De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Naar een filosofie van de meenten

De Wereld Morgen

23/11/2022 - 13:52

Thijs Lijster, auteur van het boek 'Wat we gemeen hebben - Een filosofie van de meenten', is kunst- en cultuurfilosoof, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast was hij ook zes jaar medewerker van het Culture Commons Quest Office (CCQO) van de Universiteit Antwerpen. Daar werd, zoals hij zelf aangeeft, de basis voor dit boek gelegd. Samen met projectleider, de cultuursocioloog Pascal Gielen, Louis Volont en nog vele andere medewerkers verdiepte hij zich in the culture of commoning, the rise of the common city en het commonism. Walter Lotens schreef deze recensie. The post Naar een filosofie van de meenten appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Praktische filosofie die past in jaszak of handtas (12/04/2019 - De Morgen)
  Filosofie toegankelijk maken voor een breed publiek: dit is het idee achter de Kleine Klassieken.
  [naar artikel]
 2. Marokkaanse leerkrachten ongerust over nieuwe handboeken: 'Dit lijkt op fatwa tegen de filosofie' (13/02/2017 - Knack)
  Filosofieleerkrachten in Marokko zijn bezorgd omdat in nieuwe handboeken filosofie gelijkgesteld zou worden met athteïsme. De Islamitische regering van het land heeft geen oren naar de klachten. Wat nu?
  [naar artikel]
 3. Biden: “Make America Great Again-filosofie is semi-fascisme” (26/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag zwaar uitgehaald naar Republikeinen die Donald Trumps MAGA (Make America Great Again)-filosofie aanhangen. Tijdens een kiesbijeenkomst in aanloop naar de tussentijdse verkiezingen van november beschuldigde hij de groep van het omarmen van haat en geweld.
  [naar artikel]
 4. FILOSOFIE voor dummy's (09/04/2019 - De Morgen)
  Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Designer Genís Carreras verpakt grote filosofische ideeën in eenvoudige vormen. Zijn logo-achtige reeks Philographics verenigt het beste van filosofie en design.
  [naar artikel]
 5. Op zoek naar de filosofie van master-motivator en gebeten winnaar Karel Geraerts: “Winnen is de rode draad in zijn discours” (06/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Wij vinden: “Een punt in Braga zou knap zijn.” Karel Geraerts (40) redeneert niet zo: hij denkt alleen maar aan winnen. Op zoek naar de filosofie van de Union-coach.
  [naar artikel]
 6. De zin van hellenistische filosofie in coronatijden: 'Alleen kalmte kan ons redden' (13/11/2020 - Knack)
  Filosoof John Sellars wenst autoritaire politieke leiders een snelcursus hellenistische filosofie toe. Dat treft: hij geeft er online één op de Nacht van de Vrijdenker. Knack vroeg en kreeg advies voor deze taaie tijden.
  [naar artikel]
 7. Wiggins noemt filosofie van Team Sky onzin: "Heb het altijd nonsens gevonden" (28/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Bradley Wiggins vindt de zogenaamde 'marginal gains'-filosofie - kleine meeropbrengsten door te werken op details - van zijn ex-ploeg Sky "een
  [naar artikel]
 8. Filosofie voor kinderen (13/04/2019 - De Morgen)
  Kritisch, creatief en met zorg voor sociale rechtvaardigheid en ecologie leren denken. Zo moet je filosofie voor kinderen aanpakken volgens de Oostenrijkse pionier Daniela Camhy, winnares van de Henri la Fontaine-prijs.
  [naar artikel]
 9. Filosofie en logica voor een breed publiek (13/04/2019 - De Morgen)
  Met Logicomix zijn twee voorlopig nog onbekende Griekse auteurs geslaagd waar menige leraar of professor de duimen moest leggen: wetenschap en filosofie toegankelijk maken voor een breed publiek.
  [naar artikel]
 10. Decaan filosofie: “Ah, je leeft nog, zeiden ze na de seminariebrand” (06/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  De meeste mensen verklaarden hem voor gek toen Bart Raymaekers (57) zei dat hij filosofie ging studeren. Zou hij nooit zijn kost mee kunnen verdienen. Of wou hij pastoor worden? Vandaag, dertig jaar later, is de uitgeweken Alkenaar decaan van de faculteit filosofie van de KU Leuven (en gelukkig gehuwd, met drie zonen). “Na het Klein Seminarie in Sint-Truiden ging de wereld hier voor mij open in Leuven. Limburg is charmant en sympathiek, maar dat heeft ook z’n beperkingen. Ik vind dat jongeren de kans moeten grijpen om te gaan studeren over hun provinciegrenzen. Om hun wereld een beetje te verbreden.”
  [naar artikel]
 11. Dit is de Mamba-filosofie van Kobe Bryant en... Bruce Lee (01/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  “Als je me ziet vechten met een beer. Bid dan voor de beer.” Kobe Bryant is niet meer. Zijn Mamba-filosofie leeft echter eeuwig voort. Maar wat betekent die precies?
  [naar artikel]
 12. Hans Achterhuis Denker des Vaderlands (11/04/2019 - De Morgen)
  Filosoof Hans Achterhuis is de eerste Denker des Vaderlands van Nederland. Deze eretitel is een initiatief van Filosofie Magazine en dagblad Trouw en werd in het leven geroepen in het teken van de Maand van de Filosofie.
  [naar artikel]
 13. Zolang de filosofie maar overeind blijft: delegatie fans schaart zich achter Anderlecht (04/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  “Wij staan achter jullie.” Die boodschap gaf het Fan Board aan Kompany, Vercauteren, Verschueren en de spelers. Zolang de filosofie maar overeind...
  [naar artikel]
 14. Oudste Limburgse student Wim Hemerijckx studeert af aan PXL postgraduaat filosofie (12/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Lummenaar Wim Hemerijckx (84) is met voorsprong de oudste student die aan de PXL een opleiding afwerkte, in zijn geval een postgraduaat filosofie. “In september krijgen we het bewijs, maar het jaar dat we achter de rug hebben, was plezanter dan het papiertje”, lacht Wim.
  [naar artikel]
 15. Coaches Vreven en Vrancken kruisen de degens voor topper in 1B: “Wij weten dat onze filosofie wérkt” (14/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Ze komen beiden uit Limburg. Als coach zijn ze beiden begonnen op lager niveau. En nu staan ze beiden aan het hoofd van een grote Antwerpse club. Ze delen ook nog eens dezelfde ambitie: Stijn Vreven (45) en Wouter Vrancken (39) willen met hun club zo snel mogelijk naar de Jupiler Pro League. Slechts een van hen kan daarin slagen. “Wij weten dat onze filosofie wérkt. Nu is het aan ieder van ons om dat zo goed mogelijk over te brengen op de spelers.”
  [naar artikel]
 16. Het decennium na Wereldoorlog I: een ware goudmijn voor de Duitse filosofie (28/10/2018 - Knack)
  Het decennium na de Eerste Wereldoorlog was een goudmijn voor de Duitse filosofie. Maar wat hebben Ernst Cassirer, Walter Benjamin, Martin Heidegger en Ludwig Wittgenstein ons vandaag nog te bieden? Veel, zegt Wolfram Eilenberger, auteur van Het tijdperk van de tovenaars. 'Zonder Heidegger was er van Die Grünen geen sprake geweest.'
  [naar artikel]
 17. Wat met Asamoah? "Ik respecteer de filosofie van Maes" (27/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Vier dagen na de nederlaag tegen Moeskroen willen de Kanaries de ruggen rechten in de Ghelamco Arena. Door de schorsing van Mory Konaté en de vraagtekens achter Steve De Ridder komt er minstens een plaats vrij op het middenveld, maar zelfs dan is Samuel Asamoah niet zeker van een nieuwe speelkans. “Elke trainer heeft zijn filosofie en die moet ik respecteren”, zegt de Ghanees, die in juni einde contract is.
  [naar artikel]
 18. Waarom eeuwenoude filosofie anno 2022 een bestseller is bij een miljoenenpubliek op zoek naar ‘een beter leven’ (22/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 19. Stoïcisme: de 'nieuwe' weg naar succes (06/04/2019 - De Morgen)
  De weg naar succes? Doe als de Romeinse keizer Marcus Aurelius en wees stoïcijns. Of hoe een 2.000 jaar oude filosofie vandaag half Hollywood en de zakenwereld in de ban houdt.
  [naar artikel]
 20. Team DSM gaat, ondanks vertrekkers als Benoot en Van Wilder, gewoon door op zijn elan: “De filosofie zal niet veranderen” (09/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  Bij wielerploeg DSM staat ook volgend jaar het team boven het individu. De Nederlands-Duitse ploeg presenteerde zich donderdag vanuit de Industrial Studios in Arnhem met een duidelijke boodschap. “We hebben bij de mannen niet het beste seizoen achter de rug, maar de filosofie zal niet veranderen”, zei hoofdcoach Rudi Kemna, die ook waakt over de vrouwenploeg en het opleidingsteam.
  [naar artikel]
 21. Van de orde naar de chaos, en terug (08/11/2017 - De Morgen)
  Debutante Sanne Huysmans (°1988) laat filosofie en wetenschap elkaar de hand reiken in een diepzinnige roman vol ideeënspinsels.
  [naar artikel]
 22. Van de orde naar de chaos, en terug (07/04/2019 - De Morgen)
  Debutante Sanne Huysmans (°1988) laat filosofie en wetenschap elkaar de hand reiken in een diepzinnige roman vol ideeënspinsels.
  [naar artikel]
 23. Grootse lessen van 'tiny houses' (13/04/2019 - De Morgen)
  Ook in een 'normaal' huis kunt u naar de filosofie van de tiny housers leven.
  [naar artikel]
 24. Wolf wil ook in Gent filosofie trouw blijven (24/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Hannes Wolf kijkt uit naar de loodzware verplaatsing naar Gent, dat met 29 op 33 ongeslagen de beste thuisploeg van het land is.
  [naar artikel]
 25. Filosofie (29/03/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 26. Filosofie (10/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 27. Bob Pleysier: N-VA-filosofie over de migratie is me te kil (13/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 28. Een frivole filosofie van de navel (11/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 29. Denker in donkere tijden (13/04/2019 - De Morgen)
  FILOSOFIE. Mogen we nog onbevangen naar de Duitse filosoof Martin Heidegger kijken? Soms lijkt het wel alsof de schaduw van het nazisme zijn historische betekenis helemaal tenietdoet.
  [naar artikel]
 30. Hier komt het recyclagepark naar je toe deze zomer: “Niet iedereen heeft een auto” (05/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Als je zelf niet naar het recyclagepark kan, komt het recyclagepark toch naar je toe? Met die filosofie rolt Gent de komende maanden een mobiel recyclagepark uit in enkele wijken met veel hoogbouw en een groot sluikstortprobleem.
  [naar artikel]
 31. Geen plaats meer voor filosofie in Rotterdam (10/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 32. ‘ Je bedrijf ook na je dood willen controleren, is een slechte filosofie' (26/04/2018 - De Tijd)
  06:00 Zelden komen ratio en emotie zo dicht bij elkaar als wanneer een familiebedrijf zijn weg zoekt naar de volgende generatie. Op de koffie bij Philippe Haspeslagh, professor én ervaringsdeskundige in de ...
  [naar artikel]
 33. Levenslessen uit de filosofie: hoe Aristoteles ons de weg toont naar een gelukkiger leven (03/08/2018 - Knack)
  Mocht de Griekse filosoof Aristoteles vandaag leven, zou hij deeltijds werken, naar soaps kijken en geen lid zijn van Facebook. Dat beweert althans Edith Hall, die met haar boek Aristotle's way de weg toont naar een gelukkiger leven.
  [naar artikel]
 34. De intelligentie van een peuter (28/03/2019 - De Morgen)
  Stijn Bruers is doctor in de moraal-filosofie.
  [naar artikel]
 35. Hou vast aan uw filosofie (12/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  Onze man in Rusland groet elke ochtend de bondscoach
  [naar artikel]
 36. Filosofie in Hollywood (13/04/2019 - De Morgen)
  Kan een superheld slecht zijn? Mag hij twijfelen, fouten maken en falen?>> 2-3
  [naar artikel]
 37. De betwistbare moraal van Etienne Vermeersch (06/04/2019 - De Morgen)
  lHerman De Dijn is emeritus professor filosofie aan de K.U.Leuven.
  [naar artikel]
 38. Over jihad en de positie van de vrouw in de islam (07/04/2019 - De Morgen)
  Etienne Vermeersch is professor emeritus filosofie aan de UGent.
  [naar artikel]
 39. De migratiecrisis is structureel en chronisch (02/07/2018 - De Morgen)
  Koen Tanghe is postdoctoraal onderzoeker in de geschiedenis en de filosofie van de levenswetenschappen (UGent).
  [naar artikel]
 40. Dringt salafisme binnen in katholieke scholen? (10/04/2019 - De Morgen)
  Etienne Vermeersch is professor emeritus filosofie aan de UGent.
  [naar artikel]
 41. brief van de dag (12/04/2019 - De Morgen)
  Etienne Vermeersch is professor emeritus filosofie aan de UGent. Een uitgebreide versie van deze brief vindt u op demorgen.be
  [naar artikel]
 42. Violen, valse noten en ovulerende vrouwen (05/04/2019 - De Morgen)
  Muziek is net zo essentieel voor een mens als eten en seks, toonde recent onderzoek aan. We gingen op zoek naar de wetenschap, de filosofie en het persoonlijk verhaal achter die muziek in drie nieuwe titels. Marnix Verplancke
  [naar artikel]
 43. Alternatieve gamecontrollers voeren de strijd op (25/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Gespecialiseerde ‘pro controllers’ voor videogameconsoles liggen beter in de hand en bieden meer mogelijkheden om ze naar je eigen voorkeuren te doen werken, maar zijn ook meestal wel een pak duurder dan de officiële gamepads van de fabrikanten. Wat heb je aan die alternatieven, en welke filosofie zit erachter?
  [naar artikel]
 44. Filosofie van Genk past bij Hannes Wolf, maar hij wil vooral winnen (19/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Scherpe blik, pretlichtjes in de ogen en glasheldere analyses in bijna perfect Engels. Hannes Wolf (38), de kersverse coach van Racing Genk, pakte tijdens zijn eerste persbabbel zijn toehoorders helemaal in. Ondanks zijn jeugdige leeftijd, straalde hij veel ervaring en voetbalwijsheid uit. Geen toeval allicht na zijn grillige passages bij Duitse ‘Traditionsvereine’ als VfB Stuttgart en Hamburger SV. “Ik heb de indruk dat de filosofie van deze club bij mij past. Maar dat terzijde, ik ben gekomen om zo veel mogelijk te winnen.” Wolf ondertekende een contract voor onbepaalde duur. “Hopelijk brengt hij meer continuïteit in ons trainersverhaal”, aldus TD Dimi de Condé.
  [naar artikel]
 45. "De hoofddoek moet je leren gehoorzamen: aan je ouders, broer, man en Allah" (03/03/2018 - VRT NWS)
  Volgens activiste en N-VA-verkiezingskandidate toont de hoofddoek "hoe de vrijheid van godsdienst de rechten van het kind aantast". Want: "Leren gehoorzamen: dat is de filosofie achter de hoofddoek. Onderdanig zijn en luisteren. Naar je ouders, naar je broers, naar je man, naar Allah." 
  [naar artikel]
 46. Goed ouderschap? Quod non (05/04/2019 - De Morgen)
  Prof. dr. Ignaas Devisch doceert medische filosofie en ethiek aan de UGent en de Arteveldehogeschool.
  [naar artikel]
 47. Nerds-treffen in neo-hippiesfeertje (23/05/2017 - De Morgen)
  Donderdag vertrekken Emma Caals (17) en Simon Derudder (17) naar Rotterdam voor de Internationale Filosofie Olympiade. Tijd voor iets anders dan wiskunde op school, zegt coördinator Pascal Vanhoecke. 'Jongeren moeten ook leren mens te worden.'
  [naar artikel]
 48. Ex-terrorist Jason deradicaliseerde in de gevangenis: "Waar ik zo lang naar zocht, vond ik in de filosofie. En toen moest mijn hele wereldbeeld op de schop" (04/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Hij probeerde zich aan te sluiten bij de taliban en was lid van de beruchte Hofstadgroep rond Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Maar in...
  [naar artikel]
 49. Eeuwenoude filosofie verkoopt als zoete broodjes: waarom het stoïcisme anno 2022 weer een miljoenenpubliek lokt (22/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy