De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Zweden snapt niet dat Erdogan hun NAVO-toetreding weigert: "Na Turkije waren wij het eerste land dat de PKK terroristisch noemde”

Het Laatste Nieuws

20/05/2022 - 13:16

Erdogan zegt dat de Zweedse steun aan de PKK de voornaamste reden is om Zweden en Finland niet toe te laten tot de NAVO, waar Turkije al 70 jaar lid van is.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Zweden snapt niet dat Erdogan NAVO-toetreding weigert: "Na Turkije waren wij het eerste land dat de PKK terroristisch noemde” (20/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde spreekt Turkse beschuldigingen tegen en beklemtoont dat Zweden als eerste land na Turkije de PKK als terroristisch bestempelde. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwijt vooral Zweden dat het veel sympathie heeft getoond en steun gegeven aan leden van de terroristische Koerdische Arbeidspartij (PKK).
  [naar artikel]
 2. Erdogan blokkeert NAVO-toetreding van Zweden en Finland: “Beide landen bieden onderdak aan PKK” (16/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije ziet een NAVO-toetreding van Zweden en Finland niet zitten en zal het lidmaatschap dan ook niet goedkeuren. Dat laat president Recep Tayyip Erdogan weten. De beslissing van Turkije maakt de toetreding van de twee landen tot het militaire bondgenootschap onmogelijk aangezien alle lidstaten groen licht moeten geven.
  [naar artikel]
 3. Erdogan wil concrete stappen Zweden voor toetreding tot NAVO (16/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, blijft bij zijn standpunt dat de tijd is gekomen om de NAVO-toetreding van Finland en Zweden te bekrachtigen. Voor Turkije moet vooral Zweden nog concrete stappen zetten vooraleer de toetreding van dat land kan worden bekrachtigd.
  [naar artikel]
 4. Zweden probeert Erdogan te paaien over NAVO-toetreding (08/11/2022 - De Tijd)
  18:20 Zweden belooft strenger op te treden tegen Koerdische groeperingen. Stockholm hoopt daarmee Turkije eindelijk te vermurwen de vraag tot NAVO-toetreding in te willigen. President Recep Tayyip Erdogan b...
  [naar artikel]
 5. Turkije triomfeert op NAVO-top: dit heeft Erdogan thuisgehaald in ruil voor toetreding van Zweden en Finland (29/06/2022 - VRT NWS)
  Nu Turkije de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO dan toch niet meer in de weg staat, rijst de vraag wat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan daarvoor in ruil heeft gekregen. Finland en Zweden engageren zich bijvoorbeeld om Turkije te steunen tegen "bedreigingen van de nationale veiligheid", maar wat houdt dat in?
  [naar artikel]
 6. Erdogan blijf zich verzetten tegen toetreding Zweden en Finland bij NAVO (19/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft voorlopig bij zijn tegenkanting tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. “We hebben de verantwoordelijken in de NAVO gezegd, dat we ‘neen’ zullen zeggen tegen een toetreding van Finland en Zweden. Dat zal ons standpunt blijven”, zei hij donderdag aan de staatszender TRT.
  [naar artikel]
 7. Operatie ‘Erdogan paaien’ geslaagd: Turkije maakt bocht en heet Zweden en Finnen welkom bij NAVO (29/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Zodra Turkije groen licht gaf voor de toetreding van Finland en Zweden, maakte NAVO-baas Stoltenberg een vuist naar Vladimir Poetin: “Hij was tegen een uitbreiding van de NAVO. Nu krijgt hij nog meer NAVO. Aan zijn grenzen.”
  [naar artikel]
 8. LIVE. Erdogan: "Turkije zal NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland niet goedkeuren” (16/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije ziet een NAVO-toetreding van Zweden en Finland niet zitten en zal het lidmaatschap dan ook niet goedkeuren. Dat stelt president Recep Tayyip Erdogan. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 9. Erdogan ziet geen vooruitgang rond NAVO-toetreding Zweden (25/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat er geen vooruitgang is geboekt rond de wens van Zweden om lid te worden van de NAVO. Turkije verzet zich tegen de toetreding.
  [naar artikel]
 10. Erdogan dreigt andermaal met blokkering van NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland (01/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije zal de NAVO-toetreding van Zweden en Finland niet ratificeren indien de twee Scandinavische landen hun beloftes niet houden. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezegd. “Zolang alle beloftes aan ons land niet gehouden worden, zullen wij ons principieel standpunt behouden”, zei de president in het parlement.
  [naar artikel]
 11. Zweedse premier over toetreding tot NAVO: "Turkije stelt eisen die we niet kunnen inwilligen" (08/01/2023 - VRT NWS)
  De Zweedse premier Ulf Kristersson heeft er alle vertrouwen in dat Turkije uiteindelijk zal instemmen met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Tegelijk zegt hij ook dat hij niet kan tegemoetkomen aan alle eisen die Turkije stelt om die toetreding goed te keuren. Vorig jaar hebben Zweden, Finland en Turkije een akkoord gesloten om de toetreding van de eerste twee landen tot het westerse bondgenootschap mogelijk te maken, maar Turkije verbindt daar een aantal voorwaarden aan.
  [naar artikel]
 12. Stoltenberg roept Turkije op om NAVO-toetreding Zweden niet te blokkeren (23/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft maandag de uitlatingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bekritiseerd. Dat deed hij in een onderhoud met de Duitse tv-zender Die Welt. Erdogan heeft ermee gedreigd zijn steun voor de Zweedse NAVO-toetreding in te trekken nadat er tijdens een anti-islamactie voor de Turkse ambassade in Zweden een koran werd verbrand.
  [naar artikel]
 13. Turkije gaat akkoord met toetreding Zweden en Finland tot de NAVO (28/06/2022 - Express)
  Turkije verzet zich niet langer tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. Dat zeggen NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en de Finse president Niinisto. Zowel Stoltenberg als Niisto zeggen dat ’s werelds machtigste militaire alliantie een akkoord heeft bereikt om Zweden en Finland toe te laten, nadat de bezwaren van Turkije waren weggenomen. Verzet […]
  [naar artikel]
 14. Zweedse premier over NAVO-toetreding: "Turkije vraagt dingen die we niet kunnen geven” (08/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije, dat sinds mei de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO blokkeert, legt aan Zweden eisen op waaraan het “niet kan en niet wil voldoen”. Dat heeft de Zweedse premier Ulf Kristersson zondag gezegd op een conferentie over defensie en veiligheid in aanwezigheid van NAVO-secretaris-generaal Jens Soltenberg.
  [naar artikel]
 15. Stoltenberg roept Turkije op om NAVO-toetreding Zweden niet te blokkeren (24/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft maandag de uitlatingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de korrel genomen. Dat deed hij in een onderhoud met de Duitse tv-zender Die Welt. Erdogan heeft ermee gedreigd zijn steun voor de Zweedse NAVO-toetreding in te trekken nadat tijdens een anti-islamactie voor de Turkse ambassade in Zweden een koran werd verbrand.
  [naar artikel]
 16. Erdogan positief over toetreding Finland tot NAVO, maar niet over Zweden: “Doe geen moeite voor niets!” (01/02/2023 - Gazet van Antwerpen)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn instemming met de toetreding van Finland tot de NAVO in het vooruitzicht gesteld, maar niet met die van Zweden. Met betrekking tot Finland kijken we “positief” tegen het proces aan, zei Erdogan woensdag op een ministerraad in Ankara. “Maar tegenover Zweden staan we niet positief, dat moet gezegd.”
  [naar artikel]
 17. Turkije tegen NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden: "Thuisbasis voor terroristische organisaties" (13/05/2022 - VRT NWS)
  Turkije is tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO, de westerse militaire organisatie. Volgens president Erdogan zijn die landen een thuisbasis voor veel terroristen. Het is niet duidelijk of Turkije de toetreding ook daadwerkelijk zal blokkeren met zijn vetorecht.
  [naar artikel]
 18. Erdogan akkoord met NAVO-toetreding Finland (17/03/2023 - De Tijd)
  17:02 De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat zijn bezwaren voor de toetreding van Finland tot de NAVO varen. Over een lidmaatschap van Zweden spreekt Erdogan zich nog niet uit.
  [naar artikel]
 19. Zweden en Finland willen officieel bij de NAVO, maar nu ligt Turkije dwars: “Erdogan gebruikt dit moment als een hefboom” (16/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Na Finland heeft nu ook Zweden zich uitgesproken voor lidmaatschap van de NAVO. Dat heeft de Zweedse premier Magdalena Andersson zondag bekendgemaakt. NAVO-lid Turkije heeft echter bezwaar opgeworpen tegen de mogelijk toetreding van beide landen. Waarom is Turkije tegen? En wat met de neutrale zone die nu volledig wegvalt?
  [naar artikel]
 20. Zweden en Finland willen officieel bij de NAVO, maar nu ligt Turkije dwars: “Erdogan gebruikt dit moment als een hefboom” (16/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na Finland heeft nu ook Zweden zich uitgesproken voor lidmaatschap van de NAVO. Dat heeft de Zweedse premier Magdalena Andersson zondag bekendgemaakt. NAVO-lid Turkije heeft echter bezwaar opgeworpen tegen de mogelijk toetreding van beide landen. Waarom is Turkije tegen? En wat met de neutrale zone die nu volledig wegvalt?
  [naar artikel]
 21. Erdogan geeft fiat aan toetreding Finland tot NAVO (17/03/2023 - Knack)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal het Turkse parlement vragen om het proces op te starten voor de bekrachtiging van de toetredingsprotocollen, voor de toetreding van Finland tot de NAVO. Dat kondigde hij aan tijdens het officiële bezoek van de Finse president Sauli Niinistö aan Ankara. ‘We hebben beslist het toetredingsproces van Finland tot de NAVO in ons parlement op te starten’, verklaarde Erdogan. Hij zei ook te hopen dat de stemming over de kwestie zal voltooid zijn voor de Turkse parlementsverkiezingen van mei. Turkije heeft een ‘positieve aanpak’ voor de toetreding van Finland, aldus Erdogan, omdat dat land ‘oprechte en concrete’ maatregelen heeft genomen voor de strijd tegen terrorisme.Het Turkse parlement kan de Finse toetredingsprotocollen nog ratificeren tot midden april. Daarna worden de werkzaamheden gestopt voor de Turkse parlementsverkiezingen van 14 mei. De stemming zou een formaliteit moeten zijn.Van de dertig NAVO-landen ratificeerden tot dusver enkel Turkije en Hongarije de toetreding van Finland en Zweden nog niet. Beide Noordse landen dienden hun verzoek in mei vorig jaar samen in, maar het ziet er dus naar uit dat Finland als eerste zal kunnen toetreden. Ankara staat vooral een toetreding van Zweden in de weg. Turkije beschuldigt Stockholm ervan te passief te zijn tegenover de Koerdische ’terroristen’ die in Zweden verblijven en eist ook de uitlevering van enkele Koerden.Nu hij zal vragen om het ratificatieproces voor Finland op te starten, heft Erdogan op z’n minst gedeeltelijk zijn blokkade op. Over Zweden moet Turkije nog nadenken, zei Erdogan. President Niinistö bedankte Erdogan maar zei op een persconferentie dat het lidmaatschap van Finland ‘niet compleet is zonder Zweden’. Hongaars parlement stemt op 27 maart over Finland Het Hongaarse parlement stemt op 27 maart over de toetreding van Finland tot de NAVO. Dat heeft regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs bekendgemaakt. De Hongaarse regeringspartij Fidesz ‘steunt de toetreding van Finland tot de NAVO’, liet hij weten. ‘De stemming in het parlement zal plaatsvinden op 27 maart.’ Over Zweden, dat samen met Finland het NAVO-lidmaatschap heeft aangevraagd, zei hij niks. The post Erdogan geeft fiat aan toetreding Finland tot NAVO appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 22. Erdogan wil begrip van bondgenoten voor zijn negatief advies over NAVO-toetreding van Zweden en Finland (18/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan hoopt dat de NAVO-bondgenoten zullen luisteren naar de Turkse bezorgdheden omtrent een toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Hij hoopt ook dat de bondgenoten Turkije zullen steunen, zei hij woensdag bij een toespraak voor zijn islamitisch-conservatieve AKP-partij in Ankara.
  [naar artikel]
 23. Geen groen licht uit Ankara voor NAVO-toetreding Finland en Zweden (08/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het Zweedse parlement houdt volgende week een stemming om de grondwet te veranderen, om zo de strijd tegen het terrorisme op te voeren. Turkije stelt een strengere antiterreurwetgeving in Zweden al langer als voorwaarde om in te stemmen met een Zweeds lidmaatschap van de NAVO. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had dinsdag een ontmoeting met de nieuwe Zweedse premier, Ulf Kristersson. Achteraf wilde Erdogan nog niet instemmen met de NAVO-uitbreiding naar Zweden en Finland.
  [naar artikel]
 24. Na Turkse woede over koranverbranding kan Zweden toetreding tot de Navo voorlopig wel vergeten (22/01/2023 - De Standaard)
  Turkije grijpt een protest in Stockholm aan om een diplomatieke rel met Navo-kandidaatlidstaat Zweden te schoppen. Met de verkiezingen op komst laat president Erdogan zich graag provoceren.
  [naar artikel]
 25. NAVO-baas: “Zweden doet grote inspanningen om Turkije te overtuigen van hun lidmaatschap” (13/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Aspirant-NAVO-lid Zweden heeft belangrijke handreikingen gedaan om de bezwaren van Turkije tegen zijn toetreding weg te nemen, vindt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij wijst erop dat Zweden zijn anti-terreurwetgeving aanpast en wat doet aan het wapenembargo dat nog voor Turkije geldt.
  [naar artikel]
 26. Turkije "niet in positie" om NAVO-toetreding Zweden in huidige vorm te bekrachtigen (14/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije verkeert "niet in een positie" om de toetreding van Zweden tot de NAVO in zijn huidige vorm goed te keuren. Dat zegt Ibrahim Kalin, een naaste raadgever van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. "We verkeren niet in een positie om de wet naar het parlement te sturen, we hebben een echt probleem", aldus de raadgever. Volgens hem zouden de parlementsleden de wet verwerpen.
  [naar artikel]
 27. Erdogan bereid tot instemming met toetreding Finland tot NAVO, maar niet Zweden (01/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn instemming met de toetreding van Finland tot de NAVO in het vooruitzicht gesteld, maar niet met die van Zweden. Met betrekking tot Finland kijken we "positief" tegen het proces aan, zei Erdogan woensdag op een ministerraad in Ankara. "Maar tegenover Zweden staan we niet positief, dat moet gezegd."
  [naar artikel]
 28. Turkse president hint op goedkeuring voor Finse toetreding tot NAVO (29/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag laten verstaan dat Turkije de aanvraag van Finland om lid te worden van de NAVO zou kunnen goedkeuren, zonder datzelfde te doen voor Zweden. Het is de eerste keer dat Turkije laat doorschemeren dat het bereid is om de kandidatuur van Finland gescheiden te behandelen van die van Zweden.
  [naar artikel]
 29. NAVO verwacht toetreding van Zweden en Finland in 2023, maar “Turkije vraagt dingen die we niet kunnen geven” (08/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Zweden en Finland zouden in 2023 kunnen toetreden tot de NAVO. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg zondag gezegd. Maar Turkije, dat sinds mei de toetreding van Zweden en Finland blokkeert, legt aan Zweden eisen op waaraan het “niet kan en niet wil voldoen”. Dat heeft de Zweedse premier Ulf Kristersson zondag gezegd op een conferentie over defensie en veiligheid.
  [naar artikel]
 30. Turkije blijft gekant tegen NAVO-toetreding van Zweden (14/01/2023 - De Tijd)
  16:48 Turkije blijft zich verzetten tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. 'We hebben een echt probleem', zegt een raadgever van de Turkse president.
  [naar artikel]
 31. Na Zweeds debacle: Turkije suggereert NAVO-lidmaatschap Finland (30/01/2023 - Knack)
  De Turkse president Erdogan heeft gisteren tijdens een televisie-uitzending op de Turkse televisie gezegd dat ‘Turkije Finland als NAVO-land zou kunnen accepteren, los van Zweden.’ Erdogan in de uitzending nogmaals dat Zweden ‘terroristen’ moet overleveren aan Turkije. Daarmee doelt de Turkse president op Koerdische en Gülenistische activisten, die hij beschouwt als ‘staatsvijanden’. Lees hieronder verder. Korandiplomatie: hoe een verbrande koran het NAVO-lidmaatschap van Zweden in gevaar brengt De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu bevestigt vandaag die uitspraak: ‘Turkije moet een onderscheid maken tussen beide landen. De toetreding van Finland moet dan ook apart worden bekeken.’ Finland wilde oorspronkelijk samen met Zweden toetreden. Het NAVO-lidmaatschap van Zweden hangt echter aan een zijden draadje na een diplomatieke rel over een verbrande koran. The post Na Zweeds debacle: Turkije suggereert NAVO-lidmaatschap Finland appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 32. Turkse president Erdogan is tegen toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. “Scandinavische landen zijn gasthuizen voor terroristische organisaties” (13/05/2022 - Express)
  De Turkse president Tayyip Erdogan zegt dat hij het niet zal accepteren dat Zweden en Finland toe zullen treden tot de NAVO. De landen zouden namelijk de thuishaven zijn van “terroristische” organisaties. Gisterochtend sprak Finland zich positief uit over een toetreding tot de NAVO. De premier Sanna Marin en president Sauli Niinistö riepen het parlement […]
  [naar artikel]
 33. Turkse president hint voor eerst op goedkeuring voor Finse toetreding tot NAVO (29/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag laten verstaan dat Turkije de aanvraag van Finland om lid te worden van de NAVO zou kunnen goedkeuren, zonder datzelfde te doen voor Zweden. Het is de eerste keer dat Turkije laat doorschemeren dat het bereid is om de kandidatuur van Finland gescheiden te behandelen van die van Zweden.
  [naar artikel]
 34. NAVO-baas Stoltenberg begroet "constructieve gesprekken" over toetreding tussen Turkije, Zweden en Finland (20/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De gesprekken tussen Turkije, Finland en Zweden bij de NAVO om een oplossing te vinden voor de Turkse bezwaren tegen een toetreding van Finland en Zweden, zijn constructief verlopen en zullen voortgezet worden. Dat zegt NAVO-baas Jens Stoltenberg in een persbericht.
  [naar artikel]
 35. Erdogan houdt vast aan veto tegen toetreding Zweden en Finland tot NAVO (29/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt vast aan zijn veto tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Hij beweert dat de Noord-Europese landen te laks zijn tegenover “terroristen”.
  [naar artikel]
 36. Hongaars parlement ratificeert toetreding Finland (27/03/2023 - Knack)
  Het Hongaarse parlement heeft maandag de toetreding van Finland tot de NAVO bekrachtigd. Dat betekent dat Finland kan toetreden tot de NAVO, eens ook Turkije dat heeft bekrachtigd. De meerderheid van de parlementsleden (182) stemde voor de toetreding. Er waren slechts zes tegenstemmen en geen onthoudingen. Na Hongarije moet dus enkel Turkije nog de Finse toetreding ratificeren. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had al het licht daarvoor op groen gezet. The post Hongaars parlement ratificeert toetreding Finland appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 37. Turkse president Erdogan speelt het hard: "We zullen Zweedse en Finse toetreding tot NAVO niet goedkeuren" (16/05/2022 - VRT NWS)
  Op de dag waarop ook Zweden formeel de beslissing nam om bij de NAVO aan te sluiten, laat de Turkse president Erdogan opnieuw van zich horen. Nog duidelijker dan vorige week verzet hij zich tegen de toetreding van Finland en Zweden. "Ze moeten geen moeite doen om daarover in Ankara te komen onderhandelen." Daarmee heeft de NAVO nu echt een groot probleem.
  [naar artikel]
 38. “Poetin wilde minder NAVO, maar krijgt door zijn inval in Oekraïne net méér”: Turkije staakt verzet tegen toetreding Finland en Zweden (29/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Turkse president Erdogan verzet zich niet langer tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. “Poetin wilde minder NAVO. Door zijn inval in Oekraïne krijgt hij nu net méér NAVO”, aldus een ­tevreden secretaris-generaal Jens Stoltenberg dinsdagavond.
  [naar artikel]
 39. Turkije haalt slag binnen: deal met Zweden en Finland is overwinning voor NAVO, maar vooral voor Erdogan (29/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Erdogan heeft zijn slag thuisgehaald. De Turkse president blokkeerde in zijn eentje de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO, maar geeft nu toch groen licht. Dankzij een heel lijstje tegemoetkomingen, zeggen experts. “Voor de Turken is dit een overwinning.”
  [naar artikel]
 40. Erdogan: Zweden moet geen Turkse steun verwachten na koranverbranding (23/01/2023 - Knack)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag gezegd dat NAVO-kandidaat Zweden niet langer op de “steun” van Turkije kan rekenen nadat zaterdag in Stockholm een anti-Turkse demonstratie, waarbij een koran werd verbrand, werd toegestaan. ‘Zweden moet geen steun van ons verwachten voor de NAVO. Als u de religieuze overtuigingen van de Republiek Turkije of de moslims niet respecteert, zal u geen steun van ons krijgen’, zei de Turkse president. Enkele dagen geleden had de extreemrechtste Rasmus Paludan, met dubbele Zweeds-Deense nationaliteit, een anti-islam actie georganiseerd voor de Turkse ambassade in Stockholm. Hij kreeg hiervoor toestemming van de autoriteiten. Tijdens de betoging verbrandde hij een koran, wat de woede van Ankara heeft opgewekt. ‘Het is duidelijk dat degenen die zo’n schande hebben veroorzaakt voor de ambassade van ons land niet langer enige vriendelijkheid van ons hoeven te verwachten over de aanvraag voor het NAVO-lidmaatschap’, benadrukte Erdogan in een televisietoespraak. Eerder had Ankara al het bezoek van de Zweedse minister van Defensie geannuleerd. Doel van het bezoek was om de bezwaren van Ankara tegen de toetreding van Zweden tot de NAVO weg te nemen. Ook de Zweedse ambassadeur in Turkije moest zich vrijdag al melden vanwege de geplande koranverbranding.  Sinds mei verzet Turkije zich tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de alliantie. Voor dat lidmaatschap moeten alle leden akkoord gaan. Ankara stelt als voorwaarde dat Zweden tot 130 mensen uitlevert die Turkije als Koerdische terroristen of betrokkenen bij de couppoging van 2016 beschouwt. The post Erdogan: Zweden moet geen Turkse steun verwachten na koranverbranding appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 41. Turkije blokkeert nog steeds NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland: President Erdogan wil dat beide landen eerst “concrete stappen zetten” (09/11/2022 - Express)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat Zweden en Finland meer moeten doen om hem ervan te overtuigen dat beide landen kunnen toetreden tot de NAVO.  In het nieuws: Op een persconferentie met de Zweedse premier Ulf Kristersson verwelkomde Erdogan het recente besluit van Zweden om een wapenembargo tegen Turkije op te heffen. Echter […]
  [naar artikel]
 42. Stoltenberg pleit opnieuw voor snelle toetreding Zweden en Finland tot NAVO, Turkije wil concrete stappen (16/02/2023 - Knack)
  De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, blijft bij zijn standpunt dat de tijd is gekomen om de NAVO-toetreding van Finland en Zweden te bekrachtigen. Voor Turkije moet vooral Zweden nog concrete stappen zetten vooraleer de toetreding van dat land kan worden bekrachtigd. Wapenexport en terrorisme ‘Beide landen hebben grote stappen gezet sinds de ondertekening van het trilateraal memorandum tussen Finland, Zweden en Turkije op de NAVO-top in Madrid vorig jaar’, aldus Stoltenberg, die op bezoek is in Turkije. Zo hebben Finland en Zweden beperkingen op wapenexport naar Turkije opgeheven en verstrengden ze de wetgeving tegen terrorisme. Lees hieronder verder. Korandiplomatie: hoe een verbrande koran het NAVO-lidmaatschap van Zweden in gevaar brengt ‘Ik blijf dan ook bij mijn mening dat het nu de tijd is om de toetreding van zowel Finland als Zweden te bekrachtigen’, aldus de NAVO-topman tijdens een persconferentie samen met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu. Toetreding Zweden De Turkse minister herhaalde de mogelijkheid die zijn president Recep Tayyip Erdogan had geopperd, om de toetreding van Finland en Zweden afzonderlijk te behandelen, hoewel beide landen hun verzoek gezamenlijk hadden ingediend. Cavusoglu erkende dat beide landen stappen hebben gezet, waarvan sommige hij als heel positief onthaalde. Vooral Zweden moet volgens hem echter ‘nog concrete maatregelen’ treffen. ‘Het zou niet realistisch zijn om te zeggen dat Zweden volledig aan zijn verplichtingen van het protocolakkoord heeft voldaan’, aldus Cavusoglu. Tijdens de NAVO-top in Madrid vorig jaar beslisten de staatshoofden en regeringsleiders van de dertig lidstaten om Finland en Zweden uit te nodigen om tot de alliantie toe te treden. Dertig landen ondertekenden de toetredingsprotocollen, 28 van hen hebben die geratificeerd. Enkel Turkije en Hongarije deden dat nog niet. Stoltenberg reisde naar Turkije om er de solidariteit van de alliantie met de NAVO-lidstaat te betuigen, na de verwoestende aardbeving die aan duizenden mensen het leven heeft gekost.   The post Stoltenberg pleit opnieuw voor snelle toetreding Zweden en Finland tot NAVO, Turkije wil concrete stappen appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 43. Nog geen doorbraak in gesprek Turken met Zweden en Finnen over mogelijke NAVO-toetreding (27/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  NAVO-chef Jens Stoltenberg zag maandag nog geen doorbraak in de gesprekken tussen de leiders van Zweden, Finland en Turkije over de mogelijke NAVO-toetreding van de twee Noord-Europese landen. Dat zei Stoltenberg in een gezamenlijke persconferentie met de Zweedse premier Magdalena Andersson in Brussel. Eerder hadden de twee gesproken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn onderminister van Buitenlandse Zaken Sedat Onal, en de Finse premier Sanna Marin.
  [naar artikel]
 44. Finland mag van Turkije toetreden tot de NAVO (maar Zweden nog niet)  (17/03/2023 - VRT NWS)
  Van Turkije mag Finland toetreden tot de westerse militaire verdragsorganisatie NAVO. Dat heeft Recep Tayyip Erdogan, de president van Turkije, aangekondigd. Zweden, dat ook wil toetreden tot de NAVO, mag dat van Turkije nog niet.
  [naar artikel]
 45. Turkije staakt verzet tegen NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden (29/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Turkije staakt zijn verzet tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Dat heeft de Finse president Sauli Niinistö aangekondigd. Turkije zal tijdens de NAVO-top in Madrid de uitnodiging aan Finland en Zweden om lid te worden ondersteunen.
  [naar artikel]
 46. Turkije eist uitleveringen in ruil voor NAVO-toetreding Finland en Zweden (29/06/2022 - De Tijd)
  15:46 In ruil voor de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO eist Turkije prompt de uitwijzing van 33 mensen die lid zijn van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de beweging Fetö, die buit...
  [naar artikel]
 47. Turkije staakt verzet tegen toetreding Finland en Zweden tot NAVO (28/06/2022 - De Tijd)
  20:56 Turkije verzet zich niet langer tegen toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO.
  [naar artikel]
 48. Turkije houdt Zweden nog altijd buiten NAVO (16/02/2023 - De Tijd)
  15:25 Ondanks een dwingende oproep van NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg weigert Turkije het NAVO-lidmaatschap van Zweden goed te keuren. Amerikaanse bemiddeling moet nu helpen.
  [naar artikel]
 49. Turkse president Erdogan: "Zweden moet niet rekenen op steun voor NAVO-toetreding" (23/01/2023 - VRT NWS)
  Zweden moet niet rekenen op de steun van Turkije om toe te mogen treden tot de NAVO. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezegd. De uitspraak volgt na een manifestatie van de Zweeds-Deense extreemrechtse activist Rasmus Paludan, die voor de Turkse ambassade in Stockholm een exemplaar van de Koran verbrandde.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy