De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

‘Iran is anders dan Syrië of Afghanistan, waar een groot deel van de bevolking wel een islamitisch regime wil’

De Morgen

24/11/2022 - 10:55


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Taliban roepen Islamitisch Emiraat van Afghanistan uit: ‘De oorlog is voorbij’ (16/08/2021 - De Morgen)
  Met de razendsnelle verovering van hoofdstad Kaboel hebben de taliban de macht gegrepen in Afghanistan, twintig jaar nadat hun regering uit de hoofdstad was verjaagd. Ze riepen zondagavond het Islamitisch Emiraat van Afghanistan uit, de naam die het land eerder droeg onder het moslimextremistische bewind.
  [naar artikel]
 2. “Iran plant aanvallen op Amerikaanse troepen in Syrië” (01/06/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Uit nieuw uitgelekte documenten blijkt dat Iran mogelijk nieuwe aanvallen plant op Amerikaanse troepen in Syrië. Dat schrijft de ‘Washington Post’.
  [naar artikel]
 3. Taliban wil Islamitisch Emiraat van Afghanistan uitroepen, 45 Belgen bevinden zich in Afghanistan (16/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Taliban wil Islamitisch Emiraat van Afghanistan uitroepen, 45 Belgen bevinden zich in Afghanistan Afghanistan is gevallen. Talibanstrijders marcheerden zondag zonder verzet Kaboel binnen en maakten zich op om het land volledig onder controle te krijgen, twee decennia nadat ze waren verdreven. In enkele weken tijd doorkruisten de taliban Afghanistan. Ze veroverden de ene provinciale hoofdstad na de andere. Zondagavond toonde televisiezender Al Jazeera beelden van talibanstrijders die het […] Lees dit artikel: Taliban wil Islamitisch Emiraat van Afghanistan uitroepen, 45 Belgen bevinden zich in Afghanistan
  [naar artikel]
 4. Wat zullen Turkije en Syrië in Moskou bespreken? (03/04/2023 - Express)
  De ministers voor buitenlandse zaken van Syrië en Turkije ontmoeten elkaar op 3 en 4 april in Moskou en spreken er over de normalisatie van hun relatie. In het nieuws: De Syrische dictator Assad wil dat Turkije ophoudt met de ‘illegale bezetting’ in Noord-Syrië. Turks president Recep Tayyip Erdogan wil garanties dat een deel van […]
  [naar artikel]
 5. Syrië als toeristische topper in wording? Hoe westerse influencers helpen bij het verspreiden van staatspropaganda (13/05/2023 - VRT NWS)
  Is Syrië een nieuwe toeristische topper in wording? Een aantal influencers vindt alvast van wel. Vanuit het door oorlog verwoeste land delen zij op YouTube zogezegd onschuldige video’s waarin zij enkel de mooie kanten van Syrië laten zien. Maar hun video’s komen niet zonder inmenging tot stand. Door het regime betaalde gidsen begeleiden de youtubers en geven het verhaal mee vorm. Op die manier helpen de influencers het imago van het regime oppoetsen.
  [naar artikel]
 6. Wat als terreurgroepen in Syrië en Afghanistan terug aan kracht winnen? “We hebben snelle vliegtuigen”, aldus Trump (03/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  President Donald Trump wil de Amerikaanse soldaten uit Syrië en Afghanistan terugtrekken, maar wel in Irak blijven “om Iran te observeren”. De...
  [naar artikel]
 7. Machtsovername compleet: Taliban roepen Islamitisch Emiraat van Afghanistan uit (16/08/2021 - De Morgen)
  De terroristische taliban hebben de macht in Afghanistan overgenomen. Vanuit het presidentieel paleis in Kaboel riep de islamitische beweging vannacht het Islamitisch Emiraat van Afghanistan uit. Dat was te zien op beelden die de televisiezender Al Jazeera uitzond.
  [naar artikel]
 8. Een jaar na de invasie piept en kraakt de Oekraïense economie: ‘Vergelijk ons met Syrië, Afghanistan of Bosnië’ (28/02/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 9. De ‘Slachter van Teheran’ weigerde zijn vingerafdrukken aan België te geven, hij kreeg toch een visum (23/06/2023 - Express)
  Opvallend: de burgemeester van Iran, Alireza Zakani, bijgenaamd de ‘Slachter van Teheran’ voor zijn bloedige rol in het regime en de onderdrukking van zijn bevolking, mocht zonder vingerafdrukken het land in. (nd)
  [naar artikel]
 10. VS bekritiseren terugkeer Syrië in Arabische Liga (08/05/2023 - Knack)
  De Verenigde Staten bekritiseren de terugkeer van Syrië in de Arabische Liga, een samenwerkingsverband van de Arabische wereld. De Amerikaanse regering vindt niet dat Syrië “op dit moment een hertoetreding tot de Arabische Liga verdient”. De liga besloot zondag Syrië opnieuw toe te laten, nadat het lidmaatschap in 2011 was opgeschort door de bloedige onderdrukking van een volksopstand die ontaardde in oorlog. De afgelopen maanden werden de banden met het Syrische regime van president Bashar al-Assad al voorzichtig aangehaald door verschillende Arabische landen. Ook werd gezinspeeld op een terugkeer naar de liga. Op 19 mei is er een topconferentie van het verband in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië, waar Syrië welkom is. De Arabische Liga werd in 1945 opgericht door zeven landen, waaronder Syrië. De organisatie heeft nu, inclusief Syrië, 22 lidstaten. The post VS bekritiseren terugkeer Syrië in Arabische Liga appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 11. Groeit opstand uit tot revolutie in Iran? Journalisten staatsmedia stappen op, woede bevolking neemt toe (14/01/2020 - De Morgen)
  Na eerst dagenlang staalhard te hebben ontkend, heeft het Iraanse regime uiteindelijk toegegeven verantwoordelijk te zijn voor het neerschieten van het passagiersvliegtuig. Een deel van de bevolking reageert woedend wegens alle leugens en eist zelfs dat de leiders opstappen. Ook de staatsmedia en celebrity’s houden zich niet langer in en spuien kritiek op het regime. Is er een revolutie op til?
  [naar artikel]
 12. Groeit opstand uit tot revolutie in Iran? Journalisten staatsmedia stappen op, woede bevolking neemt toe (14/01/2020 - De Morgen)
  Na eerst dagenlang staalhard te hebben ontkend, heeft het Iraanse regime uiteindelijk toegegeven verantwoordelijk te zijn voor het neerschieten van het passagiersvliegtuig. Een deel van de bevolking reageert woedend wegens alle leugens en eist zelfs dat de leiders opstappen. Ook de staatsmedia en celebrity’s houden zich niet langer in en spuien kritiek op het regime. Is er een revolutie op til?
  [naar artikel]
 13. Wellicht het meest beladen duel op dit WK: waarom Iran in de clinch ligt met de VS na ‘warm gebaar’ (29/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een post waarbij de Amerikaanse voetbalbond de vlag van Iran zonder islamitisch symbool heeft afgebeeld, heeft een rel veroorzaakt. De VS wilde zo de strijd om meer vrouwenrechten in Iran steunen. Maar Iran eiste prompt de schorsing van de VS. En of het WK-duel tussen de USA en Iran een beladen wedstrijd wordt.
  [naar artikel]
 14. Dit zijn de nieuwste martelaren van Iran, waar ‘grootvaders’ hun ‘kleindochters’ vermoorden op straat (26/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Iraanse oppositie zegt dat er al 180 mensen omgebracht zijn in tien dagen van protesten. Daarbij nemen jonge vrouwen het voortouw — tot de dood toe. De kans is groot dat het ook nu weer geen verschil maakt. Maar een kenner noemt het regime kwetsbaarder dan ooit.
  [naar artikel]
 15. Lavrov houdt rekening met deelname van taliban aan conferentie in Moskou (21/08/2018 - Metro)
  De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, houdt rekening met de deelname van de radicaalislamitische taliban aan een conferentie over Afghanistan op 4 september in Moskou. Naast de Afghaanse regering zijn de taliban uitgenodigd, zei Lavrov in Sotsji. “De eerste reacties zijn positief; ze zijn van plan aan de bijeenkomst deel te nemen.” Lavrov ontkende dat Moskou met de hulp van de taliban terreurmilitie IS (Islamitisch Staat) wil terugdringen. De Afghaanse ambassadeur in Rusland, Abdul Qayoum Kochai, had dat maandag laten uitschijnen. De Verenigde Staten verwijten Moskou ondertussen dat het de taliban bewapent. Lavrov zei dat de contacten met de taliban bekend zijn. Ze behoren tot de Russische strategie voor Afghanistan omdat de fundamentalisten er deel uitmaken van de bevolking. Bovendien gaat het bij de contacten vaak over kwesties van veiligheid van Russische burgers. Om tot vrede te komen in het decennia oude conflict in Afghanistan zijn er verscheidene internationale onderhandelingsfora. In Moskou zijn Rusland, Afghanistan, Pakistan, China, Iran en India bij de gesprekken betrokken. bron: Belga Het bericht Lavrov houdt rekening met deelname van taliban aan conferentie in Moskou verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Bekende Vilvoordse Syriëstrijdster vrijgesproken voor hof van beroep na eerdere celstraf van 4 jaar: “Syrië was een gevangenis. Ik mocht niets en moést alles” (08/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het Brusselse hof van beroep heeft Noura Firoud, een van de bekendste Syriëstrijdsters van het land, over heel de lijn vrijgesproken. Dat is opmerkelijk want in eerste aanleg kreeg ze nog 4 jaar cel. De reden: ze was getrouwd met een Syriëstrijder en stelde zich zo ‘actief ten dienst’ van IS.
  [naar artikel]
 17. België maakt 2 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp in Afghanistan, Artsen Zonder Grenzen: "Veel zorgen over geld" (13/09/2021 - VRT NWS)
  België maakt twee miljoen euro vrij voor humanitaire hulp in Afghanistan. "De afgelopen weken zagen we beelden van mensen die Afghanistan probeerden te ontvluchten. Maar het grootste deel van de Afghaanse bevolking is in het land gebleven. Zij beleven al jaren moeilijke tijden en dat lijkt er niet op te verbeteren. De bevolking in Afghanistan - in de eerste plaats meisjes en vrouwen - verdienen onze solidariteit", zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit).
  [naar artikel]
 18. ‘Islamitisch leerboek laat alle ethische kwesties aan bod komen’ (06/02/2023 - De Standaard)
  ‘Omdat het huidige aanbod niet volstond’, brengt uitgeverij Van In een ‘eigentijdse Vlaamse methode’ voor islamitisch godsdienstonderwijs uit. ‘We zullen zeker de wetenschap niet tegenspreken’, zegt coördinator Mohamed El Fadili.
  [naar artikel]
 19. KIJK. BV’s zingen benefietnummer ‘People Help the People’ voor slachtoffers Syrië en Turkije (03/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Exact 33 jaar na het onsterfelijke ‘Samen Leven’ weerklinkt nu ‘People help the people’. Het Vlaamse antwoord op ‘Band Aid’ en ‘Heal The World’. Een song ten voordele van de slachtoffers in Syrië en Turkije. Maar liefst 35 artiesten geven het beste van zichzelf voor het goede doel. Bekijk hier voor het eerst de videoclip.
  [naar artikel]
 20. Wat is die fundamentalistische terreurgroep IS Khorasan, voor wie iedereen bang is in Afghanistan? (26/08/2021 - VRT NWS)
  Een van de redenen om de evacuatie van de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel te beëindigen, is een terreurdreiging van de islamistische IS Khorasan (IS-K), de lokale afdeling van de meer beruchte IS uit Syrië en Irak. Die groep is een vijand van zowel het Westen, als de gevallen Afghaanse regering, maar ook van de taliban, die verweten worden "niet islamitisch genoeg te zijn".
  [naar artikel]
 21. Syrië na elf jaar opnieuw welkom bij vergadering Arabische Liga (15/05/2023 - Knack)
  Met het bijwonen maandag van een voorbereidende vergadering voor de top van vrijdag in Saoedi-Arabië, heeft Syrië heeft meer dan een decennium van diplomatieke isolatie in de Arabische Liga beëindigd. ‘Verwelkom de Arabische Republiek Syrië in de Liga van Arabische Staten’, zei de Saoedische minister van Financiën Mohammed al-Jadaan op de bijeenkomst in Jeddah, die rechtstreeks werd uitgezonden door de staatszender al-Ekhbariya. Het is de eerste keer dat Syrische functionarissen een bijeenkomst van de Arabische Liga bijwonen sinds november 2011, toen de pan-Arabische organisatie het regime van president Bashar al-Assad schorste vanwege het gewelddadige optreden tijdens betogingen, die uiteindelijk escaleerden tot een conflict dat meer dan 500.000 doden en miljoenen ontheemden heeft geëist. In een regionale context van diplomatieke toenadering heeft de Liga het Syrische regime op 7 mei in ere hersteld, waarmee de terugkeer van Bashar al-Assad in de Arabische schoot is gegarandeerd. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft de Syrische president op 10 mei uitgenodigd voor de jaarlijkse top die vrijdag in de kuststad Jeddah aan de Rode Zee wordt gehouden. Dit is zijn eerste deelname sinds 2010, toen de top in Libië werd gehouden. Regionale hoofdsteden hebben geleidelijk toenadering gezocht tot Bashar al-Assad, die met cruciale steun van Iran en Rusland aan de macht is gebleven en verloren gebied heeft heroverd, hoewel grote delen van Noord-Syrië nog steeds niet door de regering worden gecontroleerd. De diplomatieke activiteit is met name toegenomen na de dodelijke aardbeving die Syrië en Turkije op 6 februari trof. The post Syrië na elf jaar opnieuw welkom bij vergadering Arabische Liga appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 22. Top van Iraans regime roept bevolking op zich te verzetten tegen “vijandige complotten” (09/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Wegens de aanhoudende protesten tegen het regime in Iran heeft de politieke leiding van het land crisisberaad gehouden. Daaraan namen onder meer president Ebrahim Raisi, de parlementsvoorzitter en het hoofd van justitie deel. Achteraf riepen ze de bevolking in een gezamenlijk statement op de nationale eenheid te bewaren en zich te verzetten tegen de “vijandige complotten” van de vijanden van het islamitische systeem.
  [naar artikel]
 23. ‘Bereidt Israël een aanval voor op Irans nucleaire installaties?’ (17/11/2022 - Knack)
  ‘De oorlogstrom roffelt in de ambtswoning van Israëlisch premier Netanyahu’, meent Jonathan Holslag (VUB). Benjamin Netanyahu wordt wellicht opnieuw premier in Israël. Hij zal prioriteit geven aan een kwestie die hem nooit heeft losgelaten: het kernwapenprogramma van Iran een halt toeroepen. Nu ik zijn memoires heb gelezen, vrees ik dat die verzuchting kan leiden tot een nieuwe oorlog. Het messianisme waarmee Netanyahu zijn strijd tegen ‘het gruwelijke regime’ van Teheran opvoert, deed me denken aan de standvastigheid waarmee Vladimir Poetin zijn verhaal tegenover Oekraïne en het Westen bracht. Netanyahu benadrukt dat Israël nooit veilig zal zijn als Iran kernwapens bouwt. Hij fulmineert tegen het zwakke Westen dat zich om de tuin liet leiden. Weerstand zal Netanyahu niet ondervinden. Zijn nieuwe regering zal bemand worden door gelijkgezinde partijen. De wet laat de premier toe in extreme omstandigheden de oorlog te verklaren. Israël heeft met de Abrahamakkoorden met andere Golfstaten, zoals Saudi-Arabië, al een informeel front tegen Iran gevormd. De onrust in Iran en de snelle vooruitgang van het kernwapenprogramma sterken Netanyahu in zijn plannen voor een aanval. De Verenigde Staten zouden kunnen tegensputteren, maar Netanyahu kijkt neer op de Democraten. Hij gelooft niet in de aanpak van Washington en lijkt te veronderstellen dat de Amerikaanse bevolking wél de kant van Israël zal kiezen als het tot een oorlog komt. Israël heeft de voorbije jaren een miljard euro extra uitgetrokken om het leger voor te bereiden op een aanval. De luchtmacht ontwikkelde brandstoftanks voor zijn F-35’s om lange vluchten uit te voeren en een bom die in het wapenruim van het tuig vervoerd kan worden. De voorbije maanden oefenden Israëlische F-35’s diepe aanvallen en opereerden herhaaldelijk tegen de grens met Iran. Israël is niet aan zijn proefstuk toe. In 1981 vernietigde het een installatie in Irak, in 2007 in Syrië. Toch is een aanval tegen Iran riskant. Irans nucleaire installaties, zoals Fordo, zijn verspreid en zitten diep onder de grond. Een recente wet schrijft het Witte Huis voor zwaardere bunker busters te leveren, maar ook zonder die GBU-72 heeft Israël een aanzienlijk arsenaal met ruim vijftig GBU-28-bommen, die het al heeft ingezet in Gaza. De oorlogstrom roffelt in Beit Aghion, de ambtswoning van de premier. De onrust in Iran en de snelle vooruitgang van het kernwapenprogramma sterken Netanyahu in zijn plannen voor een aanval. Maar de risico’s zijn aanzienlijk. Een oorlog kan de interne positie van het regime opnieuw versterken. Iran zal alles in de strijd werpen in een regio waar Europa voor zijn energie nu meer dan ooit afhankelijk van is. The post ‘Bereidt Israël een aanval voor op Irans nucleaire installaties?’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 24. ‘Opgesloten’ Syriëganger loopt toch vrij rond (07/12/2021 - Gazet van Antwerpen)
  In de Kamer heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gezegd dat de zes vrouwen die België deze zomer terughaalde uit kampen in Syrië, nog altijd ‘achter slot en grendel’ zitten. Nochtans is een van hen al sinds oktober vrij, schrijft De Morgen dinsdag.
  [naar artikel]
 25. ‘Opgesloten’ Syriëganger loopt gewoon vrij rond (07/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In de Kamer heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gezegd dat de zes vrouwen die België deze zomer terughaalde uit kampen in Syrië, nog altijd ‘achter slot en grendel’ zitten. Nochtans is een van hen al sinds oktober vrij, schrijft De Morgen dinsdag.
  [naar artikel]
 26. ‘Opgesloten’ Syriëganger loopt toch vrij rond (07/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  In de Kamer heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gezegd dat de zes vrouwen die België deze zomer terughaalde uit kampen in Syrië, nog altijd ‘achter slot en grendel’ zitten. Nochtans is een van hen al sinds oktober vrij, schrijft De Morgen dinsdag.
  [naar artikel]
 27. ‘Opgesloten’ Syriëganger loopt gewoon vrij rond (07/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In de Kamer heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gezegd dat de zes vrouwen die België deze zomer terughaalde uit kampen in Syrië, nog altijd ‘achter slot en grendel’ zitten. Nochtans is een van hen al sinds oktober vrij, schrijft De Morgen dinsdag.
  [naar artikel]
 28. ‘Naïef en onverantwoordelijk’: Syriëganger die volgens minister Van Quickenborne vastzat, loopt toch vrij rond (07/12/2021 - De Morgen)
  In de Kamer heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gezegd dat de zes vrouwen die België deze zomer terughaalde uit kampen in Syrië, nog altijd ‘achter slot en grendel’ zitten. Nochtans is een van hen al sinds oktober vrij. ‘Onverantwoordelijk’, zegt N-VA.
  [naar artikel]
 29. ‘Ik heb geweend toen Assan B. naar Syrië vertrok’ (01/04/2023 - De Standaard)
  Het is te danken aan islamleerkrachten dat er tien jaar geleden niet méér moslimjongeren naar Syrië zijn vertrokken. ‘Ome Abdel is een stille held.’
  [naar artikel]
 30. Turkse jongeren reageren woede af op Syriërs in hun land: ‘Dit is Turkije, niet Syrië’ (23/01/2022 - De Morgen)
  In Turkije wonen ruim 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen. Aanvankelijk werden ze met open armen ontvangen. Maar met een economische crisis en geen zicht op veilige terugkeer begint het geduld van de Turken op te raken. Het geweld tegen Syriërs neemt toe.
  [naar artikel]
 31. Syriëganger die volgens minister Van Quickenborne ‘achter slot en grendel zit’, blijkt op vrije voeten (07/12/2021 - De Morgen)
  In de Kamer heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gezegd dat de zes vrouwen die België deze zomer terughaalde uit kampen in Syrië, nog altijd ‘achter slot en grendel’ zitten. Nochtans is een van hen al sinds oktober vrij. ‘Onverantwoordelijk’, zegt N-VA.
  [naar artikel]
 32. Turkije: ‘184 Koerdische militanten geneutraliseerd in Irak en Syrië’ (22/11/2022 - Knack)
  Turkije heeft tijdens een ‘antiterreuroffensief’ in het noorden van Syrië en het noorden van Irak alles samen zo’n 184 Koerdische militanten ‘geneutraliseerd’. Dat heeft de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar maandag gezegd. De operatie, die zondag van start ging, is gericht tegen de Syrische Koerdenmilitie YPG en de verboden arbeiderspartij PKK. Volgens Akar werden in een eerste fase van de operatie 89 doelwitten vernield, waaronder schuilplaatsen, bunkers en opslagplaatsen van de militanten. The post Turkije: ‘184 Koerdische militanten geneutraliseerd in Irak en Syrië’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 33. ‘Rustiger rond vliegveld Kaboel na waarschuwing voor nieuwe aanslag’ - Frankrijk en Groot-Brittannië willen ‘safe zone’ (29/08/2021 - De Morgen)
  Duizenden aan het westen gelieerde Afghanen proberen Afghanistan te ontvluchten via de luchthaven van hoofdstad Kaboel, nadat de moslimfundamentalistische taliban er in sneltempo de macht hebben overgenomen. Ons land heeft besloten de evacuaties vanuit Afghanistan te
  [naar artikel]
 34. Taliban roepen Islamitisch Emiraat van Afghanistan uit vanuit presidentieel paleis in Kaboel (15/08/2021 - De Morgen)
  De taliban zijn de Afghaanse hoofdstad Kaboel binnengetrokken, de enige grote stad die nog niet in handen was van de moslimextremistische organisatie. Ze riepen zondagavond het Islamitisch Emiraat van Afghanistan uit, de naam die het land eerder droeg onder hun bewind.
  [naar artikel]
 35. Vrouw en acht kinderen gedood door artillerievuur regime in Syrië (20/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In twee dagen tijd zijn in Syrië een vrouw en acht kinderen gedood bij beschietingen door het regime in de noordwestelijke provincie Idlib, het laatste grote bastion voor rebellen en jihadisten in het land. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 36. Vrouw en acht kinderen gedood door artillerievuur van regime in Syrië (20/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  In twee dagen tijd zijn in Syrië een vrouw en acht kinderen gedood bij beschietingen door het regime in de noordwestelijke provincie Idlib, het laatste grote bastion voor rebellen en jihadisten in het land. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) vrijdag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 37. Wat als IS in Syrië terug aan kracht wint? “We hebben snelle vliegtuigen”, aldus Trump (03/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  President Donald Trump wil de Amerikaanse soldaten uit Syrië en Afghanistan terugtrekken, maar wel in Irak blijven “om Iran te observeren”. De...
  [naar artikel]
 38. VS en taliban ondertekenen historisch vredesakkoord dat Afghanistan op weg naar vrede moet zetten (29/02/2020 - VRT NWS)
  In Doha hebben de Verenigde Staten en de taliban een historisch akkoord gesloten om de troepen uit Afghanistan terug te trekken. De taliban zijn een islamitisch-fundamentalistische organisatie die een flink deel van Afghanistan controleert. Als de taliban afzien van geweld, dan vertrekken de Amerikaanse (en Navo-)soldaten binnen de 14 maanden uit Afghanistan. Dat zou het einde betekenen aan de langste buitenlandse militaire interventie van de VS. Het terugtrekken van die troepen was een verkiezingsbelofte van president Trump. Het akkoord kan Afghanistan op weg zetten naar vrede.
  [naar artikel]
 39. Europese landen veroordelen executie van manifestant in Iran: ‘grenzeloze minachting voor de mensheid’ (08/12/2022 - Knack)
  Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben de executie door Iran van een man die dit najaar aan straatprotesten had deelgenomen veroordeeld. Volgens Duitsland getuigt de ophanging van ‘grenzeloze minachting voor de mensheid’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat de executie ‘bovenop andere ernstige en onaanvaardbare mensenrechtenschendingen’ komt. De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly zegt ‘geschokt’ te zijn door de gebeurtenis. ‘De wereld kan zijn ogen niet sluiten voor het geweld dat het Iraanse regime gebruikt tegen zijn bevolking’, tweette hij. Hij wees erop dat het Verenigd Koninkrijk tegen de doodstraf is, ‘in alle omstandigheden’. Donderdag executeerde Iran voor het eerst een man die was opgepakt tijdens de protesten van de voorbije maanden tegen het regime. Mohsen Shekari werd ervan beschuldigd op 25 september een laan in de hoofdstad Teheran te hebben geblokkeerd en een lid van een paramilitaire militie te hebben verwond. In Iran vinden al bijna drie maanden massale demonstraties plaats tegen het regime. Bij de protesten, die de autoriteiten zien als rellen, zijn duizenden mensen opgepakt. Zeker elf van hen zijn veroordeeld tot de doodstraf. Volgens de organisatie Iran Human Rights Watch zijn zo’n 450 betogers gedood door de Iraanse veiligheidsdiensten. De protestgolf is voor Iran de grootste in jaren en begon na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Die vrouw van Koerdische afkomst stierf in detentie nadat ze door de moraalpolitie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek te los zou dragen. The post Europese landen veroordelen executie van manifestant in Iran: ‘grenzeloze minachting voor de mensheid’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 40. Hoe een Antwerpse straatjongen ‘de sheriff van IS’ werd (25/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Een volksjury moet vanaf dinsdag oordelen over het lot van een sheriff. De Antwerpse Syriëstrijder Hicham Chaib (40), die in Syrië opklom binnen de religieuze politie van IS, staat in Antwerpen terecht voor moord. Al zal hij zelf niet aanwezig zijn. Niemand weet waar hij verblijft en of hij zelfs nog leeft.
  [naar artikel]
 41. Acht doden bij mislukte aanval van IS op gevangenis in Syrië (26/12/2022 - Knack)
  In Syrië zijn acht mensen omgekomen bij een mislukte aanval van terreurgroep Islamitische Staat (IS) op een hoofdkwartier van de Koerdische strijdkrachten, waar ook jihadisten gevangengehouden worden. Het gaat om zes leden van de Koerdische veiligheidstroepen en twee jihadisten, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (OSDH). ‘Het doelwit van de jihadisten was de militaire veiligheidsgevangenis, waarin ongeveer 900 jihadisten worden vastgehouden’, verklaart Rami Abdel Rahman, de directeur van OSDH. Het Koerdische autonome bestuur bevestigde dat zes leden van de Koerdische veiligheidstroepen zijn gedood. De aanval die plaatsvond in Raqqa, de voormalige ‘hoofdstad’ van IS, is opgeëist door de terreurgroep. In een verklaring op de berichtendienst Telegram zei IS dat de groep de aanval uitvoerde uit ‘wraak voor moslimgevangenen’. De terreurgroep pleegt ondanks de val van het kalifaat in 2017 in Irak en in 2019 in Syrië nog steeds aanslagen via slapende cellen in beide landen. The post Acht doden bij mislukte aanval van IS op gevangenis in Syrië appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 42. Dit zijn de kinderen van Al Qaida: nakomelingen van jihadisten worstelen met hun terugkeer naar moslimlanden (03/11/2021 - De Morgen)
  Wat de ‘Syriëstrijders’ zijn voor België, zijn de ‘moedjahedien’ voor landen als Egypte: geradicaliseerde jonge moslims die 40 jaar geleden naar Afghanistan trokken als jihadist. Hun kinderen groeiden op in Al Qaida-kampen. Nu zoeken zij moeizaam hun plek in het land dat hun ouders verlieten. Dit is hun verhaal.
  [naar artikel]
 43. Geen geld en geen erkenning: hoe levensvatbaar is het Islamitisch Emiraat van Afghanistan? (01/09/2021 - De Morgen)
  Met het vertrek van de laatste Amerikaanse militairen uit Afghanistan, is voor de taliban de weg vrij om een eigen staat te stichten. Zal hen dat lukken? Hebben ze voldoende financiële middelen om de economie aan te jagen?
  [naar artikel]
 44. “Enorme toename van aantal executies in Iran”: ngo’s telden vorig jaar 582 geëxecuteerde mensen (13/04/2023 - Het Belang van Limburg)
  Vorig jaar zijn in Iran 582 mensen geëxecuteerd. Dat is een stijging van 75 procent in vergelijking met 2021, hekelen twee ngo’s, Iran Human Rights (IHR) en de Franse Ensemble contre la peine de mort (ECPM). Ze noemen het Iraanse regime een “moordmachine”, die erop gericht is “angst in te boezemen”.
  [naar artikel]
 45. Syrië-expert in Vranckx & Byloo: "Regime van Assad blijft overeind door drugshandel" (22/01/2023 - VRT NWS)
  Captagon, het prestatiebevorderende medicijn dat vroeger in ons land wel eens werd gebruikt door blokkende studenten, doet vandaag het nachtleven in het Midden-Oosten draaien én houdt het Syrische regime van president Assad in leven. Maar ook in de Antwerpse haven worden steeds meer ladingen Captagon onderschept. Hoe zorgde dit M&M-achtig pilletje ervoor dat Syrië uitgroeide tot een heuse narcostaat en moeten we ook bij ons vrezen voor een nieuwe verslavingsproblematiek? Journaliste en Syrië-expert Fernande van Tets geeft een antwoord op die vragen in de nieuwste aflevering van Vranckx & Byloo. Beluister de podcast hier of op VRT MAX.
  [naar artikel]
 46. EU straft Syriërs voor miljardensmokkel van ‘jihaddrug’ (24/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Unie legt een aantal Syriërs strafmaatregelen op voor de grootscheepse handel in de drug captagon. Ze zouden jaarlijks voor miljarden euro’s aan de speed-achtige pillen naar het buitenland smokkelen.
  [naar artikel]
 47. Massale solidariteit voor Oekraïne, waarom niet voor Syrië of Afghanistan? (01/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De solidariteit die wordt betuigd voor Oekraïne is van ongezien. Massaal veel burgers komen de straat op uit protest tegen de oorlog, mensen stellen hun huizen open voor vluchtelingen, de NMBS biedt gratis treintickets,... Maar er klinkt intussen ook heel wat kritiek. De mate solidariteit zagen we niet voor de migranten uit Syrië of Afghanistan.
  [naar artikel]
 48. ‘Kattenman van Aleppo’ redde honderden kattenlevens tijdens Syrische Burgeroorlog, nu haalt hij ook katten vanonder het puin na de aardbevingen in Syrië (31/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De ‘Kattenman van Aleppo’ redde door de jaren heen honderden katten uit noodsituaties in Syrië. Hij begon zijn reddingsacties tijdens het begin van de Syrische Burgeroorlog in 2011 en zet die acties nu ook verder in het rampgebied van de aardbevingen in Syrië begin februari. Met zijn team van zes redde hij al meer dan veertig gewonden katten in de buurt van Aleppo. “Dieren hebben ons altijd nodig”, klinkt het bij de ‘Kattenman’.
  [naar artikel]
 49. Betogingen in Iran voor én tegen het regime (30/12/2017 - Knack)
  Na twee dagen van betogingen tegen de gestegen prijzen in Iran, zijn zaterdag tienduizenden voorstanders van het regime in Teheran en elders in Iran de straat opgetrokken.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy