De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Erdogan blijf zich verzetten tegen toetreding Zweden en Finland bij NAVO

Het Laatste Nieuws

19/05/2022 - 14:02

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft voorlopig bij zijn tegenkanting tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. “We hebben de verantwoordelijken in de NAVO gezegd, dat we ‘neen’ zullen zeggen tegen een toetreding van Finland en Zweden. Dat zal ons standpunt blijven”, zei hij donderdag aan de staatszender TRT.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Erdogan akkoord met NAVO-toetreding Finland (17/03/2023 - De Tijd)
  17:02 De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat zijn bezwaren voor de toetreding van Finland tot de NAVO varen. Over een lidmaatschap van Zweden spreekt Erdogan zich nog niet uit.
  [naar artikel]
 2. Turkije triomfeert op NAVO-top: dit heeft Erdogan thuisgehaald in ruil voor toetreding van Zweden en Finland (29/06/2022 - VRT NWS)
  Nu Turkije de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO dan toch niet meer in de weg staat, rijst de vraag wat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan daarvoor in ruil heeft gekregen. Finland en Zweden engageren zich bijvoorbeeld om Turkije te steunen tegen "bedreigingen van de nationale veiligheid", maar wat houdt dat in?
  [naar artikel]
 3. Erdogan bereid tot instemming met toetreding Finland tot NAVO, maar niet Zweden (01/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn instemming met de toetreding van Finland tot de NAVO in het vooruitzicht gesteld, maar niet met die van Zweden. Met betrekking tot Finland kijken we "positief" tegen het proces aan, zei Erdogan woensdag op een ministerraad in Ankara. "Maar tegenover Zweden staan we niet positief, dat moet gezegd."
  [naar artikel]
 4. Erdogan positief over toetreding Finland tot NAVO, maar niet over Zweden: “Doe geen moeite voor niets!” (01/02/2023 - Gazet van Antwerpen)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn instemming met de toetreding van Finland tot de NAVO in het vooruitzicht gesteld, maar niet met die van Zweden. Met betrekking tot Finland kijken we “positief” tegen het proces aan, zei Erdogan woensdag op een ministerraad in Ankara. “Maar tegenover Zweden staan we niet positief, dat moet gezegd.”
  [naar artikel]
 5. Erdogan houdt vast aan veto tegen toetreding Zweden en Finland tot NAVO (29/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt vast aan zijn veto tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Hij beweert dat de Noord-Europese landen te laks zijn tegenover “terroristen”.
  [naar artikel]
 6. Turkije blijft gekant tegen NAVO-toetreding van Zweden (14/01/2023 - De Tijd)
  16:48 Turkije blijft zich verzetten tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. 'We hebben een echt probleem', zegt een raadgever van de Turkse president.
  [naar artikel]
 7. Erdogan blokkeert NAVO-toetreding van Zweden en Finland: “Beide landen bieden onderdak aan PKK” (16/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije ziet een NAVO-toetreding van Zweden en Finland niet zitten en zal het lidmaatschap dan ook niet goedkeuren. Dat laat president Recep Tayyip Erdogan weten. De beslissing van Turkije maakt de toetreding van de twee landen tot het militaire bondgenootschap onmogelijk aangezien alle lidstaten groen licht moeten geven.
  [naar artikel]
 8. Turkse president Erdogan is tegen toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. “Scandinavische landen zijn gasthuizen voor terroristische organisaties” (13/05/2022 - Express)
  De Turkse president Tayyip Erdogan zegt dat hij het niet zal accepteren dat Zweden en Finland toe zullen treden tot de NAVO. De landen zouden namelijk de thuishaven zijn van “terroristische” organisaties. Gisterochtend sprak Finland zich positief uit over een toetreding tot de NAVO. De premier Sanna Marin en president Sauli Niinistö riepen het parlement […]
  [naar artikel]
 9. Erdogan wil concrete stappen Zweden voor toetreding tot NAVO (16/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, blijft bij zijn standpunt dat de tijd is gekomen om de NAVO-toetreding van Finland en Zweden te bekrachtigen. Voor Turkije moet vooral Zweden nog concrete stappen zetten vooraleer de toetreding van dat land kan worden bekrachtigd.
  [naar artikel]
 10. Turkse president Erdogan speelt het hard: "We zullen Zweedse en Finse toetreding tot NAVO niet goedkeuren" (16/05/2022 - VRT NWS)
  Op de dag waarop ook Zweden formeel de beslissing nam om bij de NAVO aan te sluiten, laat de Turkse president Erdogan opnieuw van zich horen. Nog duidelijker dan vorige week verzet hij zich tegen de toetreding van Finland en Zweden. "Ze moeten geen moeite doen om daarover in Ankara te komen onderhandelen." Daarmee heeft de NAVO nu echt een groot probleem.
  [naar artikel]
 11. Geen groen licht uit Ankara voor NAVO-toetreding Finland en Zweden (08/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het Zweedse parlement houdt volgende week een stemming om de grondwet te veranderen, om zo de strijd tegen het terrorisme op te voeren. Turkije stelt een strengere antiterreurwetgeving in Zweden al langer als voorwaarde om in te stemmen met een Zweeds lidmaatschap van de NAVO. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had dinsdag een ontmoeting met de nieuwe Zweedse premier, Ulf Kristersson. Achteraf wilde Erdogan nog niet instemmen met de NAVO-uitbreiding naar Zweden en Finland.
  [naar artikel]
 12. Erdogan wil begrip van bondgenoten voor zijn negatief advies over NAVO-toetreding van Zweden en Finland (18/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan hoopt dat de NAVO-bondgenoten zullen luisteren naar de Turkse bezorgdheden omtrent een toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Hij hoopt ook dat de bondgenoten Turkije zullen steunen, zei hij woensdag bij een toespraak voor zijn islamitisch-conservatieve AKP-partij in Ankara.
  [naar artikel]
 13. Een absolute puntenoverwinning voor Erdogan: Toetreding Zweden en Finland tot de NAVO werd tegen zeer hoge prijs gekocht  (30/06/2022 - Express)
  Zweden en Finland betalen een hoge prijs voor hun toetreding tot de NAVO. Beide landen verplichten zich er in zeer hoge mate toe hun rechtsstaat en strafrechtelijke structuren aan de Turkse behoeften aan te passen en de PKK en de Gülenbeweging duurzaam te gaan vervolgen.  NAVO-kenners spreken hier over een zeer vergaande concessie. De Duitse […]
  [naar artikel]
 14. Turkije gaat akkoord met toetreding Zweden en Finland tot de NAVO (28/06/2022 - Express)
  Turkije verzet zich niet langer tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. Dat zeggen NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en de Finse president Niinisto. Zowel Stoltenberg als Niisto zeggen dat ’s werelds machtigste militaire alliantie een akkoord heeft bereikt om Zweden en Finland toe te laten, nadat de bezwaren van Turkije waren weggenomen. Verzet […]
  [naar artikel]
 15. Turkije tegen NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden: "Thuisbasis voor terroristische organisaties" (13/05/2022 - VRT NWS)
  Turkije is tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO, de westerse militaire organisatie. Volgens president Erdogan zijn die landen een thuisbasis voor veel terroristen. Het is niet duidelijk of Turkije de toetreding ook daadwerkelijk zal blokkeren met zijn vetorecht.
  [naar artikel]
 16. NAVO-baas Stoltenberg begroet "constructieve gesprekken" over toetreding tussen Turkije, Zweden en Finland (20/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De gesprekken tussen Turkije, Finland en Zweden bij de NAVO om een oplossing te vinden voor de Turkse bezwaren tegen een toetreding van Finland en Zweden, zijn constructief verlopen en zullen voortgezet worden. Dat zegt NAVO-baas Jens Stoltenberg in een persbericht.
  [naar artikel]
 17. Zweden en Finland willen officieel bij de NAVO, maar nu ligt Turkije dwars: “Erdogan gebruikt dit moment als een hefboom” (16/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Na Finland heeft nu ook Zweden zich uitgesproken voor lidmaatschap van de NAVO. Dat heeft de Zweedse premier Magdalena Andersson zondag bekendgemaakt. NAVO-lid Turkije heeft echter bezwaar opgeworpen tegen de mogelijk toetreding van beide landen. Waarom is Turkije tegen? En wat met de neutrale zone die nu volledig wegvalt?
  [naar artikel]
 18. Zweden en Finland willen officieel bij de NAVO, maar nu ligt Turkije dwars: “Erdogan gebruikt dit moment als een hefboom” (16/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na Finland heeft nu ook Zweden zich uitgesproken voor lidmaatschap van de NAVO. Dat heeft de Zweedse premier Magdalena Andersson zondag bekendgemaakt. NAVO-lid Turkije heeft echter bezwaar opgeworpen tegen de mogelijk toetreding van beide landen. Waarom is Turkije tegen? En wat met de neutrale zone die nu volledig wegvalt?
  [naar artikel]
 19. Zweden probeert Erdogan te paaien over NAVO-toetreding (08/11/2022 - De Tijd)
  18:20 Zweden belooft strenger op te treden tegen Koerdische groeperingen. Stockholm hoopt daarmee Turkije eindelijk te vermurwen de vraag tot NAVO-toetreding in te willigen. President Recep Tayyip Erdogan b...
  [naar artikel]
 20. Erdogan geeft fiat aan toetreding Finland tot NAVO (17/03/2023 - Knack)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal het Turkse parlement vragen om het proces op te starten voor de bekrachtiging van de toetredingsprotocollen, voor de toetreding van Finland tot de NAVO. Dat kondigde hij aan tijdens het officiële bezoek van de Finse president Sauli Niinistö aan Ankara. ‘We hebben beslist het toetredingsproces van Finland tot de NAVO in ons parlement op te starten’, verklaarde Erdogan. Hij zei ook te hopen dat de stemming over de kwestie zal voltooid zijn voor de Turkse parlementsverkiezingen van mei. Turkije heeft een ‘positieve aanpak’ voor de toetreding van Finland, aldus Erdogan, omdat dat land ‘oprechte en concrete’ maatregelen heeft genomen voor de strijd tegen terrorisme.Het Turkse parlement kan de Finse toetredingsprotocollen nog ratificeren tot midden april. Daarna worden de werkzaamheden gestopt voor de Turkse parlementsverkiezingen van 14 mei. De stemming zou een formaliteit moeten zijn.Van de dertig NAVO-landen ratificeerden tot dusver enkel Turkije en Hongarije de toetreding van Finland en Zweden nog niet. Beide Noordse landen dienden hun verzoek in mei vorig jaar samen in, maar het ziet er dus naar uit dat Finland als eerste zal kunnen toetreden. Ankara staat vooral een toetreding van Zweden in de weg. Turkije beschuldigt Stockholm ervan te passief te zijn tegenover de Koerdische ’terroristen’ die in Zweden verblijven en eist ook de uitlevering van enkele Koerden.Nu hij zal vragen om het ratificatieproces voor Finland op te starten, heft Erdogan op z’n minst gedeeltelijk zijn blokkade op. Over Zweden moet Turkije nog nadenken, zei Erdogan. President Niinistö bedankte Erdogan maar zei op een persconferentie dat het lidmaatschap van Finland ‘niet compleet is zonder Zweden’. Hongaars parlement stemt op 27 maart over Finland Het Hongaarse parlement stemt op 27 maart over de toetreding van Finland tot de NAVO. Dat heeft regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs bekendgemaakt. De Hongaarse regeringspartij Fidesz ‘steunt de toetreding van Finland tot de NAVO’, liet hij weten. ‘De stemming in het parlement zal plaatsvinden op 27 maart.’ Over Zweden, dat samen met Finland het NAVO-lidmaatschap heeft aangevraagd, zei hij niks. The post Erdogan geeft fiat aan toetreding Finland tot NAVO appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 21. Turkije onderhandelt met Zweden en Finland over toetreding tot NAVO en terreurbestrijding (26/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Zweden en Finland hebben vrijdag hun engagement herbevestigd om tegen terrorisme te strijden, zegt het Turkse presidentschap, na een vergadering in Finland tussen vertegenwoordigers van de drie landen. Finland en Zweden willen lid worden van de NAVO, maar moeten daarvoor Turkse aarzeling bezweren.
  [naar artikel]
 22. ANALYSE. Zweden en Finland? Een gedroomde kans voor een gehaaide marchandeur als Erdogan (17/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  “Langskomen om ons te overtuigen? Dat ze zich de moeite besparen. Hoe kunnen we hen vertrouwen? Zweden is een kweekvijver voor terroristische organisaties.” Met die uitval lijkt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de deur voor toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO stevig dicht te slaan. Niets is echter wat het lijkt.
  [naar artikel]
 23. Erdogan ziet geen vooruitgang rond NAVO-toetreding Zweden (25/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat er geen vooruitgang is geboekt rond de wens van Zweden om lid te worden van de NAVO. Turkije verzet zich tegen de toetreding.
  [naar artikel]
 24. Kroatische president is tegen toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO: “Ik zal mijn veto stellen” (04/05/2022 - Express)
  Het is een van de grote geopolitieke gevolgen van de oorlog in Oekraïne: Finland en Zweden werpen zich in de armen van de NAVO. De vraag is niet langer of de twee Scandinavische landen het lidmaatschap zullen aanvragen, maar wanneer. Maar net nu niets hun toetreding tot de alliantie in de weg lijkt te staan, […]
  [naar artikel]
 25. LIVE. Erdogan: "Turkije zal NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland niet goedkeuren” (16/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije ziet een NAVO-toetreding van Zweden en Finland niet zitten en zal het lidmaatschap dan ook niet goedkeuren. Dat stelt president Recep Tayyip Erdogan. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 26. Turkije staakt verzet tegen toetreding Finland en Zweden tot NAVO (28/06/2022 - De Tijd)
  20:56 Turkije verzet zich niet langer tegen toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO.
  [naar artikel]
 27. Operatie ‘Erdogan paaien’ geslaagd: Turkije maakt bocht en heet Zweden en Finnen welkom bij NAVO (29/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Zodra Turkije groen licht gaf voor de toetreding van Finland en Zweden, maakte NAVO-baas Stoltenberg een vuist naar Vladimir Poetin: “Hij was tegen een uitbreiding van de NAVO. Nu krijgt hij nog meer NAVO. Aan zijn grenzen.”
  [naar artikel]
 28. Turkije staakt verzet tegen NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden (29/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Turkije staakt zijn verzet tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Dat heeft de Finse president Sauli Niinistö aangekondigd. Turkije zal tijdens de NAVO-top in Madrid de uitnodiging aan Finland en Zweden om lid te worden ondersteunen.
  [naar artikel]
 29. “Poetin wilde minder NAVO, maar krijgt door zijn inval in Oekraïne net méér”: Turkije staakt verzet tegen toetreding Finland en Zweden (29/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Turkse president Erdogan verzet zich niet langer tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. “Poetin wilde minder NAVO. Door zijn inval in Oekraïne krijgt hij nu net méér NAVO”, aldus een ­tevreden secretaris-generaal Jens Stoltenberg dinsdagavond.
  [naar artikel]
 30. Zweden snapt niet dat Erdogan hun NAVO-toetreding weigert: "Na Turkije waren wij het eerste land dat de PKK terroristisch noemde” (20/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Erdogan zegt dat de Zweedse steun aan de PKK de voornaamste reden is om Zweden en Finland niet toe te laten tot de NAVO, waar Turkije al 70 jaar lid van is.
  [naar artikel]
 31. Erdogan dreigt andermaal met blokkering van NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland (01/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije zal de NAVO-toetreding van Zweden en Finland niet ratificeren indien de twee Scandinavische landen hun beloftes niet houden. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezegd. “Zolang alle beloftes aan ons land niet gehouden worden, zullen wij ons principieel standpunt behouden”, zei de president in het parlement.
  [naar artikel]
 32. Turkse president Erdogan verzet zich tegen Fins en Zweeds NAVO-lidmaatschap (13/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije is geen voorstander van een eventueel NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vrijdag gezegd. Dit kan een probleem vormen voor Zweden en Finland, want om lid te worden van de NAVO, moeten alle huidige lidstaten instemmen.
  [naar artikel]
 33. Kamercommissie stemt in met NAVO-toetreding Finland en Zweden (18/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen heeft vanmiddag unaniem ingestemd met de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. Dat gebeurde tijdens de eerste vergadering van de Commissie met de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib.
  [naar artikel]
 34. Lidmaatschap NAVO voor Finland en Zweden dichterbij? (28/02/2022 - Express)
  De bevolking van Finland en Zweden schaart zich steeds meer achter een mogelijke toetreding van beide landen tot de NAVO. Toch ziet het er niet naar uit dat de landen snel tot de Verdragsorganisatie zullen behoren. Sinds de Russische agressie tegen Oekraïne eind januari toenam, en zeker nu het oorlog is, is er in Finland […]
  [naar artikel]
 35. Hongaars parlement ratificeert toetreding Finland (27/03/2023 - Knack)
  Het Hongaarse parlement heeft maandag de toetreding van Finland tot de NAVO bekrachtigd. Dat betekent dat Finland kan toetreden tot de NAVO, eens ook Turkije dat heeft bekrachtigd. De meerderheid van de parlementsleden (182) stemde voor de toetreding. Er waren slechts zes tegenstemmen en geen onthoudingen. Na Hongarije moet dus enkel Turkije nog de Finse toetreding ratificeren. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had al het licht daarvoor op groen gezet. The post Hongaars parlement ratificeert toetreding Finland appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 36. Turkije haalt slag binnen: deal met Zweden en Finland is overwinning voor NAVO, maar vooral voor Erdogan (29/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Erdogan heeft zijn slag thuisgehaald. De Turkse president blokkeerde in zijn eentje de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO, maar geeft nu toch groen licht. Dankzij een heel lijstje tegemoetkomingen, zeggen experts. “Voor de Turken is dit een overwinning.”
  [naar artikel]
 37. Hongarije stelt stemming over toetreding Zweden en Finland tot NAVO weer uit (17/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het Hongaarse parlement zal komende week toch niet stemmen over de ratificatie van de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO, zoals oorspronkelijk gepland. Het nieuwsportaal atv.hu vernam vrijdag in kringen van de fractie van regeringspartij Fidesz dat de volksvertegenwoordiging op 31 maart stemt over de ratificatie van de toetredingsprotocollen.
  [naar artikel]
 38. Erdogan zet licht op groen voor NAVO-toetreding Finland (17/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal het Turkse parlement vragen om het proces op te starten voor de bekrachtiging van de toetredingsprotocollen, voor de toetreding van Finland tot de NAVO.
  [naar artikel]
 39. Live - Zelensky bezoekt voor het eerst frontlinie bij Charkiv • Erdogan blijft tegen NAVO-toetreding Zweden en Finland (29/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 40. Turkse president Erdogan dreigt NAVO-toetreding van Zweden en Finland te blokkeren (14/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 41. Erdogan vraagt Turks parlement toetreding van Finland tot NAVO goed te keuren (17/03/2023 - Gazet van Antwerpen)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal het Turkse parlement vragen om het proces op te starten voor de bekrachtiging van de toetredingsprotocollen, voor de toetreding van Finland tot de NAVO.
  [naar artikel]
 42. NAVO-toetreding Finland en Zweden: “Top in Madrid was nooit deadline” (12/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De NAVO-top in Madrid is geen deadline voor een beslissing over de toetreding van Finland en Zweden tot de verdragsorganisatie. Wel wil de NAVO zo snel mogelijk een oplossing voor de Turkse bezorgdheden over een mogelijk lidmaatschap van de twee Noordse landen. Dat heeft Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, zondag gezegd op een persconferentie samen met de Finse president Sauli Niinistö.
  [naar artikel]
 43. NAVO-baas heeft vertrouwen in toetreding Finland en Zweden (19/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, is ervan overtuigd dat Zweden en Finland snel tot de alliantie zullen kunnen toetreden, ondanks de Turkse tegenkanting. “Ik heb er vertrouwen in dat we tot een snelle beslissing zullen komen om Finland en Zweden te verwelkomen in de NAVO-familie”, zei hij op een persconferentie samen met de Deense premier Mette Frederiksen in Kopenhagen.
  [naar artikel]
 44. NAVO-baas heeft vertrouwen in toetreding Finland en Zweden (19/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, is ervan overtuigd dat Zweden en Finland snel tot de alliantie zullen kunnen toetreden, ondanks de Turkse tegenkanting. “Ik heb er vertrouwen in dat we tot een snelle beslissing zullen komen om Finland en Zweden te verwelkomen in de NAVO-familie”, zei hij op een persconferentie samen met de Deense premier Mette Frederiksen in Kopenhagen.
  [naar artikel]
 45. Erdogan lost veto tegen Zweden en Finland voor start NAVO-top (28/06/2022 - De Tijd)
  21:55 Zweden en Finland mogen lid worden van de NAVO. De Turkse president Erdogan laat zijn veto vallen aan de vooravond van de top in Madrid. Resten nog vier acute kopzorgen voor de vredesalliantie.
  [naar artikel]
 46. Stoltenberg pleit opnieuw voor snelle toetreding Zweden en Finland tot NAVO, Turkije wil concrete stappen (16/02/2023 - Knack)
  De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, blijft bij zijn standpunt dat de tijd is gekomen om de NAVO-toetreding van Finland en Zweden te bekrachtigen. Voor Turkije moet vooral Zweden nog concrete stappen zetten vooraleer de toetreding van dat land kan worden bekrachtigd. Wapenexport en terrorisme ‘Beide landen hebben grote stappen gezet sinds de ondertekening van het trilateraal memorandum tussen Finland, Zweden en Turkije op de NAVO-top in Madrid vorig jaar’, aldus Stoltenberg, die op bezoek is in Turkije. Zo hebben Finland en Zweden beperkingen op wapenexport naar Turkije opgeheven en verstrengden ze de wetgeving tegen terrorisme. Lees hieronder verder. Korandiplomatie: hoe een verbrande koran het NAVO-lidmaatschap van Zweden in gevaar brengt ‘Ik blijf dan ook bij mijn mening dat het nu de tijd is om de toetreding van zowel Finland als Zweden te bekrachtigen’, aldus de NAVO-topman tijdens een persconferentie samen met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu. Toetreding Zweden De Turkse minister herhaalde de mogelijkheid die zijn president Recep Tayyip Erdogan had geopperd, om de toetreding van Finland en Zweden afzonderlijk te behandelen, hoewel beide landen hun verzoek gezamenlijk hadden ingediend. Cavusoglu erkende dat beide landen stappen hebben gezet, waarvan sommige hij als heel positief onthaalde. Vooral Zweden moet volgens hem echter ‘nog concrete maatregelen’ treffen. ‘Het zou niet realistisch zijn om te zeggen dat Zweden volledig aan zijn verplichtingen van het protocolakkoord heeft voldaan’, aldus Cavusoglu. Tijdens de NAVO-top in Madrid vorig jaar beslisten de staatshoofden en regeringsleiders van de dertig lidstaten om Finland en Zweden uit te nodigen om tot de alliantie toe te treden. Dertig landen ondertekenden de toetredingsprotocollen, 28 van hen hebben die geratificeerd. Enkel Turkije en Hongarije deden dat nog niet. Stoltenberg reisde naar Turkije om er de solidariteit van de alliantie met de NAVO-lidstaat te betuigen, na de verwoestende aardbeving die aan duizenden mensen het leven heeft gekost.   The post Stoltenberg pleit opnieuw voor snelle toetreding Zweden en Finland tot NAVO, Turkije wil concrete stappen appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 47. Juicht de NAVO te vroeg? Erdogan blijft dreigen met veto over toetreding Zweden en Finland (01/07/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 48. Erdogan op de rem voor NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland (17/05/2022 - De Tijd)
  07:13 Turks president Recep Tayyip Erdogan wil Finland en Zweden niet bij de NAVO, zolang ze niet harder optreden tegen de Koerdische verzetsbewegingen. 'We zullen niet toegeven aan het lidmaatschap van zij...
  [naar artikel]
 49. Live - Turks president Erdogan dreigt opnieuw met blokkering van NAVO-toetreding Zweden en Finland (01/10/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy