De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Turkije gaat akkoord met toetreding Zweden en Finland tot de NAVO

Express

28/06/2022 - 21:44

Turkije verzet zich niet langer tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. Dat zeggen NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en de Finse president Niinisto. Zowel Stoltenberg als Niisto zeggen dat ’s werelds machtigste militaire alliantie een akkoord heeft bereikt om Zweden en Finland toe te laten, nadat de bezwaren van Turkije waren weggenomen. Verzet […]


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. NAVO-baas Stoltenberg begroet "constructieve gesprekken" over toetreding tussen Turkije, Zweden en Finland (20/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De gesprekken tussen Turkije, Finland en Zweden bij de NAVO om een oplossing te vinden voor de Turkse bezwaren tegen een toetreding van Finland en Zweden, zijn constructief verlopen en zullen voortgezet worden. Dat zegt NAVO-baas Jens Stoltenberg in een persbericht.
  [naar artikel]
 2. Turkije triomfeert op NAVO-top: dit heeft Erdogan thuisgehaald in ruil voor toetreding van Zweden en Finland (29/06/2022 - VRT NWS)
  Nu Turkije de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO dan toch niet meer in de weg staat, rijst de vraag wat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan daarvoor in ruil heeft gekregen. Finland en Zweden engageren zich bijvoorbeeld om Turkije te steunen tegen "bedreigingen van de nationale veiligheid", maar wat houdt dat in?
  [naar artikel]
 3. Turkije staakt verzet tegen NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden (29/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Turkije staakt zijn verzet tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Dat heeft de Finse president Sauli Niinistö aangekondigd. Turkije zal tijdens de NAVO-top in Madrid de uitnodiging aan Finland en Zweden om lid te worden ondersteunen.
  [naar artikel]
 4. Zweedse premier over toetreding tot NAVO: "Turkije stelt eisen die we niet kunnen inwilligen" (08/01/2023 - VRT NWS)
  De Zweedse premier Ulf Kristersson heeft er alle vertrouwen in dat Turkije uiteindelijk zal instemmen met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Tegelijk zegt hij ook dat hij niet kan tegemoetkomen aan alle eisen die Turkije stelt om die toetreding goed te keuren. Vorig jaar hebben Zweden, Finland en Turkije een akkoord gesloten om de toetreding van de eerste twee landen tot het westerse bondgenootschap mogelijk te maken, maar Turkije verbindt daar een aantal voorwaarden aan.
  [naar artikel]
 5. Erdogan blokkeert NAVO-toetreding van Zweden en Finland: “Beide landen bieden onderdak aan PKK” (16/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije ziet een NAVO-toetreding van Zweden en Finland niet zitten en zal het lidmaatschap dan ook niet goedkeuren. Dat laat president Recep Tayyip Erdogan weten. De beslissing van Turkije maakt de toetreding van de twee landen tot het militaire bondgenootschap onmogelijk aangezien alle lidstaten groen licht moeten geven.
  [naar artikel]
 6. Erdogan blijf zich verzetten tegen toetreding Zweden en Finland bij NAVO (19/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft voorlopig bij zijn tegenkanting tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. “We hebben de verantwoordelijken in de NAVO gezegd, dat we ‘neen’ zullen zeggen tegen een toetreding van Finland en Zweden. Dat zal ons standpunt blijven”, zei hij donderdag aan de staatszender TRT.
  [naar artikel]
 7. Turkije onderhandelt met Zweden en Finland over toetreding tot NAVO en terreurbestrijding (26/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Zweden en Finland hebben vrijdag hun engagement herbevestigd om tegen terrorisme te strijden, zegt het Turkse presidentschap, na een vergadering in Finland tussen vertegenwoordigers van de drie landen. Finland en Zweden willen lid worden van de NAVO, maar moeten daarvoor Turkse aarzeling bezweren.
  [naar artikel]
 8. Erdogan wil concrete stappen Zweden voor toetreding tot NAVO (16/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, blijft bij zijn standpunt dat de tijd is gekomen om de NAVO-toetreding van Finland en Zweden te bekrachtigen. Voor Turkije moet vooral Zweden nog concrete stappen zetten vooraleer de toetreding van dat land kan worden bekrachtigd.
  [naar artikel]
 9. Turkije eist uitleveringen in ruil voor NAVO-toetreding Finland en Zweden (29/06/2022 - De Tijd)
  15:46 In ruil voor de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO eist Turkije prompt de uitwijzing van 33 mensen die lid zijn van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de beweging Fetö, die buit...
  [naar artikel]
 10. Turkije kondigt 'opvolgingsvergadering' met Zweden en Finland aan (21/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije, Finland en Zweden komen in augustus opnieuw bijeen om een stand van zaken op te maken met betrekking tot de NAVO-toetreding van Finland en Zweden. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu donderdag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 11. Finland en Zweden praten opnieuw met Turkije over NAVO-lidmaatschap (09/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Finland en Zweden hebben de gesprekken met Turkije hervat over de toetreding van beide landen tot de NAVO. Na een wekenlange pauze zijn de onderhandelaars van de drie landen donderdag opnieuw bijeengekomen in Brussel, bevestigen NAVO-bronnen. Ook secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO nam deel aan de vergadering.
  [naar artikel]
 12. Finland en Zweden praten opnieuw met Turkije over NAVO-lidmaatschap (09/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  Finland en Zweden hebben de gesprekken met Turkije hervat over de toetreding van beide landen tot de NAVO. Na een wekenlange pauze zijn de onderhandelaars van de drie landen donderdag opnieuw bijeengekomen in Brussel, bevestigen NAVO-bronnen. Ook secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO nam deel aan de vergadering.
  [naar artikel]
 13. Turkije tegen NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden: "Thuisbasis voor terroristische organisaties" (13/05/2022 - VRT NWS)
  Turkije is tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO, de westerse militaire organisatie. Volgens president Erdogan zijn die landen een thuisbasis voor veel terroristen. Het is niet duidelijk of Turkije de toetreding ook daadwerkelijk zal blokkeren met zijn vetorecht.
  [naar artikel]
 14. Turkije herneemt gesprekken met Zweden en Finland over NAVO-toetreding (27/02/2023 - Het Belang van Limburg)
  De onderhandelingen tussen Turkije enerzijds en Zweden en Finland anderzijds over het NAVO-lidmaatschap van de twee landen worden op 9 maart hernomen. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu bekendgemaakt op een persconferentie in Ankara.
  [naar artikel]
 15. Turkije staakt verzet tegen toetreding Finland en Zweden tot NAVO (28/06/2022 - De Tijd)
  20:56 Turkije verzet zich niet langer tegen toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO.
  [naar artikel]
 16. Turkije blijft gekant tegen NAVO-toetreding van Zweden (14/01/2023 - De Tijd)
  16:48 Turkije blijft zich verzetten tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. 'We hebben een echt probleem', zegt een raadgever van de Turkse president.
  [naar artikel]
 17. NAVO verwacht toetreding van Zweden en Finland in 2023, maar “Turkije vraagt dingen die we niet kunnen geven” (08/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Zweden en Finland zouden in 2023 kunnen toetreden tot de NAVO. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg zondag gezegd. Maar Turkije, dat sinds mei de toetreding van Zweden en Finland blokkeert, legt aan Zweden eisen op waaraan het “niet kan en niet wil voldoen”. Dat heeft de Zweedse premier Ulf Kristersson zondag gezegd op een conferentie over defensie en veiligheid.
  [naar artikel]
 18. Turkije houdt druk op Zweden en Finland na uitnodiging voor NAVO-toetreding (29/06/2022 - De Tijd)
  21:59 Zweden en Finland zijn nu ook formeel door de 30 NAVO-landen uitgenodigd om lid te worden van de alliantie. Hoewel Turkije zijn veto liet vallen, blijft het druk uitoefenen om 'terroristen' uit te lev...
  [naar artikel]
 19. Finland, Zweden en Turkije komen vrijdag bijeen voor overleg over toetreding tot NAVO (24/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Afgevaardigden van Finland, Zweden en Turkije komen vrijdag in Finland bijeen voor gesprekken over de noordelijke uitbreiding van de NAVO. Dit heeft de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Ann Linde, woensdag op radio SVT bevestigd.
  [naar artikel]
 20. Zweden en Finland willen officieel bij de NAVO, maar nu ligt Turkije dwars: “Erdogan gebruikt dit moment als een hefboom” (16/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Na Finland heeft nu ook Zweden zich uitgesproken voor lidmaatschap van de NAVO. Dat heeft de Zweedse premier Magdalena Andersson zondag bekendgemaakt. NAVO-lid Turkije heeft echter bezwaar opgeworpen tegen de mogelijk toetreding van beide landen. Waarom is Turkije tegen? En wat met de neutrale zone die nu volledig wegvalt?
  [naar artikel]
 21. Zweden en Finland willen officieel bij de NAVO, maar nu ligt Turkije dwars: “Erdogan gebruikt dit moment als een hefboom” (16/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na Finland heeft nu ook Zweden zich uitgesproken voor lidmaatschap van de NAVO. Dat heeft de Zweedse premier Magdalena Andersson zondag bekendgemaakt. NAVO-lid Turkije heeft echter bezwaar opgeworpen tegen de mogelijk toetreding van beide landen. Waarom is Turkije tegen? En wat met de neutrale zone die nu volledig wegvalt?
  [naar artikel]
 22. Erdogan akkoord met NAVO-toetreding Finland (17/03/2023 - De Tijd)
  17:02 De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat zijn bezwaren voor de toetreding van Finland tot de NAVO varen. Over een lidmaatschap van Zweden spreekt Erdogan zich nog niet uit.
  [naar artikel]
 23. Turkije schrapt NAVO-overleg met Zweden en Finland (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije heeft een voor februari gepland overleg met Zweden en Finland over de NAVO-toetreding van de twee Noord-Europese landen geschrapt van de agenda, melden Turkse staatsmedia. Het overleg was op verzoek van de Turkse regering volgende maand gepland in Brussel. Ook NAVO-chef Jens Stoltenberg zou aanschuiven.
  [naar artikel]
 24. Hongaars parlement ratificeert toetreding Finland (27/03/2023 - Knack)
  Het Hongaarse parlement heeft maandag de toetreding van Finland tot de NAVO bekrachtigd. Dat betekent dat Finland kan toetreden tot de NAVO, eens ook Turkije dat heeft bekrachtigd. De meerderheid van de parlementsleden (182) stemde voor de toetreding. Er waren slechts zes tegenstemmen en geen onthoudingen. Na Hongarije moet dus enkel Turkije nog de Finse toetreding ratificeren. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had al het licht daarvoor op groen gezet. The post Hongaars parlement ratificeert toetreding Finland appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 25. Operatie ‘Erdogan paaien’ geslaagd: Turkije maakt bocht en heet Zweden en Finnen welkom bij NAVO (29/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Zodra Turkije groen licht gaf voor de toetreding van Finland en Zweden, maakte NAVO-baas Stoltenberg een vuist naar Vladimir Poetin: “Hij was tegen een uitbreiding van de NAVO. Nu krijgt hij nog meer NAVO. Aan zijn grenzen.”
  [naar artikel]
 26. Zweedse premier over NAVO-toetreding: "Turkije vraagt dingen die we niet kunnen geven” (08/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije, dat sinds mei de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO blokkeert, legt aan Zweden eisen op waaraan het “niet kan en niet wil voldoen”. Dat heeft de Zweedse premier Ulf Kristersson zondag gezegd op een conferentie over defensie en veiligheid in aanwezigheid van NAVO-secretaris-generaal Jens Soltenberg.
  [naar artikel]
 27. Finland: "NAVO-gesprekken rond toetreding Zweden en Finland hebben een time-out nodig" (24/01/2023 - VRT NWS)
  De Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto zegt dat een time-out nodig is in de gesprekken met Turkije over het NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden. Dat meldt persagentschap Reuters. Turkije ligt al maandenlang dwars in de onderhandelingen over het lidmaatschap.
  [naar artikel]
 28. Turkije verzet zich niet langer tegen NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden (28/06/2022 - VRT NWS)
  Turkije zal de aanvraag van Finland en Zweden om toe te treden tot de NAVO steunen. Dat zegt de Finse president vanop de NAVO-top in Madrid en is bevestigd door secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Zweden en Finland willen lid worden van het militaire bondgenootschap omdat ze zich bedreigd voelen door Rusland. De 30 NAVO-landen moeten daarmee instemmen, maar Turkije lag dwars.
  [naar artikel]
 29. Turks parlement keurt toetreding Finland tot NAVO goed (30/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  Turkije heeft donderdag als laatste lidstaat de toetreding van Finland tot de NAVO goedgekeurd. De meerderheid van de Turkse parlementsleden stemden voor, meldde staatspersbureau Anadolu. Niets staat de Finse toetreding tot het bondgenootschap nu nog in de weg.
  [naar artikel]
 30. Finland kan toetreden tot NAVO: eindelijk groen licht van Turkije (30/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije heeft donderdag als laatste lidstaat de toetreding van Finland tot de NAVO goedgekeurd. De meerderheid van de Turkse parlementsleden stemden voor, meldde staatspersbureau Anadolu. Niets staat de Finse toetreding tot het bondgenootschap nu nog in de weg.
  [naar artikel]
 31. Erdogan wil begrip van bondgenoten voor zijn negatief advies over NAVO-toetreding van Zweden en Finland (18/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan hoopt dat de NAVO-bondgenoten zullen luisteren naar de Turkse bezorgdheden omtrent een toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Hij hoopt ook dat de bondgenoten Turkije zullen steunen, zei hij woensdag bij een toespraak voor zijn islamitisch-conservatieve AKP-partij in Ankara.
  [naar artikel]
 32. Turkse president hint op goedkeuring voor Finse toetreding tot NAVO (29/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag laten verstaan dat Turkije de aanvraag van Finland om lid te worden van de NAVO zou kunnen goedkeuren, zonder datzelfde te doen voor Zweden. Het is de eerste keer dat Turkije laat doorschemeren dat het bereid is om de kandidatuur van Finland gescheiden te behandelen van die van Zweden.
  [naar artikel]
 33. Omstreden, en nog steeds geen uitgemaakte zaak: het NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden (19/09/2022 - Express)
  Donderdag moesten de Spaanse parlementsleden stemmen over de vraag of Zweden en Finland tot de NAVO mogen toetreden. Er werd een meerderheid bereikt voor de toetreding van de twee noordse landen tot de NAVO… maar allerminst dankzij de partijen die aan de macht zijn. Ook door de houding van Turkije blijft er onzekerheid over het […]
  [naar artikel]
 34. LIVE. Erdogan: "Turkije zal NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland niet goedkeuren” (16/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije ziet een NAVO-toetreding van Zweden en Finland niet zitten en zal het lidmaatschap dan ook niet goedkeuren. Dat stelt president Recep Tayyip Erdogan. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 35. Kamercommissie stemt in met NAVO-toetreding Finland en Zweden (18/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen heeft vanmiddag unaniem ingestemd met de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. Dat gebeurde tijdens de eerste vergadering van de Commissie met de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib.
  [naar artikel]
 36. Na Zweeds debacle: Turkije suggereert NAVO-lidmaatschap Finland (30/01/2023 - Knack)
  De Turkse president Erdogan heeft gisteren tijdens een televisie-uitzending op de Turkse televisie gezegd dat ‘Turkije Finland als NAVO-land zou kunnen accepteren, los van Zweden.’ Erdogan in de uitzending nogmaals dat Zweden ‘terroristen’ moet overleveren aan Turkije. Daarmee doelt de Turkse president op Koerdische en Gülenistische activisten, die hij beschouwt als ‘staatsvijanden’. Lees hieronder verder. Korandiplomatie: hoe een verbrande koran het NAVO-lidmaatschap van Zweden in gevaar brengt De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu bevestigt vandaag die uitspraak: ‘Turkije moet een onderscheid maken tussen beide landen. De toetreding van Finland moet dan ook apart worden bekeken.’ Finland wilde oorspronkelijk samen met Zweden toetreden. Het NAVO-lidmaatschap van Zweden hangt echter aan een zijden draadje na een diplomatieke rel over een verbrande koran. The post Na Zweeds debacle: Turkije suggereert NAVO-lidmaatschap Finland appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 37. Turkse president hint voor eerst op goedkeuring voor Finse toetreding tot NAVO (29/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag laten verstaan dat Turkije de aanvraag van Finland om lid te worden van de NAVO zou kunnen goedkeuren, zonder datzelfde te doen voor Zweden. Het is de eerste keer dat Turkije laat doorschemeren dat het bereid is om de kandidatuur van Finland gescheiden te behandelen van die van Zweden.
  [naar artikel]
 38. Stoltenberg pleit opnieuw voor snelle toetreding Zweden en Finland tot NAVO, Turkije wil concrete stappen (16/02/2023 - Knack)
  De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, blijft bij zijn standpunt dat de tijd is gekomen om de NAVO-toetreding van Finland en Zweden te bekrachtigen. Voor Turkije moet vooral Zweden nog concrete stappen zetten vooraleer de toetreding van dat land kan worden bekrachtigd. Wapenexport en terrorisme ‘Beide landen hebben grote stappen gezet sinds de ondertekening van het trilateraal memorandum tussen Finland, Zweden en Turkije op de NAVO-top in Madrid vorig jaar’, aldus Stoltenberg, die op bezoek is in Turkije. Zo hebben Finland en Zweden beperkingen op wapenexport naar Turkije opgeheven en verstrengden ze de wetgeving tegen terrorisme. Lees hieronder verder. Korandiplomatie: hoe een verbrande koran het NAVO-lidmaatschap van Zweden in gevaar brengt ‘Ik blijf dan ook bij mijn mening dat het nu de tijd is om de toetreding van zowel Finland als Zweden te bekrachtigen’, aldus de NAVO-topman tijdens een persconferentie samen met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu. Toetreding Zweden De Turkse minister herhaalde de mogelijkheid die zijn president Recep Tayyip Erdogan had geopperd, om de toetreding van Finland en Zweden afzonderlijk te behandelen, hoewel beide landen hun verzoek gezamenlijk hadden ingediend. Cavusoglu erkende dat beide landen stappen hebben gezet, waarvan sommige hij als heel positief onthaalde. Vooral Zweden moet volgens hem echter ‘nog concrete maatregelen’ treffen. ‘Het zou niet realistisch zijn om te zeggen dat Zweden volledig aan zijn verplichtingen van het protocolakkoord heeft voldaan’, aldus Cavusoglu. Tijdens de NAVO-top in Madrid vorig jaar beslisten de staatshoofden en regeringsleiders van de dertig lidstaten om Finland en Zweden uit te nodigen om tot de alliantie toe te treden. Dertig landen ondertekenden de toetredingsprotocollen, 28 van hen hebben die geratificeerd. Enkel Turkije en Hongarije deden dat nog niet. Stoltenberg reisde naar Turkije om er de solidariteit van de alliantie met de NAVO-lidstaat te betuigen, na de verwoestende aardbeving die aan duizenden mensen het leven heeft gekost.   The post Stoltenberg pleit opnieuw voor snelle toetreding Zweden en Finland tot NAVO, Turkije wil concrete stappen appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 39. Hongarije stelt stemming over toetreding Zweden en Finland tot NAVO weer uit (17/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het Hongaarse parlement zal komende week toch niet stemmen over de ratificatie van de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO, zoals oorspronkelijk gepland. Het nieuwsportaal atv.hu vernam vrijdag in kringen van de fractie van regeringspartij Fidesz dat de volksvertegenwoordiging op 31 maart stemt over de ratificatie van de toetredingsprotocollen.
  [naar artikel]
 40. Zweden snapt niet dat Erdogan hun NAVO-toetreding weigert: "Na Turkije waren wij het eerste land dat de PKK terroristisch noemde” (20/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Erdogan zegt dat de Zweedse steun aan de PKK de voornaamste reden is om Zweden en Finland niet toe te laten tot de NAVO, waar Turkije al 70 jaar lid van is.
  [naar artikel]
 41. Amerikaanse president Biden wil Turkije F-16’s leveren na staken van verzet tegen NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland (30/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Als het aan de Amerikaanse president Joe Biden ligt, krijgt Turkije dan toch Amerikaanse F-16’s. Dat zei hij donderdag aan het einde van de NAVO-top in Madrid, waar grote tevredenheid heerst dat Turkije zijn verzet tegen de toetreding van Zweden en Finland heeft opgegeven.
  [naar artikel]
 42. Was het Hongarije dat de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO blokkeerde? (01/03/2023 - Express)
  Hoewel er minder wordt gesproken over de rigiditeit van Hongarije dan die van Turkije, is Hongarije het andere NAVO-lid dat de toetredingsverdragen met Zweden en Finland nog niet heeft geratificeerd. Afgelopen najaar beloofde het land om er werk van te maken, maar nu stuurt het alleen een delegatie naar Stockholm en Helsinki. In het nieuws: […]
  [naar artikel]
 43. Geen groen licht uit Ankara voor NAVO-toetreding Finland en Zweden (08/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het Zweedse parlement houdt volgende week een stemming om de grondwet te veranderen, om zo de strijd tegen het terrorisme op te voeren. Turkije stelt een strengere antiterreurwetgeving in Zweden al langer als voorwaarde om in te stemmen met een Zweeds lidmaatschap van de NAVO. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had dinsdag een ontmoeting met de nieuwe Zweedse premier, Ulf Kristersson. Achteraf wilde Erdogan nog niet instemmen met de NAVO-uitbreiding naar Zweden en Finland.
  [naar artikel]
 44. NAVO-toetreding Finland en Zweden: “Top in Madrid was nooit deadline” (12/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De NAVO-top in Madrid is geen deadline voor een beslissing over de toetreding van Finland en Zweden tot de verdragsorganisatie. Wel wil de NAVO zo snel mogelijk een oplossing voor de Turkse bezorgdheden over een mogelijk lidmaatschap van de twee Noordse landen. Dat heeft Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, zondag gezegd op een persconferentie samen met de Finse president Sauli Niinistö.
  [naar artikel]
 45. Erdogan geeft fiat aan toetreding Finland tot NAVO (17/03/2023 - Knack)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal het Turkse parlement vragen om het proces op te starten voor de bekrachtiging van de toetredingsprotocollen, voor de toetreding van Finland tot de NAVO. Dat kondigde hij aan tijdens het officiële bezoek van de Finse president Sauli Niinistö aan Ankara. ‘We hebben beslist het toetredingsproces van Finland tot de NAVO in ons parlement op te starten’, verklaarde Erdogan. Hij zei ook te hopen dat de stemming over de kwestie zal voltooid zijn voor de Turkse parlementsverkiezingen van mei. Turkije heeft een ‘positieve aanpak’ voor de toetreding van Finland, aldus Erdogan, omdat dat land ‘oprechte en concrete’ maatregelen heeft genomen voor de strijd tegen terrorisme.Het Turkse parlement kan de Finse toetredingsprotocollen nog ratificeren tot midden april. Daarna worden de werkzaamheden gestopt voor de Turkse parlementsverkiezingen van 14 mei. De stemming zou een formaliteit moeten zijn.Van de dertig NAVO-landen ratificeerden tot dusver enkel Turkije en Hongarije de toetreding van Finland en Zweden nog niet. Beide Noordse landen dienden hun verzoek in mei vorig jaar samen in, maar het ziet er dus naar uit dat Finland als eerste zal kunnen toetreden. Ankara staat vooral een toetreding van Zweden in de weg. Turkije beschuldigt Stockholm ervan te passief te zijn tegenover de Koerdische ’terroristen’ die in Zweden verblijven en eist ook de uitlevering van enkele Koerden.Nu hij zal vragen om het ratificatieproces voor Finland op te starten, heft Erdogan op z’n minst gedeeltelijk zijn blokkade op. Over Zweden moet Turkije nog nadenken, zei Erdogan. President Niinistö bedankte Erdogan maar zei op een persconferentie dat het lidmaatschap van Finland ‘niet compleet is zonder Zweden’. Hongaars parlement stemt op 27 maart over Finland Het Hongaarse parlement stemt op 27 maart over de toetreding van Finland tot de NAVO. Dat heeft regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs bekendgemaakt. De Hongaarse regeringspartij Fidesz ‘steunt de toetreding van Finland tot de NAVO’, liet hij weten. ‘De stemming in het parlement zal plaatsvinden op 27 maart.’ Over Zweden, dat samen met Finland het NAVO-lidmaatschap heeft aangevraagd, zei hij niks. The post Erdogan geeft fiat aan toetreding Finland tot NAVO appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 46. NAVO-baas heeft vertrouwen in toetreding Finland en Zweden (19/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, is ervan overtuigd dat Zweden en Finland snel tot de alliantie zullen kunnen toetreden, ondanks de Turkse tegenkanting. “Ik heb er vertrouwen in dat we tot een snelle beslissing zullen komen om Finland en Zweden te verwelkomen in de NAVO-familie”, zei hij op een persconferentie samen met de Deense premier Mette Frederiksen in Kopenhagen.
  [naar artikel]
 47. NAVO-baas heeft vertrouwen in toetreding Finland en Zweden (19/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, is ervan overtuigd dat Zweden en Finland snel tot de alliantie zullen kunnen toetreden, ondanks de Turkse tegenkanting. “Ik heb er vertrouwen in dat we tot een snelle beslissing zullen komen om Finland en Zweden te verwelkomen in de NAVO-familie”, zei hij op een persconferentie samen met de Deense premier Mette Frederiksen in Kopenhagen.
  [naar artikel]
 48. Turkse parlement zet licht op groen voor toetreding van Finland tot de NAVO (30/03/2023 - VRT NWS)
  Turkije heeft als laatste lidstaat de toetreding van Finland tot de NAVO goedgekeurd. De meerderheid van de Turkse parlementsleden stemden voor, meldt staatspersbureau Anadolu. Niets staat de Finse toetreding tot het bondgenootschap nu nog in de weg.
  [naar artikel]
 49. NAVO-kandidaten Finland en Zweden sturen onderhandelaars naar opstandig Turkije (24/05/2022 - Express)
  Finland en Zweden sturen woensdag afgevaardigden naar Turkije in de hoop de Turkse oppositie tegen het NAVO-lidmaatschap van de Scandinavische landen te keren. Dat maakt de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto bekend. Op 18 mei zonden Finland en Zweden gezamenlijk hun officiële aanvragen tot lidmaatschap van de NAVO in. Dat deden ze na […]
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy