De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Globalisering, persoonlijk en dichtbij

Apache

16/01/2023 - 16:06

Volgens John Vandaele ligt in internationale vervlechting zowel onze kwetsbaarheid als onze hoop besloten.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. 'Het is tijd om globalisering even op pauze zetten' (14/04/2019 - De Morgen)
  Schreeuwen tegen globalisering helpt niet, onorthodoxe maatregelen wel. Europees Commissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager: ''Buy European' kan misschien de scherpe kanten van globalisering afhalen.'
  [naar artikel]
 2. Berichten over de dood van de globalisering zijn sterk overdreven (24/09/2020 - Express)
  Na 75 jaar van vrijhandel ruimde de globalisering na de financiële crisis van 2008 plaats voor een nieuw tijdperk van... The post Berichten over de dood van de globalisering zijn sterk overdreven appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 3. ‘De volgende globaliseringsgolf zal nog meer jobs treffen' (25/12/2016 - De Tijd)
  12:38 Na een jaar waarin de verliezers van de globalisering fors uithaalden, komt de handelsexpert Richard Baldwin met een boek dat de politici helemaal nerveus moet maken. ‘De globalisering van de diensten...
  [naar artikel]
 4. Globalisering en ongelijkheid: 'De flexibilisering van de arbeidsmarkt is totaal doorgeschoten' (23/02/2017 - Knack)
  De Nederlandse econoom Robert Went neemt het op voor de verliezers van de globalisering. 'Er zal een groep mensen ontstaan die gewoon niet meer aan het werk raakt. Die moeten we er op een andere manier bij houden.'
  [naar artikel]
 5. ‘Dit zijn de moderne slaven die onze globalisering overeind houden’ (26/10/2016 - De Standaard)
  Professor Jonathan Holslag gruwt van hoe de globalisering momenteel werkt. ‘De decadente Europese middenklasse is zijn eigen graf aan het graven’, waarschuwt hij. ‘Ze kan beter nadenken over hoe het anders kan.’
  [naar artikel]
 6. Van Adam Smith tot de gele hesjes: hoeveel globalisering kunnen we nog verdragen? (28/11/2021 - Knack)
  Meer handel, meer welvaart, meer ongelijkheid, meer druk op het klimaat: de globalisering heeft de voorbije 150 jaar winnaars en verliezers opgeleverd. De vraag is of een vierde globaliseringsgolf nog wel wenselijk is.
  [naar artikel]
 7. Professor over ATV-reportage: “Dit zijn de moderne slaven die onze globalisering overeind houden” (27/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Professor Jonathan Holslag gruwt van hoe de globalisering momenteel werkt. “De decadente Europese middenklasse is zijn eigen graf aan het graven”, waarschuwt hij. “Ze kan beter nadenken over hoe het anders kan.”
  [naar artikel]
 8. 'Gangnam Style' bewijst de steeds snellere globalisering van de smaak (29/03/2019 - De Morgen)
  Mocht u zich tijdens de komende feestdagen aan een dansje 'Gangnam Style' wagen, dan illustreert u op deze wat onnozele wijze de baanbrekende theorieën over globalisering van de Amerikaanse econoom Theodore Levitt.
  [naar artikel]
 9. De aanval van Trump op de globalisering - Jan Balliauw (06/03/2017 - De Redactie)
  Misschien heeft de verkiezing van Trump alvast toch een positief effect gehad. Er is nu ook volop aandacht voor de minder prettige gevolgen van de globalisering. Het ideologische discours dat vrijhandel alle problemen zou oplossen, heeft een gevoelige slag gekregen.
  [naar artikel]
 10. Aartsbisschop De Kesel: “We moeten ons verzetten tegen globalisering van onverschilligheid” (25/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  "We moeten ons verzetten tegen wat paus Franciscus de globalisering van de onverschilligheid noemt. Niet wat een mens voor zichzelf kan verwerven,...
  [naar artikel]
 11. Macron: ‘Globalisering wordt met een nooit geziene crisis geconfronteerd, veroorzaakt door de gelijktijdige explosie van 3 historische referentiekaders’ (19/11/2020 - Express)
  De Franse president Emmanuel Macron zegt in een interview met het magazine Le Grand Continent ‘dat de globalisering met een... The post Macron: ‘Globalisering wordt met een nooit geziene crisis geconfronteerd, veroorzaakt door de gelijktijdige explosie van 3 historische referentiekaders’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 12. Nieuwe trends in de wereldeconomie: betekent covid-19 het einde van de globalisering? (12/06/2020 - Knack)
  De geglobaliseerde economie leed al enige tijd reputatieschade vanwege de toenemende ongelijkheid en de klimaatopwarming. Nu blijkt de globalisering ook mede debet aan de snelle verspreiding van epidemieën en legt ze onze economische afhankelijkheid bloot. 'De hoogdagen van de mondiale handel zijn even voorbij', zegt hoogleraar economie Koen Schoors.
  [naar artikel]
 13. Terugkeer Romelu Lukaku naar Chelsea nu heel dichtbij: princiepsakkoord in de maak, Inter zou 115 miljoen euro ontvangen (07/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  Romelu Lukaku is bijna terug in de Premier League. De spits van de Rode Duivels heeft al een persoonlijk akkoord bereikt met zijn ex-club Chelsea, zijn huidige ploeg Inter zou nu ook dichtbij een akkoord met de Londense club zijn. Naar verluidt zou Inter 115 miljoen euro vangen voor Lukaku.
  [naar artikel]
 14. Terugkeer Romelu Lukaku naar Chelsea nu heel dichtbij: princiepsakkoord in de maak, Inter zou 115 miljoen euro ontvangen (08/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Romelu Lukaku is bijna terug in de Premier League. De spits van de Rode Duivels heeft al een persoonlijk akkoord bereikt met zijn ex-club Chelsea, zijn huidige ploeg Inter zou nu ook dichtbij een akkoord met de Londense club zijn. Naar verluidt zou Inter 115 miljoen euro vangen voor Lukaku, waarmee hij de duurste speler ooit in cumulatieve transfersommen zou worden.
  [naar artikel]
 15. Is dit het einde van de globalisering? (28/04/2022 - Express)
  Het Europese plan om onafhankelijk te worden van Russische energie past in een bredere trend. Brexit, America First: de afgelopen jaren stelden meer landen het eigen belang voorop. In de praktijk zijn dat echter vooral veel stoere woorden: de wereldhandel neemt gestaag toe.  Globalisering heeft de wereldeconomie veel goeds gebracht. Allerlei artikelen werden goedkoper omdat […]
  [naar artikel]
 16. Kan Nicholas politieagent Nikki bestelen? (03/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Nicholas heeft een persoonlijk item nodig van Nikki. Om dat te kunnen verkrijgen moet hij héél dichtbij de opmerkzame politieagent komen. Of
  [naar artikel]
 17. Paus klaagt "globalisering van onverschilligheid" aan op ‘Werelddag van de Migrant en de Vluchteling’ (29/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In zijn boodschap naar aanleiding van 'de Werelddag van de Migrant en de Vluchteling' klaagt paus Franciscus de "globalisering van de...
  [naar artikel]
 18. ‘Friend-shoring’: nieuwe vorm van globalisering rukt op na hertekening geopolitiek landschap (27/11/2022 - Express)
  Na Brexit, Trump, corona en de oorlog in Oekraïne werd al meermaals het einde van de globalisering ingeluid. “Voorbarig”, concluderen onderzoekers bij de Nationale Bank in een nieuwe studie. Multinationals verschuiven hun toeleveringsketen wel meer naar bevriende landen: friend-shoring. In het nieuws: Van deglobalisering is geen sprake, besluit de Nationale Bank (NBB) op basis van […]
  [naar artikel]
 19. Michaël Clepkens staat dichtbij overstap naar Lommel (02/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Michaël Clepkens is bijna van Lommel SK. Er was al langer een persoonlijk akkoord tussen de 31-jarige keeper en de club, en nu is er ook een overeenkomst met zijn club van herkomst Beerschot Wilrijk.
  [naar artikel]
 20. Michaël Clepkens staat dichtbij overstap naar Lommel (02/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Michaël Clepkens is bijna van Lommel SK. Er was al langer een persoonlijk akkoord tussen de 31-jarige keeper en de club, en nu is er ook een overeenkomst met zijn club van herkomst Beerschot Wilrijk.
  [naar artikel]
 21. Heeft Macron een plan voor de verliezers van de globalisering? (12/05/2017 - Express)
  In de Franse krant Libération schrijft econoom en onderzoeker Pierre-Yves Geoffard dat de nieuwe president van Frankrijk er alle belang bij heeft zijn politiek te richten op de slachtoffers van de globalisering, net degenen die niet voor hem hebben gestemd: “De nieuwe president wordt de beheerder – vijf jaar lang – van een gebroken Frankrijk, gepolariseerd bijna, tussen gediplomeerden en laaggeschoolden, tussen stadsbewoners en degenen die in gebieden wonen die opgegeven werden, tussen ‘nomaden’ en ‘honkvasten’.[…] De eerste verantwoordelijkheid van Macron is niet om terug met de economische groei aan te knopen, de openbare financiën in orde brengen of het Europese project een meer democratisch élan te bezorgen. Uiteraard is dat alles belangrijk, maar de meest dringende inzet is om de verliezers van de globalisering bij te staan en dat door een reële en snelle verbetering van hun levensomstandigheden. […] Doet hij dat niet zo snel mogelijk, dan dreigt hij daarvoor een enorme prijs te betalen: nu en binnen vijf jaar.” The post Heeft Macron een plan voor de verliezers van de globalisering? appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 22. Aartsbisschop De Kesel: ‘We moeten ons verzetten tegen globalisering van onverschilligheid’ (25/12/2019 - De Morgen)
  “We moeten ons verzetten tegen wat paus Franciscus de globalisering van de onverschilligheid noemt. Niet wat een mens voor zichzelf kan verwerven, maar wat hij voor een ander kan betekenen, dat maakt het leven de moeite waard geleefd te worden.” Dat heeft aartsbisschop Jozef De Kesel in de nacht van dinsdag op woensdag gezegd tijdens zijn kersthomilie in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal van Brussel.
  [naar artikel]
 23. Is België klaar voor een vrouwelijke premier? (28/07/2016 - Knack)
  De Duitsers hebben er al jaren een, en de Britten nu ook weer: een vrouwelijke premier. Hoelang duurt het bij ons nog voor een vrouw het land zal leiden? En zijn we er ooit dichtbij geweest? 'Als de risico's groot worden en de kansen op persoonlijk succes klein, trekken mannen zich terug.'
  [naar artikel]
 24. Spectaculaire beelden: zo ziet een lawine er van dichtbij uit (04/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een lawine van dichtbij gadeslaan, is niet iets wat iedereen wil meemaken of het überhaupt kan navertellen. Toch kan het spectaculaire beelden opleveren, zoals bovenstaande video bewijst. Een man filmde van wel heel dichtbij hoe de lokale overheid in de Amerikaanse staat Utah een lawine uitlokte met explosieven. Dat wordt jaarlijkse tientallen keren gedaan om de veiligheid van weggebruikers te garanderen.
  [naar artikel]
 25. SEC volgt volatiliteit van meme-aandelen van dichtbij op (07/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: SEC volgt volatiliteit van meme-aandelen van dichtbij op De meme-aandelen, zoals GameStop en AMC Entertainment, zijn opnieuw hot. Dat is ook de Amerikaanse toezichthouder SEC niet ontgaan. Die liet maandag weten dat het de volatiliteit van ‘enkele aandelen’ van dichtbij opvolgt. De Amerikaanse beurswaakhond zei maandag dat het de wilde handel in meme-aandelen de laatste tijd nauwlettend in de gaten houdt om de […] Lees dit artikel: SEC volgt volatiliteit van meme-aandelen van dichtbij op
  [naar artikel]
 26. Zoon van Kris Peeters was in Berlijn tijdens aanslag (20/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Voor vicepremier Kris Peeters (CD&V) kwam de aanslag in Berlijn ook persoonlijk heel dichtbij. Zijn zoon Karel studeert in Berlijn als Erasmusstudent. Hij logeert vlakbij de plaats van de aanslag.
  [naar artikel]
 27. Zoon van Kris Peeters was in Berlijn tijdens aanslag (20/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Voor vicepremier Kris Peeters (CD&V) kwam de aanslag in Berlijn ook persoonlijk heel dichtbij. Zijn zoon Karel studeert in Berlijn als Erasmusstudent. Hij logeert vlakbij de plaats van de aanslag.
  [naar artikel]
 28. Twintig vermoedelijke IS-strijders van dichtbij doodgeschoten in Libië (24/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Er is een video opgedoken waarop te zien is hoe 20 mannen in oranje overals, naar verluidt IS-strijders, van dichtbij in het hoofd worden
  [naar artikel]
 29. 1493: het begin van de biologische globalisering (29/03/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 30. Hoe de globalisering de Republikeinen in de put duwde (06/04/2019 - De Morgen)
  Thomas L. Friedman
  [naar artikel]
 31. Aartsbisschop De Kesel tijdens kersthomilie: “We moeten ons verzetten tegen globalisering van onverschilligheid” (25/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  “We moeten ons verzetten tegen wat paus Franciscus de globalisering van de onverschilligheid noemt. Niet wat een mens voor zichzelf kan verwerven, maar wat hij voor een ander kan betekenen, dat maakt het leven de moeite waard geleefd te worden.” Dat heeft aartsbisschop Jozef De Kesel in de nacht van dinsdag op woensdag gezegd tijdens zijn kersthomilie in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal van Brussel. Hij wijst op de grote hoeveelheid onzekerheid die heerst en de solidariteit die kan helpen om die onzekerheid het hoofd te bieden.
  [naar artikel]
 32. Aartsbisschop De Kesel tijdens kersthomilie: “We moeten ons verzetten tegen globalisering van onverschilligheid” (25/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  “We moeten ons verzetten tegen wat paus Franciscus de globalisering van de onverschilligheid noemt. Niet wat een mens voor zichzelf kan verwerven, maar wat hij voor een ander kan betekenen, dat maakt het leven de moeite waard geleefd te worden.” Dat heeft aartsbisschop Jozef De Kesel in de nacht van dinsdag op woensdag gezegd tijdens zijn kersthomilie in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal van Brussel. Hij wijst op de grote hoeveelheid onzekerheid die heerst en de solidariteit die kan helpen om die onzekerheid het hoofd te bieden.
  [naar artikel]
 33. Het tweerichtingsverkeer in de globalisering (14/04/2019 - De Morgen)
  Stijn Decock is hoofdeconoom van Voka.
  [naar artikel]
 34. Zwaarst door globalisering getroffen EU-regio’s zagen grootste stijging nationalisme (09/02/2017 - Express)
  Europese regio’s die door de globalisering het zwaarst zijn geraakt, zagen de voorbije decennia de sterkste toename van de bijval voor allerhande nationalistische partijen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Università Commerciale Luigi Bocconi uit Milaan in vijftien Europese landen. De onderzoekers stelden daarbij onder meer vast dat een toename van Chinese import in een regio gelinkt kon worden aan een grotere steun van de kiezer voor nationalistische partijen, een verschuiving van het electoraat naar de rechterzijde van het politieke landschap en een toename van de steun voor radicaal-rechtse bewegingen. Regio’s met een grotere blootstelling aan de globalisering bleken ook een grotere steun voor nationalistische bewegingen te kennen. Protectionistisch “De ongelijke verdeling van de winsten die door de globalisering konden worden gerealiseerd, hebben in vele lagen van de bevolking tot een grote bekommernis geleid en hebben de basis gelegd van een algemene oppositie tegen vrijhandel,” zeggen de onderzoekers Italo Colantone en Piero Stanig. “Die emoties zijn vooral opgepikt door nationalistische en radicaal-rechtse partijen, die vooral promotie maken met sterke protectionistische maatregelen. Het economisch nationalisme dat door deze partijen wordt gepropageerd, vindt bij delen van de bevolking een toenemende bijval.” Naarmate het economisch nationalisme aan terrein wint, moet volgens Colatone en Stanig rekening gehouden worden met een eventueel einde van de globalisering en een mogelijke afbouw van een aantal eerdere verwezenlijkingen van de internationale handelsbetrekkingen. “Er moet dan ook worden geconcludeerd dat de globalisering uiteindelijk misschien niet houdbaar zal blijken,” geven de Italiaanse onderzoekers aan. Daarbij wordt erop gewezen dat er onvoldoende lijkt gezocht te zijn om een gepaste herverdeling te garanderen waardoor een nodige compensatie zou kunnen worden voorzien voor de zogenaamde verliezers van de globalisering, die het grootste gedeelte van de aanpassingskosten voor de internationale handel moeten dragen. (mah) AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS The post Zwaarst door globalisering getroffen EU-regio’s zagen grootste stijging nationalisme appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 35. Vakantie dichtbij: maak kennis met het favoriete dorp van de Fransen (07/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  Nog op zoek naar een vakantiebestemming dichtbij huis? Dan is het Franse gehucht Hunspach in de Elzas ongetwijfeld een optie. De Fransen verkozen het zonet zelf tot beste dorpje van het land.
  [naar artikel]
 36. Ikea start met persoonlijk advies in videogesprek (19/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Omdat een persoonlijk adviesgesprek in de winkel door het coronavirus nu niet kan doorgaan, wil Ikea zijn klanten voortaan bijstaan in een...
  [naar artikel]
 37. Colombia: vrede is 'dichtbij' (06/10/2016 - Knack)
  Volgens de Colombiaanse president Juan Manuel Santos is vrede in het land "dichtbij". Dat zei hij na een ontmoeting met de belangrijkste tegenstanders van het vredesakkoord met de FARC, dat zondag werd verworpen in een referendum.
  [naar artikel]
 38. Schokkend: agent vuurt van dichtbij vijf keer op “zwangere” vrouw (14/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Schokkende beelden vanuit Baytown (Texas): een vrouw die beweert zwanger te zijn, wordt van dichtbij doodgeschoten door een agent. Hij vuurde maar...
  [naar artikel]
 39. Gros van geradicaliseerden in gevangenis niet persoonlijk begeleid (05/12/2017 - VRT NWS)
  Slechts 27 van de ongeveer 300 geradicaliseerde gevangenen in Vlaanderen worden persoonlijk begeleid. Dat staat in het voortgangsrapport van de Vlaamse regering rond de aanpak van radicalisering. 
  [naar artikel]
 40. Jeroen Piqueur riskeert nu ook persoonlijk faillissement (01/10/2018 - De Tijd)
  16:15 Twee partijen hebben de gewezen topman van Optima en zijn zoon Ruben na de ondergang van hun Gentse financiële en vastgoedgroep gedagvaard in persoonlijk faillissement.
  [naar artikel]
 41. “EU en Britten dichtbij akkoord over Noord-Ierse kwestie” (22/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn dichtbij een overeenkomst die spanningen rond douanecontroles in Noord-Ierland moet verhelpen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van zowel Britse als Brusselse functionarissen.
  [naar artikel]
 42. Manu Chao als voorzitter van de wereldhandelsorganisatie (09/04/2019 - De Morgen)
  Maandblad 'MO*' test kennis van lezers over globalisering
  [naar artikel]
 43. ‘Hervorming eurozone is dichtbij’ (17/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Na maanden van verdeeldheid staan Parijs en Berlijn nu zeer dichtbij een akkoord over de hervorming van de eurozone. Dat stelt de Franse minister van Financiën tenminste, Bruno Le Maire. Het zou onder andere gaan over wie het budget betaalt.
  [naar artikel]
 44. Globalisering wordt peperduur (11/04/2019 - De Morgen)
  Hoge olieprijzen en stijgende transportkosten stimuleren lokale productie
  [naar artikel]
 45. Waarom Schotland best bij het Verenigd Koninkrijk blijft (12/04/2019 - De Morgen)
  Onafhankelijkheid is niet het beste antwoord op globalisering
  [naar artikel]
 46. Najaarstripje dichtbij: Friesland en de Waddeneilanden (18/09/2020 - Express)
  De zomer mag dan wel zo goed als achter ons liggen, dat wil niet zeggen dat je geen leuke reisjes... The post Najaarstripje dichtbij: Friesland en de Waddeneilanden appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 47. Eindelijk gedaan met jeuk en gesnotter? Wetenschappers dichtbij vaccin dat je van kattenallergie kan verlossen (19/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Last van kattenallergie? Dan hebben Zwitserse wetenschappers goed nieuws. Ze staan namelijk dichtbij de ontwikkeling van een vaccin dat jou van de...
  [naar artikel]
 48. Ruimterots vliegt volgende week wel heel dichtbij de aarde (15/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Volgende week zal asteroïde 2014-J025 op een afstand van 1,8 miljoen kilometer langs onze planeet scheren en dat is wel heel dichtbij. De
  [naar artikel]
 49. ? Politieagent vuurt van dichtbij rubberkogels af op jongere bij Brusselse rellen (15/01/2021 - De Morgen)
  Minstens één politieagent heeft bij de rellen na de manifestatie voor Ibrahima B. van dichtbij rubberkogels afgevuurd. Dat blijkt uit een filmpje dat circuleert op sociale media.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy