De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Het is niet de emancipatiestrijd die onze cultuur bedreigt

De Wereld Morgen

24/11/2022 - 13:04

De trend lijkt gezet, extreemrechts blijft stijgen in de peilingen en in het publieke debat verscherpen de tegenstellingen. Bruggenbouwers en progressieven kijken het vaak met lede ogen aan, verlamd door een gevoel van machteloosheid. Polarisering wordt daarbij aangeklaagd en vergruisd zonder dat er wordt rekening gehouden met de machtsverhoudingen en de maatschappelijke posities van de tegenpolen in die polarisering. The post Het is niet de emancipatiestrijd die onze cultuur bedreigt appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Als de Vlaamse cultuur al bedreigd wordt, is het van binnenuit (04/01/2018 - Knack)
  Jonathan Holslag vraagt zich af waarom we ons druk maken 'om een vermeende aanval op onze cultuur, als we zelf niet de minste moeite opbrengen om onze cultuur te versterken en heruit te vinden'.
  [naar artikel]
 2. “Investeringen in cultuur verdienen zichzelf terug” (18/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  “Cultuur is meer dan enkel schone kunsten, voor mij is het een way of life. Cultuur zegt veel over wie we zijn en waar we naartoe willen. Het is ons kompas bij onze zoektocht naar steeds een nieuwe identiteit.” Dat zegt Patrick Dewael, die ook als geen ander beseft dat cultuur een multiplicatoreffect heeft en dat in zijn eigen stad Tongeren bewijst met het zomerfestival Moment. “Alle steden willen zich als shoppingstad profileren. Terwijl het vooral de steden die investeren in cultuur het meest aantrekkelijk zijn voor de mensen”, zegt hij.
  [naar artikel]
 3. 'Zware klap voor cultuur in Molenbeek' (12/04/2019 - De Morgen)
  Nu zowel dansgezelschap Ultima Vez als concertplek De Vaartkapoen moeten vrezen voor hun subsidies rijst de vraag: quid cultuur in Molenbeek? 'Dit is een zware klap, zeker nu onze gemeente positieve initiatieven hard nodig heeft', zegt de schepen van Cultuur.
  [naar artikel]
 4. Klimaatverandering bedreigt theeplantages (10/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Klimaatverandering bedreigt theeplantages Onrust bij de Britten: de toekomst van hun geliefde kopje thee staat op het spel. Boosdoener is de klimaatverandering die de temperatuur in een aantal belangrijke productielanden doet stijgen en dus de optimale omstandigheden voor theeplantages bedreigt, zo blijkt uit een rapport dat maandag werd gepubliceerd. In geen enkel ander land ter wereld wordt er […] Lees dit artikel: Klimaatverandering bedreigt theeplantages
  [naar artikel]
 5. "Seks is de motor van onze cultuur", maar zelf wachtte New Yorkse tot haar 30ste verjaardag (11/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Lianne Stokes is een buitenbeentje in New York, waar seks tot zelfs in de metro kruipt. "Seks is wat onze cultuur drijft, iedereen is erdoor
  [naar artikel]
 6. Waarom ondernemen zo weinig in onze cultuur zit ingebakken (26/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Limburgse cultuur is er eentje die het ondernemerschap nauwelijks stimuleert. En dat geldt mutatis mutandis ook voor de rest van het land, zo blijkt uit het onderzoek van de UHasselt.
  [naar artikel]
 7. Drie op vier Vlamingen wil dat migranten onze cultuur overnemen en taal leren (10/05/2022 - VRT NWS)
  Drie kwart van de Vlamingen vindt dat niet-westerse migranten onze cultuur en gewoonten moeten overnemen. Nederlands spreken wordt als essentieel beschouwd. 7 op de 10 wil dan weer praktijktesten om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Dat blijkt uit "De Stemming", een onderzoek van de VUB en de Universiteit Antwerpen in opdracht van VRT NWS en De Standaard.
  [naar artikel]
 8. Mediaminister Dalle na bedreigingen en haatberichten: ‘fake news bedreigt onze democratie’ (02/06/2020 - Express)
  Zijn sociale media verantwoordelijk voor fake news op hun platformen? Facebook zelf staat er intern over in brand, en een voorval... The post Mediaminister Dalle na bedreigingen en haatberichten: ‘fake news bedreigt onze democratie’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 9. Jambon I dwingt kunst en cultuur in een Vlaams-nationalistisch keurslijf (14/11/2019 - Apache)
  “Iedereen moet besparen, dus ook cultuur”, stelt minister van cultuur Jan Jambon (N-VA). Waarom besparen we dan niet op de royale uittredingsvergoedingen voor ex-politici? De Vlaamse regering bespaart de kunstensector gewoon kapot. Voor Jan Jambon is cultuur een protserig paradepaardje voor een nationalistisch Vlaanderen. Wie niet naar de pijpen van de N-VA danst, wordt monddood gemaakt.
  [naar artikel]
 10. Kort, bondig en waargebeurd: dit zijn onze favoriete biografische miniseries (25/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Geen zin in een bingemarathon van meerdere seizoenen? Dan hebben we in onze Kijkgids deze week misschien iets voor jou, want naar aanleiding van het achtdelige en knotsgekke ‘Joe vs. Carole’ (Streamz) zetten we onze favoriete biografische miniseries op een rijtje. Op het menu: hét celebrityschandaal van de jaren 90 (‘Pam & Tommy’, Disney+), een juridische miskleun van formaat (‘When They See Us’, Netflix), de Amerikaanse emancipatiestrijd van de jaren 70 (‘Mrs. America’, Disney+) en een modefenomeen (‘Halston’, Netflix).
  [naar artikel]
 11. "6e massale uitstervingsgolf bedreigt menselijke beschaving" (11/07/2017 - De Redactie)
  Onze planeet maakt op dit ogenblik voor de zesde keer een grote golf van massaal afsterven van dieren en planten mee. Volgens onderzoekers bedreigt dat uiteindelijk ook de menselijke beschaving zelf. Overbevolking en overconsumptie ontregelen het leven op aarde en ook dat van de menselijke soort.
  [naar artikel]
 12. Wat moet er volgens u in de ‘Vlaamse canon’ omdat het onze cultuur typeert? (13/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na Nederland leeft ook hier nu het idee om een lijst op te stellen van culturele en historische zaken die de “Vlaamse cultuur typeren”. Die...
  [naar artikel]
 13. Waar de cultuur is verdwenen, leert een mens overleven (07/04/2019 - De Morgen)
  Op tv, in de krant, de politiek en het onderwijs: overal ligt de cultuur in de uitverkoop, alleen het spektakel telt nog. Onze echte crisis, is een morele crisis zonder weerga
  [naar artikel]
 14. Dimitri de Condé, de bouwmeester van Racing Genk: “Winnen moet deel worden van onze cultuur” (06/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Drie trofeeën op 24 maanden. Dimitri de Condé is trots op zijn parcours als technisch directeur bij KRC Genk, maar hij is ook niet blind voor de tekortkomingen. “Winnen, winnen, winnen, die cultuur moet onze club nog meer uitstralen.” Een gesprek met de eeuwige bouwmeester van Racing Genk.
  [naar artikel]
 15. Wat hoort volgens u thuis in de "Vlaamse canon" en typeert dus onze Vlaamse cultuur en geschiedenis? (13/08/2019 - VRT NWS)
  In navolging van Nederland, wil de N-VA met de nieuwe Vlaamse regering een Vlaamse canon opstellen. Dat is een lijst van ankerpunten uit onze Vlaamse cultuur en geschiedenis die Vlaanderen als Europese natie typeren, klinkt het. Onze leerlingen op school en nieuwkomers in inburgeringscursussen zouden die lijst moeten kennen. Wat moet u er volgens u in die lijst worden opgenomen?
  [naar artikel]
 16. Cultuur opdoen tijdens lockdown? Beleef bij ons kunst tot in de diepste details (06/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Musea gesloten? Dan kan je bij ons toch nog je dosis cultuur halen. Wekelijks plaatsen we een boeiend kunstwerk in de schijnwerpers. Onze specialist, Marc Van de Weyer, doet in een uiterst diepzinnige analyse het werk uit te doeken.
  [naar artikel]
 17. "Onze cultuur is gedreven door seks", maar zelf wachtte New Yorkse schrijfster tot haar 30ste verjaardag (11/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Lianne Stokes is een buitenbeentje in New York. "Seks is wat onze cultuur drijft, iedereen is erdoor geobsedeerd", beweert ze. Maar zelf wachtte
  [naar artikel]
 18. “We lijken een ontwikkelingsland”: sector slaat alarm nu China met al ons hout gaat lopen (19/10/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Chinese bedrijven kopen massaal onze eiken en beuken en betalen prijzen waar onze houtzagerijen niet tegenop kunnen. En dat bedreigt op korte termijn het voortbestaan van een sector die het al niet onder de markt heeft.
  [naar artikel]
 19. Genkenaar bedreigt vrouw met mes en steelt handtas en gsm (04/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Een 29-jarige man heeft maandag in de vroege ochtend een vrouw (40) bedreigt met een mes en zo haar gsm en handtas gestolen. De verdachte werd even later gevat, de vrouw raakte niet gewond.
  [naar artikel]
 20. Koen Vanmechelen één dag hoofdredacteur: "Vliegen als een kip" (06/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  De krant die u vandaag zal lezen is een cultuurkrant. Niet dat de redactie enkel concertverslagen, theater en tentoonstellingen op u loslaat. Dat is de enge interpretatie van cultuur. Mijn uitgangspunt, als hoofdredacteur-ad-interim, is anders. Cultuur zit in alles en alles is cultuur. Hoewel culturele verschillen en achtergronden ons onderscheiden van vele andere mensengroepen, verbindt net cultuur ons met de rest van de mensheid. Het is de grondstroom in al wat menselijk is, van sport en ontspanning tot economie en politiek. Het is het vaak onzichtbare platform van nieuws.
  [naar artikel]
 21. Ongelooflijk maar waargebeurd: vijf biografische miniseries waarin de realiteit verbluft (25/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Geen zin in een bingemarathon van meerdere seizoenen? Dan hebben we in onze Kijkgids deze week misschien iets voor jou, want naar aanleiding van het achtdelige en knotsgekke ‘Joe vs. Carole’ (Streamz) zetten we onze favoriete biografische miniseries op een rijtje. Op het menu: hét celebrityschandaal van de jaren 90 (‘Pam & Tommy’, Disney+), een juridische miskleun van formaat (‘When They See Us’, Netflix), de Amerikaanse emancipatiestrijd van de jaren 70 (‘Mrs. America’, Disney+) en een modefenomeen (‘Halston’, Netflix).
  [naar artikel]
 22. 'Islam moet integreren in onze samenleving' (25/12/2016 - De Standaard)
  Dé grote uitdaging voor de islam in Europa is om zich te integreren in onze moderne samenleving. Dat zegt kardinaal Jozef De Kesel op Kerstmis in de studio van VTM NIEUWS. "Zij zijn het gewoon om te leven in een cultuur die zelf de moslimcultuur is. De uitdaging voor hen is om dat te doen binnen de grenzen van de katholieke cultuur."
  [naar artikel]
 23. Groenteteelt kreunt onder extreme droogte (12/07/2018 - De Tijd)
  21:14 Het tekort aan regen bedreigt de opbrengst van groenten over heel Europa. Voorlopig voelt de consument dat nog niet. ‘Onze prijzen stegen niet.’
  [naar artikel]
 24. Sekse is Hillary's troef en haar zwakke plek (13/04/2019 - De Morgen)
  Eindelijk is het glazen plafond doorbroken: een vrouw is officieel presidentskandidaat voor een grote Amerikaanse partij. Maar wie waren Clintons wegbereiders in de geschiedenis? En is de emancipatiestrijd nu voltooid?
  [naar artikel]
 25. Hoe de klimaatopwarming onze traditionele bieren bedreigt (08/04/2021 - De Morgen)

  [naar artikel]
 26. Belastingcontroles zetten Matongé onder druk: 'In onze cultuur doen kappers dienst als vzw' (04/12/2017 - Knack)
  De kappers in de Brusselse Matongéwijk zijn niet alleen een visitekaartje van de Afrikaanse cultuur, het is ook dé plek waar lief en leed gedeeld wordt. Daar komt binnenkort verandering in: door strengere belastingcontroles dreigen vele salons in december de deuren te sluiten. 'Matongé zal Matongé niet meer zijn', vrezen de bewoners.
  [naar artikel]
 27. Hoe de klimaatverandering onze bossen bedreigt (podcast) (07/10/2020 - Knack)
  Hoe pakken we het klimaatprobleem aan? Knack plaatst het belangrijkste vraagstuk van onze tijd terug in het centrum van de aandacht, in een podcastreeks van acht gesprekken met evenveel experts.
  [naar artikel]
 28. Rockouxtix opent Cultuur(b)uur(t) (29/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  De cultuurraad van Geetbets wil (jong) talent uit de buurt een kans geven op het podium en tegelijk inwoners van cultuur laten genieten. Dat gebeurt met het nieuwe initiatief Cultuur(b)uur(t), dat morgen, donderdag 30 november, van start gaat met een concert in het buurthuis in Grazen.
  [naar artikel]
 29. Ja, er is een kans op een derde kerstgolf en dat heeft alles te maken met onze cultuur, die de strategie rauw lust (20/11/2020 - VRT NWS)
  Waarom heeft België de hoogste besmettingsgraad gehad in Europa en verhoudingsgewijs het hoogste sterftecijfer ter wereld voor Covid-19? Vooreerst omdat wij geen strategie hebben – nog altijd niet – maar vooral om wij Belgen kampioenen zijn in het ombuigen van de regels in ons voordeel, zo analyseert Marc Van Ranst. Dat laatste verwijst naar ons gedrag en dus naar cultuur. De kans dat er een derde kerstgolf komt in januari, is niet gering, zelfs al hebben wij tegen dan misschien een strategie. Cultuur is immers zo sterk dat ze strategie rauw lust.
  [naar artikel]
 30. Diesel uit gezonken schip bedreigt beschermde Galapagoseilanden (23/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een scheepsongeval voor de kust van de Galapagoseilanden is olie vrijgekomen. Het goedje bedreigt de eilanden, die onder Ecuador vallen en de...
  [naar artikel]
 31. Trump pookt handelsconflict nog op en bedreigt EU met importtaksen op auto's (03/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter de Europese Unie bedreigt met nieuwe invoerheffingen. Na de importheffingen op staal en...
  [naar artikel]
 32. Antropologe Bambi Ceuppens: “De witte man komt overal mee weg” (30/11/2018 - De Morgen)
  Over een week opent in Tervuren het AfricaMuseum opnieuw de deuren. Antropologe Bambi Ceuppens, die meewerkte aan de transformatie, vertelt wat we nog niet wisten over ons koloniale verleden én legt uit waarom debat over Zwarte Piet belangrijk is. “Het is een emancipatiestrijd. En dit is een fase waar we door moeten.”
  [naar artikel]
 33. Wanneer we echt geloven in de meerwaarde van cultuur, dan zullen we zelf uit de startblokken moeten schieten (23/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Limburg is geen cultuurwoestijn. Er zijn tal van fantastische projecten en verrassende initiatieven. In vergelijking met ons inwonersaantal, heeft onze provincie de meeste cultuurcentra en die behoren tot de drukst bezochte in Vlaanderen. Dat is goed nieuws, want cultuur nuanceert en laat je nadenken. Het voegt de 50 tinten grijs toe of net heel veel kleur. Net zoals fijn werk, lekker eten en drinken, tijd voor vrienden en familie en een leuke straat om in te wonen, is cultuur nodig om gelukkig te zijn.
  [naar artikel]
 34. Vuurzee bedreigt Californische wijnstreek (09/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Snel om zich heen grijpende natuurbranden hebben in het noorden van Californië veel bewoners op de vlucht doen slaan. De vuurzee bedreigt onder...
  [naar artikel]
 35. Cultuur krijgt geen extra geld (04/04/2019 - De Morgen)
  Het departement Cultuur komt er erg bekaaid vanaf in de pas voorgestelde begroting van de Vlaamse regering. Na jaren van spaarzaamheid begint het kabinet-Peeters weer te investeren in extra beleidsruimte. Cultuur valt evenwel compleet uit de boot.
  [naar artikel]
 36. Dodelijke ziekte bedreigt iconische palmbomen Florida (19/08/2019 - De Morgen)
  Florida is niet in te beelden zonder zijn iconische palmbomen. Maar een dodelijke bacteriële ziekte bedreigt de inheemse boomsoort. Voorkomen is het devies, want genezen kan niet: eens geïnfecteerd, is er geen redden meer aan.
  [naar artikel]
 37. “Het is het federale nietsdoen dat de werkgelegenheid op Brussels Airport bedreigt, niet de geluidsnormen” (06/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  Het is niet de toepassing van de Brusselse geluidsnormen maar het nietsdoen van de federale regering in het dossier van geluidshinder die de werkgelegenheid bedreigt. Dat stelt Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault, die het initiatief van de Groep van Tien toejuicht.
  [naar artikel]
 38. Koorzangers met mondmaskers en twee meter afstand tussen artiesten: nieuw basisprotocol Cultuur goedgekeurd (26/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon heeft donderdag de tweede versie van het basisprotocol Cultuur goedgekeurd. Risico-activiteiten, zoals...
  [naar artikel]
 39. Kersvers aartsbisschop De Kesel: "Islam integreren in onze samenleving" (25/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  Dé grote uitdaging voor de islam in Europa is om zich te integreren in onze moderne samenleving. Dat zegt kardinaal Jozef De Kesel op Kerstmis in de studio van VTM Nieuws. "Zij zijn het gewoon om te leven in een cultuur die zelf de moslimcultuur is. De uitdaging voor hen is om dat te doen binnen de grenzen van de katholieke cultuur."
  [naar artikel]
 40. Volgend Overlegcomité op 22 december: Jambon wil er pleiten voor heropening cultuur- en evenementensector (09/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het volgende Overlegcomité zal samenkomen op 22 december. Dat is bevestigd aan onze redactie. Vlaams minister-president Jan Jambon wil er pleiten om de bestaande beperkingen voor de cultuur- en evenementensector opnieuw op te heffen. Dat heeft Jambon vandaag in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Orry Van de Wauwer (CD&V), Elisabeth Meuleman (Groen) en Filip Brusselmans (Vlaams Belang).
  [naar artikel]
 41. Volgend Overlegcomité op 22 december: Jambon wil er pleiten voor heropening cultuur- en evenementensector (09/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het volgende Overlegcomité zal samenkomen op 22 december. Dat is bevestigd aan onze redactie. Vlaams minister-president Jan Jambon wil er pleiten om de bestaande beperkingen voor de cultuur- en evenementensector opnieuw op te heffen. Dat heeft Jambon vandaag in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Orry Van de Wauwer (CD&V), Elisabeth Meuleman (Groen) en Filip Brusselmans (Vlaams Belang).
  [naar artikel]
 42. Help: de opwarming van de aarde bedreigt nu ook onze wijn (16/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Als smeltende ijskappen je niet overtuigen om je ecologische voetafdruk te verkleinen, zal dit nieuws het misschien wel doen: de opwarming van
  [naar artikel]
 43. Ben Weyts versus de experts: wat is er belangrijker: onze frietcultuur of onze gezondheid? (19/06/2017 - Het Nieuwsblad)
  “Europa bedreigt onze frietcultuur”, vindt minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA). Want de EU neemt maatregelen tegen de stof acrylamide, en Weyts vreest dat de smaak van frieten daardoor achteruitgaat. Maar voedingsdeskundigen wijzen de minister terecht: “Acrylamide is gevaarlijk en kankerverwekkend. Waarom zouden we die stof níet weren?”
  [naar artikel]
 44. Hoe de klimaatopwarming onze traditionele bieren bedreigt (08/04/2021 - De Morgen)
  Bij Cantillon in Brussel maken ze nog lambiek zoals in 1900. Maar die traditie is in gevaar. De klimaatverstoring, met langere droogtes en hittegolven, dwingt de bierbrouwers tot aanpassing. Ontdek in onze digitale longread hoe dat juist zit.
  [naar artikel]
 45. 20 jaar revolutionaire Afro-Amerikaanse kunst (20/08/2017 - Knack)
  Martin Luther King had een droom en de Black Panthers balden hun vuisten, maar in de sixties en seventies woedde de Afro-Amerikaanse emancipatiestrijd ook volop in musea en galeries. Hoe, waar en door wie?
  [naar artikel]
 46. Hoe het prangende tekort aan bakkers vooral onze eenden bedreigt (11/02/2020 - De Standaard)
  De warme bakker is met uitsterven bedreigd. Jongeren willen de zaak van gepensioneerde bakkers niet meer overnemen, klinkt het. Volgens Kamagurka betekent dit vooral slecht nieuws voor onze eenden. In de video hierboven legt hij uit waarom.
  [naar artikel]
 47. VN: 'Ivoorhandel bedreigt vrede' (04/04/2019 - De Morgen)
  De illegale handel in ivoor is een belangrijke bron van inkomsten voor gewapende groepen en bedreigt de vrede in Centraal-Afrika. De situatie is zo ernstig dat een aantal landen inmiddels het leger moet inzetten.
  [naar artikel]
 48. Operadirecteur Peter de Caluwe: “Europees Commissaris voor de Bescherming van onze Europese levenswijze is een aanfluiting” (16/09/2019 - VRT NWS)
  Peter de Caluwe, directeur van de opera De Munt in Brussel vindt dat cultuur op Europees niveau meer aandacht moet krijgen. De nieuwe bevoegdheid "Bescherming van onze Europese levenswijze" noemt hij een aanfluiting. "Cultuur wordt op die manier ondergesneeuwd."
  [naar artikel]
 49. ‘Je voelt je plots niets waard, want dat hebben wij ook twee jaar lang van onze minister van Cultuur gehoord’ (18/12/2021 - De Morgen)
  Els Dottermans is niet moedeloos, maar moe. Dat heeft niets te maken met de tournee die ze binnenkort plant, maar met het gebrek aan respect voor cultuur van de overheid. ‘Ik heb me de laatste twee jaar op geen enkel moment gesteund gevoeld door Jan Jambon.’
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy