De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Rusland benadrukt geen olie of gas te exporteren naar landen die prijsplafond steunen

Het Laatste Nieuws

24/11/2022 - 15:39

Rusland benadrukt geen olie en gas te zullen exporteren naar landen die een prijsplafond op Russische aardolie steunen. Dat zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov. Wel zal Moskou pas een definitief besluit nemen over de exacte gevolgen van dat prijsplafond nadat alle details zijn geanalyseerd, aldus Peskov.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Woordvoerder Kremlin: “Rusland zal geen olie verkopen aan landen die prijsplafond hanteren” (02/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Rusland zal geen olie meer verkopen aan landen die maximumprijzen voor Russische olie willen instellen. Dat heeft Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, vrijdag benadrukt.
  [naar artikel]
 2. Moskou dreigt met olieboycot tegen landen die maximumprijs willen instellen (02/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland zal geen olie meer verkopen aan landen die maximumprijzen voor Russische olie willen instellen. De Verenigde Staten pleiten voor een dergelijk prijsplafond. De G7, een groep van zeven grote industrielanden, zou dat plan vrijdag officieel willen steunen.
  [naar artikel]
 3. Staat het Westen op het punt zichzelf in de voet schieten? Dit is hoe Rusland het prijsplafond op olie kan omzeilen (21/10/2022 - Express)
  Rusland zou maar liefst 90 procent van het geplande prijsplafond op olie kunnen omzeilen, vertelde een bron binnen het Amerikaanse ministerie van Financiën vrijdag aan Reuters. De essentie Rusland zou over de middelen beschikken om 80 tot 90 procent van de gevolgen van een prijsplafond op ruwe olie te kunnen negeren. Dat vertelde een anonieme […]
  [naar artikel]
 4. EU naar verluidt akkoord over prijsplafond voor Russische olie (05/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De lidstaten van de Europese Unie hebben naar verluidt een compromis bereikt over een nieuw pakket aan sancties tegen Rusland. Daarin zijn volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, ook afspraken gemaakt over een prijsplafond voor Russische olie bij verkoop aan derde landen. Woensdag wordt hierover een formeel akkoord verwacht.
  [naar artikel]
 5. Rusland exporteert recordhoeveelheid olie naar China (20/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland heeft in mei een recordhoeveelheid olie naar China geëxporteerd. De invoer van olie uit Rusland door China steeg in mei met 55 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee heeft Rusland in China een dankbare zakenpartner, zeker nu westerse landen vanwege de oorlog in Oekraïne onder andere geen olie vanuit Rusland meer willen importeren.
  [naar artikel]
 6. JPMorgan: “Olieprijzen kunnen nog eens met 240 procent stijgen als Rusland reageert op een prijsplafond voor Russische olie” (05/07/2022 - Express)
  De G7-landen onderzoeken of ze een prijsplafond voor Russische olie en gas kunnen introduceren. De grote industrielanden willen er op die manier voor zorgen dat Rusland minder verdient aan de verkoop van fossiele brandstoffen. “Maar zo’n plafond kan ook funeste gevolgen hebben, zoals fors hogere olieprijzen”, waarschuwt de Amerikaanse bank JPMorgan. Door de oorlog in […]
  [naar artikel]
 7. Westerse landen komen overeen hoe prijsplafond op Russische olie eruit moet zien (04/11/2022 - Express)
  De Groep van Zeven, een intergouvernementeel forum van vooraanstaande industriële staten, heeft samen met partner Australië beslist hoe het aankomende prijsplafond op Russische olie eruit zal zien. De essentie: De G7-landen, samen met Australië, kwamen overeen om een vast prijsplafond in te voeren, in plaats van een variabel. Dat meldden anonieme bronnen met kennis van […]
  [naar artikel]
 8. G7 gaat prijsplafond voor Russische olie invoeren (02/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De G7, de zeven rijkste industriële landen, gaan "dringend" een prijsplafond voor Russische olie invoeren. Dat staat in een mededeling na afloop van een vergadering van de ministers van Financiën van de landen. Ze willen ook een "brede coalitie" van landen aanmoedigen om hetzelfde te doen.
  [naar artikel]
 9. Von der Leyen: prijsplafond op Russische olie “klaar voor lancering” (15/11/2022 - Express)
  Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft maandag gezegd dat een prijsplafond op Russische olie “klaar om te gaan” is.  De essentie: Von der Leyen vertelde maandag tegen Bloomberg Television dat “we alle nodige instrumenten hebben in de Europese Unie” om een prijsplafond op olie uit Rusland in te voeren. Ook nog: […]
  [naar artikel]
 10. Rusland wil geen olie en gas meer leveren als er een prijsplafond komt en Poetin noemt graanakkoord "bedrog" (07/09/2022 - VRT NWS)
  Op een economische forum in de Russische stad Vladivostok heeft de president van Rusland Vladimir Poetin zich zwaar uitgelaten over de energie- en graanafspraken dat het land maakte met het Westen. De Russische president benadrukt dat Rusland geen gas en olie meer wil leveren aan Europa als er een prijzenplafond komt. Volgens Poetin "bedriegt" het Westen ook ontwikkelingslanden met het graanakkoord. Waarom zegt Poetin dat? En klopt dat wel?
  [naar artikel]
 11. Poetin waarschuwt Europa: “Rusland zal geen olie of gas meer leveren als er prijsplafond komt” (07/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland zal geen olie of gas meer leveren indien de prijzen geplafonneerd worden. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin woensdag aangekondigd.
  [naar artikel]
 12. India zegt prijsplafond voor Russische olie te overwegen, maar ervaart “geen moreel conflict” bij aankoop energieproducten Kremlin (06/09/2022 - Express)
  De Indiase minister van Petroleum en Aardgas, Shri Hardeep Singh Puri, zegt dat zijn land de pros en cons van het G7-voorstel voor een prijsplafond op Russische olie, zal evalueren. Erg enthousiast over het plan, lijkt de energieminister evenwel niet. G7-plan De ministers van Financiën die de G7-landen (de VS, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië en […]
  [naar artikel]
 13. “De forse productieverlaging van OPEC+ is een schild tegen een prijsplafond voor Russische olie” (14/10/2022 - Express)
  OPEC+ heeft vorige week beslist om de olieproductie met 2 miljoen vaten per dag te verlagen. Nu blijkt dat de olieproducerende landen die beslissing hebben genomen om de wereld ervan te weerhouden een prijsplafond voor Russische olie in te stellen, zoals de G7 heeft voorgesteld. Een dergelijk plafond zou een crisis op de markt kunnen […]
  [naar artikel]
 14. Moskou waarschuwt voor olietekort op wereldmarkt indien Westen prijsplafond instelt op Russische olie (30/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De prijs van Russische olie plafonneren, zoals de westerse landen overwegen om Rusland te straffen voor de inval in Oekraïne, kan de olieprijs op de wereldmarkt net opdrijven. Daarvoor heeft de Russische vicepremier voor Energie Aleksandr Novak vandaag gewaarschuwd.
  [naar artikel]
 15. G7-landen stemmen in met prijsplafond voor Russische olie, om zo oorlogskas van Kremlin uit te putten (02/09/2022 - Express)
  De G7 heeft vrijdag ingestemd met een prijsplafond voor Russische olie. Op deze manier wordt gepoogd om de Russische winsten op de verkoop van het zwarte goud te beteugelen en zo de oorlogskas van Moskou uit te putten. De ministers van Financiën van de Groep van Zeven (G7), het intergouvernementeel forum van zeven vooraanstaande industriële […]
  [naar artikel]
 16. Zuid-Europese landen kopen zoveel mogelijk Russische olie, nu het nog kan (08/08/2022 - Express)
  De import van ruwe olie uit Rusland steeg in de voorbije weken scherp in bepaalde Europese landen. Zij bereiden zich voor op een gedeeltelijk verbod op Russische olie in de Europese Unie, dat eind dit jaar van kracht zal gaan. Volgens data die door Bloomberg werd gepubliceerd, bereikte de export van ruwe olie uit Rusland […]
  [naar artikel]
 17. Canada voert olie-export op wegens ban op Russische olie (24/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Canada gaat zijn olie-export met ongeveer 5 procent verhogen om andere landen te helpen bij het opvangen van tekorten, nu er uit Rusland minder olie wordt afgenomen. Russische olie is namelijk door veel landen en bedrijven in de ban gedaan vanwege de oorlog in Oekraïne.
  [naar artikel]
 18. G7-landen willen prijsplafond voor Russische olie bespreken: “Manier om Poetin hard aan te pakken” (01/09/2022 - Express)
  De ministers van financiën van de Groep van Zeven (G7), het intergouvernementeel forum van zeven vooraanstaande industriële staten, zal vrijdag bespreken of een prijsplafond kan worden ingesteld voor Russische olie. Dat moet de druk op de internationale energiemarkt doen afnemen, maar moet ook de Russische oorlogsmachine de wind uit de zeilen nemen. Het nieuws werd […]
  [naar artikel]
 19. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen stuurt aan op prijsplafond voor gas uit Rusland: "De tijd is rijp" (02/09/2022 - VRT NWS)
  Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen pleit voor een prijsplafond op Russisch gas. “Ik ben ervan overtuigd dat de tijd rijp is”, stelt ze. Dat de gasvoorraad van Duitsland en andere landen op tijd gevuld is, en de afhankelijkheid van Russisch gas aanzienlijk daalt, geeft de Europese Unie slagkracht om in de tegenaanval te gaan. De G7, de zeven rijkste industriële landen, zeggen dat zij met zekerheid werk van een prijsplafond zullen maken.
  [naar artikel]
 20. Janet Yellen: “Prijsplafond Russische olie is een van de krachtigste wapens die we hebben om de inflatie te bestrijden” (14/07/2022 - Express)
  De G7-landen willen een prijsplafond op Russische olie instellen. “Het is een van de beste wapens waarover wij beschikken om de torenhoge inflatie te bestrijden”, zei Janet Yellen, Amerikaans minister van Financiën, donderdag in een speech voor de ministers van Financiën en centrale bankiers uit de Groep van 20 (G20). Deze week komen de ministers […]
  [naar artikel]
 21. Vooruitgang in Europees prijsplafond op gas: meerderheid landen nu tóch voorstander (05/10/2022 - Express)
  In een toespraak voor het Europees Parlement heeft Commissie-voorzitter Ursula Von der Leyen woensdag bekendgemaakt dat nu 15 landen voorstander zijn van een prijsplafond op gas. Deze vrijdag zal er in Praag een officieel voorstel op tafel worden gelegd. De discussies over een mogelijk Europees prijsplafond op gas lopen al langer dan vandaag, maar tot […]
  [naar artikel]
 22. Energieplafond volgens Rusland gedoemd te mislukken: “Prijs zal stijgen” (09/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De westerse plannen om een prijsplafond in te stellen voor de export van Russisch olie- en gas zijn gedoemd om te mislukken. Dat schreef de voorzitter van het Russische lagerhuis in een bericht op Telegram. Volgens Vjatsjeslav Volodin zal een prijsplafond juist zorgen voor hogere in plaats van lagere prijzen.
  [naar artikel]
 23. Rusland krijgt zijn olie niet meer verkocht (02/03/2022 - De Tijd)
  17:17 Hoewel geen enkele overheid expliciet de oliekraan dichtdraaide, geldt de facto een boycot op Russische olie. Het ene na het andere internationale bedrijf geeft aan geen olie meer uit Rusland te impor...
  [naar artikel]
 24. Shell trekt zich helemaal terug uit Rusland: koopt geen olie en gas meer, verkoopt alle tankstations (08/03/2022 - De Morgen)
  Shell vertrekt helemaal uit Rusland. Het olie- en gasconcern maakte al eerder bekend zijn investeringen in olie- en gaswinningsactiviteiten in het land te verkopen, maar stopt nu ook met de ongeveer vierhonderd tankstations in het land. Ook zal Shell helemaal geen olie en gas meer kopen uit Rusland. Daarmee houdt Shell zich naar eigen zeggen aan nieuwe regels van de Britse regering.
  [naar artikel]
 25. Een prijsplafond voor Russische olie? Hoe werkt dat? (07/09/2022 - Express)
  Grote industrielanden, zoals de VS, Duitsland, Frankrijk en Japan willen een prijsplafond op Russische olie invoeren, om er zo voor te zorgen dat Poetin straks minder geld binnen krijgt voor zijn oorlog in Oekraïne. Maar het valt nog niet mee om zoiets te regelen en het succes is ook nog niet verzekerd. “Het is een […]
  [naar artikel]
 26. Effect van sancties op Rusland voorlopig minder groot dan gedacht, Internationaal Monetair Fonds stelt voorspellingen bij  (11/10/2022 - VRT NWS)
  De economische klap voor de Russische economie als gevolg van alle sancties en boycotten van het land zal dit jaar minder groot uitpakken dan eerder aangenomen. Dat komt volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onder andere doordat het land erin slaagt nog relatief veel olie te exporteren naar landen die geen sancties hebben ingesteld.
  [naar artikel]
 27. Rusland heeft een ijzersterke roebel, maar kan er niks mee doen (23/06/2022 - Express)
  Europese landen zijn na de invasie van Oekraïne door Rusland steeds minder Russische olie gaan kopen, maar het land voelt de consequenties daarvan nog nauwelijks. Rusland verkoopt de olie in plaats daarvan tegen sterk gereduceerde prijzen aan onder andere India en China. De Chinese import van Russische olie nam in mei toe met 28 procent […]
  [naar artikel]
 28. Europa plant nieuwe sancties na schijnreferenda in Oekraïne (28/09/2022 - De Tijd)
  16:43 De Europese Commissie legt een nieuw sanctiepakket op tafel tegen Rusland. Er komen bijkomende in- en uitvoerbeperkingen en een duidelijke stap naar een prijsplafond voor Russische olie. 'Het Kremlin ...
  [naar artikel]
 29. Europese lidstaten bereiken akkoord over nieuwe sancties tegen Rusland (05/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Precies een week nadat de Europese Commissie een nieuw, achtste sanctiepakket tegen Rusland heeft voorgesteld, hebben de Europese lidstaten die sancties goedgekeurd. Er komt een prijsplafond op Russische olie, de export naar en import vanuit Rusland wordt verder ingeperkt en de Europese sanctielijst wordt uitgebreid.
  [naar artikel]
 30. G7-landen leggen Rusland nieuwe sancties op: importverbod op Russische olie (09/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Aan de vooravond van de viering van de “Dag van de Overwinning” in Moskou hebben de G7-landen nieuwe sancties opgelegd aan Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat heeft het Witte Huis zondag bekendgemaakt. Het gaat onder meer om een importverbod op Russische olie. De G7- landen spraken eerder op de dag via videoconferentie met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.
  [naar artikel]
 31. Brazilië hoopt te profiteren van de spanningen met Rusland: het land wil zijn olieproductie verhogen en lijkt in de VS een nieuwe markt te vinden (21/04/2022 - Express)
  Brazilië gaat zijn olie-uitvoer naar de Verenigde Staten verhogen als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Het land heeft momenteel een productie van ongeveer 3 miljoen vaten olie per dag en streeft dit jaar naar een stijging met 10 procent. Jaarlijks exporteren de Zuid-Amerikanen zo’n 10 procent van hun olieproductie naar de VS. Omdat […]
  [naar artikel]
 32. 'OPEC sluit historische deal' (09/04/2019 - De Morgen)
  OPEC, de organisatie van landen die olie exporteren, zou een akkoord bereikt hebben over het beperken van de productie. De olieprijs maakte alvast een stevige sprong
  [naar artikel]
 33. Dreigt er een vaccinoorlog tussen Europa, AstraZeneca en het Verenigd Koninkrijk? (25/03/2021 - VRT NWS)
  De Europese Commissie gaat de uitvoer van coronavaccins die hier geproduceerd zijn strenger controleren. De Europese Unie (EU) kondigde gisteren aan dat het niet langer vaccins wil exporteren naar landen die zelf geen vaccins exporteren. Daarnaast wil het ook geen vaccins meer uitvoeren naar landen met een hogere vaccinatiegraad. Lees: het Verenigd Koninkrijk (VK). Die dreigt op zijn beurt met het blokkeren van grondstoffen, die nodig zijn voor het vaccin. "De Europese Commissie moet vermijden dat een contractdispuut met AstraZeneca uitmondt in een handelsoorlog."
  [naar artikel]
 34. VS exporteren plots meer olie dan een reeks OPEC-landen (07/07/2017 - Express)
  De Verenigde Staten hebben zich de voorbije periode ontwikkeld tot één van belangrijkste petroleumuitvoerders van de wereld. Dat blijkt uit berekeningen van het persbureau Bloomberg, waar wordt opgemerkt dat de export van olie uit de Verenigde Staten over een periode van vier jaar met 1.600 procent is gestegen. Daarbij wordt opgemerkt dat de Verenigde Staten tijdens het eerste kwartaal meer olie op de internationale markt hebben gebracht dan de gezamenlijke uitvoervolumes van de veertien leden van de Organization of Petroleum Exporting Countries (Opec). Een aantal partijen hebben al een lidmaatschap van de Opec gesuggereerd, maar daarop is geen enkele kans. Schalierevolutie “Er was al langer geweten dat de schalierevolutie van de Verenigde Staten een grote producent van olie heeft gemaakt, waardoor het land veel minder afhankelijk werd van import,” benadrukt Bloomberg. “Minder goed geweten daarentegen is dat de Verenigde Staten sindsdien ook gestart zijn met de uitvoer van olie.” In een reactie op het Arabische petroleum-embargo besliste het Amerikaanse Congres in het midden van de jaren zeventig de uitvoer van Amerikaanse olie te verbieden. Amper vier jaar geleden lieten de Verenigde Staten een exportvolume van minder dan vijftigduizend vaten per dag optekenen. Zelfs de kleinste leden van de Opec waren op dat gebied veel groter dan de Verenigde Staten. Naarmate de binnenlandse productie werd opgevoerd, verkochten de Verenigde Staten echter steeds meer voorraden aan landen – zoals Canada – die door vrijhandelsverdragen aan het exportverbod ontsnapten. Anderhalf jaar geleden besliste het Amerikaanse Congres het verbod helemaal in te trekken. “Het duurde enkele tijd voor de binnenlandse producenten een internationale klantenportefeuille konden samenstellen, maar sinds begin dit jaar werd een duidelijke toename van de export opgemerkt,” zegt Bloomberg. Een lidmaatschap van de Opec is echter uitgesloten. Er is immers sprake van tegengestelde belangen en een kartel met prijsafspraken is volgens de Amerikaanse wetgeving bovendien verboden. (mah) The post VS exporteren plots meer olie dan een reeks OPEC-landen appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 35. Shell koopt toch nog Russische olie, met fikse korting (05/03/2022 - De Morgen)
  Nog geen week nadat Shell had bekendgemaakt alle zakelijke banden met het Rusland van Vladimir Poetin te verbreken, heeft het bedrijf een lading olie uit datzelfde Rusland gekocht. Shell kocht 100.000 ton van de beste Russische ruwe olie, de ‘urals’.
  [naar artikel]
 36. Dit zijn de nieuwe Europese sancties tegen Rusland: pakket kost Poetin 7 miljard euro (06/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een prijsplafond op Russische olie en een uitgebreid importverbod op Russische staalproducten zijn de belangrijkste onderdelen van een nieuw sanctiepakket tegen Rusland, waarover de 27 EU-lidstaten het zojuist eens zijn geworden. Dit achtste pakket, aldus de Europese Commissie, kost Rusland opnieuw 7 miljard aan inkomsten.
  [naar artikel]
 37. Dit zijn de nieuwe Europese sancties tegen Rusland: pakket kost Poetin 7 miljard euro (06/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een prijsplafond op Russische olie en een uitgebreid importverbod op Russische staalproducten zijn de belangrijkste onderdelen van een nieuw sanctiepakket tegen Rusland, waarover de 27 EU-lidstaten het zojuist eens zijn geworden. Dit achtste pakket, aldus de Europese Commissie, kost Rusland opnieuw 7 miljard aan inkomsten.
  [naar artikel]
 38. Olie-exporterende landen bereiken akkoord over minieme productietoename (03/08/2022 - VRT NWS)
  De organisatie van olie-exporterende landen (OPEC+) is overeengekomen over een wel zeer beperkte verhoging van de productie in september. Er worden maar 100.000 vaten olie per dag extra voorzien. De Verenigde Staten en andere westerse landen hebben de voorbije maanden al meermaals gevraagd om de sluizen verder open te zetten.
  [naar artikel]
 39. Straks Europees spoedberaad: groen licht voor plan om overwinst op elektriciteit af te romen, maar (nog) geen prijsplafond op gas (30/09/2022 - VRT NWS)
  De ministers van Energie van de 27 EU-lidstaten houding vandaag, drie weken na hun vorige vergadering, een extra vergadering in Brussel waarin ze de voorstellen van de Europese Commissie over vermindering van het stroomverbruik en het afromen van overwinsten zullen goedkeuren. Een groep van 15 landen, onder meer België, dringt opnieuw aan op een Europees prijsplafond op ingevoerd gas. Enkele andere landen en de Europese Commissie geven echter tegengas.
  [naar artikel]
 40. Voedselcrisis ettert voort: Rusland “wil helpen om graan te exporteren”, maar Oekraïne vertrouwt het niet (09/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Een Russische pr-campagne legt de schuld voor de schaarste aan graan bij de Europese sancties, tot grote frustratie van de EU. Rusland wil helpen om opgeslagen graan te exporteren, maar Oekraïne wantrouwt het plan.
  [naar artikel]
 41. Olie komt in vizier, maar gas (wellicht) nog niet: welke sancties kan de Europese Unie nog nemen tegen Rusland? (05/04/2022 - VRT NWS)
  De gruwelbeelden van vermoorde burgers in Boetsja, een voorstad van Kiev, blijven nazinderen. Tegelijkertijd wakkeren ze de roep aan om meer sancties op te leggen aan Rusland. De Europese Unie reageerde al bij monde van buitenlandchef Josep Borell dat ze nieuwe sancties “met spoed” bekijkt. Maar welke sancties kan Europa nog nemen? En waarom zijn bepaalde EU-landen geen fan van een olie- en gasboycot?
  [naar artikel]
 42. 'Prijzen aan de pomp zullen verdubbelen als we de oliekraan uit Rusland dichtdraaien' (10/04/2022 - De Tijd)
  14:02 Een olie-embargo invoeren om Rusland te treffen zou grote gevolgen hebben voor ons land, zegt Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne. '35 procent van onze olie komt uit Rusland.' Volgens de Ope...
  [naar artikel]
 43. “Chinese bedrijven begonnen met extra inkoop Russische olie” (05/05/2022 - Express)
  Het gebeurt nog discreet maar Chinese bedrijven zijn meer Russische olie aan het inkopen. Dat doen ze tegen hoge kortingen. De Chinezen doen het voorzichtig om niet de woede te wekken van de Amerikanen. Dat meldt de Financial Times. Nu steeds meer westerse bedrijven geen olie uit Rusland meer willen halen moet Rusland op zoek naar andere […]
  [naar artikel]
 44. Poetin: “Rusland bereid mee te zoeken naar mogelijkheden om ongehinderde graan te exporteren, ook uit Oekraïne” (28/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland is “bereid” mee te helpen zoeken naar mogelijkheden om “ongehinderd” graan te exporteren, ook vanuit Oekraïne. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vandaag gezegd tijdens een telefoongesprek met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.
  [naar artikel]
 45. Implodeert het Europees prijzenplafond als Rusland zijn productie verlaagt? (06/10/2022 - Express)
  Marktexperts waarschuwen dat Rusland zijn olieproductie met maar liefst 3 miljoen vaten per dag zou kunnen verminderen indien de EU en VS beslissen een prijsplafond op te leggen. De bedenkingen onder experts kwamen nadat woensdag een akkoord voor een nieuw pakket Russische sancties werd bereikt, terwijl de OPEC+-landen – waaronder Rusland – het eens werden […]
  [naar artikel]
 46. Olie en oorlog veranderen Amerika en de wereld: Rusland dreigt enige troef te verliezen, de VS kan veel winnen (09/03/2022 - VRT NWS)
  Rusland wordt sinds 24 februari door de wereld kapot gestraft na de invasie van Oekraïne. Overheden herbekijken in sneltempo hun energiebeleid, en de globalisering wordt sinds de coronacrisis fel tegen het licht gehouden. De wereld verandert razendsnel. Rusland mag nu ook geen olie meer uitvoeren naar de VS. Wat is er aan de hand? Hoe verandert oorlog de wereld?
  [naar artikel]
 47. Rusland had een van de beste graanoogsten ooit. Dat allemaal exporteren verloopt echter een stuk moeilijker (17/08/2022 - Express)
  Rusland, tijdens normale jaren een van de grootste wereldwijde exporteurs van graan, heeft een recordoogst achter de rug. Maar door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne blijkt nu dat het moeilijker is dan verwacht om dat graan te exporteren.  Normaal gezien is deze periode van het jaar piektijd voor de graanexport. Maar voorlopig lijkt […]
  [naar artikel]
 48. OPEC-landen en Rusland gaan fors minder olie oppompen, grootste daling sinds begin van coronapandemie (05/10/2022 - VRT NWS)
  De OPEC+, de olie-exporterende landen en hun bondgenoten, gaan vanaf volgende maand de olieproductie verlagen met 2 miljoen vaten per dag. Dat is de grootste daling sinds 2020, aan het begin van de coronapandemie. De impact op de bevoorrading zou evenwel kleiner zijn, omdat verscheidene landen in de praktijk al minder oppompen.
  [naar artikel]
 49. Poetin: “Rusland bereid mee te zoeken naar mogelijkheden om ongehinderd graan te exporteren, ook uit Oekraïne” (28/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland is “bereid” mee te helpen zoeken naar mogelijkheden om “ongehinderd” graan te exporteren, ook vanuit Oekraïne. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vandaag gezegd tijdens een telefoongesprek met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy