Veel mensen staan ‘s ochtends op met een platte buik, maar zijn tegen de avond volledig opgeblaze: iets wat vaak voor onzekerheid zorgt. “Niet alleen wat je eet, maar ook hoe je kauwt en slikt, maakt hierin een verschil”, licht diëtiste Sanne Mouha toe. Samen met maag-darmspecialist Danny De Looze (UZ Gent) licht ze toe hoe die opgeblazen buik onstaat en vooral: welke oplossingen er zijn om het te voorkomen. En wat als die niet werken? [naar artikel]
Veel mensen staan ‘s ochtends op met een platte buik, maar zijn tegen de avond volledig opgeblazen: iets wat vaak voor onzekerheid zorgt. “Niet alleen wat je eet, maar ook hoe je kauwt en slikt, maakt hierin een verschil”, licht diëtiste Sanne Mouha toe. Samen met maag-darmspecialist Danny De Looze (UZ Gent) licht ze toe hoe die opgeblazen buik onstaat en vooral: welke oplossingen er zijn om het te voorkomen. En wat als die niet werken? [naar artikel]
Veel mensen staan ‘s ochtends op met een platte buik, om tegen de middag of avond volledig opgeblazen te zijn. Iets wat vaak voor onzekerheid zorgt. “Niet alleen wat je eet, maar ook hoe je kauwt en slikt, maakt hierin een verschil”, licht diëtiste Sanne Mouha toe. Samen met maag-darmspecialist Danny De Looze (UZ Gent) legt ze uit hoe die opgeblazen buik onstaat en vooral: welke oplossingen er zijn om het te voorkomen. En wat doe je als die niet werken? [naar artikel]
16 mei is het Internationale Dag van de Coeliakie: een onzichtbare auto-immuunziekte waarvoor glutenvrij eten een oplossing kan zijn. Alleen is ‘glutenvrij’ vandaag zo’n gezondheidshype geworden, dat patiënten die écht afzien van gluten niet altijd serieus genomen worden. “Nochtans heeft 1 op 100 mensen de ziekte”, getuigt diëtiste én coeliakiepatiënt Katrien Wellens. Ze vertelt wat de ziekte inhoudt en legt uit hoe je het herkent. [naar artikel]
Wie door buikgriep is geveld, denkt mogelijk niet aan eten. Toch zijn er dranken en voeding die je maag deugd kunnen doen. “Eet liever vijf of zes keer per dag iets kleins, dan drie keer een grote maaltijd”, tipt maag-darmspecialist Danny De Looze (UZ Gent). Maar wat drink of eet je dan best? En wat laat je beter links liggen? De arts zet de do’s en don’ts op een rij. [naar artikel]
Eindejaar is traditioneel een tijd van uitgebreid eten en drinken. Hoe lekker de ovenhapjes, gourmet en de glaasjes alcohol ook zijn: op een bepaald moment heb je er de buik vol van. Maar wat eet je dan het best tussen kerst en Nieuwjaar? Is een detoxkuur de ideale methode om een periode van overdaad het hoofd te bieden? Diëtiste Sanne Mouha vertelt er alles over. “Op deze manier krijg je alle essentiële voedingsstoffen binnen.” [naar artikel]
Tijdens een gesprek met een diëtiste haalt Dominique Van Malder in Patiënt Dompi aan wat hij op een willekeurige dinsdag allemaal heeft gegeten en gedronken. Als het gaat over zijn drinkgedrag wordt al snel duidelijk dat de acteur dagelijks alcohol consumeert. “We zien meer en meer alcoholverslavingen bij mensen die een bypass hebben laten steken”, aldus de diëtiste. “Mensen kunnen minder eten en worden dus sneller dronken van een glas.” [naar artikel]
De Nederlandse zanger Frans Bauer (49) getuigde op HLN over zijn strijd tegen de kilo’s. Hij viel maar liefst 32 kilo af, wat hij naar eigen zeggen deed door heel simpel zijn maaltijden kleiner te maken. “Ik eet alles wat ik ervoor at maar minder, en ik drink veel water, waardoor je maag meegroeit met die porties”, vertelt hij. Maar klopt dat wat hij zegt? Hoe effectief is dat op lange termijn? En hoe kan je minder eten zonder honger te lijden? Sportdiëtiste Jana Camphens legt uit. [naar artikel]
Minstens 1 Belg op de 1.000 krijgt in zijn leven last van gastroparese of maagverlamming. Wanneer je dat ervaart, kan je amper eten binnenhouden, omdat de maag het eten plots niet meer goed kan verteren. Hoe herken je het? En wat kan je ertegen doen? Maag-darmspecialist Pieter Hindryckx (UZ Gent) legt uit. “In het slechtste geval moeten we een deel van de maag wegsnijden.” [naar artikel]
Met temperaturen die vlotjes richting 30 graden blijven gaan, zoeken we volop manieren om af te koelen. Hallo zwembad, ventilator en koude douche, maar ook een koel wijntje of een lichte maaltijd zijn welkom. Of toch niet? Drink je beter warme dan koude dranken om af te koelen? En hoe zit het met de mythe dat pikant eten je lichaam afkoelt? Diëtiste Sanne Mouha scheidt 7 feiten van fabels. [naar artikel]
Minstens 1 Belg op de 1.000 krijgt in zijn leven last van gastroparese of maagverlamming. Wanneer je dat ervaart, kan je amper eten binnenhouden, omdat de maag het eten plots niet meer goed kan verteren. Hoe herken je het? En wat kan je ertegen doen? Maag-darmspecialist Pieter Hindryckx (UZ Gent) legt uit. “In het slechtste geval moeten we een deel van de maag wegsnijden.” [naar artikel]
Geen betere manier om ons te hydrateren in de zomer dan met water. Maar klopt het dat bruiswater minder goed hydrateert dan de platte variant? Diëtiste en onderzoeker Helene Schroé (UGent) buigt zich over deze en drie andere mythes over bruisend water: “Tijdens het sporten kan je beter plat water drinken.” [naar artikel]
Met temperaturen die vlotjes richting 30 graden gaan, zoeken we graag manieren om af te koelen. Hallo zwembad, ventilator en koude douche, maar ook een koel wijntje of een lichte maaltijd zijn welkom. Of toch niet? Drink je beter warme dan koude dranken, zoals de Italianen, om af te koelen? En hoe zit het met de mythe dat pikant eten je lichaam afkoelt? Diëtiste Sanne Mouha scheidt 7 feiten van fabels. [naar artikel]
Wie aan Kerstmis denkt, denkt aan veel en lekker eten. Maar door al die heerlijke diners steekt een foodbaby nogal snel de kop op. En niks is lastiger, want dan ben je verplicht het eetfestijn stop te zetten. Dankzij deze vijf tips bestrijd je een opgeblazen gevoel! Neem genoeg tijd om te kauwen Een opgeblazen […] Het bericht Vijf tips tegen een opgeblazen gevoel verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Maag-darmspecialist Luc Colemont uit Hasselt waardeert de open communicatie van burgemeester Thomas Vints over zijn darmkankerdiagnose, waardoor de ziekte onder de aandacht komt en bespreekbaar wordt. “Vroegtijdige opsporing is de beste behandeling”, zegt de dokter. [naar artikel]
Met temperaturen die vlotjes richting 30 graden blijven gaan, zoeken we volop manieren om af te koelen. Hallo zwembad, ventilator en koude douche, maar ook een koel wijntje of een lichte maaltijd zijn welkom. Of toch niet? Drink je beter warme dan koude dranken om af te koelen? En hoe zit het met de mythe dat pikant eten je lichaam afkoelt? Diëtiste Sanne Mouha scheidt 7 feiten van fabels. [naar artikel]
Mag een sporter frieten eten? En kan een glaasje rode wijn kwaad? Karolien Rector kent de antwoorden. De Zonhovense sportdiëtiste stelde vorig jaar tijdens de Vuelta het menu van Remco Evenepoel nog samen en beslist ook wat er tijdens wedstrijddagen op het bord van de KRC Genk-spelers belandt. Vandaag leert ze onze Ironman eten. [naar artikel]
2,5 miljoen Belgen hebben last van een te hoge bloeddruk en maar liefst 13 procent van de sterfgevallen wereldwijd is aan deze kwaal te wijten, blijkt uit cijfers van de WHO. “Vaak zien we een combinatie van een te hoge bloeddruk, te hoge cholesterol, overgewicht én roken”, vertelt huisarts Mattijs Govaerts. Dankzij concrete voedingstips van hem en diëtiste Sanne Mouha maak je er komaf mee: “Deze 5 eenvoudige dingen helpen én dit ingrediënt vermijd je best.” [naar artikel]
Een op de vijf mensen — meer vrouwen dan mannen — heeft vaak een opgeblazen buik. Op sociale media delen vrouwen massaal tips tegen ‘bloating’ en zelfs celebrity's brengen ‘debloating’ snoepjes uit. Maar wat valt er echt aan te doen? Welke voeding is de boosdoener en wanneer moet je je zorgen maken? Drie experts geven hun ultieme tips voor een buik die wél plat en rustig is. “Sommige mensen eten extra veel ‘gezonde voeding’, maar dat werkt soms averechts.” [naar artikel]
Mag een sporter frieten eten? En kan een glaasje rode wijn kwaad? Karolien Rector kent de antwoorden. De Zonhovense sportdiëtiste stelde vorig jaar tijdens de Vuelta het menu van Remco Evenepoel nog samen en beslist ook wat er tijdens wedstrijddagen op het bord van de KRC Genk-spelers belandt. Vandaag leert ze onze Ironman eten. [naar artikel]
Meer dan tien procent van de bevolking heeft last van constipatie. Wij vroegen aan Jan Tack, maag-darmspecialist in het Universitair Ziekenhuis van... [naar artikel]
Na veel complottheorieën en wekenlange speculaties over haar gezondheidstoestand heeft de Britse prinses Kate eindelijk meer duidelijkheid gegeven. In een video op sociale media maakt ze bekend dat ze een kankerbehandeling ondergaat. Maar wat houdt dat precies in? En hoe leg je zo’n ingewikkelde diagnose uit aan je kinderen? Maag- en darmspecialist Luc Colemont legt uit. [naar artikel]
Acteur en presentator Peter Van Asbroeck (61) vermeldt in een interview met Dag allemaal dat hij achalasie heeft. Dat is een heel zeldzame slokdarmaandoening die patiënten hinder bezorgt voor, tijdens en na het eten. Maag- en darmspecialist Luc Colemont, dokter achter Stop Darmkanker, legt uit wat er precies gebeurt in het lichaam en hoe het probleem onder controle blijft. [naar artikel]
Met temperaturen die vlotjes richting 30 graden blijven gaan, zoeken we volop manieren om af te koelen. Hallo zwembad, ventilator en koude douche, maar ook een koel wijntje of een lichte maaltijd zijn welkom. Of toch niet? Drink je beter warme dan koude dranken om af te koelen? En hoe zit het met de mythe dat pikant eten je lichaam afkoelt? Diëtiste Sanne Mouha scheidt 7 feiten van fabels. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.