De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Wetenschappers lokken vissen in de Noordzee met geluid, licht én... de geur van bananen

VRT NWS

24/11/2022 - 16:00

Wetenschappers zijn erin geslaagd om bepaalde vissoorten te lokken met geluiden, licht en zelfs geuren. Ze deden hun onderzoek in de Noordzee, in de kooien waar testen gebeuren om mosselen, oesters en zeewier te kweken. De visvangst met de nieuwe technieken blijkt tot tien keer groter te zijn.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Eten we binnenkort sardienen of tonijn uit de Noordzee? (20/08/2019 - VRT NWS)
  Door de opwarming van de aarde is het over afzienbare tijd mogelijk om commercieel op vissoorten als sardienen en tonijn te vissen in de Noordzee. Dat zegt een Duitse sectorfederatie. Wetenschappers bij ons nuanceren het bericht.
  [naar artikel]
 2. Behandeling met geluid en licht pakt Alzheimersymptomen bij muizen aan (15/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers zijn erin geslaagd om muizen met symptomen van de ziekte van Alzheimer succesvol te behandelen met een unieke combinatie van geluid...
  [naar artikel]
 3. Alzheimersymptomen bij muizen nemen af door behandeling met licht en geluid (15/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers zijn erin geslaagd om muizen met symptomen van de ziekte van Alzheimer succesvol te behandelen met een unieke combinatie van geluid...
  [naar artikel]
 4. Alzheimersymptomen bij muizen nemen af door behandeling met geluid en licht (15/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers zijn erin geslaagd om muizen met symptomen van de ziekte van Alzheimer succesvol te behandelen met een unieke combinatie van geluid...
  [naar artikel]
 5. Alzheimersymptomen bij muizen verdwijnen door behandeling met geluid en licht (15/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers zijn erin geslaagd om muizen met symptomen van de ziekte van Alzheimer succesvol te behandelen met een unieke combinatie van geluid...
  [naar artikel]
 6. Binnenkort meer afval dan vissen in de Noordzee? (23/11/2017 - De Standaard)
  Verpakkingen, flessen en microplastic: de Noordzee zit vol plastic. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) heeft een actieplan klaar dat het tij moet keren.
  [naar artikel]
 7. Belgische vissers protesteren tegen elektrisch vissen in de Noordzee (03/11/2018 - VRT NWS)
  Aan de vismijn in Nieuwpoort protesteren Belgische vissers tegen het zogenoemde elektrische vissen. Dat is een methode die vooral Nederlandse vissers gebruiken om te vissen op platvissen zoals tong en pladijs. Officieel is dat  pulsvissen met elektrische shocks verboden in Europa, maar in de Noordzee is een uitzondering toegestaan voor wetenschappelijk onderzoek.  
  [naar artikel]
 8. Vissers en wetenschappers stellen ‘hoeraberichten’ over Noordzeevis bij (27/09/2017 - Apache)
  Er zit opnieuw meer vis in de Noordzee, raakte afgelopen zomer bekend. En dat heeft te maken met een streng quotabeleid en een afbouw van de Noordzee, luidde de verklaring. In het Belgisch deel van de Noordzee is de situatie niet zo rooskleurig, zeggen vissers en wetenschappers in een nieuwe documentaire van vzw Climaxi.
  [naar artikel]
 9. Wetenschappers zetten magnetisch veld rondom aarde om in geluid: zo (huiveringwekkend) klinkt dat (31/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers van de Universiteit van Denemarken zijn erin geslaagd om het magnetische veld rondom de aarde in geluid om te zetten. Het geluid - dat je hieronder kunt beluisteren - lijkt uit een horrorfilm te komen.
  [naar artikel]
 10. Eten we binnenkort sardienen of tonijn uit de Noordzee? (20/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Door de klimaatopwarming duiken er in de Noordzee andere soorten vissen op. Op een visserijtop verklaarde voorzitter Uwe Richter van een Duitse...
  [naar artikel]
 11. Eten we binnenkort sardienen of tonijn uit de Noordzee? (20/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  Door de klimaatopwarming duiken er in de Noordzee andere soorten vissen op. Op een visserijtop verklaarde voorzitter Uwe Richter van een Duitse sectorvereniging dat er binnenkort commercieel gevist zou kunnen worden op sardienen of tonijn in de Noordzee, op voorwaarde dat die visbestanden blijven toenemen.
  [naar artikel]
 12. Groen licht voor groene stroom uit bananen, yoghurt en mest bij Biogas De Biezen (24/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Biogas De Biezen in Arendonk krijgt van het gemeentebestuur groen licht om voedingsresten en mest te vergisten en om te zetten in groene energie. “We stoppen onze procedure bij de Raad van State omdat het bedrijf grote inspanningen heeft geleverd om de geur- en geluidshinder voor de omwonenden te verbeteren”, zegt de burgemeester.
  [naar artikel]
 13. Bestaat er dan toch geluid in de ruimte? Wetenschappers ontdekken 'zingend zwart gat' (11/08/2018 - De Morgen)
  Bestaat er geluid in de ruimte? Volgens wetenschappers van het Chandra X-Ray Center wel. Zij vonden een zwart gat dat aan de lopende band een lage baritontoon produceert. Het singing black hole was geboren.
  [naar artikel]
 14. Waarom zijn bananen geel? Planten kleuren hun vruchten om dieren te lokken die zaden verspreiden (27/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Waarom zijn aardbeien rood en bananen geel? Al tientallen jaren woedt in wetenschappelijke kringen het debat: produceren planten vruchten in...
  [naar artikel]
 15. Verdwenen duikboot gevonden die topnazi’s en schatten naar Zuid-Amerika gebracht zou hebben en hij werpt nieuw licht op mythe (19/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers van het Deense Sea War Museum hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan op de bodem van de Noordzee en die werpt een nieuw licht op...
  [naar artikel]
 16. Straks drijft er meer afval in zee dan er vissen zijn: “Noordzee is tikkende tijdbom” (23/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  Als er niet dringend iets ­gebeurt aan de vervuiling op zee, dan drijft straks meer afval in het water dan er vissen zijn. Zover is het nog niet, maar de plastic soep wordt ook in onze Noordzee alleen maar groter. “Dit is een tikkende tijdbom”, zegt milieutoxicoloog Colin Janssen. Een actieplan van staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) moet het tij keren.
  [naar artikel]
 17. Vissers gaan afval opvissen uit Noordzee (05/04/2019 - De Morgen)
  Afval vissen in de Noordzee kan weldra tot een van de kerntaken van de Belgische vissers behoren. Het proefproject 'Waste Free Oceans' van de Stichting Duurzame Visserij werd gisteren gelanceerd met steun van de Europese Commissie. Een week lang zal afval uit de Noordzee opgevist worden en het plastic gerecycleerd. Op basis van die resultaten zal een definitief project gelanceerd worden.
  [naar artikel]
 18. Delhaize verkoopt CO2-neutrale bananen: hoe werkt dat? (15/01/2020 - Express)
  Delhaize start met de verkoop van bananen zonder CO2-voetafdruk. De supermarktketen is naar eigen zeggen de eerste Europese distributeur die koolstofneutrale voedingsmiddelen aanbiedt. Met meer dan 4 miljoen bananen die jaarlijks over de toonbank gaan bij Delhaize, geldt de Belg als een grote consument van bananen. Helaas is het in ons land nogal moeilijk om […] The post Delhaize verkoopt CO2-neutrale bananen: hoe werkt dat? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 19. Van de geur van rozemarijn en hete teer tot het reukwater van Napoleon: wetenschappers zijn op zoek naar de stank van het verleden (23/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  De geur van rozemarijn en hete teer, in de strijd tegen de pest in het Londen van de 17de eeuw. De stank van de bruinkool die daarna in heel Europa opgestookt werd. Of het reukwater van Napoleon. De geuren van het verleden zijn lang vervlogen, maar een internationaal team wetenschappers wil ze nu reconstrueren. Met Odeuropa gaan ze na hoe het continent vroeger rook. “Geur is ons meest fragiele erfgoed, maar het zegt veel over onze identiteit.”
  [naar artikel]
 20. We verstoren het seksleven van vissen met ons lawaai (12/04/2018 - Metro)
  Het geluid van boten, treinen die over bruggen rijden of visvangst met dynamiet verstoord de leefwereld van vissen. Ze horen hun natuurlijke vijanden niet meer aankomen, kunnen zelf niet meer jagen en, heel belangrijk, slagen er niet meer in om een partner te vinden. Beeld je in dat je buurman constant naast je slaapkamer gaten in de muur boort. Is dat een aangename omgeving om aan een horizontale samba te beginnen? Wel, vissen maken hetzelfde mee. Ze horen steeds vaker niets anders dan een vrachtschip dat in de verte aankomt, een boot die boven hun hoofd vaart of een trein die over een brug rijdt. En dat heeft enkele heel ingrijpende gevolgen. De vissen hebben, net zoals heel wat andere diersoorten, onder andere geluid nodig om met elkaar in contact te staan en hun omgeving in detail op te nemen. Als alles overstemd wordt door menselijk geluid kunnen ze hun natuurlijke vijanden niet op tijd waarnemen, wordt zelf jagen op prooien heel wat moeilijker en verliezen ze een van de manieren waarop ze hun soortgenoten kunnen verleiden. “Ze verklaren me voor gek” Stephen Simpson is een expert op het vlak marine-akoestiek en nam onder andere voor Blue Planet II de communicatie van de clownvis op. Hij krijgt te maken met heel wat onwetendheid bij mensen. “Als ik aan mensen vertel dat vissen oren hebben, verklaren ze me voor gek”, klinkt het. “Het geluid van een motorboot kan alles overstemmen en vrachtschepen horen de vissen al van kilometers afstand komen. We kunnen nog maar net de impact van dat lawaai correct inschatten, maar ik heb er goede hoop in dat we binnen dit en twintig jaar ons geluid kunnen verminderen.” Lees ook : Dolfijnen en zeehonden worden doof door orgie van andere vissen Het bericht We verstoren het seksleven van vissen met ons lawaai verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Dolfijnen en zeehonden worden doof door orgie van andere vissen (21/12/2017 - Metro)
  In de Golf van Californië, vlakbij Mexico, rampetampen sommige vissen zo luid dat andere zeedieren er gehoorschade aan ondervinden. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van San Diego en Texas. Het gaat om golfcorvina’s, vissen die de jaarlijkse traditie hebben om zich te verzamelen in de Coloradodelta, het meest noordelijke deel van de Golf. Tussen februari en juni komen ze daar met honderduizenden soortgenoten samen om te paren. Om de vrouwtjes te verleiden, maken de mannetjes een geluid dat lijkt op “een zeer luid machinegeweer”. De klanken van alle dieren samen heeft volgens wetenschappers Timothy Rowell veel weg van een stadion vol juichende mensen of een bijzonder luide bijenkorf. “De vissen maken het zelfs zo bont, dat ze tijdelijke of permanente gehoorschade kunnen veroorzaken bij andere oceaanbewoners”, zegt Rowell nog. Onder meer zeehonden, dolfijnen en zeeleeuwen zouden het slachtoffer zijn. Kwetsbare diersoort Verder beweert Rowell dat het om het luidste geluid ooit gaat dat opgenomen is bij een vissoort. Walvissen kunnen nog meer herrie maken, maar dat zijn uiteraard zoogdieren. Op zich brengt dat nog een probleem met zich mee. Zelfs vissers boven het wateropvlak kunnen het geluid horen, waardoor ze de dieren gemakkelijker kunnen vinden én vangen. Per paarseizoen worden er zo’n 2 miljoen vissen gevangen, waardoor de soort ondertussen bedreigd wordt. Hij staat zelfs op de rode lijst van “kwetsbare” diersoorten van de IUCN (International Union for the Conservation of Nature). Lees ook: Flirtende dolfijnen maken ook gebruik van een wingman
  [naar artikel]
 22. Supermarkt ontruimd in Moerbeke na ‘tikkend geluid’ in bananendoos (02/03/2019 - Metro)
  In het Oost-Vlaamse Moerbeke is deze namiddag een supermarkt van keten Okay ontruimd nadat een personeelslid een tikkend geluid in een bananendoos had gehoord. De hulpdiensten zijn ter plaatse en DOVO onderzoekt het verdacht pakket. Dat bevestigt burgemeester Robby De Caluwé. DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, is rond 17 uur in het gebouw om het risico van het verdacht geluid in te schatten. Het is niet duidelijk of het pakket is meegekomen met de levering bananen of geplaatst is door een klant. De zaak is ontruimd en er is een veiligheidszone van zowat 100 meter ingesteld. bron: Belga Het bericht Supermarkt ontruimd in Moerbeke na ‘tikkend geluid’ in bananendoos verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. 'Stop vijf jaar met vissenin de Noordzee' (10/04/2019 - De Morgen)
  De Britse denktank New Economics Foundation roept op om vijf jaar niet te vissen in de Noordzee. Zo kunnen bedreigde populaties zichzelf herstellen. Is het dan echt zo erg gesteld? Ja, zegt Els Torreele van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).
  [naar artikel]
 24. Leefden er holbewoners op de bodem van de Noordzee? (07/05/2019 - VRT NWS)
  Vanaf vandaag bevaart een team van Belgische en Britse wetenschappers de Noordzee om verzonken prehistorische landschappen te bestuderen. Een lage zeespiegel zorgde 8.000 tot 10.000 jaar geleden voor een gevarieerd landschap tussen België en Groot-Brittannië. Het onderzoeksschip RV Belgica hoopt op de bodem van de Noordzee meer te ontdekken over onze prehistorische voorouders.
  [naar artikel]
 25. Antwerpse haven verwacht 57.000 ton bananen per jaar (01/02/2017 - Gazet van Antwerpen)
  In Antwerpen is woensdag aan de Belgian New Fruit Wharf (BNFW) een schip aangekomen met gekoelde bananen uit Suriname. De Scheldestad zal voor die verbinding naar verwachting jaarlijks zo’n 57.000 ton bananen per diepzeeschip rechtstreeks aangevoerd krijgen.
  [naar artikel]
 26. Straks meer afval dan vissen in de Noordzee (23/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Als er niet dringend iets gebeurt aan de vervuiling op zee, dan drijft er straks meer afval in het water dan er vissen zijn. “Dit is een tikkende tijdbom”, zegt milieutoxicoloog Colin Janssen. Een actieplan van staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) moet het tij keren.
  [naar artikel]
 27. Genieten van kermis zonder overdosis licht en geluid (18/09/2017 - VRT NWS)
  Op de kermis in Leuven is vandaag een prikkelarme dag gehouden. De overdosis aan licht en geluid die normaal bij een kermis hoort, werd voor een paar uur gedimd om zo ook mensen die moeite hebben met prikkels, te laten genieten. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen met autisme of epilepsie.
  [naar artikel]
 28. Lidl gaat enkel nog Fairtrade-bananen verkopen (01/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Lidl is van plan om vanaf midden dit jaar in België uitsluitend nog Fairtrade-bananen in zijn rekken te leggen. Dat meldt de supermarktketen vrijdag. Het is een opvallende zet, want tot nu toe was de verkoop van de eerlijke bananen maar goed voor grofweg 10 procent van de bananenverkoop bij Lidl. Bovendien zijn Fairtrade-bananen iets duurder.
  [naar artikel]
 29. Lidl gaat enkel nog Fairtrade-bananen verkopen (01/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Lidl is van plan om vanaf midden dit jaar in België uitsluitend nog Fairtrade-bananen in zijn rekken te leggen. Dat meldt de supermarktketen vrijdag. Het is een opvallende zet, want tot nu toe was de verkoop van de eerlijke bananen maar goed voor grofweg 10 procent van de bananenverkoop bij Lidl. Bovendien zijn Fairtrade-bananen iets duurder.
  [naar artikel]
 30. Lidl gaat enkel nog Fairtrade-bananen verkopen (01/02/2019 - VRT NWS)
   Lidl is van plan om vanaf midden dit jaar in België uitsluitend nog Fairtrade-bananen in zijn rekken te leggen. Dat meldt de supermarktketen vrijdag. Het is een opvallende zet, want tot nu toe was de verkoop van de eerlijke bananen maar goed voor grofweg 10 procent van de bananenverkoop bij Lidl. Bovendien zijn Fairtrade-bananen iets duurder.
  [naar artikel]
 31. Worden antidepressiva in de toekomst overbodig? Wetenschappers testen ultrasoon geluid als behandeling tegen depressie (26/02/2019 - VRT NWS)
  Wetenschappers zijn er in geslaagd om met ultrasoon geluid de hersenactiviteit van apen te beïnvloeden. Als de techniek ook bij mensen werkt, zou ze in de toekomst een nieuwe, aanvullende behandeling kunnen worden bij depressie en angststoornissen. Hoewel dit een eerste, voorzichtige stap is, willen de onderzoekers dit jaar al starten met tests op mensen.
  [naar artikel]
 32. Ongewoon weerverschijnsel: windhoos boven de Noordzee (04/09/2019 - VRT NWS)
  Een wervelwind boven de Belgische Noordzee: het is niet iets wat je elke dag ziet. Wetenschappers van het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen filmden het weerfenomeen.
  [naar artikel]
 33. IJsland wil zelf bananen kweken (07/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bananen en IJsland, een combinatie die niet meteen vanzelfsprekend is. En toch wil een IJslandse ondernemer er op grote schaal bananen kweken. Met...
  [naar artikel]
 34. Vissers krijgen 10 euro per zak afval die ze uit Noordzee vissen (11/04/2019 - De Morgen)
  OOSTENDE
  [naar artikel]
 35. De Noordzee is geen zwembad, klinkt het in les één (07/07/2022 - De Standaard)
  Haaien zijn er vooralsnog niet gespot, maar op het strand van Bredene vinden er wel lessen plaats om hoofdzakelijk jonge zwemmers attent te maken op de gevaren van de Noordzee.
  [naar artikel]
 36. Nederlandse wetenschappers verzetten zich tegen gasboringen in Noordzee (15/06/2022 - Express)
  In een open brief aan de Nederlandse regering verzetten 432 Nederlandse wetenschappers zich tegen de geplande gasboringen in de Noordzee. Ze oordelen dat het gezamenlijke Nederlands-Duitse project in strijd is met de klimaatdoelen van het land. Het project werd op 2 juni voorgesteld door de Nederlandse staatssecretaris van Mijnbouw, Johannes Alexander Vijlbrief. Het Nederlandse bedrijf […]
  [naar artikel]
 37. Het veranderde ‘vispannetje’ in de Noordzee door klimaatverandering: veel meer giftige dieren (21/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het visbestand in het strandwater is in twintig jaar grondig veranderd. Dat concluderen de Seawatchers, burgers die onze Noordzee in de gaten houden en steekproeven uitvoeren. Vissen en schaaldieren die van de kou houden, maken plaats voor warmtetoeristen. En jawel, dat heeft te maken met de klimaatverandering.
  [naar artikel]
 38. Noordzee moet één grote groene energiecentrale worden (18/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  België, Denemarken, Duitsland en Nederland willen de capaciteit van windmolens in de Noordzee tegen 2050 vertienvoudigen. Ze hebben daar vandaag in het Deense Esbjerg een akkoord over ondertekend.
  [naar artikel]
 39. Geen foto, maar een geur is de beste manier om herinneringen op te slaan: “Geur is het enige zintuig dat rechtstreeks verbonden is met hersenen” (29/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een luchtje dat je in één klap terugslingert naar je kindertijd. Een geur die je meteen aan je oma doet denken. Parfum heeft de unieke gave om ervaringen te versterken en herinneringen op te roepen. Kristof Lefebre, parfumeur bij het Belgische parfummerk MIGLOT legt uit hoe dat komt. Onze beautyjournalist Sophie tipt de lekkerste parfums waarmee je in een handomdraai nieuwe herinneringen creëert.
  [naar artikel]
 40. Nieuwe windmolenparken Noordzee komen tegen Franse grens en "achteraan in het midden" (20/12/2017 - VRT NWS)
  Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) en aantal wetenschappers hebben "Noordzee 2050" klaar, waarin de principes worden vastgelegd in verband met de langetermijnvisie voor onze Noordzee. De Backer bevestigt daarin dat er nog twee windmolenparken bijkomen na 2020. Die zullen in principe niet zichtbaar zijn vanaf onze kust. Ook een plan voor een grote "stroomkabel" vanop zee naar Antwerpen ligt op tafel.
  [naar artikel]
 41. Noordzee minder ziek, maar zeker niet gezond (01/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De toestand van de natuur in de Noordzee is licht verbeterd in vergelijking met enkele jaren geleden, maar nog steeds zorgwekkend. Dat blijkt uit...
  [naar artikel]
 42. Kilo cocaïne tussen bananen in Lochristi? (05/06/2018 - VRT NWS)
  In Lochristi heeft een werknemer van een Delhaize-vestiging mogelijk een kilogram cocaïne gevonden in een doos bananen. Het witte poeder zat verpakt in plastic zakjes en die verstop zaten tussen bananen die uit Bolivië kwamen.
  [naar artikel]
 43. 300 nieuwe vissen in duikcentrum TODI (15/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  300 nieuwe vissen 14 oktober 2016 Zopas werden er 300 nieuwe vissen uitgezet in het duikbassin. Harnasmeervallen, Barbonymus Swanefeldi's, een mix van Vieja en prachtige Melanochromissen. In ttotaal zitter er nu al 900 vissen in.
  [naar artikel]
 44. Kweken we binnenkort vissen op de maan? (27/02/2021 - Express)
  Leven er binnenkort vissen op de maan? Misschien wel, als het van een team Franse wetenschappers afhangt. Zij willen namelijk bevruchte viseieren via nanosatellieten de ruimte in lanceren om te achterhalen hoe bemanningen van toekomstige maan- en Marsmissies – en later misschien ook kolonies – zelfvoorzienend kunnen leven.  Onderzoekers van het Institut Français de Recherche […] The post Kweken we binnenkort vissen op de maan? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 45. Noordzee wordt Europese groene energiecentrale (18/05/2022 - De Tijd)
  18:10 België wil samen met drie andere kustlanden de Noordzee uitbouwen tot één grote groene energiecentrale.
  [naar artikel]
 46. Honderden Nederlandse wetenschappers zijn tegen gaswinning in Noordzee: “Haaks op klimaatambities” (15/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Dat de Nederlandse regering nieuwe gasboringen in de Noordzee wil toestaan, is volgens 432 Nederlandse wetenschappers in strijd met de klimaatdoelen. “Het toestaan van nieuwe gasinfrastructuur leidt in de komende decennia tot extra uitstoot van broeikasgassen en dit staat haaks op de eigen klimaatambities van de Nederlandse regering”, schrijven de onderzoekers in een open brief.
  [naar artikel]
 47. Zonnepanelen op de Noordzee produceren veel meer energie dan op een dak (08/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Drijvende velden van zonnepanelen op de Noordzee, die daar heel veel groene stroom produceren. Het kan, zeggen wetenschappers en bedrijven. Maar...
  [naar artikel]
 48. Zo houd je bananen langer vers (09/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Je koopt in de supermarkt bananen die er groen uitzien en je denk dat je voor een tijdje goed zit, maar na nog geen dag beginnen ze al bruine plekken te vertonen. Vervelend toch? Met een eenvoudig trucje kun je dit probleem tegengaan en ervoor zorgen dat ze veel langer vers blijven en hun kleur behouden. Het geheime ingrediënt daarvoor is plastic vershoudfolie. Maak de bananen los van de tros en wikkel een stukje folie rond de steel van het stuk fruit. Met een kleine inspanning kun je dus langer genieten van 'mooie' bananen.
  [naar artikel]
 49. Vissers op Noordzee weldra gecontroleerd op gebruik drugs en alcohol: "Verdovende middelen zijn gewoonte geworden" (11/03/2022 - VRT NWS)
  Binnenkort zullen vissers die op de Noordzee vissen op het bezit van drugs worden gecontroleerd vooraleer ze uitvaren. Cijfers wijzen op een aanzienlijk gebruik van drugs op vissersschepen. Meestal wordt speed of cocaïne gebruikt.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy