De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

‘Close' valt twee keer in de prijzen op het Europese Filmfestival in Sevilla

Het Laatste Nieuws

12/11/2022 - 13:54

‘Close’ blijft scoren. De tweede film van regisseur Lukas Dhont (31) heeft op het Europese Filmfestival in Sevilla de ‘Grand Jury Award' gewonnen én de prijs voor ‘beste acteur’. Die gaat naar acteur Eden Dambrine (15).


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. ‘Close’ van Lukas Dhont wint hoofdprijs op filmfestival van Sydney (20/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Filmregisseur Lukas Dhont blijft in de prijzen vallen. Hij won zondag met de film Close het filmfestival van Sydney met de hoofdprijs Beste film. Op het filmfestival van Cannes won hij eerder ook al met dezelfde prent de Grand Prix, dat is de zilveren medaille.
  [naar artikel]
 2. ‘Close’ van Lukas Dhont wint filmfestival in Sydney (19/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Close’, de nieuwste film van de Belgische regisseur Lukas Dhont, heeft zonet het filmfestival van Sydney gewonnen. Tijdens het filmfestival van Cannes won hij eerder al de Cannes de Grand Prix - de zilveren medaille. Deze keer gaat hij met het goud aan de haal.
  [naar artikel]
 3. ‘Close’ van Lukas Dhondt wint filmfestival in Sydney (19/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Close’, de nieuwste film van de Belgische regisseur Lukas Dhondt, heeft zonet het filmfestival van Sydney gewonnen. Tijdens het filmfestival van Cannes won hij eerder al de Cannes de Grand Prix - de zilveren medaille. Deze keer gaat hij met het goud aan de haal.
  [naar artikel]
 4. Lukas Dhont wint met ‘Close’ de ‘Grand Prix’ op het filmfestival van Cannes, ook andere landgenoten vallen in de prijzen (28/05/2022 - Het Nieuwsblad)
  Lukas Dhont (31) heeft zaterdagavond op het 75ste filmfestival van Cannes de ‘Grand Prix’ gewonnen, met zijn nieuwste film ‘Close’. De Gouden Palm ging naar de Zweedse regisseur Ruben Östlund voor zijn film “Triangle of Sadness”. Ook andere landgenoten vallen in de prijzen: ‘Le otto montagne’ van Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch wint de juryprijs, en de broers Dardenne krijgen een speciale prijs voor ‘Tori et Lokita’.
  [naar artikel]
 5. Zweedse satire ‘Triangle of Sadness’ wint Europese Oscars, ‘Close’ grijpt naast de prijzen (11/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De zwarte komedie ‘Triangle of Sadness’ van de Zweedse cineast Ruben Östlund harkte zaterdagavond alle belangrijke European Film Awards binnen. Het Belgische drama ‘Close’ van Lukas Dhont viel buiten prijzen. Ook de Nederlandse productie ‘Knor’ van Mascha Halberstad gaat met lege handen naar huis.
  [naar artikel]
 6. Lukas Dhont wint Grand Prix in Cannes voor ‘Close’ (28/05/2022 - De Standaard)
  Op het 75ste filmfestival van Cannes wint Lukas Dhont de begeerde Grand Prix voor ‘Close’. Ook andere landgenoten vallen in de prijzen: ‘Le otto montagne’ van Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch wint de juryprijs, en de broers Dardenne krijgen een speciale prijs voor ‘Tori et Lokita’
  [naar artikel]
 7. Belgische jeugdfilm ‘Jumbo’ valt in de prijzen op filmfestival in Berlijn (29/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Jumbo, de eerste langspeelfilm van de Belgische regisseur Zoé Wittock, is in de prijzen gevallen op het filmfestival van Berlijn, in de sectie “Generation 14Plus”, specifiek gericht op jongeren.
  [naar artikel]
 8. ‘Close’ valt alweer in de prijzen: bekroond tot beste internationale film in New York (09/12/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 9. ‘Close’, de nieuwe film van Lukas Dhont, maakt kans op Gouden Palm tijdens filmfestival van Cannes (14/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Close’, de nieuwe speelfilm van ‘Girl’-regisseur Lukas Dhont (30), maakt kans op de prestigieuze Gouden Palm op het 75ste filmfestival van Cannes. Dat maakte algemeen verantwoordelijke Thierry Frémaux donderdag bekend. Ook de Vlaamse coproductie ‘Tori et Lokita’ van Jean-Pierre (70) en Luc Dardenne (68) is genomineerd voor de belangrijke filmprijs.
  [naar artikel]
 10. ‘Les Pires’ met Johan Heldenbergh valt in de prijzen op Filmfestival van Cannes (27/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Les Pires van Lise Akoka & Romane Gueret, met de Belgische acteur Johan Heldenbergh in de rol van Vlaamse filmregisseur, heeft de hoofdprijs in de sectie Un Certain Regard gewonnen op het filmfestival van Cannes.
  [naar artikel]
 11. “Ik ben hier omdat ik zwart ben”, pianist zwaar onder vuur en ‘Close’ die naast de prijzen grijpt: dit waren de Golden Globes (11/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  De film ‘Close’, van de Belgische regisseur Lukas Dhont, heeft geen Golden Globe gewonnen. De award voor Beste niet-Engelstalige film ging naar het Argentijnse ‘Argentina, 1985’. Na twee jaar in mineur waren de belangrijke film- en tv-prijzen terug in volle glorie voor hun tachtigste editie, ‘The Fabelmans’ (drama) en ‘The Banshees of Inisherin’ (komedie) wonnen de prijzen voor de beste films. Maar vooral de pianist viel in de kijker.
  [naar artikel]
 12. Regisseur Lukas Dhont maakt kans op Gouden Palm met ‘Close’: “Had ik niet zien aankomen” (15/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  ‘Girl’-regisseur Lukas Dhont keert terug naar het filmfestival van Cannes. Deze keer zit hij met ‘Close’ in de officiële competitie. Hij maakt dus kans op de Gouden Palm.
  [naar artikel]
 13. 'Cargo' valt in de prijzen op Grieks filmfestival (13/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Cargo, het speelfilmdebuut van Gilles Coulier, heeft zondagavond de Prijs voor Beste Scenario gewonnen op het Internationaal Filmfestival van...
  [naar artikel]
 14. Geen prijs voor Belgische ‘Close’ op comeback van de Golden Globes (11/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  De film ‘Close’ van de Belgische regisseur Lukas Dhont heeft geen Golden Globe gewonnen. De award voor Beste niet-Engelstalige film ging naar de Argentijnse film ‘Argentina, 1985’. Na twee jaar in mineur waren de belangrijke film- en tv-prijzen terug in volle glorie voor hun tachtigste editie. ‘The Fabelmans’ (drama) en ‘The Banshees of Inisherin’ (komedie) wonnen de prijzen voor de beste films.
  [naar artikel]
 15. Belgische film ‘Girl’ valt derde keer in de prijzen op Filmfestival in Cannes (19/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De film “Girl” van de Belgische regisseur Lukas Dhont is op het festival van Cannes voor de derde keer in de prijzen gevallen. De film werd door Fipresci, de organisatie van internationale filmcritici, uitgeroepen tot beste film in de competitie “Un certain regard”.
  [naar artikel]
 16. Belgische film ‘Girl’ valt derde keer in de prijzen op Filmfestival in Cannes (19/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  De film “Girl” van de Belgische regisseur Lukas Dhont is op het festival van Cannes voor de derde keer in de prijzen gevallen. De film werd door Fipresci, de organisatie van internationale filmcritici, uitgeroepen tot beste film in de competitie “Un certain regard”.
  [naar artikel]
 17. ‘Les Pires’ met Johan Heldenbergh in de prijzen gevallen op het filmfestival van Cannes (27/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Les Pires’, de eerste langspeelfilm van de Franse regisseurs Lise Akoka en Romane Gueret, is in de prijzen gevallen op het filmfestival van Cannes. De prent won de prijs Un Certain Regard, de hoofdprijs in deze categorie die gewaagde en originele films van minder bekende makers wil eren.
  [naar artikel]
 18. RECENSIE. ‘Close’ van Lukas Dhont: Dit is de mooiste film van het jaar ***** (31/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  De lat lag torenhoog voor Lukas Dhont. Al sinds het begin van het jaar wordt zijn tweede langspeler ‘Close’ bejubeld. Verstikt, bijna. Na de Grand Prix op het filmfestival van Cannes won de prent nog prijzen in Chicago en Sydney. De film werd verkocht aan meer dan 100 landen en werd zelfs opgestuurd naar de Oscars. Na zo’n opbouw kon het resultaat bijna alleen maar tegenvallen, toch? Helemaal niet. Dhont heeft de mooiste film van het jaar gemaakt.
  [naar artikel]
 19. Belgische film 'Close' grijpt naast Golden Globe (11/01/2023 - De Tijd)
  06:32 De Belgische regisseur Lukas Dhont valt voor de tweede keer in vier jaar tijd buiten de prijzen.
  [naar artikel]
 20. "King of the Belgians" valt in de prijzen op filmfestival van Rotterdam (04/02/2017 - Knack)
  "King of the Belgians" van Peter Brosens en Jessica Woodworth is vrijdagavond tijdens het Internationaal Filmfestival van Rotterdam bekroond geworden met de KNF Award. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de KNF Award dat een Vlaamse film bekroond wordt.
  [naar artikel]
 21. Staande ovatie in Cannes voor ‘Close’, de kanshebber op een Gouden Palm van Lukas Dhont (27/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  “Close”, de tweede langspeelfilm van Lukas Dhont, kreeg donderdagavond een staande ovatie van het publiek, na de vertoning in de prestigieuze competitie van het Filmfestival van Cannes. De film maakt kans op een Gouden Palm. Het team achter ‘Close’ was zichtbaar ontroerd door het applaus, dat meer dan tien minuten aanhield.
  [naar artikel]
 22. ‘Eindelijk wil iedereen in de Champions League spelen’ (14/05/2022 - De Tijd)
  02:30 Nooit eerder stonden op het Filmfestival van Cannes drie films van Vlaamse regisseurs in de officiële competitie. Twee ervan, ‘De acht bergen’ en ‘Close’, dingen zelfs mee naar de Gouden Palm.
  [naar artikel]
 23. Ovidias valt opnieuw in de prijzen (02/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Voor de vierde keer valt Ovidias in de prijzen tijdens de Superior Taste Awards van iTQi. De prestigieuze culinaire instelling bekroont deze keer de Poetry Collection gevuld met zes verfijnde pralines.
  [naar artikel]
 24. Belgische films op filmfestival van Locarno (12/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Op het filmfestival van het Zwitserse Locarno dingen twee Belgische films naar de felbegeerde Luipaarden, de prijzen die het filmfestival
  [naar artikel]
 25. ‘Red Sandra’ van Jan Verheyen en Lien Willaert valt opnieuw internationaal in de prijzen (12/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische dramafilm ‘Red Sandra’, van onze eigen Jan Verheyen (58) en zijn echtgenote Lien Willaert (45), is dit weekend opnieuw internationaal in de prijzen gevallen. Op het filmfestival van Emden-Norderney in Duitsland ging de film aan de haal met de award voor ‘beste regie’. “Ik ben vooral blij met deze prijs omdat het een publieksprijs is”, zegt Willaert.
  [naar artikel]
 26. ‘Nomadland’ valt ook op filmfestival Toronto in de prijzen (21/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Na zijn triomf in Venetië heeft de Amerikaanse film ‘Nomadland’ van regisseur Chloé Zhao nu ook de belangrijkste onderscheiding op het filmfestival van Toronto in de wacht gesleept. Dat heeft de organisatie van het festival zondag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 27. Nederlands filmfestival gaat genderneutraal: geen onderscheid meer tussen acteurs en actrices bij uitreiking Gouden Kalf (19/08/2021 - VRT NWS)
  Het Nederlands filmfestival (NFF) maakt bij de uitreiking van de Gouden Kalveren, de belangrijkste filmprijzen van Nederland, voortaan geen onderscheid meer tussen prijzen voor acteurs en prijzen voor actrices, zo meldde het NFF gisteren. Ook in de andere reeksen valt het onderscheid tussen prijzen voor mannen en vrouwen weg.
  [naar artikel]
 28. Grand Prix-winnaar ‘Close’ van Lukas Dhont krijgt nieuwe trailer: emotioneel verhaal over twee boezemvrienden (08/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De nieuwe langspeelfilm van regisseur Lukas Dhont (31), ‘Close’, scoorde op het 75ste filmfestival van Cannes. Ze wisten de Grand Prix (oftewel de zilveren medaille) te behalen én kregen een langdurige staande ovatie. De prent vertelt het verhaal over de twee beste vrienden Léo en Rémi. Maar wanneer mensen zich vragen beginnen te stellen over hun intense band, komt hun vriendschap onder druk te staan.
  [naar artikel]
 29. Film van de week - "Close" van Lukas Dhont is tactiel, intiem en breekbaar, Belgische cinema op zijn best (02/11/2022 - VRT NWS)
  Vandaag komt "Close" bij ons in de zalen, de nieuwe film van Lukas Dhont die op het filmfestival van Cannes in première ging. Er rolden tranen over de wangen van de jonge filmmaker, die zijn moeder bedankte. En het applaus blijft maar komen. “Close” werd in Cannes bekroond met de Grand Prix, won verschillende prijzen op kleinere festivals, en is intussen al een van de favorieten voor de Oscar voor beste buitenlandse film.
  [naar artikel]
 30. Vorige week opgestuurd, nu wordt ‘Close’ al genoemd als favoriet voor de Oscars (22/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Mooie vooruitzichten voor Close, de tweede film van Lukas Dhont (31). Op het filmfestival van Cannes sleepte de prent eerder dit jaar al de Grand Prix in de wacht, hij werd aan honderd landen verkocht en volgens het Amerikaanse vakblad Variety is ‘ie alvast zeker van een Oscarnominatie. Het felbegeerde gouden beeldje komt zo al een stap dichterbij.
  [naar artikel]
 31. Filmfestival Oostende toont ontroerende docu ‘Gemmel & Tim’ van Peltse regisseur (22/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  Op 24 januari gaat ‘Gemmel & Tim’ van Peltenaar Michiel Thomas in Europese première op het filmfestival in Oostende. De documentaire vertelt het verhaal van de tragische dood van twee homoseksuele Afro-Amerikaanse mannen.
  [naar artikel]
 32. Oscarcampagne van Lukas Dhont maakt vliegende start: hoofdprijs voor "Close" op filmfestival in New York (16/10/2022 - VRT NWS)
  "Close", de nieuwe film van Lukas Dhont, heeft de hoofdprijs gewonnen op het internationale filmfestival Hamptons in New York. De prijs betekent alvast een mooie start voor de Oscarcampagne die Dhont momenteel in de Verenigde Staten voert. "Close" is de Belgische inzending voor de Oscars, de belangrijkste filmprijzen ter wereld.
  [naar artikel]
 33. RECENSIE. ‘Close’ van Lukas Dhont maakt kans op Oscar: dit is de mooiste film van 2022 ***** (24/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  De lat lag torenhoog voor Lukas Dhont. Al sinds begin 2022 werd zijn tweede langspeler ‘Close’ bejubeld. Verstikt, bijna. Na de Grand Prix op het filmfestival van Cannes won de prent nog prijzen in Chicago en Sydney. De film werd verkocht aan meer dan 100 landen en werd zelfs opgestuurd naar de Oscars. Na zo’n opbouw kon het resultaat bijna alleen maar tegenvallen, toch? Helemaal niet. Dhont heeft de mooiste film van het jaar 2022 gemaakt, én hij maakt kans op een Oscar.
  [naar artikel]
 34. “Girl” drie keer genomineerd voor Europese filmprijzen (10/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Lukas Dhonts speelfilmdebuut “Girl” is een van de vijf genomineerden in de categorie beste film voor de European Film Awards. Dat is zaterdag bekendgemaakt op het Europese filmfestival van Sevilla. Hoofdrolspeler Victor Polster is dan weer genomineerd in de categorie beste acteur.
  [naar artikel]
 35. Lukas Dhont mag Filmfestival Gent openen: "Vroeger wilde ik films zoals Titanic maken” (12/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Gisterenavond werd het filmfestival in Gent geopend. De film ‘Close’ van Lukas Dhont, die in Cannes met de ‘Grand Prix’ bekroond werd, mocht het filmfestival openen. Speciaal moment, want regisseur Lukas is een rasechte Gentenaar. Naar de rode loper kwamen heel wat BV’s. Showbits-reporter Desna ging de sfeer opsnuiven. Bekijk hoe het eraan toeging in deze nieuwe Showbits.
  [naar artikel]
 36. "King of the Belgians" valt in de prijzen op filmfestival van Rotterdam (04/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "King of the Belgians" van Peter Brosens en Jessica Woodworth is vrijdagavond tijdens de slotceremonie van het Internationaal Filmfestival van
  [naar artikel]
 37. Belgen domineren op Filmfestival van Cannes: ‘Close’ van Lukas Dhont wint ‘Grand Prix’ (28/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 38. "Triangle of sadness" grote winnaar van de European Film Awards, "Close" valt buiten de prijzen (11/12/2022 - VRT NWS)
  De satirische film “Triangle of sadness” van de Zweedse regisseur Ruben Östlund, winnaar van de Gouden Palm in Cannes, is in Reykjavik bekroond met vier European Film Awards. Het Belgische adolescentendrama "Close", vier maal genomineerd, greep naast de prijzen.
  [naar artikel]
 39. Gouden Palm voor Ruben Östlund, Lukas Dhont wint Grand Prix voor "Close", ook andere Belgen vallen in de prijzen (28/05/2022 - VRT NWS)
  De Gouden Palm op het filmfestival van Cannes gaat naar de Zweedse regisseur Ruben Östlund, voor "Triangle of sadness". De Gentse regisseur Lukas Dhont heeft de gedeelde Grand Prix gewonnen, voor zijn tweede langspeelfilm “Close”. En het Belgische feest in Cannes is compleet, met de gedeelde juryprijs voor "De acht bergen" van Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen, en een speciale jubileumprijs voor de 75e verjaardag van het filmfestival voor de broers Dardenne.
  [naar artikel]
 40. 'Blue Silence' valt in prijzen op filmfestival Istanbul (13/04/2019 - De Morgen)
  Blue Silence, het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische regisseur Bülent Öztürk, heeft drie prijzen en een speciale vermelding gekregen op de 36ste editie van het Istanbul Film Festival.
  [naar artikel]
 41. ‘H4Z4RD’ met Dimitri Vegas opnieuw in prijzen gevallen: film bekroond tot beste actiefilm op Amerikaans filmfestival (01/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  ‘H4Z4RD’, de komische actiefilm met onder meer Dimitri Vegas, is voor de tweede keer in de prijzen gevallen. De prent won de award van beste actiefilm op het Toronto After Dark Film Festival.
  [naar artikel]
 42. Kim Clijsters valt twee keer in de prijzen (07/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 43. Oscargenomineerde "Close" en VRT-reeks "Roomies" zijn de grote winnaars bij de Ensors op Filmfestival Oostende (04/02/2023 - VRT NWS)
  De film "Close" en de VRT MAX-reeks "Roomies" zijn de grote winnaars geworden bij de Ensors. De Vlaamse film- en televisieprijzen zijn voor de 13e keer uitgereikt tijdens het Filmfestival van Oostende. Ook "Zillion" wint meerdere Ensors en de Box Office Award, voor de film die het afgelopen jaar de meeste mensen naar de cinemazalen heeft gelokt. De Canvasreeks "Metissen van België" en het Ketnetprogramma "#LikeMe" winnen allebei een Ensor.
  [naar artikel]
 44. Belgische wint prijs op Iers filmfestival met ‘The Best of Dorien B.’ (16/07/2019 - Het Nieuwsblad)
  ‘The Best of Dorien B.’, het langspeeldebuut van de Belgische regisseur Anke Blondé, is afgelopen weekend in de prijzen gevallen op het Ierse filmfestival Galway Film Fleadh. Blondé won de ‘Best International First Feature’ award. De film ging eerder dit jaar in première tijdens het filmfestival van Rotterdam en opent in september het Filmfestival Oostende.
  [naar artikel]
 45. "CLOSE" van Lukas Dhont wordt de Belgische inzending voor de Oscars (16/09/2022 - VRT NWS)
  De film "CLOSE" van regisseur Lukas Dhont is de Belgische inzending voor de Oscars in de categorie "beste internationale film". Dat laat het Vlaams Audiovisueel Fonds weten."CLOSE" is de tweede langspeelfilm van de Gentse regisseur en gaat over een intense vriendschap tussen twee tienerjongens, waarbij plots een kink in de kabel komt. Op het filmfestival van Cannes won "CLOSE" nog de Grand Prix, dat is de tweede belangrijkste prijs na de Gouden Palm.
  [naar artikel]
 46. 'Baghdad Messi' valt twee keer in de prijzen (09/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 47. ‘Grand Prix’ in Cannes geeft Lukas Dhont vleugels: “’Close’ is al aan 100 landen verkocht” (30/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In al zeker honderd landen zal ‘Close’ van Lukas Dhont (31) binnenkort op het witte doek te zien zijn. De film van de Gentse regisseur kaapte zaterdag op het filmfestival van Cannes de Grand Prix weg - de zilveren medaille - en dat levert hem duidelijk geen windeieren op.
  [naar artikel]
 48. IN BEELD. Lukas Dhont schittert aan zijde van partner Davy Parmentier op opening Filmfestival Gent (11/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Hij mocht op het Filmfestival van Cannes de Grand Prix in ontvangst nemen, en ook in Gent werd Lukas Dhont (31) op handen gedragen. Zijn langspeler ‘Close’ mocht er het Film Festival openen, en dat lokte heel wat bekend volk naar negenduust.
  [naar artikel]
 49. Matteo Simoni en Joke Emmers winnen Ensor, ‘Close’ grootste slokop van Vlaamse filmprijzen (04/02/2023 - Het Belang van Limburg)
  Zaterdagavond zijn in het Kursaal van Oostende de Ensors uitgedeeld, dat zijn de belangrijkste filmprijzen van ons land. Grootste slokop was ‘Close’, de Vlaamse prent die ook kans maakt op een Oscar. Met Matteo Simoni en Joke Emmers vielen er ook twee Limburgers in de prijzen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy