De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

COP27: rijke landen bieden doek voor het bloeden, terwijl oorzaak klimaatontwrichting vrij spel krijgt

De Wereld Morgen

22/11/2022 - 19:47

De VN-klimaattop COP27 in Sharm-el-Sheikh Egypte liep zondag 20 november op zijn einde. De bijna tweehonderd deelnemende landen kwamen afgelopen weekend tot een slotakkoord. De brede klimaatbeweging reageert, wij bundelden de reacties van de Klimaatcoalitie, 11.11.11, Greenpeace, en Oxfam. ‘COP27 vergeet de oorzaak van de klimaatcrisis aan te pakken. De uitstap uit alle fossiele brandstoffen heeft de tekst niet gehaald.’ The post COP27: rijke landen bieden doek voor het bloeden, terwijl oorzaak klimaatontwrichting vrij spel krijgt appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Armste landen eisen forse klimaat-herstelbetalingen van Europa en de VS: COP27 in Egypte wordt zo harde clash over geld, terwijl China z’n kat stuurt (07/11/2022 - Express)
  Moeten de rijke landen vandaag schadevergoeding betalen voor de klimaatopwarming, die het leven in veel ontwikkelende landen zwaar dreigt te verstoren? Die vraag over centen ligt prominent op tafel in Sharm-el-Sheikh, waar de COP27 samenkomt: de 27ste editie van de jaarlijkse klimaattop in Egypte. De arme landen, die zich verenigden in een coalitie onder leiding […]
  [naar artikel]
 2. Klimaattop: het Zuiden bekijkt COP27 met gemengde gevoelens (23/11/2022 - De Wereld Morgen)
  De deelnemers aan COP27 beloven de armste landen geld te geven voor de gevolgen van de klimaatcrisis. De landen reageren verschillend, van hooguit matig enthousiast tot ronduit pessimistisch. In de toekomst zal een Zuid-Zuid-samenwerking in elk geval meer dan ooit belangrijk zijn. The post Klimaattop: het Zuiden bekijkt COP27 met gemengde gevoelens appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 3. Dossier ongelijke vaccinatie: Rijke landen geven al derde prik, terwijl armere landen nog wachten op hun eerste dosis (19/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Dossier ongelijke vaccinatie: Rijke landen geven al derde prik, terwijl armere landen nog wachten op hun eerste dosis De vaccinatiecampagnes in landen met hoge inkomens veranderen stilaan in booster-campagnes. Dat terwijl lage-inkomenslanden nog maar net aan hun eerste ronde beginnen. Al tijdens de productiefase werden vaccins massaal opgekocht door hoge-inkomenslanden. Daardoor zijn de vaccins nu zeer ongelijk verdeeld in de rest van de wereld. Inhoudstafel: Een ongelijke voorraad Hoe de ongelijke vaccinverdeling tot […] Lees dit artikel: Dossier ongelijke vaccinatie: Rijke landen geven al derde prik, terwijl armere landen nog wachten op hun eerste dosis
  [naar artikel]
 4. Dossier ongelijke vaccinatie: Rijke landen geven al derde prik, terwijl armere landen nog wachten op hun eerste dosis (19/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Dossier ongelijke vaccinatie: Rijke landen geven al derde prik, terwijl armere landen nog wachten op hun eerste dosis De vaccinatiecampagnes in landen met hoge inkomens veranderen stilaan in booster-campagnes. Dat terwijl lage-inkomenslanden nog maar net aan hun eerste ronde beginnen. Al tijdens de productiefase werden vaccins massaal opgekocht door hoge-inkomenslanden. Daardoor zijn de vaccins nu zeer ongelijk verdeeld in de rest van de wereld. Inhoudstafel: Een ongelijke voorraad Hoe de ongelijke vaccinverdeling tot […] Lees dit artikel: Dossier ongelijke vaccinatie: Rijke landen geven al derde prik, terwijl armere landen nog wachten op hun eerste dosis
  [naar artikel]
 5. Fonds voor verlies en schade krijgt groen licht op COP27 (20/11/2022 - Knack)
  Op de klimaattop COP27 in het Egyptische Sharm-el-Sheikh is zondagochtend omstreeks 4.15 uur lokale tijd (3.15 uur in Brussel) de oprichting van een fonds voor verlies en schade voor de bijzonder kwetsbare landen aangenomen. Dat heeft de plenaire vergadering beslist. Verlies en schade vormde het voornaamste twistpunt in de klimaatonderhandelingen, die al 32 uur langer aanslepen dan het voorziene einde op vrijdagavond 18 uur. Het gaat meer bepaald om financiering door de rijke landen voor de reeds geleden klimaatschade in arme landen. Lange tijd leek er weinig manoeuvreerruimte te zijn, maar donderdagavond zette Europees onderhandelaar Frans Timmermans de deur op een kier, op voorwaarde dat het fonds enkel bestemd zou zijn voor de meest kwetsbare landen én de ambities om de klimaatopwarming binnen de 1,5 graden Celsius te houden, zouden worden aangescherpt. Het voorstel dat nu werd aangenomen, houdt de oprichting van een fonds in. Een zogenaamd ‘Overgangscomité’ met vertegenwoordigers van alle onderhandelingsgroepen moet ervoor zorgen dat het fonds operationeel wordt tegen de volgende klimaattop COP28 in de Verenigde Arabische Emiraten. Meteen na de goedkeuring van het fonds vroeg Zwitserland om de plenaire vergadering een half uur op te schorten om de voorliggende teksten beter te kunnen bestuderen. Het Egyptische voorzitterschap stemde daarmee in. Een finale eindbeslissing is er dus nog niet. The post Fonds voor verlies en schade krijgt groen licht op COP27 appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 6. Nieuwe klimaattop van de laatste kans, COP27, komt eraan. Kunnen we daar iets van verwachten? (10/10/2022 - Express)
  Van 6 tot 18 november komen wereldleiders en delegaties uit meer dan 200 landen bijeen op COP27, de klimaattop van de Verenigde Naties, die deze keer plaatsvindt in het Egyptische Sharm El Sheikh. Ze zullen er enkele van de meest urgente kwesties van de klimaatcrisis bespreken. Er hangen nu al donkere wolken boven COP27. De […]
  [naar artikel]
 7. Wat als de natuur vrij spel krijgt? Fotograaf brengt schoonheid van verval in beeld (04/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Parijse fotograaf die zichzelf Jonk noemt op Instagram is gepassioneerd door reizen. Hij is 33 en bezocht de voorbije vijftien jaar al meer dan zestig landen, die volledig in het teken stonden van de fotografie. Hij heeft een zwak voor vervallen plaatsen, waar de natuur vrij door de jaren heen vrij spel heeft gekregen. Die beelden bundelt hij op zijn Instagrampagina en zijn te bewonderen in het nieuwe boek Naturalia.
  [naar artikel]
 8. VN-commissaris voor Mensenrechten roept rijke landen om ontwikkelingslanden beter te helpen (13/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, heeft rijke landen opgeroepen om meer hulp te bieden aan de ontwikkelingslanden. Dat deed ze aan de start van de VN-Mensenrechtenraad. Volgens een onderzoek is de ongelijkheid in de wereld nu het grootst in de laatste 100 jaar.
  [naar artikel]
 9. Kanker wordt belangrijkste doodsoorzaak in rijke landen (03/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Kanker heeft hart- en vaatziekten vervangen als belangrijkste doodsoorzaak onder de 35- tot 70-jarigen in rijke landen. Dat blijkt uit twee onderzoeken die dinsdag werden gepresenteerd op het Europees congres voor cardiologie (ESC) in Parijs. Wereldwijd blijven hart- en vaatziekten wel nog de voornaamste oorzaak van overlijden.
  [naar artikel]
 10. VN-chef vraagt rijke landen steun voor armsten (04/03/2023 - De Tijd)
  11:23 Antonio Gutteres, de topman van de Verenigde Naties, haalt uit naar de 'roofzuchtige' rentetarieven die rijke landen de armste landen opleggen.
  [naar artikel]
 11. Klimaatschuld van rijke aan arme landen: een kleine 180.000 miljard euro (06/06/2023 - De Wereld Morgen)
  Welvarende landen zijn iets minder dan 180.000 miljard euro verschuldigd aan ontwikkelingslanden, stelt een studie in Nature. Ze zijn immers verantwoordelijk voor een disproportioneel hoge CO2-uitstoot, terwijl arme landen het zwaarst worden getroffen door de gevolgen daarvan. The post Klimaatschuld van rijke aan arme landen: een kleine 180.000 miljard euro appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 12. ‘Rijke landen investeren ook in vaccins voor arme landen’ (04/08/2020 - De Tijd)
  18:35 Miljardendeals van rijke landen met vaccinontwikkelaars wekken de indruk dat er straks niets overblijft voor arme landen. ‘Maar dat strookt niet met de realiteit’, zegt de Belgische expert Luc Debruy...
  [naar artikel]
 13. Dronebeelden tonen hoe huizen afbranden in Chaudfontaine, vuur krijgt vrij spel (16/07/2021 - Het Nieuwsblad)
  In Vaux-sous-Chèvremont, een deelgemeente van Chaudfontaine, zijn donderdag verscheidene huizen in vlammen opgegaan. Op dronebeelden is te zien hoe het vuur vrij spel krijgt, omdat de brand onbereikbaar is voor de hulpdiensten omwille van de zware overstromingen.
  [naar artikel]
 14. COP27-voorzitter Sameh Shoukry betreurt dat er nog maar amper vooruitgang werd geboekt (14/11/2022 - Knack)
  COP27-voorzitter Sameh Shoukry betreurde maandag, bij de start van de tweede week van de klimaattop COP27 in het Egyptische Sharm-el-Sheikh, dat er tot dusver nog maar amper progressie werd geboekt. ‘Ik dring er bij de partijen op aan om alle mogelijke middelen te gebruiken om vooruitgang te boeken’, aldus Shoukry. ‘De deur van het voorzitterschap – mijn deur – blijft voor alle partijen open staan.’ Twistpunten blijven onder meer hoe de uitstoot van broeikasgassen verder naar beneden te krijgen en met hoeveel geld de rijke landen over de brug moeten komen om de meest kwetsbare landen te ondersteunen. De klimaatconferentie, waarbij zowat tweehonderd landen mee aan tafel schuiven, loopt normaal gesproken nog tot en met vrijdagavond. Om die deadline te halen, mogen er op woensdagavond ‘slechts nog heel weinig vragen open staan’, onderstreepte Shoukry. Donderdag moet alles dan samengebracht worden. ‘De tijd is niet aan onze kant en de hele wereld kijkt naar ons’, aldus Shoukry. ‘Laten we aan het werk gaan.’ The post COP27-voorzitter Sameh Shoukry betreurt dat er nog maar amper vooruitgang werd geboekt appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 15. COP27: België maakt 3,25 miljoen vrij om ontwikkelingslanden te helpen bij behalen klimaatdoelen (17/11/2022 - Knack)
  De regering maakt 3,25 miljoen euro vrij om ontwikkelingslanden te ondersteunen om hun klimaatengagementen na te komen. Dat kondigt minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) donderdag aan vanop de VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh. Concreet gaat het geld naar twee internationale samenwerkingsprogramma’s: NDC Partnership (National Determined Contributions) krijgt 2 miljoen euro, Climate Promise van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties UNDP 1,25 miljoen.  Beide organisaties helpen ontwikkelingslanden om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Dat is niet altijd makkelijk, juist omdat de klimaatverandering nu al een grote impact heeft op veel van die landen. In samenwerking met minister van Ontwikkelingssamenwerking Frank Vandenbroucke (Vooruit) zorgt Khattabi ervoor dat de steun vooral terechtkomt bij de partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, zegt de Ecolo-minister. The post COP27: België maakt 3,25 miljoen vrij om ontwikkelingslanden te helpen bij behalen klimaatdoelen appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 16. Axel Daeseleire krijgt snelcursus schieten in ‘Trafiek Axel’: “Op een uurtje leer je dat hier” (28/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Namibië is de jachtwetgeving vrij soepel en daar maken dubieuze ondernemers gretig gebruik van om reizen aan te bieden. Rijke Europeanen kunnen...
  [naar artikel]
 17. Dronebeelden tonen hoe huizen afbranden in Chaudfontaine, vuur krijgt vrij spel door overstromingen (16/07/2021 - Gazet van Antwerpen)
  In Vaux-sous-Chèvremont, een deelgemeente van Chaudfontaine, zijn donderdag verscheidene huizen in vlammen opgegaan. Op dronebeelden is te zien hoe het vuur vrij spel krijgt, omdat de brand onbereikbaar is voor de hulpdiensten omwille van de zware overstromingen.
  [naar artikel]
 18. Macron wil dat rijke landen 3-5 procent vaccins aan Afrika geven (19/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse president Emmanuel Macron wil dat rijke westerse landen 3 tot 5 procent van hun doses coronavaccins aan Afrika geven. In een interview met de Financial Times zegt Macron dat de meeste rijke landen voldoende hebben ingekocht en dit niet ten koste van de eigen vaccinatiecampagne gaat.
  [naar artikel]
 19. Unicef: ‘Rijke landen moeten nu vaccins doneren aan Covax’ (17/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Unicef: ‘Rijke landen moeten nu vaccins doneren aan Covax’ Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, roept rijke landen op om coronavaccins te doneren aan het internationale vaccinprogramma Covax nu India ernstig beperkt wordt in zijn productie. ‘Het delen van onmiddellijk beschikbare overtollige doses is een minimale, essentiële en dringende noodmaatregel, en die is nu nodig’, zegt Unicef-topvrouw Henrietta Fore, die benadrukte dat G7-landen […] Lees dit artikel: Unicef: ‘Rijke landen moeten nu vaccins doneren aan Covax’
  [naar artikel]
 20. Rijke landen kopen massaal vaccins in, Pfizer onder druk om patent te delen (19/11/2020 - De Morgen)
  De druk op Pfizer en BioNTech groeit om de patenten op hun coronavaccin te delen, zodat andere farmaceutische bedrijven extra dosissen kunnen maken. Pfizer kan tot 2022 hooguit 675 miljoen mensen aan de benodigde dubbele dosis van het vaccin helpen, terwijl het leeuwendeel van de productie al is opgekocht door rijke landen.
  [naar artikel]
 21. WHO roept rijke landen op: "Geef coronavaccins eerst aan arme landen vooraleer jullie kinderen in te enten" (14/05/2021 - VRT NWS)
  Om de coronapandemie tegen te gaan, zouden rijke landen vaccins eerst aan armere landen moeten geven voor ze overgaan tot het inenten van hun kinderen. Dat zegt de leider van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
  [naar artikel]
 22. Rijke landen schorten schulden arme landen tijdelijk op (15/04/2020 - Express)
  De G20, de groep van 20 rijkste landen wereldwijd, besliste dat de armste landen tijdelijk hun schulden niet meer moeten... The post Rijke landen schorten schulden arme landen tijdelijk op appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 23. Lobbyisten van de fossiele brandstoffen industrie krijgen vrije baan op COP27 (17/11/2022 - De Wereld Morgen)
  Op de VN-klimaattop van dit jaar, de COP27 in Egypte, worden voor het eerst olie- en gasbedrijven uitgenodigd om deel te nemen aan het officiële programma. De impact die de lobbyisten van deze sector op de COP27 hebben gekregen is ongezien. Dat belooft weinig goeds. The post Lobbyisten van de fossiele brandstoffen industrie krijgen vrije baan op COP27 appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 24. Morgen start de 27e (!) klimaatconferentie: wat staat er op het spel en waarom hangt er spanning in de lucht in Sharm-el-Sheikh? (05/11/2022 - VRT NWS)
  Morgen, zondag 6 november, begint in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh de 27e klimaatconferentie (COP27). Zowat 200 landen komen er onder de paraplu van de VN samen om over klimaatopwarming te spreken, over hoe die te beperken en hoe die financieel te compenseren. Wat mogen we verwachten van Sharm-el-Sheikh, hoeveel spanning hangt er in de lucht en wat staat er voor toekomstige generaties op het spel? De klimaattop in zes vragen en evenveel antwoorden.
  [naar artikel]
 25. 18 BV's spelen bikkelhard psychologisch spel in ‘De verraders’: herken jij iemand? (20/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vuil spel krijgt vrij spel in het nieuwe programma ‘De verraders’. Achttien bekende Vlamingen verblijven acht dagen lang in een mysterieus kasteel voor een bloedstollend psychologisch spel tussen twee kampen. Maak hier alvast kennis met enkele kandidaten.
  [naar artikel]
 26. In rijke landen verdringt kanker hartziekten als grootste doder (04/09/2019 - De Morgen)
  Wereldwijd zijn hart-en vaatziekten nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak, maar daar komt stilaan verandering in. In rijke landen heeft kanker nu al de plaats ingenomen als grootste doder. ‘Preventie en betere behandelingen tegen hart- en vaatziekten geven een erg positief resultaat, terwijl de strijd tegen kanker nog veel lastiger is.’
  [naar artikel]
 27. Eigen vaccins eerst: rijke landen kopen beschikbare dosissen op voor zichzelf (17/12/2020 - De Morgen)
  De VS, Groot-Brittannië, Canada en andere landen nemen het zekere voor het onzekere en reserveren veel meer dosissen dan ze inwoners tellen, terwijl heel wat armere landen er nauwelijks in slagen er voldoende aan te kopen.
  [naar artikel]
 28. Rijke landen komen beloftes rond klimaatfinanciering niet na (05/06/2023 - De Wereld Morgen)
  Welvarende landen zijn al drie jaar te laat met het nakomen van hun belofte om jaarlijks 100 miljard dollar te mobiliseren voor arme landen om de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken. Dat stelt Oxfam vandaag in een rapport.  The post Rijke landen komen beloftes rond klimaatfinanciering niet na appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 29. 'Rijke landen kopen meer vaccins dan nodig - arme landen zijn de dupe' (21/12/2020 - Knack)
  Een coalitie van wetenschappers, activisten en internationale organisaties waarschuwt dat volgend jaar slechts 10 procent van de mensen in 67 arme landen zal worden gevaccineerd tegen covid-19. 'Rijke landen kopen meer vaccins dan nodig.'
  [naar artikel]
 30. Jill Biden vraagt rijke landen om meer te doen om landen in Hoorn van Afrika te helpen (26/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De first lady van de VS, Jill Biden, heeft rijke landen opgeroepen om meer te geven aan landen in de Hoorn van Afrika, die te kampen hebben met de ergste droogte in veertig jaar. Dat deed ze zondag tijdens een bezoek aan Kenia.
  [naar artikel]
 31. VN-baas Guterres: internationaal financieel systeem bevoordeelt rijke landen (09/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres heeft kritiek geuit op het internationale financiële systeem, waaronder de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). "Het huidige systeem is door een groep rijke landen in het leven geroepen. En natuurlijk profiteren vooral de rijke landen ervan", zei de Portugees maandag in Genève in de marge van de VN-conferentie om Pakistan te helpen na de overstromingen van vorig jaar.
  [naar artikel]
 32. In rijke landen verdringt kanker hartziekten als grootste doder (04/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wereldwijd zijn hart-en vaatziekten nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak, maar daar komt stilaan verandering in. In rijke landen heeft kanker...
  [naar artikel]
 33. 18 BV's spelen bikkelhard psychologisch spel in ‘De verraders’: “Liegen en bedriegen, da’s misschien wel iets voor mij” (20/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vuil spel krijgt vrij spel in het nieuwe programma ‘De verraders’. Achttien bekende Vlamingen verblijven acht dagen lang in een mysterieus kasteel voor een bloedstollend psychologisch spel tussen twee kampen. Maak hier alvast kennis met enkele kandidaten.
  [naar artikel]
 34. 18 BV's spelen bikkelhard psychologisch spel in ‘De verraders’: “Liegen en bedriegen, da’s misschien wel iets voor mij” (20/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vuil spel krijgt vrij spel in het nieuwe programma ‘De verraders’. Achttien bekende Vlamingen verblijven acht dagen lang in een mysterieus kasteel voor een bloedstollend psychologisch spel tussen twee kampen. Maak hier alvast kennis met enkele kandidaten.
  [naar artikel]
 35. Coronavirus krijgt vrij spel in Latijns-Amerika (05/06/2020 - De Tijd)
  01:00 Terwijl honderdduizenden Europeanen opgelucht ademhalen omdat ze dit jaar tijdens hun zomervakantie wellicht toch niet aan hun kot gekluisterd zijn, bestaat de hoofdbekommernis van miljoenen Latijns-A...
  [naar artikel]
 36. Dementie valt terug in rijke landen (07/04/2019 - De Morgen)
  In rijke landen neemt dementie af bij hoger opgeleiden. Dat blijkt uit een nieuwe studie. 'Een duidelijk bewijs dat dementie meer is dan slechte genen.'
  [naar artikel]
 37. 'Ze komen naar België omdat het hier béter is' (13/07/2017 - De Morgen)
  Terwijl andere landen volop de voordelen zien van medisch toerisme, springt België niet mee op de kar. Ons land is als de dood voor een geneeskunde met twee snelheden waarbij de rijke buitenlander voorrang krijgt op de gewone Belg. Maar is die vrees wel terecht?
  [naar artikel]
 38. Terwijl de VS pleiten voor een wereldwijde belasting, blijven ze sancties opleggen aan landen die Big Tech belasten (03/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Terwijl de VS pleiten voor een wereldwijde belasting, blijven ze sancties opleggen aan landen die Big Tech belasten De Verenigde Staten (VS) hebben nieuwe sancties opgelegd aan zes landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje. De oorzaak: de invoering door deze landen van een belasting die hoofdzakelijk gericht is op Big Tech, waarvan de meeste in de VS zijn gevestigd. Dat terwijl het land pleit voor een wereldwijde belasting. Ongeveer 2 miljard […] Lees dit artikel: Terwijl de VS pleiten voor een wereldwijde belasting, blijven ze sancties opleggen aan landen die Big Tech belasten
  [naar artikel]
 39. Europese jong groenen aan hun leiders op de COP27: luister niet naar de fossil fools! (11/11/2022 - De Wereld Morgen)
  De klimaattop COP21 bracht in 2015 het Klimaatakkoord van Parijs voort, waar ambitieuze doelstellingen overeengekomen werden en landen beloofden hun best te doen om de globale opwarming tot 1,5°C te beperken. Toch zijn we 7 jaar en 5 COPs later helemaal nog niet op koers om die doelstelling te halen. We hopen dat COP27 hier verandering in brengt, maar daarvoor zal de manier waarop beslissingen gemaakt worden moeten veranderen. The post Europese jong groenen aan hun leiders op de COP27: luister niet naar de fossil fools! appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 40. Oxfam kritisch over klimaatsteun door rijke landen: die moeten geen geld uitlenen, maar geven (19/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rijke landen dragen in werkelijkheid veel minder bij aan klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden dan de officiële cijfers doen vermoeden, stelt Oxfam in een woensdag verschenen rapport.
  [naar artikel]
 41. Hoe General Motors winst maakt terwijl alle concurrenten bloeden (07/05/2020 - Express)
  De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) maakte in het eerste kwartaal een nettowinst van 294 miljoen dollar: een zeldzaam lichtpunt... The post Hoe General Motors winst maakt terwijl alle concurrenten bloeden appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 42. OESO: Beloftes van rijke landen over klimaathulp aan arme landen nog niet ingelost (17/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De klimaatfinanciering die de rijke landen aan de ontwikkelingslanden verstrekken, bedroeg in 2019 79,6 miljard dollar (67,6 miljard euro), zo heeft de OESO vrijdag gezegd. Het bedrag ligt nog ver onder de beloftes die gedaan zijn, en dan is de impact van de coronacrisis nog niet meegerekend.
  [naar artikel]
 43. Terwijl beurzen bloeden, schieten “corona-aandelen” Moderna en Zoom omhoog (26/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Terwijl beurzen bloeden, schieten “corona-aandelen” Moderna en Zoom omhoog Beurzen wereldwijd zijn in de ban van de nieuwe Covid-19-variant die opgedoken is. Na de Europese markten duiken nu ook de Amerikaanse beurzen diep in het rood, met een opmerkelijke uitzondering: vaccinproducent Moderna staat in een eerste reactie met een koerswinst van 28 procent op de tabellen. Ook een ander “corona-aandeel”, Zoom, zit in de […] Lees dit artikel: Terwijl beurzen bloeden, schieten “corona-aandelen” Moderna en Zoom omhoog
  [naar artikel]
 44. Verschillende rijke landen hebben de groei van het bbp kunnen loskoppelen van emissies (12/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Verschillende rijke landen hebben de groei van het bbp kunnen loskoppelen van emissies De mondiale CO2-uitstoot van het afgelopen decennium begint stilaan een plateau te bereiken. Dat besluit een recent rapport van de onderzoeksorganisatie Global Carbon Project. De meeste landen hebben dat gedaan zonder hun koolstofvoetafdruk door te geven. Betekent dat dat de wereld toch minder CO2 uitstoot? Hoewel veel armere landen, zoals China en India, hun CO2-uitstoot […] Lees dit artikel: Verschillende rijke landen hebben de groei van het bbp kunnen loskoppelen van emissies
  [naar artikel]
 45. “Rijke landen hebben helft coronavaccins al gereserveerd” (17/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Rijke landen waar in totaal 13 procent van de wereldbevolking woont, hebben volgens Oxfam al de helft van de coronavaccins opgekocht voor ze zijn...
  [naar artikel]
 46. Slecht 2 rijke landen hielden de Covid-19 overlijdensratio onder de 0,1 procent. Ter vergelijking: bij ons ligt die op 15,8 procent (06/05/2020 - Express)
  Slechts twee rijke landen die een grote uitbraak van het coronavirus hebben gekend zijn erin geslaagd de overlijdensratio als gevolg... The post Slecht 2 rijke landen hielden de Covid-19 overlijdensratio onder de 0,1 procent. Ter vergelijking: bij ons ligt die op 15,8 procent appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 47. Fonds voor verlies en schade krijgt groen licht op klimaattop, landen bereiken slotakkoord (20/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Op de klimaattop COP27 in het Egyptische Sharm-el-Sheikh is zondagochtend omstreeks kwart over vier 's morgens lokale tijd (kwart over drie 's morgens in Brussel) de oprichting van een fonds voor verlies en schade voor de bijzonder kwetsbare landen aangenomen. Dat heeft de plenaire vergadering beslist. Enkele uren later bereikten de bijna tweehonderd deelnemende landen een slotakkoord, waarmee de klimaattop na een verlenging op z'n einde komt.
  [naar artikel]
 48. VS hebben hoogste kindersterftecijfer van alle rijke landen (11/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: VS hebben hoogste kindersterftecijfer van alle rijke landen Een Amerikaans kind heeft 76 procent meer kans om voor de leeftijd van één jaar te sterven dan zijn Europese, Australische of Canadese tegenhanger. Van elke 100.000 geboortes, zijn er zeventien fataal voor de moeder. Dit cijfer is twee keer zo hoog dan in Frankrijk. De gezondheidszorg in de VS, die hier al jarenlang een […] Lees dit artikel: VS hebben hoogste kindersterftecijfer van alle rijke landen
  [naar artikel]
 49. Westhoekreservaat in De Panne moet weer “de Sahara” worden: “Planten worden verwijderd, zodat wind weer vrij spel krijgt” (05/10/2020 - VRT NWS)
  Het kale zand in het duinengebied van het Westhoekreservaat groeit sinds 2003 meer en meer dicht met helmgras en duindoorn. Van 7 hectare duinen gaan ze de planten verwijderen, zodat de wind er weer vrij spel krijgt en de duinen zich kunnen verplaatsen. “Maar de 100 hectare van vroeger komt nooit meer terug”, zegt boswachter Johan Lamaire.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy