De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Russisch leger kondigt terugtrekking van Slangeneiland aan

Het Belang van Limburg

30/06/2022 - 15:12

Het Russische leger trekt zich terug van Slangeneiland, een eilandje voor de kust van de Oekraïense havenstad Odessa dat strategisch belangrijk is voor de controle van het westelijke deel van de Zwarte Zee. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie donderdag aangekondigd.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Russisch leger trekt zich terug van strategisch en symbolisch belangrijk Slangeneiland voor Oekraïense kust (30/06/2022 - VRT NWS)
  Russische troepen hebben zich teruggetrokken vanop Slangeneiland, een strategisch gelegen eiland in de Zwarte Zee op zo'n 30 kilometer voor de Oekraïense kust. Het kwam bij het begin van de inval in handen van de Russen en werd de voorbije weken zwaar gebombardeerd door het Oekraïense leger, onder andere met nieuwe, geavanceerde wapens die het Westen heeft geleverd. Rusland noemt de terugtrekking een gebaar van goede wil, om de export van Oekraïens graan te vergemakkelijken. Maar Oekraïne spreekt van een overwinning.
  [naar artikel]
 2. Live - Russisch leger trekt zich terug van Slangeneiland na ‘briljante operatie’ van Oekraïens leger (30/06/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 3. LIVE. Russisch leger trekt zich terug uit Slangeneiland: “Teken van goodwill” (30/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Russische leger trekt zich terug uit Slangeneiland. Moskou noemt het een teken van goodwill omdat de export van Oekraïens graan hierdoor makkelijker zou moeten verlopen. Volg alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 4. Live - Russisch leger trekt zich terug van Slangeneiland: ‘Teken van goodwill’ (30/06/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 5. Oekraïne claimt opnieuw ‘significante klap’ voor Russisch leger op Slangeneiland (23/06/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 6. Russisch leger trekt Raqqa binnen na terugtrekking Amerikaanse troepen (09/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Russische leger is voor het eerst Raqqa binnengetrokken, het vroegere bolwerk van terreurgroep IS in het noorden van Syrië. Dat zegt het leger...
  [naar artikel]
 7. Brief Amerikaans leger over terugtrekking Irak “per ongeluk” verstuurd (06/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse leger heeft vanavond in een brief aan het Iraakse leger aangekondigd de nodige stappen te ondernemen voor een terugtrekking uit...
  [naar artikel]
 8. Bejubelde Oekraïense militairen op Slangeneiland leven dan toch nog (28/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  De dertien Oekraïense militairen die vorige week gesneuveld zouden zijn op Slangeneiland in de Zwarte Zee, nadat ze hadden geweigerd om zich over te geven aan een Russisch oorlogsschip, leven dan toch nog. Ze zijn krijgsgevangen gemaakt door het Russische leger. Dat meldt de Oekraïense marine.
  [naar artikel]
 9. Russisch leger kondigt nieuwe staakt-het-vuren in Aleppo aan (02/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  In de fel bevochte Syrische stad Aleppo zal vrijdag opnieuw een kortstondig staakt-het-vuren in voege treden. Dat gebeurt op bevel van Russisch president Vladimir Poetin, zo meldt het Russische leger woensdag.
  [naar artikel]
 10. Oekraïne geeft medaille aan grenswacht van Slangeneiland die “go fuck yourself” zei tegen Russisch marineschip (29/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense soldaat Roman Hrybov heeft een medaille gekregen nadat hij - en twaalf andere militairen op Slangeneiland - hadden geweigerd om zich over te geven aan Rusland. Toen een Russisch marineschip het eiland eind februari naderde en de militairen opriep om zich over te geven, sprak Hrybov de inmiddels legendarische woorden: “Russisch marineschip, go fuck yourself.”
  [naar artikel]
 11. Russisch leger kondigt staakt-het-vuren vanaf morgen in Idlib aan (30/08/2019 - Metro)
  Het Russische leger heeft vandaag een unilateraal staakt-het-vuren aangekondigd dat enkel het Syrische leger betreft en morgenochtend ingaat in Idlib (in het noordwesten), de regio die het bewind tracht te heroveren ten koste van moordende gevechten. Er is een akkoord gesloten voor “een unilateraal staakt-het-vuren van de Syrische regeringstroepen vanaf 6 uur op 31 augustus”, deelde het ‘Russische Centrum voor Verzoening in Syrië’ mee. Het riep de groepen in de regio op zich aan te sluiten bij het bestand. Bron: Belga   Het bericht Russisch leger kondigt staakt-het-vuren vanaf morgen in Idlib aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Amerikaanse leger “herpositioneert” troepen met het oog op een terugtrekking (06/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het Amerikaanse leger heeft maandagavond de nummer twee in bevelvoering van het Iraakse leger laten weten de troepen van de internationale anti-jihadistische coalitie te zullen “herpositioneren” in het licht van een “veilige en efficiënte terugtrekking” uit Irak.
  [naar artikel]
 13. Russisch leger kondigt nieuwe humanitaire pauze in Aleppo aan (02/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In de fel bevochte Syrische stad Aleppo zal vrijdag opnieuw een kortstondig staakt-het-vuren in voege treden. Dat gebeurt op bevel van Russisch
  [naar artikel]
 14. Duits leger overweegt terugtrekking uit Turkije in strijd tegen IS (25/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het Duitse leger bereidt de terugtrekking van zijn troepen en materieel uit de luchtmachtbasis van Incirlik in het zuidoosten van Turkije voor.
  [naar artikel]
 15. Dronebeelden tonen hoe Oekraïens leger Russische helikopter boven Slangeneiland vernietigt (09/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Oekraïense leger heeft een video verspreid waarop ze een Russische helikopter raken. Op de dronebeelden is te zien hoe de helikopter boven het door Rusland bezette Slangeneiland vliegt en plots ontploft. De helikopter was er mogelijk om gewonde troepen te helpen.
  [naar artikel]
 16. Russisch leger kondigt staakt-het-vuren van Syrische regeringstroepen aan (30/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Russische leger heeft vandaag een unilateraal staakt-het-vuren aangekondigd, dat enkel het Syrische leger betreft en zaterdagochtend ingaat in...
  [naar artikel]
 17. Duitse leger start officiële terugtrekking uit Afghanistan (30/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Duitse leger is vandaag officieel begonnen met de terugtrekking uit Afghanistan, waarmee een einde komt aan een inzet van bijna 20 jaar.
  [naar artikel]
 18. De verovering van Slangeneiland leek een eitje, maar er schuilt een addertje onder het gras (14/05/2022 - Express)
  De Russische marine lijkt zich te hebben mispakt aan Slangeneiland. De verovering van het kleine Oekraïens eilandje voor de kust van Odessa leek een kleine klus, maar leidt ondertussen tot veel miserie voor het Russische leger. Het was een van de eerste wapenfeiten van de invasie van Oekraïne: de verovering van Slangeneiland. Een dozijn Oekraïense […]
  [naar artikel]
 19. Amerikaans leger begint terugtrekking uit Syrië (11/01/2019 - De Morgen)
  Het Amerikaans leger is begonnen aan de terugtrekking uit Syrië. Dat heeft een militaire woordvoerder gemeld. Volgens Rusland zijn de Amerikanen echter van plan om te blijven.
  [naar artikel]
 20. Wagner-baas Prigozjin beschuldigt Russisch leger (opnieuw) van terugtrekking uit Bachmoet (18/05/2023 - Het Belang van Limburg)
  Yevgeni Prigozjin, de leider van het Russische huurlingenbedrijf Wagner, heeft het Russische leger er nog maar eens van beschuldigd zich te hebben teruggetrokken uit posities rond Bachmoet.
  [naar artikel]
 21. Wagner-baas Prigozjin beschuldigt Russisch leger (opnieuw) van terugtrekking uit Bachmoet (18/05/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Yevgeni Prigozjin, de leider van het Russische huurlingenbedrijf Wagner, heeft het Russische leger er nog maar eens van beschuldigd zich te hebben teruggetrokken uit posities rond Bachmoet.
  [naar artikel]
 22. Geweld Syrië – Russisch leger kondigt staakt-het-vuren af in Idlib (09/01/2020 - Metro)
  Het Russische leger heeft donderdag een staakt-het-vuren afgekondigd in de regio van Idlib, de provincie in het noordwesten van Syrië, die geldt als een bolwerk van jihadi’s. Het staakt-het-vuren is een onderdeel van een Russisch-Turks akkoord. Dat zegt het Russische Verzoeningscentrum voor Syrië, dat deel uitmaakt van het leger. Hoewel de wapenstilstand eigenlijk al in augustus was aangekondigd, voerde het Syrische regime, dat gesteund wordt door Moskou, de jongste weken nog herhaaldelijk dodelijke bombardementen uit in Idlib. Sommige van de rebellen in de provincie krijgen de steun van Ankara. Door de bombardementen ontstond een vluchtelingenstroom naar Turkije. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan hadden woensdag een ontmoeting. Een dag eerder had Ankara Rusland nog opgeroepen om “de aanvallen van het regime te stoppen”. Bron: Belga   Het bericht Geweld Syrië – Russisch leger kondigt staakt-het-vuren af in Idlib verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Wagner-baas en Russisch leger leven al 15 jaar in conflict: hoe de vete écht begon (06/05/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Het conflict tussen Wagner en het Russische leger is met de dreiging van een terugtrekking uit Bachmoet helemaal compleet. De ruzie begon 15 jaar geleden in de kazernekantine en liep in Syrië verder uit de hand.
  [naar artikel]
 24. Wagner-baas en Russisch leger leven al 15 jaar in conflict: hoe de vete écht begon (05/05/2023 - Het Belang van Limburg)
  Het conflict tussen Wagner en het Russische leger is met de dreiging van een terugtrekking uit Bachmoet helemaal compleet. De ruzie begon 15 jaar geleden in de kazernekantine en liep in Syrië verder uit de hand.
  [naar artikel]
 25. Kiev beticht Russen van gooien fosforbommen op Slangeneiland (01/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Oekraïense leger heeft de Russen er vanavond van beschuldigd fosforbommen te hebben gegooid op Slangeneiland in de Zwarte Zee. Daar hadden de Russische troepen zich gisteravond teruggetrokken, na te zijn verjaagd door de Oekraïners.
  [naar artikel]
 26. Beelden tonen hoe Oekraïens leger Russisch schip verwoest (20/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het Oekraïense ministerie van Defensie claimt een Russische sleepboot te hebben aangevallen. Het schip was onderweg naar het Slangeneiland en vervoerde manschappen en munitie. Het is (nog) niet bekend hoeveel doden of gewonden er zijn gevallen.
  [naar artikel]
 27. Beelden tonen hoe Oekraïens leger Russisch schip verwoest (20/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het Oekraïense ministerie van Defensie claimt een Russische sleepboot te hebben aangevallen. Het schip was onderweg naar het Slangeneiland en vervoerde manschappen en munitie. Het is (nog) niet bekend hoeveel doden of gewonden er zijn gevallen.
  [naar artikel]
 28. Conflict VS-Iran – Amerikaans leger kondigt “per ongeluk” terugtrekking troepen aan (07/01/2020 - Metro)
  De Verenigde Staten hebben maandag naar eigen zeggen per ongeluk de voorbereidingen aangekondigd van een terugtrekking van de troepen uit Irak, een dag nadat het Iraakse parlement een resolutie aangenomen heeft waarin aan de regering wordt gevraagd om de aanwezigheid van buitenlandse soldaten in het land zo snel mogelijk stop te zetten. Dat gebeurde dan weer als reactie op de dodelijke droneaanval die de VS in de nacht van donderdag op vrijdag uitvoerden in de buurt van de luchthaven van Bagdad. Daarbij werd de Iraanse generaal Qassem Soleimani gedood, wat de spanningen in de regio opnieuw fel heeft doen oplopen. De commandant van de Amerikaanse troepen in Irak had -eigenhandig volgens een Amerikaanse militaire bron in Bagdad- een brief bezorgd aan de nummer twee van het Iraakse leger waarin hij laat weten de “soevereine beslissing van het Iraakse parlement te respecteren waarin het vertrek geëist wordt”. Maar de stafchef van het Amerikaanse leger in Washington kondigde iets later aan dat het om een vergissing ging. “Deze brief komt niet overeen met onze geestesgesteldheid”, aldus Mark Esper. Bron: Belga   Het bericht Conflict VS-Iran – Amerikaans leger kondigt “per ongeluk” terugtrekking troepen aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Verdere terugtrekking van Oekraïense leger en pro-Russische separatisten uit Oost-Oekraïne (10/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten zijn begonnen met een verdere terugtrekking van hun troepen uit de omstreden gebieden in...
  [naar artikel]
 30. Live - Zeker 18 doden door Russische raketaanval op Odessa • Zelensky viert Russische terugtrekking Slangeneiland (01/07/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 31. Live - Zeker 19 doden door Russische raketaanval nabij Odessa • Zelensky viert Russische terugtrekking Slangeneiland (01/07/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 32. Erdogan wil niet weten van totale terugtrekking Turks leger uit Cyprus (13/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft verklaard dat een totale terugtrekking van het Turkse leger uit Cyprus uitgesloten is. Daarmee
  [naar artikel]
 33. Russisch leger kondigt staakt-het-vuren af in Syrische provincie Idlib (09/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Russische leger heeft vandaag een staakt-het-vuren afgekondigd in de regio van Idlib, de provincie in het noordwesten van Syrië, die geldt als...
  [naar artikel]
 34. Grenswacht van Slangeneiland die ‘go fuck yourself’ naar Russisch marineschip riep, krijgt Oekraïense medaille (30/03/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 35. Russisch leger neemt Charkov in de tang (02/03/2022 - De Tijd)
  06:46 Terwijl het Russisch leger steeds driester te keer gaat in Oekraïne, escaleert het Westen de sancties. Met Apple, Nike en Exxon kondigen drie Amerikaanse multinationals hun eixt uit het land aan.
  [naar artikel]
 36. Iran kondigt verdere terugtrekking uit nucleair akkoord aan, Europese Unie is “heel bezorgd” (05/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Iraanse president Hassan Rohani heeft een nieuwe fase aangekondigd in de terugtrekking van zijn land uit het internationale akkoord over het...
  [naar artikel]
 37. Opnieuw 'Go fuck yourself': Oekraïne vernietigt Russische commandopost op Slangeneiland (27/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Oekraïense leger heeft Russische posities op Slangeneiland aangevallen en een luchtafweersysteem vernietigd. Het eiland kreeg wereldwijde faam nadat dertien Oekraïense soldaten zich bij het begin van de belegering weigerden over te geven aan de Russische marine met de strijdbare woorden: “Go fuck yourself”.
  [naar artikel]
 38. Russisch leger opnieuw in de aanval (28/06/2017 - De Redactie)
  Wat gebeurde deze week 100 jaar geleden? Het Russisch leger is, voor het eerst sinds de revolutie, weer in de aanval, Italianen moeten bergoffensief opgeven, zware rassenrellen in Amerika, .....
  [naar artikel]
 39. Grootschalige poging van Kyiv om Slangeneiland te heroveren is mislukt, zegt Moskou (21/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Rusland heeft een “waanzinnige” poging van Oekraïense soldaten om Slangeneiland te heroveren, neergeslagen. Dat zegt althans Moskou dinsdag. Slangeneiland is een klein eilandje voor de kust van Odessa dat strategisch belangrijk is voor de controle van het westelijke deel van de Zwarte Zee.
  [naar artikel]
 40. Oprichter van Russisch Telegramkanaal dat kritisch was over Russisch leger en oorlog in Oekraïne krijgt meer dan 8 jaar cel (07/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Dmitri Ivanov (23), de oprichter van een kritisch Russisch Telegramkanaal, moet meer dan acht jaar de gevangenis in. Hij is veroordeeld voor het verspreiden van onjuiste informatie over het Russische leger, schrijft zijn advocaat op Twitter.
  [naar artikel]
 41. KIJK. Oekraïners plaatsen grenspaal terug op symbolisch belangrijk Slangeneiland: “De volgende paal zetten we op Krim” (13/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Er staat een nieuwe grenspaal op Slangeneiland. Het eiland is officieel Oekraïens grondgebied en ligt in de Zwarte Zee, op 35 kilometer van de kust. De vorige grenspaal werd vernietigd door de grootschalige Russisch aanvallen in het begin van de oorlog. “De volgende paal zetten we op de Krim”, zegt grenswacht Serhii Deinko.
  [naar artikel]
 42. Russisch leger rolt spierballen in parade (09/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Russisch leger heeft zich van zijn sterkste kant laten zijn tijdens de traditionele parade op het Rode Plein. De Russen herdenken de
  [naar artikel]
 43. Russisch leger kondigt opnieuw humanitaire pauze in Aleppo aan (02/11/2016 - De Redactie)
  De Russische president Vladimir Poetin last vrijdag een staakt-het-vuren van tien uur in. Hij dringt er bij de rebellen op aan om het oostelijke deel van de stad te verlaten.
  [naar artikel]
 44. Oekraïne brengt 'go fuck yourself'-postzegel uit ter ere van 'helden van Slangeneiland’ (12/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïne heeft een opvallend beeld gekozen voor een nieuwe postzegel die de titel ‘Russisch oorlogsschip, go fuck yourself’ kreeg. Het land brengt de postzegel uit ter ere van de ‘helden van Slangeneiland’. Dertien Oekraïense militairen op het eiland Zmiinyi hadden eind februari geweigerd om zich over te geven aan de Russen met de opvallende boodschap “go fuck yourself”.
  [naar artikel]
 45. Alle Oekraïense soldaten op Slangeneiland komen om tijdens Russische aanval, met als laatste woorden: “Go fuck yourself” (25/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Dertien Oekraïense grenswachten werden donderdag het slachtoffer van een Russische aanval op het ‘Slangeneiland’ Zmiinji in de Zwarte Zee. Het piepkleine eiland staat voortaan symbool voor het heldhaftig Oekraïens verzet tegen de Russische invasie. De Oekraïense president Volodimir Zelenski kent de helden postuum de hoogste militaire eer toe, nadat ze een Russisch oorlogsschip vertelden dat het de pot op kon.
  [naar artikel]
 46. Alle Oekraïense soldaten op Slangeneiland komen om tijdens Russische aanval, met als laatste woorden: “Go fuck yourself” (25/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Dertien Oekraïense grenswachten werden donderdag het slachtoffer van een Russische aanval op het ‘Slangeneiland’ Zmiinji in de Zwarte Zee. Het piepkleine eiland staat voortaan symbool voor het heldhaftig Oekraïens verzet tegen de Russische invasie. De Oekraïense president Volodimir Zelenski kent de helden postuum de hoogste militaire eer toe, nadat ze een Russisch oorlogsschip vertelden dat het de pot op kon.
  [naar artikel]
 47. De Grote Oorlog: Russisch leger teruggeslagen (19/07/2017 - De Redactie)
  Wat gebeurde deze week 100 jaar geleden? Aan het Oostfront wordt het Russisch leger teruggeslagen, Rusland krijgt een nieuwe premier, Duitse Rijksdag wil vrede zonder gebiedsuitbreiding, ook Siam stapt in de oorlog, ......
  [naar artikel]
 48. Amerikaans leger zegt voor meer "dan 90 procent" uit Afghanistan te zijn teruggetrokken (06/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse leger zegt de terugtrekking uit Afghanistan voor "meer dan 90 procent" te hebben uitgevoerd. De terugtrekking is gestart in mei en verloopt in sneltempo, bijna twintig jaar na de militaire interventie in het land. Die kwam er in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001.
  [naar artikel]
 49. Wagnerbaas dreigt met terugtrekking uit Bachmoet als Russisch leger niet meer munitie levert: “Elke dag stapels lichamen” (29/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Jevgeni Prigozjin (61), de baas van het beruchte Russische huurlingenleger Wagner, heeft ermee gedreigd een deel van zijn troepen terug te trekken uit de Oost-Oekraïense stad Bachmoet. Volgens Prigozjin levert het Russische leger te weinig munitie, waardoor Wagner veel meer verliezen lijdt dan nodig.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy