Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
VRT NWS

Tijd om de kerstkalkoen te vervangen door tofu? "Er zijn zo veel vooroordelen over vegan eten"

17/12/2022 - 07:37
"De feestdagen staan voor de deur en de kalkoenrecepten worden van onder het stof gehaald. Wat een gezellig feest zou moeten zijn, brengt vaak ook stress met zich mee. Bijvoorbeeld als je moet koken voor een grote bende met verschillende wensen, of als je als vegan moet aanschuiven bij je vleesetende familie. Waar komt onze kalkoentraditie vandaan? En wordt het tijd om die te vervangen door een plantaardig alternatief? Tv-kok Loïc Van Impe (29), vegan chef Teun Lauwerier (29) en voedselhistorica Laura Danckaert (28) aan tafel bij Aurélie in een nieuwe aflevering van "Snapt ge mij nu?"."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Het beste uit "Over eten": De impact van een slachthuisbezoek, het drukke leven van een melkkoe en Kobe Ilsen goes vegan (31/10/2018 - VRT NWS)

1 november is World Vegan Day. Dat veganisten geen dieren eten, is bekend. Maar waarom zijn ook melk en kaas taboe? En zouden we minder of geen vlees eten, mochten we weten hoe het gekweekt, geslacht en verwerkt wordt? "Over eten" zocht het uit. En hoe moeilijk is het om veganist te worden? Kobe Ilsen at een maand lang vegan, met ups and downs. [naar artikel]


2. "Vegan heeft niet langer het imago van geitenwollensokken die alleen sla eten" (31/03/2017 - Het Laatste Nieuws)

Glutenvrij, lactose-intolerant én vegan koken, als je het ons vraagt komt er dan een rauwe wortel met een blad sla op ons bord. Gelukkig staan [naar artikel]


3. 500 bezoekers genieten van vegan food (17/08/2021 - Het Belang van Limburg)

Dat vegan eten hip is, kon je zondag 15 augustus merken in de Sint-Lutgartsite in Beringen. Die dag werd de eerste editie van V-days georganiseerd door Vegan Options, een foodbar die gelegen is op de site zelf. “Om vegan meer bekendheid te geven organiseren we deze V-days”, zo vertelt Paul Dingens. “En met succes want we mochten een 500-tal mensen ontvangen. Zij konden genieten van vegan frietjes, vegan stoofvlees, steaks, vol au vegan, shoarma en nog veel meer. En natuurlijk kon je op de eerste V-days ook terecht voor de nodige info en allerlei verkoopstandjes.” Tijdens het eten konden de aanwezigen genieten van leuk streepje muziek. [naar artikel]


4. BIZAR. Deze vijf desserten kan je maken met tofu! (13/01/2021 - Metro)

Wie aan tofu denkt, linkt dat hoogstwaarschijnlijk niet meteen aan een lekker dessert. Maar vergis je niet, het sojaproduct is hét geheime ingrediënt voor een vegan versie van je favoriete nagerechten. Hoewel tofu misschien niet klinkt als het lekkerste ingrediënt om een dessertje mee te maken, is dat wél het geval. Omdat tofu zich aanpast […] Het bericht BIZAR. Deze vijf desserten kan je maken met tofu! verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


5. [VIDEO] - "Ik heb geleerd dat wij moslims ook veel vooroordelen hebben" (12/10/2016 - De Redactie)

In "Pano" was te zien hoe een moslimkoppel in Tremelo een winkel openden, wij wijze van experiment. In "Van Gils & Gasten" deden ze hun verhaal. [naar artikel]


6. Krijg je een vitaminetekort als je vegan eet? En mag je nog kaas eten? 5 feiten en fabels van elkaar gescheiden voor World Vegan Day (01/11/2022 - Het Laatste Nieuws)

Op 1 november is het World Vegan day en met die dag start meteen de Try Vegan-challenge die nog loopt tot en met 30 november. Een maand waarin we aangemoedigd worden om een keertje in de week plantaardig te eten. Volgens onderzoek eet bijna 1 op de 4 Belgen wekelijks één vegan maaltijd. Maar hoe begin je daaraan? En loop je dan geen vitaminetekort op? We delen tips en scheiden vijf feiten van fabels. “Het is veel minder ingewikkeld dan je denkt.” [naar artikel]


7. Tofu, tempeh en seitan: hoe gebruik je het? (01/03/2022 - Knack)

Nu we steeds vaker vegetarische gerechten op het menu zetten, willen we de kant-en-klare burgers weleens vervangen door vleesvervangers zoals tofu, tempeh of seitan. Hoe gebruik je die producten precies en wat is het verschil? [naar artikel]


8. Hasselt als nieuw vegan walhalla: “Veganisme is meer dan een hype” (12/10/2018 - Het Belang van Limburg)

Oktober is vegan-maand: ruim 4.000 Vlamingen proberen met Try Vegan een maand lang veganistisch te leven. Vegan betekent: 100 procent plantaardig eten en geen dierlijke producten gebruiken. Vegan is hip en ook in Hasselt komen steeds meer vegan-zaakjes. Na een vegan conceptstore en dessertenwinkel opende zopas met Lento het tweede plant based restaurant. [naar artikel]


9. Eetfestijnen en fuiven komen nipt op tijd voor veel jeugdbewegingen: "Nog geen drama's, maar de reserves zijn op" (22/10/2021 - VRT NWS)

De financiële impact van de coronapandemie op de jeugdbewegingen blijkt groter dan eerst werd gedacht. Volgens een beperkte bevraging van Chirojeugd Vlaanderen zit een deel van de groepen door hun reserves. "Veel zal afhangen van hoe de rest van het jaar evolueert en of nieuwe coronamaatregelen roet in het eten gooien", klinkt het, "want de meeste hebben zicht op beterschap door geplande acties en activiteiten." [naar artikel]


10. Het beste uit "Over eten": Oorlog aan tafel en de koffiekoekenverslaving van Jan Van Looveren (12/12/2018 - VRT NWS)

Onderzoek toont het aan: onze kinderen eten te veel vet en suiker en te weinig groenten en fruit. Hoe zorgen we ervoor dat ze de zoete en vette verleiding kunnen weerstaan en gezonder gaan eten? "Over eten" zocht naar oorzaken en oplossingen, thuis aan de eettafel en daarbuiten. En acteur en tv-presentator Jan Van Looveren klapt uit de biecht bij Danira: "Als bakker at ik meer dan 1.000 koffiekoeken per jaar." [naar artikel]


11. "Ik eet veel vlees bij mijn vader, bij mijn moeder eet ik veel groenten" (07/03/2018 - VRT NWS)

Volgens de milieuorganisatie Greenpeace eten we te veel vlees. 400 gram per week zou volstaan, maar we eten meer dan het dubbele. Ook kinderen eten gemiddeld twee keer zoveel vlees als nodig. "Karrewiet" polste bij leerlingen uit basisschool Sint-Lukas in Schaarbeek naar hun eetgewoonten. [naar artikel]


12. "Gezond eten wordt een obsessie". Voedingsdeskundigen trekken aan de alarmbel. (08/06/2018 - Het Belang van Limburg)

"We eten te veel met ons hoofd omdat onze buik vol angsten zit", schrijft Le Soir. Gezond eten zit in de lift, maar we moeten opletten dat we het niet te goed willen doen allemaal. [naar artikel]


13. OPROEP. Bij welke adresjes kan je vegan eten in Limburg? (27/12/2022 - Het Belang van Limburg)

Nee, veganisten hoeven niet alleen flauwe vleesvervangers te eten. Heel wat Limburgse zaakjes serveren intussen plantaardige topgerechten. Ken jij nog een bijzonder adresje in de buurt waar je vegan kan eten? Laat het ons weten via onderstaand formulier. [naar artikel]


14. Meer mensen met beperking hebben gewone job, "maar er zijn nog te veel vooroordelen" (27/05/2022 - VRT NWS)

Meer en meer mensen met een beperking vinden hun weg naar de reguliere arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-dienstenbedrijf Acerta bij dertigduizend bedrijven. Toch blijft het aandeel werknemers met een beperking zeer beperkt. “Er zijn nog te veel vooroordelen, er is een mentaliteitswijziging nodig bij bedrijven”, klinkt het. [naar artikel]


15. Hoe gezond is veganisme eigenlijk? (01/11/2018 - VRT NWS)

"Een goed veganistisch patroon is heel gezond, absoluut, zeker voor volwassenen." Dat zegt diëtiste Tessa Bosmans over de kwestie van vegan en gezondheid in "Over eten". Wij gingen nog wat dieper graven en gingen na hoe dat nu precies zit met vitamine 12, ijzer enz. Enkele specialisten geven daarbij tips voor een goede veganistische balans: "Het kan perfect, maar je moet het doen met kennis van zaken."  [naar artikel]


16. Op wandel langs vegan hotspots in ’t Stad: “Antwerpen is een inhaalbeweging aan het maken” (02/11/2022 - Gazet van Antwerpen)

Scrambled tofu, gerookte ‘zalm’ van wortelen en schimmelkaas op basis van noten. Citta wandelde voor World Vegan Day op 1 november de Classic Brunch Tour van Nom Eat en proefde dat het lekker was. “Antwerpen is een inhaalbeweging op het vlak van vegan food aan het maken”, zegt blogster en culinaire gids Lisa Wuyts. [naar artikel]


17. Jonathan Safran Foer: "De wereld redden begint bij het ontbijt" (05/09/2019 - VRT NWS)

Jonathan Safran Foer, de Amerikaanse succesauteur van boeken als "Extreem luid en ongelooflijk dichtbij" en "Dieren eten", is in het land om zijn nieuwe boek te promoten. In "Het klimaat zijn wij" stelt hij dat iedereen iets kan doen aan de klimaatverandering, door anders te gaan eten. [naar artikel]


18. Plantaardig beginnen eten? November is dé maand om vegan een kans te geven (29/10/2020 - Het Belang van Limburg)

Op 1 november is het World Vegan Day en eveneens de start van de Try Vegan-maand. Met deze campagne willen EVA vzw en BE Vegan mensen ondersteunen om de komende weken meer plantaardige voeding op het menu te zetten. Al meer dan tienduizend Vlamingen zijn enthousiast. [naar artikel]


19. Vlaamse vooroordelen over vegetarisch eten ontkracht (27/03/2023 - Gezond.be)

Als het gaat om vegetarisch eten, hebben Vlamingen vaak al snel enkele vooroordelen. Toch blijkt uit onderzoek van HelloFresh dat één op vier Vlamingen hun vleesconsumptie willen verminderen. HelloFresh en De Vegetarische Slager achterhalen alvast de meest voorkomende vooroordelen. 1. Vegetariërs krijgen onvoldoende voedingsstoffen binnen Volgens meer dan de helft van de Vlamingen krijgen mensen […] Het bericht Vlaamse vooroordelen over vegetarisch eten ontkracht verscheen eerst op Gezond.be. [naar artikel]


20. "Pano" in de Denderstreek: een factcheck van de vooroordelen (20/02/2019 - VRT NWS)

Ons duidingsmagazine "Pano" trok wekenlang rond in de Denderstreek, op zoek naar de redenen achter het succes van Forza Ninove en Vlaams Belang. Dat betekent ook wekenlang naar vooroordelen en veralgemeningen luisteren. Heel vaak kloppen die niet. Soms ook wel. We zetten ze op een rij.  [naar artikel]


21. Witloofrolletjes of frikadellen ‘van de bomma’, maar dan vegan: kan dat? (17/12/2020 - Gazet van Antwerpen)

Ze groeiden op met het lamskroontje van de bomma en met spek gebakken in veel boter. Ondertussen eten zussen Lisa (27) en Eva (29) Wuyts allebei al vele jaren vegetarisch, vaak zelfs vegan. “Maar soms mis je toch die Vlaamse en Franse klassiekers, die nostalgische smaken.” En dus ging Lisa anderhalf jaar lang aan het experimenteren om tot volwaardige vegan varianten te komen. Het resultaat bundelden de zussen in ‘Vegan Klassiekers’. [naar artikel]


22. "Veel Nederlanders hebben moeite om in Vlaanderen te integreren" (26/09/2018 - De Morgen)

Nederlanders zijn een wandelende meningenfabriek.?Belgen zijn te zeer op zichzelf.?Mick Matthys, die als Oost-Vlaming al meer dan 40 jaar in Nederland woont, doorploegt in een nieuw boek de wederzijdse vooroordelen. "Ik heb mijn accent bewust veranderd." [naar artikel]


23. Protest tegen standbeelden van Leopold II: "Ze moeten vervangen worden door andere standbeelden" (05/06/2020 - VRT NWS)

Door de onrust in de Verenigde Staten staat bij ons ook Leopold Il volop ter discussie omdat hij als kolonisator dood en leed heeft veroorzaakt in Congo. Standbeelden van hem zijn de laatste dagen beschadigd en besmeurd. Op sociaalnetwerksites circuleert een petitie met de vraag om de standbeelden weg te halen. "Het Journaal" sprak met de Initiatiefnemer, een jongen van 14. "Ik wil dat de standbeelden verdwijnen en vervangen worden door andere standbeelden", klinkt het. [naar artikel]


24. Eten wordt écht lekkerder wanneer we ermee spelen (03/07/2018 - Het Laatste Nieuws)

"Eet eens gewoon netjes met mes en vork" en "Met eten wordt niet gespeeld". Het zijn twee zinnen die op een bepaald moment door elke eetkamer... [naar artikel]


25. [VIDEO] - Homans wil Vlaming doen nadenken over vooroordelen (16/05/2017 - De Redactie)

"Zit u hier voor iets tussen?" Met die slogan lanceert Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans een campagne over vooroordelen. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!