De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Wat is de invloed van voeding op kanker? Oncoloog en diëtist leggen uit: “Ga niet zomaar vasten of keto eten, DIY-diëten zijn gevaarlijk in dit geval”

Het Laatste Nieuws

16/08/2022 - 12:19

Kankerpatiënten krijgen vaak te horen dat ze op hun voeding moeten letten om hun lichaam zo goed mogelijk te verzorgen tijdens het ziekteproces. Vandaag is de ziekte de grootste doodsoorzaak van ons land, maar welke invloed heeft voeding in de preventie ervan? En kan het ook helpen bij genezing? Oncoloog Hans Wildiers en hoofddiëtist van UZ Leuven Christophe Mathys geven tips en helpen enkele misverstanden de wereld uit. “Tomaten hebben een beschermend effect tegen prostaatkanker.”


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Kanker is de grootste doodoorzaak in België: hoe kan de juiste voeding helpen om de ziekte te vermijden of beter te herstellen? Oncoloog en diëtist geven tips (16/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Kankerpatiënten krijgen vaak te horen dat ze op hun voeding moeten letten om hun lichaam zo goed mogelijk te verzorgen tijdens het ziekteproces. Vandaag is de ziekte de grootste doodsoorzaak van ons land, maar welke invloed heeft voeding in de preventie ervan? En kan het ook helpen bij genezing? Oncoloog Hans Wildiers en hoofddiëtist van UZ Leuven Christophe Mathys geven tips en helpen enkele misverstanden de wereld uit. “Tomaten hebben een beschermend effect tegen prostaatkanker.”
    [naar artikel]
  2. GEZOND KILO’S KWIJT. Diëtist ontkracht misverstanden over voeding: “Ik probeer mensen net méér te laten eten” (02/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Na de eindejaarsfeesten willen we allemaal graag de feestkilo’s terug wegwerken. Maar als we een gezond voedingspatroon willen kweken, moeten we volgens kok en diëtist Michaël Sels stoppen met onszelf beperkingen op te leggen. “De mindermethode werkt niet”, zegt hij. “Door dingen te verbieden, kan je jezelf niet motiveren.” De expert ontkracht hardnekkige misverstanden over voeding.
    [naar artikel]
  3. Voeding bij kanker: wat doet een oncodiëtist? (19/03/2022 - Knack)
    Kanker is een complexe aandoening die veel van het lichaam vraagt. Voeding speelt een belangrijke rol om in goede conditie te blijven. Een oncodiëtist helpt daarbij.
    [naar artikel]
  4. Deze groente lust diëtist Michaël Sels echt niet: “Heel stugge bladeren met weinig smaak” (10/09/2021 - Het Belang van Limburg)
    Mensen meer groenten en fruit laten eten. Dat wil Michaël Sels aanwakkeren met zijn ‘500 gram challenge’, waar ook een app aan gekoppeld is. Al wil dat niet zeggen dat de hoofddiëtist van het UZA alle gezonde voeding met plezier eet. “IJsbergsla lust ik echt niet”, zegt hij in onze videorubriek ‘… kopt binnen’. “Ik vind het heel stugge bladeren met weinig smaak. De harde kern van een gewone krop sla zonder het lekkere groen dat erbij zit.”
    [naar artikel]
  5. “Op individueel niveau kan iemand met een hoog BMI toch gezond zijn”: Britse arts en Belgische diëtist ontkrachten 5 gezondheidsclaims (27/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Volgens aanhangers van koolhydraatarme diëten zijn koolhydraten des duivels, voor anderen is een suikervrij eetpatroon dan weer een medicijn tegen kanker, maar is dat wel zo? De Londense arts dr. Joshua Wolrich kampte als student geneeskunde met (over)gewicht en zat met exact dezelfde vragen, waarrond hij uiteindelijk een boek schreef. We leggen 5 van zijn gezondheidsclaims daaruit voor aan diëtist Michaël Sels om te kijken wat (niet) klopt: “onze maatschappij gebruikt veel te vaak een gezondheidsaanpak gefocust op gewicht.”
    [naar artikel]
  6. Dit is de top 10 van diëten die het meest effectief zijn: diëtist geeft er advies bij. “We weten al 25 jaar hoe we moeten eten, maar we doen het niet” (10/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Of je er nu in gelooft of niet: diëten blijven populair. Het Amerikaanse US News & Word Report stelde in samenwerking met diëtisten, wetenschappers, dokters en gezondheidsexperts een top 10 samen van de meest haalbare én effectieve diëten voor 2023. Welke eetpatronen scoren hoog? En hoe haalbaar zijn ze echt? Diëtist Michaël Sels bespreekt de top en deelt advies.
    [naar artikel]
  7. WEEK VAN DE DIËTIST 4 diëtisten over hun beroep en hun ideale laatste avondmaal (20/03/2023 - Gezond.be)
    Diëten zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Of je nu wil afvallen of aankomen, vaak is het handig om je hierin te laten begeleiden. Deze week is het dan ook Week van de Diëtist. Wij vroegen aan vier diëtisten wat gezond eten voor hen inhoudt, waarom ze diëtist zijn geworden, en hoe […] Het bericht WEEK VAN DE DIËTIST 4 diëtisten over hun beroep en hun ideale laatste avondmaal verscheen eerst op Gezond.be.
    [naar artikel]
  8. Wat eet je het best om jezelf te beschermen tegen kanker? “30 gram vezels per dag is ideaal” en andere praktische tips van diëtist Sanne Mouha (12/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Met een gezonde levensstijl heb je meer kans op een lang en gezond leven. Het kan zelfs een hele reeks kankergevallen voorkomen. Maar wat moet je dan wel (of niet) op je bord leggen? En wat als de diagnose al geveld is? Vaak verandert je eetlust dan, maar is het nog belangrijker om de nodige kracht en energie op te doen zodat je kan strijden tegen de ziekte. Diëtiste Sanne Mouha geeft tips om je te wapenen tegen, je lichaam sterk te houden tijdens en je energiepeil te boosten na kanker. “Een hoog vezelgehalte in voeding beschermt tegen maag- en darmkanker.”
    [naar artikel]
  9. Wat eet je het best om jezelf te wapenen tegen kanker? Diëtist Sanne Mouha legt uit. “Zelfs koffiekoeken en chips zijn soms prima energiebronnen” (12/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Met een gezonde levensstijl heb je meer kans op een lang en gezond leven. Het kan zelfs een hele reeks kankergevallen voorkomen. Maar wat moet je dan wel (of niet) op je bord leggen? En wat als de diagnose al geveld is? Vaak verandert je eetlust dan, maar is het nog belangrijker om de nodige kracht en energie op te doen zodat je kan strijden tegen de ziekte. Diëtiste Sanne Mouha geeft tips om je te wapenen tegen, je lichaam sterk te houden tijdens en je energiepeil te boosten na kanker. “Een hoog vezelgehalte in voeding beschermt tegen maag- en darmkanker.”
    [naar artikel]
  10. Suikervrij eten zoals Sven De Ridder: is dat mogelijk, en is het eigenlijk wel gezond? (24/02/2023 - Het Belang van Limburg)
    De vastenperiode is begonnen en iedereen die eraan deelneemt, heeft zo zijn eigen methodes. Voor Sven De Ridder betekent vasten dat hij veertig dagen lang geen snoep, suikers of dessertjes eet. Een challenge die velen uit de weg zouden gaan, want gesuikerde voeding is nu eenmaal lekker. Wie de uitdaging wel overweegt, vraagt zich misschien af welke impact dat heeft op je lijf, suikers bannen uit je voeding? Wij vroegen het aan Michaël Sels, hoofddiëtist verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
    [naar artikel]
  11. Is het dieet waarmee Kobe Ilsen 15 kilo kwijtraakte echt zo succesvol? UZA-diëtist Michaël Sels legt uit (31/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
    Intermittent fasting - binnen een bepaald tijdskader alles eten wat je wil en voor de rest vasten - is een populair eetpatroon. Tv-figuur Kobe Ilsen verloor zo al 15 kilogram. Maar val je af op een goede manier en kan je voorkomen dat de kilo’s je weer inhalen? Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA en auteur van Lekker lang leven, legt uit hoe de vork in de steel zit.
    [naar artikel]
  12. 1 uur per dag eten en 23 uur vasten zoals Bruce Springsteen en Chris Martin: hoe (on)gezond is dat? En kan dat werken op lange termijn? Diëtist reageert (22/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Sterren zoals Bruce Springsteen (73) en Chris Martin (46) zijn grote fan van het OMAD-dieet, waarmee ze heel wat kilo’s afvielen. De zangers eten maar één maaltijd per dag, om hun gewicht te controleren en zich beter in hun vel te voelen. Wat houdt dit dieet precies in? En kan dat werken op lange termijn? Wij vroegen advies aan diëtist Michael Sels (UZA) nadat een studie bijwerkingen ontdekte. “Natuurlijk ga je hiermee afvallen, maar er zijn valkuilen waar je moet voor oppassen.”
    [naar artikel]
  13. Mindful eten: wat is het en val je er echt van af? (05/01/2022 - Het Belang van Limburg)
    Niet diëten, maar wel mindful eten om af te vallen. Dat belooft een nieuwe hype die overgewaaid komt uit de VS. De app Eat Right Now, ontwikkeld door psychiater en verslavingsexpert Judson Brewer, zou je erbij helpen. Wij legden het voor aan diëtist Michaël Sels van het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen. “Alles wat je ziet, is erop gericht je meer te doen eten.”
    [naar artikel]
  14. Val je af dankzij een veganistisch dieet? En kom je bij als je stopt? Diëtist: “Vegan is niet altijd gezond” (14/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Zanger Ian Thomas kwam het voorbije jaar zo’n 15 tot 20 kilo toe, geeft hij toe in een gesprek met Dag Allemaal. De popster eet na zeven jaar ook niet langer vegan. Hij wijdt zijn gewichtstoename vooral aan andere factoren, maar zegt ook: “als veganist voelde ik me fitter”. Heeft een vegan levensstijl veel invloed op je gewicht? Val je sowieso af als je vlees, vis en zuivel schrapt, en kom je bij als je daarmee stopt? Diëtist Michaël Sels licht toe. “Een streng dieet is nooit goed.”
    [naar artikel]
  15. Val je af dankzij een plantaardig dieet? Diëtist licht toe: “Er zijn ook vegan chips, snoepjes en koekjes” (02/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Bijna 1 op de 3 Belgen schrapt vlees minstens één keer per week en ook het aantal vegetariërs en veganisten in ons land is verdubbeld. Met de VeggieChallenge hoopt organisatie EVA die aantallen deze maand nog te boosten. Maar hoe gezond is plantaardig eten echt? Val je sowieso af als je vlees, vis – en eventueel zuivel – schrapt, en kom je bij als je daar ooit mee stopt? Diëtist Michaël Sels licht toe. “Groenteburgers zijn hun naam niet altijd waardig.”
    [naar artikel]
  16. Diëtist Michaël Sels voorspelt meer aandacht voor darmgezondheid: “Net zoals we kijken naar een gezonde spier- of vetmassa” (27/12/2022 - Het Belang van Limburg)
    What a difference a year makes. Hoe evolueerden onze relaties en onze seks in 2022? Hoe zat het met onze slaap en onze voeding? Welke make-over kreeg de modewereld? En: wat staat er ons, op al die vlakken, binnenkort nog te wachten? We vroegen het aan de experten die we bij Billie het afgelopen jaar het vaakst mochten interviewen. Zij blikken een hele week lang voor ons terug én vooruit. Wat bewoog er dit jaar op hun vakgebied? Welke les nemen ze graag mee naar het komende jaar? En welke trends brengt 2023? Vandaag: diëtist Michaël Sels (UZA) over voeding & diëten.
    [naar artikel]
  17. Fastfood rondom scholen zorgt voor hoger BMI bij kinderen. Diëtist: “En geeft meer kans op emo-eten” (04/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Waar een school is, is vaak ook een fastfoodrestaurant, zo blijkt uit recent onderzoek. Volgens de jongsten alleen maar leuk, maar het gevolg ervan is veel minder positief. Als er fastfoodketens bij een school liggen, leidt dat namelijk tot een hogere BMI bij jonge Vlaamse kinderen. Diëtist Michaël Sels (UZA) licht toe wat we fout doen. “Niet alleen de aanwezigheid van die ketens speelt een rol.”
    [naar artikel]
  18. Een kwart van de Belgen sterft aan een tumor. Diëtiste legt uit hoe je met de juiste voeding je kans op kanker verkleint (30/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Na twintig jaar zijn niet langer hart- en vaatziekten, maar tumoren doodsoorzaak nummer één in België. Gelukkig verklein je met een gezonde levensstijl de kans op kanker aanzienlijk. Wat leg je best wel (of net niet) op je bord? En wat eet je als de diagnose al geveld is? Klinische diëtiste Sanne Mouha geeft tips om je te wapenen tegen kanker, je lichaam sterk te houden tijdens en je energiepeil te boosten erna. “Voeding met een hoog vezelgehalte beschermt tegen maag- en darmkanker.”
    [naar artikel]
  19. 70 procent van voeding in supermarkt is (ultra)bewerkt: hoe herken je dat? 2 voedingsexperts leggen uit: “Zelfs brood is een probleem” (14/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Fabriekseten of ultrabewerkte voeding: dokters en experten zien het liever niet te vaak op jouw menu staan. Toch is 70 procent van het supermarktaanbod sterkt bewerkte voeding volgens Foodwatch. Wat is bewerkt eten precies? En hoe herken je het? Voedingswetenschapper Christophe Matthys (KU Leuven) en diëtiste Sanne Mouha (UZA) geven concreet advies. “Zelfs een brood van de bakker bevat meer bewerkte ingrediënten dan je denkt.”
    [naar artikel]
  20. Val je af dankzij een veganistisch dieet? En kom je bij als je stopt? Diëtist legt uit (14/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Zanger Ian Thomas kwam het voorbije jaar zo’n 15 tot 20 kilo toe, geeft hij toe in een gesprek met Dag Allemaal. De popster eet na zeven jaar ook niet langer vegan. Hij wijdt zijn gewichtstoename vooral aan andere factoren, maar zegt ook: “als veganist voelde ik me fitter”. Heeft een vegan levensstijl veel invloed op je gewicht? Val je sowieso af als je vlees, vis en zuivel schrapt, en kom je bij als je daarmee stopt? Diëtist Michaël Sels licht toe.
    [naar artikel]
  21. Deze 10 diëten zijn het meest effectief. Diëtist geeft advies: “Intermittent fasting staat er niet bij, maar daar zijn goede redenen voor” (10/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Of je er nu in gelooft of niet: diëten blijven populair. Het Amerikaanse US News & Word Report stelde in samenwerking met diëtisten, wetenschappers, dokters en gezondheidsexperts een top 10 samen van de meest haalbare én effectieve diëten voor 2023. Welke eetpatronen scoren hoog? En hoe haalbaar zijn ze echt? Diëtist Michaël Sels bespreekt de top en deelt advies.
    [naar artikel]
  22. 8 op de 10 Belgen grijpen naar snacks om zich beter te voelen: “Maar dat heeft nadien het omgekeerde effect”, waarschuwt diëtist (29/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Een stukje chocolade, een zakje chips of een hamburger: we grijpen allemaal wel eens naar een snelle snack om ons beter te voelen. “Maar bij snacks vol vet en suiker volgt onvermijdelijk een mentale dip”, zegt voedingsdeskundige Michaël Sels. De diëtist vertelt wat je best wél kunt eten en geeft een gezond recept.
    [naar artikel]
  23. Diëtist geeft 5 tips tegen aderverkalking: “Hopen dat één product je gezond zal maken, zo werkt het niet” (04/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Je aders gezond houden, hoe doe je dat? Diëtist Michael Sels vertelt je wat je moet weten om je bloed vlotjes te laten rondpompen - en je hart, brein en ledematen in topconditie te houden. “Vaak wordt het probleem pas opgemerkt als het te laat is, gelukkig kan je dat voorkomen door enkele basistips voor je voeding toe te passen.” Extra voordeel: zijn advies is goed voor iederéén aan tafel, van jong tot oud.
    [naar artikel]
  24. “3 tot 4 kopjes koffie per dag moet kunnen”: maar wat doét cafeïne precies met je lichaam? Diëtist scheidt feiten van fabels (17/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Voor veel mensen kan een kop koffie in de ochtend niet ontbreken. De ene zegt de cafeïne nodig te hebben als oppepper, de andere wordt er zenuwachtig en onrustig van. Welke invloed heeft die koffie op ons lichaam? En kan je er echt verslaafd aan zijn? Diëtist Michaël Sels scheidt feiten van de fabels. “Cafeïne kan opvliegers in de menopauze extra versterken door het oppeppende effect ervan.”
    [naar artikel]
  25. 15 kilo kwijt in 4 maanden, maar dit bepaalt volgens diëtist of intermittent fasting ook bij jou werkt (13/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
    BV’s als Pieter Loridon, Louis Talpe en Martine Prenen waagden zich er al aan en ook Kobe Ilsen vertelt dat hij dankzij intermittent fasting 15 kilo verloor op 4 maanden tijd. Werkt vasten echt zo goed voor wie af wil van een buikje? Niet altijd: diëtist Hella Van Laer noemt enkele belangrijke voorwaarden waar je aan moet voldoen. “Je wil niet dat je lijf om middernacht nog een kom ijscrème moet verteren.”
    [naar artikel]
  26. 8 op 10 Belgen grijpen wel eens naar snacks om zich beter te voelen: “Maar dat heeft nadien het omgekeerde effect”, waarschuwt diëtist (29/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Een stukje chocolade, een zakje chips of een hamburger: we grijpen allemaal wel eens naar een snelle snack om ons beter te voelen. “Maar bij snacks vol vet en suiker volgt onvermijdelijk een mentale dip”, zegt voedingsdeskundige Michaël Sels. De diëtist vertelt wat je best wél kunt eten en geeft een gezond recept.
    [naar artikel]
  27. “Je moet echt geen extremist zijn om gezond te eten”: deze kleine aanpassingen maken een groot verschil (06/06/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Nog tot en met 12 juni loopt de eerste editie van Een week (ge)zonder. Zo daagt de Diabetes Liga je uit om stil te staan bij wat er op je bord ligt. “Eén derde van alle kankers wordt mogelijk gemaakt door ongezond eten”, zegt diëtist Michaël Sels in Dag Allemaal. “Alleen tabak scoort nog slechter.”
    [naar artikel]
  28. De traditionele vastenperiode is begonnen, maar wat doet vasten eigenlijk met je lichaam? (22/02/2023 - Gazet van Antwerpen)
    Misschien had je het zelfs helemaal niet gemerkt, maar het is vandaag Aswoendag, oftewel het begin van de vastenperiode voor christenen. Of je daaraan meedoet en hoe, is aan jou om te bepalen. Maar wat doet vasten precies met je lijf? En is het gezond? We gingen te rade bij Michaël Sels, hoofddiëtist verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
    [naar artikel]
  29. De traditionele vastenperiode is begonnen, maar wat doet vasten eigenlijk met je lichaam? (22/02/2023 - Het Belang van Limburg)
    Misschien had je het zelfs helemaal niet gemerkt, maar het is vandaag Aswoendag, oftewel het begin van de vastenperiode voor christenen. Of je daaraan meedoet en hoe, is aan jou om te bepalen. Maar wat doet vasten precies met je lijf? En is het gezond? We gingen te rade bij Michaël Sels, hoofddiëtist verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
    [naar artikel]
  30. 70 procent van voeding in supermarkt is (ultra)bewerkt: hoe herken je dat? 2 voedingsexperts vertellen: “Geven neigen om méér te eten” (14/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Fabriekseten of ultrabewerkte voeding: dokters en experten zien het liever niet te vaak op jouw menu staan. Toch is 70 procent van het supermarktaanbod sterkt bewerkte voeding volgens Foodwatch. Wat is bewerkt eten precies? En hoe herken je het? Voedingswetenschapper Christophe Matthys (KU Leuven) en diëtiste Sanne Mouha (UZA) geven concreet advies. “Zelfs een brood van de bakker bevat meer bewerkte ingrediënten dan je denkt.”
    [naar artikel]
  31. Diëtist legt uit wat het Spartaans dieet is waar Eddy Planckaert 18 kilo mee verloor: “Dit ontbijt is een aanrader voor iedereen, de rest kan beter” (20/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
    In amper drie maanden tijd 18 kilo kwijtspelen: Eddy Planckaert (64) klaarde de klus met een zogenaamd Spartaans dieet. In ‘Dag Allemaal’ verklapt hij zijn grootste truc. “Vooral groenten eten en het middagmaal overslaan”, maar is zo’n strikt dieet wel een goed idee? En zullen die kilo’s op deze manier op lange termijn wegblijven? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies. “In sommige opzichten is dit eetpatroon een goede start, maar het is zeker niet perfect.”
    [naar artikel]
  32. OPROEP. Heb jij vragen over gezond eten? Stel ze aan diëtist Michaël Sels (09/09/2021 - Het Nieuwsblad)
    Maandag lanceert Het Nieuwsblad Plan 500g: de smakelijkste uitdaging om elke dag 500 gram groenten en fruit te eten. Omdat het de kortste weg is naar ­gezond eten, zegt diëtist Michaël Sels. Om de lancering te vieren, komt hij maandagmiddag om 12.30 langs voor een Facebook LIVE-sessie waarin hij al jouw vragen over groenten en fruit beantwoordt. Zijn diepvriesgroenten gezond? Of wat moeten we van smoothies denken? Stel jouw vraag via het formulier hieronder!
    [naar artikel]
  33. “Als longkanker in een vroege fase ontdekt wordt, is dat meestal toevallig”: oncoloog legt uit hoe je de ziekte kan herkennen (01/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Longkanker is nu de op een na meest voorkomende kanker bij vrouwen, meldt de Stichting tegen Kanker naar aanleiding van de Werelddag voor longkanker. De ziekte blijft moeilijk te behandelen en heeft een slechte prognose, vooral doordat die bij veel patiënten te laat wordt ontdekt. “Je voelt longkanker niet aankomen waardoor het vaak al is uitgezaaid”, zegt longarts en oncoloog Annelies Janssens (UZA). Zij legt uit hoe je de ziekte kunt herkennen en behandelen.
    [naar artikel]
  34. “Als de diameter van een klein bloedvat nog kleiner wordt, kan je bloed niet meer goed doorstromen”: diëtist geeft 5 eettips om je aders gezond te houden (04/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Je aders gezond houden, hoe doe je dat? Diëtist Michael Sels vertelt je wat je moet weten om je bloed vlotjes te laten rondpompen - en je hart, brein en ledematen in topconditie te houden. “Vaak wordt het probleem pas opgemerkt als het te laat is, gelukkig kan je dat voorkomen door enkele basistips voor je voeding toe te passen.” Extra voordeel: zijn advies is goed voor iederéén aan tafel, van jong tot oud.
    [naar artikel]
  35. Waarom mag de ene alles eten en komt het er bij anderen genadeloos bij? “Sporten is niet het enige” (28/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Heb je iemand in je vriendenkring die alles mag eten zonder een gram bij te komen? Terwijl jij tevergeefs àlles probeert om op gewicht te blijven? Diëtist Michaël Sels ziet het geregeld in de praktijk en legt uit hoe de vork in de steel zit. Hij geeft ook tips om daarmee om te gaan. “Als je daarover gefrustreerd raakt, stel jezelf dan deze helpende vraag.”
    [naar artikel]
  36. Diëtist over het Spartaans dieet waar Eddy Planckaert 18 kilo mee verloor: “Bij eenzijdige voedingsschema’s is kans op jojo-effect veel groter” (20/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
    In amper drie maanden tijd 18 kilo kwijtspelen: Eddy Planckaert (64) klaarde de klus met een zogenaamd Spartaans dieet. In ‘Dag Allemaal’ verklapt hij zijn grootste truc. “Vooral groenten eten en het middagmaal overslaan”, maar is zo’n strikt dieet wel een goed idee? En zullen die kilo’s op deze manier op lange termijn wegblijven? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies. “In sommige opzichten is dit eetpatroon een goede start, maar het is zeker niet perfect.”
    [naar artikel]
  37. Diëtist geeft 5 tips om je aders gezond te houden: “Kies voor veel verschillende kleuren als je groenten op tafel zet” (04/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Je aders gezond houden, hoe doe je dat? Diëtist Michael Sels vertelt je wat je moet weten om je bloed vlotjes te laten rondpompen - en je hart, brein en ledematen in topconditie te houden. “Vaak wordt het probleem pas opgemerkt als het te laat is, gelukkig kan je dat voorkomen door enkele basistips voor je voeding toe te passen.” Extra voordeel: zijn advies is goed voor iederéén aan tafel, van jong tot oud.
    [naar artikel]
  38. “Elke diëtist zal het afraden, maar ik verloor er wel 15 kilo door”: Kobe Ilsen en Danira Boukhriss keren terug naar ‘Over eten’ (31/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
    Vier lange jaren hebben we het zonder de steelse blikken tussen Kobe Ilsen (40) en Danira Boukhriss Terkessidis (32) moeten doen. Maar nu is Over eten terug. Het tweetal zet zijn tanden in de maaltijd die één op de vijf Vlamingen al eens overslaat: het ontbijt. “Elke diëtist zal het afraden, maar ik verloor er wel vijftien kilo door.”
    [naar artikel]
  39. RECEPT. Lekker én gezond: zo maak je zelf pizza met een bloemkoolbodem (05/09/2022 - Het Belang van Limburg)
    Zin in gezond, maar lekker comfortfood? Diëtist Michaël Sels van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen zet een heerlijke bloemkoolpizza margherita op tafel. “Ook ideaal voor het opmaken van restjes”, knipoogt de diëtist.
    [naar artikel]
  40. Hoe nuttig is het om een kind van twee naar de diëtist te sturen? “Obesitas begint al bij de conceptie” (29/09/2023 - VRT NWS)
    Kinderen vanaf twee jaar krijgen vanaf 1 december hun behandeling bij een diëtist volledig terugbetaald. Die maatregel kondigde Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke begin deze week aan. Is twee jaar niet erg vroeg om een kind al naar de diëtist te sturen? “Nee”, is het formele antwoord van Inge Gies, diensthoofd pediatrie bij de obesitaskliniek in het UZ Brussel. “Obesitas begint zelfs al veel vroeger, bij de conceptie. Het is nooit te vroeg om de vicieuze cirkel te doorbreken”.
    [naar artikel]
  41. “De meeste diëten vertrekken vanuit een verbod, maar zo vind je moeilijk motivatie”: zo ga je gezonder leven en zeg je extra kilo's gedag (06/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Nieuw jaar, nieuwe gewoonten? Wie enkele (feest)kilo’s kwijt wil op een gezonde manier, kan er best meteen aan beginnen. Iets meer bewegen doet al wonderen en op je voeding letten is cruciaal. Maar hoe pak je dat allemaal concreet aan? Topkinesist Lieven Maesschalck, diëtist Michaël Sels en arts Kris Verburgh leggen uit. Met hun advies en oefeningen loodsen ze jou met gemak gezond het jaar door.
    [naar artikel]
  42. ‘Lowcarb, keto, vasten: het is lachwekkend’: deze expert wil ‘nutribullshit’ de wereld uit (10/02/2022 - De Morgen)
    Suiker maakt je niet dik en ziek. Met extra kilo’s loop je niet per se gezondheidsrisico’s en van diëten val je niet af. Met kennis van zaken en branie veegt arts en voedingsdeskundige Joshua Wolrich in Voeding is geen medicijn ‘nutribullshit’ van tafel. ‘Zelfs als dokter trapte ik in de val.’
    [naar artikel]
  43. Afvallen door te vasten: hoe werkt het en is het wel gezond? Diƫtisten leggen uit (06/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
    Acht uur eten, daarna zestien uur vasten. Journalist Christophe Deborsu raakte er tijdens deze lockdown zo al tien kilogram mee kwijt. “Het is niet...
    [naar artikel]
  44. Vasten voor een slanker lichaam en een beter brein: een goed idee of de zoveelste hype? (14/01/2020 - VRT NWS)
    Vasten, een aantal uren of dagen niet eten, is "in". Het zou helpen om af te vallen, om gezonder te worden en het zou zelfs je brein beschermen. Maar is dat wel zo? Waarom is vasten aan zo'n snelle opmars bezig? En kan het ook gevaarlijk zijn? We zetten het onderzoek over vasten op een rij: een beetje honger lijden voor een beter leven... of toch niet?
    [naar artikel]
  45. Hoe herken je maagkanker en wat zijn je overlevingskansen? “Er zijn enkele factoren die het risico verhogen” (17/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
    “Maagkanker is een zeer agressieve kanker”, zegt Eduard Callebout, digestief oncoloog. In het Universitair Ziekenhuis van Gent behandelt hij patiënten met maag- en slokdarmkanker. Hij geeft uitleg over de symptomen, risicofactoren, mogelijke behandelingen en overlevingskansen van de kanker die jaarlijks ongeveer 1.300 Belgen treft.
    [naar artikel]
  46. Waarom mag de ene alles eten en komt het er bij anderen genadeloos bij? “Meer dan metabolisme alleen” (28/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Heb je iemand in je vriendenkring die alles mag eten zonder een gram bij te komen? Terwijl jij tevergeefs àlles probeert om op gewicht te blijven? Diëtist Michaël Sels ziet het geregeld in de praktijk en legt uit hoe de vork in de steel zit. Hij geeft ook tips om daarmee om te gaan. “Als je daarover gefrustreerd raakt, stel jezelf dan deze helpende vraag.”
    [naar artikel]
  47. “Pasta zorgt vaak voor een opgeblazen gevoel”: Sportdiëtist van Thomas De Gendt licht toe wat je het best eet tijdens je wielertocht (14/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Nu de Giro volop is losgebarsten in Italië, kriebelt het bij veel wielerliefhebbers om zelf terug op de fiets te stappen. Maar wat eet je als fervent wielertoerist op zondagmorgen het best om even hard te knallen als de profs? Sportdiëtist Gino Devriendt, coach van onder meer Thomas De Gendt en Philippe Gilbert, licht toe wat je voor, tijdens en na de rit moet eten én scheidt 4 feiten van fabels over wielervoeding.
    [naar artikel]
  48. “Bewerkte voeding vergroot risico op hart- en vaatziekten en dementie”: maar wat is dat precies? 2 voedingsexperten scheiden 7 feiten van fabels (14/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Fabriekseten of ultrabewerkte voeding: dokters en experten zien het liever niet te vaak op jouw menu staan. Toch is 70 procent van het supermarktaanbod sterkt bewerkte voeding volgens Foodwatch. Wat is bewerkt eten precies? En hoe herken je het? Voedingswetenschapper Christophe Matthys (KU Leuven) en diëtiste Sanne Mouha (UZA) geven concreet advies. “Zelfs een brood van de bakker bevat meer bewerkte ingrediënten dan je denkt.”
    [naar artikel]
  49. Wat is coeliakie, waar 1 op de 100 Belgen last van hebben? Katrien getuigt: “IJzertekort, maagklachten, droge huid... de lijst symptomen is ellenlang” (16/05/2023 - Het Laatste Nieuws)
    16 mei is het Internationale Dag van de Coeliakie: een onzichtbare auto-immuunziekte waarvoor glutenvrij eten een oplossing kan zijn. Alleen is ‘glutenvrij’ vandaag zo’n gezondheidshype geworden, dat patiënten die écht afzien van gluten niet altijd serieus worden genomen. “Nochtans heeft 1 op de 100 mensen de ziekte”, getuigt diëtiste en coeliakiepatiënt Katrien Wellens. Wat is het precies? Via welke symptomen herken je het? En hoe pak je jouw voeding aan in dit geval?
    [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy