De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Gaat EU Hongarije op de vingers tikken? Europese Commissie overweegt om subsidiekraan dicht te draaien

Express

24/11/2022 - 11:59

De Europese Commissie zal mogelijk de subsidiekraan naar Hongarije dichtdraaien, omdat het land er maar niet in slaagt maatregelen te nemen om de corruptie aan te pakken. De essentie: Volgens verschillende media, waaronder Bloomberg en Politico, wil de EU zo’n 7,5 miljard euro aan fondsen weerhouden. Achter de schermen: Ook het feit dat premier Viktor […]


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Europa dreigt subsidiekraan naar Hongarije dicht te draaien: 7,5 miljard euro op de helling (19/09/2022 - Express)
  Het geduld van de Europese Unie met Hongarije – en premier Viktor Orbán – lijkt stilaan op te raken. De Europese Commissie wil nu maatregelen nemen om zo’n 7,5 miljard euro aan subsidies op te schorten.  Dat doet de Commissie om Hongarije te dwingen iets te doen aan de corruptie en de fraude in het […]
  [naar artikel]
 2. Europese Commissie waarschuwt Hongarije over discriminerende grensmaatregelen (01/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie gaat Hongarije op de vingers tikken. Tegen de achtergrond van het oprukkende coronavirus heeft de regering van premier Viktor...
  [naar artikel]
 3. EU-Commissie tikt Hongarije op de vingers over hogere brandstofprijzen voor buitenlanders (15/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie heeft een inbreukprocedure geopend tegen Hongarije omdat het land enkel kortingen op brandstoffen aanbiedt aan voertuigen met een Hongaarse nummerplaat. Dat heeft de Commissie vrijdag medegedeeld.
  [naar artikel]
 4. "Europese Commissie overweegt prijsplafond voor producenten van stroom uit zon en wind” (01/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie overweegt stroomproducenten die niet op gas draaien te laten meebetalen aan maatregelen die de energierekening voor burgers betaalbaar moeten houden. Bedrijven die met zonnepanelen, windmolens of kerncentrales elektriciteit opwekken, zouden daarbij gebonden zijn aan een prijsplafond, melden persbureau’s Reuters en dpa op basis van een document van de Europese Commissie.
  [naar artikel]
 5. Europese Commissie start inbreukprocedures tegen Hongarije wegens anti-homowetgeving, ook Polen op de vingers getikt (15/07/2021 - VRT NWS)
  De Europese Commissie start twee inbreukprocedures tegen Hongarije: omwille van de omstreden nieuwe wet die het verbiedt om in het bijzijn van kinderen over homoseksualiteit te praten én omdat een Hongaarse uitgever veroordeeld werd nadat hij een kinderboek had gepubliceerd over twee ouders van hetzelfde geslacht. Ook Polen wordt op de vingers getikt door de Europese “regering”, omdat het te weinig info geeft over de zogenoemde homovrije zones in het land.
  [naar artikel]
 6. Europese Commissie lanceert rechtsstaatprocedure tegen Hongarije (05/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie gaat tegen Hongarije de procedure opstarten die het mogelijk maakt om de toekenning van Europese fondsen te koppelen aan het respect voor de rechtsstaat. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen aangekondigd in het Europees Parlement.
  [naar artikel]
 7. EU-Commissie tikt België op de vingers vanwege agressieve fiscale planning bedrijven (06/03/2018 - Knack)
  De Europese Commissie zal woensdag België en zes andere EU-lidstaten op de vingers tikken omdat ze het voor bedrijven makkelijk maken om via een agressieve fiscale planning belastingen te ontwijken.
  [naar artikel]
 8. Europese Commissie meest kritisch voor Polen en Hongarije in rapport over rechtsstaat (14/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Polen en Hongarije hebben van de Europese Commissie de meeste kritiek gekregen in haar rapport over de toestand van de rechtsstaat in de 27 EU-lidstaten. Warschau en Boedapest worden op de vingers getikt omdat de rechterlijke macht in beide landen onder druk staat, de mediavrijheid allesbehalve gegarandeerd is, de democratie met de voeten getreden wordt en de anticorruptiemaatregelen te weinig voorstellen.
  [naar artikel]
 9. Europese primeur: Commissie start sanctieprocedure om te snoeien in financiering Hongarije (27/04/2022 - Express)
  De Europese Commissie startte woensdag een procedure op die kan leiden tot een significante opschorting van de EU-financiering aan Hongarije. De Commissie meent dat de rechtsstaat in het land systematisch wordt uitgehold. Het stopzetten van de financiering dient als sanctie en als manier om misbruik van de EU-begroting te bestrijden. Primeursanctie De Europese Commissie was […]
  [naar artikel]
 10. Europese Commissie vraagt Polen en Hongarije om uitleg over rechtsstaat (19/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie zal brieven sturen naar Polen en Hongarije, zo is uit Europese bron vernomen. In de brief aan Polen vraagt de Commissie uitleg over de onafhankelijkheid van het gerecht en het respect voor de Europese wetgeving en rechtspraak. In de Hongaarse brief zou de Commissie het hebben over problemen met openbare aanbestedingen, belangenconflicten en corruptie. De twee landen hebben twee maanden de tijd om te antwoorden.
  [naar artikel]
 11. Europese Commissie opent inbreukprocedure tegen Hongarije wegens controversiële ngo-wet (13/07/2017 - Knack)
  Hongarije moet de Europese Commissie tekst en uitleg verschaffen bij de controversiële ngo-wet die vorige maand werd goedgekeurd. Ngo's die financiële steun uit het buitenland ontvangen, moeten zichzelf in al hun publicaties en op websites labelen als 'organisatie met buitenlandse steun', maar dat is volgens de Commissie in strijd met de Europese wetgeving.
  [naar artikel]
 12. Europese Commissie lanceert procedure om geldstroom naar Hongarije af te blokken (05/04/2022 - De Tijd)
  18:37 De EU gaat haar splinternieuwe sanctiemechanisme opstarten tegen Hongarije. Dit instrument koppelt het toekennen van Europese fondsen aan het respect voor de rechtsstaat.
  [naar artikel]
 13. Europese Commissie schort 7,5 miljard euro subsidies aan Hongarije op (18/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie wil 65 procent van een aantal EU-fondsen voor Hongarije opschorten. De sanctie is bedoeld om premier Viktor Orbán te dwingen afdoende maatregelen te treffen tegen de corruptie en fraude in het land met EU-geld. Het gaat ruwweg om 7,5 miljard euro, zegt Eurocommissaris Johannes Hahn (Begroting).
  [naar artikel]
 14. Europees Hof tikt Polen en Hongarije opnieuw op vingers om regels die in strijd zijn met Europees recht (16/11/2021 - VRT NWS)
  Het Europees Hof tikt Polen opnieuw op de vingers omdat een juridische regeling in strijd is met het Europees recht. Ditmaal gaat het om de regeling waardoor de Poolse minister van Justitie rechters naar eigen inzicht kan detacheren. Ook Hongarije wordt weer op de vingers getikt: de Hongaarse verstrenging van de asielwetgeving is strijdig met de Europese regelgeving.
  [naar artikel]
 15. "Flagrante discriminatie": verschillende EU-landen willen actie van Europese Commissie tegen Hongaarse antihomowetgeving (22/06/2021 - VRT NWS)
  Verschillende Europese lidstaten dringen er bij de Europese Commissie op aan om "alle middelen" die ze ter beschikking heeft in te zetten om ervoor te zorgen dat Hongarije het Europese recht naleeft. In een gezamenlijke verklaring veroordelen ze de recente antihomowetgeving in Hongarije. Ze vinden dat als het nodig is, de Commissie naar het Europees Hof van Justitie moet stappen.
  [naar artikel]
 16. Europese Commissie keurt Hongaarse herstelplan goed, maar wil 13 miljard euro steun voorlopig tegenhouden (30/11/2022 - VRT NWS)
  De Europese Commissie heeft het coronaherstelplan van Hongarije goedgekeurd. Daardoor kan het land in principe aanspraak maken op 5,8 miljard euro uit het Europese coronaherstelfonds, maar de Commissie wil dat geld pas vrijgeven als Hongarije een reeks hervormingen heeft doorgevoerd. Ook 7,5 miljard euro aan subsidies uit de meerjarenbegroting wil de Commissie voorlopig tegengehouden. Het voorstel van de Commissie moet nog goedgekeurd worden door de lidstaten.
  [naar artikel]
 17. Europese Commissie geeft Hongarije nog twee maanden om 'antihomowet' te schrappen (02/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie verhoogt de druk op Hongarije om de veelbesproken 'antihomowet' af te schaffen. Ze zette donderdag de laatste stap in de inbreukprocedure vooraleer ze het land voor het Hof van Justitie kan brengen.
  [naar artikel]
 18. Europese Commissie activeert nieuw mechanisme om rechtstaatschendingen van Hongarije tegen te gaan (27/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie heeft woensdag een procedure tegen Hongarije opgestart in het kader van het nieuwe rechtsstaatmechanisme. Dit mechanisme moet de EU-begroting beschermen tegen schendingen van de rechtsstaat door EU-landen. Het is de allereerste keer dat de Commissie naar dit instrument grijpt. De procedure kan resulteren in de gedeeltelijke opschorting van Europese subsidies aan Boedapest.
  [naar artikel]
 19. Europarlement dagvaardt Commissie voor getalm met rechtsstaat (09/06/2021 - De Tijd)
  20:48 De Europese Commissie talmt met financiële sancties tegen landen als Polen en Hongarije die de Europese rechtsstaat tarten. Het Europees Parlement gaat de Commissie daarom voor het EU-Hof van Justitie...
  [naar artikel]
 20. Europese Commissie tikt België op de vingers over begrotingstekort (22/10/2019 - De Morgen)
  De Europese Commissie spoort België in een brief aan meer inspanningen te leveren om het structureel tekort op de begroting terug te dringen. Het is niet de eerste keer dat Europa ons land om die reden op de vingers tikt.
  [naar artikel]
 21. Europese Commissie daagt Hongarije voor EU-Hof over 'antihomowet' (15/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie heeft vandaag beslist om Hongarije voor het Europees Hof van Justitie te dagen omwille van zijn controversiële 'antihomowet', waarmee het voorlichting aan minderjarigen over homo- en transseksualiteit verbiedt.
  [naar artikel]
 22. Verliest Hongarije binnenkort Europese subsidies? Commissie neemt "historische" beslissing en start procedure (27/04/2022 - VRT NWS)
  Gesjoemel met openbare aanbestedingen, fraude en corruptie: als Hongarije er niet tegen optreedt, dreigt het Europese subsidies te verliezen. Na lang wachten heeft de Europese Commissie voor het eerst de gloednieuwe procedure opgestart.
  [naar artikel]
 23. Europese Commissie noemt Pools en Hongaars invoerverbod op Oekraïens graan "onaanvaardbaar" (17/04/2023 - VRT NWS)
  De Europese Commissie vindt de beslissing van Polen en Hongarije om de invoer van Oekraïens graan te verbieden "onaanvaardbaar". Dat liet een woordvoerster van de Commissie weten. Polen en Hongarije willen met de beslissing hun eigen landbouwsector beschermen. Slovakije volgt, ook al zijn dergelijke beslissingen niet aan de lidstaten om te maken. De Europese Commissie benadrukt dat handel een exclusieve bevoegdheid is van de EU.
  [naar artikel]
 24. Europese Commissie blijft 7,5 miljard euro subsidies aan Hongarije blokkeren (30/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie houdt vast aan haar voorstel om 7,5 miljard euro aan Europese subsidies voor Hongarije op te schorten wegens haar bezorgdheden over de rechtsstaat in het land. Wel biedt ze Boedapest eindelijk uitzicht op geld uit het Europese relancefonds, maar ook aan de uitkering van dat geld zijn voorwaarden verbonden.
  [naar artikel]
 25. Orbáns Hongarije kijkt aan tegen forse knip in Europese centen (16/09/2022 - De Tijd)
  20:50 De Europese Commissie blokkeert zondag voor het eerst subsidies aan een lidstaat van de Europese Unie. Het Europees parlement zette Hongarije deze week weg als 'een electorale autocratie'.
  [naar artikel]
 26. De Europese Commissie tikt België op de vingers over begroting (16/11/2016 - Het Nieuwsblad)
  De Europese Commissie meent dat de Belgische ontwerpbegroting voor 2017 het risico loopt de Europese begrotingsregels te overtreden.
  [naar artikel]
 27. Europese Commissie geeft Hongarije nog twee maanden om ‘antihomowet’ te schrappen (02/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Europese Commissie verhoogt de druk op Hongarije om de veelbesproken ‘antihomowet’ af te schaffen. Ze zette donderdag de laatste stap in de inbreukprocedure vooraleer ze het land voor het Hof van Justitie kan brengen.
  [naar artikel]
 28. Europese Commissie eist financiële sancties tegen Hongarije in conflict over asielregels (12/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie heeft het Europese Hof van Justitie verzocht om financiële sancties te nemen tegen Hongarije omdat het land zich weigert te schikken naar een eerder arrest van het Hof over de transitzones voor migranten aan de grens met Servië.
  [naar artikel]
 29. Commissie zet een derde EU-subsidies van Hongarije op ijs (18/09/2022 - De Tijd)
  12:07 De Europese Commissie bevriest ongeveer 7,5 miljard euro EU-subsidies aan Hongarije. Ze zet daarmee voor het eerst een financiële sanctie in tegen een EU-land omwille van corruptie en een falende rech...
  [naar artikel]
 30. Europese ombudsman tikt Commissie op de vingers voor contract met BlackRock (25/11/2020 - Knack)
  De Europese ombudsvrouw tikt de Europese Commissie op de vingers voor een contract met de vermogensbeheerder Blackrock. 'Te veel belangenconflicten', is haar oordeel.
  [naar artikel]
 31. EU-Commissie gaat onderzoeken of Hongaarse anti-holebiwet de Europese wetgeving overtreedt (16/06/2021 - VRT NWS)
  De Europese Commissie gaat onderzoeken of de nieuwe omstreden anti-holebiwet uit Hongarije niet in strijd is met de Europese wetgeving. Dat schrijft Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen op Twitter. De Hongaarse wet verbiedt dat er gepraat wordt over holebi- en transgenders in het bijzijn van minderjarigen. Ook premier De Croo laat weten erg ontstemd te zijn. Hij wil de zaak aankaarten op een Europese ministerraad.
  [naar artikel]
 32. 'Europa overweegt raid op winst ECB' (27/03/2018 - De Tijd)
  19:06 De Europese Commissie overweegt een deel van de winst van de Europese Centrale Bank (ECB) op te eisen voor de Europese pot.
  [naar artikel]
 33. Brussel geeft Hongarije gele kaart (11/04/2019 - De Morgen)
  De Europese Commissie eist dat Hongarije een serie wetten aanpast die in strijd zijn met de EU-regels. Gebeurt dat niet, dan komt Boedapest voor het Europese Hof van Justitie.
  [naar artikel]
 34. Europese Commissie tikt België op de vingers voor slechte luchtkwaliteit (08/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  België krijgt een schriftelijke aanmaning van de Europese Commissie omdat de luchtkwaliteit niet aan de standaarden voldoet. Dat heeft de Commissie...
  [naar artikel]
 35. "Europese Commissie keurt herstelplan Hongarije voorlopig niet goed" (06/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie wil het economisch herstelplan dat Hongarije heeft ingediend, voorlopig niet goedkeuren. Ze zou over te weinig garanties beschikken dat de middelen uit het Europees herstelfonds correct worden besteed. Dat is dinsdag bij EU-bronnen vernomen.
  [naar artikel]
 36. EU op ramkoers met Hongarije (13/04/2019 - De Morgen)
  De Europese Commissie dreigt Hongarije te zullen aanpakken vanwege een aantal maatregelen die 'niet stroken met onze democratische wetten en waarden'. Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Commissie, maakt zich zorgen dat het land zijn zwaar bevochten vrijheid aan het verkwanselen is.
  [naar artikel]
 37. Europese Commissie wil ongeveer 7,5 miljard euro subsidies voor Hongarije opschorten (18/09/2022 - VRT NWS)
  De Europese Commissie wil ongeveer 7,5 miljard euro aan EU-fondsen voor Hongarije opschorten. Op die manier wil de Commissie premier Viktor Orbán dwingen maatregelen te treffen tegen de corruptie en fraude in zijn land. De sanctie komt er enkel wanneer minstens 15 van de 27 EU-lidstaten, die ook nog eens goed zijn voor 65 procent van de bevolking van de EU, instemmen met het voorstel.
  [naar artikel]
 38. Europese Commissie daagt Hongarije voor rechter voor ‘antihomowet’ (15/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Europese Commissie heeft vrijdag beslist om Hongarije voor het Europees Hof van Justitie te dagen omwille van zijn controversiële ‘antihomowet’, waarmee het voorlichting aan minderjarigen over homo- en transseksualiteit verbiedt.
  [naar artikel]
 39. Nederlandse jurist John Morijn: ‘Europa moet centen Polen en Hongarije inhouden’ (22/07/2021 - De Tijd)
  03:30 Polen en Hongarije zetten het wezen van de Europese samenwerking op het spel. Daarom moet de Europese Commissie alle middelen inzetten, ook het knippen in Europese subsidies, om er de aftakeling van d...
  [naar artikel]
 40. Europese Commissie daagt Hongarije voor EU-Hof over controversiële ‘LGBTQ+-wet' (15/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie heeft vandaag beslist om Hongarije voor het Europees Hof van Justitie te dagen omwille van zijn controversiële ‘LGBTQ+-wet', waarmee het voorlichting aan minderjarigen over homo- en transseksualiteit verbiedt.
  [naar artikel]
 41. UEFA overweegt om finale EK te verplaatsen van Londen naar Hongarije (18/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: UEFA overweegt om finale EK te verplaatsen van Londen naar Hongarije Het coronavirus blijft zijn impact hebben het Europees kampioenschap voetbal dat momenteel over heel het continent aan de gang is. In ieder land zijn andere regels van kracht en dat zorgt voor reizende voetbalsupporters voor heel wat problemen. Die regels baren ook de Europese voetbalbond UEFA zorgen. Door een heropflakkering van de pandemie in het […] Lees dit artikel: UEFA overweegt om finale EK te verplaatsen van Londen naar Hongarije
  [naar artikel]
 42. België krijgt Europese tik op de vingers voor te trage herplaatsing migranten (16/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  België moet zijn maandelijkse toezeggingen verhogen voor het opnemen van migranten die nood hebben aan internationale bescherming. Dat zegt de Europese Commissie, die een nieuw voortgangsrapport heeft voorgesteld over de zogenaamde herplaatsing van mensen die in Europa aankomen. Polen en Hongarije, die nog steeds niemand hebben opgenomen, kijken tegen Europese sancties aan.
  [naar artikel]
 43. Europa draait Hongarije verder duimschroeven aan over ngo-wet (04/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie schakelt een versnelling hoger in de procedure die ze tegen Hongarije heeft aangespannen over de controversiële ngo-wet die...
  [naar artikel]
 44. Europese Commissie houdt vast aan opschorting subsidies voor Hongarije (30/11/2022 - Knack)
  De Europese Commissie houdt vast aan haar voorstel om 7,5 miljard euro aan Europese subsidies voor Hongarije op te schorten wegens haar bezorgdheden over de rechtsstaat in het land. Wel biedt ze Boedapest eindelijk uitzicht op geld uit het Europese relancefonds, maar ook aan de uitkering van dat geld zijn voorwaarden verbonden. De Commissie had Hongarije tot 19 november de tijd gegeven om 17 maatregelen uit te voeren die de bekommernissen over de anticorruptiebestrijding in het land moesten wegnemen, maar ze kwam woensdag tijdens haar wekelijke college tot de vaststelling dat Boedapest onvoldoende heeft gedaan. Daarom houdt ze vast aan haar voorstel aan de lidstaten om 7,5 miljard euro aan subsidies uit de Europese begroting op te schorten.  ‘Orban pakte uit met de kaart van Groot-Hongarije. Een foute provocatie op een fout moment’ Hongarije is de eerste lidstaat die te maken krijgt met het nieuwe conditionaliteitsmechanisme, dat het mogelijk maakt om fondsen uit de reguliere Europese begroting op te schorten wanneer de rechtsstaat ondermijnd dreigt te worden.  De Commissie zette woensdag wel de deur op een kier voor 5,8 miljard euro aan fondsen voor Hongarije uit het relancefonds dat in de steigers is gezet tijdens de coronacrisis. De Commissie hechtte haar goedkeuring aan het Hongaarse plan, maar de regering van premier Viktor Orban moet wel eerst 27 ‘supermijlpalen’ bereiken vooraleer er effectief geld kan overgemaakt worden. The post Europese Commissie houdt vast aan opschorting subsidies voor Hongarije appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 45. Na de 'seksfeestjes': Europese Commissie dreigt ermee geldkraan voor Oxfam dicht te draaien (12/02/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/L5mG_GwvIpMjuQbrfOunjNDZuQM/diocontent/118566983/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 46. Brussel daagt Hongarije opnieuw voor EU-hof wegens criminalisering van asielzoekers (25/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie sleept Hongarije voor het Europese Hof van Justitie vanwege de "Stop Soros"-wetgeving die elke vorm van bijstand aan...
  [naar artikel]
 47. Gegevensbescherming: Europese Commissie daagt België niet voor het Hof (08/02/2022 - Het Nieuwsblad)
  De Europese Commissie overweegt niet langer om België voor het Europese Hof van Justitie te dagen vanwege belangenconflicten bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Dat heeft een woordvoerder van de Commissie bevestigd.
  [naar artikel]
 48. Brussel daagt Hongarije opnieuw voor EU-hof wegens criminalisering van hulp aan asielzoekers (25/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie sleept Hongarije voor het Europese Hof van Justitie vanwege de "Stop Soros"-wetgeving die elke vorm van bijstand aan...
  [naar artikel]
 49. Europese Commissie tikt België op de vingers voor begroting (27/10/2017 - De Standaard)
  De Europese Commissie waarschuwt dat de Belgische begroting mogelijk ‘significant afwijkt’ van wat Europa eist en vraagt extra uitleg.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy