De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

‘Zien drinken, doet drinken: er schuilt veel te weinig “actie” in het nationaal actieplan rond alcohol’

Knack

24/11/2022 - 10:57

Vlaamse jongeren hebben dorst. 83% van onze zestienjarigen dronk ooit al alcohol en 27% minderjarigen geeft aan regelmatig te drinken. En hoe ouder, hoe meer het glas wordt geheven. Rekken we het begrip ‘jeugd’ wat uit van zestien tot dertig jaar zien we dat 25% wekelijks of vaker aan bingedrinken doet: vier glazen voor vrouwen, […] The post ‘Zien drinken, doet drinken: er schuilt veel te weinig “actie” in het nationaal actieplan rond alcohol’ appeared first on Knack.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Alcoholgebruik in ‘Thuis’ en ‘Familie’ is met een derde gedaald: “We zagen in dat er te veel gedronken werd” (04/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Laat u deze maand ook de alcohol staan voor Tournée Minerale? Dan krijgt u daarbij geen steun van de personages in ‘Thuis’ en ‘Familie’, want daar worden nog steeds wijntjes en biertjes gedronken. Maar wel mínder dan vroeger. De makers stuurden stevig bij nadat een onderzoek uitwees dat er te veel alcohol werd getoond in de reeks. “Want zien drinken, doet drinken.” Dat gedrag aanpassen was echter niet makkelijk. “Het verschil tussen een cocktail en mocktail, dat zie je niet op het scherm.”
  [naar artikel]
 2. Hoe gezond is ‘mindful drinken’? “Alcohol is te vaak vanzelfsprekend” (17/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Luis Felber, muzikant maar tegenwoordig vooral bekend als mijnheer Lena Dunham, getuigt in The New York Times hoe hij ‘bewust’ alcohol drinkt. Daar zit wat in, bevestigen experts. “Drinken mag niet banaal binnenkappen worden.”
  [naar artikel]
 3. 3 experts over wat alcohol doet met lever, huid en psyche. “Jongeren worden dommer door overmatig drinken” (03/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Deze maand is ‘Sober October’, voor veel mensen een periode waarin ze dertig dagen lang alcohol mijden. Niet nodig, denk jij misschien, want: ‘Ik drink maar af en toe.’ Gevaarlijk, zeggen experts, want zelfs bij een sociale of sporadische drinker tekenen die paar glazen je figuur, huid, organen, en brein. Een toxicoloog, leverspecialist en medisch socioloog overlopen álle effecten van alcohol. “Vrouwen die drinken hebben een vijfde meer kans om borstkanker te ontwikkelen.”
  [naar artikel]
 4. 3 experts over álle gevolgen van alcohol op je lichaam. “Je maakt chronisch te veel van het stresshormoon cortisol aan” (03/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Deze maand staat gekend als ‘Sober October’, voor veel mensen een periode waarin ze dertig dagen lang niet drinken. Niet nodig, denk jij misschien, want: ‘Ik drink maar af en toe.’ Gevaarlijk, zeggen experts, want zelfs bij een sociale of sporadische drinker tekenen die paar glazen je figuur, huid, vruchtbaarheid, organen, en brein. Een toxicoloog, leverspecialist en medisch socioloog overlopen álle effecten van alcohol. “Vrouwen die alcohol drinken hebben een vijfde meer kans om borstkanker te ontwikkelen.”
  [naar artikel]
 5. 9 inzichten die uw kijk op alcohol veranderen: ‘Matig drinken is ook gevaarlijk, maar dat willen mensen niet weten’ (03/02/2022 - De Morgen)
  Wat doet 66 dagen zonder alcohol met een mens? Hoe riskant is dat glaasje te veel voor onze hersenen? En welke opties zijn er voor de niet-drinker? We zetten negen recente inzichten over alcohol op een rijtje. ‘Mensen willen het gewoon niet weten, ze willen drinken.’
  [naar artikel]
 6. Influencers alcohol zien drinken op Instagram doet drinken (04/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  In een onderzoek dat is gepubliceerd op Frontiers in psychology waarschuwen Nederlandse wetenschappers dat jongeren door Instagram-posts kunnen worden aangezet om (meer) te drinken.
  [naar artikel]
 7. Als alcohol een routine wordt: ‘Ik probeer ‘bewust’ te drinken’ (16/10/2021 - De Morgen)
  Luis Felber, muzikant maar tegenwoordig vooral bekend als mijnheer Lena Dunham, getuigt in The New York Times hoe hij ‘bewust’ alcohol drinkt. Daar zit wat in, bevestigen experts. ‘Drinken mag niet banaal binnenkappen worden.’
  [naar artikel]
 8. “Onderzoek leert dat zo’n 780.000 Vlamingen riskant veel drinken”: ex-verslaafde en expert bespreken de gevaren van alcohol (28/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  We drinken allemaal wel eens een glas, soms ook eentje te veel. In onze samenleving gaat alcohol hand in hand met leuke en sociale gelegenheden. Maar de grens tussen gelegenheid en afhankelijkheid is soms erg dun. “Ons beeld van een alcoholist als verslaafde, trillende en stinkende nietsnut is fout.” We spraken met Michael Niclaus (ex-alcoholverslaafde) en Tom Evenepoel (Druglijn) over de gevaren van alcohol, alcoholproblemen en verslaving.
  [naar artikel]
 9. 3 BV’s over de reden waarom ze nooit alcohol drinken: “In de plaats van een tooghanger die tot in de late uurtjes Leffe dronk, ben ik nu een fervente sporter” (12/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Van Dry January tot Tournée Minérale: de initiatieven om gedurende en maand alcohol te drinken schieten als paddenstoelen uit de grond. Voor Axl Peleman, Meyrem Almaci en Bart De Wever is het daarentegen élke maand een alcoholvrije maand. Waarom besloten deze BV’s om alcohol aan de kant te schuiven, welk effect heeft dit op hun lichaam en wat drinken ze dan op events zoals een receptie? “Ik dronk geen glas, ik dronk een fles.”
  [naar artikel]
 10. “Gevolgen van sociaal drinken worden onderschat”: prof bespreekt het effect van langdurig en veel drinken op ons lichaam (24/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Flip Kowlier (45) deelde afgelopen week dat hij al 10 jaar geen alcohol meer drinkt. “Ik deed dat namelijk veel te graag. En ik kon het té goed!”, schrijft de West-Vlaamse zanger. Hoewel alcoholgebruik nog altijd sterk is ingeburgerd in onze samenleving, beslissen steeds meer mensen om te stoppen of minderen met drinken. Wij vroegen aan prof huisartsengeneeskunde Bert Aertgeerts (KU Leuven) naar de effecten van alcohol op je lichaam, op lange en korte termijn. En wanneer is alcoholschade onomkeerbaar?
  [naar artikel]
 11. “We zien dat mensen die later afhankelijk worden van alcohol vroeg begonnen zijn”: prof bespreekt het effect van langdurig en veel drinken op ons lichaam (24/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Flip Kowlier (45) vierde afgelopen week op Instagram dat hij al 10 jaar geen alcohol meer drinkt. “Ik deed dat namelijk veel te graag. En ik kon het té goed!”, schrijft de West-Vlaamse zanger. Hoewel alcoholgebruik nog altijd sterk is ingeburgerd in onze samenleving, beslissen steeds meer mensen om te stoppen of minderen met drinken. Wij vroegen aan prof huisartsengeneeskunde Bert Aertgeerts (KU Leuven) naar de effecten van alcohol op je lichaam, op lange en korte termijn. En wanneer is alcoholschade onomkeerbaar?
  [naar artikel]
 12. “We zien dat mensen die later afhankelijk worden van alcohol vroeg begonnen zijn”: prof bespreekt het effect van langdurig en veel drinken op ons lichaam (24/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Flip Kowlier (45) vierde afgelopen week op Instagram dat hij al 10 jaar geen alcohol meer drinkt. “Ik deed dat namelijk veel te graag. En ik kon het té goed!”, schrijft de West-Vlaamse zanger. Hoewel alcoholgebruik nog altijd sterk is ingeburgerd in onze samenleving, beslissen steeds meer mensen om te stoppen of minderen met drinken. Wij vroegen aan prof huisartsengeneeskunde Bert Aertgeerts (KU Leuven) naar de effecten van alcohol op je lichaam, op lange en korte termijn. En wanneer is alcoholschade onomkeerbaar?
  [naar artikel]
 13. Slimme mensen drinken meer alcohol (08/08/2018 - Metro)
  Alcohol is de duivel, zo zegt je mama altijd. Je hersencellen sterven ervan af en onder invloed doe je domme dingen. Nu kan het zijn dat jij als fervente drinker daar best wel tegen kan. Slimme mensen zouden namelijk meer alcohol drinken. Uit een onderzoek aan het Centre for Longitudinal Studies blijkt dat slimme mensen graag wat dieper in het glas kijken. De wetenschappers hebben zo’n 6.000 proefpersonen uitgenodigd. De deelnemers die goede punten behaalden op school, drinken nu meer alcohol dan hun collega’s die het minder goed deden op school. Slimme mensen drinken ook steeds meer naarmate ze ouder worden. Ze zijn wel beter in het doseren en drinken dus minder in één keer. een belangrijke kanttekening is wel dat het omgekeerde niet geldt. Van veel alcohol te drinken word je allebehalve slimmer! Schol! Bron: P-magazine Lees ook: Mensen die geen alcohol drinken, lopen meer risico op dementie Het bericht Slimme mensen drinken meer alcohol verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. ‘Ik zie de transformatie elke dag in mijn praktijk’: dokter legt uit wat 66 dagen niet drinken met u doet (08/11/2021 - De Morgen)
  Alcohol is gif, benadrukt dokter Sigrid Sijthoff. Toch schreef ze een zelfhulpboek voor mensen die níét willen stoppen met drinken: ‘Onze hersenen zijn niet bestand tegen de verleidingen van het moderne leven.’
  [naar artikel]
 15. Hype of blijver: hoe gezond is ‘mindful drinken’? (16/10/2021 - De Morgen)
  Luis Felber, muzikant maar tegenwoordig vooral bekend als mijnheer Lena Dunham, getuigt in The New York Times hoe hij ‘bewust’ alcohol drinkt. Daar zit wat in, bevestigen experts. ‘Drinken mag niet banaal binnenkappen worden.’
  [naar artikel]
 16. Japanse overheid wil mensen aanmoedigen om meer alcohol te drinken (18/08/2022 - Express)
  Japanse jongeren lijken steeds minder alcohol te drinken dan de vorige generaties. De overheid wil de alcoholconsumptie nu bevorderen en heeft een nationale competitie aangekondigd om ideeën te krijgen om de trend om te keren.  De “sake Viva!”-campagne moet drinken aantrekkelijker maken en de industrie een boost geven. Tijdens de wedstrijd zal aan 20- tot […]
  [naar artikel]
 17. Zij gaan al 50 jaar op kamp zonder alcohol: “Onze bijnaam is Chiro Chocomel” (21/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Alcohol op kamp. Sinds enkele Waalse burgemeesters een alcoholverbod op hun kampplaatsen uitriepen, is het voer voor discussie. Wanneer mag het? Wie mag er drinken én vooral: hoeveel is te veel? De nuchtere of ‘sobere’ jeugdbewegingen zijn een minderheid, maar ze bestaan wel degelijk. “Wij trekken dat zelfs door. Geen smartphones, geen schermen, geen alcohol, geen frisdrank, ...”
  [naar artikel]
 18. Zij gaan al 50 jaar op kamp zonder alcohol: “Onze bijnaam is Chiro Chocomel” (21/06/2022 - Het Nieuwsblad)
  Alcohol op kamp. Sinds enkele Waalse burgemeesters een alcoholverbod op hun kampplaatsen uitriepen, is het voer voor discussie. Wanneer mag het? Wie mag er drinken én vooral: hoeveel is te veel? De nuchtere of ‘sobere’ jeugdbewegingen zijn een minderheid, maar ze bestaan wel degelijk. “Wij trekken dat zelfs door. Geen smartphones, geen schermen, geen alcohol, geen frisdrank, ...”
  [naar artikel]
 19. Sober October’: 3 experts over alle effecten van alcohol op ons lijf. “Je ziet er grauw en bleek uit” (03/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Deze maand is ‘Sober October’, voor veel mensen een periode waarin ze dertig dagen lang alcohol mijden. Niet nodig, denk jij misschien, want: ‘Ik drink maar af en toe.’ Gevaarlijk, zeggen experts, want zelfs bij een sociale of sporadische drinker tekenen die paar glazen je figuur, huid, organen, en brein. Een toxicoloog, leverspecialist en medisch socioloog overlopen álle effecten van alcohol. “Vrouwen die drinken hebben een vijfde meer kans om borstkanker te ontwikkelen.”
  [naar artikel]
 20. Zeven op de tien jongvolwassenen pilsen geregeld in: “Prijs speelt een grote rol, jongeren moeten veel neertellen op café” (14/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  70% van de tieners pilst in voor ze naar het feestje gaan en vooral: ze drinken te veel. Een zorgwekkende trend, vinden ook de experts. Zij zijn blij dat er in Balen iets aan gedaan wordt, met het idee van de sobercoins. “Al blijft het een gek idee dat je als beloning op het feestje wél veel alcohol mag drinken.”
  [naar artikel]
 21. Studentenverenigingen passen dooprituelen aan: “Geen zwijnerij, geen schachtenverkoop en niet verplicht alcohol drinken” (05/10/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Heel wat Antwerpse studentenverenigingen hebben hun dooprituelen grondig herdacht en kiezen voor een ‘moderne’ doop zonder schachtenverkoop en zonder de verplichting om alcohol te drinken. “We hebben gemerkt dat studenten sinds de dood van Sanda Dia een afkeer hebben van traditionele dopen”, zegt Kate Bervoets van de Antwerpse studentenclub Eligia, vroeger berucht voor zijn zware dopen. “Dit jaar focussen we op het groepsgevoel, zonder vernederingen en viezigheden.”
  [naar artikel]
 22. "Er is geen schroom: alcohol drinken is nog altijd ontzettend cool" (23/11/2016 - De Redactie)
  "De meeste jongeren drinken minder dan vroeger, maar als ze drinken, drinken ze massaal door", zegt Karolien Debecker, presentator bij MNM.
  [naar artikel]
 23. Kunnen mannen écht beter tegen alcohol dan vrouwen en helpt het om tussendoor water te drinken: feiten en fabels over drinken en rijden (07/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  In het hele land organiseert de federale wegpolitie van vrijdag 18 uur tot maandag 6 uur het “weekend zonder alcohol achter het stuur”. Bestuurders kunnen dus overal alcoholcontroles verwachten. Niet drinken is best van al. Als je het toch doet, hou dan het alcoholpercentage in je bloed best onder de 0,5 promille. Dat zijn drie pinten voor een man en twee voor een vrouw. Of is dat een mythe? Toxicoloog Jan Tytgat houdt tien mythes over drinken en rijden tegen het licht.
  [naar artikel]
 24. Te veel alcohol drinken is slecht voor je botten (01/07/2018 - Metro)
  Dat te veel drinken niet gezond is, weten we allemaal. Maar Amerikaans onderzoek heeft nu ontdekt dat alcohol slecht is voor de botten, vooral bij tienermeisjes. Het onderzoek van de Loyola Marymount University werd uitgevoerd bij 87 Amerikaanse studentes tussen 18 en 20 jaar. Daaruit blijkt dat vrouwen die in hun tienerjaren meer dan twee keer per maand flink doorzakten of aan ‘binge drinking’ deden, minder botmassa hebben in hun ruggengraat. Beperkte ontwikkeling Voorgaand onderzoek heeft het verband tussen alcohol en zwakke botten al aangetoond. Maar dat als tiener te veel drinken een grote impact heeft, was nog niet geweten. “Bij vrouwen zijn de botten pas vanaf 20 tot 25 jaar volledig volgroeid”, aldus hoofdonderzoeker Joseph LaBrie. “Door in je jeugd veel te drinken, kan de botmassa zich niet volledig ontwikkelen.” Het is voor de onderzoekers nog niet helemaal duidelijk wat alcohol precies met je lichaam doet. Wat ze wel weten is dat de stoffen die in het goedje zitten een nadelig effect hebben op calcium, wat cruciaal is voor botten. Lees ook : Alcohol op sociale media zet aan tot meer drinken Het bericht Te veel alcohol drinken is slecht voor je botten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Zesde editie Tournée Minérale start vandaag: wie drinkt in februari ook geen alcohol? (01/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De zesde editie van Tournée Minérale gaat vandaag van start. De campagne roept iedereen op om in februari een maand lang geen alcohol te drinken. De rode draad is dit keer ‘vrijheid’. “Door eens even niet te drinken, werk je aan je gevoel van vrijheid”, aldus het Vlaams expertisecentrum voor alcohol (VAD) en De Druglijn, die achter het initiatief zitten.
  [naar artikel]
 26. “Alcohol zorgde voor conflicten." Actrice Cathérine Kools stopte met drinken, veel Belgen doen hetzelfde (21/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Alcohol is alomtegenwoordig: we drinken een glas als we iets vieren en klinken net zo goed bij tegenslagen. Toch kiest een groeiend aantal mensen voor een nuchter leven, nu steeds meer bekende koppen het voorbeeld geven — van Brad Pitt tot voormalig ‘Familie’-actrice Cathérine Kools. Zij vertelt welk effect dat op haar leven had, en deelt 3 gouden tips om te stoppen of minderen. “Toen ik dronk, deed ik veel dingen die niet klopten. Niet iedereen waar je het gezellig mee hebt op café hoeft jouw vriend te worden.”
  [naar artikel]
 27. “Veel mensen zien alcohol pas als een probleem wanneer er sprake is van verslaving”: expert en ex-verslaafde vertellen over alcoholproblemen (28/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  We drinken allemaal wel eens een glas, soms ook eentje te veel. In onze samenleving gaat alcohol hand in hand met leuke en sociale gelegenheden. Maar de grens tussen gelegenheid en afhankelijkheid is soms erg dun. “Ons beeld van een alcoholist als verslaafde, trillende en stinkende nietsnut is fout.” We spraken met Michael Niclaus (ex-alcoholverslaafde) en Tom Evenepoel (Druglijn) over de gevaren van alcohol, alcoholproblemen en verslaving.
  [naar artikel]
 28. Sporters drinken meer alcohol, dan niet-sporters (26/09/2017 - VRT NWS)
  Sporters zijn eerder geneigd om meer dan de aanbevolen hoeveelheid alcohol te drinken, dan niet-sporters, dat blijkt uit een nationaal onderzoek in Wales.
  [naar artikel]
 29. Alcoholverbod in Wallonië? Deze scoutsgroep blijft al 40 jaar nuchter op kamp: “Aan het kampvuur drinken we thee. Of eens een glas melk” (29/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vier Waalse gemeenten zagen zich genoodzaakt om een alcoholverbod af te kondigen voor de kamperende jeugdbewegingen na eerdere overlast. De scouts van Beringen zouden ze daar maar wat graag zien komen: zij drinken nooit alcohol in uniform, en vinden dat de normaalste zaak ter wereld. Al 40 jaar gaan zij nuchter op kamp. “Pintje aan het kampvuur? Wij drinken koffie of thee. Of eens een glas melk.”
  [naar artikel]
 30. Ex-premier: “Poolse vrouwen hebben te weinig kinderen want ze drinken te veel” (06/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Polen hebben te weinig kinderen want ze drinken te veel, met name jonge vrouwen. Dat verklaarde Jaroslaw Kaczynski, voormalig premier van Polen en voorzitter van de nationalistische en conservatieve partij PiS. Hij kreeg voor zijn uitlatingen heel wat kritiek, van oppositie en onafhankelijke media.
  [naar artikel]
 31. ‘De meesten hoeven niet volledig te stoppen met drinken, maar moeten wel hun gewoontes aanpassen’ (01/02/2022 - De Morgen)
  Februari is de maand om het glas af te zweren. Elk jaar neemt ongeveer een op de vijf volwassen Vlamingen deel aan Tournée Minérale. Arts Sigrid Sijthoff schreef het boek Proost! voor mensen die eigenlijk te veel alcohol drinken. ‘Het is leuk en onschuldig, zolang je maar weet wanneer je moet stoppen.’
  [naar artikel]
 32. Tien Duvels op een avond: hoezo, een probleem? (05/04/2019 - De Morgen)
  Studenten drinken en vaak drinken ze erg veel. Excessief zuipen of binge drinking hoort nu eenmaal bij de studentencultuur, heet het vergoelijkend. Maar is het wel zo normaal dat honderden jongeren zich een paar keer per week laveloos drinken? 'Het probleem is niet dat sommigen elke dag zes pinten drinken', stelt Ilse Bernaert van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD). 'De kwestie is dat niemand dat abnormaal vindt.'
  [naar artikel]
 33. Russen drinken veel minder alcohol, en dat hebben ze te danken aan Poetin (01/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Russen drinken minder alcohol. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tussen 2003 en 2016 is het alcoholgebruik in...
  [naar artikel]
 34. Britney Spears drinkt voor het eerst in 14 jaar een glas champagne. Slim drinken: zo hou je je alcoholgebruik onder controle (16/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  Veertien jaar lang mocht Britney geen drup alcohol drinken. Dit weekend vierde ze haar vrijheid met een glaasje champagne. Hoe groot is de kans dat Britney na dat ene glas hervalt in haar oude gewoontes? Bestaat er zoiets als gecontroleerd drinken? Wij vroegen het dokter Sigrid Sijthoff, oprichter van de verslavingszorginstelling ‘Kick your habits’ en auteur van het boek ‘Proost!’
  [naar artikel]
 35. Waarom u vanaf nu 66 dagen moet stoppen met drinken: ‘Hou vol, het leven wordt alleen maar leuker’ (08/11/2021 - De Morgen)
  Alcohol is gif, benadrukt dokter Sigrid Sijthoff. Toch schreef ze een zelfhulpboek voor mensen die níét willen stoppen met drinken: ‘Onze hersenen zijn niet bestand tegen de verleidingen van het moderne leven.’
  [naar artikel]
 36. Alcoholcoach: 'Onze politici drinken zélf te graag alcohol' (04/01/2018 - Knack)
  'Alcohol is een harddrug, en toch trainen Belgen zichzelf om zo veel mogelijk te kunnen drinken', zegt alcoholcoach Michael Niclaus (debestebeslissing.be). 'Gelukkig is er dankzij Tournée Minérale stilaan meer bewustwording.'
  [naar artikel]
 37. Ex-premier Kaczynski: “Poolse vrouwen hebben te weinig kinderen want ze drinken te veel” (06/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Polen hebben te weinig kinderen want ze drinken te veel, met name jonge vrouwen. Dat verklaarde Jaroslaw Kaczynski, voormalig premier van Polen en voorzitter van de nationalistische en conservatieve partij PiS. Hij kreeg voor zijn uitlatingen heel wat kritiek, van oppositie en onafhankelijke media
  [naar artikel]
 38. Mag een fietser meer alcohol drinken dan een automobilist? (07/01/2020 - De Standaard)
  ‘De fietser met een glaasje te veel op is niet het probleem’, vindt Groen. Ook Open VLD beoordeelt drinken en fietsen minder streng dan drinken en autorijden. Voor verkeersveiligheidsinstituut Vias en politierechters ‘is dronken sturen, dronken sturen. Punt.’
  [naar artikel]
 39. Professor huisartsengeneeskunde Bert Aertgeerts: “Mensen die te veel alcohol drinken hebben geen probleem, ze zijn het probleem” (04/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  We worden steeds zwaarder, maar drinken en roken minder, zo maakte een studie begin deze week bekend. Toch blijft alcohol in het verkeer een...
  [naar artikel]
 40. Veerle uit ‘Blind getrouwd’ gaat door zware periode met dochtertje: “Elke dag vraag ik me af: ‘Gaat ze vandaag kunnen eten?’” (13/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Weinig ouders spreken erover, maar ‘flesweigering’ is een probleem waar best veel baby’s last van hebben. Dat taboe wil Veerle Van den Eynde (40), die we kennen uit het tweede seizoen van ‘Blind getrouwd’, nu doorbreken. Ook haar dochtertje Noé (5 maanden) slaagde er maandenlang niet in om van het flesje te drinken. “Noé wil wel, maar het lukt haar niet. Dat is zo frustrerend”, vertelt ze aan ‘Dag Allemaal’.
  [naar artikel]
 41. Tom Helsen is gestopt met drinken: “Ik wil het goede voorbeeld geven” (03/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Hij kon jarenlang een drankje wel smaken, maar Tom Helsen (45) heeft alcohol definitief afgezworen. De Vlaamse singer-songwriter nam die beslissing na het plotse overlijden van z’n kameraad Geert Maris, de frontman van Nona Mez. “Alcohol verwoest levens en maakt slechte gevoelens nog slechter”, motiveert Tom z’n beslissing op Facebook. “Voor mij is het voorbij.”
  [naar artikel]
 42. Bereken hier hoeveel glazen alcohol jij mag drinken als je met de wagen bent (22/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Uiteraard is het beter van helemaal niets te drinken als je met de wagen bent. Ondanks campagnes als ‘Een échte BOB heeft nul op’ nemen nog altijd heel wat bestuurders het risico om met alcohol in het bloed achter het stuur te kruipen. Zo telt bijna de helft van de Vlaamse automobilisten (42 procent) hoeveel glazen ze mogen drinken om onder de wettelijke limiet van 0,5 promille te duiken. “De helft van de Vlamingen denkt ook dat je als bestuurder twee glazen alcohol mag drinken, maar dat klopt niet voor iedereen”, zegt Stef Willems van Vias. “Veel hangt af van het geslacht en gewicht van de bestuurder, het soort drank en aan welk tempo je drinkt.”
  [naar artikel]
 43. Wordt ‘sociaal drinken’ onderschat? Prof legt uit wat het effect is van langdurig en veel alcohol drinken op ons lichaam (27/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In onze samenleving is alcoholgebruik nog steeds sterk ingeburgerd, met alle gevolgen van dien. Heel wat dodelijke ongevallen gebeuren onder invloed van drank, en alcoholverslaving heeft een zware impact op de gezondheid en omgeving van de gebruikers. Zanger Bart Herman (63) vertelde HLN over zijn alcoholverslaving. Wij vroegen aan prof huisartsengeneeskunde Bert Aertgeerts (KU Leuven) naar de effecten van drinken op je lichaam, op lange en korte termijn. En wanneer is alcoholschade onomkeerbaar?
  [naar artikel]
 44. Woonzorgcentra luiden alarmbel: rusthuisbewoners drinken te veel (26/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Bewoners van woonzorgcentra gebruiken niet alleen te veel medicatie, steeds meer ouderen drinken ook alcohol. Dat blijk uit een bevraging van het Vlaams experticsecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) waarvan de resultaten gepubliceerd zijn op de gespecialiseerde website Sociaal.Net. De Vlaamse rusthuizen worstelen duidelijk met het het overmatige drank- en geneesmiddelengebruik.
  [naar artikel]
 45. Woonzorgcentra luiden alarmbel: rusthuisbewoners drinken te veel (26/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Bewoners van woonzorgcentra gebruiken niet alleen te veel medicatie, steeds meer ouderen drinken ook alcohol. Dat blijk uit een bevraging van het Vlaams experticsecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) waarvan de resultaten gepubliceerd zijn op de gespecialiseerde website Sociaal.Net. De Vlaamse rusthuizen worstelen duidelijk met het het overmatige drank- en geneesmiddelengebruik.
  [naar artikel]
 46. Woonzorgcentra luiden alarmbel: rusthuisbewoners drinken te veel (26/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  Bewoners van woonzorgcentra gebruiken niet alleen te veel medicatie, steeds meer ouderen drinken ook alcohol. Dat blijk uit een bevraging van het Vlaams experticsecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) waarvan de resultaten gepubliceerd zijn op de gespecialiseerde website Sociaal.Net. De Vlaamse rusthuizen worstelen duidelijk met het het overmatige drank- en geneesmiddelengebruik.
  [naar artikel]
 47. Voor u in de wijn vliegt dit weekend: hier zijn 9 inzichten over alcohol die uw leven kunnen veranderen (03/02/2022 - De Morgen)
  Wat doet 66 dagen zonder alcohol met een mens? Hoe riskant is dat glaasje te veel voor onze hersenen? En welke opties zijn er voor de niet-drinker? We zetten 9 recente inzichten over alcohol op een rijtje. ‘Mensen willen het gewoon niet weten, ze willen drinken.’
  [naar artikel]
 48. Al 50.000 Belgen drinken in februari geen alcohol (24/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Al meer dan 50.000 Belgen nemen in februari deel aan Tournée Minérale. Dat wil zeggen dat ze zich engageren om een hele maand lang geen druppel alcohol te drinken. “We hadden er vooraf op gerekend dat de actie zou aanslaan, maar het uiteindelijke succes is op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend”, klinkt het bij de organisatoren.
  [naar artikel]
 49. “Drinken jullie soms alcohol?” Tien moslima’s geven eerlijk antwoord in ‘Durf Te Vragen’ (24/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vanavond ontvangt Siska Schoeters tien moslima’s in ‘Durf Te Vragen’, die eerlijk antwoorden op de vragen van nieuwsgierige mensen. “Drinken jullie...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy