Enkel vlees, hoogstens afgewisseld met een eitje: het ‘leeuwendieet’ is populair op sociale media. Zijn we helemaal de weg kwijt met onze voeding of heeft het dieet toch voordelen? Diëtiste Tanja Callewaert legt het uit. [naar artikel]
Vegetariërs gruwen ervan maar op Tiktok, tegenwoordig het paradijs voor trends in zowat elk segment, zijn gebruikers lovend over het ‘leeuwendieet’. Het principe? Simpel: laat de carnivoor in je los en eet dertig dagen lang alleen maar vlees. Volgens fans zou het kwaaltjes als slapeloosheid, bepaalde allergieën en huidaandoeningen helpen verdwijnen. Is dit écht het dieet dat we nodig hebben? Of zijn er ook gevaren aan verbonden? Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA legt het uit. [naar artikel]
Worst als ontbijt of een rauwe lever als vieruurtje? Het ‘leeuwendieet’ is ontzettend populair op sociale media. Aanhangers zijn lyrisch: ze zouden tientallen kilo’s verliezen, beter slapen en geen last meer hebben van allergieën en huidaandoeningen. Hoe gezond is dat echt, alleen maar vlees eten? Diëtiste Sanne Mouha reageert. “Je verliest kilo’s, ja, maar dat zijn nutteloze kilo’s.” [naar artikel]
Hoewel het aanbod aan vegetarische alternatieven is toegenomen, zien we dat Belgen amper 2 procent minder vlees en vis eten dan 10 jaar geleden. “In de Vlaamse eetcultuur zit vlees duidelijk diep ingebakken”, klinkt het in het VTM Nieuws. “Vlees kan wél effectief in een gezond eetpatroon passen”, legt diëtist Michaël Sels uit. Welke vleessoort is dan het gezondst? En hoeveel porties per week zijn aangeraden? “Er is een verschil tussen een biefstuk en salami.” [naar artikel]
Hoewel het aanbod aan vegetarische alternatieven is toegenomen, zien we dat Belgen amper 2 procent minder vlees en vis eten dan 10 jaar geleden. “In de Vlaamse eetcultuur zit vlees duidelijk diep ingebakken”, klinkt het in het VTM Nieuws. “Vlees kan wél effectief in een gezond eetpatroon passen”, legt diëtist Michaël Sels uit. Welke vleessoort is dan het gezondst? En hoeveel porties per week zijn aangeraden? “Er is een verschil tussen een biefstuk en salami.” [naar artikel]
Alleen maar dierlijke producten eten zoals vlees, vis en eieren. Velen zouden er hun neus voor optrekken, en toch is het ‘carnivoordieet’ in opmars. Mensen zijn lyrisch over de gevolgen: ze zouden makkelijk tientallen kilo’s afvallen en het zou helpen tegen menopauzeklachten. Maar hoe gezond is het echt? Diëtiste Sanne Mouha wijst op de valkuilen. “Geen fijn vooruitzicht, hé.” [naar artikel]
“Rood vlees is ongezond”, weerklinkt het overal in voedingsadviezen. Ook bewerkte vleeswaren zoals charcuterie zou je liefst achterwege laten als je lang en gezond wil leven. “Er treden wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker op bij mensen die vaker rood vlees eten tegenover bij wie veel kip of vis kiest", zegt bio-ingenieur Stefaan de Smet (UGent). “Toch is het minder zwart-wit”, benadrukt hij. Hoe ongezond is dat (rood) vlees dan en wat doet het écht met ons lichaam? [naar artikel]
“Rood vlees is ongezond”, weerklinkt het overal in voedingsadviezen. Ook bewerkte vleeswaren zoals charcuterie zou je liefst achterwege laten als je lang en gezond wil leven. “Er treden wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker op bij mensen die vaker rood vlees eten tegenover bij wie veel kip of vis kiest", zegt bio-ingenieur Stefaan de Smet (UGent). “Toch is het minder zwart-wit”, benadrukt hij. Hoe ongezond is dat (rood) vlees dan en wat doet het écht met ons lichaam? [naar artikel]
Veel rood vlees eten zoals in het leeuwendieet of het ontbijt skippen zoals bij intermittent fasting. Populaire ‘hypediëten’ beloven een mooi resultaat: een pak kilo’s eraf, met niet eens zo veel moeite. Zitten er diëten tussen die echt werken? En wat doe je fout als het je nooit lukt om je streefgewicht te behouden? Twee diëtisten openen je ogen. “Na zo’n dieet volgt altijd een reboundeffect.” [naar artikel]
Bijna 1 op de 3 Belgen schrapt vlees minstens één keer per week en ook het aantal vegetariërs en veganisten in ons land is verdubbeld. Met de VeggieChallenge hoopt organisatie EVA die aantallen deze maand nog te boosten. Maar hoe gezond is plantaardig eten echt? Val je sowieso af als je vlees, vis – en eventueel zuivel – schrapt, en kom je bij als je daar ooit mee stopt? Diëtist Michaël Sels licht toe. “Groenteburgers zijn hun naam niet altijd waardig.” [naar artikel]
Een gezond gewicht behoud je onder meer door een oogje te houden op je calorie-inname. Alleen: hoeveel calorieën je lijf nodig heeft, verandert doorheen de jaren. Diëtist Pieter Brughmans legt uit hoe je leeftijd bepaalt wat en hoeveel je daarvan kan eten? Wat doe je best om op gewicht te blijven? En rond welke leeftijden ervaar je de grootste veranderingen? “In deze fase daalt je calorieverbranding enorm.” [naar artikel]
“Rood vlees is ongezond”, weerklinkt het overal in voedingsadviezen. Ook bewerkte vleeswaren zoals charcuterie zou je liefst achterwege laten als je lang en gezond wil leven. “Er treden wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker op bij mensen die vaker rood vlees eten tegenover bij wie veel kip of vis kiest", zegt bio-ingenieur Stefaan de Smet (UGent). “Toch is het minder zwart-wit”, benadrukt hij. Hoe ongezond is dat (rood) vlees dan en wat doet het écht met ons lichaam? [naar artikel]
Na de eindejaarsfeesten willen we allemaal graag de feestkilo’s terug wegwerken. Maar als we een gezond voedingspatroon willen kweken, moeten we volgens kok en diëtist Michaël Sels stoppen met onszelf beperkingen op te leggen. “De mindermethode werkt niet”, zegt hij. “Door dingen te verbieden, kan je jezelf niet motiveren.” De expert ontkracht hardnekkige misverstanden over voeding. [naar artikel]
Een gebalanceerd dieet en genoeg beweging: daar streeft iedereen naar. Maar zelfs op vlak van gezondheid kan je wel degelijk te ver gaan. Dat ondervond Leen Seminck (30) tijdens haar opleiding tot diëtist, waarbij ze ‘orthorexia nervosa’ ontwikkelde. Dat is een ongezonde obsessie met gezond eten en sporten. “Ik werd razend op mijn papa omdat er koekjes in huis waren. Zo’n ongezonde brol, dat was toch nergens goed voor?” [naar artikel]
De Belg kan niet zonder charcuterie op de boterham: 99 procent van alle gezinnen kocht volgens VLAM in 2022 vleesbeleg, van salami tot serranoham. “Nochtans zou je volgens de richtlijnen maar 30 gram charcuterie per week mogen eten”, duidt diëtiste Sanne Mouha. Welke charcuterie is dan (on)gezond? En wat als je toch méér eet? Onze diëtiste vergelijkt alle populaire opties. “Dit vlees is verrassend genoeg niet zo slecht en zelfs vrij puur.” [naar artikel]
Intermittent fasting - binnen een bepaald tijdskader alles eten wat je wil en voor de rest vasten - is een populair eetpatroon. Tv-figuur Kobe Ilsen verloor zo al 15 kilogram. Maar val je af op een goede manier en kan je voorkomen dat de kilo’s je weer inhalen? Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA en auteur van Lekker lang leven, legt uit hoe de vork in de steel zit. [naar artikel]
Diëten zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Of je nu wil afvallen of aankomen, vaak is het handig om je hierin te laten begeleiden. Deze week is het dan ook Week van de Diëtist. Wij vroegen aan vier diëtisten wat gezond eten voor hen inhoudt, waarom ze diëtist zijn geworden, en hoe […] Het bericht WEEK VAN DE DIËTIST 4 diëtisten over hun beroep en hun ideale laatste avondmaal verscheen eerst op Gezond.be. [naar artikel]
56 procent van de Belgen eet minstens vier keer per week vlees, blijkt uit een onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). “Je leest veel tegenstrijdige dingen over vlees, maar het kan wel degelijk in een gezond eetpatroon passen”, legt diëtist Michaël Sels uit. Welke soort is dan het gezondst? En welke het goedkoopst? Sels tipt hoe je die vier keer vlees per week best invult en Jan De Boeck van Consumer Panel GfK Belgium werpt een blik op de prijsverschillen per kilo. [naar artikel]
Maandag lanceert Het Nieuwsblad Plan 500g: de smakelijkste uitdaging om elke dag 500 gram groenten en fruit te eten. Omdat het de kortste weg is naar gezond eten, zegt diëtist Michaël Sels. Om de lancering te vieren, komt hij maandagmiddag om 12.30 langs voor een Facebook LIVE-sessie waarin hij al jouw vragen over groenten en fruit beantwoordt. Zijn diepvriesgroenten gezond? Of wat moeten we van smoothies denken? Stel jouw vraag via het formulier hieronder! [naar artikel]
Vegetarische burgers zijn helemaal niet zo’n gezond alternatief voor vlees als ze lijken. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. “Van de 20 geteste burgers waren er 9 gebuisd”, luidt het. Maar hoe kan je dan wél gezond en vegetarisch eten? [naar artikel]
Zanger Ian Thomas kwam het voorbije jaar zo’n 15 tot 20 kilo toe, geeft hij toe in een gesprek met Dag Allemaal. De popster eet na zeven jaar ook niet langer vegan. Hij wijdt zijn gewichtstoename vooral aan andere factoren, maar zegt ook: “als veganist voelde ik me fitter”. Heeft een vegan levensstijl veel invloed op je gewicht? Val je sowieso af als je vlees, vis en zuivel schrapt, en kom je bij als je daarmee stopt? Diëtist Michaël Sels licht toe. “Een streng dieet is nooit goed.” [naar artikel]
Zin in gezond, maar lekker comfortfood? Diëtist Michaël Sels van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen zet een heerlijke bloemkoolpizza margherita op tafel. “Ook ideaal voor het opmaken van restjes”, knipoogt de diëtist. [naar artikel]
In amper drie maanden tijd 18 kilo kwijtspelen: Eddy Planckaert (64) klaarde de klus met een zogenaamd Spartaans dieet. In ‘Dag Allemaal’ verklapt hij zijn grootste truc. “Vooral groenten eten en het middagmaal overslaan”, maar is zo’n strikt dieet wel een goed idee? En zullen die kilo’s op deze manier op lange termijn wegblijven? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies. “In sommige opzichten is dit eetpatroon een goede start, maar het is zeker niet perfect.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.