De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Oekraïne opent duizenden "plaatsen van onoverwinnelijkheid" voor slachtoffers van lange stroomonderbrekingen door Russische aanvallen 

VRT NWS

24/11/2022 - 12:29

Oekraïne opent duizenden verwarmde opvangplaatsen met stroom, water en een internetverbinding. Ze moeten het leven van de Oekraïners in de winter even wat aangenamer maken, op plaatsen waar er lange stroomonderbrekingen zijn, het gevolg van de aanhoudende Russische aanvallen op Oekraïense energiecentrales.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. "Houd warme kleren en fakkels klaar": Oekraïne waarschuwt bevolking voor lange stroomonderbrekingen door Russische aanvallen (20/10/2022 - VRT NWS)
  De Oekraïense regering heeft de bevolking gewaarschuwd voor eventuele lange stroomonderbrekingen vandaag én de komende dagen. Rusland blijft energiecentrales aanvallen, waardoor de stroom geregeld uitvalt. Gisteren werd een centrale in Boersjtin geraakt en de schade is enorm, zegt de plaatselijke gouverneur.
  [naar artikel]
 2. President Zelenski: "Bijna 4 miljoen Oekraïners getroffen door stroomonderbrekingen" (29/10/2022 - VRT NWS)
  Volgens de Oekraïense president Zelenski zijn in zijn land al bijna 4 miljoen mensen getroffen door stroomonderbrekingen als gevolg van Russische aanvallen op de energie-infrastructuur in Oekraïne. Vaak wordt de stroom door Oekraïne zelf enkele uren afgesloten, om reparaties uit te voeren.
  [naar artikel]
 3. Vier miljoen Oekraïners kampen met stroomonderbrekingen (28/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Bijna 4 miljoen mensen worden in Oekraïne door stroomonderbrekingen getroffen na de recente Russische aanvallen op de elektriciteitsinfrastructuur van het land, zo heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gezegd.
  [naar artikel]
 4. Voor het eerst stroomonderbreking in heel Oekraïne (20/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag kampt heel Oekraïne met stroomonderbrekingen. Voor het eerst sinds het begin van de oorlog moeten de autoriteiten deze ingrijpende maatregel nemen, omdat delen van het elektriciteitsnet zijn getroffen door Russische aanvallen. Het nationale energiebedrijf heeft Oekraïners opgeroepen "alles op te laden" voordat de stroom om 7 uur lokale tijd uitvalt.
  [naar artikel]
 5. Russische aanvallen in Oost-Oekraïne worden "steeds heviger", Rusland beschuldigt Oekraïne van raket op stuwdam (06/11/2022 - VRT NWS)
  De Russische aanvallen in het oosten van Oekraïne worden steeds heviger. Dat melden de Oekraïense autoriteiten. Vooral de regio Donetsk zou zwaar te lijden hebben onder de voortdurende gevechten. Volgens Rusland heeft Oekraïne intussen de Kachovkadam, een stuwdam aan de Dnjepr die door de Russen bezet wordt, beschadigd.
  [naar artikel]
 6. Nieuwe Russische aanvallen op energie-infrastructuur in Oekraïne (22/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland heeft zaterdag opnieuw aanvallen uitgevoerd op de energie-infrastructuur in het westen van Oekraïne. Dat deelt Ukrenergo, de Oekraïense operator van het stroomnet, zaterdag mee. Er wordt melding gemaakt van stroomonderbrekingen in verschillende delen van het land.
  [naar artikel]
 7. Nieuwe Russische aanvallen op energie-infrastructuur in Oekraïne (22/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland heeft zaterdag opnieuw aanvallen uitgevoerd op de energie-infrastructuur in het westen van Oekraïne. Dat deelt Ukrenergo, de Oekraïense operator van het stroomnet, zaterdag mee. Er wordt melding gemaakt van stroomonderbrekingen in verschillende delen van het land.
  [naar artikel]
 8. Russische troepen gebruiken grootste kerncentrale van Europa in Oekraïne als "nucleair schild"  (02/08/2022 - VRT NWS)
  In de Oekraïense stad Zaporozje wordt een kerncentrale door Russische troepen gebruikt als een nieuwe uitvalsbasis voor aanvallen op verschillende Oekraïense doelwitten. Het gaat om de grootste nucleaire centrale van Europa. De Russen gebruiken de kernreactoren van de faciliteit nu als "nucleair schild" omdat Oekraïense troepen uit vrees voor een stralingslek de faciliteit niet durven te bombarderen.
  [naar artikel]
 9. Zelensky waarschuwt Oekraïners voor strenge winter (28/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïners moeten zich voorbereiden op een lange en strenge winter met hevige Russische beschietingen. Dat zei president Volodymyr Zelensky zondagavond in een videoboodschap. "Zolang ze raketten hebben, zullen ze niet rusten", zei Zelensky over de Russen. "Rusland probeert deze winter de koude tegen het volk te gebruiken", zei het staatshoofd over de recente gerichte aanvallen van Moskou op energiecentrales in Oekraïne.
  [naar artikel]
 10. LIVE. Russisch munitiedepot aan Oekraïense grens in brand - Oekraïne meldt slachtoffers na nieuwe Russische aanvallen (27/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De doelen van Rusland gaan volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky veel verder dan de huidige oorlog tegen Oekraïne. Rusland wil volgens de Oekraïense president een “wereldwijde aanval op de democratie” uitvoeren. In Oekraïne zelf vielen de voorbije 24 uur opnieuw verschillende doden en gewonden na nieuwe Russische aanvallen. In de Russische regio Belgorod aan de grens met Oekraïne is een munitiedepot in brand gevlogen. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 11. Oekraïne: doden en gewonden door Russische aanvallen (08/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Door Russische beschietingen in het oosten van Oekraïne zijn gisteren verschillende mensen gedood en gewond geraakt, melden de Oekraïense autoriteiten. Drie mensen kwamen om in de regio Charkiv, vijf anderen raakten gewond. "De vijand is stiekem en richt zich op woonwijken en de civiele infrastructuur", zei een regionale commandant.
  [naar artikel]
 12. Belgisch-Oekraïense Iryna over Russische dreiging: "Wij horen het woord 'oorlog' al acht jaar"  (24/01/2022 - VRT NWS)
  Al wekenlang zijn de ogen van de wereld gericht op Oekraïne, waar een militair conflict met Rusland dreigt. Sinds het verzamelen van Russische troepen aan de Oekraïense grens wordt elke nieuwe ontwikkeling daar met argusogen gevolgd. En terwijl het Westen zich voorbereidt, gaat het leven in Oekraïne door. "Het klinkt cru, maar we kunnen niet anders", vertelt Iryna Zbrozhek aan onze redactie.
  [naar artikel]
 13. Zelensky waarschuwt Oekraïners voor strenge winter: “Samen kunnen we alles doorstaan” (28/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïners moeten zich voorbereiden op een lange en strenge winter met hevige Russische beschietingen. Dat zei president Volodymyr Zelensky zondagavond in een videoboodschap. "Zolang ze raketten hebben, zullen ze niet rusten", zei Zelensky over de Russen. "Rusland probeert deze winter de koude tegen het volk te gebruiken", zei het staatshoofd over de recente gerichte aanvallen van Moskou op energiecentrales in Oekraïne.
  [naar artikel]
 14. Oekraïne eist voor het eerst verantwoordelijkheid op voor aanvallen op de Krim: "Uitgevoerd met raketten" (07/09/2022 - VRT NWS)
  De opperbevelhebber van het Oekraïense leger heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een reeks aanvallen op het door Rusland geannexeerde Krimschiereiland. Ze zijn volgens hem uitgevoerd met raketten of andere projectielen. Het is de eerste keer dat Oekraïne de aanvallen op de Krim officieel opeist. Hoe Oekraïne daar in geslaagd is, laat de militair in het midden.
  [naar artikel]
 15. Wat is plan van "meestertacticus" Poetin in Oekraïne? "Enige logica is dat er geen logica bestaat in Poetins hoofd"  (30/01/2022 - VRT NWS)
  Oekraïne houdt terdege rekening met een Russische invasie, maar zeker ook met de optie dat er niks gebeurt, omdat het de Russische president Poetin heel onvoorspelbaar vindt. "Sinds de invasie van de Krim, voor ons een heel grote verrassing, is dat zo", zegt de hoogste Oekraiënse vertegenwoordiger in België Yehor Pyvovarov in "De zevende dag". Volgens hem is Rusland er vooral op uit om Oekraïne en zijn economie te beschadigen en te destabiliseren door cyberaanvallen en desinformatie.
  [naar artikel]
 16. Uit bevrijde gebieden in Oekraïne komen opnieuw verhalen van folteringen en oorlogsmisdaden door Russische soldaten  (14/09/2022 - VRT NWS)
  Uit de bevrijde gebieden in het noordoosten van Oekraïne komen opnieuw verhalen van oorlogsmisdaden door het Russische leger. De Oekraïense autoriteiten zeggen daar ook bewijzen voor te hebben. "Mensen hebben me verteld over een Russisch kamp waar Oekraïners werden vastgehouden en gefolterd", zegt de Vlaams-Oekraïense Anastasia Galouchka, die momenteel ter plaatse is.
  [naar artikel]
 17. Russische artillerie bestookt civiele doelwitten in Oekraïne om moreel bevolking te ondermijnen (18/09/2022 - Express)
  Rusland heeft zijn artillerie-aanvallen op de Oekraïense civiele infrastructuur de afgelopen week flink uitgebreid. Dat deed het Kremlin na zijn roemruchte aftocht uit een deel van zuidoost Oekraïne.  Op zaterdag zijn vijf burgers om het leven gekomen bij Russische aanvallen in de oostelijke Oekraïense regio Donetsk. Ook raakten tientallen woongebouwen, gasleidingen en elektriciteitsleidingen verwoest, aldus […]
  [naar artikel]
 18. Oekraïense leger deelt beelden van drone-aanvallen op Russische troepen (28/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Oekraïense leger heeft naar eigen zeggen drone-aanvallen uitgevoerd op Russische troepen. Dat blijkt uit beelden die ze zelf delen op sociale media. De aanvallen vonden plaatsen in Chornobayivka, ten noorden van Cherson en in Malyn in het noordwesten van Oekraïne. In één van de video’s klinkt gejuich na de succesvolle aanval. Bekijk hierboven de volledige beelden.
  [naar artikel]
 19. Waarom richt Oekraïne zich op de Krim? "Voorbereiding van grootschalig tegenoffensief in het zuiden" (19/08/2022 - VRT NWS)
  Met de aanvallen op Russische militaire doelwitten op de Krim, het bezette Oekraïense schiereiland, wil Oekraïne op termijn een grootschalig tegenoffensief in het zuiden mogelijk maken. Dat zegt militair strateeg en kolonel op rust Roger Housen. "Op dit moment laten de krachtverhoudingen een grondoffensief nog niet toe, daarom kiezen ze voor een indirecte benadering."
  [naar artikel]
 20. Aziatische beurzen onderuit na Russische invasie Oekraïne (24/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Aziatische aandelenbeurzen gingen donderdag hard onderuit. Beleggers deden hun aandelen van de hand en zochten veiligere havens op zoals bijvoorbeeld goud in een reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Volgens Dmitro Kuleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, is Rusland "een volledige oorlog" begonnen en voert het aanvallen uit op steden in het land.
  [naar artikel]
 21. Russische troepen rukken op en "grote hoeveelheid" geleverde wapens vernietigd: de oorlog in het oosten van Oekraïne (27/04/2022 - VRT NWS)
  In het oosten van Oekraïne hebben de Russische troepen verschillende dorpen ingenomen in de regio van Charkov en in de Donbas, zo meldt het Oekraïense ministerie van Defensie. Ook is een "grote hoeveelheid" wapens geleverd door de VS en Europa vernietigd door een raketaanval, laat het Russische ministerie van Defensie weten. In Rusland, net over de grens met Oekraïne, is een munitiedepot in brand gevlogen. De Oekraïense regering bevestigt, noch ontkent dat zij erachter zit.
  [naar artikel]
 22. BEKIJK - Russische militairen hebben de Oekraïense hoofdstad Kiev bereikt (26/02/2022 - VRT NWS)
  Russische troepen hebben de buitenwijken van Kiev bereikt. Volgens VS-experts ondervinden de Russen meer weerstand dan ze verwacht hadden. Er is sprake van hevige explosies. Hieronder verzamelen we geverifieerde beelden van verschillende aanvallen en bezettingen in Oekraïne:
  [naar artikel]
 23. "Winter staat niet voor de deur, hij is al begonnen": Vlaamse Rode Kruis-medewerkster is actief in Oekraïne, waar miljoenen mensen zonder stroom zitten (25/11/2022 - VRT NWS)
  "We zijn nu twee dagen na de grootschalige raketaanvallen en grote delen van het land zitten nog steeds zonder elektriciteit, stromend water en zonder verwarming. Ook hier in Lutsk worden we getroffen door korte en lange stroomonderbrekingen", beschrijft de Vlaamse Anke Bert die op dit moment in Oekraïne is met het Rode Kruis. "Men zegt: de winter staat voor de deur, maar die is hier al begonnen", beschrijft ze vanuit Lutsk in het noordwesten van Oekraïne, waar de eerste sneeuw al gevallen is.
  [naar artikel]
 24. Miljoenen Oekraïners weer zonder stroom door Russische aanvallen (03/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Ongeveer 4,5 miljoen Oekraïners, meer dan 10 procent van de bevolking van voor de oorlog, zaten donderdagavond tijdelijk zonder stroom als gevolg van Russische aanvallen. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een videoboodschap.
  [naar artikel]
 25. Russische raket treft winkelcentrum in Krementsjoek, volgens Oekraïense president waren zo'n 1.000 mensen aanwezig  (27/06/2022 - VRT NWS)
  In de Oekraïense stad Krementsjoek is een winkelcentrum getroffen door een Russische raket. In het winkelcentrum zouden zo'n duizend mensen aanwezig zijn, zegt de Oekraïense president Volodomir Zelenski op het sociale mediakanaal Telegram. Momenteel is de brandweer aanwezig om de brand te blussen. Volgens de Oekraïense overheid zijn er momenteel twee doden en twintig gewonden gevallen. Volgens Zelenski "is het onmogelijk om het aantal slachtoffers in te beelden."
  [naar artikel]
 26. Liveblog - Russische president Poetin kondigt in tv-verklaring "militaire operatie" in Donbas-regio in Oekraïne aan  (24/02/2022 - VRT NWS)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft in een televisieverklaring "een militaire operatie" in Oekraïne aangekondigd. Hij doet dat naar eigen zeggen om "de separatisten in het oosten van het land te verdedigen". Het conflict belandt zo in een nieuwe fase. Volg onze liveblog voor de laatste ontwikkelingen.
  [naar artikel]
 27. Russische president Poetin kondigt gedeeltelijke mobilisatie aan in conflict met Oekraïne  (21/09/2022 - VRT NWS)
  De Russische president heeft een gedeeltelijke militaire mobilisatie aangekondigd in het conflict met Oekraïne, "die vandaag begint". Dat deed hij in een vooraf opgenomen toespraak die op dit moment op de Russische televisie wordt uitgezonden. Poetin haalde ook hard uit naar het Westen, dat "Rusland wil vernietigen".
  [naar artikel]
 28. Oekraïens graan zou "vandaag of morgen" moeten vertrekken, zegt Zelensky (29/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Schepen met Oekraïens graan, dat lange tijd geblokkeerd was door de Russische invasie in Oekraïne, zouden "vandaag of morgen" moeten vertrekken uit de haven van Odesa, zo heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vrijdag gezegd.
  [naar artikel]
 29. VN-baas Guterres bezoekt Oekraïense havenstad Odessa: "Graanakkoord heeft nog lange weg te gaan" (19/08/2022 - VRT NWS)
  De topman van de Verenigde Naties Antonio Guterres is op bezoek in de Oekraïense havenstad Odessa. Hij wil met eigen ogen zien hoe de "graandeal" tussen Oekraïne en Rusland verloopt. Guterres wil dat er meer schepen sneller uit de havens van Oekraïne kunnen vertrekken, om zo de nakende voedselcrisis op te lossen."Het akkoord is ongezien in omvang en reikwijdte, maar er is nog een lange weg te gaan", zegt hij.
  [naar artikel]
 30. OVERZICHT. Dit weten we al over grootschalige raketaanvallen op Oekraïense steden (10/10/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Op tal van plaatsen in Oekraïne klonken maandagochtend de luchtalarmen. Ook heel wat steden werden getroffen door wat vermoedelijk Russische raketten waren. In de hoofdstad Oekraïne zouden al meerdere doden gevallen zijn. Dit weten we al over de aanvallen.
  [naar artikel]
 31. OVERZICHT. Dit weten we al over grootschalige raketaanvallen op Oekraïense steden (10/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Op tal van plaatsen in Oekraïne klonken maandagochtend de luchtalarmen. Ook heel wat steden werden getroffen door wat vermoedelijk Russische raketten waren. In de hoofdstad Oekraïne zouden al meerdere doden gevallen zijn. Dit weten we al over de aanvallen.
  [naar artikel]
 32. Graanakkoord tussen Oekraïne en Rusland met 4 maanden verlengd, tegelijk nieuwe Russische aanvallen op Oekraïense infrastructuur (17/11/2022 - VRT NWS)
  Het graanakkoord om de export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee te regelen is verlengd. Dat meldt de Oekraïense regering en wordt bevestigd door de Verenigde Naties. Het akkoord moet de export van graan vanuit Oekraïne garanderen om zo een tekort op de wereldmarkt te voorkomen. Tegelijk zijn er vanmorgen opnieuw Russische aanvallen geweest op Oekraïense infrastructuur. Met temperaturen tot ver onder het vriespunt, gaat de burgerbevolking wellicht een moeilijke week tegemoet.
  [naar artikel]
 33. Waar in Oekraïne zijn er al Russische aanvallen geweest? Dit weten we nu (24/02/2022 - VRT NWS)
  De "speciale militaire operatie" van Rusland in Oekraïne is al volop aan de gang. Momenteel lijken in heel het land militaire doelwitten te worden aangevallen. Een poging tot overzicht.
  [naar artikel]
 34. De Croo en Lahbib op bezoek in zwaar getroffen Oekraïense plaatsen nabij Kiev: “Brutaliteit van Russische oorlog is onwezenlijk” (27/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) hebben vandaag een bezoek gebracht aan Borodjanka en Boetsja, twee plaatsen nabij de Oekraïense hoofdstad Kiev die zwaar getroffen zijn door de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. "De brutaliteit van die Russische oorlog is onwezenlijk", zei De Croo.
  [naar artikel]
 35. De Croo en Lahbib op bezoek in zwaar getroffen Oekraïense plaatsen nabij Kiev: “Brutaliteit van Russische oorlog is onwezenlijk” (27/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) hebben vandaag een bezoek gebracht aan Borodjanka en Boetsja, twee plaatsen nabij de Oekraïense hoofdstad Kiev die zwaar getroffen zijn door de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. "De brutaliteit van die Russische oorlog is onwezenlijk", zei De Croo.
  [naar artikel]
 36. Zelensky: “Leger heeft 41 plaatsen in Zuid-Oekraïne heroverd” (10/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Oekraïense leger heeft 41 plaatsen in Zuid-Oekraïne veroverd. President Volodymyr Zelensky brengt het "goede nieuws" op Telegram. Hij schrijft dat de Oekraïense vlag daar weer gehesen kan worden en dat hij trots is op "de helden die dit mogelijk maakten".
  [naar artikel]
 37. Franse president Macron: "Mijn gesprek met Russische president Poetin kon verdere escalatie in Oekraïne tegengaan" (08/02/2022 - VRT NWS)
  "Mijn gesprekken met Poetin helpen om een verdere escalatie in Oekraïne tegen te gaan", dat heeft de Franse president Emmanuel Macron gezegd na zijn gesprek met de Russische president Vladimir Poetin. Poetin en Macron spraken gisteren in de Russische hoofdstad Moskou over de oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Vandaag heeft Macron een afspraak met de Oekraïnese president Zelenski.
  [naar artikel]
 38. Russische aanvallen in en rond Oekraïense hoofdstad Kiev op dag 3 van de oorlog, hevig verzet door de Oekraïners (26/02/2022 - VRT NWS)
  De voorbije nacht zijn er opnieuw zware gevechten gemeld in en rond de Oekraïense hoofdstad Kiev. Oekraïense troepen zouden zich naar eigen zeggen hevig verzetten tegen de Russische aanvallen. De Oekraïense president Zelenski roept de Oekraïners intussen op om de wapens niet neer te leggen de hoofdstad te blijven verdedigen. Volgens een woordvoerder van de Oekraïense regering zouden Rusland en Oekraïne wel overeengekomen zijn om te praten over een staakt-het-vuren, maar wanneer en waar dat zou gebeuren, is nog onduidelijk.
  [naar artikel]
 39. Oekraïens president Zelenski: "Raketaanval op Odessa is Russische barbaarsheid" (24/07/2022 - VRT NWS)
  De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de raketaanval op Odessa, de belangrijke Oekraïense havenstad aan de Zwarte Zee, veroordeeld als "duidelijke Russische barbaarsheid". In een videoboodschap zei Zelenski gisteravond dat de aanval een nieuwe reden is voor andere landen om Oekraïne wapens te geven "die nodig zijn voor de overwinning".
  [naar artikel]
 40. “Negentien burgerdoden bij Russische aanvallen in Donbas”, meldt Oekraïne (17/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Zeker negentien burgers zijn maandag om het leven gekomen bij Russische aanvallen op steden in de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne. Dat melden de Oekraïense autoriteiten.
  [naar artikel]
 41. Oekraïne niet geïnteresseerd in gesprekken met Rusland: “Slechts een rookgordijn” (10/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïne heeft het nieuwe aanbod van Moskou om gesprekken te voeren, afgewezen als een "nieuw rookgordijn". "Russische functionarissen beginnen gespreksaanbiedingen telkens wanneer de Russische troepen nederlagen lijden op het slagveld", aldus de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken Oleg Nikolenko.
  [naar artikel]
 42. Liveblog: "Neutraliteit van Oekraïne grondig onderzocht", zegt Zelenski aan Russische journalisten (28/03/2022 - VRT NWS)
  "De neutraliteit van Oekraïne wordt grondig onderzocht." Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gezegd in een anderhalf uur durend interview met Russische journalisten. Deze week start een nieuwe gespreksronde tussen Oekraïne en Rusland in Turkije. Volg het belangrijkste nieuws in de blog.
  [naar artikel]
 43. Geen grote aankondigingen in 9 mei-toespraak Poetin: “Russische soldaten vechten in de Donbas voor veiligheid van vaderland” (09/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft in zijn toespraak op de "Dag van de Overwinning" in Moskou geen grote aankondigingen gedaan omtrent het verdere verloop van de Russische inval in Oekraïne. Wel heeft hij de invasie proberen te legitimeren als "onvermijdelijk", door te zeggen dat de NAVO en Oekraïne een "onaanvaardbare bedreiging" vormden aan de Russische grenzen.
  [naar artikel]
 44. Verslaggever Anastacia Galouchka net terug van front in Oekraïne: "Tegenoffensief lang en moeizaam, menselijke tol zal ongezien hoog zijn" (06/09/2022 - VRT NWS)
  "Het tegenoffensief in Oekraïne is begonnen, maar als je het op de kaart bekijkt zijn er slechts een paar dorpen bevrijd van de Russische bezetting." Dat vertelt Anastacia Galouchka, die net 6 weken langs het front trok. Gisteren zei de Oekraïense president Zelenski dat zijn tegenoffensief "succesvol" was, maar volgens Galouchka moeten we dat tegenoffensief niet te groot inschatten. Nog volgens Galouchka doet het de Oekraïeners pijn dat de oorlog "blijkbaar saai genoeg is om zo snel vergeten te worden in Europa".
  [naar artikel]
 45. Oekraïne arresteert "Russische spion" voor plannen van aanslag (10/01/2022 - VRT NWS)
  In Oekraïne is een agent van de Russische militaire inlichtingendienst opgepakt, de man zou terroristische aanslagen in de regio rond de belangrijke havenstad Odessa beramen. Dat hebben de Oekraïense autoriteiten gemeld. Het nieuws komt naar buiten net nu de VS en Rusland samenzitten in Genève om het dreigende conflict aan de Oekraïense grens te bespreken.
  [naar artikel]
 46. Veel vragen na ontploffingen op de Krim: is Oekraïne erin geslaagd het "onaantastbare" schiereiland te raken? (10/08/2022 - VRT NWS)
  Is Oekraïne erin geslaagd het door Rusland veilig geachte Krimschiereiland aan te vallen? Gisteren vonden daar meerdere explosies plaats op een Russische luchtmachtbasis. Heeft Oekraïne dan plots raketten die zo ver kunnen reiken? En wat betekent dit incident voor het verloop van de oorlog? We vroegen om uitleg bij oud-kolonel en defensiespecialist Roger Housen.
  [naar artikel]
 47. Premier De Croo aan vooravond NAVO-top: "Enige keuze is Oekraïne helpen te winnen" (28/06/2022 - VRT NWS)
  De enige manier om uit de crisis te raken die veroorzaakt is door de Russische invasie in Oekraïne, is om Oekraïne te helpen de oorlog te winnen. België levert daartoe zijn bijdrage via leveringen van militaire uitrusting. Dat zegt premier Alexander De Croo, aan de vooravond van de NAVO-top in de Spaanse hoofdstad Madrid, waarop de Russische agressie een centraal thema is.
  [naar artikel]
 48. BEKIJK - VRT NWS volgt team van  ontmijners in Oekraïne: "Voorbije dagen al 4 burgers gestorven door mijnen" (20/04/2022 - VRT NWS)
  "In de voorbije dagen zijn 4 mensen omgekomen door mijnen, onze eigen ontmijners niet meegerekend". Aan het woord is Andrej, lid van een Oekraïens ontmijningsteam. We volgen hem terwijl hij achtergelaten Russische mijnen opspoort en onschadelijk maakt. Rusland zou zich volgens Oekraïne niet houden aan internationale afspraken van het gebruik van mijnen tijdens deze oorlog en gebruikt een type dat verboden is. Bekijk hier de reportage.
  [naar artikel]
 49. Het winterplan van Poetin treedt in werking: 10 miljoen Oekraïeners in de kou bij eerste sneeuwval  (18/11/2022 - VRT NWS)
  In Oekraïne hebben zeker 10 miljoen mensen geen toegang tot stroom na de Russische raketaanvallen van de afgelopen week. Dat zegt de Oekraïense president Volodomir Zelenski. Rusland richt zijn raketten op de zogenoemde "kritische infrastructuur" van Oekraïne, vaak gas- en elektriciteitscentrales. In Kiev worden de komende dagen temperaturen onder het vriespunt verwacht. Zet president Poetin bewust Oekraïense burgers in de kou?
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy