De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Statiegeld op plastic drankverpakking komt er tegen 2025, verzekert Demir opnieuw, oppositie zeer sceptisch over ‘digitaal systeem’

Het Laatste Nieuws

10/01/2023 - 18:18

In 2025 komt er zeker statiegeld op plastic drankverpakking. Indien het proefproject voor een digitaal systeem daarbij niet positief is, komt er een klassiek statiegeldsysteem zoals in het buitenland. Dat verzekerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dinsdag tijdens een gedachtewisseling in commissie. De oppositie was sceptisch over de haalbaarheid van het digitale systeem.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Demir (N-VA) kondigt statiegeld op PMD aan: “Waarschijnlijk tegen 2025 van kracht” (06/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft aangekondigd dat er tegen 2025 waarschijnlijk een systeem van statiegeld op PMD zal komen. Dat heeft de minister gezegd in het programma ‘De Tafel van Vier’ op Play4. De maatregel moet zorgen voor een afname van het zwerfvuil in Vlaanderen. Demir wil dit jaar nog een beslissing.
    [naar artikel]
  2. Vlaanderen wil vanaf 2025 statiegeld op blikjes en plastic flessen (23/12/2022 - Het Belang van Limburg)
    Tegen 2025 moet er in Vlaanderen statiegeld komen voor blikjes en plastic flessen. De precieze voorwaarden moeten nog worden vastgelegd, maar mogelijk zou het om 20 tot 25 cent per flesje of blikje gaan. Naast inzamelpunten in de supermarkt zou er ook een digitaal systeem komen.
    [naar artikel]
  3. Vlaanderen wil vanaf 2025 statiegeld op blikjes en plastic flessen (23/12/2022 - Gazet van Antwerpen)
    Tegen 2025 moet er in Vlaanderen statiegeld komen voor blikjes en plastic flessen. De precieze voorwaarden moeten nog worden vastgelegd, maar mogelijk zou het om 20 tot 25 cent per flesje of blikje gaan. Naast inzamelpunten in de supermarkt zou er ook een digitaal systeem komen.
    [naar artikel]
  4. Vlaanderen wil vanaf 2025 statiegeld op blikjes en plastic flessen (23/12/2022 - Het Nieuwsblad)
    Tegen 2025 moet er in Vlaanderen statiegeld komen voor blikjes en plastic flessen. De precieze voorwaarden moeten nog worden vastgelegd, maar mogelijk zou het om 20 tot 25 cent per flesje of blikje gaan. Naast inzamelpunten in de supermarkt zou er ook een digitaal systeem komen.
    [naar artikel]
  5. "Slimme blauwe zakken" en beloningen voor wie het goed doet: zo wil Vlaanderen statiegeld op blikjes en plastic flesjes invoeren  (23/12/2022 - VRT NWS)
    Tegen 2025 wil Vlaanderen statiegeld invoeren op blikjes en plastic flesjes. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft van de regering het mandaat gekregen om daarover te onderhandelen met de andere regeringen in ons land. Dat overleg moet onder meer bepalen hoe hoog het statiegeld precies moet zijn, al stelt Vlaanderen zelf een bedrag voor van 20 à 25 eurocent per verpakking. Om de flesjes en blikjes te verzamelen, willen ze werken met een digitaal systeem en "slimme blauwe zakken".
    [naar artikel]
  6. Demir wil statiegeld op blikjes en plastic flessen (06/09/2022 - De Tijd)
    22:16 Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil nog dit jaar een beslissing nemen over statiegeld op plastic flessen en blikjes. Ze noemt de maatregel ‘onvermijdelijk’.
    [naar artikel]
  7. ‘Het komt er’: Vlaamse regering gaat voor statiegeld op plastic flessen en blikjes tegen 2025 (23/12/2022 - De Morgen)

    [naar artikel]
  8. Test-Aankoop geen voorstander van digitale systeem voor statiegeld blikjes en plastic flessen: "Sluit mensen uit"  (29/12/2022 - VRT NWS)
    Vlaanderen wil volgend jaar experimenteren met een digitaal systeem voor statiegeld op blikjes en plastic flessen. "Een gebruiksvriendelijk systeem voor de consument", luidt het. Wordt er rekening gehouden met elke consument? "Opnieuw zijn de mensen die digitaal niet mee zijn slachtoffer", reageert Laura Clays van de consumentenorganisatie Test-Aankoop.
    [naar artikel]
  9. Demir wil dit jaar nog beslissing over statiegeld op blikjes en plastic flessen (06/09/2022 - De Standaard)
    Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil dit jaar nog een beslissing nemen over statiegeld op plastic flessen en blikjes. ‘In het regeerakkoord staat dat het zwerfafval met 20 procent moet verminderen, maar het is duidelijk dat we dat niet halen’, zei ze dinsdagavond in het Play4-programma ‘De Tafel van Vier’ (Play 4).
    [naar artikel]
  10. Demir wist wel dat bedrijf van N-VA'ers achter digitaal statiegeld schuilgaat (17/01/2023 - Apache)
    Interne communicatie toont dat Demir in haar persbericht over digitaal statiegeld niet de volledige waarheid sprak.
    [naar artikel]
  11. Open VLD kant zich tegen klassiek statiegeld voor blikjes en flesjes (26/01/2023 - De Tijd)
    11:59 Als de proefprojecten met digitaal statiegeld op blikjes en flesjes mislukken, kan voor Open VLD geen sprake zijn van het klassieke systeem. Dat dreigt de invoering van het statiegeld in 2025 in gedra...
    [naar artikel]
  12. Demir wil dat we QR-codes op lege flessen scannen om statiegeld te krijgen (24/12/2022 - Het Belang van Limburg)
    Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil dat we tegen 2025 lege flessen en blikjes scannen om statiegeld terug te krijgen. Mogelijk zou het om 20 tot 25 cent per blikje of plastic fles (tot 3 liter) gaan. Daarnaast kunnen supermarkten vrijwillig beslissen of ze een inzamelpunt opzetten.
    [naar artikel]
  13. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA): "Systeem van statiegeld is onvermijdelijk" (06/09/2022 - VRT NWS)
    Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is het onvermijdelijk dat Vlaanderen binnenkort met een systeem van statiegeld zal werken. Dat heeft ze gezegd in "De tafel van vier" op Play4. De minister is het systeem al aan het voorbereiden, maar moet het nog voorstellen aan de Vlaamse regering en overleg plegen met haar collega's in Brussel en Wallonië. "In het beste geval zal dit tegen 2025 kunnen."
    [naar artikel]
  14. Waarom komt het statiegeld op blik en plastic er dan toch? (07/09/2022 - De Standaard)
    Na jarenlange debatten wil Vlaanderen dan toch statiegeld op blikjes en plastic flesjes invoeren. Vanwaar de bocht? Wat met de blauwe zak en waarom duurt het wellicht nog tot 2025?
    [naar artikel]
  15. Lobbystrijd op komst rond statiegeld op blikjes en plastic flessen (07/09/2022 - De Tijd)
    19:56 Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil snel werk maken van statiegeld op blik en petflessen. Het is niet duidelijk of het systeem zal gebruikmaken van de bekende automaten of van QR-codes...
    [naar artikel]
  16. Vlaanderen wil statiegeld op blikjes en plastic flessen vanaf 2025 (23/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Vlaanderen wil tegen 2025 statiegeld invoeren voor blikjes en plastic flessen. Mogelijk krijg je vanaf dan 20 tot 25 cent voor elk ingeleverd flesje of blikje, al moeten de precieze voorwaarden nog worden afgeklopt.
    [naar artikel]
  17. Vanaf 2025 betaalt u statiegeld op plastic flessen en blikjes: ‘De volgende onvermijdelijke stap’ (23/12/2022 - De Morgen)

    [naar artikel]
  18. Statiegeld voor blikjes en plastic flesjes: waarom kiezen voor een digitaal systeem? (29/12/2022 - VRT NWS)
    Het digitale systeem dat Vlaanderen wil invoeren voor statiegeld op plastic flesjes en blikjes, blijft vragen oproepen. Je kan gebruikte verpakkingen kwijt in een "slimme" blauwe zak of vuilnisbak, met QR-code, in plaats van ze binnen te brengen bij een fysiek inzamelpunt. Maar mensen stellen zich vragen over onder meer fraude en privacy. "We willen het voor mensen makkelijker maken", reageert recyclagebedrijf Fost Plus
    [naar artikel]
  19. Minister van Leefmilieu Demir wil statiegeld voor blikjes en plastic flessen: ‘Dat lijkt me onvermijdelijk’ (06/09/2022 - De Morgen)

    [naar artikel]
  20. Vier jaar geleden schoot haar partij het nog af, nu stelt Zuhal Demir (N-VA) het zelf voor: de lange lijdensweg van statiegeld op blik en plastic (08/09/2022 - Het Belang van Limburg)
    In 2018 schoot N-VA het statiegeld op blik en plastic flessen af, toen het achter de rug van milieuminister Joke Schauvliege (cd&v) en gesteund door Open Vld een deal sloot met de verpakkingsindustrie. Nu de nieuwe cijfers van het zwerfvuil andermaal zwaar tegenvallen, neemt huidig milieuminister Zuhal Demir (N-VA) de vlucht vooruit: het statiegeld moet er komen. No time to waste.
    [naar artikel]
  21. Ook Britten betalen binnenkort statiegeld op petflessen en blikjes (28/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
    De Britse regering heeft aangekondigd dat het een systeem van statiegeld wil invoeren voor plastic flessen. De plannen kaderen in de strijd tegen...
    [naar artikel]
  22. Ecover lanceert tijdelijk systeem voor statiegeld op PET-flessen (25/10/2018 - De Morgen)
    Het Belgische bedrijf Ecover opent van 15 tot 17 november een winkel in Antwerpen waar mensen PET-flessen kunnen inruilen voor statiegeld. Doel van de ‘Statiegeld Store’ is om te sensibiliseren en te vermijden dat plastic wordt weggegooid. “Als je wil dat plastic niet als afval wordt beschouwd, moet je er waarde aan geven”, klinkt het.
    [naar artikel]
  23. Unbox vraagt 'gecorrigeerd persbericht' over statiegeld van Demir (18/01/2023 - Apache)
    Onderzoek van Apache naar digitaal statiegeld leidde tot een kettingreactie aan persberichten en kwade mails.
    [naar artikel]
  24. Vanaf 2025 ook statiegeld op flesjes en blikjes (23/12/2022 - De Tijd)
    14:46 Wie vanaf 2025 flesjes en blikjes koopt, zal daarop statiegeld moeten betalen dat kan worden teruggevorderd via de blauwe zak. Minister van Omgeving Zuhal Demir mikt op een bedrag van 20 tot 25 cent, ...
    [naar artikel]
  25. Wallonië pakt zwerfvuil aan met statiegeld (11/04/2019 - De Morgen)
    De nieuwe Waalse regering wil statiegeld op blikjes en plastic verpakkingen invoeren om zwerfvuil tegen te gaan. Bij ons laat de Vlaamse regering onderzoeken wat de impact is van een eventuele invoering van statiegeld op blik en plastic.
    [naar artikel]
  26. Comeos: “Systeem met statiegeld voor plastic flesjes en blikjes is duur, oneerlijk en asociaal” (19/10/2022 - Het Nieuwsblad)
    Een statiegeldsysteem voor plastic flesjes en blikjes met terugname door winkels is “bijzonder duur, oneerlijk, asociaal en het ondergraaft ook het succes van de blauwe zak”. Dat zegt Nathalie De Greve, director Sustainability van Comeos. De handelsfederatie pleit samen met Fost Plus, dat de verpakkingsindustrie vertegenwoordigt, voor de invoering van een digitaal systeem. Maar ook over dat innovatieve systeem zijn er nog heel wat vragen.
    [naar artikel]
  27. Comeos: “Systeem met statiegeld voor plastic flesjes en blikjes is duur, oneerlijk en asociaal” (19/10/2022 - Het Belang van Limburg)
    Een statiegeldsysteem voor plastic flesjes en blikjes met terugname door winkels is “bijzonder duur, oneerlijk, asociaal en het ondergraaft ook het succes van de blauwe zak”. Dat zegt Nathalie De Greve, director Sustainability van Comeos. De handelsfederatie pleit samen met Fost Plus, dat de verpakkingsindustrie vertegenwoordigt, voor de invoering van een digitaal systeem. Maar ook over dat innovatieve systeem zijn er nog heel wat vragen.
    [naar artikel]
  28. Statiegeld op plastic fles in heel Europa stap dichterbij (17/08/2021 - De Morgen)
    De Europa-brede invoering van statiegeld op plastic flessen is een stap dichterbij gekomen. De Europese Commissie vindt een burgerinitiatief dat dit nastreeft ‘juridisch toelaatbaar’.
    [naar artikel]
  29. Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is “onvermijdelijk”: minister Demir is zwerfvuil beu (06/09/2022 - Het Belang van Limburg)
    Vlaamse stranden vol zwerfvuil en Waregem Koerse dat er als een vuilnisbelt bij lag: minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft er haar buik van vol. “Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is onvermijdelijk.”
    [naar artikel]
  30. Willem-Frederik Schiltz (Open VLD): ‘Statiegeld is niet dé oplossing voor zwerfvuil’ (27/01/2023 - Knack)
    Het statiegeld op blikjes en plastic flessen zal digitaal zijn of het zal niet zijn. De Open VLD wil niet dat mensen straks met hun blikjes en plastic flessen terug naar de winkel moeten, zegt Vlaams fractieleider Willem-Frederik Schiltz. Dit moet het jaar worden waarin eindelijk beweging komt in het statiegelddossier. Milieubewegingen willen al veel langer dat er statiegeld wordt geheven op blikjes en plastic flessen, die anders vaak als zwerfvuil eindigen. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft knopen doorgehakt. In 2023 lopen er digitale proefprojecten, waarbij mensen afval moeten scannen voor ze het weggooien. Mislukken die, dan wil Demir in 2025 een klassiekere vorm van statiegeld invoeren, waarbij mensen hun afval naar de winkel moeten brengen – zoals ze dat nu al met glazen flessen doen. Landen als Nederland en Duitsland hebben zo’n systeem. Maar de Open VLD wil er in het het parlement niet van weten. Willem-Frederik Schiltz (fractieleider Open VLD in het Vlaams Parlement): Het is veel te vroeg om daarover al te beginnen toeteren, want binnen de regering is er nog geen woord over gezegd. Het is de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM die in een persbericht kwam aanzetten met het klassieke statiegeld. Maar het is niet de taak van de administratie om zulke beslissingen te nemen. Kijk, als je statiegeld wilt innen in de winkel wordt de ‘blauwe zak’ voor pmd veel minder aantrekkelijk. Er zou veel minder afval in terecht kunnen. Het is juist die blauwe zak die Vlaanderen uniek maakt, en ervoor zorgt dat wij al heel goed en veel beter dan onze buurlanden sorteren. In Antwerpen zijn er onlangs ook koffiecapsules aan toegevoegd, en dat werkt uitstekend. Het is dus essentieel dat er niet aan de blauwe zak wordt geraakt. Anders verdwijnt er straks misschien weer meer afval bij het restafval, dat gewoon wordt verbrand, of eindigt het als zwerfvuil op straat. Statiegeld is ook niet dé oplossing voor zwerfvuil. Misschien wel voor blikjes en flesjes, maar niet voor alle andere rommel die evengoed op straat belandt. Als je statiegeld wilt innen in de winkel wordt de blauwe zak voor pmd veel minder aantrekkelijk. Er zou veel minder afval in terecht kunnen. Gelooft u dat digitaal statiegeld kan werken? Milieuorganisaties zien in dat idee niet meer dan een vertragingsmechanisme van de industrie. Het is volgens velen praktisch onwerkbaar. Schiltz: In het Vlaams Parlement probeert niemand dit dossier te vertragen. En waarom zou dat ook niet kunnen werken? We proberen gaan geen man op de maan te zetten, hè. Het zou toch te gek zijn als we in Vlaanderen geen technologiebedrijf kunnen vinden dat in staat is zo’n systeem te ontwikkelen? In de regering is beslist om digitaal statiegeld te testen, en dat er enkel van afgeweken kan worden als er ‘onoplosbare’ problemen zijn bij de uitvoering. Ik kan me dat niet voorstellen. De focus moet liggen op wat kan en wat is beslist. Dan moet je niet lopen zwaaien met scenario’s van ‘wat als het niet kan’. Voor iets kleins zoals statiegeld zouden mensen een app moeten installeren op hun smartphone en hun bankgegevens moeten invoeren. Zijn dat geen overdreven risico’s voor het schenden van onze privacy? Schiltz: Het spreekt voor zich dat ieders gegevens voldoende beschermd moeten worden. Maar nogmaals: ik zie geen reden waarom we dat niet zouden kunnen. Wat met mensen die geen smartphone of toegang tot het internet hebben? Schiltz: We moeten zorgen dat daar oplossingen voor zijn. Is het niet met digitaal statiegeld, dan met andere beloningssystemen. Maar de mensen die vandaag goed sorteren met de blauwe zak mogen niet gestraft worden door hen daarmee naar de winkel te sturen voor hun statiegeld. Dat is trouwens ook niet even eenvoudig voor iedereen. Onlangs berichtte de nieuwssite Apache over Unbox. Dat bedrijf zou in poleposition liggen om het digitale statiegeld uit te rollen, terwijl bedrijfsleider Erik Saelens in het verleden voor de N-VA werkte en N-VA’er Johan Van Overtveldt in de raad van bestuur zit. Schiltz: Ik ben blij dat daar nu transparantie over is, en de minister heeft al gezegd dat ze niet getrouwd is met Unbox. Er zijn nog meer bedrijven die deze opdracht kunnen klaren, en die moeten natuurlijk een eerlijke kans krijgen. The post Willem-Frederik Schiltz (Open VLD): ‘Statiegeld is niet dé oplossing voor zwerfvuil’ appeared first on Knack.
    [naar artikel]
  31. Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is “onvermijdelijk”: minister Demir is zwerfvuil op stranden en evenementen beu (06/09/2022 - Het Nieuwsblad)
    Vlaamse stranden vol zwerfvuil en Waregem Koerse dat er als een vuilnisbelt bij lag: minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft er haar buik van vol. “Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is onvermijdelijk.”
    [naar artikel]
  32. Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is “onvermijdelijk”: minister Demir is zwerfvuil op stranden en evenementen beu (06/09/2022 - Gazet van Antwerpen)
    Vlaamse stranden vol zwerfvuil en Waregem Koerse dat er als een vuilnisbelt bij lag: minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft er haar buik van vol. “Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is onvermijdelijk.”
    [naar artikel]
  33. Minister Zuhal Demir wil verschillende bedrijven betrekken bij proefprojecten digitaal statiegeld (18/01/2023 - VRT NWS)
    In de proefprojecten met digitaal statiegeld die Vlaanderen wil uitvoeren, zullen verschillende bedrijven betrokken worden die over de juiste technologie beschikken. "Er is geen sprake van een exclusiviteitscontract met één bedrijf", zo heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Mieke Schauvliege (Groen) en Steve Vandenberghe (Vooruit).
    [naar artikel]
  34. Twee op de drie gemeenten willen statiegeld op blikjes en plastic flessen invoeren: Demir voelt de druk (17/03/2021 - Het Nieuwsblad)
    Al twee op de drie Vlaamse gemeenten eisen dat de Vlaamse regering statiegeld invoert op blikjes en plastic flessen. Alleen zo kan eindelijk iets gedaan worden aan het vele zwerfvuil langs de Vlaamse wegen, vinden ze. “We zijn er al jaren mee bezig, maar het verbetert gewoon niet,” zegt Eric De Vriendt, burgemeester van Zwalm. Bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) wil eerst de boetes optrekken naar 500 euro en strenger handhaven, maar indien het probleem blijft, sluit ze de invoering van statiegeld niet uit.
    [naar artikel]
  35. Wordt statiegeld op blikjes en plastic flessen binnenkort realiteit? (16/03/2021 - Express)
    Het aantal Belgische gemeenten dat pleit voor statiegeld op blikjes en plastic flessen heeft vandaag de kaap van de 200 overschreden. Dat meldt de Statiegeldalliantie. De teller staat momenteel op 205 gemeenten. De roep om statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flessen klinkt het luidst in Vlaanderen. In totaal hebben al 193 van […] The post Wordt statiegeld op blikjes en plastic flessen binnenkort realiteit? appeared first on Business AM.
    [naar artikel]
  36. Demir en de Vlaamse regering gaan nu toch statiegeld invoeren (07/09/2022 - Express)
    Het is een heuse lobby- en PR-machine geworden, de ‘Statiegeldalliantie’, zo heetten ze ook letterlijk: gemeenten, organisaties en bedrijven die statiegeld op blikjes en flessen willen in België en Nederland. In Vlaanderen lijkt dat nu te lukken, want de minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maakt de bocht. De N-VA was altijd wat terughoudend over zo’n maatregel, terwijl […]
    [naar artikel]
  37. Ecover lanceert tijdelijk systeem voor statiegeld op PET-flessen (25/10/2018 - Metro)
    Het Belgische bedrijf Ecover opent van 15 tot 17 november een winkel in Antwerpen waar mensen PET-flessen kunnen inruilen voor statiegeld. Doel van de “Statiegeld Store” is om te sensibiliseren en te vermijden dat plastic wordt weggegooid. “Als je wil dat plastic niet als afval wordt beschouwd, moet je er waarde aan geven”, klinkt het. Een systeem van statiegeld voor PET-flessen bestaat nog niet in België. De discussie woedt al langer en Ecover wil samen met de Statiegeldalliantie aantonen dat het wel kan werken. “De cijfers tonen het aan: statiegeld is dé manier om ervoor te zorgen dat lege PET-flesjes en blikjes na gebruik worden ingeleverd. Dat is een belangrijk deel van de oplossing voor zwerfvuil. Het vermindert de plastic soep in zee en voorkomt veel onnodig dierenleed”, verklaart Inge Luyten, coördinator van de Statiegeldalliantie. Ze voegt er nog aan toe dat er minder opruimkosten zouden zijn voor zwerfvuil en er meer gerecycleerd kan worden. Wie in de “Statiegeld Store” een plastic PET-fles inlevert, krijgt een euro en een fles Ecover-afwasmiddel. De euro kunnen “klanten” zelf houden of doneren aan de Statiegeldalliantie. Daarnaast organiseren Ecover en de Statiegeldalliantie de expo “Trash to Treasure”, verschillende workshops en een “Let’s talk plastic”-debat met experten. De “Statiegeld Store” is van 15 tot en met 17 november open van 10.00 tot 18.00 uur in de Groendalstraat 14 in Antwerpen. bron: Belga Het bericht Ecover lanceert tijdelijk systeem voor statiegeld op PET-flessen verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  38. Waarom statiegeld als we al recyclagekampioen zijn? Wat kost het? En waarom moet de hele samenleving ‘boeten’ voor sluikstorters? Alle vragen over statiegeld op PMD beantwoord (08/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
    In de strijd tegen zwerfvuil gaan wij - recyclagekampioenen nochtans - binnenkort dus ook braaf onze plastic flessen en blikjes inruilen voor statiegeld. Helpt ons dat aan een properdere natuur? Wellicht wel. Maar het kost wel meer moeite en meer centen.
    [naar artikel]
  39. Fost Plus: “Statiegeld is geen mirakeloplossing” (14/05/2018 - VRT NWS)
    Fost Plus, de organisatie die instaat voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval, gelooft niet in de invoering van statiegeld op plastic flessen en blikjes. “België is momenteel Europees recyclagekampioen en andere landen zijn jaloers op ons systeem. Statiegeld zal extra kosten met zich meebrengen en minder comfort voor de burger.”
    [naar artikel]
  40. Europees Commissaris Timmermans: "Bewezen dat statiegeld op plastic flesjes wérkt" (28/05/2018 - VRT NWS)
    Volgens Frans Timmermans, de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, is statiegeld op plastic flessen een effectief middel in de strijd tegen plastic in het leefmilieu. Eerder vandaag heeft de Commissie een reeks maatregelen bekendgemaakt in het kader van de strijd tegen de plasticsoep.
    [naar artikel]
  41. Bredene wil zelf statiegeld voor plastic flessen en blikjes invoeren (02/04/2019 - VRT NWS)
    Bredene wil al tegen volgend jaar, in 2020, statiegeld voor plastic flessen en blikjes invoeren. De burgemeester wil niet langer wachten op de Vlaamse regering die onlangs het statiegeld heeft uitgesteld tot minstens 2023. 
    [naar artikel]
  42. Bond Beter Leefmilieu en Statiegeldalliantie voorstander van statiegeld op PMD: “Nu snel goed systeem ontwikkelen” (07/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Milieuorganisatie Bond Beter Leefmilieu en de Statiegeldalliantie reageren positief op de aankondiging van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om dit jaar nog een beslissing over de invoering van statiegeld op PMD te nemen. “Nu komt het erop aan om snel een goed statiegeldsysteem te ontwikkelen. Als we dit met z’n allen goed aanpakken, krijgen we meer terug dan enkel die tien cent statiegeld. Een overwinning voor de natuur”, vindt Bond Beter Leefmilieu.
    [naar artikel]
  43. Kritiek op "zuur" filmpje van Comeos tegen statiegeld (05/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Een video en een website van de supermarkten tegen statiegeld oogsten heel wat kritiek bij voorstanders van statiegeld op plastic flessen en...
    [naar artikel]
  44. 'Schauvliege luistert graag naar de lobby's' (02/03/2017 - Knack)
    Statiegeld op plastic flesjes en blikjes zou het zwerfvuilprobleem in Vlaanderen voor een groot deel oplossen. Open VLD en N-VA blijven sceptisch.
    [naar artikel]
  45. Groen voert druk op voor statiegeld op blikjes (14/05/2021 - Het Nieuwsblad)
    Groen, in de Vlaamse regering in oppositie, voert de druk op om meteen statiegeld voor blikjes en plastic flessen in te voeren in Vlaanderen. “Je kan jezelf niet op de borst kloppen met je natuurbeleid en het aantal bomen dat je plant, als je tegelijk weigert statiegeld in te voeren”, zegt partijvoorzitster Meyrem Almaci.
    [naar artikel]
  46. Nederland plant statiegeld op kleine plastic flessen (10/03/2018 - De Tijd)
    08:52 Nederland gaat vanaf 2021 statiegeld invoeren op kleine plastic flessen. Tenzij de verpakkingsindustrie er voor die tijd in slaagt de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procen...
    [naar artikel]
  47. Regering De Croo heropent debat rond statiegeld voor plastic en blik (01/10/2020 - Express)
    Moet Vlaanderen statiegeld op kleine plastic flesjes en drankblikjes invoeren, zoals Nederland dat van plan is? Het federale regeerakkoord doet... The post Regering De Croo heropent debat rond statiegeld voor plastic en blik appeared first on Business AM.
    [naar artikel]
  48. Hoe Vlaanderen vier jaar en veel geld verloor in de strijd tegen zwerfvuil (08/09/2022 - Het Nieuwsblad)
    In 2018 schoot N-VA het statiegeld op blik en plastic flessen af, toen het achter de rug van milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) en gesteund door Open VLD een deal sloot met de verpakkingsindustrie. Nu de nieuwe cijfers van het zwerfvuil andermaal zwaar tegenvallen, neemt huidig milieuminister Zuhal Demir (N-VA) de vlucht vooruit: het statiegeld moet er komen.
    [naar artikel]
  49. Meer dan de helft van Limburgse gemeentebesturen eist statiegeld op petflessen (05/03/2018 - Het Belang van Limburg)
    Meer dan de helft van de Limburgse gemeentebesturen eist dat er statiegeld komt op blikjes en plastic flessen. Dat blijkt uit een rondvraag van Limburg.net. De invoering van het systeem moet de berg zwerfvuil in onze provincie drastisch doen verminderen. Dat hopen ze ook in Alken, want daar kost het opruimen van de rommel de gemeente jaarlijks heel veel geld.
    [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy