De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

MR legt nog meer druk op De Croo en vraagt N-VA-steun om kernuitstap terug te draaien

De Standaard

23/11/2022 - 22:38

MR-Kamerlid Marie-Christine Marghem heeft haar wetsvoorstel om de kernuitstap terug te draaien mee laten ondertekenen door de N-VA-oppositie, zo meldde De Tijd woensdagavond. Ze deed dat met steun van haar voorzitter Georges-Louis Bouchez.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. MR vraagt (en krijgt) steun van N-VA om kernuitstap terug te draaien: "Dit is echt du jamais vu" (24/11/2022 - VRT NWS)
  MR lijkt te werken aan een wisselmeerderheid om de wet op de kernuitstap terug te schroeven. Kamerlid Marie-Christine Marghem (MR) heeft daarvoor steun gezocht en gevonden bij oppositiepartij N-VA. Opnieuw wordt zo de druk op premier De Croo opgevoerd. VRT NWS-Wetstraatwatcher Ivan De Vadder trekt grote ogen: "De MR is echt niet aan het ontwapenen."
  [naar artikel]
 2. MR vraagt N-VA-steun om kernuitstap terug te draaien, Groen vindt manoeuvre “onverantwoord” (24/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  MR-Kamerlid Marie-Christine Marghem heeft haar wetsvoorstel om de kernuitstap terug te draaien mee laten ondertekenen door de N-VA-oppositie. Dat melden beide partijen op Twitter. Het politieke manoeuvre zet de Vivaldi-regering nog maar eens onder druk. Groen vindt de zet van MR alvast “onverantwoord”.
  [naar artikel]
 3. Marghem reikt hand aan N-VA om kernuitstap terug te draaien (23/11/2022 - De Tijd)
  21:23 MR-Kamerlid Marie-Christine Marghem heeft haar wetsvoorstel om de kernuitstap terug te draaien mee laten ondertekenen door de N-VA-oppositie. Dat dreigt Vivaldi onder hoogspanning te zetten.
  [naar artikel]
 4. Textiel-, hout- en meubelindustrie vraagt plafond op energieprijzen en geen kernuitstap (10/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie vraagt dringend een tijdelijk plafond op de energieprijzen voor de industrie. Het gaat om het overleven van duizenden bedrijven uit de maakindustrie, aldus Fedustria. De koepel vraagt nadrukkelijk om de kernuitstap terug te draaien en zo veel mogelijk kerncentrales zo lang mogelijk open te houden, aldus een persbericht.
  [naar artikel]
 5. Textiel-, hout- en meubelindustrie vraagt plafond op energieprijzen en geen kernuitstap (10/03/2022 - Het Nieuwsblad)
  De Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie vraagt dringend een tijdelijk plafond op de energieprijzen voor de industrie. Het gaat om het overleven van duizenden bedrijven uit de maakindustrie, aldus Fedustria. De koepel vraagt nadrukkelijk om de kernuitstap terug te draaien en zo veel mogelijk kerncentrales zo lang mogelijk open te houden, aldus een persbericht donderdag.
  [naar artikel]
 6. Kernuitstap: premier De Croo trekt zelf naar Engie Electrabel (06/12/2021 - De Morgen)
  Premier Alexander De Croo (Open Vld) zal zelf contact opnemen met Engie Electrabel over het gevoelige dossier van de kernuitstap. ‘Anders blijven we in rondjes draaien.’
  [naar artikel]
 7. Als kernuitstap mislukt, wordt het een dure grap (24/02/2021 - De Tijd)
  03:30 De geplande kernuitstap tegen 2025 is een film die niet meer terug te draaien valt. Als het toch nog misloopt, dreigt dat veel geld te kosten.
  [naar artikel]
 8. De Wever biedt wisselmeerderheid aan om kernuitstap terug te draaien (21/11/2020 - De Tijd)
  09:39 N-VA-voorzitter Bart De Wever wil de meerderheidspartijen in de federale regering steunen om de uitstap uit kernenergie terug te draaien.
  [naar artikel]
 9. Kernuitstap zet regering-De Croo onder hoogspanning: de weg wordt lang en zwaar (01/11/2021 - De Morgen)
  Wie hoopte dat de veiling voor nieuwe gascentrales duidelijkheid zou scheppen over de kernuitstap, is eraan voor de moeite. De groenen en de MR staan nog steeds tegenover elkaar. Ook de verzoeningspoging van Open Vld lijkt op niets uit te draaien.
  [naar artikel]
 10. MR dreigt met wisselmeerderheid voor kernuitstap, Groen vindt houding “beschamend” (24/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  MR-Kamerlid Marie-Christine Marghem heeft haar wetsvoorstel om de kernuitstap terug te draaien mee laten ondertekenen door de N-VA-oppositie. Dat melden beide partijen op Twitter. Het politieke manoeuvre zet de Vivaldi-regering nog maar eens onder druk. Groen vindt de zet van MR alvast “onverantwoord”.
  [naar artikel]
 11. N-VA wil regering treffen met kernuitstap, maar “wie is De Wever deze discussie?” (23/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  N-VA heeft een duidelijk thema gekozen waarmee ze de federale regering niet alleen aanvalt, maar ook probeert uit elkaar te spelen: de kernuitstap. N-VA-voorzitter Bart De Wever biedt zelfs een wisselmeerderheid aan om die kernuitstap terug te draaien.
  [naar artikel]
 12. De Croo over akkoord kernuitstap: “We nemen afscheid van de scheurtjesreactoren” (23/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het kernkabinet van de federale regering is donderdagochtend tot een akkoord gekomen over kernuitstap van ons land. Wat houdt dat akkoord precies in? In een persconferentie gaven premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) meer uitleg.
  [naar artikel]
 13. Regeringspartij Groen houdt voet bij stuk over kernuitstap en "vraagt respect" voor afgesproken traject (17/02/2022 - VRT NWS)
  Regeringspartij Groen blijft vasthouden aan een kernuitstap in 2025. Dat laat Kamerfractieleider Wouter De Vriendt verstaan. Onder druk van werkgeversorganisaties en experts zetten de andere regeringspartijen de deur steeds meer open om de kerncentrales langer open te houden. Maar Groen "vraagt respect" voor het akkoord van eind december waarbij in de federale regering werd afgesproken om halverwege de maand maart de knoop door te hakken met een kernuitstap als plan A.
  [naar artikel]
 14. De Croo voert forcing over kernuitstap (21/12/2021 - De Tijd)
  19:35 Premier Alexander De Croo hoopt eind deze week te landen met de kernuitstap, maar de Franstalige liberalen willen niet dat de optie om de kerncentrales langer open te houden al wordt gesloten.
  [naar artikel]
 15. De Wever wil regio's laten beslissen over kernuitstap (19/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt voor om de bevoegdheid over kernenergie te regionaliseren. Vlaanderen zal dan zelf kunnen beslissen om de huidige kernuitstap terug te draaien, zo verklaarde hij vandaag op Radio 1.
  [naar artikel]
 16. De Wever wil regio's laten beslissen over kernuitstap (19/02/2022 - Knack)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt voor om de bevoegdheid over kernenergie te regionaliseren. Vlaanderen zal dan zelf kunnen beslissen om de huidige kernuitstap terug te draaien, zo verklaarde hij zaterdag in De Ochtend op Radio 1.
  [naar artikel]
 17. De Croo: 'Beslissing kernuitstap baseren op grondige, technische analyse' (17/02/2022 - De Tijd)
  09:00 Ook premier De Croo wil rekening houden met de 'meest recente ontwikkelingen in de wereld' bij de beslissing over de kernuitstap. Maar hij laat zich niet opjagen door de groeiende twijfels in zijn coa...
  [naar artikel]
 18. 5 redenen waarom al onze kernreactoren in 2025 onvermijdelijk dichtgaan (03/11/2021 - VRT NWS)
  Ondanks de felle discussies over de kernuitstap, is het pleit in de feiten beslecht. Ook de jongste reactoren, Doel 4 en Tihange 3, gaan in 2025 dicht. Het is gewoon te laat en te complex om de kernuitstap nog terug te draaien. Vijf struikelstenen maken het zo goed als onmogelijk om op de beslissing terug te komen. De subsidies voor de nieuwe gascentrales hebben de kerncentrales de definitieve nekslag gegeven.
  [naar artikel]
 19. Nog meer kopzorgen voor Vivaldi: Europees onderzoek zet kernuitstap onder druk (22/09/2020 - De Morgen)
  Alsof Vivaldi nog niet genoeg problemen heeft. Europa gaat niet akkoord met het Belgische plan om de bouw van gascentrales te subsidiëren. De kernuitstap komt zo onder druk.
  [naar artikel]
 20. N-VA biedt wisselmeerderheid aan om kerncentrales na 2025 open te houden: 'Kernuitstap rampzalig' (21/11/2020 - Knack)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever biedt een wisselmeerderheid aan om de kernuitstap in 2025 terug te draaien. Dat zei hij zaterdag in De Ochtend op Radio 1. Hij noemde de energieplannen van de federale regering 'rampzalig'.
  [naar artikel]
 21. Politiek wil meer cijfers zien: “Te vroeg om beslissingen te nemen” (23/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Terwijl de virologen de druk opvoeren om enkele versoepelingen snel terug te draaien, wil premier De Croo de nieuwe cijfers afwachten. De Vlaamse regering huivert als ze hoort pleiten voor een nieuwe lockdown. "Ge speelt wel met mensen hun brood, hé."
  [naar artikel]
 22. De Croo I legt de eed af bij de koning (01/10/2020 - Express)
  De regering Alexander De Croo I is een feit. Het team van De Croo legde om 10u20 de eed af... The post De Croo I legt de eed af bij de koning appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 23. Voka vraagt steun voor energiefacturen bedrijven (04/05/2022 - De Tijd)
  16:30 De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka vraagt dat de regering-De Croo werk maakt van steun om de energiefacturen van bedrijven te verlichten.
  [naar artikel]
 24. Beke fluit De Crem terug over kernuitstap (11/02/2019 - De Tijd)
  14:25 Het partijstandpunt is en blijft de kernuitstap tegen 2025. Dat was de boodschap van CD&V-voorzitter Wouter Beke op het partijbureau, nadat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) vraagt...
  [naar artikel]
 25. De Croo legt ngo’s ethische code op (28/05/2018 - Metro)
  Na het schandaal met de Britse tak van Oxfam in Haïti, waarbij de Belgische topman moest opstappen, legt minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) de Belgische ngo’s een ethische code op. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Uit een audit van de drie Belgische Oxfam-organisaties blijkt dat ze het niet slecht doen. Toch is er nog werk aan de winkel. Zo moet voor vrijwilligers de gedragscode nog van toepassing worden. De Croo vraagt de organisaties grondig werk te maken van de aanbevelingen. Hij legt ook voor de andere ngo’s de lat hoger. Tegen 15 juni moeten ze een nieuw integriteitscharter ­ondertekenen. “Het is belangrijk dat ngo’s boven ­elke verdenking staan”, zegt De Croo. bron: Belga Het bericht De Croo legt ngo’s ethische code op verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Groenen meer en meer geïsoleerd over kernuitstap: druk om centrales open te houden neemt fors toe (16/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Open Vld en CD&V lonken nadrukkelijk naar de optie om twee kerncentrales toch open te houden na 2025. De werkgeversorganisaties noemen een volledige kernuitstap vlakaf “niet te verantwoorden”. Maar terugkeren op die kernuitstap is voor de groenen onbespreekbaar. Het is nog een maand eer de federale regering de knoop finaal moet doorhakken, maar de druk wordt stelselmatig opgevoerd. “Op weg naar een regeringscrisis”, analyseert een bron.
  [naar artikel]
 27. Groenen meer en meer geïsoleerd over kernuitstap: druk om centrales open te houden neemt fors toe (16/02/2022 - Het Nieuwsblad)
  Open VLD en CD&V lonken nadrukkelijk naar de optie om twee kerncentrales toch open te houden na 2025. De werkgeversorganisaties noemen een volledige kernuitstap vlakaf “niet te verantwoorden”. Maar terugkeren op die kernuitstap is voor de groenen onbespreekbaar. Het is nog een maand eer de federale regering de knoop finaal moet doorhakken, maar de druk wordt stelselmatig opgevoerd. “Op weg naar een regeringscrisis”, analyseert een bron.
  [naar artikel]
 28. N-VA biedt biedt wisselmeerderheid aan om kerncentrales na 2025 open te houden: 'Kernuitstap rampzalig' (21/11/2020 - Knack)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever biedt een wisselmeerderheid aan om de kernuitstap in 2025 terug te draaien. Dat zei hij zaterdag in De Ochtend op Radio 1. Hij noemde de energieplannen van de federale regering 'rampzalig'.
  [naar artikel]
 29. Cruciale week voor kernuitstap: deadline nadert voor regering-De Croo (29/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  Ten laatste dinsdag moet energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) haar rapport over de kernuitstap aan de regering voorstellen. Op basis daarvan moet een definitieve beslissing vallen. Intussen houdt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez de druk hoog om een deel van de kerncentrales open te houden.
  [naar artikel]
 30. Cultuursector woedend: regeringspartij Ecolo vraagt om sluiting terug te draaien (23/12/2021 - Knack)
  Dat de cultuursector opnieuw op slot moet uit voorzorg voor de omikronvariant van het coronavirus stuit op veel onbegrip in het parlement. Regeringspartij Ecolo vraagt zelfs om die beslissing terug te draaien. 'Soms moet men erkennen dat men niet de juiste keuze heeft gemaakt'. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) overlegt komende dinsdag met de cultuursector.
  [naar artikel]
 31. Nog meer kopzorgen voor Vivaldi: Europa zet kernuitstap onder druk (22/09/2020 - De Morgen)
  Alsof Vivaldi nog niet genoeg problemen heeft. Europa gaat niet akkoord met het Belgische plan om de bouw van gascentrales te subsidiëren. De kernuitstap komt zo onder druk.
  [naar artikel]
 32. Kernuitstap: premier De Croo stapt zelf naar Engie Electrabel (06/12/2021 - De Morgen)
  Premier Alexander De Croo (Open Vld) zal zelf contact opnemen met Engie Electrabel over het gevoelige dossier van de kernuitstap. ‘Iedereen speelt zijn rol.’
  [naar artikel]
 33. De Wever biedt wisselmeerderheid aan om kernuitstap terug te draaien: ‘Groenen storten ons in afgrond’ (21/11/2020 - De Standaard)
  De N-VA is bereid om voor een wisselmeerderheid te zorgen om zo de kernuitstap toch nog tegen te houden. Dat verklaarde voorzitter Bart De Wever in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Volgens De Wever willen ander regeringspartijen die uitstap eigenlijk niet: ‘Ik denk dat ze van hun stoel gevallen zijn door de handigheid van Tinne Van der Straeten.’
  [naar artikel]
 34. Kernuitstap bij rentree regering De Croo plots weer fors op agenda: MR ruikt unieke kans om oud punt binnen te halen (23/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Kernuitstap bij rentree regering De Croo plots weer fors op agenda: MR ruikt unieke kans om oud punt binnen te halen Het najaar belooft heftig te worden voor de federale regering. Naast de pensioenen, de fiscaliteit en de begroting, wachten ook andere hete hangijzers. Het dossier van de kernuitstap wordt hoe langer hoe meer, naast een praktisch en vooral technische discussie, een ideologische zaak. Daarbij zitten de groenen moeilijk: hoe kan je de bouw van extra […] Lees dit artikel: Kernuitstap bij rentree regering De Croo plots weer fors op agenda: MR ruikt unieke kans om oud punt binnen te halen
  [naar artikel]
 35. Hoe zit het nu met de kernuitstap? ‘Uitstel is allesbehalve pasklare oplossing’ (17/02/2022 - De Morgen)
  Open Vld en CD&V twijfelen aan de kernuitstap, en Groen ‘vraagt respect’ voor het afgesproken traject. Het debat over onze kerncentrales is terug van (nooit) weggeweest. Politiek journalist Jeroen Van Horenbeek schept duidelijkheid.
  [naar artikel]
 36. Hoe zit het nu met de kernuitstap? ‘Uitstel is allesbehalve pasklare oplossing’ (17/02/2022 - De Morgen)
  Open Vld en CD&V twijfelen aan de kernuitstap, en Groen ‘vraagt respect’ voor het afgesproken traject. Het debat over onze kerncentrales is terug van (nooit) weggeweest. Politiek journalist Jeroen Van Horenbeek schept duidelijkheid.
  [naar artikel]
 37. Regering-De Croo zet in op sturende kracht van fiscaliteit, zonder het verleden terug te draaien (01/10/2020 - VRT NWS)
  Een voorzichtig applaus voor de nieuwe regering uit economische hoek. De belastingspecialist van een groot consultancybedrijf is opvallend genuanceerd over de fiscale plannen van De Croo I.
  [naar artikel]
 38. Premier De Croo stapt zelf naar Engie met twee vragen over kernuitstap (06/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Premier Alexander De Croo gaat contact opnemen met Engie over de vragen die rijzen in het dossier over de kernuitstap. Hij doet dat op verzoek van het kernkabinet dat vrijdag samenkwam over het dossier, bevestigt zijn entourage na informatie van ‘De Morgen’.
  [naar artikel]
 39. IKEA roept steun terug wegens risico op vallen (27/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  IKEA vraagt klanten in het bezit van een ELVARLI-steun om het opbergsysteem onmiddellijk te demonteren en terug te brengen naar een
  [naar artikel]
 40. Premier De Croo wil voortdurend moddergooien binnen zijn regering stoppen met compromis voor kernuitstap (21/12/2021 - Het Nieuwsblad)
  De federale regering zat gisteravond urenlang samen om te onderhandelen over de kernuitstap. Premier De Croo legde een compromis op tafel: de kerncentrales gaan allemaal dicht, maar er komt een opening om in de toekomst nieuwe kerncentrales te bouwen.
  [naar artikel]
 41. ONZE OPINIE. “Oorlog verandert alles, CD&V. Vraag maar aan Tinne Van der Straeten” (03/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oorlog verandert alles. Vraag maar aan Tinne Van der Straeten. Groen stapte in de regering-De Croo om de kernuitstap eindelijk te voltooien. Egbert Lachaert (Open Vld) noemde het openhouden van kerncentrales een lijk dat niet meer te reanimeren viel. En kijk, intussen is er een princiepsakkoord om twee centrales tien jaar langer te laten draaien. Van der Straeten vroeg ook om een derde centrale deze winter langer te behouden. Straks is de kernuitstap volledig teruggedraaid. Ook CD&V staat voor zo'n bocht in een andere energiedossier: Ventilus.
  [naar artikel]
 42. Paars is terug: rood en blauw domineren in De Croo I (01/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Eindelijk: 494 na de verkiezingen legt de regering-De Croo vandaag de eed af. Een centrumproject met vier kleuren, dat toch vooral herinneringen...
  [naar artikel]
 43. Premier Alexander De Croo (Open VLD) gaat zelf energieleverancier Engie contacteren over kernuitstap (06/12/2021 - VRT NWS)
  Premier Alexander De Croo gaat contact opnemen met Engie over de vragen die rijzen in het dossier over de kernuitstap. Hij doet dat op verzoek van het kernkabinet dat vrijdag samenkwam over het dossier. Dat meldt De Morgen en bevestigt zijn woordvoerder aan VRT NWS.
  [naar artikel]
 44. Premier De Croo gaat contact opnemen met Engie over de kernuitstap (06/12/2021 - Het Nieuwsblad)
  Premier Alexander De Croo gaat contact opnemen met Engie over de vragen die rijzen in het dossier over de kernuitstap. Hij doet dat op verzoek van het kernkabinet dat vrijdag samenkwam over het dossier, bevestigt zijn entourage na informatie verspreid door De Morgen.
  [naar artikel]
 45. Premier De Croo gaat contact opnemen met Engie over de kernuitstap (06/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  Premier Alexander De Croo gaat contact opnemen met Engie over de vragen die rijzen in het dossier over de kernuitstap. Hij doet dat op verzoek van het kernkabinet dat vrijdag samenkwam over het dossier, bevestigt zijn entourage na informatie verspreid door De Morgen.
  [naar artikel]
 46. VBO vraagt politieke moed om te kiezen voor tragere kernuitstap (01/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vraagt “politieke moed” om te erkennen dat een tragere kernuitstap - waarbij minstens twee kerncentrales langer worden opengehouden - de beste keuze is.
  [naar artikel]
 47. Regering zit urenlang samen over kernuitstap: premier De Croo stelt compromis voor (21/12/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De federale regering zat gisteravond urenlang samen om te onderhandelen over de kernuitstap. Premier De Croo legde een compromis op tafel: de kerncentrales gaan allemaal dicht, maar er komt een opening om in de toekomst nieuwe kerncentrales te bouwen.
  [naar artikel]
 48. Premier De Croo over kernuitstap: "We voeren systematisch en realistisch uit wat er in het regeerakkoord staat" (09/12/2021 - VRT NWS)
  Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft in de Kamer gereageerd op de discussie over de kernuitstap. Hij schaart zich volledig achter minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). "Ik stel vast dat de bevoegde minister op een heel systematische en een heel realistische manier uitgevoerd heeft wat er in het regeerakkoord staat. We zorgen er nu eindelijk voor dat we in dit dossier onze toekomst zelf in handen nemen", aldus De Croo.
  [naar artikel]
 49. Premier De Croo houdt vast aan “grondige en systematische” analyse over kernuitstap (17/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Premier Alexander De Croo blijft vasthouden aan de methode die binnen zijn regering is afgesproken om midden maart definitief te beslissen over de kernuitstap. “We kijken naar twee elementen: het garanderen van de bevoorradingszekerheid en de betaalbaarheid. Dat doen we op een grondige en systematische manier. Maar het is logisch dat je met alle elementen rekening houdt, ook de meest recente evoluties.” Voor De Croo gaat het om een “feitelijke discussie”.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy