De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Live - ‘Russische raketaanvallen vergroten kans op nucleaire ramp’ • 29 miljoen euro extra Belgische steun aan Oekraïne

De Morgen

24/11/2022 - 12:59


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Live - ‘Grote meerderheid Oekraïners zonder stroom’ na Russische raketaanvallen • ‘Pro-Kremlingroep valt website Europees Parlement aan’ (23/11/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 2. Live - ‘Grote meerderheid Oekraïners zonder stroom’ na Russische raketaanvallen • ‘Pro-Kremlingroep valt website Europees Parlement aan’ (23/11/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 3. Live - Minstens 8 doden na Russische raketaanvallen op Odessa • Oekraïne: ‘Enige doel is terreur zaaien’ (24/04/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 4. Live - Oekraïne noemt Rusland ‘terroristische staat’ • Aantal doden en gewonden na Russische raketaanvallen loopt op (11/10/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 5. Live - Oekraïense gasproductie beschadigd door raketaanvallen • ‘Hevige grondgevechten in oosten van Oekraïne’ (17/11/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 6. Oekraïense president Zelenski vraagt G7 om raketschild na Russische raketaanvallen, NAVO belooft meer steun (11/10/2022 - VRT NWS)
  De Oekraïense president Volodimir Zelenski vraagt het Westen om meer militaire steun, een dag na de reeks Russische raketaanvallen op Oekraïne. Zelenski pleit opnieuw voor een raketschild boven zijn land, waarmee een einde zou moeten komen aan de Russische luchtaanvallen. De NAVO, het westerse militaire bondgenootschap, heeft beloofd dat het zijn steun aan Oekraïne nog zal opvoeren.
  [naar artikel]
 7. De Croo en Lahbib brengen bezoek aan Kiev: ‘Volledige steun van België aan Oekraïne’ (26/11/2022 - Knack)
  Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zijn zaterdagochtend aangekomen in de Oekraïense hoofdstad Kiev voor een onaangekondigd bezoek.  Ze kondigen er een bijkomende Belgische steun van zowat 37,4 miljoen euro aan. ‘De belangrijkste boodschap is de volledige steun van België aan Oekraïne’, aldus De Croo. De Croo en Lahbib kwamen zaterdagochtend omstreeks  07.45 uur (06.45 uur Belgische tijd)  aan in de Oekraïense hoofdstad, ruim negen maanden nadat Rusland het buurland is binnengevallen. Onderweg naar Kiev benadrukte de premier dat het bezoek op ‘een belangrijk moment’ plaatsvindt. ‘De winter begint en Rusland valt de burgerbevolking aan’, aldus de premier. ‘Dit is een van de moeilijkste momenten van de oorlog’, voegde minister Lahbib toe. ‘Het is een cruciaal moment met de winter in aantocht’, zei ze. ‘België zal nogmaals zijn steun aan Oekraïne aantonen’, aldus nog de minister. De Croo en Lahbib wezen er ook nog op dat België een van de eerste landen was die Oekraïne militaire steun had geboden. De Croo erkende dat er een zeker risico hangt aan zo’n bezoek, maar wees er ook op dat het bezoek goed is voorbereid. ‘De Oekraïense bevolking bevolking leeft elke dag in gevaar’, zei hij. ‘Op dit moment vanuit België naar Oekraïne gaan, is dan ook een belangrijk signaal.’ Financiële en materiële steun België zal Oekraïne ook bijkomende steun leveren. De Croo en Lahbib maken van het bezoek gebruik om bijkomende Belgische steun van zowat 37,4 miljoen euro aan te kondigen. Naast bijkomende militaire steun gaat het ook om winterhulp van B-FAST met onder meer generatoren, eerste-hulppakketten en slaapzakken, om humanitaire steun via Unicef voor toegang tot water, hygiëne en sanitaire voorzieningen en om steun bij het herstel en wederopbouw. Bij dat laatste zal België steun bieden aan de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), voor het herstel van 14 ziekenhuizen en van water- en verwarmingsinfrastructuur. In totaal heeft België al 221,7 miljoen euro aan steun vrijgemaakt voor Oekraïne sinds de start van de oorlog. Het gaat om 145 miljoen euro militaire steun en 76,7 miljoen euro civiele steun. Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog op 24 februari gingen al heel wat westerse leiders De Croo en Lahbib voor. Vorig weekend was zo de Britse premier Rishi Sunak nog in de Oekraïense hoofdstad. Hij kondigde daar nieuwe Britse militaire steun aan, vooral wat betreft luchtafweer, ter waarde van 50 miljoen pond. De afgelopen tijd is Kiev meermaals het doelwit geweest van Russische raketaanvallen. Daarbij is onder meer de Oekraïense energie-infrastructuur geviseerd The post De Croo en Lahbib brengen bezoek aan Kiev: ‘Volledige steun van België aan Oekraïne’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 8. De Croo en Lahbib brengen bezoek aan Kiev: ‘Volledige steun van België aan Oekraïne’ (26/11/2022 - Knack)
  Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zijn zaterdagochtend aangekomen in de Oekraïense hoofdstad Kiev voor een onaangekondigd bezoek.  Ze kondigen er een bijkomende Belgische steun van zowat 37,4 miljoen euro aan. ‘De belangrijkste boodschap is de volledige steun van België aan Oekraïne’, aldus De Croo. De Croo en Lahbib kwamen zaterdagochtend omstreeks  07.45 uur (06.45 uur Belgische tijd)  aan in de Oekraïense hoofdstad, ruim negen maanden nadat Rusland het buurland is binnengevallen. Onderweg naar Kiev benadrukte de premier dat het bezoek op ‘een belangrijk moment’ plaatsvindt. ‘De winter begint en Rusland valt de burgerbevolking aan’, aldus de premier. ‘Dit is een van de moeilijkste momenten van de oorlog’, voegde minister Lahbib toe. ‘Het is een cruciaal moment met de winter in aantocht’, zei ze. ‘België zal nogmaals zijn steun aan Oekraïne aantonen’, aldus nog de minister. De Croo en Lahbib wezen er ook nog op dat België een van de eerste landen was die Oekraïne militaire steun had geboden. De Croo erkende dat er een zeker risico hangt aan zo’n bezoek, maar wees er ook op dat het bezoek goed is voorbereid. ‘De Oekraïense bevolking bevolking leeft elke dag in gevaar’, zei hij. ‘Op dit moment vanuit België naar Oekraïne gaan, is dan ook een belangrijk signaal.’ Financiële en materiële steun België zal Oekraïne ook bijkomende steun leveren. De Croo en Lahbib maken van het bezoek gebruik om bijkomende Belgische steun van zowat 37,4 miljoen euro aan te kondigen. Naast bijkomende militaire steun gaat het ook om winterhulp van B-FAST met onder meer generatoren, eerste-hulppakketten en slaapzakken, om humanitaire steun via Unicef voor toegang tot water, hygiëne en sanitaire voorzieningen en om steun bij het herstel en wederopbouw. Bij dat laatste zal België steun bieden aan de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), voor het herstel van 14 ziekenhuizen en van water- en verwarmingsinfrastructuur. In totaal heeft België al 221,7 miljoen euro aan steun vrijgemaakt voor Oekraïne sinds de start van de oorlog. Het gaat om 145 miljoen euro militaire steun en 76,7 miljoen euro civiele steun. Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog op 24 februari gingen al heel wat westerse leiders De Croo en Lahbib voor. Vorig weekend was zo de Britse premier Rishi Sunak nog in de Oekraïense hoofdstad. Hij kondigde daar nieuwe Britse militaire steun aan, vooral wat betreft luchtafweer, ter waarde van 50 miljoen pond. De afgelopen tijd is Kiev meermaals het doelwit geweest van Russische raketaanvallen. Daarbij is onder meer de Oekraïense energie-infrastructuur geviseerd. The post De Croo en Lahbib brengen bezoek aan Kiev: ‘Volledige steun van België aan Oekraïne’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 9. LIVE. Duitsland zet certificering van gaspijpleiding Nord Stream 2 stop - De Croo: “Dikke onzin. Niemand gelooft dat het vredestroepen zijn” (22/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het conflict tussen Oekraïne en Rusland escaleert verder. • Na maanden van troepenopbouw en militaire oefeningen staan er nu naar schatting 190.000 Russische manschappen aan de grenzen met Oekraïne. • Poetin erkent de pro-Russische zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne als onafhankelijk. • Russische militaire voertuigen zijn onderweg naar de regio’s voor een “vredesmissie”. • De Oekraïense president Zelensky heeft om “duidelijke en doeltreffende steun van het Westen” gevraagd. • EU-ambassadeurs zitten samen om sancties tegen Rusland af te spreken. Volg de laatste ontwikkelingen omtrent in onze liveblog. Lees alles over het conflict in Oekraïne in ons dossier.
  [naar artikel]
 10. VS kennen Oekraïne nieuwe militaire steun toe (08/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De VS hebben Oekraïne voor 400 miljoen dollar (393 miljoen euro) militaire steun toegekend. Dat zegt het Pentagon. Het gaat om materiaal waarmee de Oekraïners Russische wapendepots en bevoorradingsketens van het Russische leger kunnen viseren.
  [naar artikel]
 11. LIVE. De Croo: “Dikke onzin. Niemand gelooft dat het vredestroepen zijn” - Colonne militaire voertuigen gespot in buurt Donetsk (22/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het conflict tussen Oekraïne en Rusland escaleert verder. • Na maanden van troepenopbouw en militaire oefeningen staan er nu naar schatting 190.000 Russische manschappen aan de grenzen met Oekraïne. • Poetin erkent de pro-Russische zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne als onafhankelijk. • Russische militaire voertuigen zijn onderweg naar de regio’s voor een “vredesmissie”. • De Oekraïense president Zelensky heeft om “duidelijke en doeltreffende steun van het Westen” gevraagd. • EU-ambassadeurs zitten samen om sancties tegen Rusland af te spreken. Volg de laatste ontwikkelingen omtrent in onze liveblog. Lees alles over het conflict in Oekraïne in ons dossier.
  [naar artikel]
 12. Live - Luchtmacht Oekraïne: ‘Wij domineren luchtruim’ • VS stellen extra militaire steun beschikbaar (02/04/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 13. Live - Massale golf van ‘ongeveer honderd raketaanvallen’ op Kiev en andere steden • Energiesituatie in heel Oekraïne ‘kritiek’ (15/11/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 14. Live - Rusland: ‘Zeshonderd Oekraïense militairen gedood’ • ‘Inlichtingen VS helpen Oekraïne met doden Russische generaals’ (05/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 15. Live - Raketaanvallen op Odessa • Oekraïens leger: ‘Opnieuw Russisch vaartuig tot zinken gebracht’ (07/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 16. Live - Dodental raketaanvallen in Tsjasiv Jar en Charkiv loopt op • Oekraïne wil zuiden heroveren met ‘miljoenenleger’ (11/07/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 17. Live - Oekraïne. Von der Leyen belooft Oekraïne 18 miljard EU-steun in 2023 • Russische en Amerikaanse ministers van Defensie bespraken conflict in Oekraïne (21/10/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 18. Meer Amerikaanse wapens voor Oekraïne, ook ‘kamikaze-drones’ om Russische tanks te vernietigen (17/03/2022 - De Morgen)
  De VS leveren voor 728 miljoen euro extra aan wapens aan Oekraïne. Washington zal ook een nieuw wapen sturen naar het slagveld, een ‘kamikaze-drone’. Die past in een rugzak en moet onder andere het vele Russische materieel uitschakelen.
  [naar artikel]
 19. Live - Nieuwe golf van raketaanvallen op Kiev en andere steden • Energiesituatie in heel Oekraïne ‘kritiek’ (15/11/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 20. Kitir trekt hulp aan Oekraïne op tot 5 miljoen euro: “Hoe sneller we schakelen, hoe meer levens we kunnen redden” (08/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) maakt twee miljoen euro extra vrij voor humanitaire hulp aan Oekraïne. Eerder was er al een extra steun van drie miljoen euro aangekondigd. “De situatie wordt met de dag schrijnender. Daarom trek ik onze directe hulp aan de mensen in Oekraïne op tot vijf miljoen euro”, meldt Kitir, die vandaag de oorlogsvluchtelingen aan de Pools-Oekraïense grens bezoekt.
  [naar artikel]
 21. Amerikaanse Senaat keurt 12 miljard dollar extra steun voor Oekraïne goed (29/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse Senaat heeft donderdag 12 miljard dollar (12,2 miljoen euro) extra steun voor Oekraïne goedgekeurd. Dat gebeurde bij de beslissing om de Amerikaanse begroting tot december te verlengen. De tekst, die door senatoren van beide partijen werd goedgekeurd, bevat een grote militaire luik voor Kiev nu de Russische president Vladimir Poetin voorbereidingen treft om de Russische annexatie van vier Oekraïense regio's te formaliseren.
  [naar artikel]
 22. Amerikanen beloven Oekraïne 51 miljoen euro extra militaire steun in conflict tegen Rusland (02/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Oekraïense collega Volodimir Zelensky extra steun toegezegd in het conflict tegen Rusland. Het gaat om 60 miljoen dollar (51 miljoen euro) aan militair materiaal.
  [naar artikel]
 23. Live - Rusland lanceert nieuwe raketaanvallen op Oekraïne, inwoners zoeken dekking • ‘Twee doden in Zaporizja’ (05/12/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 24. **Live - Oekraïense generaal: ‘Ruim helft van Russische raketaanvallen uitgevoerd met inaccurate Sovjet-wapens’ (30/06/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 25. LIVE. Poetin beveelt leger nucleaire afschrikkingsmiddelen op scherp te zetten - Oekraïne en Rusland gaan onderhandelen bij grens Wit-Rusland - Oekraïne (27/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De vierde dag van de Russische invasie in Oekraïne. Terwijl de gevechten doorgaan en mensen massaal Oekraïne ontvluchten, heeft het land ingestemd met vredesonderhandelingen met Rusland. Een Russische en een Oekraïense delegatie zullen elkaar ontmoeten aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Iets daarvoor had de Russische president Vladimir Poetin verklaard de “ontradingsmacht” van het Russische leger, die een nucleaire component bevat, in paraatheid te brengen. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
  [naar artikel]
 26. LIVE. EU sluit luchtruim voor Russen en gaat Oekraïne bewapenen - Rusland en Oekraïne gaan onderhandelen - Poetin laat nucleaire afschrikkingsmiddelen op scherp zetten (27/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De vierde dag van de Russische invasie in Oekraïne. Terwijl de gevechten doorgaan en mensen massaal Oekraïne ontvluchten, heeft het land ingestemd met vredesonderhandelingen met Rusland. Een Russische en een Oekraïense delegatie zullen elkaar ontmoeten aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Iets daarvoor had de Russische president Vladimir Poetin verklaard de “ontradingsmacht” van het Russische leger, die een nucleaire component bevat, in paraatheid te brengen. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
  [naar artikel]
 27. Ons land maakt 29 miljoen euro vrij om Oekraïne door winter te helpen (24/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Ons land maakt 29 miljoen euro extra vrij voor steun aan Oekraïne. Daarvan gaat 19 miljoen euro naar de wederopbouw van ziekenhuizen en scholen, die ernstige schade hebben opgelopen door de Russische bombardementen. Dat meldt minister van Ontwikkelingssamenwerking Frank Vandenbroucke (Vooruit). “De vernieling in Oekraïne is niet te overzien en het viseren van de energievoorziening en gezondheidszorg door het Russische leger maakt het dagelijkse leven voor vele mensen vrijwel onmogelijk”, aldus de minister.
  [naar artikel]
 28. LIVE. Brits leger: Russische raketaanvallen treffen doelen in heel Oekraïne (05/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Hoewel Russische grondtroepen zich vooral richten op het oosten van Oekraïne, treffen Russische raketaanvallen doelen in het hele land. Dat meldt het Britse leger op basis van inlichtingendiensten die de situatie in Oekraïne in de gaten houden. De raketten treffen niet alleen militaire doelwitten, maar raken ook scholen, ziekenhuizen en appartementencomplexen en richten zich op voor Oekraïne belangrijke steden als Odesa, Cherson en Marioepol. Uit die laatste stad en omgeving zijn volgens Kiev gisteren 344 mensen gered. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in ons liveblog.
  [naar artikel]
 29. LIVE. Nationale Veiligheidsraad komt samen over Oekraïne - Voorbije 24 uur bijna 2.000 “schendingen van wapenstilstand” in Oost-Oekraïne (23/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het conflict tussen Oekraïne en Rusland escaleert verder: • Poetin erkent de onafhankelijkheid van pro-Russische zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne • Duitsland zet de certificatie van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig stop; de Russische ex-president Dmitri Medvedev waarschuwt Europa voor een verdubbeling van de gasprijs • Poetin krijgt van het parlement de toestemming om troepen naar Oekraïne te sturen en zegt dat hij klaar is om “Oekraïne te demilitariseren” • Biden kondigt sancties af die Rusland afsnijden van Westerse financiering, ook de EU meldt een eerste sanctiepakket tegen Russische politici en 27 andere individuen Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Lees alles over het conflict tussen Rusland en Oekraïne in ons dossier.
  [naar artikel]
 30. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Kiev overweegt versoepeling uitreisverbod voor mannen - Brits leger: Russische raketaanvallen treffen doel in heel Oekraïne (05/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Hoewel Russische grondtroepen zich vooral richten op het oosten van Oekraïne, treffen Russische raketaanvallen doelen in het hele land. Dat meldt het Britse leger op basis van inlichtingendiensten die de situatie in Oekraïne in de gaten houden. De raketten treffen niet alleen militaire doelwitten, maar raken ook scholen, ziekenhuizen en appartementencomplexen en richten zich op voor Oekraïne belangrijke steden als Odesa, Cherson en Marioepol. Uit die laatste stad en omgeving zijn volgens Kiev gisteren 344 mensen gered. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in ons liveblog.
  [naar artikel]
 31. Live - Zelensky belooft Oekraïners vrijheid op dag van Majdan-herdenking • Oekraïne vindt vier Russische ‘folterlocaties’ in Cherson (21/11/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 32. Live - Zelensky belooft Oekraïners vrijheid op dag van Majdan-herdenking • Oekraïne vindt vier Russische ‘folterlocaties’ in Cherson (21/11/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 33. Live - Oekraïne: Minstens 11 doden en 64 gewonden bij Russische raketaanvallen • Poetin dreigt met nog zwaardere vergeldingsmaatregelen (10/10/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 34. LIVE. Oekraïne spreekt van nog meer Russische raketaanvallen op Odesa (24/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een tijdelijk staakt-het-vuren waarop Oekraïne aanstuurde vanwege het orthodoxe paasfeest is niet tot stand gekomen. Op zaterdag mislukte bovendien opnieuw een poging om burgers uit Marioepol te evacueren. Rusland en Oekraïne geven daar elkaar de schuld van. De fysieke schade aan de gebouwen en infrastructuur van Oekraïne als gevolg van de Russische invasie bedraagt tot nu toe bijna 55,5 miljard euro, schat de Wereldbank. Dit bedrag zal oplopen omdat de oorlog nog voortduurt. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 35. LIVE. Rusland erkent onafhankelijkheid hele Donbass-regio - VN-chef: “Russische troepen in Oekraïne zijn geen vredeshandhavers” (23/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het conflict tussen Oekraïne en Rusland escaleert verder: • Poetin erkent de onafhankelijkheid van pro-Russische zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne • Duitsland zet de certificactie van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig stop. De Russische ex-president Dmitri Medvedev waarschuwt Europa voor een verdubbeling van de gasprijs • Poetin krijgt van het parlement de toestemming om troepen naar Oekraïne te sturen en zegt dat hij klaar is om “Oekraïne te demilitariseren” • Biden kondigt sancties af die Rusland afsnijden van Westerse financiering, ook de EU meldt een eerste sanctiepakket tegen Russische politici en een 27 andere individuen Volg de laatste ontwikkelingen over het conflict in onze liveblog. Lees alles over het conflict in Oekraïne in ons dossier.
  [naar artikel]
 36. Live - Russische troepen tot op 50 kilometer van grens genaderd, ‘Poetin is nog steeds van plan Oekraïne binnen te vallen’ (21/02/2022 - De Morgen)
  De spanningen rond Oekraïne lopen op. De belangrijkste ontwikkelingen in het conflict volgt u in deze liveblog. • Voormalig Sovjet-republiek Oekraïne zou graag toetreden tot de NAVO. Dat wil Russisch president Poetin vermijden: hij stuurde meer dan 190.000 militairen naar de grensregio. • In twee pro-Russische separatistische regio’s in het land - Donetsk en Loehansk - laait het geweld op. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
  [naar artikel]
 37. Live - Minstens 8 doden na Russische raketaanvallen op Odessa • Oekraïne wil dat VN ingrijpt na nieuwe mislukte evacuaties Marioepol (24/04/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 38. Live - Minstens 10 doden en 35 gewonden bij Russische raketaanvallen • Vijf Oekraïense provincies zonder stroom (10/10/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 39. President Poetin stuurt Russische ‘nucleaire trein’ naar front in Oekraïne (04/10/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Russische president Vladimir Poetin zou het bevel hebben gegeven om een ‘nucleaire trein’ naar het front in Oekraïne te sturen. Dat melden verschillende Britse media.
  [naar artikel]
 40. Live - Oekraïne verwacht stroomonderbrekingen in zeven regio’s • ‘VS hadden contact met Rusland over nucleaire dreiging’ (07/11/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 41. LIVE. Oekraïens parlement: burgers mogen wapens dragen voor zelfverdediging - Voorbije 24 uur bijna 2.000 “schendingen van wapenstilstand” in Oost-Oekraïne (23/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het conflict tussen Oekraïne en Rusland escaleert verder: • Poetin erkent de onafhankelijkheid van pro-Russische zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne • Duitsland zet de certificatie van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig stop; de Russische ex-president Dmitri Medvedev waarschuwt Europa voor een verdubbeling van de gasprijs • Poetin krijgt van het parlement de toestemming om troepen naar Oekraïne te sturen en zegt dat hij klaar is om “Oekraïne te demilitariseren” • Biden kondigt sancties af die Rusland afsnijden van Westerse financiering, ook de EU meldt een eerste sanctiepakket tegen Russische politici en 27 andere individuen Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Lees alles over het conflict tussen Rusland en Oekraïne in ons dossier.
  [naar artikel]
 42. Live - Zeker één dode bij raketaanvallen op Oekraïne • Europees Parlement noemt Rusland ‘sponsor van terrorisme’ (23/11/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 43. LIVE. Kiev overweegt versoepeling uitreisverbod voor mannen - Brits leger: Russische raketaanvallen treffen doel in heel Oekraïne (05/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Hoewel Russische grondtroepen zich vooral richten op het oosten van Oekraïne, treffen Russische raketaanvallen doelen in het hele land. Dat meldt het Britse leger op basis van inlichtingendiensten die de situatie in Oekraïne in de gaten houden. De raketten treffen niet alleen militaire doelwitten, maar raken ook scholen, ziekenhuizen en appartementencomplexen en richten zich op voor Oekraïne belangrijke steden als Odesa, Cherson en Marioepol. Uit die laatste stad en omgeving zijn volgens Kiev gisteren 344 mensen gered. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in ons liveblog.
  [naar artikel]
 44. LIVE. Zeker 210 burgers gedood in Oekraïne - EU sluit luchtruim voor Russen en gaat Oekraïne bewapenen - Rusland en Oekraïne gaan onderhandelen (27/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De vierde dag van de Russische invasie in Oekraïne. Terwijl de gevechten doorgaan en mensen massaal Oekraïne ontvluchten, heeft het land ingestemd met vredesonderhandelingen met Rusland. Een Russische en een Oekraïense delegatie zullen elkaar ontmoeten aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Iets daarvoor had de Russische president Vladimir Poetin verklaard de “ontradingsmacht” van het Russische leger, die een nucleaire component bevat, in paraatheid te brengen. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
  [naar artikel]
 45. President Poetin stuurt Russische ‘nucleaire trein’ naar front in Oekraïne (04/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft naar verluidt het bevel gegeven om een ‘nucleaire trein’ naar het front in Oekraïne te sturen. Dat melden verschillende Britse media.
  [naar artikel]
 46. LIVE. Oekraïne schiet vijf Russische vliegtuigen en helikopter neer, explosies in meerdere steden, ook Russische aanvallen vanuit de Krim en Wit-Rusland (24/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het conflict tussen Oekraïne en Rusland escaleert verder: • Poetin kondigt een militaire operatie aan in de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne, de facto een oorlogsverklaring. Eerder deze week kreeg hij al toestemming van het parlement om troepen naar Oekraïne te sturen. • Kort na de aankondiging zijn in meerdere steden in Oekraïne, waaronder hoofdstad Kiev en Charkov, explosies te horen. Ook is in meerdere steden het luchtalarm te horen • Eerder deze week erkende Poetin al de onafhankelijkheid van pro-Russische zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne • De Verenigde Staten, de EU-lidstaten en andere landen zoals Canada en Australië zijn daarop overgegaan tot sancties tegen Rusland.
  [naar artikel]
 47. LIVE. “Russische straaljagers vanuit de Krim op weg naar Kiev en Charkov” - Von der Leyen spreekt zich uit voor toetreding van Oekraïne tot de EU (28/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische invasie in Oekraïne gaat de vijfde dag in. Terwijl de gevechten doorgaan en mensen massaal Oekraïne ontvluchten, heeft het land zondag ingestemd met vredesonderhandelingen met Rusland. Een Russische en een Oekraïense delegatie zullen elkaar ontmoeten aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Daarvoor had de Russische president Vladimir Poetin verklaard de “ontradingsmacht” van het Russische leger, die een nucleaire component bevat, in paraatheid te brengen. Vanmiddag om 16 uur Belgische tijd staat een zeldzame spoedzitting van de Algemene Vergadering van de VN gepland om de Russische aanval op Oekraïne te bespreken. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
  [naar artikel]
 48. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Kiev: “Al meer dan 3.800 burgerdoden” - Moskou stelt nieuw staakt-het-vuren in om burgers kans te geven Azovstal te verlaten (25/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In het westen en het centrum van Oekraïne zijn vijf treinstations getroffen door raketaanvallen. “Russische troepen vernielen systematisch de infrastructuur van onze spoorwegen”, klinkt het. Intussen heeft het Russische leger een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd rond de Azovstalfabriek in Marioepol, zodat burgers de omsingelde fabriek kunnen verlaten “in een richting naar keuze”. Sinds het begin van de Russische aanval op Oekraïne zijn al bijna 3 miljoen mensen uit Oekraïne naar buurland Polen gevlucht. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 49. Drie miljoen extra Belgische humanitaire steun voor Oekraïne (27/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Meryame Kitir, onze minister van Ontwikkelingssamenwerking, komt over de brug met drie miljoen euro voor humanitaire hulp aan Oekraïne. De steun is bedoeld om de dringende noden op te vangen en gaat via het Rode Kruis rechtstreeks naar de getroffen bevolking, zo benadrukt Kitir.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy