De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Grote delen van Europa warmen veel sneller op dan de rest van de wereld

De Wereld Morgen

23/11/2022 - 18:00

Tijdens de zomermaanden warmen grote delen van Europa twee keer sneller op dan het wereldgemiddelde. Ook de droogte is toegenomen, blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Stockholm. Daarmee stijgt het risico op hittegolven en bosbranden. The post Grote delen van Europa warmen veel sneller op dan de rest van de wereld appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Oceanen warmen sneller op dan verwacht (11/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De oceanen warmen sneller op dan voorzien, zo blijkt uit nieuwe metingen waarover het wetenschappelijk tijdschrift Science bericht. In 2019 zou...
  [naar artikel]
 2. Oceanen warmen sneller op dan verwacht, 2018 waarschijnlijk opnieuw recordjaar (11/01/2019 - Knack)
  De oceanen warmen sneller op dan voorzien, zo blijkt uit nieuwe metingen waarover het wetenschappelijk tijdschrift Science bericht.
  [naar artikel]
 3. Oceanen warmen sneller op dan verwacht (11/01/2019 - De Morgen)
  De oceanen warmen sneller op dan voorzien, zo blijkt uit nieuwe metingen waarover het wetenschappelijk tijdschrift Science bericht. In 2019 zou bovendien een nieuw temperatuurrecord sneuvelen. 
  [naar artikel]
 4. Oceanen warmen sneller op dan verwacht (11/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  De oceanen warmen sneller op dan voorzien, zo blijkt uit nieuwe metingen waarover het wetenschappelijk tijdschrift ‘Science’ bericht. In 2018 zou bovendien een nieuw temperatuurrecord gesneuveld zijn. De opwarming van het zeewater geldt als één van de belangrijkste indicatoren voor de klimaatopwarming en voor de stijging van de zeespiegel.
  [naar artikel]
 5. KUL-professor over waterellende in ons land: “De polen warmen sneller op dan de rest van de planeet. Dat haalt het hele ecosysteem overhoop” (25/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ja, men had de slachtoffers van de watersnood sneller kunnen waarschuwen en evacueren, vindt geograaf Gerard Govers (61). Een gesprek over klimaat, koeien en kernenergie. “Het zal sowieso nog erger worden”, waarschuwt de wetenschapper in De Morgen.
  [naar artikel]
 6. Oceanen warmen sneller op dan verwacht (11/01/2019 - VRT NWS)
  De oceanen warmen sneller op dan voorzien, zo blijkt uit nieuwe metingen die in het wetenschappelijk tijdschrift Science staan. In 2018 zou bovendien een nieuwe temperatuurrecord sneuvelen. De opwarming van het zeewater geldt als één van de belangrijkste indicatoren voor de klimaatopwarming en voor de stijging van de zeespiegel.
  [naar artikel]
 7. Canada warmt twee keer sneller op dan rest van de wereld (02/04/2019 - Knack)
  De klimaatverandering zorgt ervoor dat Canada bijna twee keer sneller opwarmt dan de rest van de wereld. De effecten zijn het meest merkbaar in het noorden van het land.
  [naar artikel]
 8. Canada warmt twee keer sneller op dan rest van de wereld (02/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De klimaatverandering zorgt ervoor dat Canada bijna twee keer sneller opwarmt dan de rest van de wereld. De effecten zijn het meest merkbaar in het...
  [naar artikel]
 9. Spektakel, drama en véél conflict: waarom de hele wereld zo verzot is op Australische reality-tv (13/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Bij ons zijn programma’s als ‘Blind Getrouwd’, ‘Temptation Island’ en ‘Love Island’ populair, net zoals in veel andere landen. Maar geen van die programma’s kent zoveel internationaal succes als de Australische versies. Ga het maar na: net als in de rest van Europa wordt bij ons gesmuld van ‘Blind Getrouwd Australië’. En ook de down-underversie van programma’s als ‘I’m a Celebrity...’ en ‘Love Island’ lokken in de rest van de wereld veel kijkers. Maar hoe komt dat toch? Wat is dan het grote verschil?
  [naar artikel]
 10. Geograaf Gerard Govers: “De polen warmen sneller op dan de rest van de planeet. Dat haalt het hele ecosysteem overhoop” (25/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ja, men had de slachtoffers van de watersnood sneller kunnen waarschuwen en evacueren, vindt geograaf Gerard Govers (61). Een gesprek over klimaat, koeien en kernenergie. “Het zal sowieso nog erger worden”, waarschuwt de wetenschapper in De Morgen.
  [naar artikel]
 11. Canada warmt twee keer sneller op dan rest van de wereld (02/04/2019 - De Morgen)
  De klimaatverandering zorgt ervoor dat Canada bijna twee keer sneller opwarmt dan de rest van de wereld. De effecten zijn het meest merkbaar in het noorden van het land. Dat blijkt uit een regeringsrapport dat dinsdag openbaar wordt gemaakt, maar waaruit verschillende Canadese media al hebben geciteerd.
  [naar artikel]
 12. Voormalige toptennisster weigert door hitte fatsoenlijk op te warmen (12/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Bizarre taferelen op het ITF-toernooi in het Amerikaanse Landsville. Coco Vandeweghe, voormalig nummer 9 van de wereld en halve finaliste van de Australian Open en US Open, weigerde omwille van de hitte op een fatsoenlijke manier op te warmen. Dit tot grote frustratie van haar tegenstreefster.
  [naar artikel]
 13. Europa warmt twee keer sneller op dan rest van de wereld en dat kost heel wat geld én mensenlevens (02/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  2021 mag in België dan eerder als een nat jaar te boek staan, in Europa liet de opwarming zich voelen van Sicilië tot Groenland.
  [naar artikel]
 14. Europa leidt met 3-1 tegen de rest van de wereld in Laver Cup (25/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Casper Ruud, Matteo Berrettini en Andrey Rublev hebben Europa de eerste drie punten bezorgd in de Laver Cup tennis in Boston. Het team dat de rest van de wereld vertegenwoordigt, kon de achterstand verkleinen tot 3-1 met winst in het dubbelspel.
  [naar artikel]
 15. Om deze reden lopen sommige klokken in dit Vlaamse dorpje veel sneller dan in de rest van het land (18/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De lichten gingen de voorbije ochtenden opvallend veel vroeger aan in het Vlaams-Brabantse dorpje Waanrode, bij Kortenaken. Door werken aan een elektriciteitscabine draaien klokken er in verschillende huizen sneller dan in de rest van Vlaanderen, waardoor de wekkers te vroeg afgaan.
  [naar artikel]
 16. Onderzoek: 'België en Nederland warmen sneller op dan klimaatmodellen voorspellen' (03/09/2019 - Knack)
  De klimaatverandering doet het aantal extreem hete dagen in Europa snel toenemen en het aantal koude dagen afnemen. In België en Nederland verloopt de opwarming sneller dan de klimaatmodellen voorspelden.
  [naar artikel]
 17. Problemen met Facebook in grote delen van Europa (22/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds vanochtend rond tien uur zijn er in grote delen van Europa, maar ook in de VS en in Zuid-Amerika, problemen met Facebook. Bij vele
  [naar artikel]
 18. Himalaya-gletsjers smelten nu echt aan griezelig tempo (03/01/2022 - Express)
  Het steeds sneller smelten van de Himalaya-gletsjers bedreigt de watervoorziening van honderden miljoenen mensen in Azië, waarschuwt nieuw onderzoek. De studie onthult dat de gletsjers in de Himalaya veel sneller krimpen dan gletsjers in andere delen van de wereld. De Himalaya-gletsjers hebben de afgelopen decennia tien keer sneller ijs verloren dan gemiddeld en ze zijn […]
  [naar artikel]
 19. IN BEELD. Zo zag de rest van de wereld de bloedmaan (28/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  In grote delen van ons land heeft een dik wolkendek de pret bedorven, maar elders op aarde was het fenomeen wel te zien. De mooiste plaatjes op een rij.
  [naar artikel]
 20. IN BEELD. Zo zag de rest van de wereld de bloedmaan (28/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  In grote delen van ons land heeft een dik wolkendek de pret bedorven, maar elders op aarde was het fenomeen wel te zien. De mooiste plaatjes op een rij.
  [naar artikel]
 21. Nederland warmt sneller op dan de rest van de wereld (05/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De temperatuur in Nederland is in de afgelopen dertig jaar met gemiddeld 1,1 graad Celsius toegenomen, twee keer zoveel als de toename van de temperatuur gemiddeld in de rest van de wereld.
  [naar artikel]
 22. Nederland warmt sneller op dan de rest van de wereld (05/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  De temperatuur in Nederland is in de afgelopen dertig jaar met gemiddeld 1,1 graad Celsius toegenomen, twee keer zoveel als de toename van de temperatuur gemiddeld in de rest van de wereld.
  [naar artikel]
 23. Waarom we corona nog altijd niet onder controle krijgen: het virus is gemuteerd en daardoor besmettelijker dan in het begin (30/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Wetenschappers worstelden al lang met de vraag waarom China het coronavirus sneller onder controle kreeg dan de rest van de wereld. Nu zijn ze erachter: het virus is gemuteerd, waardoor het zich sneller hecht aan onze cellen, besmettelijker is en zich dus veel sneller verspreidt.
  [naar artikel]
 24. Europa warmt dubbel zo snel op als rest van de bewoonde wereld. Waarom? Dat is nog een beetje een puzzel (03/11/2022 - Express)
  De temperaturen in Europa zijn de afgelopen 30 jaar met meer dan twee keer het wereldwijde gemiddelde gestegen – en dat betekent dat op het noordpoolgebied na de opwarming nergens sneller gaat. Waarom dat zo is, is een puzzel die wetenschappers nog aan het leggen zijn. Dat blijkt uit The State of the Climate in […]
  [naar artikel]
 25. OVERZICHT. Omikron zorgt voor recordaantal besmettingen in Europa en rest van de wereld (06/01/2022 - Het Nieuwsblad)
  Meer dan 28.000 nieuwe coronabesmettingen op één dag in ons land. Een record. Maar ook elders in Europa en de rest van de wereld zorgt de omikronvariant voor een ongezien aantal besmettingen. Een overzicht.
  [naar artikel]
 26. OVERZICHT. Omikron zorgt voor recordaantal besmettingen in Europa en rest van de wereld (06/01/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Meer dan 28.000 nieuwe coronabesmettingen op één dag in ons land. Een record. Maar ook elders in Europa en de rest van de wereld zorgt de omikronvariant voor een ongezien aantal besmettingen. Een overzicht.
  [naar artikel]
 27. Storm Eunice: treinverkeer stilgelegd in delen van Vlaanderen (18/02/2022 - Express)
  De storm Eunice houdt grote delen van West-Europa en de Britse Eilanden in de ban. In Vlaanderen moeten treinreizigers rekening houden met geschrapte ritten en vertraagd verkeer. De rukwinden halen snelheden boven 120 kilometer per uur, wat de autoriteiten, scholen en bedrijven in grote delen van West-Europa aanzet om hun noodplannen boven te halen. De […]
  [naar artikel]
 28. Virus bedreigt wereldwijd herstel (31/01/2020 - De Tijd)
  20:37 Het coronavirus legt grote delen van de Chinese economie stil, en kan ook de rest van de wereld aantasten. Epidemieën veroorzaken vaak een kortstondige verkoopgolf, maar bieden ook opportuniteiten voo...
  [naar artikel]
 29. HIV in sommige delen van de wereld weer in opmars (12/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Na enkele wezenlijke successen in de strijd tegen HIV is de virusziekte in Oost-Europa en andere delen van de wereld weer in opmars. Daar zijn
  [naar artikel]
 30. Klimaatinspanningen Belgische bedrijven lopen achter op die in rest Europa (06/09/2022 - De Tijd)
  20:18 De klimaatinspanningen van Belgische bedrijven lopen hopeloos achter op die in de rest van Europa. Zouden die representatief zijn voor de rest van de wereld, dan zou die afstevenen op een opwarming me...
  [naar artikel]
 31. Hittegolven in Europa nemen sneller toe in frequentie en intensiteit dan in bijna elk ander deel van de planeet. Waarom? (19/07/2022 - Express)
  Europa is een hittegolf-hotspot geworden. Hittegolven in Europa nemen drie tot vier keer sneller toe in frequentie en intensiteit in vergelijking met de rest van de noordelijke gematigde breedtegraden. Hoe komt dat? Twee maanden geleden beleefde Frankrijk de warmste mei ooit, met recordhoogtes in sommige steden. Vorige maand werd Frankrijk opnieuw geteisterd door een lentehittegolf […]
  [naar artikel]
 32. Grote delen van Europa hebben te lijden onder sneeuw, ijs en felle wind (11/12/2017 - VRT NWS)
  Het winterweer veroorzaakt niet alleen bij ons verkeersoverlast. Grote delen van Europa krijgen af te rekenen met sneeuw, ijs en felle wind. Onder meer in Nederland, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Duitsland en Portugal zijn er problemen.
  [naar artikel]
 33. Grote opkomst voor verkiezingen in de rest van Europa (26/05/2019 - VRT NWS)
  Niet alleen in België wordt er vandaag gestemd voor een nieuw Europees Parlement. Ook in de rest van Europa trekken de kiezers naar de stembus, en volgens de eerste berichten is de opkomt in heel wat landen groter dan de vorige keer. 
  [naar artikel]
 34. Oceanen warmen sneller op dan verwacht (11/01/2019 - Metro)
  De oceanen warmen sneller op dan voorzien, zo blijkt uit nieuwe metingen waarover het wetenschappelijk tijdschrift ‘Science’ bericht. In 2018 zou bovendien een nieuwe temperatuurrecord sneuvelen. De opwarming van het zeewater geldt als één van de belangrijkste indicatoren voor de klimaatopwarming en voor de stijging van de zeespiegel. Een internationaal netwerk van 3.900 meetpunten voert al sinds 2000 metingen uit op zo’n twee kilometer onder water. Daaruit blijkt nu dat de temperatuurstijging sneller gaat dan was berekend op de VN-top rond klimaatverandering in 2013. “Het proces versnelt nog”, waarschuwen wetenschappers uit China en de VS in ‘Science’. De opwarming van het klimaat kan het best worden afgeleid van de opwarming van het zeewater. “De oceanen absorberen het teveel aan warmte in de atmosfeer als gevolg van schadelijke broeikasgassen. De opwarming van het zeewater is dan ook een belangrijk signaal voor de opwarming van het klimaat”, aldus een wetenschapper. 2018 wordt waarschijnlijk een nieuw recordjaar voor de oceanen, net als 2017 en 2016 eerder al waren. Door de hogere temperaturen smelt ook het ijs op Antartica sneller dan verwacht, met een stijgende zeespiegel tot gevolg. Ook het leven onder water ondervindt schade. Bron: Belga   Het bericht Oceanen warmen sneller op dan verwacht verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 35. België heeft in vergelijking met rest van Europa hoog aandeel zieken en invaliden (03/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het aandeel zieken en invaliden in dit land is de laatste tien jaar veel sterker gestegen dan in de rest van Europa. Dat blijkt uit onderzoek van Randstad Research.
  [naar artikel]
 36. Grote delen van Groot-Brittannië zonder stroom: probleem hersteld (09/08/2019 - Metro)
  Grote delen van Engeland hebben vanavond te kampen gehad met stroomuitval, met problemen voor de luchtvaart, het trein- en autoverkeer tot gevolg. Dat meldt beheerder UK Power Networks, dat de problemen weet aan het nationale transmissienetwerk. Intussen is de stroomtoevoer overal hersteld, zo laat de beheerder op Twitter weten Stroomproducenten in het zuidoosten, de Midlands, het zuidwesten en Wales hadden aangegeven dat er grote problemen waren met de stroom. Ook in het noordoosten zijn er problemen gemeld. In Londen waren er treinproblemen en werkten veel verkeerslichten niet meer. Sommige spoorbedrijven hebben hun treinen voor de rest van de avond op stal gehouden uit voorzorg. bron: Belga Het bericht Grote delen van Groot-Brittannië zonder stroom: probleem hersteld verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Wat betekent het nieuwe klimaatrapport voor België? “West-Europa gaat meer opwarmen dan de rest van de wereld” (09/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  “Code rood voor de mensheid.” Het nieuwe klimaatrapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) schetst een grimmig beeld voor de toekomst. De opwarming van de aarde gaat sneller dan verwacht en dat zal ook West-Europa geweten hebben.
  [naar artikel]
 38. Hoe kom je sneller uit de file? Expert: “Zelfs de snelste rijstrook gaat bij momenten langzamer dan de rest” (08/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Files. Veel mensen weten ze lijdzaam te ondergaan. Muziekje op. Telefoontje plegen. Maar wat als je écht op tijd op je bestemming moet zijn? Kun je iets doen om er sneller dan de rest doorheen te gaan? Helpt het bijvoorbeeld door de snelste rijstrook op te zoeken, te wachten met ritsen tot het allerlaatste moment of lekker snel op te trekken zodra de file voorbij is?
  [naar artikel]
 39. De #Facebookfiles: hoe Facebook een groot deel van de wereld aan zijn lot overlaat (25/10/2021 - Knack)
  Wie Facebook buiten Noord-Amerika en Europa gebruikt, waant zich soms in het Wilde Westen. Uit interne documenten die een consortium van Europese journalisten, waaronder Knack, kon inkijken, blijkt dat het bedrijf in grote delen van de wereld machteloos staat tegenover haatberichten en bedreigingen.
  [naar artikel]
 40. De #FacebookFiles: hoe Facebook een groot deel van de wereld aan zijn lot overlaat (25/10/2021 - Knack)
  Wie Facebook buiten Noord-Amerika en Europa gebruikt, waant zich soms in het Wilde Westen. Uit interne documenten die een consortium van Europese publicaties, waaronder Knack, kon inkijken, blijkt dat het bedrijf in grote delen van de wereld machteloos staat tegenover haatberichten en bedreigingen.
  [naar artikel]
 41. Europa haalt opgelucht adem (07/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Emmanuel Macron is de nieuwe president van Frankrijk en daarop wordt in Europa en de rest van de wereld vooral met opluchting gereageerd. Vanuit
  [naar artikel]
 42. Live - Coronavirus: dodentol in VK stijgt tot 32.000, de hoogste in Europa (05/05/2020 - De Morgen)
  Het coronavirus heeft het sociale leven in grote delen van de wereld beperkt, ook in België. Volg alle ontwikkelingen over COVID-19 hier.
  [naar artikel]
 43. Live - nu meer dan 100.000 doden in Europa, druk op Belgische ziekenhuizen neemt verder af (19/04/2020 - De Morgen)
  Het coronavirus heeft het sociale leven in grote delen van de wereld beperkt, ook in België. Volg alle ontwikkelingen over Covid-19 hier.
  [naar artikel]
 44. [VIDEO] - Eerste verticale binnenboerderij van Europa staat in ons land (27/02/2017 - De Redactie)
  We zijn met almaar meer op onze aarde en één van de grote uitdagingen voor de toekomst is iedereen te eten geven. Veel bedrijven en instanties zoeken naar oplossingen, en in ons land staat alvast de eerste indoor verticale boerderij van Europa. De planten groeien er onder ledlicht, en ze groeien veel sneller dan bij een traditionele teeltwijze.
  [naar artikel]
 45. China kreunt onder ergste hittegolf in wereldgeschiedenis (25/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Europa gaat door zijn ergste droogte in meer dan 500 jaar. Maar het extreme weer teistert de hele wereld. In grote delen van China is het al 75 dagen heet en droog. De hittegolf daar is waarschijnlijk de ergste die de wereld ooit heeft meegemaakt.
  [naar artikel]
 46. Live - Coronavirus: 140.000 doden wereldwijd, waarvan twee derde in Europa (16/04/2020 - De Morgen)
  Het coronavirus heeft het sociale leven in grote delen van de wereld beperkt, ook in België. Volg alle ontwikkelingen over Covid-19 hier.
  [naar artikel]
 47. De nucleaire kloof: het Westen vs. de rest van de wereld (14/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: De nucleaire kloof: het Westen vs. de rest van de wereld Wie in het Westen woont, heeft alle reden om te geloven dat kernenergie geen toekomst beschoren is. De realiteit is anders: de rest van de wereld gaat in een bijzonder snel tempo de andere kant uit. Er worden op dit ogenblik zelfs meer kerncentrales dan ooit gebouwd op onze planeet. Er zijn nu 448 werkende […] Lees dit artikel: De nucleaire kloof: het Westen vs. de rest van de wereld
  [naar artikel]
 48. OVERZICHT. Zo ziet de coronasituatie eruit in onze buurlanden en de rest van Europa (10/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Alle coronacijfers stijgen. Niet alleen in ons land, maar ook in de rest van Europa. Tal van landen introduceerden de afgelopen dagen nieuwe maatregelen — van het verplichten van een boosterprik tot het invoeren van de 2G-regel — om de virusverspreiding de baas te kunnen. Maar hoe ziet de situatie er nu precies uit bij onze buren en in de rest van Europa?
  [naar artikel]
 49. Hoeveel dagen werk je voor jezelf, en niet voor de belastingen? Recente studie vergeleek belastingvrije dagen in Europa met rest van de wereld (23/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Hoeveel dagen werk je voor jezelf, en niet voor de belastingen? Recente studie vergeleek belastingvrije dagen in Europa met rest van de wereld Een recente studie van de Franse denktank Institut Économique Molinari en de Americans for Tax Reform Foundation biedt een vergelijking per land van de belastingdruk op werknemers wereldwijd. De rangschikking “heeft tot doel een vergelijking van belastingtarieven te maken op basis van appels met appels, met gegevens die de realiteit weerspiegelen zoals die wordt ervaren […] Lees dit artikel: Hoeveel dagen werk je voor jezelf, en niet voor de belastingen? Recente studie vergeleek belastingvrije dagen in Europa met rest van de wereld
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy