties door Rusland via Nord Stream 1 “ongetwijfeld” afhankelijk was van de vraag of het Westen zijn sancties tegen Moskou zou opheffen. “Het zijn de sancties uit het westen die ons tot de situatie hebben gebracht die we nu zien.”
  [naar artikel]
 41. Rusland gaat kernwapens enkel gebruiken bij “existentiële dreiging”, maar wat is dat? “Eerste keer dat ik geloof wat Kremlin zegt” (23/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Nucleaire wapens gebruiken? Dat zal Rusland alleen doen als “het overleven van het land in gevaar is”, zo zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Maar wat is die existentiële dreiging, waarover de Russen het in hun militaire doctrine hebben? “Het is de eerste keer dat ik geloof wat het Kremlin zegt sinds het begin van de oorlog”, zeggen experts.
  [naar artikel]
 42. Olympisch kampioene uit Rusland: “IOC-baas creëert zijn eigen oorlog” (10/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Olympisch kampioene Mariya Lasitskene uit Rusland vindt dat voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) “een nieuwe oorlog” creëert met zijn aanpak van Russische sporters. Na de inval begin dit jaar van Russische militairen in Oekraïne riep het IOC op om voorlopig geen sporters uit Rusland en Wit-Rusland toe te laten op internationale evenementen. Het IOC dreigt ook met sancties tegen sporters die openlijk steun betuigen aan de militaire inval.
  [naar artikel]
 43. Gas, olie en diamanten: gevoelige punten komen weer op tafel voor Europese sancties (05/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na de slachtpartij in Boetsja, bespreekt Europa – op vraag van verschillende lidstaten – woensdag “met spoed” nieuwe sancties tegen Rusland. Alle 27 EU-landen moeten dan instemmen met de sancties, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want enkele onderwerpen zoals de gasboycot, de diamanten en de olie liggen wat gevoeliger. Maar waarom? En welke sancties zijn er nu al tegen Rusland?
  [naar artikel]
 44. Onze analist Tom Boonen probeert de explosieve situatie bij de Belgen te ontmijnen: “Niet laten afkoelen, nú uitpraten” (01/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Voor alles is een oplossing. Ook voor de explosieve situatie in het Belgische kamp na de anticlimax op het voorbije WK wielrennen in eigen land, vindt onze analist Tom Boonen. “Spreek erover. Met open geest, zonder op elkaar te zitten vitten. Want er komen nog veel WK’s aan, hoor.”
  [naar artikel]
 45. Wordt China straks de lachende derde in oorlog in Oekraïne? “Xi kan Poetin het nekschot geven, maar...” (16/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  De oorlog in Oekraïne verschudt de geopolitieke kaarten. Rusland is verzwakt, Europa onthutst en intussen staat China er vrij solide voor. Dit zijn de vier manieren waarop Peking op termijn zijn invloed nog kan vergroten.
  [naar artikel]
 46. Rusland zal gasleveringen aan Europa niet hervatten zolang sancties niet zijn opgeheven, zegt Moskou (05/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, zei maandag dat het de schuld is van het Westen dat er geen leveringen kunnen gebeuren via Nord Stream 1 pijplijn. Peskov voegde eraan toe dat de volledige hervatting van de gasleveringen door Rusland via Nord Stream 1 “ongetwijfeld” afhankelijk was van de vraag of het Westen zijn sancties tegen Moskou zou opheffen. “Het zijn de sancties uit het Westen die ons tot de situatie hebben gebracht die we nu zien.”
  [naar artikel]
 47. Rusland zal gasleveringen aan Europa niet hervatten zolang sancties niet zijn opgeheven, zegt Moskou (05/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, zei maandag dat het de schuld is van het Westen dat er geen leveringen kunnen gebeuren via Nord Stream 1 pijplijn. Peskov voegde eraan toe dat de volledige hervatting van de gasleveringen door Rusland via Nord Stream 1 “ongetwijfeld” afhankelijk was van de vraag of het Westen zijn sancties tegen Moskou zou opheffen. “Het zijn de sancties uit het westen die ons tot de situatie hebben gebracht die we nu zien.”
  [naar artikel]
 48. Onze oorlogsjournalist Robin Ramaekers in ijskoude Cherson: “Het is hier vooral overleven en hoe harder het kwik zakt, hoe zwaarder dat wordt” (28/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  “Rusland probeert om de winterse kou tegen de mensen te gebruiken”, dat zegt Oekraïens president Zelensky in een videoboodschap. Twee weken geleden viel de eerste sneeuw in Oekraïne. Op veel plaatsen gaan de temperaturen onder nul. De systematische beschietingen van energiecentrales zetten grote stukken van het land geregeld zonder stroom en warmte. Hoe harder het kwik zakt, hoe zwaarder dat gaat wegen voor de bevolking.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy