De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Onderhandelingen met Engie blijven stroppen. MR gaat dan maar doodleuk een wisselmeerderheid zoeken

Express

24/11/2022 - 15:36

“Het zit gewoon muurvast, en blijkbaar lijkt dat niemand te deren. Maar we gaan wel in de blessuretijd zo”. Aan het woord is een vicepremier over de onderhandelingen rond de verlenging van de levensduur van Doel 4 en Tihange 3. Daarover is dus wel ongerustheid, omdat het maar niet vooruit gaat. De gesprekken worden gevoerd door het […]


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Magnette: “Stop onderhandelingen met Engie over de kerncentrales. Ze spelen met de voeten van de regering” (17/10/2022 - Express)
  Paul Magnette, voorzitter van de grootste regeringspartij PS, vindt dat de federale regering de onderhandelingen met Engie over de verlenging van twee of meer kernreactoren moet afbreken en de prijszetting in eigen handen moet nemen. Na maanden onderhandelingen tussen de federale regering en uitbater Engie is het nog steeds niet duidelijk of en aan welke […]
  [naar artikel]
 2. Engie bevestigt aanslepende onderhandelingen met regering over verlenging kerncentrales (10/11/2022 - Knack)
  Engie is nog steeds in overleg met de Belgische regering over een verlenging van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3, maar dat overleg heeft “vertraging” opgelopen. Dat bevestigt het bedrijf in de marge van de kwartaalresultaten. Dat de onderhandelingen stroef verlopen was geen geheim, maar dat bevestigt de uitbater van de kerncentrales nu ook bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Volgens Engie is er sprake van ‘vertraging’ in de onderhandelingen. Tegelijk zegt het bedrijf dat het overleg nog steeds lopende is en dat het bedrijf zich ‘constructief’ blijft opstellen. Engie en de Belgische overheid kwamen in juli een niet-bindende intentieverklaring overeen over een mogelijke verlenging van Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar. The post Engie bevestigt aanslepende onderhandelingen met regering over verlenging kerncentrales appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 3. RECONSTRUCTIE. Zo wist De Croo de deal met Engie te beklinken “De brief met eisen begin juni was een dramatisch moment in de onderhandelingen” (23/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In de schaduw van de pensioendiscussie forceerde Premier Alexander De Croo een doorbraak in de haperende nucleaire onderhandelingen met de Engie. Het voorgestelde raamakkoord heeft veel weg een gedwongen huwelijk: niet van harte, maar voor beiden noodzakelijk. Hoe kwam het zover?
  [naar artikel]
 4. Magnette wil onderhandelingen met Engie stoppen: 'Overheid moet stroomprijs bepalen' (17/10/2022 - De Tijd)
  13:51 Voor PS-voorzitter Paul Magnette hebben de onderhandelingen met Engie over de verlenging van de levensduur van de twee kerncentrales lang genoeg geduurd. 'De staat moet de elektriciteit van de kerncen...
  [naar artikel]
 5. Onderhandelingen met Engie moeten voor september rond zijn, zegt Van der Straeten: “Moeilijk gaat ook” (11/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De onderhandelingen met het Franse energiebedrijf Engie, dat de kerncentrales in ons land uitbaat via Electrabel, moeten voor september rond zijn. Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zaterdag laten verstaan in ‘De Ochtend’ op Radio 1.
  [naar artikel]
 6. Engie bevestigt aanslepende onderhandelingen met regering over verlenging kerncentrales: “Blijven ons constructief opstellen” (10/11/2022 - Het Nieuwsblad)
  Engie is nog steeds in overleg met de Belgische regering over een verlenging van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3, maar dat overleg heeft “vertraging” opgelopen. Dat bevestigt het bedrijf in de marge van de kwartaalresultaten.
  [naar artikel]
 7. Tinne Van der Straeten: ‘Engie en wij zijn tot elkaar veroordeeld’ (11/06/2022 - De Tijd)
  02:00 ‘Ja, de onderhandelingen met Engie zijn lastig’, zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten over de gesprekken met de uitbater van de kerncentrales. ‘Maar ik heb er vertrouwen in dat het gaat lu...
  [naar artikel]
 8. Magnette wil onderhandelingen met Engie stoppen: “Ze spelen al maanden met de voeten van de regering” (17/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  PS-voorzitter Paul Magnette wil dat de regering de controle terugkrijgt in de onderhandelingen met Engie over de verlenging van de levensduur van de twee kerncentrales. Voor hem is de tijd van praten voorbij, en moet de staat de elektriciteit die de Belgische uitbater van de kerncentrales opkopen aan een prijs die ze zelf vastlegt, zo zei hij maandag op LN24.
  [naar artikel]
 9. Wisselmeerderheid eist duidelijkheid van Michel: “Premier moet pact goedkeuren” (06/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Er is een nieuwe wisselmeerderheid op komst tussen regeringspartijen CD&V, Open Vld en MR en oppositiepartijen Groen-Ecolo, PS, sp.a en cdH. De partijen vragen dat de premier niet alleen ten persoonlijke titel naar Marrakech gaat, maar expliciet zegt dat het VN-migratiepact wordt goedgekeurd.
  [naar artikel]
 10. Het lange en moeizame pad van de verlengde kernuitstap: brief van Engie zet onderhandelingen met Vivaldi-regering in brand (03/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Met één welgemikte brief steekt Engie de onderhandelingen in brand over de verlenging van onze twee jongste kerninstallaties. De Belgische overheid moet mee de kosten en verantwoordelijkheden van kernenergie dragen, zo luidt de Franse eis. Premier Alexander De Croo (Open Vld) en Minister van Energie Tinne van der Straeten (Groen) komen in een lastig parket terecht.
  [naar artikel]
 11. Wouter Beke (CD&V) wil niet weten van wisselmeerderheid voor meerwaardebelasting (23/04/2017 - Knack)
  CD&V gaat niet in op het voorstel van sp.a om een een wetsvoorstel te leveren over de meerwaardebelasting met een wisselmeerderheid.
  [naar artikel]
 12. Engie: “Onderhandelingen over verlenging kerncentrales hebben vertraging opgelopen” (10/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Engie is nog steeds in overleg met de Belgische regering over een verlenging van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3. De onderhandelingen hebben echter “vertraging” opgelopen, zo bevestigt het bedrijf.
  [naar artikel]
 13. Van der Straeten: “Onderhandelingen met Engie moeten voor september rond zijn” (11/06/2022 - Het Nieuwsblad)
  De onderhandelingen met het Franse energiebedrijf Engie, dat de kerncentrales in ons land uitbaat via Electrabel, moeten voor september rond zijn. Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zaterdag laten verstaan in De Ochtend op Radio 1.
  [naar artikel]
 14. Van der Straeten: “Onderhandelingen met Engie moeten voor september rond zijn” (11/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  De onderhandelingen met het Franse energiebedrijf Engie, dat de kerncentrales in ons land uitbaat via Electrabel, moeten voor september rond zijn. Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zaterdag laten verstaan in De Ochtend op Radio 1.
  [naar artikel]
 15. Onderhandelingen met Engie lopen moeilijk, zegt Jean-Marc Nollet (22/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De onderhandelingen tussen de federale regering en Engie over de verlenging van de twee jongste kerncentrales na 2025 lopen moeilijk. Indien ze niet kunnen landen, dan moet het capaciteitsvergoedingsmechanisme zoals voorzien worden geheractiveerd. Dat heeft Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet zondag verklaard op de Franstalige zender RTL-TVi.
  [naar artikel]
 16. De vijf hindernissen op weg naar een nucleaire deal met Engie (31/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Energie Tinne van der Straeten (Groen) wil nog in september een concreter akkoord met kernproducent Engie sluiten. Maar de onderhandelingen over een nucleaire verlenging verlopen moeizaam en het principe-akkoord van in juli telt nog veel losse eindjes.
  [naar artikel]
 17. Engie gaat deel van dienstendivisie verzelfstandigen (13/11/2020 - Knack)
  Energiegigant Engie gaat een deel van haar dienstendivisie (Engie Solutions) in een aparte entiteit onderbrengen. Op termijn wordt het afstoten van die divisie niet uitgesloten, klinkt het vrijdag in de marge van de kwartaalresultaten.
  [naar artikel]
 18. LIVE. Onderhandelingen opnieuw van start, mét Hilde Crevits: Vooruit en Groen bieden wisselmeerderheid aan voor alle koopkrachtmaatregelen (28/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vooruit wil vanuit de oppositie gedoogsteun geven aan alle dossiers die de koopkracht van burgers verhogen en de facturen willen verlagen. Dat zegt Conner Rousseau, de voorzitter van de partij. Ook Groen biedt een wisselmeerderheid aan. De Vlaamse regering zit sinds 17 uur opnieuw samen. Volg alle ontwikkelingen hieronder in onze liveblog.
  [naar artikel]
 19. Lachaert zegt Engie de wacht aan (20/03/2022 - De Tijd)
  12:33 Als de Franse energiegroep Engie zich onverzettelijk opstelt in de onderhandelingen over de kernuitstap, mag ze rekenen op ‘onvriendelijke’ maatregelen in ons land, zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lac...
  [naar artikel]
 20. Verbazing over hoe Magnette Engie bruskeert (17/10/2022 - De Tijd)
  18:11 Waarom PS-voorzitter Paul Magnette plots de onderhandelingen met Engie wil stopzetten, begrijpen ze in de regering-De Croo niet. 'De gesprekken met deadline eind dit jaar lopen constructief', luidt he...
  [naar artikel]
 21. MR en PS willen Engie dwingen kerncentrales langer open te houden (14/06/2022 - De Tijd)
  17:28 Als minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) het laat afweten in de onderhandelingen met Engie over de verlenging van de kerncentrales, moet het parlement aan zet komen, zegt MR-voorzitter ...
  [naar artikel]
 22. Staat overheid met rug tegen de muur in onderhandelingen over openhouden kerncentrales? “Voor Engie is dit allemaal fantastisch nieuws” (21/03/2022 - Het Nieuwsblad)
  Nu de federale regering twee kerncentrales langer open zal houden, moet er met Engie een hartig woordje gepraat worden. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert suggereerde in ‘De zevende dag’ dat België daarbij niet met de rug tegen de muur staat. Maar klopt dat wel? “Engie zal een redelijke prijs vragen. Maar dan aan de redelijk hoge kant.”
  [naar artikel]
 23. Nollet: 'Onderhandelingen met Engie over kernuitstap lopen moeilijk' (22/05/2022 - De Tijd)
  16:19 Volgens Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet wil energiebedrijf Engie niet dat de overheid 'voorwaarden oplegt', zoals het betalen van de factuur voor de berging van nucleair afval.
  [naar artikel]
 24. Engie bevestigt aanslepende onderhandelingen met regering over verlenging kerncentrales (10/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Engie is nog steeds in overleg met de Belgische regering over een verlenging van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3, maar dat overleg heeft “vertraging” opgelopen. Dat bevestigt het bedrijf in de marge van de kwartaalresultaten.
  [naar artikel]
 25. Engie schrapt 116 banen in België (20/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Franse energiereus Engie, moederbedrijf van Engie Electrabel, heeft woensdagavond bevestigd dat het zijn missies wil herdefiniëren en zijn zetel anders wil organiseren. Die zetel is nu verspreid over drie locaties. Parijs en Brussel blijven behouden, terwijl Londen zou sluiten. Door de herstructurering verdwijnen 504 banen: 116 in België, 312 in Frankrijk en 76 in het Verenigd Koninkrijk, aldus Engie in een communiqué.
  [naar artikel]
 26. Engie geeft 41.000 Franse werknemers premie na oproep Macron (17/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse energiereus Engie gaat een uitzonderlijke premie van 600 euro uitbetalen aan 41.000 van zijn werknemers in Frankrijk. Engie gaat daarmee...
  [naar artikel]
 27. Na het akkoord over de kerncentrales wacht de strijd met Engie Electrabel (18/03/2022 - De Morgen)
  De federale regering heeft een principeakkoord over de verlenging van twee kerncentrales met tien jaar. Op die manier lijkt een hoofdpijndossier - minstens even - van tafel. Nu moeten de onderhandelingen met Engie Electrabel starten.
  [naar artikel]
 28. Welke rode lijn laat Vivaldi los in duel met Engie? (08/06/2022 - De Tijd)
  23:00 'In de onderhandelingen met Engie zal Vivaldi zeker een van haar drie rode lijnen moeten opgeven', schatten hoge regeringsbronnen in. CD&V ziet het meeste kans in een verlenging van de jongste reactor...
  [naar artikel]
 29. Beke over SP.A-voorstel voor wisselmeerderheid: "Aan dat spelletje doen we niet mee" (23/04/2017 - De Redactie)
  CD&V gaat niet in op het voorstel van SP.A om een een wetsvoorstel te stemmen over de meerwaardebelasting met een wisselmeerderheid. "Dat is een heel doorzichtig nummertje."
  [naar artikel]
 30. Engie gaat 126 banen schrappen in België (19/04/2017 - De Redactie)
  De Franse energiereus Engie, moederbedrijf van Engie Electrabel, heeft aangekondigd dat het honderden banen wil schrappen bij een herstructurering van zijn ondersteunende functies.
  [naar artikel]
 31. Gazprom beëindigt gasleveringen aan Frans nutsbedrijf Engie (30/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt per 1 september met de leveringen aan Engie. Dat Franse energiebedrijf zou niet de volledige rekening over juli hebben voldaan. Pas als Engie weer volledig betaalt gaat Gazprom naar eigen zeggen weer leveren. Engie levert ook in Nederland stroom en gas en heeft hier verschillende energiecentrales.
  [naar artikel]
 32. Een deeltje van het “zomerakkoord”, de onderhandelingen met Engie, schuift plots op (13/06/2022 - Express)
  Het was één van de zeven werven, en die zou volgens de timing ook afgerond worden deze maand: de gesprekken met Engie over het verlengen van de kerncentrales. Maar dit weekend gaf minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) aan dat de deadline toch wat opschuift: op Radio 1 klonk het plots dat “voor […]
  [naar artikel]
 33. Pensioenen blijven stokken, geen hoopvolle signalen bij de PS (11/07/2022 - Express)
  Nog twee dossiers blijven over van het ‘zomerakkoord’, tegenwoordig de ‘zomeragenda’ geheten: de onderhandelingen met Engie en de Pensioenen. Een kleinere begrotingsbespreking volgt deze week, na een verslag van het Monitoringcomité, maar daar verwacht niemand dat er echt nog een politieke discussie volgt. De belangrijkste dossiers, sociaal-economisch, zijn zo allemaal naar het najaar en de echte […]
  [naar artikel]
 34. Premier en Engie onderhandelen over nucleaire spaarpot (03/07/2018 - De Tijd)
  10:44 Op vraag van de Franse energiereus Engie voeren premier Charles Michel (MR) en minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) discrete onderhandelingen over de nucleaire spaarpot Synatom, die gepar...
  [naar artikel]
 35. Engie wil gascentrale Vilvoorde alsnog bouwen (21/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De onderhandelingen met Engie om twee kerncentrales langer open te houden, blijken niet evident. Het bedrijf wil er alles aan doen om de gascentrale van Vilvoorde toch nog te kunnen bouwen, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
  [naar artikel]
 36. Engie wil gascentrale Vilvoorde alsnog bouwen (21/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  De onderhandelingen met Engie om twee kerncentrales langer open te houden, blijken allerminst evident. Het bedrijf wil er alles aan doen om de gascentrale van Vilvoorde toch te kunnen bouwen. En dat kan de federale regering geld kosten.
  [naar artikel]
 37. Verlenging kerncentrales terug op de federale regeringstafel: dit is de inzet in 5 vragen (27/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Op het moment dat u dit leest, zitten de federale topministers samen om de lopende onderhandelingen met Engie te bespreken. Wat wil de ploeg van De Croo nu echt? En waar aast Engie op? En vooral: waar ligt het kalf gebonden? En waarom duurt het zo lang?
  [naar artikel]
 38. ‘Je gaat zoeken op plekken waar een lichaam het meest kans heeft te blijven steken’ (24/07/2021 - De Tijd)
  02:00 36 doden en 11 vermisten: dat was gisteren de, voorlopige, balans van de natuurramp die zich vorige week in België voltrok. Du jamais vu en het zoeken gaat voort. Langs de Vesder, de Ourthe en de Maas...
  [naar artikel]
 39. Wisselmeerderheid wil tekst aanscherpen: pact moet worden goedgekeurd (06/12/2018 - Metro)
  Een wisselmeerderheid in de Kamer wil de resolutie die het VN-migratiepact steunt aanscherpen. De tekst zou expliciet vragen dat het pact wordt goedgekeurd, is uit verschillende bronnen vernomen. De aanscherping komt er na de verklaring van premier Charles Michel in de Kamer. Die was volgens verschillende Kamerleden te vaag. De wisselmeerderheid bestaat uit CD&V, Open Vld, MR, Ecolo-Groen, sp.a en cdH, nu ook aangevuld met de PS. Die partij had zich gisteren, in de commissie buitenlandse zaken, nog onthouden. bron: Belga Het bericht Wisselmeerderheid wil tekst aanscherpen: pact moet worden goedgekeurd verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Expert blikt vooruit op onderhandelingen tussen De Croo, Van der Straeten en Engie over kerncentrales: “Nu begint het echte werk” (22/03/2022 - Het Nieuwsblad)
  Premier Alexander De Croo (Open VLD) en energieminister Tinne Van der Straeten mogen zich opmaken voor zware onderhandelingen in Parijs. Engie zal overtuigd moeten worden om z’n Belgische kerncentrales langer open te houden. “Nu pas begint het echte werk”, zegt energie-expert Bram Claeys van de internationale denktank RAP.
  [naar artikel]
 41. De Wever vangt bot met wisselmeerderheid tegen kernuitstap (22/11/2020 - De Morgen)
  Bart De Wever biedt de regeringspartijen een wisselmeerderheid aan om de kernuitstap tegen te houden. De N-VA-voorzitter hoopt zo de regering-De Croo uit elkaar te spelen. Maar die geeft geen krimp.
  [naar artikel]
 42. Meerderheid in de clinch met N-VA over brief Engie: “U lijdt aan amnesie” (02/06/2022 - Het Nieuwsblad)
  In de plenaire vergadering van de Kamer is donderdagmiddag gedebatteerd over de onderhandelingen tussen kernexploitant Engie en de federale regering over de verlenging van de kernreactoren van Doel 4 en Tihange 3. De meerderheidspartijen Vooruit en Ecolo gingen daarbij in de clinch met de N-VA-fractie, en ook premier Alexander De Croo deed een duit in het zakje.
  [naar artikel]
 43. Open VLD sluit niet uit dat regering Engie arm omwringt over verlenging kerncentrales (20/10/2022 - De Tijd)
  09:51 Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert sluit niet uit dat de regering exploitant Engie via een wet verplicht de levensduur van de reactoren van Doel 4 en Tihange 3 te verlengen als de onderhandelingen ni...
  [naar artikel]
 44. Engie stoot groot deel van zijn dienstenactiviteiten af (13/11/2020 - Express)
  Engie kondigde vrijdag voor beurs aan dat het een deel van zijn dienstendivisie (Engie Solutions) in een aparte entiteit gaat... The post Engie stoot groot deel van zijn dienstenactiviteiten af appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 45. Werknemers Engie: “Kerncentrales kunnen wel open blijven” (12/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De twee jongste kerncentrales in ons land kunnen technisch wel degelijk langer open blijven dan 2025. Dat zegt een groep van meer dan 80 mensen, hoofdzakelijk werknemers van Engie, de uitbater van de centrales.
  [naar artikel]
 46. Werknemers Engie: ‘Kerncentrales kunnen wel open blijven’ (13/12/2021 - De Morgen)
  De twee jongste kerncentrales in ons land kunnen technisch wel degelijk langer open blijven dan 2025. Dat zegt een groep van meer dan 80 mensen, hoofdzakelijk werknemers van Engie, de uitbater van de centrales.
  [naar artikel]
 47. Staat overheid met rug tegen de muur in onderhandelingen over openhouden kerncentrales? (21/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Nu de federale regering twee kerncentrales langer open zal houden, moet er met Engie een hartig woordje gepraat worden. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert suggereerde in ‘De zevende dag’ dat België daarbij niet met de rug tegen de muur staat. Maar klopt dat wel? “Engie zal een redelijke prijs vragen. Maar dan aan de redelijk hoge kant.”
  [naar artikel]
 48. Staat overheid met rug tegen de muur in onderhandelingen over openhouden kerncentrales? (21/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Nu de federale regering twee kerncentrales langer open zal houden, moet er met Engie een hartig woordje gepraat worden. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert suggereerde in ‘De zevende dag’ dat België daarbij niet met de rug tegen de muur staat. Maar klopt dat wel? “Engie zal een redelijke prijs vragen. Maar dan aan de redelijk hoge kant.”
  [naar artikel]
 49. Almaci biedt wisselmeerderheid aan voor energiepact (28/12/2017 - De Standaard)
  Als er begin volgend jaar geen duidelijkheid komt over het energiepact, zal Groen een resolutie indienen om zo een wisselmeerderheid tot stand te brengen. Zonder de N-VA dus.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy