De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Beleeft Iran zijn mei 68? Vijf zaken die je moet weten over de protesten

De Wereld Morgen

22/11/2022 - 18:14

Reeds meer dan twee maand komen Iraniërs op straat. Wie zit er achter de protesten en wat beweegt de demonstranten precies? Verschilt deze protestgolf van vorige en hoe grootschalig en gewelddadig is deze golf? En vooral, zijn de protesten sterk genoeg om de regering ten val te brengen? The post Beleeft Iran zijn mei 68? Vijf zaken die je moet weten over de protesten appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Iran verwerpt VN-resolutie voor internationaal onderzoek naar protesten (25/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Iran heeft de resolutie van de VN-Mensenrechtenraad tot oprichting van een internationale onderzoekscommissie naar de bloedige repressie van de protesten in Iran, verworpen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een communiqué.
  [naar artikel]
 2. Europese Unie leggen sancties op aan Iran wegens neerslaan van protesten (17/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben maandag sancties opgelegd aan een 15-tal personen en entiteiten uit Iran die betrokken zijn bij het gewelddadig neerslaan van de protesten in het land. Dat bevestigt de Zweedse minister Ann Linde.
  [naar artikel]
 3. Iran beleeft hevigste volksprotest in jaren (10/04/2019 - De Morgen)
  Duizenden Iraniërs gaan al vijf dagen de straat op om te demonstreren tegen het regime en de economische ongelijkheid in het land. Het zijn de grootste protesten in jaren. De regering lijkt er volledig door te zijn overvallen.
  [naar artikel]
 4. Iran beleeft hevigste volksprotest in jaren (02/01/2018 - De Morgen)
  Duizenden Iraniërs gaan al vijf dagen de straat op om te demonstreren tegen het regime en de economische ongelijkheid in het land. Het zijn de grootste protesten in jaren. De regering lijkt er volledig door te zijn overvallen.
  [naar artikel]
 5. Al zeker 108 doden na protesten in Iran (12/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Bij de protesten in Iran na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini zijn al zeker 108 mensen omgekomen. Dat meldt de ngo Iran Human Rights (IHR) woensdag.
  [naar artikel]
 6. Opnieuw zeker 18 doden bij protesten in Iran (17/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Bij protesten in heel Iran zijn op een dag tijd nog eens 18 mensen om het leven gekomen.
  [naar artikel]
 7. Geweld in Iran zwakt niet af: al 108 doden bij protesten na dood Mahsa Amini (22) (12/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de protesten in Iran na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini zijn al zeker 108 mensen omgekomen. Dat meldt de ngo Iran Human Rights (IHR).
  [naar artikel]
 8. Ruim 120 doden in Iran bij protesten rond dood van Mahsa Amini (17/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan 120 demonstranten zijn omgekomen bij de protesten in Iran die ontstaan zijn na de dood van Mahsa Amini. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de ngo Iran Human Rights (IHR).
  [naar artikel]
 9. Al meer dan 80 doden bij protesten in Iran (30/09/2022 - De Tijd)
  16:36 In Iran zijn naar schatting meer dan 80 mensen omgekomen bij protesten tegen het regime. Volgens documenten die Amnesty International kon inkijken, krijgt de politie daarbij de instructie meedogenloos...
  [naar artikel]
 10. Al meer dan 40 doden bij steeds gewelddadigere protesten in Iran (25/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In Iran zijn bij de protesten na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini al zeker 41 personen om het leven gekomen. Dat meldt de Iraanse nationale omroep IRIB zondag. Het cijfer is weliswaar nog niet officieel bevestigd.
  [naar artikel]
 11. Ruim 300 mensen aangeklaagd door protesten in Iran (24/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Meer dan 300 mensen zijn in Teheran aangeklaagd in verband met de protesten over de dood van Mahsa Amini. Sommigen van hen hangt de doodstraf boven het hoofd. Dat hebben de autoriteiten in Iran maandag gezegd.
  [naar artikel]
 12. Minstens 11 doden in Iran bij aanhoudend protest, na dood jonge vrouw die werd opgepakt door zedenpolitie (22/09/2022 - VRT NWS)
  In Iran zijn bij protesten naar aanleiding van de dood van een 22-jarige vrouw, die haar hoofddoek foutief droeg, elf doden gevallen. Dat hebben Iraanse persbureaus meegedeeld. Het gaat om zeven manifestanten en vier leden van de veiligheidsdiensten. De protesten begonnen zes dagen geleden en situeren zich overal in Iran.
  [naar artikel]
 13. "Dode bij protesten in Iran" (05/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de nieuwe protesten in Iran is een dode gevallen. Dat meldt het Iraanse semi-officiële persbureau Fars. Een betoger werd in Karaj, op ruim 40...
  [naar artikel]
 14. Amnesty International: "Meer dan 100 doden bij protesten tegen hogere brandstofprijzen in Iran" (20/11/2019 - VRT NWS)
  In Iran zouden de voorbije week al zeker 106 doden gevallen zijn bij de protesten tegen de hogere brandstofprijzen. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Andere bronnen hebben het zelfs over 200 doden. Ook de Verenigde Naties hebben hun bezorgdheid geuit over het aantal doden in Iran. De Iraanse overheid heeft het over een veiligheidsprobleem en steekt de schuld van de protesten op buitenlandse invloeden. Het internet is in het hele land al enkele dagen afgesloten.
  [naar artikel]
 15. Na verhoging brandstofprijzen in Iran: “Zeker 1.500 betogers gedood bij protesten” (23/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bij recente protesten in Iran zijn zeker 1.500 betogers gedood door veiligheidstroepen. Dat zeggen medewerkers van het Iraanse ministerie van...
  [naar artikel]
 16. Protesten in Iran na onthoofding veertienjarig meisje door vader (27/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De moord op een veertienjarig meisje in Iran heeft in het hele land geleid tot heftige protesten. President Hassan Rouhani pleitte vandaag voor...
  [naar artikel]
 17. Regeringstroepen doden minstens drie manifestanten bij protesten in Iran (19/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Iraanse ordediensten hebben zaterdag minstens 3 manifestanten gedood in het noordwesten van het land tijdens protesten. Dat zegt een ngo voor de bescherming van Koerden in Iran.
  [naar artikel]
 18. Opnieuw 18 doden bij protesten in Iran voor vrouwenrechten (17/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Bij protesten in heel Iran zijn op een dag tijd nog eens 18 mensen om het leven gekomen. De spanningen blijven hoog oplopen en elke vorm van protest wordt stevig neergeslagen. In totaal kwamen er naar schatting al 360 mensen om het leven.
  [naar artikel]
 19. Amnesty onderstreept dat Iran protesten "meedogenloos onderdrukt” (30/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Iran gebruikt opzettelijk dodelijke middelen om de protesten te onderdrukken die na de dood van Mahsa Amini zijn uitgebroken. Dat meldt Amnesty International vrijdag. De mensenrechtenorganisatie waarschuwt dat zonder internationaal optreden meer mensen gedood of vastgezet zullen worden.
  [naar artikel]
 20. Protesten in Iran na dood van vrouw die werd opgepakt voor “ongepaste” hoofddoek (17/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In Iran zijn protesten uitgebroken na de dood van een 22-jarige vrouw. Mahsa Amini stierf vrijdag in het ziekenhuis, enkele dagen na haar arrestatie door de zedenpolitie, heeft haar familie gemeld. Het internet werd gedeeltelijk aan banden gelegd na de protesten, zegt de in Londen gevestigde organisatie Netblocks vrijdag.
  [naar artikel]
 21. Opnieuw 450 betogers opgepakt bij protesten in het noorden van Iran (26/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  In het noorden van Iran, in de provincie Mazandaran, zijn opnieuw 450 manifestanten opgepakt. Ze namen deel aan de protesten naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Dat heeft het staatspersagentschap Irna maandag aangekondigd.
  [naar artikel]
 22. Iraanse minister van Buitenlandse Zaken komt naar Brussel (09/01/2018 - Metro)
  De hoge vertegenwoordiger van het Europese buitenlandse beleid, Federica Mogherini, en de ministers van Buitenlandse Zaken uit Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zullen donderdag hun Iraanse ambtsgenoot Mohammad Javad Zarif ontmoeten in Brussel. Volgens Mogherini zal het gesprek over de omzetting van het nucleair akkoord met Iran gaan, maar verwacht wordt dat ook de situatie na de protesten tegen de Iraanse regering aan bod komt. Bij de protesten en onrust in Iran zouden volgens onofficiële cijfers 1.000 tot 1.800 mensen zijn opgepakt. Achttien betogers zijn gedood, twee kwamen om het leven in een ongeval tijdens de protesten. De Europese Unie kreeg herhaaldelijk de beschuldiging de aanpak van de Iraanse regering maar aarzelend en niet duidelijk genoeg te hebben bekritiseerd. Het nucleaire akkoord met Iran stelt het land een normalisering van de economische verhoudingen in het vooruitzicht, met ook een einde aan de sancties. Iran heeft zichzelf dan weer verplicht om gedurende minstens een decennium belangrijke delen van het kernprogramma sterk in te perken, zodat het land geen kernwapen kan maken. De Amerikaanse president Donald Trump stelt het Iraanse akkoord sterk in vraag. bron: Belga
  [naar artikel]
 23. Waarom hogere brandstofprijzen nu ook in olierijk Iran tot protesten leiden (17/11/2019 - VRT NWS)
  Opnieuw zijn duizenden mensen in Iran vannacht op straat gekomen. Ze protesteren tegen hogere brandstofprijzen. De economische sancties wurgen de Iraanse economie zodat het regime de buikriem moet aanhalen. Tegelijk kosten de buitenlandse interventies van Iran in Irak en Syrië handenvol geld.
  [naar artikel]
 24. VS maken zich zorgen over Russische hulp bij neerslaan van protesten in Iran (27/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten maken zich zorgen dat Moskou mogelijk steun zou verlenen aan Teheran bij het neerslaan van de massaprotesten in Iran. "Wij zijn bezorgd dat Moskou Iran zou kunnen adviseren over de beste manier om met de protesten om te gaan, op basis van de lange ervaring van Rusland met repressie", verklaarde woordvoerster Karin Jean-Pierre van het Witte Huis.
  [naar artikel]
 25. Minstens 115 doden bij protesten in Iran (23/11/2019 - Metro)
  Bij de betogingen in Iran hebben de Iraanse veiligheidsdiensten minstens 115 mensen gedood. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. De organisatie denkt dat het werkelijke aantal slachtoffers nog hoger ligt. De Iraanse regering rantsoeneerde vorige week de benzine en verhoogde tegelijk de brandstofprijzen vanwege de economische crisis die door de Amerikaanse sancties tegen het land ontstaan is. Het kwam over heel Iran tot protesten, waarbij tankstations en overheidsgebouwen in brand werden gestoken. Donderdag verklaarde de Iraanse Revolutionaire Garde dat de protesten en onrust beëindigd waren. Het was onduidelijk hoeveel doden en gewonden er bij het protest waren gevallen. De regering wilde ook geen cijfers noemen om de onrust in het land niet aan te zwengelen. Tegelijk werd de internettoegang dagenlang geblokkeerd om te vermijden dat beelden van protesten zouden circuleren. Bron: Belga   Het bericht Minstens 115 doden bij protesten in Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. De VS riskeren een economisch conflict met naaste vrienden als ze werk maken van sancties tegen Iran (09/05/2018 - De Morgen)
  De VS en Iran hebben weinig economische relaties. Dus om Teheran te raken, moet Washington buitenlandse bedrijven straffen als zij zaken doen met Iran. 
  [naar artikel]
 27. Nieuwe protesten in Iran tegen hoge brandstofprijzen (17/11/2019 - De Tijd)
  10:29 Opnieuw zijn in Iran duizenden mensen op straat gekomen tegen de beslissing van de regering om de benzineprijzen in het Aziatische land te verhogen. De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei,...
  [naar artikel]
 28. Amerika wil een ander Iran (21/05/2018 - VRT NWS)
  De toespraak van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maakt duidelijk dat de VS van Iran veel meer verwacht dan enkel de ontmanteling van hun nucleair programma. Iran moet als sjiitische grootmacht in het Midden-Oosten worden geneutraliseerd. 
  [naar artikel]
 29. Minstens 23 kinderen gedood bij Iraanse protesten in september, zegt Amnesty International (14/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  23 kinderen zijn vorige maand gedood tijdens protesten in Iran, dat blijkt uit een nieuw rapport van een Amnesty International. De mensenrechtengroep beschuldigt de veiligheidstroepen van Iran ervan jongeren “straffeloos” als doelwit te nemen.
  [naar artikel]
 30. 'Vijanden van Iran zitten achter rellen' (03/01/2018 - De Morgen)
  Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, heeft 'vijanden van Iran' ervan beschuldigd de onrust in zijn land aan te wakkeren. Bij nieuwe protesten verloren alweer negen mensen het leven.
  [naar artikel]
 31. 'Vijanden van Iran zitten achter rellen' (12/04/2019 - De Morgen)
  Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, heeft 'vijanden van Iran' ervan beschuldigd de onrust in zijn land aan te wakkeren. Bij nieuwe protesten verloren alweer negen mensen het leven.
  [naar artikel]
 32. "Dode bij protesten in Iran" (05/08/2018 - De Morgen)
  Bij de nieuwe protesten in Iran is een dode gevallen. Dat meldt het Iraanse semi-officiële persbureau Fars. Een betoger werd in Karaj, op ruim 40 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Teheran, doodgeschoten door onbekenden in een voorbijrijdende auto. Daarnaast werden in Karaj en zijn omgeving minstens twintig actievoerders opgepakt.
  [naar artikel]
 33. Buitenlandministers buigen zich over protesten in Iran: “Vrouwenrechten zijn mensenrechten” (20/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Op uitnodiging van de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Melanie Joly, komen vrouwelijke buitenlandministers van vijftien landen vandaag bijeen om te praten over de situatie in Iran. Tijdens een digitale bijeenkomst zullen ze bespreken hoe ze “de steun aan het Iraanse volk kunnen vergroten”.
  [naar artikel]
 34. Amnesty International: “Minstens 23 minderjarigen gedood tijdens protesten in Iran” (14/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens protesten in Iran na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini zijn in september minstens 23 minderjarigen tussen 11 en 17 jaar oud gestorven. Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International vrijdag in een rapport.
  [naar artikel]
 35. Veiligheidsraad in spoedzitting over protesten in Iran (05/01/2018 - Knack)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag om 15 uur lokale tijd (21 uur Belgische tijd) een spoedzitting over de protesten in Iran.
  [naar artikel]
 36. Zeventien doden in Iran bij protesten na dood Mahsa Amini (22) (22/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Bij protesten naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini zijn in Iran nu al zeventien doden gevallen. Dat blijkt uit een nieuwe balans die donderdag verspreid werd op de staatstelevisie. De slachtoffers zijn manifestanten en leden van de veiligheidsdiensten.
  [naar artikel]
 37. 7 zaken die u moet weten over productiviteit (21/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: 7 zaken die u moet weten over productiviteit Kent u een methode om in 18 minuten uw productiviteit op een ongekende hoogte te brengen? Peter Bregman wel en hij schreef er een boek over. In 18 Minutes: Find Your Focus, Master Distraction, and Get the Right Things Done, legt hij uit hoe hij dat dagelijks ritueel volbrengt: 1. Relatie met je baas Mensen […] Lees dit artikel: 7 zaken die u moet weten over productiviteit
  [naar artikel]
 38. Amnesty International: “Iran onderdrukt protesten meedogenloos en met dodelijke middelen” (30/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Iran gebruikt opzettelijk dodelijke middelen om de protesten te onderdrukken die na de dood van Mahsa Amini zijn uitgebroken. Dat meldt Amnesty International vrijdag. De mensenrechtenorganisatie waarschuwt dat zonder internationaal optreden meer mensen gedood of vastgezet zullen worden.
  [naar artikel]
 39. Vijf zaken die u moet weten over Laurens Sweeck, de nieuwe Belgische veldritkampioen (12/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Laurens Sweeck veroverde in Antwerpen de nationale driekleur. Vijf dingen die u moet weten over de nieuwe Belgische kampioen in het veld.
  [naar artikel]
 40. 6 zaken die je moet weten over multitasking (02/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: 6 zaken die je moet weten over multitasking Dat mensen twee zaken tegelijkertijd kunnen doen – het zogenaamde multitasken- is een hardnekkige mythe, want uit een studie van de Stanford University blijkt dat multitaskers de kampioenen in irrelevantie mogen worden genoemd, omdat ze door zowat alles in de war worden gebracht. Multitaskers presteren middelmatig in ongeveer alle taken die ze uitvoeren. Ze concentreren […] Lees dit artikel: 6 zaken die je moet weten over multitasking
  [naar artikel]
 41. Amnesty: minstens 23 kinderen gedood tijdens protesten in november in Iran (04/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de protesten in november in Iran zijn minstens 23 kinderen gedood door de Iraanse veiligheidsdiensten. Dat meldt Amnesty International vandaag....
  [naar artikel]
 42. 12 zaken die u moet weten over alcohol en dronkenschap (22/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: 12 zaken die u moet weten over alcohol en dronkenschap ‘Ik heb altijd de term ‘dronkaard’ verkozen. ‘Alcoholicus’ lijkt wel alsof men iets heeft bereikt en ‘alcoholisme’ alsof het een wetenschappelijk vakgebied is,’ schreef de Brits-Chinese novelist Timothy Mo ooit. Er zijn nog 12 zaken die u moet weten over alcohol en dronkenschap… 1. Een reeks theorieën wil ons doen geloven dat drinken nadelige economische effecten […] Lees dit artikel: 12 zaken die u moet weten over alcohol en dronkenschap
  [naar artikel]
 43. Onderhandelingen met Washington zullen geen einde maken aan protesten in Iran, meent ayatollah Khamenei (26/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De protesten die nu al meer dan twee maanden aan de gang zijn in Iran zullen niet ten einde komen door onderhandelingen met de Verenigde Staten, volgens ayatollah Ali Khamenei. “Washington zal altijd meer eisen”, zo zegt de hoogste religieuze leider van Iran. De aanleiding voor de protesten was de dood van Mahsa Amini, die stierf na haar arrestatie door de zedenpolitie. Volgens Teheran worden de “rellen” aangemoedigd door het Westen, en in het bijzonder door de Verenigde Staten.
  [naar artikel]
 44. Zowat 80.000 mensen betogen in Berlijn uit solidariteit met protesten in Iran (22/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  In de Duitse hoofdstad Berlijn zijn zaterdag zowat 80.000 mensen, volgens cijfers van de politie, op straat gekomen om hun steun te tonen voor de protesten in Iran. De organisatoren hadden 50.000 mensen verwacht. Volgens de politie waren er geen grote incidenten.
  [naar artikel]
 45. Waarom een revolutie in Iran, ondanks de massale protesten, onwaarschijnlijk is (11/10/2022 - Express)
  Meer dan drie weken na de dood van de 22-jarige Mahsa Ahmini wegens ongehoorzaamheid aan de strikte wetten van Iran, die het dragen van de hijab – of islamitische hoofddoek – verplicht maken voor vrouwen, groeien de protesten nog steeds in de straten van alle grote steden. In Westerse media wordt al gesproken van een […]
  [naar artikel]
 46. VN: "Alarmerende berichten over mensenrechtenschendingen in Iran” (06/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds de start van de regeringskritische protesten in Iran, zijn al zeker 7.000 mensen opgepakt. Dat meldt VN-Hoog Commissaris voor de...
  [naar artikel]
 47. ‘Een omwenteling in Iran is onvermijdelijk geworden’: expert Peyman Jafari over de protesten in Iran (23/11/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 48. “Op één week meer dan 70 doden tijdens protesten Iran” (22/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De afgelopen week hebben de Iraanse veiligheidsdiensten 72 mensen gedood bij de repressie van antiregeringsprotesten. Alleen in de Koerdische regio's vielen al 56 doden, zegt de ngo Iran Human Rights (IHR) dinsdag. Sinds het begin van de protesten, midden september, zijn daarmee al 416 doden gevallen. Onder hen zijn 51 kinderen en 21 vrouwen, aldus de in Noorwegen gebaseerde ngo.
  [naar artikel]
 49. Vijf dingen die je moet weten over de Ryder Cup 2018 (28/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Vanochend om 8.10u start op Le Golf National in Parijs de Ryder Cup. De prestigieuze, tweejaarlijkse strijd tussen de best golfspelers van de VS en Europa. Wat moet u vooral onthouden van deze editie in Frankrijk? De vijf belangrijkste zaken op een rij.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy