Wat ooit de meest gecontesteerde organisatie van het land was, is nu een gevestigde waarde. Gaia bestaat dertig jaar, en heeft in die tijd een lange weg afgelegd. Voorzitter Michel Vandenbosch incasseerde stokslagen en doodsbedreigingen, maar heeft ondertussen een goed gevulde erelijst. Hoe kijken tegenstanders van toen naar de dierenactivisten die hen destijds het leven zuur maakten? “Het zal nooit genoeg zijn voor Vandenbosch. Maar hij mag dat standpunt hebben.” [naar artikel]
Hoewel het aanbod aan vegetarische alternatieven is toegenomen, zien we dat Belgen amper 2 procent minder vlees en vis eten dan 10 jaar geleden. “In de Vlaamse eetcultuur zit vlees duidelijk diep ingebakken”, klinkt het in het VTM Nieuws. “Vlees kan wél effectief in een gezond eetpatroon passen”, legt diëtist Michaël Sels uit. Welke vleessoort is dan het gezondst? En hoeveel porties per week zijn aangeraden? “Er is een verschil tussen een biefstuk en salami.” [naar artikel]
Gaia wil dat er een importverbod komt op kangoeroevlees, nu volgens de dierenrechtenorganisatie alle supermarkten al het vlees uit de rekken hebben gehaald. De commerciële jacht op kangoeroes is bijzonder wreed, argumenteert de organisatie. Volgens Gaia zijn ook de laatste supermarkten in ons land gestopt met de verkoop van kangoeroevlees. De dierenrechtenorganisatie zegt dat nu […] Het bericht Gaia wil importverbod op kangoeroevlees verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Dierenrechtenorganisatie GAIA bestaat 25 jaar en dat laat ‘The Muscles from Brussels’ niet zomaar voorbijgaan. In een zelfgemaakt filmpje wenste hij de organisatie een gelukkige verjaardag. “GAIA the best”, klonk het. [naar artikel]
Bijna de helft van de Vlamingen staat positief tegenover kweekvlees, zo blijkt uit een enquête van dierenrechtenorganisatie GAIA. Dat vlees, geproduceerd uit stamcellen van levende dieren, zal over een paar jaar in onze winkelrekken liggen. 'Het is de revolutie waarop wij al jaren zitten te wachten', zegt Ann De Greef van GAIA. [naar artikel]
De dierenrechtenorganisatie GAIA wil dat dieren geslacht worden in het land van herkomst en dat het vlees dan pas vervoerd wordt. De transporten waartegen GAIA protesteert, vertrekken ook uit ons land. [naar artikel]
Michel Vandenbosch (55) is voorzitter van GAIA en auteur van De Werken van GAIA. Dertig jaar op de bres voor dieren en hun rechten. [naar artikel]
Al dertig jaar strijdt dierenrechtenorganisatie GAIA tegen onrecht en voor het welzijn van dieren. Daarbij verzamelde het decennialang miljoenen aan schenkingen en legaten. Maar dat GAIA wereldwijd de plantaardige eendenlever ‘Faux Gras’ op de markt brengt, steekt de vleesindustrie de ogen uit. Zeker nu de kerstspotjes tegen foie gras weer de huiskamer binnendringen. Gevolg: een hevig juridisch gevecht over een aperitiefhapje. [naar artikel]
Voor dierenrechtenorganisatie GAIA is de handel in vlees van wilde dieren naar ons land niet nieuw. "In 1991 al toonden we dat in Brussel vlees van wilde dieren verkocht werd. Nu gebeurt het meer verdoken, maar in bijna 30 jaar tijd is er blijkbaar niets veranderd. De controles blijven een pijnpunt", zegt voorzitter Michel Vandenbosch na de Pano-reportage. [naar artikel]
Dierenrechtenorganisatie GAIA bestaat 25 jaar. Wat in 1988 begon als een filosofische praatbarak over dierenrechten, veranderde drastisch sinds 1992. Onder impuls van Michel Vandenbosch - alias ’de koning der lastpakken’ - groeide GAIA in een kwarteeuw via fanatiek activisme uit tot een lobbyorganisatie voor de stemlozen en rechtenlozen, zoals ze de dieren zelf omschrijven. Een overzicht van 25 jaar strijd tegen onverdoofd slachten, dwangvoederen, biggencastratie, zeehondenjacht, paardenkoersen, mishandeling op veemarkten, pelsdierenkweek en zoveel meer dierenleed. [naar artikel]
Al bijna dertig jaar is Michel Vandenbosch (58) het gezicht van Gaia. Ondanks de hersenbloeding die hij zes jaar geleden kreeg, blijft hij op de barricaden staan. Zoals deze week toen hij mensen die misschien wel op het punt stonden hun kerstkalkoen te bestellen, confronteerde met beelden van kreupele kalkoenen die door hun eigen uitwerpselen strompelden. “Mijn lijf wil niet altijd mee, maar zoals ze in het voetbal zeggen: hij heeft wat snelheid verloren, maar zijn positiespel is erop vooruitgegaan.” [naar artikel]
Vlaanderen blijft massaal geld pompen in de promotie van vlees. Dat blijkt uit onderzoek van nieuwssite Apache. Opmerkelijk gezien de varkensstapel wordt afgebouwd en ook de Europese Unie vraagt om de consumptie van vlees te verminderen. “Mag het wat minder zijn?”, vraagt voedingsexpert Patrick Mullie zich af. Mullie is verbonden aan interuniversitair onderzoekscentrum CEBAM. [naar artikel]
De dierenrechtenorganisatie Gaia heeft dinsdag een campagne opgestart waarin de verkoop van kangoeroevlees aan de kaak wordt gesteld. De organisatie vraagt aan alle Belgische supermarkten om het vlees uit de winkelrekken te halen. [naar artikel]
Van een sneetje hesp op de boterham tot een sappige worst: veel Vlamingen houden vast aan hun dagelijkse portie vlees. Zo’n 56 procent van de Belgen zet het minstens vier keer per week op tafel. “Daar werken we zo’n 60 uur per week voor”, klinkt het bij drie trotse slagers. Ze vertellen hoe zij ervoor zorgen dat het stuk vlees op jouw bord van topkwaliteit is én betaalbaar blijft. En merken zij dat er minder vraag is naar vlees, of net niet? “Een goede slager herken je aan zijn gehakt.” [naar artikel]
Hoewel het aanbod aan vegetarische alternatieven is toegenomen, zien we dat Belgen amper 2 procent minder vlees en vis eten dan 10 jaar geleden. “In de Vlaamse eetcultuur zit vlees duidelijk diep ingebakken”, klinkt het in het VTM Nieuws. “Vlees kan wél effectief in een gezond eetpatroon passen”, legt diëtist Michaël Sels uit. Welke vleessoort is dan het gezondst? En hoeveel porties per week zijn aangeraden? “Er is een verschil tussen een biefstuk en salami.” [naar artikel]
Dierenrechtenorganisatie Gaia wil dat hondenkennel Hezehof in Schaffen (Diest) alle activiteiten stopt. Gaia heeft bij de rechtbank klacht tegen de kennel ingediend. De kenneleigenaar voelt zich geviseerd door de overheid en door Gaia. [naar artikel]
Dertig jaar al staan Ann De Greef en Michel Vandenbosch aan het hoofd van hun levenswerk. Een koppel zijn ze al lang niet meer, maar hun gedeelde verontwaardiging over het onrecht dat dieren wordt aangedaan, is veel sterker dan de gebroken liefde. “Door alles wat we hebben meegemaakt, is onze band niet kapot te krijgen.” [naar artikel]
Met huiveringwekkende beelden van een Vlaamse boer die onverdoofd blèrende biggen castreert, hoopt GAIA de politiek tot een verbod op dergelijke praktijken te dwingen. Ruim acht op de tien Belgen is het daarmee eens. “Met een vaccin of een geurdetectie in het slachthuis zijn er alternatieven genoeg om pasgeboren biggen helse pijnen te besparen. Dat in ons land onverdoofd castreren nog mag, is de grootste frustratie in 30 jaar GAIA.” [naar artikel]
Hij had al een vergunning op zak maar de plannen van Jan Dooms (38) om een gezinswoning te bouwen in Weerde (Zemst) worden toch nog in de war gestuurd. Boosdoener is een beek… die al dertig jaar niet meer bestaat. “Ik heb al vaak geprobeerd om gehoord te worden, maar ik krijg weinig of geen antwoord.” [naar artikel]
Van een sneetje hesp op de boterham tot een malse biefstuk: veel Vlamingen houden van hun dagelijkse portie vlees. Iets meer dan de helft zet het minstens vier keer per week op tafel. “En daarvoor werken we zo’n 60 uur per week”, zeggen drie trotse slagers. Ze vertellen hoe zij ervoor zorgen dat het stuk vlees op jouw bord van topkwaliteit is én betaalbaar blijft. Merken zij dat er minder vraag is naar vlees, of net niet? En hoe herken je een goed stuk vlees? “Als je een kwaliteitsvolle kipfilet bakt, zal je pan niet vol water staan.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.