De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Europa denkt aan datacenters in de ruimte

De Tijd

24/11/2022 - 13:01

12:40 Het Franse ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space mag van de Europese Commissie een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar het uitbaten van datacenters in een baan om de aarde. De Vlaamse onderzoeksinstel...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Vliegen er over 10 jaar datacenters door de ruimte? Vlaamse onderzoeksinstelling bekijkt de mogelijkheden (24/11/2022 - VRT NWS)
  Europa laat onderzoeken of datacenters in de ruimte beter zijn voor het klimaat dan hier op aarde. De Europese Commissie heeft een haalbaarheidsstudie besteld bij het Franse ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space. En ook de Vlaamse onderzoeksinstelling VITO is betrokken. "Als de resultaten positief zijn, hoopt men vanaf 2030 al te starten met datacenters in de ruimte", zegt onderzoekster An Vercalsteren van VITO.
  [naar artikel]
 2. Big tech vindt België geen interessante locatie voor grote datacenters (03/03/2021 - Express)
  De bigtechbedrijven zijn niet geneigd grote datacenters neer te poten in ons land. In Europa zijn enkel Tsjechië en Portugal minder aantrekkelijk. Dat blijkt uit een studie van het internationale ontwerp- en adviesbureau Arcadis. Volgens de experten van Arcadis zijn nieuwe datacenters noodzakelijk als we in België massaal willen blijven Netflixen en thuiswerken. Ook voor […] The post Big tech vindt België geen interessante locatie voor grote datacenters appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 3. 'België heeft meer datacenters nodig' (02/03/2021 - De Tijd)
  10:05 België heeft meer datacenters nodig, maar big tech laat ons land voor het grootste deel links liggen. Het advies- en ontwerpbureau Arcadis ziet een oplossing: kleine 'edge datacenters'. Die hebben ook...
  [naar artikel]
 4. Een bad voor zuinige datacenters (25/01/2022 - De Tijd)
  01:00 Het Spaanse bedrijf Submer probeert met Belgisch kapitaal het energieverbruik van datacenters met de helft te verminderen. Zijn oplossing: stop de data in bad.
  [naar artikel]
 5. Gamechanger: Nvidia haalt omzet vooral uit datacenters (20/08/2020 - Express)
  Nvidia heeft er een recordkwartaal op zitten. De gpu-maker verkocht voor het eerst meer hardware aan datacenters dan aan gamers.... The post Gamechanger: Nvidia haalt omzet vooral uit datacenters appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 6. Google investeert dit jaar een fortuin in datacenters en kantoorruimte (18/03/2021 - Express)
  Google wil dit jaar 7 miljard dollar (5,87 miljard euro) uitgeven aan kantoorruimte en datacenters in de Verenigde Staten. Het bedrijf zegt dat het geld naar de uitbreiding van kantoren en datacenters in 19 staten zal gaan. Google hoopt daarmee 10.000 full-time banen te creëren. 1 miljard dollar zou specifiek naar de staat Californië gaan. […] The post Google investeert dit jaar een fortuin in datacenters en kantoorruimte appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 7. De Sutter wil ecologische voetafdruk van datacenters verkleinen (21/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) wil de datacenters in ons land duurzamer maken. Dat zei ze maandag tijdens een bezoek aan het datacenter van het bedrijf LCL in Gembloers (Namen).
  [naar artikel]
 8. Datacenters Microsoft gaan bevolking Helsinki verwarmen (18/03/2022 - Express)
  Het Finse nutsbedrijf Fortum gaat de restwarmte van twee nieuwe datacenters van het Amerikaanse concern gebruiken om woningen en bedrijven in en rond de hoofdstad Helsinki te verwarmen. Daarbij zal tegelijkertijd ook de uitstoot van koolstofdioxide kunnen worden teruggedrongen. Dat heeft Fortum aangekondigd. Microsoft wil in Finland twee nieuwe datacenters bouwen. Daarmee wil het concern […]
  [naar artikel]
 9. Big tech vindt België geen interessante locatie voor grote datacenters (03/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De bigtechbedrijven zijn niet geneigd grote datacenters neer te poten in ons land. Dat blijkt uit een studie van het internationale ontwerp- en adviesbureau Arcadis. Volgens de experten van Arcadis zijn nieuwe datacenters noodzakelijk als we in België massaal willen blijven Netflixen en thuiswerken. Ook voor de uitrol van 5G en nieuwe technologieën zoals zelfrijdende auto's zijn ze cruciaal.
  [naar artikel]
 10. AB InBev-families maken datacenters mee duurzamer (17/01/2022 - De Tijd)
  12:27 Het investeringsfonds Planet First, gesteund door tal van AB InBev-families, steekt miljoenen in de Spaanse start-up Submer. Die ontwikkelde een techniek om datacenters onder te dompelen in vloeistof ...
  [naar artikel]
 11. Datacenters: 'Dit is geen goede dag voor onze elektriciteitsfactuur' (19/07/2022 - De Tijd)
  18:08 De huidige hitte vormt voor veel bedrijven een uitdaging, zeker voor datacenters. Hun servers hebben een constante koele temperatuur nodig. 'Als het 's nachts niet afkoelt, wordt het spannend.'
  [naar artikel]
 12. Microsoft wil Belgische digitalisering versnellen met nieuwe datacenters (23/11/2021 - De Tijd)
  12:44 Met een investering in een netwerk van Belgische datacenters wil techreus Microsoft een turbo zetten onder de digitalisering in ons land. 'Dit kan een golf aan innovatie in gang zetten.'
  [naar artikel]
 13. Microsoft plant drie datacenters in België, maar blijft vaag omtrent details (23/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Microsoft plant drie datacenters in België, maar blijft vaag omtrent details De Amerikaanse techreus Microsoft kondigde vandaag het “Digital AmBEtion“-plan aan, waarbij het drie nieuwe datacenters wil bouwen in ons land. Dit zal de digitale transformatie versnellen, meer dan 60.000 banen opleveren en 31,5 miljard euro opleveren. Althans, dat beweert het bedrijf toch. Data News spitte de deal verder uit, en kwam tot de conclusie van […] Lees dit artikel: Microsoft plant drie datacenters in België, maar blijft vaag omtrent details
  [naar artikel]
 14. Incubator Agropolis krijgt warmte van datacenter (31/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  Hoe kunnen we de restwarmte van datacenters - waar heel wat computerservers staan- hergebruiken? Dat is het onderwerp van een proefproject dat sinds kort loopt op de incubator Agropolis. “Zo kunnen we de ecologische voetafdruk van datacenters verkleinen”, zegt Jeroen Burks van de Nederlandse start-up Evergreen Pine.
  [naar artikel]
 15. Poetsbedrijf ISS: 'Screen schoonmakers' (29/03/2019 - De Morgen)
  In banken, datacenters, nucleaire installaties en op luchthavens. Niemand denkt eraan, maar schoonmakers komen op allerlei gevoelige plekken in bedrijven en gebouwen. 'Daarom moeten we ook een aantal onder hen grondig screenen', klinkt het bij schoonmaakbedrijf ISS.
  [naar artikel]
 16. Microsoft bouwt drie datacenters in België (23/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Technologiebedrijf Microsoft gaat drie datacenters openen in België, om bedrijven en overheden toegang te geven tot lokale cloudinfrastructuur. De investering maakt deel uit van een meerjarig investeringsplan, genaamd “Digital AmBEtion”, zo kondigde Microsoft aan.
  [naar artikel]
 17. Microsoft bouwt drie datacenters in België (23/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  Technologiebedrijf Microsoft gaat drie datacenters openen in België, om bedrijven en overheden toegang te geven tot lokale cloudinfrastructuur. De investering maakt deel uit van een meerjarig investeringsplan, genaamd “Digital AmBEtion”, zo kondigde Microsoft dinsdag aan.
  [naar artikel]
 18. Microsoft bouwt drie datacenters in België (23/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  Technologiebedrijf Microsoft gaat drie datacenters openen in België, om bedrijven en overheden toegang te geven tot lokale cloudinfrastructuur. De investering maakt deel uit van een meerjarig investeringsplan, genaamd “Digital AmBEtion”, zo kondigde Microsoft dinsdag aan.
  [naar artikel]
 19. Cloud ontvangt meer investeringen dan datacenters (27/01/2020 - Express)
  Het wereldwijde bedrijfsleven heeft het voorbije jaar 97 miljard dollar geïnvesteerd in cloudtoepassingen. Dat betekende een stijging met 38 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van Synergy Research Group. Daarmee is de cloudsector voor de bedrijven belangrijker geworden dan het traditionele datacenter, dat de investeringen op één jaar tijd nog met […] The post Cloud ontvangt meer investeringen dan datacenters appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 20. Google investeert 500 miljoen euro in ons land om datacenters uit te breiden (09/11/2021 - VRT NWS)
  Google gaat zijn datacenters in ons land verder uitbouwen en investeert daarvoor 500 miljoen euro. Naast de bestaande site in Saint-Ghislain komt er een nieuw datacenter in de buurt van Charleroi. Google doet de investering om het toegenomen internetverkeer te ondersteunen. In totaal heeft de Amerikaanse technologiereus al bijna 3 miljard euro geïnvesteerd in ons land.
  [naar artikel]
 21. Na de banken, de ruimte (08/03/2019 - De Tijd)
  19:07 Ons kleinste buurland wil Europa’s grootste ruimtevaartnatie worden. Met een unieke wetgeving over het gebruik van materialen uit de ruimte lokt Luxemburg ambitieuze start-ups naar het Groothertogdom....
  [naar artikel]
 22. Google neemt groene batterijen in gebruik als back-up voor datacenters (21/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse technologiebedrijf Google neemt batterijen gevoed door groene energie in gebruik als back-up voor zijn datacenters. Het gaat volgens het bedrijf om een Belgische wereldprimeur. Het prototype werd sinds 2020 immers getest in het datacenter van Saint-Ghislain, bij Bergen, en is nu volledig operationeel, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 23. Dit is hoe het Europees Ruimteagentschap energie uit de ruimte wil halen (09/11/2022 - Express)
  Het Europees Ruimteagentschap (ESA) heeft woensdag in een persbericht beschreven hoe het energie wil genereren in de ruimte, om dat vervolgens naar de aarde te krijgen. De essentie: Het ESA denkt zo’n manier te hebben gevonden. Het ruimteagentschap wil in de ruimte energie genereren met zonnepanelen, die daarna draadloos naar de aarde moet worden verzonden. […]
  [naar artikel]
 24. Ook in de ruimte breekt Europa met Rusland, maar ook daar speelt grondstoffentekort (15/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Aan de decennialange samenwerking tussen Europa en Rusland in de ruimte lijkt een einde te komen. Het Europese ruimtevaartbureau ESA schrapte deze week drie maanmissies die het had gepland met Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. In maart sneuvelde ook al een verkenningsmissie naar Mars. Al dringt één probleem zich op.
  [naar artikel]
 25. Ook in de ruimte breekt Europa met Rusland, maar ook daar speelt grondstoffentekort (15/04/2022 - Het Nieuwsblad)
  Aan de decennialange samenwerking tussen Europa en Rusland in de ruimte lijkt een einde te komen. Het Europese ruimtevaartbureau ESA schrapte deze week drie maanmissies die het had gepland met Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. In maart sneuvelde ook al een verkenningsmissie naar Mars. Al dringt één probleem zich op.
  [naar artikel]
 26. Google wil zijn datacenters op 100 procent koolstofvrije energie laten draaien tegen 2030: dit is het plan (14/04/2022 - Express)
  Tegen 2030 wil Google 24/7 werken op koolstofvrije energie. Hoe wil de techtitaan dit klaarspelen? Google gebruikt in zijn datacenters twee keer zoveel elektriciteit dan de stad San Francisco, schrijft het Amerikaanse zakenmedium CNBC. Zo verbruikte het bedrijf in 2020 (van vorig jaar zijn er nog geen gegevens) in totaal 15,5 terawattuur aan elektriciteit: het […]
  [naar artikel]
 27. Ook in de ruimte breekt Europa met Rusland, maar zelfs daar speelt grondstoffentekort (15/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Aan de decennialange samenwerking tussen Europa en Rusland in de ruimte lijkt een einde te komen. Het Europese ruimtevaartbureau ESA schrapte deze week drie maanmissies die het had gepland met Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. In maart sneuvelde ook al een verkenningsmissie naar Mars. Al dringt één probleem zich op.
  [naar artikel]
 28. Krijgt Europa nu ook een eigen ‘space force’? Ruimteleger moet Europese belangen verdedigen in de ruimte (11/02/2022 - Express)
  In navolging van de NAVO wil nu ook de Europese Unie een systeem opzetten om op dreigingen vanuit de ruimte te reageren. Het initiatief komt er op het moment dat de spanningen met Rusland verder oplopen, waardoor steeds meer landen hun belangen moeten verdedigen. Ook in de ruimte. Tegen het einde van 2022 wil de […]
  [naar artikel]
 29. Europa maakt vaart met breedband uit de ruimte (30/01/2022 - Express)
  De Europese Commissie wil al in 2024 de eerste commerciële breedbanddiensten vanuit de ruimte zien aanbieden. Lokale bedrijven en overheden krijgen binnen enkele weken de richtlijnen voor de bouwplannen gepresenteerd. Dat kondigde Eurocommissaris Thierry Breton eerder deze week aan tijdens de 14e European Space Conference in Brussel. De Fransman wil binnenkort de juridische kaders presenteren zodat Europa […]
  [naar artikel]
 30. Europa bouwt aan eigen communicatiesysteem in de ruimte voor snelle internetverbinding (15/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Om Europa te verzekeren van veilige satellietcommunicatiediensten, legt de Europese Commissie een plan voor een eigen EU-communicatiesysteem in de ruimte op tafel. Dat moet burgers, bedrijven en overheden permanente toegang geven tot betrouwbare en snelle verbindingen, ook in zogenaamde “dode communicatiezones”. Gebieden van strategisch belang, zoals Afrika of het Noordpoolgebied, moeten daar ook op kunnen aansluiten.
  [naar artikel]
 31. Van groen naar bruin: blik vanuit de ruimte toont hoe onze natuur is veranderd op een maand tijd (26/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het effect van de aanhoudende en soms verschroeiende hitte in Europa is ook vanuit de ruimte goed te zien. De Copernicus Sentinel-3 missie van de...
  [naar artikel]
 32. Internationaal treinvervoer moet in Europa meer ruimte krijgen (04/06/2020 - Express)
  Het internationale treinvervoer moet in het Europese transport een belangrijkere plaats krijgen. Daarover hebben de ministers van transport en infrastructuur... The post Internationaal treinvervoer moet in Europa meer ruimte krijgen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 33. Google pompt miljard in datacenters Nederland (25/06/2019 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 34. Van groen naar bruin: blik vanuit de ruimte toont hoe onze natuur te lijden heeft onder de hitte (26/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het effect van de aanhoudende en soms verschroeiende hitte in Europa is ook vanuit de ruimte goed te zien. De Copernicus Sentinel-3 missie van de...
  [naar artikel]
 35. Europa plant eigen beveiligd internet via de ruimte (15/02/2022 - De Tijd)
  20:53 Europa stapt mee in de wereldwijde ruimterace met een miljardeninvestering in een eigen militair communicatiesysteem.
  [naar artikel]
 36. Europa, het comebackcontinent (11/04/2019 - De Morgen)
  Beste Amerikaan, als u denkt dat Europa een oord is waar hopen gezonde volwassenen thuis zitten en uitkeringen in ontvangst nemen, dan vergist u zich ten zeerste
  [naar artikel]
 37. Topingenieur verlaat Facebook na tien jaar (29/01/2020 - Express)
  Jay Parikh, de leidende ingenieur bij Facebook, verlaat het bedrijf na tien jaar. Parikh is vooral verantwoordelijk voor datacenters bij de sociale mediamogul. Parikh kondigde zijn verhuis aan op zijn Facebookpagina. Hij is de verantwoordelijke voor alle ingenieurs die voor Facebook werken en alle infrastructuur van het bedrijf. Datacenters, hernieuwbare energie Zonder Parikh dus geen […] The post Topingenieur verlaat Facebook na tien jaar appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 38. Heel wat Limburgse gemeenten geven horeca ruimte voor grotere terrassen: Maasmechelen wil straat tijdens weekend autovrij maken (09/06/2020 - VRT NWS)
  Om horecazaken te steunen, stellen heel wat gemeenten extra ruimte ter beschikking zoals op pleinen of op parkeerplaatsen. Maasmechelen denkt er zelfs aan om de Dokter Haubenlaan in het weekend een tijdlang autovrij te maken.
  [naar artikel]
 39. De zieke man Europa (13/04/2019 - De Morgen)
  Wie denkt dat de economie in een dip zit waar we snel uit geraken, dwaalt. Uitspraken van Europese toppolitici bieden de burgers geen hoop. Europa is hopeloos op zoek naar een exit uit de crisis.
  [naar artikel]
 40. Macron versus Musk, satellietstrijd in de ruimte (30/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Een miljardenfusie tussen het Franse Eutelsat en het Britse OneWeb moet Europa toelaten om in de ruimte te rivaliseren met Elon Musk. De politiek gevoelige deal is vooral een overwinning voor de Franse president Emmanuel Macron.
  [naar artikel]
 41. Elon Musk betwist kritiek op zijn Starlink-netwerk: “Genoeg ruimte in de ruimte” (30/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Elon Musk spreekt geïrriteerd de kritiek tegen op zijn Starlink-satellietenproject, dat ‘te veel ruimte in de ruimte’ in beslag zou nemen. In de Britse zakenkrant Financial Times wijst Musk ook beweringen van de hand dat de satellieten concurrentie in de ruimte zouden verdringen. Volgens de miljardair is de ruimte “extreem gigantisch” en is er ruimte voor tientallen miljarden satellieten.
  [naar artikel]
 42. Met deze 'vuilniswagen' wil Europa de ruimte proper maken (19/02/2018 - De Morgen)
  De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA wil als eerste een satelliet naar de ruimte sturen om daar het vele puin te ruimen. Het wil afgedankte satellieten met een robotarm of een net vangen en terugbrengen naar de atmosfeer, waar ze veilig kunnen opbranden. De puinruimmissie ‘e.Deorbit’ staat gepland voor 2023.
  [naar artikel]
 43. “UEFA denkt eraan Champions League te laten beslissen in Final Four” (15/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Volgens de Spaanse krant AS denkt de UEFA er ernstig over na de Champions League en de Europa League dit seizoen te laten beslissen in een Final Four-toernooi, vergelijkbaar met de eindronde van de Nations League vorig jaar. Door de uitbraak van het coronavirus in Europa staat de hele voetbalkalender onder druk. Met een Final Four, die afgewerkt zou worden op enkele dagen, kan tijd gewonnen worden.
  [naar artikel]
 44. “UEFA denkt eraan Champions League te laten beslissen in Final Four” (15/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Volgens de Spaanse krant AS denkt de UEFA er ernstig over na de Champions League en de Europa League dit seizoen te laten beslissen in een Final Four-toernooi, vergelijkbaar met de eindronde van de Nations League vorig jaar. Door de uitbraak van het coronavirus in Europa staat de hele voetbalkalender onder druk. Met een Final Four, die afgewerkt zou worden op enkele dagen, kan tijd gewonnen worden.
  [naar artikel]
 45. Europa stuurt revolutionaire commerciële satelliet de ruimte in (13/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Quantum, zo luidt de naam van een revolutionaire commerciële satelliet die het Europese ruimtevaartbureau ESA en enkele Europese bedrijven in principe eind juli de ruimte insturen. Baanbrekend is dat zij na lancering te herprogrammeren is, zo bleek dinsdag tijdens een online persconferentie.
  [naar artikel]
 46. Microsoft dropt datacenter in Schotse zee (07/06/2018 - De Tijd)
  11:12 Het computerbedrijf wil nagaan of het de energierekening kan verlagen door datacenters in de zee af te koelen.
  [naar artikel]
 47. Waarom een sterke powerpoint maken niet zo makkelijk is als je denkt (29/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Waarom een sterke powerpoint maken niet zo makkelijk is als je denkt Geschreven met input van PPTSolutions Iedereen kent het wel: je moet naar een presentatie luisteren van iemand die helemaal losgegaan is op de powerpoint. Iedere slide is voorzien van speciale effecten en er is geen vierkante centimeter vrije ruimte meer te vinden, omdat het gehele scherm gevuld is met tekst. Een dergelijke presentatie kan alleen […] Lees dit artikel: Waarom een sterke powerpoint maken niet zo makkelijk is als je denkt
  [naar artikel]
 48. Waar denkt u aan bij Europa? (12/12/2017 - De Morgen)

  [naar artikel]
 49. Waar denkt u aan bij Europa? (05/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy