De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Leerkrachten De Kunsthumaniora schrijven open brief aan cultuurschepen Ait Daoud: “Bezuinigen op kunst, is bezuinigen op het leven”

Gazet van Antwerpen

24/11/2022 - 12:02

Leerkrachten Woord van De Kunsthumaniora sturen een open brief wereld in naar aanleiding van de besparingen op de Antwerpse cultuursector. Ze maken zich zorgen over de toekomst van hun leerlingen nu de projectsubsidies voor de komende drie jaar worden geschrapt. “In deze moeilijke tijden hebben we meer dan eens nood aan adem”, klinkt het.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Kritiek op cultuurschepen Ait Daoud: “U laat politiek bepalen wat kunst is en wat niet” (25/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Net als op Vlaams niveau, blijft ook het Antwerpse cultuurbudget de gemoederen beroeren, zoals gisteravond in de gemeenteraad. Oppositiepartijen Groen en PVDA trokken fel van leer tegen cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA). Maar ook coalitiepartner Open Vld uitte kritiek. “Wij roepen op om de subsidies van het Roze Huis niet te schrappen”, zei Erica Caluwaerts (Open Vld).
  [naar artikel]
 2. Interview met cultuurschepen lokt veel reactie uit: “De Grote Kunst waar we vandaag graag mee uitpakken, zou zonder subsidies niet gemaakt zijn” (09/11/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het interview met cultuurschepen, Nabilla Ait Daoud (N-VA) maakt veel reacties los. De voormalige stadsdichters en de kunststudenten die al wekenlang protesteren tegen de besparingen reageren verontwaardigd. “Het is duidelijk dat cultuur de N-VA niets kan schelen en dat is schrijnend om te zien als jonge kunstenaar”, zegt Tibbe Walckiers, student drama aan het conservatorium.
  [naar artikel]
 3. “Situatie verandert van economische in gezondheidscrisis”: Bijna 10 miljoen Britten bezuinigen op maaltijden door stijgende kosten levensonderhoud (09/05/2022 - Express)
  In april werden bijna 10 miljoen Britten gedwongen om te bezuinigen op voedsel. 2,4 miljoen mensen onder hen hadden in die periode zelfs een hele dag niet gegeten, omdat ze het zich financieel niet konden permitteren. Dat stelt een nieuw onderzoek, dat de verwoestende gevolgen van de torenhoge kosten van het levensonderhoud in de natie […]
  [naar artikel]
 4. Acteursgilde “ontzet” door uitspraken van Antwerps cultuurschepen: “Beangstigend” (10/11/2022 - Het Nieuwsblad)
  De Acteursgilde, de Vlaamse belangenvereniging voor professionele acteurs, reageert “met grote ontzetting” op een interview van Antwerps schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) in onze krant, naar aanleiding van de besparingen op cultuur in haar stad. Ait Daoud zet kunstenaars “schaamteloos in de hoek als profiteurs”, zegt voorzitter Michaël Pas.
  [naar artikel]
 5. EU op zoek naar heilige graal van 'jobs en groei' (10/04/2019 - De Morgen)
  Twee jaar lang hebben de Europese leiders het over niets anders gehad dan bezuinigen en nog eens bezuinigen. Op een ogenblik dat België platligt door een algemene staking proberen de leiders het over een andere boeg te gooien en wordt er weer gesproken over banen en groei.
  [naar artikel]
 6. INTERVIEW. Cultuurschepen Nabilla Ait Daoud: “Ambitieus? Klopt, maar ik maak mijn ambities meestal ook waar” (01/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Nabilla Ait Daoud (N-VA) gaat de volgende zes jaar als cultuurschepen letterlijk en figuurlijk verbouwen. “En op het einde van de legislatuur moet Antwerpen een vernieuwde of nieuwe Stadsschouwburg hebben.”
  [naar artikel]
 7. 1 op de 4 ouders moet bezuinigen om schoolkosten te betalen (17/08/2016 - Knack)
  Uit een studie blijkt dat een schooljaar in het basisonderwijs gemiddeld 1225 euro kost. Voor een kind in het secundair onderwijs is dat 1550 euro. Ook geeft 1 op de 4 ouders aan dat hij of zij moet bezuinigen om de schoolkosten te kunnen betalen.
  [naar artikel]
 8. 1 op de 4 ouders moet bezuinigen om schoolkosten te betalen (17/08/2016 - Knack)
  Uit een studie blijkt dat een schooljaar in het basisonderwijs gemiddeld 1225 euro kost. Voor een kind in het secundair onderwijs is dat 1550 euro. Ook geeft 1 op de 4 ouders aan dat hij of zij moet bezuinigen om de schoolkosten te kunnen betalen.
  [naar artikel]
 9. Antwerpse politici ontstemd over stopzetting stadsdichterschap: “Dat de cultuurschepen potverdorie haar job eens doet!” (05/11/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Terwijl de Antwerpse cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) zich beraadt hoe het na het ontslag van de stadsdichters verder moet, zijn Antwerpse politici vernietigend over het verdwijnen van het stadsdichterschap.
  [naar artikel]
 10. Antwerpse cultuurschepen geeft voor het eerst toelichting over schrappen projectsubsidies, raadsleden scherp voor Ait Daoud (N-VA)  (25/11/2022 - VRT NWS)
  De Antwerpse cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) heeft voor het eerst in het openbaar toelichting gegeven over het schrappen van de projectsubsidies. Dat deed ze tijdens de raadscommissie. De oppositie was scherp voor Ait Daoud, maar ook de coalitiepartners spaarden hun kritiek niet.
  [naar artikel]
 11. IMF-experts: “België moet weer structureel bezuinigen en buffers aanleggen” (29/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: IMF-experts: “België moet weer structureel bezuinigen en buffers aanleggen” De Belgische overheden moeten stilaan het geweer van schouder veranderen en het noodzakelijk, maar dure anticrisisbeleid inruilen voor het aanpakken van de vele structurele uitdagingen, zoals de sanering van de overheidsuitgaven en een belastinghervorming. Dat zeggen de experten van het Internationaal Muntfonds (IMF) in hun landenrapport over België. Budgettaire buffers. “Dat het Belgische beleid de […] Lees dit artikel: IMF-experts: “België moet weer structureel bezuinigen en buffers aanleggen”
  [naar artikel]
 12. Acteursgilde “ontzet” door “zoveel respectloosheid” na uitspraken Antwerps cultuurschepen (10/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Acteursgilde, de Vlaamse belangenvereniging voor professionele acteurs, reageert "met grote ontzetting" op de interviews van Antwerps schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) naar aanleiding van de besparingen op cultuur in haar stad. Ait Daoud zet kunstenaars "schaamteloos in de hoek als profiteurs", zegt voorzitter Michaël Pas.
  [naar artikel]
 13. Nabilla Ait Daoud: “Stadsdichters hebben overleg niet voldoende tijd gegeven” (05/11/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het Antwerpse stadsbestuur “neemt akte” van het collectieve ontslag van de stadsdichters, zegt Nabilla Ait Daoud (N-VA) op Radio 1. Volgens de cultuurschepen trekken de dichters de stekker uit het overleg en hebben ze de betrokken juridische expert niet voldoende tijd gegeven. Ze is ook niet akkoord met de kritiek op het “koude” cultuurbeleid van de stad.
  [naar artikel]
 14. “Geen show vandaag, wij zijn gaan werken”: cultuursector steekt draak met uitspraken Antwerps schepen Ait Daoud (10/11/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Komt het nog goed tussen de cultuursector en de Antwerpse N-VA, laat staan met Cultuurschepen Nabilla Ait Daoud? Na recente uitspraken in Gazet van Antwerpen dat “mensen beter zouden gaan werken voor hun centen”, steken mensen uit de sector op sociale media daar de draak mee.
  [naar artikel]
 15. Saoedi-Arabië moet fors bezuinigen nu staatskas opdroogt door pandemie (11/05/2020 - Express)
  Saoedi-Arabië, waar megalomane overheidsprojecten gefinancierd met het zwarte goud jarenlang de norm waren, gaat fors besparen. De ingestorte olieprijs, de... The post Saoedi-Arabië moet fors bezuinigen nu staatskas opdroogt door pandemie appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 16. Ook de pastoor moet bezuinigen: “Bisdom vraagt om verwarming in kerken lager te zetten” (05/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het Bisdom Hasselt heeft gisteren een mail rondgestuurd naar haar priesters en de pastorale eenheden waarin ze oproept om deze winter extra energiezuinig te zijn. “We moeten blijven aanvaarden dat het met minder ook kan”, zo staat er. “Er mogen wat dat betreft geen ‘heilige huisjes’ zijn.”
  [naar artikel]
 17. Els van Doesburg doorbreekt stilte over schrappen cultuursubsidies: “Persoonlijke aanvallen op Nabilla Ait Daoud zijn compleet onterecht” (05/11/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Schepen voor wonen Els van Doesburg (N-VA) heeft zich zaterdag gereageerd op de golf van kritiek op cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) en haar beslissing om projectsubsidies voor startende kunstenaars te schrappen. Ze is de eerste van het Antwerpse schepencollege die zich openlijk uitspreekt over het protest.
  [naar artikel]
 18. Ook Europa moet bezuinigen (11/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 19. Coronavirus domineert sobere Prinsjesdag in Nederland: "Nu niet bezuinigen, maar investeren" (15/09/2020 - VRT NWS)
  Nederland moet niet bezuinigen, maar investeren om de coronacrisis te boven te komen. Dat was de boodschap van koning Willem-Alexander tijdens zijn Troonrede op Prinsjesdag. De traditionele opening van het parlementaire jaar werd gedomineerd door het coronavirus. Niet alleen omdat de gebruikelijke pracht en praal door de coronamaatregelen wegviel, maar ook wel omdat Nederland uitgerekend vandaag een recordaantal coronabesmettingen meldt.
  [naar artikel]
 20. GDF Suez en Electrabel moeten zwaar bezuinigen (10/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 21. Expo over Congelese kunst in Antwerpen doet discussie over roofkunst oplaaien (28/09/2020 - Gazet van Antwerpen)
  In het MAS start dit weekend de expo ‘100 x Congo: een eeuw Congolese kunst in Antwerpen’. Groen grijpt de tentoonstelling aan om in gesprek te gaan over de roofkunst die volgens de partij thuishoort in Congo. “De expo heeft net als doel om het maatschappelijk debat aan te gaan vanuit de specifieke Antwerpse invalshoek”, zegt cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA).
  [naar artikel]
 22. Vlaamse tv-sterren richten kwade boodschap aan Antwerpse cultuurschepen: “We moeten werken voor onze centjes” (28/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  “Een schande wat je gedaan hebt en een schande hóe je het gedaan hebt.” Tal van Vlaamse televisiesterren scharen zich in een videoboodschap achter het studentenprotest tegen de cultuurbesparingen in Antwerpen. Schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) is voor hen kop van jut. “Veel pijn, weinig hart.”
  [naar artikel]
 23. Geen nieuwe stadsdichter meer voor Antwerpen: “We gaan werken met een poule van dichters” (29/12/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Na bijna twintig jaar en tien stadsdichters kiest de stad Antwerpen voor een nieuwe formule van het stadsdichterschap. “We willen werken met een poule van dichters die stadsgedichten schrijven in opdracht. Zo kunnen we jong en divers talent meer kansen geven”, zegt schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). Voormalig cultuurschepen en gemeenteraadslid Caroline Bastiaens (CD&V) vreest dat de dichters op deze manier hun vrijheid om onverwacht en kritisch uit de hoek te komen, zullen verliezen.
  [naar artikel]
 24. Nederlandse openbare omroep moet 62 miljoen euro bezuinigen (27/06/2018 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 25. Raadsleden scherp voor Nabilla Ait Daoud (N-VA) over projectsubsidies: “Schepen, zo ken ik u niet” (24/11/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De raadscommissie van Antwerps schepen van Cultuur, Nabilla Ait Daoud (N-VA), stond met stip aangeduid in de agenda van het Antwerpse kunstenveld. Daar zou de schepen de besparingen, meer specifiek het schrappen van de projectsubsidies, toelichten. Toch was het ex-schepen Claude Marinower (Open Vld) die verraste. “Er hangt een akelige geur aan dit dossier”, zegt hij. “De geur van arrogantie. De arrogantie van de macht.”
  [naar artikel]
 26. Ruim 37 miljard euro beleggersgeld TerraUSD gaat op in rook, CEO Do Kwon moet nu zelf bezuinigen (25/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 27. Hollande, een nieuwe kans voor Europa (14/04/2019 - De Morgen)
  Behalve bezuinigen moeten lidstaten ook groei stimuleren.
  [naar artikel]
 28. Antwerpse studenten blijven protesteren tegen schrapping projectsubsidies ondanks toegeving van schepen Ait Daoud (N-VA) (07/11/2022 - VRT NWS)
  De Antwerpse studenten van de actiegroep For Future zullen blijven protesteren tegen de schrapping van de projectsubsidies, ondanks de toegeving die cultuurschepen Ait Daoud (N-VA) afgelopen weekend bekendmaakte. Zo zou er alsnog op zoek worden gegaan naar middelen om de jonge, startende kunstenaar te steunen. “Deze keuze is weer niet in overleg gebeurd”, zegt kunststudent Mil Sinaeve van For Future.
  [naar artikel]
 29. Plottwist in Antwerps cultuurdebat? Schepen Ait Daoud (N-VA) gaat op zoek naar middelen om jonge kunstenaars álsnog te steunen (05/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) en de rest van het college hebben beslist om alsnog op zoek te gaan naar geld voor jonge, startende kunstenaars. Het nieuws komt er nadat er al weken wordt geprotesteerd tegen het schrappen van de projectsubsidies. Ait Daoud benadrukt dat de protesten haar koud laten en ze geen invloed hebben gehad op deze beslissing, waar ze naar eigen zeggen al weken mee bezig is. “We gaan op zoek naar geld binnen het budget cultuur, het zal om een kleiner bedrag gaan dan de projectsubsidiepot, niet meer voor 2023 en voor een beperktere doelgroep.”
  [naar artikel]
 30. “Wij hebben ons energieverbruik met twee derde teruggebracht en besparen 6.000 euro per jaar”: ‘De Vrek’ deelt grote én kleine budgettips (27/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Hij noemt zichzelf ‘De Vrek’, een geuzennaam. “Er werd lang neergekeken op alles wat met bezuinigen te maken heeft. Dat is nu wel anders”, zegt Fokko Schepel, de Nederlandse ‘bespaarder des vaderlands’. Hij schreef een boek vol energiebespaartips en deelt zijn advies. “Als je voelt dat bepaalde aspecten van het besparen je chagrijnig maken, richt je dan op iets anders.”
  [naar artikel]
 31. Bezuinigen staat hervormen in de weg (05/04/2019 - De Morgen)
  Als Europa 'hervorming' zegt, wordt alleen 'bezuiniging' bedoeld. Vandaar die protesterende kiezers
  [naar artikel]
 32. Antwerps schepen Ait Daoud (N-VA) niet onder de indruk van protest kunststudenten: “Met hen praten heeft weinig zin” (28/10/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Op de trappen van het pas heropende KMSKA, onthulde schepen van Cultuur, Nabilla Ait Daoud (N-VA) vrijdag Mimesis, een monumentaal werk van kunstenaar Lili Dujourie. Maar waar de schepen gaat, gaan ook de kunststudenten die al twee weken protesteren tegen het schrappen van de projectsubsidies. Wanneer Ait Daoud het woord nam, begon ook het boegeroep en scandeerden ze “Shame on you.”
  [naar artikel]
 33. “Gebruik zo veel mogelijk de airfryer, dat is een zeer compacte en zuinige oven”: lezers delen hun beste bespaartips (23/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Nu het leven duurder is geworden, zijn alle bespaartips welkom. En waarom zouden we daarvoor niet te rade gaan bij de lezers zelf? De meesten zijn al lang begonnen met bezuinigen. Soms door bepaalde spullen niet langer of zelfs méér te gebruiken, of door creatief om te gaan bij het koken of in de douche. Een overzicht.
  [naar artikel]
 34. Verpleegkundigen UZ Brussel schrijven open brief: “Wij zijn moe en boos” (15/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  “Hoe moeten en kunnen wij als verpleegkundigen nu nog verder zwoegen?” Dat vragen de verpleegkundigen van de dienst intensieve zorg van het UZ Brussel zich af. In een open brief, die woensdag gepubliceerd werd in De Standaard, schrijven ze dat “de grens van het redelijke al lang is overschreden” “en dat ze “moe en boos zijn”. “Deze coronagolf kon vermeden worden.”
  [naar artikel]
 35. Verpleegkundigen UZ Brussel schrijven open brief: “Wij zijn moe en boos” (15/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  “Hoe moeten en kunnen wij als verpleegkundigen nu nog verder zwoegen?” Dat vragen de verpleegkundigen van de dienst intensieve zorg van het UZ Brussel zich af. In een open brief, die woensdag gepubliceerd werd in De Standaard, schrijven ze dat “de grens van het redelijke al lang is overschreden” “en dat ze “moe en boos zijn”. “Deze coronagolf kon vermeden worden.”
  [naar artikel]
 36. “Begin niet te bezuinigen als een kip zonder kop”: met dit advies ga je slimmer om met energie, impulsaankopen en andere overbodige uitgaven (06/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Met de huidige inflatie en hoge energieprijzen willen we allemaal graag meer overhouden op het einde van de maand, maar hoe begin je eraan? Personal finance expert Renée Lambo geeft onder de naam PorteRenee al vijf jaar helder en praktisch advies om beter met je geld om te gaan. “Budgetteren levert meer vrijheid op én meer geld om te doen wat je echt wil.”
  [naar artikel]
 37. Griekenland na acht jaar hervormen en bezuinigen van Brussels strafbankje af (25/09/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/JkSBx131WjYN3Pm__YJddrDq4yA/diocontent/112332634/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 38. Antwerps Kunstenoverleg wil overleg met stadsbestuur over cultuurvisie: "Vertrouwensbreuk met cultuurschepen" (16/11/2022 - VRT NWS)
  Het Antwerps Kunstenoverleg (AKO) wil in gesprek gaan met het stadsbestuur. Het AKO is het officiële adviesorgaan rond kunst- en cultuurbeleid en wil een gesprek over de cultuurvisie van de stad. Na de uitspraken van schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) spreekt het AKO over een vertrouwensbreuk.
  [naar artikel]
 39. Verenigde Staten willen opnieuw bezuinigen op budget VN-vredesmissies (19/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De regering-Trump, aangemoedigd door een krachtige anti-internationalistische beweging van conservatieve Republikeinen, koerst af op een nieuwe
  [naar artikel]
 40. Meer geld voor mantelzorgers in NL? (14/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een van de kernthema's bij de Nederlandse verkiezingen is de zorg. Om te bezuinigen gaan steeds meer bejaardentehuizen dicht, waardoor veel
  [naar artikel]
 41. Schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) zoekt geld om beginnende kunstenaars te steunen: “Dit komt niet door het protest tegen schrappen projectsubsidies” (04/11/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) zoekt geld om startende kunstenaars te kunnen ondersteunen in 2024 en 2025. Daarmee wil ze na het schrappen van de projectsubsidies toch nog enige ondersteuning geven aan deze kunstenaars. “Ik ga binnen mijn eigen cultuurbudget op zoek naar geld”, zegt Ait Daoud.
  [naar artikel]
 42. Italiaanse coalitiepartijen weigeren te bezuinigen (11/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De coalitiepartijen in Italië zijn het erover eens dat strafmaatregelen uit Brussel vanwege het economisch beleid moeten worden voorkomen....
  [naar artikel]
 43. Cardiologen boos over besparingen De Block (09/02/2017 - De Tijd)
  16:10 Hartziektes zijn de voornaamste doodsoorzaak in ons land. De cardiologen vragen de overheid dan ook van niet te bezuinigen op technieken om problemen aan het hart aan te pakken.
  [naar artikel]
 44. Michaël Pas van Acteursgilde verbolgen over uitspraken Antwerps cultuurschepen Nabilla Ait Daoud: "Ik zou de eer aan mezelf houden" (10/11/2022 - VRT NWS)
  Acteur Michaël Pas, voorzitter van De Acteursgilde, is verontwaardigd over uitspraken die Antwerps schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) deed in de kranten van het Mediahuis. Ze reageerde op het grote protest dat er is tegen het schrappen van de projectsubsidies. Maar volgens haar liet Rubens zich ook niet tegenhouden door subsidies en moet iedereen werken voor zijn geld. "Dat zijn twee grote clichés over kunst en cultuur en ze zijn nergens op gebaseerd. We zijn verbijsterd. Ik zou de eer aan mezelf houden en toegeven dat ik van de materie niet zoveel weet."
  [naar artikel]
 45. Ook de Queen moet bezuinigen: goedkope desserts voor het personeel (15/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse koningin Elizabeth doet het dit jaar wat zuiniger aan met het jaarlijkse kerstcadeautje voor haar 1500 personeelsleden. Die krijgen elk...
  [naar artikel]
 46. Grieken krijgen meer tijd (07/04/2019 - De Morgen)
  Uit vrees voor chaos op de markten lijken de euro-landen bereid om Grieken- land tegemoet te komen in de schuldafbetaling, mits het hard blijft bezuinigen.
  [naar artikel]
 47. Jet Airways snijdt flink in de kosten (28/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways gaat stevig bezuinigen. De samenwerkingspartner van Air France-KLM snijdt komende twee jaar voor...
  [naar artikel]
 48. Wetenschappelijke instellingen moeten zuiniger werken (07/10/2022 - De Tijd)
  01:00 De federale wetenschappelijke instellingen kunnen bezuinigen op netwerkinfrastructuur, human resources, veiligheid en bewaking. Dat is de conclusie van een doorlichting.
  [naar artikel]
 49. Jan Decleir schaart zich achter protest tegen Antwerpse cultuurbesparingen: “Draai uw plannen terug en we hebben het er niet meer over” (17/10/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Op de Suikerrui, naast het stadhuis, verzamelden maandagmiddag, ondanks het druilerige weer, tientallen kunststudenten en kunstminnende Antwerpenaars om te protesteren tegen de besparingen van de stad op cultuur. Ook acteur Jan Decleir (76) kwam zijn ongenoegen uiten over het beleid met een korte, maar stevige aanklacht aan het adres van cultuurschepen Nabilla Ait Daoud.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy