De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Last van een opgeblazen buik? Diëtiste en maag-darmspecialist delen praktische voedingstips als oplossing: “Drink geen bruiswater tijdens het eten”

Het Laatste Nieuws

21/07/2022 - 13:27

‘s Ochtends staan we op met een platte buik, en tegen de avond is die soms opgeblazen. Veel mensen voelen zich onzeker door die opgezwollen buik, terwijl de juiste voeding al een oplossing kan zijn. “En zelfs hoe je kauwt en slikt maakt een verschil”, licht diëtiste Sanne Mouha toe. Samen met maag-darmspecialist Danny De Looze (UZ Gent) licht ze toe hoe die opgeblazen buik ontstaat en vooral: welke oplossingen er zijn om het tegen te gaan. En wat doe je als die niet werken?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Wat eet je best (niet) om een opgeblazen buik tegen te gaan? 2 voedingsexperts leggen uit: “Drink al zeker géén bruiswater tijdens het eten” (27/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Veel mensen staan ‘s ochtends op met een platte buik, maar zijn tegen de avond volledig opgeblaze: iets wat vaak voor onzekerheid zorgt. “Niet alleen wat je eet, maar ook hoe je kauwt en slikt, maakt hierin een verschil”, licht diëtiste Sanne Mouha toe. Samen met maag-darmspecialist Danny De Looze (UZ Gent) licht ze toe hoe die opgeblazen buik onstaat en vooral: welke oplossingen er zijn om het te voorkomen. En wat als die niet werken?
    [naar artikel]
  2. Nu een platte buik bij het opstaan, maar vanavond helemaal opgeblazen? 2 voedingsexperts leggen uit welke voeding je best (niet) eet als oplossing (28/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Veel mensen staan ‘s ochtends op met een platte buik, maar zijn tegen de avond volledig opgeblazen: iets wat vaak voor onzekerheid zorgt. “Niet alleen wat je eet, maar ook hoe je kauwt en slikt, maakt hierin een verschil”, licht diëtiste Sanne Mouha toe. Samen met maag-darmspecialist Danny De Looze (UZ Gent) licht ze toe hoe die opgeblazen buik onstaat en vooral: welke oplossingen er zijn om het te voorkomen. En wat als die niet werken?
    [naar artikel]
  3. “Soms zijn darm- of buikspieren niet sterk genoeg om het gas tijdens de vertering op zijn plaats te houden”: wat kan je doen tegen een opgeblazen buik? (08/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Veel mensen staan ‘s ochtends op met een platte buik, om tegen de middag of avond volledig opgeblazen te zijn. Iets wat vaak voor onzekerheid zorgt. “Niet alleen wat je eet, maar ook hoe je kauwt en slikt, maakt hierin een verschil”, licht diëtiste Sanne Mouha toe. Samen met maag-darmspecialist Danny De Looze (UZ Gent) legt ze uit hoe die opgeblazen buik onstaat en vooral: welke oplossingen er zijn om het te voorkomen. En wat doe je als die niet werken?
    [naar artikel]
  4. “Als tiener had ik altijd last van een opgeblazen buik en constipatie”: diëtiste legt uit hoe je glutenintolerantie herkent en wat je eraan kan doen (16/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
    16 mei is het Internationale Dag van de Coeliakie: een onzichtbare auto-immuunziekte waarvoor glutenvrij eten een oplossing kan zijn. Alleen is ‘glutenvrij’ vandaag zo’n gezondheidshype geworden, dat patiënten die écht afzien van gluten niet altijd serieus genomen worden. “Nochtans heeft 1 op 100 mensen de ziekte”, getuigt diëtiste én coeliakiepatiënt Katrien Wellens. Ze vertelt wat de ziekte inhoudt en legt uit hoe je het herkent.
    [naar artikel]
  5. “Zo leg je de minste stress op je maag en darmen.” Diëtiste vertelt hoe je best eet tussen kerst en nieuwjaar (26/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Eindejaar is traditioneel een tijd van uitgebreid eten en drinken. Hoe lekker de ovenhapjes, gourmet en de glaasjes alcohol ook zijn: op een bepaald moment heb je er de buik vol van. Maar wat eet je dan het best tussen kerst en Nieuwjaar? Is een detoxkuur de ideale methode om een periode van overdaad het hoofd te bieden? Diëtiste Sanne Mouha vertelt er alles over. “Op deze manier krijg je alle essentiële voedingsstoffen binnen.”
    [naar artikel]
  6. Dominique Van Malder somt bij diëtiste op wat hij op een dag binnenspeelt: “Drink dagelijks alcohol” (01/06/2023 - Gazet van Antwerpen)
    Tijdens een gesprek met een diëtiste haalt Dominique Van Malder in Patiënt Dompi aan wat hij op een willekeurige dinsdag allemaal heeft gegeten en gedronken. Als het gaat over zijn drinkgedrag wordt al snel duidelijk dat de acteur dagelijks alcohol consumeert. “We zien meer en meer alcoholverslavingen bij mensen die een bypass hebben laten steken”, aldus de diëtiste. “Mensen kunnen minder eten en worden dus sneller dronken van een glas.”
    [naar artikel]
  7. “Wanneer je vaak meer eet dan je lichaam nodig heeft, rek je je maag uit”: diëtiste legt uit hoe je op een gezonde manier afvalt zoals Frans Bauer (26/07/2023 - Het Laatste Nieuws)
    De Nederlandse zanger Frans Bauer (49) getuigde op HLN over zijn strijd tegen de kilo’s. Hij viel maar liefst 32 kilo af, wat hij naar eigen zeggen deed door heel simpel zijn maaltijden kleiner te maken. “Ik eet alles wat ik ervoor at maar minder, en ik drink veel water, waardoor je maag meegroeit met die porties”, vertelt hij. Maar klopt dat wat hij zegt? Hoe effectief is dat op lange termijn? En hoe kan je minder eten zonder honger te lijden? Sportdiëtiste Jana Camphens legt uit.
    [naar artikel]
  8. Gewoon wat misselijk of last van een maagverlamming? Expert legt uit hoe je het herkent: “Voelt als een baksteen in de maag” (03/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Minstens 1 Belg op de 1.000 krijgt in zijn leven last van gastroparese of maagverlamming. Wanneer je dat ervaart, kan je amper eten binnenhouden, omdat de maag het eten plots niet meer goed kan verteren. Hoe herken je het? En wat kan je ertegen doen? Maag-darmspecialist Pieter Hindryckx (UZ Gent) legt uit. “In het slechtste geval moeten we een deel van de maag wegsnijden.”
    [naar artikel]
  9. Wat drink en eet je best (niet) in de hitte? Diëtiste Sanne Mouha licht toe. “Je moet niet méér zout eten om te compenseren dat je zweet” (03/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Met temperaturen die vlotjes richting 30 graden blijven gaan, zoeken we volop manieren om af te koelen. Hallo zwembad, ventilator en koude douche, maar ook een koel wijntje of een lichte maaltijd zijn welkom. Of toch niet? Drink je beter warme dan koude dranken om af te koelen? En hoe zit het met de mythe dat pikant eten je lichaam afkoelt? Diëtiste Sanne Mouha scheidt 7 feiten van fabels.
    [naar artikel]
  10. “Typische symptomen zijn misselijkheid, braken en buikpijn”: wat is een maagverlamming? En hoe herken je het? (03/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Minstens 1 Belg op de 1.000 krijgt in zijn leven last van gastroparese of maagverlamming. Wanneer je dat ervaart, kan je amper eten binnenhouden, omdat de maag het eten plots niet meer goed kan verteren. Hoe herken je het? En wat kan je ertegen doen? Maag-darmspecialist Pieter Hindryckx (UZ Gent) legt uit. “In het slechtste geval moeten we een deel van de maag wegsnijden.”
    [naar artikel]
  11. Is bruiswater even gezond als plat water? 4 mythes onder de loep (17/07/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Geen betere manier om ons te hydrateren in de zomer dan met water. Maar klopt het dat bruiswater minder goed hydrateert dan de platte variant? Diëtiste en onderzoeker Helene Schroé (UGent) buigt zich over deze en drie andere mythes over bruisend water: “Tijdens het sporten kan je beter plat water drinken.”
    [naar artikel]
  12. Wat drink en eet je best (niet) in de hitte? Diëtiste Sanne Mouha licht toe. “Pasta houdt je vochtbalans op peil” (17/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Met temperaturen die vlotjes richting 30 graden gaan, zoeken we graag manieren om af te koelen. Hallo zwembad, ventilator en koude douche, maar ook een koel wijntje of een lichte maaltijd zijn welkom. Of toch niet? Drink je beter warme dan koude dranken, zoals de Italianen, om af te koelen? En hoe zit het met de mythe dat pikant eten je lichaam afkoelt? Diëtiste Sanne Mouha scheidt 7 feiten van fabels.
    [naar artikel]
  13. Vijf tips tegen een opgeblazen gevoel (26/12/2018 - Metro)
    Wie aan Kerstmis denkt, denkt aan veel en lekker eten. Maar door al die heerlijke diners steekt een foodbaby nogal snel de kop op. En niks is lastiger, want dan ben je verplicht het eetfestijn stop te zetten. Dankzij deze vijf tips bestrijd je een opgeblazen gevoel! Neem genoeg tijd om te kauwen Een opgeblazen gevoel verschijnt wanneer je je eten te snel naar binnen werkt en doorslikt. Daarom is het belangrijk om je  tijd te nemen en rustig te kauwen. Een kerstdiner is gezellig en mag wat langer duren. Tijd zat, dus. Drink veel water Drink minstens 1,5 liter water per dag om de spijsvertering te bevorderen. Drink bovendien niet tijdens de maaltijd, maar ervoor of erna (los van enkele lekkere glaasjes cava bij de aperitief en wijn bij het diner, waar je uiteraard geen nee tegen kan zeggen). Beweeg  Zorg ervoor dat je voldoende beweging hebt. Ga samen met je familie of vrienden een gezellige kerstwandeling maken. Zo werk je die lastige opgeblazen buik weg én breng je qualitytime door met belangrijke personen. Draag geen strakke kledij Strakke kledij drukt op je (onder)buik. Dat is niet alleen onaangenaam, het zorgt er ook voor dat je niet van een foodbaby afgeraakt. Draag daarom losse, gemakkelijke kleedjes of een lekker warme pull. Zo kan je eten wat je wil terwijl je je comfortabel voelt. Eet minder Deze laatste tip geldt eigenlijk niet tijdens de feestperiode, maar we geven hem toch mee. Als je een opgeblazen gevoel wil vermijden, eet je best niet zoveel in één keer. Maar om eerlijk te zijn: wie houdt zich nu in tijdens een kerstfeest? Trek het je niet aan en geniet van de heerlijke hapjes en uitgebreide diners. Smakelijk! Lees ook : Met dit dieet mag je chocolade blijven eten Het bericht Vijf tips tegen een opgeblazen gevoel verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  14. “Ga niet ineens 3 liter water drinken als je dat niet gewoon bent”: diëtiste legt uit wat je best (niet) eet en drinkt tijdens de hitte (03/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Met temperaturen die vlotjes richting 30 graden blijven gaan, zoeken we volop manieren om af te koelen. Hallo zwembad, ventilator en koude douche, maar ook een koel wijntje of een lichte maaltijd zijn welkom. Of toch niet? Drink je beter warme dan koude dranken om af te koelen? En hoe zit het met de mythe dat pikant eten je lichaam afkoelt? Diëtiste Sanne Mouha scheidt 7 feiten van fabels.
    [naar artikel]
  15. Wat eet en drink je best om een te hoge bloeddruk te vermijden? “2,5 miljoen Belgen hebben er last van, en je merkt er amper iets van tot het te laat is” (18/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
    2,5 miljoen Belgen hebben last van een te hoge bloeddruk en maar liefst 13 procent van de sterfgevallen wereldwijd is aan deze kwaal te wijten, blijkt uit cijfers van de WHO. “Vaak zien we een combinatie van een te hoge bloeddruk, te hoge cholesterol, overgewicht én roken”, vertelt huisarts Mattijs Govaerts. Dankzij concrete voedingstips van hem en diëtiste Sanne Mouha maak je er komaf mee: “Deze 5 eenvoudige dingen helpen én dit ingrediënt vermijd je best.”
    [naar artikel]
  16. Sportdiëtiste van Evenepoel leert onze Ironman eten: “Af en toe frietje mag, Remco doet dat ook” (11/05/2023 - Het Belang van Limburg)
    Mag een sporter frieten eten? En kan een glaasje rode wijn kwaad? Karolien Rector kent de antwoorden. De Zonhovense sportdiëtiste stelde vorig jaar tijdens de Vuelta het menu van Remco Evenepoel nog samen en beslist ook wat er tijdens wedstrijddagen op het bord van de KRC Genk-spelers belandt. Vandaag leert ze onze Ironman eten.
    [naar artikel]
  17. Sportdiëtiste van Remco Evenepoel leert onze Ironman eten: “Af en toe frietje mag, Remco doet dat ook” (10/05/2023 - Het Belang van Limburg)
    Mag een sporter frieten eten? En kan een glaasje rode wijn kwaad? Karolien Rector kent de antwoorden. De Zonhovense sportdiëtiste stelde vorig jaar tijdens de Vuelta het menu van Remco Evenepoel nog samen en beslist ook wat er tijdens wedstrijddagen op het bord van de KRC Genk-spelers belandt. Vandaag leert ze onze Ironman eten.
    [naar artikel]
  18. 1 op de 5 heeft vaak last van een opgeblazen buik: wat kan je doen? “Dit dieet werkt als een soort reset” (02/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Een op de vijf mensen — meer vrouwen dan mannen — heeft vaak een opgeblazen buik. Op sociale media delen vrouwen massaal tips tegen ‘bloating’ en zelfs celebrity's brengen ‘debloating’ snoepjes uit. Maar wat valt er echt aan te doen? Welke voeding is de boosdoener en wanneer moet je je zorgen maken? Drie experts geven hun ultieme tips voor een buik die wél plat en rustig is. “Sommige mensen eten extra veel ‘gezonde voeding’, maar dat werkt soms averechts.”
    [naar artikel]
  19. Zo los je constipatie op volgens een maag-darmspecialist (12/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Meer dan tien procent van de bevolking heeft last van constipatie. Wij vroegen aan Jan Tack, maag-darmspecialist in het Universitair Ziekenhuis van...
    [naar artikel]
  20. Is detoxen nu een goed idee? Diëtiste Sanne Mouha vertelt hoe je het best eet tussen kerst en nieuwjaar (26/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Eindejaar is traditioneel een tijd van uitgebreid eten en drinken. Hoe lekker de ovenhapjes, gourmet en de glaasjes alcohol ook zijn: op een bepaald moment heb je er de buik vol van. Maar wat eet je dan het best tussen kerst en Nieuwjaar? Is een detoxkuur de ideale methode om een periode van overdaad het hoofd te bieden? Diëtiste Sanne Mouha vertelt er alles over. “Op deze manier krijg je alle essentiële voedingsstoffen binnen.”
    [naar artikel]
  21. “Soms zeg je dingen af vanwege de pijn”: al jaren heeft Sarah (31) prikkelbare darmen zonder dat ze het goed beseft. Maag-darmspecialist geeft advies (25/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Prikkelbare darmen met krampen en soms abnormale ontlasting tot gevolg? Misschien kamp je wel met PDS, want dat is bij zo’n één op de tien mensen het geval. Sarah Michels (31) heeft het al jaren en vond de oplossing. Ze deelt haar verhaal en legt uit wat voor haar werkt. Maar de remedie verschilt wel voor iedereen, zegt maag-darmspecialist Heiko De Schepper. Hij vertelt wat je concreet kan doen en onderscheidt zin van onzin over jouw darmen.
    [naar artikel]
  22. “Strenge eetregimes werken eet- en snoepbuien in de hand": diëtiste deelt 5 concrete tips om komaf te maken met emo-eten (10/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Iedereen trakteert zichzelf na een drukke werkweek weleens op frietjes of een glas wijn. Voor veel mensen zijn snoep of snacks daarentegen elke dag een ‘snelle oplossing' om zichzelf beter te voelen. “Het kan enorm vermoeiend zijn om altijd te moeten vechten tegen een stem in je hoofd die je richting snacks stuurt”, vertelt diëtiste Trees Persman. Vanaf wanneer is emo-eten een probleem? Hoe herken je het? En vooral: hoe zorg je ervoor dat je uit die vicieuze cirkel geraakt?
    [naar artikel]
  23. Helpt pikante voeding om af te koelen? En droogt koffie je uit? Diëtiste Sanne Mouha scheidt 7 feiten van fabels over eten tijdens warme dagen (03/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Met temperaturen die vlotjes richting 30 graden blijven gaan, zoeken we volop manieren om af te koelen. Hallo zwembad, ventilator en koude douche, maar ook een koel wijntje of een lichte maaltijd zijn welkom. Of toch niet? Drink je beter warme dan koude dranken om af te koelen? En hoe zit het met de mythe dat pikant eten je lichaam afkoelt? Diëtiste Sanne Mouha scheidt 7 feiten van fabels.
    [naar artikel]
  24. “Het ontbijt overslaan kan ervoor zorgen dat je niet goed naar toilet kan gaan”: darmspecialist beantwoordt 7 cruciale vragen over obstipatie (03/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Wie maar één of twee keer per week vlot naar toilet kan gaan, heeft te maken met obstipatie. “In België hebben zo’n 11 procent van de mensen er regelmatig last van”, vertelt darmspecialist Danny De Looze. Welke voeding helpt (niet) om de stoelgang er vlotter te laten uitkomen? Is eten altijd de oorzaak? En wat moet je doen als niéts van de hulpmiddeltjes werken? De expert beantwoordt 7 cruciale vragen. “Dit fruit werkt écht als oplossing”
    [naar artikel]
  25. Helpt een kiwi als je moeilijk naar toilet kan gaan? En wat met koffie? Darmspecialist beantwoordt 7 vragen over constipatie (03/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Wie maar één of twee keer per week vlot naar toilet kan gaan, heeft te maken met obstipatie of constipatie. “In België hebben zo’n 11 procent van de mensen er regelmatig last van”, vertelt darmspecialist Danny De Looze. Welke voeding helpt (niet) om de stoelgang er vlotter te laten uitkomen? Is eten altijd de oorzaak? En wat moet je doen als niéts van de hulpmiddeltjes werken? De expert beantwoordt 7 cruciale vragen. “Dit fruit werkt écht als oplossing”
    [naar artikel]
  26. Genkse diëtiste: “Ouders kiezen wat ze aanbieden van eten, maar een kind beslist zélf wat hij eet” (07/06/2023 - Het Belang van Limburg)
    Een bord dat altijd proper leeg moet, geen McDonalds zonder dat de spinazie mooi is opgegeten, en een fotofilter die toont wat er gebeurt ‘als je heel veel koekjes eet’. Alle drie dingen die je het best niét doet bij je peuter of kleuter, zegt de Genkse diëtiste Rolinde Demeyer. Samen met collega Celien Rombouts brengt ze een kaartenset uit die een luchtig, positief gesprek met je kind op gang moet brengen over eten. “Ouders kiezen wat ze aanbieden van eten, maar een kind beslist zélf wat hij eet.”
    [naar artikel]
  27. 10 gembershots getest: hoe gezond zijn ze écht? Diëtiste vindt 2 toppers. “Drink deze zeker niet als je maagproblemen hebt (17/07/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Verse gemberthee en gembershots vind je overal tegenwoordig, net als het ingrediënt gember in recepten. De specerij werd populair omdat die zo gezond zou zijn. Ideaal om te drinken tijdens de zomer om ons beter te voelen. Maar hoe gezond zijn de kant-en-klare gembershotjes uit de supermarkt? Diëtiste Sanne Mouha test er 10 en bekijkt hoé ‘heilzaam’ deze precies zijn. “Dit merk verkoopt je eigenlijk veredelde frisdrank.”
    [naar artikel]
  28. “Vet is een orgaan, net als je maag, hart of nieren”: diëtiste legt uit wat vet in je lichaam doet en hoe je het onder controle kunt houden (21/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
    We willen er liefst zo weinig mogelijk van, maar toch is vet essentieel voor onze gezondheid. We hebben er zelfs drie verschillende soorten van: wit, bruin en beige vet. “En allemaal zijn ze levensnoodzakelijk, maar dan wel in de juiste balans”, zegt diëtiste Vicky De Beule. “Met te weinig vet kan je menstruatie uitblijven, door te veel gaat het lichaam in een permanente staat van ontsteking.” Ze legt uit hoe je het evenwicht behoudt.
    [naar artikel]
  29. Wat eet je het best om jezelf te beschermen tegen kanker? “30 gram vezels per dag is ideaal” en andere praktische tips van diëtist Sanne Mouha (12/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Met een gezonde levensstijl heb je meer kans op een lang en gezond leven. Het kan zelfs een hele reeks kankergevallen voorkomen. Maar wat moet je dan wel (of niet) op je bord leggen? En wat als de diagnose al geveld is? Vaak verandert je eetlust dan, maar is het nog belangrijker om de nodige kracht en energie op te doen zodat je kan strijden tegen de ziekte. Diëtiste Sanne Mouha geeft tips om je te wapenen tegen, je lichaam sterk te houden tijdens en je energiepeil te boosten na kanker. “Een hoog vezelgehalte in voeding beschermt tegen maag- en darmkanker.”
    [naar artikel]
  30. Staat je buik ook vaak gezwollen? 3 experts over de oplossingen. “Af en toe helpen antidepressiva” (02/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Een op de vijf mensen — meer vrouwen dan mannen — heeft vaak een opgeblazen buik. Op sociale media delen vrouwen massaal tips tegen ‘bloating’ en zelfs celebrity's brengen ‘debloating’ snoepjes uit. Maar wat valt er echt aan te doen? Welke voeding is de boosdoener en wanneer moet je je zorgen maken? Drie experts geven hun ultieme tips voor een buik die wél plat en rustig is. “Sommige mensen eten extra veel ‘gezonde voeding’, maar dat werkt soms averechts.”
    [naar artikel]
  31. Hoe komt dat kommetje chips wéér in je hand terecht? Diëtiste deelt 5 concrete tips om eetbuien en emo-eten tegen te gaan (10/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Iedereen trakteert zichzelf na een drukke werkweek wel eens op frietjes of een glas wijn. Voor veel mensen zijn snoep of snacks daarentegen elke dag een ‘snelle oplossing' om zichzelf beter te voelen. “Het kan enorm vermoeiend zijn om altijd te moeten vechten tegen een stem in je hoofd die je richting snacks stuurt”, vertelt diëtiste Trees Persman. Vanaf wanneer is emo-eten een probleem? Hoe herken je het? En vooral: hoe zorg je ervoor dat je uit die vicieuze cirkel geraakt?
    [naar artikel]
  32. Intuïtief eten met anti-dieetspecialiste Celien: “Ik startte als gewone diëtiste, maar merkte snel dat diëten niet werkt” (25/06/2022 - Het Belang van Limburg)
    Een hele zomer lang zal ze ons helpen afkicken van diëten en ons gidsen naar een betere relatie met ons lijf én met voeding. Daarom stellen we haar dit nu al even in detail aan jullie voor: antidieet-diëtiste Celien Rombouts.
    [naar artikel]
  33. Frans Bauer viel 32 kilo af door kleinere porties te eten en veel water te drinken: hoe goed werkt dit dieet op lange termijn? En is het wel gezond? (26/07/2023 - Het Laatste Nieuws)
    De Nederlandse zanger Frans Bauer (49) getuigde op HLN over zijn strijd tegen de kilo’s. Hij viel maar liefst 32 kilo af, wat hij naar eigen zeggen deed door heel simpel zijn maaltijden kleiner te maken. “Ik eet alles wat ik ervoor at maar minder, en ik drink veel water, waardoor je maag meegroeit met die porties”, vertelt hij. Maar klopt dat wat hij zegt? Hoe effectief is dat op lange termijn? En hoe kan je minder eten zonder honger te lijden? Sportdiëtiste Jana Camphens legt uit.
    [naar artikel]
  34. Intuïtief eten met anti-dieetspecialiste Celien: “Ik startte als gewone diëtiste, maar merkte snel dat diëten niet werkt” (08/05/2023 - Het Belang van Limburg)
    In aanloop naar de zomer helpt ze ons afkicken van diëten gidst ze ons naar een betere relatie met ons lijf én met voeding. Daarom stellen we haar dit nu al even in detail voor: antidieet-diëtiste Celien Rombouts.
    [naar artikel]
  35. Is een cracker gezonder dan een boterham? Diëtiste beoordeelt 10 soorten: "Nog minder vezels dan een witte beschuit” (11/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Wie gezonder wil eten, schrapt al snel het brood en kiest voor crackers in de plek tijdens het ontbijt, de lunch of zelfs het aperitief. Maar verdient een cracker die gezonde reputatie? “Veel hangt af van de portie die je ervan eet”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. “Crackers zijn vaak verpakt per drie of vier, wat het moeilijk maakt om het gezond te houden.” Ze proeft 10 soorten en vertelt waarop je moet letten in de supermarkt.
    [naar artikel]
  36. Redactrice Sylvia zoekt de oplossing om van haar opgeblazen buik af te geraken (31/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Al jaren zwellen mijn darmen om de zoveel tijd na het eten op tot zwangerschapsproporties. Vervelend en pijnlijk, maar een oorzaak blijkt...
    [naar artikel]
  37. “Je darmen krijgen rust door geen water te drinken.” Diëtiste geeft do’s en don’ts voor een extra gezonde Ramadan (23/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Vandaag start de Ramadan. Een maand lang niks eten en drinken tussen zonsop- en -ondergang, welke gezondheidsvoordelen heeft dat? Mag je nog sporten en hoe doe je dat verantwoord? En kan je gewichtsverlies nog meer stimuleren, als je dat wil? Een diëtiste en een sportcoach geven concrete tips. “Dat je geen water drinkt heeft één extra voordeel voor je gezondheid.”
    [naar artikel]
  38. Tumoren zijn doodsoorzaak nummer 1 in België. Dit eet je best tegen, tijdens en na kanker volgens diëtiste Sanne Mouha (30/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Na twintig jaar zijn niet langer hart- en vaatziekten, maar tumoren doodsoorzaak nummer één in België. Algemeen geweten, maar o zo belangrijk: met een gezonde levensstijl verklein je de kans op kanker aanzienlijk. Maar wat leg je dan best wel (of net niet) op je bord? En wat als de diagnose al geveld is? Klinische diëtiste Sanne Mouha geeft tips om je te wapenen tegen, je lichaam sterk te houden tijdens en je energiepeil te boosten na kanker. “Een hoog vezelgehalte in voeding beschermt tegen maag- en darmkanker.”
    [naar artikel]
  39. Een kwart van de Belgen sterft aan een tumor. Diëtiste legt uit hoe je met de juiste voeding je kans op kanker verkleint (30/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Na twintig jaar zijn niet langer hart- en vaatziekten, maar tumoren doodsoorzaak nummer één in België. Gelukkig verklein je met een gezonde levensstijl de kans op kanker aanzienlijk. Wat leg je best wel (of net niet) op je bord? En wat eet je als de diagnose al geveld is? Klinische diëtiste Sanne Mouha geeft tips om je te wapenen tegen kanker, je lichaam sterk te houden tijdens en je energiepeil te boosten erna. “Voeding met een hoog vezelgehalte beschermt tegen maag- en darmkanker.”
    [naar artikel]
  40. Diëtiste buigt zich over eetgewoonten Victoria Beckham: “Een eenzijdig dieet is heel ongezond” (02/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
    Tijdens een gesprek over voeding voor een podcast raakte een vreemd detail bekend over de eetgewoontes van ex-Spice Girl en modeontwerpster Victoria Beckham. In de podcast gaf David Beckham aan dat zijn vrouw namelijk elke dag hetzelfde eet. Geen goed idee, zegt diëtiste Sanne Mouha. “Variatie is heel belangrijk.”
    [naar artikel]
  41. "Vermijd restjes en sla geen maaltijden over." Diëtist Sanne Mouha vertelt hoe je het beste eet tussen kerst en nieuwjaar (27/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Eindejaar is traditioneel een tijd van uitgebreid eten en drinken. Hoe lekker de ovenhapjes, gourmet en de glaasjes alcohol ook zijn: op een bepaald moment heb je er de buik vol van. Maar wat eet je dan het best tussen kerst en nieuwjaar? Is een detoxkuur de ideale methode om een periode van overdaad het hoofd te bieden? Diëtiste Sanne Mouha vertelt er alles over. “Wie per se wil detoxen, doet het beter pas na nieuwjaar.”
    [naar artikel]
  42. Dit zijn de 5 meest voorkomende valkuilen bij afvallen volgens diëtiste: “Als je lichaam in hongermodus gaat, vertraagt het metabolisme” (11/07/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Meer bewegen en minder eten? Dat vermageren ingewikkelder is dan dat hebben velen al ervaren bij het volgen van een dieet. Hoe raak je wél kilo’s kwijt deze keer? En wat zijn de meest gemaakte fouten op vlak van diëten? Diëtiste Vicky De Beule deelt de vijf grootste valkuilen die zij in haar praktijk tegenkomt en reikt haalbare oplossingen aan. “Met te weinig calorieën kan je je lichaam niet geven wat het nodig heeft.”
    [naar artikel]
  43. Diëtiste waarschuwt voor video’s waarin mensen tonen wat ze eten. “Je ziet een halve minuut van hun dag” (20/07/2023 - Het Laatste Nieuws)
    De ‘what I eat in a day’-video’s op sociale media zijn massaal terug. Nochtans zijn ze nog altijd niet onschuldig. Diëtiste Celien Rombouts waarschuwt: deze mensen moeten zulke filmpjes meteen skippen. “Ze kunnen een gigantische trigger zijn.”
    [naar artikel]
  44. Hoeveel impact hebben de feesten op je gewicht? Tips van anti-dieetdiëtiste. “Calorieën tellen roept je oerhonger op” (24/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
    We maken ons op voor een weekend met uitgebreide feesttaferelen. Op het menu? Kroketjes, kalkoen en een kerststronk. Kortom, zeer veel eten, met mogelijk alle gevolgen van dien. ‘Anti-dieetdiëtiste’ Celien Rombouts tipt hoe je jezelf bevrijdt van enige schuldgevoelens en van het gevaar dat je je laat gaan. “Je mág jezelf overeten en het dessert erbij proppen. Als je er écht zin in hebt.”
    [naar artikel]
  45. GETEST. Diëtiste beoordeelt bouillonblokjes en deelt een 9/10 maar ook een 3/10 uit: “Hier zit meer kleurstof dan kip in” (15/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Wie goede voornemens heeft om wat gezonder te eten, kiest al snel voor verse soep als lunch of avondeten. In die soep gooi je meestal een bouillonblokje als smaakmaker, maar welke ingrediënten zitten er in die bouillonblokjes zelf? En zijn die blokjes wel gezond? Diëtiste Sanne Mouha neemt 15 kip-, rund- en groentebouillonblokjes onder de loep en velt haar oordeel. “Hier gaat het eerder over een samengeperst blokje zout.”
    [naar artikel]
  46. Maag-darmspecialist Marc Ferrante: 'Toegang tot publieke toiletten is sinds corona beperkt' (13/12/2020 - Knack)
    'We moeten voor ogen houden dat sinds de coronacrisis heel wat publieke toiletten niet meer toegankelijk zijn', zegt maag-darmspecialist Marc Ferrante. 'Voor IBD-patiënten komt dat boven op alle andere beperkingen die covid-19 oplegt.'
    [naar artikel]
  47. “1 gram alcohol bevat meer calorieën dan 1 gram suiker”: zo hou je het light tijdens de feestdagen (23/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Dat alcohol niet goed is voor je gezondheid, weten we intussen. Maar af en toe kan het echt smaken. Zeker in december, wanneer de dagen korter worden en de feestjes talrijker. Diëtiste Sanne Mouha legt uit hoe je de (suiker-)schade binnen de perken houdt. “Eet iets voor je vertrekt, dat beschermt je maag tegen de schadelijke effecten van alcohol.”
    [naar artikel]
  48. 2,5 miljoen Belgen hebben een te hoge bloeddruk: hoe kan wat je eet helpen? “Zo kan je ook van die te hoge cholesterol afgeraken” (18/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
    2,5 miljoen Belgen hebben last van een te hoge bloeddruk en maar liefst 13 procent van de sterfgevallen wereldwijd is aan deze kwaal te wijten, blijkt uit cijfers van de WHO. “Vaak zien we een combinatie van een te hoge bloeddruk, te hoge cholesterol, overgewicht én roken”, vertelt huisarts Mattijs Govaerts. Dankzij concrete voedingstips van hem en diëtiste Sanne Mouha maak je er komaf mee: “Deze 5 eenvoudige dingen helpen én dit ingrediënt vermijd je best.”
    [naar artikel]
  49. Nu al stress voor de zomer en de bikini? Diëtiste helpt je. “Hoe vaker je hem draagt, hoe zelfzekerder je wordt” (14/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
    “Ik begon vroeger in mei te lopen, om tegen de zomer af te vallen.” Krijg jij ook al stress als je denkt aan jouw summer body en hoe je nog niet klaar bent voor die bikini? Deze periode worstelen velen met ‘bikinivrees’, bevestigt diëtiste Celien Rombouts. Ze legt uit hoe je het overwint, of kiezen voor een badpak een oplossing is en waarop je kan letten in aanloop naar de zomer. “Volg alle soorten lichamen online, niet alleen die dunne modellen.”
    [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy