De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Unbox vraagt 'gecorrigeerd persbericht' over statiegeld van Demir

Apache

18/01/2023 - 15:34

Onderzoek van Apache naar digitaal statiegeld leidde tot een kettingreactie aan persberichten en kwade mails.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Demir wist wel dat bedrijf van N-VA'ers achter digitaal statiegeld schuilgaat (17/01/2023 - Apache)
  Interne communicatie toont dat Demir in haar persbericht over digitaal statiegeld niet de volledige waarheid sprak.
  [naar artikel]
 2. Demir wil statiegeld op blikjes en plastic flessen (06/09/2022 - De Tijd)
  22:16 Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil nog dit jaar een beslissing nemen over statiegeld op plastic flessen en blikjes. Ze noemt de maatregel ‘onvermijdelijk’.
  [naar artikel]
 3. Demir (N-VA) kondigt statiegeld op PMD aan: “Waarschijnlijk tegen 2025 van kracht” (06/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft aangekondigd dat er tegen 2025 waarschijnlijk een systeem van statiegeld op PMD zal komen. Dat heeft de minister gezegd in het programma ‘De Tafel van Vier’ op Play4. De maatregel moet zorgen voor een afname van het zwerfvuil in Vlaanderen. Demir wil dit jaar nog een beslissing.
  [naar artikel]
 4. Vier jaar geleden schoot haar partij het nog af, nu stelt Zuhal Demir (N-VA) het zelf voor: de lange lijdensweg van statiegeld op blik en plastic (08/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  In 2018 schoot N-VA het statiegeld op blik en plastic flessen af, toen het achter de rug van milieuminister Joke Schauvliege (cd&v) en gesteund door Open Vld een deal sloot met de verpakkingsindustrie. Nu de nieuwe cijfers van het zwerfvuil andermaal zwaar tegenvallen, neemt huidig milieuminister Zuhal Demir (N-VA) de vlucht vooruit: het statiegeld moet er komen. No time to waste.
  [naar artikel]
 5. Demir wil dat we QR-codes op lege flessen scannen om statiegeld te krijgen (24/12/2022 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil dat we tegen 2025 lege flessen en blikjes scannen om statiegeld terug te krijgen. Mogelijk zou het om 20 tot 25 cent per blikje of plastic fles (tot 3 liter) gaan. Daarnaast kunnen supermarkten vrijwillig beslissen of ze een inzamelpunt opzetten.
  [naar artikel]
 6. Minister Demir: “Statiegeld is niet van tafel” (30/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  “Op eerste gezicht lijkt statiegeld voor velen een goed idee. Maar als minister is het mijn opdracht om verder te kijken dat het eerste gezicht. In hoeverre zijn de respondenten zich ervan bewust dat de invoering van statiegeld ook voor hen gevolgen heeft als consument?”
  [naar artikel]
 7. Demir en de Vlaamse regering gaan nu toch statiegeld invoeren (07/09/2022 - Express)
  Het is een heuse lobby- en PR-machine geworden, de ‘Statiegeldalliantie’, zo heetten ze ook letterlijk: gemeenten, organisaties en bedrijven die statiegeld op blikjes en flessen willen in België en Nederland. In Vlaanderen lijkt dat nu te lukken, want de minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maakt de bocht. De N-VA was altijd wat terughoudend over zo’n maatregel, terwijl […]
  [naar artikel]
 8. Lobbystrijd op komst rond statiegeld op blikjes en plastic flessen (07/09/2022 - De Tijd)
  19:56 Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil snel werk maken van statiegeld op blik en petflessen. Het is niet duidelijk of het systeem zal gebruikmaken van de bekende automaten of van QR-codes...
  [naar artikel]
 9. KBC gaat in zee met Unbox voor uitrol van digitale munt “KBC Coin” (20/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: KBC gaat in zee met Unbox voor uitrol van digitale munt “KBC Coin” KBC investeert in het softwarebedrijf Unbox. Daarmee zet de bank- en verzekeringsgroep verdere stappen in de uitrol van zijn closed loop currency systeem. In mei vorig jaar kondigde KBC aan een eigen virtuele munt te lanceren: de ‘KBC Coin’. De digitale munt dient als een soort beloning voor trouwe klanten en medewerkers. Zij kunnen de […] Lees dit artikel: KBC gaat in zee met Unbox voor uitrol van digitale munt “KBC Coin”
  [naar artikel]
 10. Vlaamse minister Demir vraagt behoud verlaagde btw op sloop en heropbouw: “Onbegrijpelijk van federale regering” (11/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) vraagt de federale regering om haar beslissing over de verhoging van de btw op sloop en heropbouw te herzien. "Dit druist sterk in tegen de klimaatambities van de Vlaamse regering. Onbegrijpelijk dat het federale niveau dat niet inziet", stelt Demir in een persbericht.
  [naar artikel]
 11. Demir wil dit jaar nog beslissing over statiegeld op blikjes en plastic flessen (06/09/2022 - De Standaard)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil dit jaar nog een beslissing nemen over statiegeld op plastic flessen en blikjes. ‘In het regeerakkoord staat dat het zwerfafval met 20 procent moet verminderen, maar het is duidelijk dat we dat niet halen’, zei ze dinsdagavond in het Play4-programma ‘De Tafel van Vier’ (Play 4).
  [naar artikel]
 12. Twee op de drie gemeenten willen statiegeld op blikjes en plastic flessen invoeren: Demir voelt de druk (17/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  Al twee op de drie Vlaamse gemeenten eisen dat de Vlaamse regering statiegeld invoert op blikjes en plastic flessen. Alleen zo kan eindelijk iets gedaan worden aan het vele zwerfvuil langs de Vlaamse wegen, vinden ze. “We zijn er al jaren mee bezig, maar het verbetert gewoon niet,” zegt Eric De Vriendt, burgemeester van Zwalm. Bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) wil eerst de boetes optrekken naar 500 euro en strenger handhaven, maar indien het probleem blijft, sluit ze de invoering van statiegeld niet uit.
  [naar artikel]
 13. Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is “onvermijdelijk”: minister Demir is zwerfvuil beu (06/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Vlaamse stranden vol zwerfvuil en Waregem Koerse dat er als een vuilnisbelt bij lag: minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft er haar buik van vol. “Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is onvermijdelijk.”
  [naar artikel]
 14. Van Overtveldt wordt bestuurder bij softwarebedrijf Unbox (25/05/2022 - De Tijd)
  12:01 Voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt wordt bestuurder bij Unbox, het softwarebedrijf rond de Belgische marketinggoeroe Erik Saelens. Het bedrijf tankt ook 8 miljoen euro groeikapitaal...
  [naar artikel]
 15. Drankenproducenten in Europa pleiten voor statiegeld (06/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Drankenproducenten in Europa pleiten voor statiegeld Drankenproducenten willen dat de EU werk maakt van een systeem rond statiegeld op drankverpakkingen. Dat deelt belangengroep UNESDA Soft Drinks Europe mee in een persbericht. UNESDA Soft Drinks Europe, Natural Mineral Waters Europe (NMWE) en actiegroep Zero Waste Europe (ZWE) willen een duidelijk Europees wettelijk kader voor statiegeld. Europa heeft als doelstelling om tegen 2030 […] Lees dit artikel: Drankenproducenten in Europa pleiten voor statiegeld
  [naar artikel]
 16. Demir: “Invoering statiegeld onafwendbaar” nadat verpakkingssector opgelegde daling zwerfafval niet haalt (14/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  De hoeveelheid zwerfafval daalt onvoldoende in Vlaanderen. De doelstelling die de verpakkingssector opgelegd kreeg, wordt voor amper de helft gehaald, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op basis van cijfers van afvalstoffenmaatschappij OVAM. De invoering van statiegeld wordt daardoor “onafwendbaar”, vindt de minister.
  [naar artikel]
 17. Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is “onvermijdelijk”: minister Demir is zwerfvuil op stranden en evenementen beu (06/09/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaamse stranden vol zwerfvuil en Waregem Koerse dat er als een vuilnisbelt bij lag: minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft er haar buik van vol. “Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is onvermijdelijk.”
  [naar artikel]
 18. Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is “onvermijdelijk”: minister Demir is zwerfvuil op stranden en evenementen beu (06/09/2022 - Het Nieuwsblad)
  Vlaamse stranden vol zwerfvuil en Waregem Koerse dat er als een vuilnisbelt bij lag: minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft er haar buik van vol. “Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is onvermijdelijk.”
  [naar artikel]
 19. Minister Zuhal Demir wil verschillende bedrijven betrekken bij proefprojecten digitaal statiegeld (18/01/2023 - VRT NWS)
  In de proefprojecten met digitaal statiegeld die Vlaanderen wil uitvoeren, zullen verschillende bedrijven betrokken worden die over de juiste technologie beschikken. "Er is geen sprake van een exclusiviteitscontract met één bedrijf", zo heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Mieke Schauvliege (Groen) en Steve Vandenberghe (Vooruit).
  [naar artikel]
 20. Statiegeld op plastic drankverpakking komt er tegen 2025, verzekert Demir opnieuw, oppositie zeer sceptisch over ‘digitaal systeem’ (10/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In 2025 komt er zeker statiegeld op plastic drankverpakking. Indien het proefproject voor een digitaal systeem daarbij niet positief is, komt er een klassiek statiegeldsysteem zoals in het buitenland. Dat verzekerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dinsdag tijdens een gedachtewisseling in commissie. De oppositie was sceptisch over de haalbaarheid van het digitale systeem.
  [naar artikel]
 21. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA): "Systeem van statiegeld is onvermijdelijk" (06/09/2022 - VRT NWS)
  Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is het onvermijdelijk dat Vlaanderen binnenkort met een systeem van statiegeld zal werken. Dat heeft ze gezegd in "De tafel van vier" op Play4. De minister is het systeem al aan het voorbereiden, maar moet het nog voorstellen aan de Vlaamse regering en overleg plegen met haar collega's in Brussel en Wallonië. "In het beste geval zal dit tegen 2025 kunnen."
  [naar artikel]
 22. Vanaf 2025 ook statiegeld op flesjes en blikjes (23/12/2022 - De Tijd)
  14:46 Wie vanaf 2025 flesjes en blikjes koopt, zal daarop statiegeld moeten betalen dat kan worden teruggevorderd via de blauwe zak. Minister van Omgeving Zuhal Demir mikt op een bedrag van 20 tot 25 cent, ...
  [naar artikel]
 23. Hoeveelheid zwerfafval daalt onvoldoende: invoering statiegeld op blik en petflessen “onafwendbaar” volgens Demir (14/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De hoeveelheid zwerfafval daalt onvoldoende in Vlaanderen. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) blijkt uit cijfers van afvalstoffenmaatschappij OVAM dat de doelstelling die de verpakkingssector opgelegd kreeg, voor amper de helft gehaald wordt. De invoering van statiegeld wordt daardoor “onafwendbaar”, vindt de minister.
  [naar artikel]
 24. Demir: ‘Eind dit jaar trek ik met voorstel statiegeld naar de regering’ (14/10/2022 - De Standaard)
  Het voorstel van de verpakkingsindustrie om via een scansysteem zwerfvuil terug te dringen, valt bij Vlaams minister van ­Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op een koude steen. Het lijkt too little, too late.
  [naar artikel]
 25. Er moet dringend statiegeld komen (28/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Statiegeld? Yes We Can! Met deze enthousiaste slogan starten 140 gemeenten, bedrijven en organisaties vandaag de nieuwe campagne van de Statiegeldalliantie voor een snelle invoering van statiegeld op PMD-verpakkingen.
  [naar artikel]
 26. Willem-Frederik Schiltz (Open VLD): ‘Statiegeld is niet dé oplossing voor zwerfvuil’ (27/01/2023 - Knack)
  Het statiegeld op blikjes en plastic flessen zal digitaal zijn of het zal niet zijn. De Open VLD wil niet dat mensen straks met hun blikjes en plastic flessen terug naar de winkel moeten, zegt Vlaams fractieleider Willem-Frederik Schiltz. Dit moet het jaar worden waarin eindelijk beweging komt in het statiegelddossier. Milieubewegingen willen al veel langer dat er statiegeld wordt geheven op blikjes en plastic flessen, die anders vaak als zwerfvuil eindigen. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft knopen doorgehakt. In 2023 lopen er digitale proefprojecten, waarbij mensen afval moeten scannen voor ze het weggooien. Mislukken die, dan wil Demir in 2025 een klassiekere vorm van statiegeld invoeren, waarbij mensen hun afval naar de winkel moeten brengen – zoals ze dat nu al met glazen flessen doen. Landen als Nederland en Duitsland hebben zo’n systeem. Maar de Open VLD wil er in het het parlement niet van weten. Willem-Frederik Schiltz (fractieleider Open VLD in het Vlaams Parlement): Het is veel te vroeg om daarover al te beginnen toeteren, want binnen de regering is er nog geen woord over gezegd. Het is de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM die in een persbericht kwam aanzetten met het klassieke statiegeld. Maar het is niet de taak van de administratie om zulke beslissingen te nemen. Kijk, als je statiegeld wilt innen in de winkel wordt de ‘blauwe zak’ voor pmd veel minder aantrekkelijk. Er zou veel minder afval in terecht kunnen. Het is juist die blauwe zak die Vlaanderen uniek maakt, en ervoor zorgt dat wij al heel goed en veel beter dan onze buurlanden sorteren. In Antwerpen zijn er onlangs ook koffiecapsules aan toegevoegd, en dat werkt uitstekend. Het is dus essentieel dat er niet aan de blauwe zak wordt geraakt. Anders verdwijnt er straks misschien weer meer afval bij het restafval, dat gewoon wordt verbrand, of eindigt het als zwerfvuil op straat. Statiegeld is ook niet dé oplossing voor zwerfvuil. Misschien wel voor blikjes en flesjes, maar niet voor alle andere rommel die evengoed op straat belandt. Als je statiegeld wilt innen in de winkel wordt de blauwe zak voor pmd veel minder aantrekkelijk. Er zou veel minder afval in terecht kunnen. Gelooft u dat digitaal statiegeld kan werken? Milieuorganisaties zien in dat idee niet meer dan een vertragingsmechanisme van de industrie. Het is volgens velen praktisch onwerkbaar. Schiltz: In het Vlaams Parlement probeert niemand dit dossier te vertragen. En waarom zou dat ook niet kunnen werken? We proberen gaan geen man op de maan te zetten, hè. Het zou toch te gek zijn als we in Vlaanderen geen technologiebedrijf kunnen vinden dat in staat is zo’n systeem te ontwikkelen? In de regering is beslist om digitaal statiegeld te testen, en dat er enkel van afgeweken kan worden als er ‘onoplosbare’ problemen zijn bij de uitvoering. Ik kan me dat niet voorstellen. De focus moet liggen op wat kan en wat is beslist. Dan moet je niet lopen zwaaien met scenario’s van ‘wat als het niet kan’. Voor iets kleins zoals statiegeld zouden mensen een app moeten installeren op hun smartphone en hun bankgegevens moeten invoeren. Zijn dat geen overdreven risico’s voor het schenden van onze privacy? Schiltz: Het spreekt voor zich dat ieders gegevens voldoende beschermd moeten worden. Maar nogmaals: ik zie geen reden waarom we dat niet zouden kunnen. Wat met mensen die geen smartphone of toegang tot het internet hebben? Schiltz: We moeten zorgen dat daar oplossingen voor zijn. Is het niet met digitaal statiegeld, dan met andere beloningssystemen. Maar de mensen die vandaag goed sorteren met de blauwe zak mogen niet gestraft worden door hen daarmee naar de winkel te sturen voor hun statiegeld. Dat is trouwens ook niet even eenvoudig voor iedereen. Onlangs berichtte de nieuwssite Apache over Unbox. Dat bedrijf zou in poleposition liggen om het digitale statiegeld uit te rollen, terwijl bedrijfsleider Erik Saelens in het verleden voor de N-VA werkte en N-VA’er Johan Van Overtveldt in de raad van bestuur zit. Schiltz: Ik ben blij dat daar nu transparantie over is, en de minister heeft al gezegd dat ze niet getrouwd is met Unbox. Er zijn nog meer bedrijven die deze opdracht kunnen klaren, en die moeten natuurlijk een eerlijke kans krijgen. The post Willem-Frederik Schiltz (Open VLD): ‘Statiegeld is niet dé oplossing voor zwerfvuil’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 27. Statiegeld splijt Vlaamse meerderheid: N-VA beschuldigt CD&V van 'demagogie' (16/05/2018 - Knack)
  CD&V-minister Joke Schauvliege heeft een verpakkingsplan klaar met daarin de invoering van statiegeld als sluitstuk. Maar coalitiepartners Open Vld en N-VA willen niet weten van dat statiegeld.
  [naar artikel]
 28. Zuhal Demir (N-VA) zorgt in twee dossiers voor hoogspanning in regering (20/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Minister-president Jan Jambon (N-VA) komt terug van de jaarlijkse verzameling van de allerrijksten in Davos en zal onmiddellijk vol aan de bak moeten. De landbouwdossiers zetten minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) lijnrecht tegenover cd&v. En ook rond statiegeld op blikjes en PET-flessen zit het scheef. “Het lijkt de strategie van minister Demir om de debatten naar een kookpunt te laten gaan”, ­klagen cd&v’ers.
  [naar artikel]
 29. Hoe Vlaanderen vier jaar en veel geld verloor in de strijd tegen zwerfvuil (08/09/2022 - Het Nieuwsblad)
  In 2018 schoot N-VA het statiegeld op blik en plastic flessen af, toen het achter de rug van milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) en gesteund door Open VLD een deal sloot met de verpakkingsindustrie. Nu de nieuwe cijfers van het zwerfvuil andermaal zwaar tegenvallen, neemt huidig milieuminister Zuhal Demir (N-VA) de vlucht vooruit: het statiegeld moet er komen.
  [naar artikel]
 30. "N-VA bereidt bocht richting statiegeld voor": ook stad Antwerpen vraagt invoering (15/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In een brief aan Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) zegt het stadsbestuur van Antwerpen overtuigd te zijn "dat statiegeld voor...
  [naar artikel]
 31. "N-VA bereidt bocht richting statiegeld voor": stad Antwerpen vraagt invoering (15/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In een brief aan Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) zegt het stadsbestuur van Antwerpen overtuigd te zijn "dat statiegeld voor...
  [naar artikel]
 32. Bond Beter Leefmilieu en Statiegeldalliantie voorstander van statiegeld op PMD: “Nu snel goed systeem ontwikkelen” (07/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Milieuorganisatie Bond Beter Leefmilieu en de Statiegeldalliantie reageren positief op de aankondiging van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om dit jaar nog een beslissing over de invoering van statiegeld op PMD te nemen. “Nu komt het erop aan om snel een goed statiegeldsysteem te ontwikkelen. Als we dit met z’n allen goed aanpakken, krijgen we meer terug dan enkel die tien cent statiegeld. Een overwinning voor de natuur”, vindt Bond Beter Leefmilieu.
  [naar artikel]
 33. Idee van statiegeld voor plastic flesjes wint terrein (20/03/2021 - Metro)
  Het aantal gemeenten dat de invoering vraagt van statiegeld voor blikjes en plastic flessen heeft de kaap van 200 overschreden. De teller staat op 205, waarvan 193 Vlaamse gemeenten. Dat meldt de statiegeldalliantie. De 205 gemeenten vragen de regeringen van ons land net als Nederland statiegeld te heffen op de twee drankverpakkingen om het zwerfvuil terug te dringen. In Nederland is er vanaf 1 juli statiegeld voor plastic flessen en de regering besliste er dat eind volgend jaar de blikjes volgen. Te veel zwerfvuil De voorbije maanden sloten veel nieuwe gemeenten zich aan bij de alliantie, klinkt het in een persbericht. In Vlaanderen doen 193 van de 300 gemeenten al mee. Daar komen Sint-Gillis, Koekelberg en Jette uit Brussel bij, net als negen Waalse gemeenten. Intussen telt de Belgisch-Nederlandse statiegeldalliantie al 1.125 partners (lokale overheden, organisaties, bedrijven…). De Waalse en Brusselse regering schreven in 2019 statiegeld in hun regeerakkoord in. De alliantie roept de Vlaamse regering op hetzelfde te doen. “De Vlaamse zwerfvuilcijfers zijn dramatisch slecht. 22.641 ton zwerfvuil in 2019. Dat is 29,4% méér dan in 2013. Terwijl de Vlaamse regering beloofde dat het 20% mínder zou zijn tegen volgend jaar.” Lees ook: Klimaatwijziging veroorzaakte in 20 jaar verdubbeling van natuurrampen Het bericht Idee van statiegeld voor plastic flesjes wint terrein verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Minister Demir schakelt extra milieu-inspecteurs in (23/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) versterkt de Omgevingsinspectie volgend jaar met 10 voltijdse werkkrachten. Daarmee komt de capaciteit bij de Omgevingsinspectie opnieuw op het niveau van begin 2018 te liggen, zegt Demir in een persbericht.
  [naar artikel]
 35. Zuhal Demir roept op om 2 meter afstand te bewaren in bossen en natuurgebieden (16/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir doet samen met Agentschap Natuur en Bos de oproep om enkele richtlijnen na te streven in bos- en natuurgebieden. In eerste instantie werd ook gevraagd om kinderen niet samen te laten spelen met kinderen van andere gezinnen, maar dat werd later gecorrigeerd.
  [naar artikel]
 36. Zuhal Demir: “In de moskee zeiden ze dat ik een terroriste ben” (09/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) vraagt aan ministers Liesbeth Homans (N-VA) en Koen Geens (CD&V) om de moskeeën beter te controleren. “De man die mij met de dood bedreigde, had daar gehoord dat ik een terroriste zou zijn”, zegt Demir. De man is gisteren veroordeeld tot zes maanden met uitstel en één euro schadevergoeding. “Een duidelijk signaal”, vindt Demir.
  [naar artikel]
 37. Minister Demir vraagt om jacht op everzwijnen weer toe te laten (10/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vraagt het nationaal crisiscentrum om te bekijken of bijzondere bejaging of bestrijding toch toegelaten kan worden om landbouwschade te voorkomen. “Vooral in Limburg is dat een probleem”, klinkt het.
  [naar artikel]
 38. Bredene voert statiegeld in op petflessen en blikjes op het strand (13/07/2022 - Het Nieuwsblad)
  De gemeente Bredene gaat van start met een proefproject voor statiegeld op petflessen en blikjes. Tussen 15 juli en 15 augustus wordt aan strandposten statiegeld ingevoerd. Wie daar een drankje koopt, krijgt 20 eurocent terug bij het inleveren van de lege verpakking. Bredene wil met het proefproject het nut van statiegeld op plastic aantonen en het zwerfvuilprobleem aanpakken.
  [naar artikel]
 39. Drankenproducenten willen Europees wettelijk kader voor statiegeld (06/10/2021 - De Standaard)
  In een gezamenlijk persbericht hebben Unesda Soft Drinks Europe en Natural Mineral Waters Europe (NMWE), de Europese federaties van frisdrank- en waterproducenten, zich samen met Zero Waste Europe (ZWE) uitgesproken voor een duidelijk Europees wettelijk kader voor statiegeld.
  [naar artikel]
 40. Demir vraagt Luminus campagne met terugdraaiende meter stop te zetten (27/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Energie Zuhal Demir vraagt dat energiebedrijf Luminus per onmiddellijk haar nieuwste campagne voor zonnepanelen stopzet. Daarin...
  [naar artikel]
 41. CD&V legt statiegeld voor blikjes en flesjes opnieuw op tafel (29/05/2021 - Knack)
  De Vlaamse CD&V-fractie pleit voor een snellere invoering van statiegeld of een ander beloningssysteem om zwerfvuil tegen te gaan. Maar Fost Plus zegt dat het op weg is om alle doelstellingen te halen om statiegeld net te voorkomen.
  [naar artikel]
 42. Minister Zuhal Demir (N-VA) in twee dossiers onder vuur in Vlaamse regering: “Waar zit Jan eigenlijk?” (20/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Minister-president Jan Jambon (N-VA) komt terug van de jaarlijkse verzameling van de allerrijksten in Davos en zal onmiddellijk vol aan de bak moeten. De landbouwdossiers zetten minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) lijnrecht tegen CD&V. En ook rond statiegeld op blikjes en PET-flessen zit het scheef. “Het lijkt de strategie van minister Demir om de debatten naar een kookpunt te laten gaan”, klagen CD&V’ers.
  [naar artikel]
 43. Gentse schepen wil statiegeld op sigarettenpeuken (24/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  Gents schepen van Openbare Netheid Bram Van Braeckevelt (Groen) pleit voor statiegeld op sigarettenpeuken. “Te veel peuken worden weggegooid”, zegt Van Braeckevelt. “De verzamelingen zijn indrukwekkend en eigenlijk ronduit beschamend.” De schepen vraagt dat hogere overheden werk maken van een regeling.
  [naar artikel]
 44. Minister van Leefmilieu Demir wil statiegeld voor blikjes en plastic flessen: ‘Dat lijkt me onvermijdelijk’ (06/09/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 45. "Haal zwerfvuil uit voedselketen", boeren vragen politici onmiddellijk statiegeld in te voeren (18/04/2019 - VRT NWS)
  Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vraagt aan de volgende Vlaamse regering om prioritair werk te maken van een regeling voor statiegeld, vooral voor blikjes. Zwerfvuil komt bij heel wat landbouwers tussen de gewassen terecht of wordt door dieren ingeslikt. 
  [naar artikel]
 46. Betalen we straks statiegeld op blikjes en plastic flessen? “Vlaamse zwerfvuilcijfers zijn dramatisch slecht” (16/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal gemeenten dat de invoering vraagt van statiegeld voor blikjes en plastic flessen heeft de kaap van 200 overschreden. De teller staat op 205, waarvan 193 Vlaamse gemeenten. Dat meldt de statiegeldalliantie.
  [naar artikel]
 47. Statiegeld op blikjes in Nederland komt eraan (03/02/2021 - Express)
  Nederland gaat het statiegeld op blikjes invoeren. Dat staat in een brief van de Nederlandse staatssecretaris voor Milieu Stientje van Veldhoven. Ze richt die naar de Tweede Kamer. Wat is het idee? Met statiegeld op blikjes, een maatregel die ook in België regelmatig wordt besproken, moet de afvalberg beperkt worden. Hoe zal het in zijn […] The post Statiegeld op blikjes in Nederland komt eraan appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 48. Veto van N-VA voor statiegeld op blikjes en plastic flessen (20/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  Regeringspartij N-VA verzet zich tegen de invoering van statiegeld op blikjes en PET-flessen. Volgens hen dreigt het statiegeld de consumptieprijs te verhogen en ook de mensen te treffen die al netjes sorteren. De N-VA gelooft meer in een “slimmer en ambitieuzer” zwerfvuilbeleid.
  [naar artikel]
 49. Al meer dan 200 gemeenten vragen statiegeld in te voeren voor blikjes en plastic flessen (16/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal gemeenten dat de invoering vraagt van statiegeld voor blikjes en plastic flessen heeft de kaap van 200 overschreden. De teller staat op 205, waarvan 193 Vlaamse gemeenten. Dat meldt de statiegeldalliantie dinsdag.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy