Argentijnen houden van vlees. Heel veel vlees. Dus wie op de grootste agrobeurs van het land komt demonstreren tegen dierenleed hoeft niet op een... [naar artikel]
Waarom is vlees voor ons zo belangrijk, zelfs in die mate dat als we het schrappen, we het per se willen vervangen, door bijvoorbeeld een quornburger, of in de toekomst mogelijk door labovlees? “Onze gehechtheid aan vlees is historisch te verklaren”, zegt voedingsbioloog Frederic Leroy (VUB). “Vlees stond vroeger centraal in onze behoeftendriehoek: voedsel, verhaal en gemeenschap.” Maar onze verhouding tot vlees is intussen scheefgegroeid, en daar moet iets aan gebeuren, waarschuwt hij. [naar artikel]
In 2006 at de Belg nog gemiddeld 94,2 kilo vlees per jaar, in 2015 was dat geslonken naar 84,1 kilo. Anderzijds werden in 2013 circa 304 miljoen dieren geslacht in België om op het bord van de modale Belg te belanden, in 2016 was het aantal toegenomen tot 319 miljoen dieren. “We zijn minder vlees gaan eten, maar dit leidt niet tot minder dierenleed”, zegt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp op basis van cijfers die ze kreeg van de federale minister van Landbouw. [naar artikel]
De mens lijkt niet gemaakt om veel vlees te eten. Steeds meer studies linken vleesverbruik aan gezondheidsproblemen. Campagnes tegen dat verbruik, zoals Dagen Zonder Vlees, zijn dan ook geworteld in vruchtbare biologische grond. Het wordt tijd om vlees als een voedingssupplement te zien. [naar artikel]
Gruwelijke beelden over dierenleed, zoals bijvoorbeeld die uit het slachthuis van Izegem, hebben wel degelijk een effect op ons eetgedrag. Steeds meer mensen eten bewust minder vlees dan vroeger. De verkoop is in tien jaar tijd dan ook met een zevende gedaald. [naar artikel]
De verantwoordelijkheid voor dierenleed ligt niet enkel bij de slachthuizen. Ook de consument die goedkoop vlees wil, houdt het huidige systeem [naar artikel]
Waarom is het zo moeilijk om geen of minder vlees te consumeren? En moeten we ons daar schuldig bij voelen? Een onderzoek. [naar artikel]
Waar de ene zweert bij zijn dagelijks stuk vlees, belandt vlees op de rode lijst bij de ander. “Al eet 3 op de 4 Belgen nog regelmatig vlees”, klinkt het uit resultaten van een onderzoek van gfK in opdracht van VLAM. Neemt vlees nog op dezelfde manier als vroeger een plaats in op ons bord? Of zijn er toch nog verschillen in ons verbruik? [naar artikel]
Een controversiële studie proclameert dat we zoveel rood en bewerkt vlees mogen eten als we willen. De bewijzen dat een dergelijk voedingspatroon kankerverwekkend zou zijn, blijken 'te zwak'. De Stichting tegen Kanker blijft evenwel een te hoge vleesconsumptie afraden. Vanwaar die verwarring over vlees? [naar artikel]
Waar de ene zweert bij zijn dagelijks stuk vlees, belandt vlees op de rode lijst bij de ander. “Al eet 3 op de 4 Belgen nog regelmatig vlees”, klinkt het uit resultaten van een onderzoek van gfK in opdracht van VLAM. Neemt vlees nog op dezelfde manier als vroeger een plaats in op ons bord? Of zijn er toch nog verschillen in ons verbruik? [naar artikel]
Lees dit artikel: Waarom ook het vlees dat wij eten het grootste risico op een pandemie vormt We zijn er nog steeds niet zeker van, maar de kans bestaat dat het nieuwe coronavirus, net als z’n voorganger SARS, de sprong naar mensen maakte op een markt waar exotische dieren voor consumptie worden verkocht. Toch is het te gemakkelijk om alle schuld op die rare Chinese voedselmarkten, de zogenaamde wet markets, te steken. […] Lees dit artikel: Waarom ook het vlees dat wij eten het grootste risico op een pandemie vormt [naar artikel]
Vlees zonder veeteelt? Het is geen sciencefiction, de eerste slachtvrije worsten, burgers en chicken nuggets zitten in de pijplijn voor commercialisering. Vlees zonder dierenleed, zonder mestoverschotten, zonder antibiotica, volgens sommigen is het te mooi om waar te zijn. Kweekvlees-pionier en Meatable-stichter Daan Luining doet echter niet aan scepsis. 'Tissue engineering is hot'. [naar artikel]
Internationale media melden vreselijk dierenleed in een fokkerij die varkens levert aan de Spaanse vleesfabrikant El Pozo. Het vlees van de... [naar artikel]
Tegen 2040 zal ongeveer 60 procent van het vlees dat we eten niet van geslachte dieren komen. Het grootste deel van het vlees zal vervangen worden door kweekvlees uit laboratoria en plantaardige producten die smaken en eruit zien als dierlijk vlees. [naar artikel]
Meer dan vier op de tien Belgen (42 procent) zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen gaat het zelfs om bijna de helft (47 procent). Dat blijkt uit een enquête bij 1.001 Belgen in opdracht van Gaia. De dierenrechtenorganisatie lanceert een nieuwe campagne om slachtvrij vlees in de kijker te zetten. In België vertegenwoordigen vegetariërs, pescotariërs […] Het bericht Ruim 40 procent van Belgen voorstander van kweekvlees verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Nieuwe undercoverbeelden tonen schokkend dierenleed op een varkensbedrijf in het Franse Limoise (regio Auvergne-Rhône-Alpes). Het bedrijf - waar de feiten werden gefilmd - levert vlees aan ‘Herta’. De vreselijke beelden tonen hoe de dieren op elkaar gepropt zitten in smerige stallen en biggetjes met hun pootjes vastzitten tussen de roosters. De afvaltonnen zijn gevuld met karkassen. Animal Rights roept de Belgische supermarkten op om Herta uit de rekken te nemen. [naar artikel]
Zijn de dagen van het vlees geteld? Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond en Laurens De Meyer, beleidsmedewerker van Bond Beter Leefmilieu, kruisen de degens. [naar artikel]
Animal Rights lanceert een oproep om in deze hittegolf stil te staan bij het leed van landbouwdieren. Met beelden van varkens in een stal bij meer dan 33°C wil de dierenrechtenorganisatie “verborgen dierenleed zichtbaar maken”. In gesloten stallen hebben ze geen mogelijkheid om zich te verkoelen, hun vrije soortgenoten kunnen modderbaden nemen. Bovendien zijn varkens gefokt voor hun vlees zeer gevoelig voor verhoogde omgevingstemperaturen, zegt Animal Rights. [naar artikel]
Dat biologische groenten, fruit en vlees meer kosten dan hun conventioneel gekweekte tegenhangers, dat is bekend. Maar hoe groot is het verschil écht nu de prijzen in de supermarkten de pan uitswingen? Testaankoop zocht het uit. [naar artikel]
Dierenrechtenorganisatie Gaia zette het dierenleed deze week weer op de politieke agenda met gruwelijke beelden van kippen in industriële kwekerijen in Vlaanderen. [naar artikel]
Niet iedereen ziet vegetarisme zitten of kan zich bio veroorloven. Maar kan het wel, goedkoop produceren zonder dierenleed? 'Nee', zo stelt de prestigieuze landbouwuniversiteit van Wageningen. Tenzij je onverdoofd castreren, angst of hyperventilatie niet als lijden beschouwt. [naar artikel]
Opeenvolgende schandalen rijgen zich als een worstenketting aan elkaar, maar toch eet de Belg gemiddeld meer dan 70 kilo vlees per jaar. De... [naar artikel]
Vorig jaar zijn in ons land bijna 10 procent meer pv’s opgesteld voor dierenleed dan een jaar eerder. Bij de meldingen gaat de stijging nog sterker: van 3.583 meldingen in Vlaanderen in 2015, naar 4.491 in 2016. “Mensen zijn gevoeliger geworden voor dierenleed.” [naar artikel]
Nieuwe undercoverbeelden tonen schokkend dierenleed op een varkensbedrijf in het Franse Limoise (regio Auvergne-Rhône-Alpes). Het bedrijf - waar de feiten werden gefilmd - levert vlees aan het Nestlé merk ‘Herta’. De vreselijke beelden tonen hoe de dieren op elkaar gepropt zitten in smerige stallen en biggetjes met hun pootjes vastzitten tussen de roosters. De afvaltonnen zijn gevuld met karkassen. Animal Rights roept de Belgische supermarkten op om Herta uit de rekken te nemen. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.