De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

‘Als de Oekraïense samenleving onze steun krijgt, levert dat Europa een formidabele kracht op’

Knack

24/11/2022 - 10:26

Oekraïne kan een nieuw bastion worden tegen het autoritarisme uit het Oosten. The post ‘Als de Oekraïense samenleving onze steun krijgt, levert dat Europa een formidabele kracht op’ appeared first on Knack.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Wat we nu weten over de escalatie in Oekraïne (22/02/2022 - De Morgen)
  De Oekraïense president Zelensky heeft in een toespraak aan de natie om ‘duidelijke en doeltreffende steun van het Westen’ gevraagd, nadat Rusland het conflict met Oekraïne gisteravond verder op de spits dreef met de erkenning van de afvallige Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk. Wat is er aan de hand?
  [naar artikel]
 2. Misbruik bij hulpacties: alleenstaande mannen zoeken ‘mooie, intelligente en verzorgde Oekraïense vrouw’ (07/03/2022 - De Morgen)
  Andy de Schipper uit Zelzate is de beheerder van de Facebookgroep ‘Steun Oekraïne’ en kon al ongeveer 200 opvangplaatsen regelen voor Oekraïense vluchtelingen. Maar bij Radio 2 Oost-Vlaanderen klaagt hij ook de ongepaste reacties aan. Alleenstaande mannen stellen zich namelijk kandidaat om een ‘mooie, intelligente en verzorgde Oekraïense vrouw’ op te vangen.
  [naar artikel]
 3. Wat is er aan de hand in Oekraïne? Met dit overzicht bent u weer helemaal mee (22/02/2022 - De Morgen)
  De Oekraïense president Zelensky heeft in een toespraak aan de natie om ‘duidelijke en doeltreffende steun van het Westen’ gevraagd, nadat Rusland het conflict met Oekraïne maandagavond verder op de spits dreef met de erkenning van de afvallige Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk. Wat is er aan de hand?
  [naar artikel]
 4. ‘Graag leuke, mooie, intelligente en verzorgde Oekraïense vrouw’: organisator hulpactie laakt ongepaste reacties op hulpactie (07/03/2022 - De Morgen)
  Andy de Schipper uit Zelzate is de beheerder van de Facebookgroep ‘Steun Oekraïne’ en kon al ongeveer 200 opvangplaatsen regelen voor Oekraïense vluchtelingen. Maar bij Radio 2 Oost-Vlaanderen klaagt hij ook de ongepaste reacties aan. Alleenstaande mannen stellen zich namelijk kandidaat om een ‘mooie, intelligente en verzorgde Oekraïense vrouw’ op te vangen.
  [naar artikel]
 5. Nieuwe Europeanen (22/11/2022 - Knack)
  Oekraïne kan een nieuw bastion worden tegen het autoritarisme uit het Oosten. Als het Oekraïense volk ooit de kans krijgt om het land herop te bouwen, zal het niet tolereren dat een nieuwe generatie inhalige oligarchen de lakens uitdeelt. Ofwel wordt het land omgevormd tot een volwaardige democratie, ofwel zal Oekraïne leeglopen. Het is in het belang van de Europese Unie het eerste scenario te ondersteunen.Bij velen heerst er scepsis over het vermogen van de Oekraïners om hun land na de oorlog herop te bouwen. Volgens hen zal het opnieuw in de armen van corrupte oligarchen terechtkomen. President Volodymyr Zelenski zal opnieuw vervallen in zijn slechte gewoonten van voor de oorlog: van censuur, vriendjespolitiek en intimidatie. Kortom, Oekraïne zal een bodemloze put worden.Een conferentie met deskundigen en opiniemakers aan de universiteit van Oxford vorige week stemde me alvast wat positiever: de Oekraïners zullen het land waarvoor zij dood en verderf trotseren niet meer lossen, noch aan de Russen noch aan machtsgeile landgenoten. Zelfs over Zelenski zijn ze duidelijk: hij levert goed werk tijdens deze oorlog, maar moet vooral ruimte bieden aan een nieuwe generatie.Professor Viktoriya Sereda legde uit hoe de oorlog een catharsis is die voorgoed een einde heeft gemaakt aan de apathische homo Sovieticus. De Oekraïense samenleving, zo betoogde ze, heeft niet de sterk georganiseerde organisaties die in West-Europa bestaan, maar door de oorlog zijn Oekraïners zich enorm verantwoordelijk gaan voelen voor hun land. Meer dan tachtig procent zet zich nu vrijwillig in voor maatschappelijke doelen. De computerprogrammeur die tot voor kort vooral aan zijn nieuwe BMW dacht, stelt zijn kennis ten dienste van het land. ‘Ze zullen ons land nooit meer van ons afnemen.’De uitdagingen blijven formidabel. De oorlog is niet gestreden en deze winter wordt infernaal. De heropbouw van het land kost nu al ruim 500 miljard euro. 1,2 miljoen huizen moeten hersteld worden, net zoals 15 miljoen hectare kostbare landbouwgrond. De middelen van de EU zijn beperkt. De kosten van de heropbouw evenaren nu al het hele budget voor ontwikkelingssamenwerking voor acht jaar.Als deze samenleving onze steun krijgt, levert dat Europa een formidabele kracht op, een nieuw bastion tegen het autoritarisme uit het Oosten, een te duchten militaire partner en een agrarische schatkist die deze eeuw van onschatbare waarde zal zijn. Het wordt sowieso een werk van lange adem, maar de Oekraïners zijn vandaag soms meer Europeaan dan wij.The post Nieuwe Europeanen appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 6. Oekraïne rolt Russisch ‘fake news’-netwerk op: 18.000 nepprofielen zouden valse informatie over bommeldingen publiceren (10/02/2022 - Express)
  De Oekraïense veiligheidsdienst heeft twee Russische ‘bot farms’ in de stad Lviv opgerold. ‘Bots’ zijn geautomatiseerde software programma’s die zich voordoen als normale gebruikers op sociale media. Cyberspecialisten van de geheime dienst ontdekten dat de opgezette netwerken misinformatie verspreidden met als doel paniek zaaien in de Oekraïense samenleving. Zo zouden de bots valse informatie over […]
  [naar artikel]
 7. Jeugdjournaal ‘Karrewiet’ krijgt Oekraïense ondertiteling (19/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Karrewiet, het jeugdjournaal van VRT nieuws, wordt nu ook ondertiteld in het Oekraïens. Zo krijgen Oekraïense kinderen en jongeren die in ons land verblijven de kans om op de hoogte te blijven en bij te leren. Op dit moment leven er zo’n 10.000 gevluchte kinderen uit Oekraïne in ons land.
  [naar artikel]
 8. Jeugdjournaal ‘Karrewiet’ krijgt Oekraïense ondertiteling (19/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Karrewiet, het jeugdjournaal van VRT nieuws, wordt nu ook ondertiteld in het Oekraïens. Zo krijgen Oekraïense kinderen en jongeren die in ons land verblijven de kans om op de hoogte te blijven en bij te leren. Op dit moment leven er zo’n 10.000 gevluchte kinderen uit Oekraïne in ons land.
  [naar artikel]
 9. ‘Go fuck yourself’: dertien ‘helden van Slangeneiland’ bekopen verzet tegen Russen met de dood (25/02/2022 - De Morgen)
  Het Oekraïense leger heeft 137 soldaten verloren op de eerste dag van de Russische invasie, zo heeft de Oekraïense president Zelensky gemeld in een videoboodschap. ‘Vandaag viel Rusland het hele grondgebied van Oekraïne aan. En vandaag hebben onze verdedigers geweldig werk geleverd’, aldus Zelensky.
  [naar artikel]
 10. ‘Karrewiet’ nu ook met Oekraïense ondertitels (19/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïense kinderen die sinds de start van de oorlog in hun thuisland naar België vluchtten, kunnen jeugdjournaal ‘Karrewiet’ op Ketnet nu ook met Oekraïense ondertitels lezen. Dat gebeurde op vraag van de VRT-directie.
  [naar artikel]
 11. Olga Zelenko uit ‘The Sky Is The Limit’ betuigt steun aan Oekraïne (24/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Olga Zelenko, de partner van Harry uit ‘The Sky Is The Limit’ betuigt op Instagram haar steun aan Oekraïne. Zelenko werd zelf geboren in de Oekraïense hoofdstad Kiev.
  [naar artikel]
 12. VS gaat gewonde Oekraïense soldaten verzorgen (27/07/2022 - Express)
  De Verenigde Staten doen bijzonder veel voor Oekraïne. Het land levert al voor 42 miljard dollar aan militaire steun en bijna negen miljard humanitaire steun, verreweg het meeste van alle landen. Maar nu gaan de VS ook Oekraïense soldaten verzorgen die gewond raakten in de strijd. Het plan werd ondertekend door de Amerikaanse minister van […]
  [naar artikel]
 13. Oekraïense overheid drijft cryptodonaties op met NFT-veiling (26/03/2022 - Express)
  Om geld in te zamelen tijdens de Russische invasie, heeft de Oekraïense overheid een NFT-platform gelanceerd. Op ‘Meta History: Museum of War’ kunnen geïnteresseerden de non-fungible tokens kopen. Alle opbrengsten van de veilingen gaan rechtstreeks naar de Oekraïense overheid, het leger en de burgers. Het Oekraïense ministerie van Digitale Transformatie zet al langer in op […]
  [naar artikel]
 14. Oekraïense soldaten zingen in Azovstal-fabriek tijdens Russisch beleg (06/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Op beelden die circuleren op sociale media is te zien hoe Oekraïense soldaten in de Azovstal-fabriek de moed erin houden door te zingen. Ze zingen de Mars van de Oekraïense Nationalisten, een lied waar Oekraïners trots op zijn. Het patriottisch lied was oorspronkelijk het officiële volkslied van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten en het Oekraïense opstandelingenleger in 1929. Het wordt nog op de dag van vandaag vaak gezongen als steun of bij evenementen ter ere van het Oekraïense opstandelingenleger.
  [naar artikel]
 15. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Zelensky prijst “bovenmenselijke kracht” van Oekraïense troepen (11/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense strijdkrachten melden dat ze de afgelopen dagen in de regio Charkov verschillende dorpen hebben heroverd op de Russen. Volgens de VN zijn sinds het begin van de Russische invasie meer dan acht miljoen Oekraïeners in eigen land op de vlucht. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 16. 125.000 Oekraïense soldaten staan tegenover 100.000 Russische: ‘Een grote concentratie van mensen en materieel in een toch al gespannen gebied’ (04/12/2021 - De Morgen)
  Zowel Oekraïne als Rusland heeft veel troepen samengetrokken bij elkaars grenzen. Ongeveer 125.000 Oekraïense soldaten staan daar op enige afstand tegenover 100.000 Russische. Oekraïne hoopt vooral op Amerikaanse steun, vertelt Bob Deen van het Clingendael Instituut.
  [naar artikel]
 17. Oprichter ‘Steun Oekraïne’ geschokt door vragen van alleenstaande mannen: "Graag leuke, mooie, intelligente en verzorgde Oekraïense vrouw” (07/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Andy de Schipper uit Zelzate beheert de Facebookpagina ‘Steun Oekraïne’. Hij is geschokt door verschillende privé-berichten die hij al kreeg. “Alleenstaande mannen stellen zich kandidaat om een mooie, intelligente en verzorgde Oekraïense vrouw op te vangen”, zegt hij in een bericht op zijn Facebookpagina. “Het getuigt van hersenloze geilheid om ons als datingbureau te gebruiken.”
  [naar artikel]
 18. Oekraïense militairen uiten kritiek op legerleiding: ‘Amper steun van onze commandanten’ (27/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 19. Europa-kenner Geert Mak: ‘De inval in Oekraïne is een wanhoopsdaad van een onttakelend regime’ (28/02/2022 - De Morgen)
  ‘Poetins inval in Oekraïne legt de zwakte van Europa bloot.’ Dat zegt de Nederlandse auteur Geert Mak (75), die de complexe geschiedenis van ons continent in twee bestsellers heeft gegoten: ‘In Europa’ en ‘Grote Verwachtingen’. ‘Wij worden steeds meer het slachtoffer van onze verdeeldheid. Als Europa wil overleven, moet het sterker en onafhankelijker worden, zowel economisch als militair.’
  [naar artikel]
 20. Zware gevechten en brand in Oekraïense kerncentrale van Zaporizja: dit is wat we nu weten (04/03/2022 - De Morgen)
  De Oekraïense brandweer heeft het vuur in de kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, kunnen blussen. De brand brak uit nadat het complex ‘van alle kanten werd aangevallen’ en de Russische troepen eerst geweigerd zouden hebben de brandweerlui toe te laten. Oekraïens president Volodymyr Zelensky spreekt over ‘nucleaire terreur’, wereldleiders veroordelen de gevechten.
  [naar artikel]
 21. Waarom schieten we sneller te hulp bij mensen die "op ons lijken"? (18/03/2022 - VRT NWS)
  Sinds de inval van Russische troepen in Oekraïne zijn miljoenen Oekraïense burgers op de vlucht. In Europa, maar ook in ons land komt er langs alle kanten steun. Oekraïense vluchtelingen krijgen een speciaal statuut. Burgers halen Oekraïners in huis en zamelen massaal geld en kleding in. Hoe komt het dat we zo solidair zijn met de Oekraïense vluchtelingen? En is dat oneerlijk ten opzichte van andere vluchtelingen die in ons land terecht komen?
  [naar artikel]
 22. Na zware gevechten in grote Oekraïense kerncentrale van Zaporizja: wat is er precies gebeurd? En hoe gevaarlijk was die brand? (04/03/2022 - De Morgen)
  De Oekraïense brandweer heeft het vuur in de kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, kunnen blussen. De brand brak uit nadat het complex ‘van alle kanten werd aangevallen’ en de Russische troepen eerst geweigerd zouden hebben de brandweerlui toe te laten. Oekraïens president Volodymyr Zelensky spreekt over ‘nucleaire terreur’, wereldleiders veroordelen de aanval.
  [naar artikel]
 23. Oekraïense vluchtelingen danken Zonhovenaren met kookworkshop (20/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het rook lekker afgelopen zondag in feestzaal de Kwint in Zonhoven. Daar toonden enkele Oekraïense vluchtelingen hoe ze hun lokale soep en hun typische ‘Varenyke’ maken: de Oekraïense variant van de ravioli.
  [naar artikel]
 24. Clingendael-onderzoeker Bob Deen: ‘Een grootschalige oorlog rond Oekraïne is onwaarschijnlijk’ (04/12/2021 - De Morgen)
  Zowel Oekraïne als Rusland heeft veel troepen samengetrokken bij elkaars grenzen. Ongeveer 125.000 Oekraïense soldaten staan daar op enige afstand tegenover 100.000 Russische. Oekraïne hoopt vooral op Amerikaanse steun, vertelt Bob Deen van het Clingendael Instituut.
  [naar artikel]
 25. ‘Time’ roept Oekraïense president Volodymyr Zelensky uit tot persoon van het jaar (07/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is door het Amerikaanse magazine ‘Time’ uitgeroepen tot persoon van het jaar. Hij krijgt die onderscheiding omdat “hij het verzet van Oekraïne tegen Rusland belichaamt”.
  [naar artikel]
 26. ‘Oekraïners, wees bang’: Oekraïense overheidswebsites getroffen door grootschalige cyberaanval (14/01/2022 - De Morgen)
  De websites van verschillende Oekraïense ministeries zijn gehackt, en dat net op het moment dat 100.000 Russische troepen klaarstaan aan de grens. Bezoekers van de sites van onder meer het ministerie van Onderwijs en van Buitenlandse Zaken kregen een boodschap in het Oekraïens, Russisch en Pools te zien. Daarin stond dat de persoonsgegevens van alle Oekraïense burgers zijn gewist op de computers van de instanties en dat ze openbaar zullen worden gemaakt. Volgens de Oekraïense inlichtingendiensten (SBU) is er voorlopig echter nog geen lek ontdekt. De aanval is nog niet opgeëist.
  [naar artikel]
 27. Historicus Michael Ignatieff: ‘Oekraïne is zoals het Finse verzet dat het Sovjetleger tegenhield in 1940. Dit verandert alles’ (18/03/2022 - De Morgen)
  De wereldberoemde historicus Michael Ignatieff voelt zich door zijn aristocratische Russische en Oekraïense voorouders diep verbonden met het conflict. ‘Deze oorlog is een broedermoord’, zegt hij vanuit Wenen, waar hij voor Europa een groeiend ‘moreel dilemma’ ziet. ‘Oekraïeners vechten nu voor ons en sterven.’
  [naar artikel]
 28. Kippenvelmoment: ontroerend slotnummer met gevluchte ‘The Voice’-winnares uit Oekraïne (17/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De gevluchte zangeres van ‘The Voice’ uit Oekraïne, Anna Hodorovskaya (28), treedt samen met onze Belgische ‘The Voice’-talenten op: Jeremy van ‘The Voice Belgique’ en Grace en Laura Tesoro van ‘The Voice van Vlaanderen’. Samen willen ze de stemmen zijn van alle oorlogsslachtoffers in het thuisland van Anna en willen ze het Oekraïense volk met hun eigen versie van ‘Rise Up’ een hart onder de riem steken.
  [naar artikel]
 29. Oekraïners zoeken troost in muziek: ‘Piano Man’ brengt serenade aan vluchtelingen, meisje zingt ‘Let It Go’ vanuit schuilkelder (07/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Te midden van de vernietigende oorlog biedt muziek sommige Oekraïners een moment van troost. Zo bracht de Duitse pianist Davide Martello, ook wel bekend als ‘Piano Man’, een serenade aan de Oekraïense vluchtelingen nabij de Pools-Oekraïense grens. In een bunker in Kiev zong een meisje dan weer het liedje ‘Let It Go’ van de populaire Disney-film ‘Frozen’. De ontroerende video werd al meer dan 100.000 keer gedeeld op sociale media.
  [naar artikel]
 30. Oekraïners zoeken troost in muziek: ‘Piano Man’ brengt serenade aan vluchtelingen, meisje zingt ‘Let It Go’ vanuit schuilkelder (07/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Te midden van de vernietigende oorlog biedt muziek sommige Oekraïners een moment van troost. Zo bracht de Duitse pianist Davide Martello, ook wel bekend als ‘Piano Man’, een serenade aan de Oekraïense vluchtelingen nabij de Pools-Oekraïense grens. In een bunker in Kiev zong een meisje dan weer het liedje ‘Let It Go’ van de populaire Disney-film ‘Frozen’. De ontroerende video werd al meer dan 100.000 keer gedeeld op sociale media.
  [naar artikel]
 31. Tom Waes 4 jaar na ‘Reizen Waes: Oekraïne’: “Dat volk krijg je nooit plat” (18/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Tom Waes heeft donderdagavond in de live-uitzending van ‘Oekraïne 12-12’ teruggeblikt op de reis die hij naar het Oost-Europese land maakte voor het Eén-programma Reizen Waes Europa. In 2018 trok de presentator met een cameraploeg naar Oekraïne om er met lede ogen vast te stellen dat het Oekraïense leger en Russisch gezinde separatisten toen ook al lijnrecht tegenover elkaar stonden aan de frontlinie. Toenadering tot Europa of tot Rusland, daar was het allemaal om te doen.
  [naar artikel]
 32. LIVE. Kiev: helft Sjevjerodonetsk weer in Oekraïense handen - Buurlanden Servië blokkeren bezoek Lavrov (06/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Zondag zijn opnieuw explosies in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, waargenomen. Ook in verschillende andere Oekraïense steden ging in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm af. De Russische president Vladimir Poetin dreigt met meer aanvallen op “nieuwe doelwitten” als het Westen langeafstandsraketten aan Oekraïne levert. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 33. België levert materiële steun aan Oekraïense leger en stuurt 300 militairen naar Roemenië (27/02/2022 - VRT NWS)
  België gaat 2.000 machinegeweren leveren aan het Oekraïense leger en zal 3.800 ton brandstof sturen, om de Oekraïense troepen te bevoorraden. Daarnaast zendt ons land ook 300 militairen naar Roemenië om het NAVO-grondgebied te helpen beschermen. Ook andere landen sturen materiële hulp naar Oekraïne.
  [naar artikel]
 34. “Meer dan duizend Oekraïense kinderen ontvoerd door Rusland en aangeboden ter adoptie” (24/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt Rusland ervan Oekraïense kinderen massaal te hebben ontvoerd uit bezette gebieden om ze vervolgens te laten adopteren door Russen. Volgens de Oekraïense nieuwssite ‘Pravda’ zouden Russische gezinnen een jaarlijkse vergoeding per geadopteerd kind krijgen.
  [naar artikel]
 35. Moeilijke keuze voor Oekraïense werknemers AB Inbev: terugkeren of werken onder minimumloon (11/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïense werknemers bij AB Inbev zullen bijna geen andere keuze hebben dan terug te keren naar Oekraïne. Dat meldt ‘The Brussels Times’ na een anonieme klacht van een werknemer na een besluit van het bedrijf om de huisvesting van hun medewerkers uit Oekraïense brouwerijen stop te zetten.
  [naar artikel]
 36. Dertien Oekraïense ‘helden van Slangeneiland’ bekopen “go fuck yourself” aan Russen met de dood (25/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Oekraïense leger heeft zeker 137 soldaten verloren op de eerste dag van de Russische invasie, zo heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gemeld in een videoboodschap. “Vandaag viel Rusland het hele grondgebied van Oekraïne aan. En vandaag hebben onze verdedigers geweldig werk geleverd”, aldus Zelensky. Dertien van de doden krijgen momenteel extra veel aandacht in Oekraïne. Ze vielen op Slangeneiland, een klein eiland westelijk van de Krim.
  [naar artikel]
 37. ‘Gelukkig kennen ze daar ook Uno en Vier op een rij’: Belgen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen (12/03/2022 - De Morgen)
  Om het grote aantal vluchtelingen uit Oekraïne onderdak te bieden, rekent de overheid ook op de solidariteit van duizenden Belgische burgers. Twee gezinnen vertellen over hun ervaringen met de opvang van Oekraïense vluchtelingen. ‘Vlotte gesprekken voeren via Google Translate is moeilijk.’
  [naar artikel]
 38. LIVE. Zelensky prijst “bovenmenselijke kracht” van Oekraïense troepen - Senaat VS buigt zich over hulppakket van 40 miljard dollar (11/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense strijdkrachten melden dat ze de afgelopen dagen in de regio Charkov verschillende dorpen hebben heroverd op de Russen. Volgens de VN zijn sinds het begin van de Russische invasie meer dan acht miljoen Oekraïeners in eigen land op de vlucht. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 39. Spanningen Oekraïne: Biden verzekert Oekraïense president Zelenski van Amerikaanse steun (13/02/2022 - Knack)
  De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag in een telefoontje van vijftig minuten met zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelenski verzekerd dat de VS achter de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit blijven staan.
  [naar artikel]
 40. Begingeneriek ‘Thuis’ eenmalig in het Oekraïens: “We hopen veel mensen te raken” (17/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De begingeneriek van de Eén-soap ‘Thuis’ zal donderdagavond voor één keer in het Oekraïens te horen zijn. De makers van de reeks willen op die manier hun steun betuigen aan de vele Oekraïense vluchtelingen. Geen paniek, want de acteurs blijven wel Nederlands praten, enkel het introliedje zal vandaag helemaal anders klinken.
  [naar artikel]
 41. Deze man is ‘persoon van het jaar 2022’ volgens Time Magazine (07/12/2022 - Metro)
  De Oekraïense president Volodomir Zelenski is, samen met ‘de geest van Oekraïne’, door het Amerikaanse magazine Time uitgeroepen tot persoon van het jaar. Hij krijgt die onderscheiding omdat «hij het verzet van Oekraïne tegen Rusland belichaamt».
  [naar artikel]
 42. Live. President Zelensky prijst ‘bovenmenselijke kracht’ Oekraïense troepen: ‘Bezetters worden geleidelijk verdreven’ (11/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 43. Nooddecreet om extra steun te bieden aan Oekraïense leerlingen en leraars (18/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering neemt extra maatregelen om Oekraïense schoolkinderen in Vlaanderen beter te ondersteunen. Met een nooddecreet voorziet ze onder andere in een zomeraanbod en een vergoeding voor Oekraïense leerkrachten.
  [naar artikel]
 44. ‘Het is nu de stilte voor de storm in Kiev. Ze wachten af om beschoten te worden’: onze journaliste in Oekraïne (02/03/2022 - De Morgen)
  In de Oekraïense hoofdstad Kiev, het hoofddoel van de Russen, bleef het afgelopen nacht relatief rustig. Het is de stilte voor de storm, zegt onze journaliste Joanie de Rijke vanuit Oekraïne. ‘Je voelt de nervositeit. Veel journalisten verlaten nu de stad.’
  [naar artikel]
 45. Oekraïense parlementsvoorzitter in Belgisch parlement om kandidaat-lidmaatschap te promoten (13/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Kamervoorzitster Eliane Tillieux heeft maandag haar Oekraïense ambtgenoot ontvangen in de Kamer. Ruslan Stefanchuk toert door Europese Unie om steun te zoeken voor het Oekraïense kandidaat-lidmaatschap.
  [naar artikel]
 46. Gevaar voor heel Europa, dilemma voor Oekraïense strategie: Russen gebruiken kerncentrale als schild (01/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De kerncentrale van Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne, wordt een obstakel bij het geplande Oekraïense tegenoffensief. De grootste kerncentrale van Europa is in handen van Russische troepen, die de centrale als schild gebruiken. Oekraïense strijdkrachten kunnen de Russische bombardementen niet beantwoorden uit schrik de reactoren te raken.
  [naar artikel]
 47. Trots van Russische Zwarte Zeevloot gezonken door Oekraïense raketten? (13/04/2022 - Express)
  Eerder vanavond zou het Oekraïense leger de Russische kruiser Moskva geraakt hebben met twee Neptune-kruisraketten. De aanval wordt langs Oekraïense kant bevestigd, maar het is nog wachten op objectief bewijs. De Moskva speelde tijdens de Russische invasie van Oekraïne een belangrijke rol bij de verovering van Slangeneiland. Omstreeks 20 uur onze tijd zouden twee Oekraïense […]
  [naar artikel]
 48. Vzw helpt Oekraïense vluchtelingen in Genk en in oorlogsgebied (17/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Aan het consulaat in Hoepertingen is weer een volle vrachtwagen vertrokken richting Oekraïne. De initiatiefnemers zijn leden van de Oekraïense gemeenschap uit Genk, de Orthodoxe kerk, vrienden van Oekraïne en enkele zakenmensen. Ze hebben zich intussen verenigd onder de vzw ‘Limburg Supports Ukraine’, met drie inzamelpunten in Limburg.
  [naar artikel]
 49. LIVE. Russen draaien gaskraan naar Finland dicht - Zelensky beschuldigt Moskou van raketaanval op cultureel centrum (21/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  ‘The New York Times’ heeft video’s bemachtigd die bewijzen dat Russische paratroepers betrokken waren bij executies in het Oekraïense Boetsja. De Russische invasie slaat elke maand een gat van zowat 5 miljard dollar (4,75 miljard euro) in de Oekraïense begroting. Dat zegt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. “Om ons staande te houden in de oorlog om vrijheid, hebben we snelle en voldoende financiële ondersteuning nodig”, klinkt het. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy