De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Extreemrechtse codes en een (ijs)Koude Oorlog: tegendraads leesvoer

De Wereld Morgen

20/01/2023 - 15:41

In deze aflevering van Tegendraads Leesvoer voedsel voor het brein tegen de codes van extreemrechts, Donald Trump gaat ten onder maar het trumpisme is springlevend, en de (ijs)Koude Oorlog over de Noordpool, begonnen lang voor de Russische invasie in Oekraïne. Dit is geen fataliteit, het tij kan nog altijd gekeerd worden. The post Extreemrechtse codes en een (ijs)Koude Oorlog: tegendraads leesvoer appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Tegendraads Leesvoer: de oorlog die verkeerd loopt, Sahra Wagenknecht, Holocaust-overlever, VS-Joodse kritiek (03/02/2023 - De Wereld Morgen)
  Een oorlog die niet loopt als gepland, Sahra Wagenknecht, Duitse linkse politica met extreemrechtse volgers? Een pro-Palestijns Holocaust-overlever stapt uit Labour en Amerikaanse Joden die in een Open Brief aan eerste minister Benjamin Netanyahu het politiek misbruik van antisemitisme veroordelen als wapen tegen critici van Israël. Meer Tegendraads Leesvoer uit de internationale media. The post Tegendraads Leesvoer: de oorlog die verkeerd loopt, Sahra Wagenknecht, Holocaust-overlever, VS-Joodse kritiek appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 2. Tegendraads Leesvoer over Martin Luther King, Economische Wereldoorlog, migratie en inflatie (30/01/2023 - De Wereld Morgen)
  In deze 'Tegendraads Leesvoer' aandacht voor een onterecht minder gekende kant van Martin Luther King. Frans intellectueel Emmanuel Todd spreekt over de oorlog in Oekraïne, die veel stof tot nadenken geeft. Verder een analyse van de absurd inefficiënte repressie van vluchtelingen in Europa en een alternatieve kijk op het economisch beleid van de VS, met als slot een oproep tot u, volgers. The post Tegendraads Leesvoer over Martin Luther King, Economische Wereldoorlog, migratie en inflatie appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 3. Palestina als Tegendraads Leesvoer, niet de versie van de mainstream (04/01/2023 - De Wereld Morgen)
  Deze selectie Tegendraads Leesvoer concentreert zich op Palestina. Wie dacht dat het in de bezette gebieden niet erger kon worden, weet met de nieuwe regering Netanyahu beter. Zeer degelijke informatiebronnen voor de dagelijkse realiteit van de bezetting zijn de Palestijnse nieuwssite Electronic Intifada, de Britse Jewish Voice for Labour en het Israëlische + 972-Magazine. The post Palestina als Tegendraads Leesvoer, niet de versie van de mainstream appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 4. Wapens, kinderen, een imperium dat zijn naam ontkent en meer tegendraads leesvoer (13/01/2023 - De Wereld Morgen)
  Shootings, racistisch geweld, trigger happy politie, het fenomeen in de VS is bekend. Minder aandacht is er voor slachtoffers die per ongeluk, door misverstand, gebrek aan ervaring, stoerdoenerij, verkeerde handelingen tijdens het poetsen, onveilig opbergen etc. geraakt worden. In 2022 kwamen in de VS 306 kinderen jonger dan 12 om door wapens, dikwijls in de eigen woning, door familie. Verder nog leesvoer over Oekraïne en China, en een introductie tot twee uitstekende alternatieve nieuwsbronnen in de VS. The post Wapens, kinderen, een imperium dat zijn naam ontkent en meer tegendraads leesvoer appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 5. Tegendraads leesvoer eind 2022: jongeren, vakbonden en het meest onderbelicht buitenlands nieuws (30/12/2022 - De Wereld Morgen)
  Hoe jongeren weer meer betrekken bij de vakbondswerking? Wat is het meest door de mainstream genegeerde buitenlandse nieuws van 2022? Hoeveel verdient een CEO op het einde van zijn eerste werkdag van 2023? Technologie en de 'markt' gaan ons niet redden van de klimaatcrisis. Rusland verlaat onder druk van de sancties de dollarmarkt voor de Chinese yuan (en andere landen volgen). The post Tegendraads leesvoer eind 2022: jongeren, vakbonden en het meest onderbelicht buitenlands nieuws appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 6. Tegendraads leesvoer: sociale strijd in GB, noodzaak van NAVO, internationale orde ‘the western way’ (09/12/2022 - De Wereld Morgen)
  Na een onderbreking van enkele weken wegens teveel achterstallig verlof – de sociale strijd laat zich ook bij onze redactie voelen – terug een selectie van interessante artikels uit buiten- en binnenland. Inspiratie voor de sociale strijd hier. We staan er niet alleen voor! The post Tegendraads leesvoer: sociale strijd in GB, noodzaak van NAVO, internationale orde ‘the western way’ appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 7. Hoe zou het nog zijn met de ruim 100 schuilkelders die Antwerpen in de Koude Oorlog bouwde? (18/03/2022 - De Morgen)
  De schrik zat er dik in, toen 75 jaar geleden de Koude Oorlog uitbrak. In de Antwerpse haven werden in ijltempo 99 atoomschuilkelders gebouwd. Maar wat blijft er vandaag van de schuiloorden over? Nu het spook van de Koude Oorlog weer door Europa waart, trokken wij op onderzoek.
  [naar artikel]
 8. Waarom dat conflict in Korea, de laatste frontlijn van de Koude Oorlog? (10/08/2017 - De Redactie)
  Vrede is er nooit gesloten na de Koreaanse Oorlog, enkel een bestand dat nu zwaar onder druk staat. Het schiereiland is de tweedeling in het begin van de Koude Oorlog nooit te boven gekomen en en blijft ook nu nog het Verre Oosten bedreigen met een nieuwe oorlog.
  [naar artikel]
 9. Koude Oorlog 2.0 is in de maak. Ditmaal is de tegenstander China (10/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Koude Oorlog 2.0 is in de maak. Ditmaal is de tegenstander China Babyboomers zijn groot geworden met het vijandbeeld van de Marxistische USSR. Millennials worden nu met een nieuwe realiteit geconfronteerd: het Westen heeft de virtuele oorlog verklaard aan China. In een recent interview gaf zelfs Henry Kissinger toe dat we op weg zijn naar een nieuwe Koude Oorlog, niet met Rusland maar met de Chinese Volksrepubliek. […] Lees dit artikel: Koude Oorlog 2.0 is in de maak. Ditmaal is de tegenstander China
  [naar artikel]
 10. Staan we dan nu echt voor een nieuwe Koude Oorlog? (22/02/2022 - Express)
  Oekraïne is naar voren gekomen als het voorlopige nulpunt van wat sommige experts een nieuwe Koude Oorlog tussen Rusland en het Westen hebben genoemd. De vergelijking met de Koude Oorlog geeft misschien een verkeerde voorstelling van de inzet van de huidige crisis. Maar de erfenis ervan geeft wel degelijk vorm aan het beleid van de […]
  [naar artikel]
 11. 30 jaar geleden eindigde de Koude Oorlog in Malta (02/12/2019 - VRT NWS)
  30 jaar geleden zetten de Amerikaanse president George H. Bush en zijn Sovjetcollega Mikhail Gorbatsjov officieel een punt achter de Koude Oorlog. Dat gebeurde tijdens een topontmoeting op een Russisch cruiseschip voor de kust van het eiland Malta in de Middellandse Zee. De voorbije jaren lijkt die Koude Oorlog echter terug van (nooit) weggeweest.
  [naar artikel]
 12. Biden reageert op Chinese verwijten: “Geen nieuwe Koude Oorlog” (20/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  China verweet de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk afgelopen week een "Koude Oorlog-mentaliteit", in reactie op het veiligheidspact AUKUS van de drie Angelsaksische landen. Maar president Joe Biden gelooft niet in het begrip ‘Koude Oorlog’, zal hij dinsdag meedelen in zijn toespraak tot de Verenigde Naties.
  [naar artikel]
 13. Antwerpse haven telde tijdens Koude Oorlog niet minder dan 99 atoomschuilkelders: ‘Maar ze waren niet bestand tegen zware aanval’ (18/03/2022 - De Morgen)
  De schrik zat er dik in, toen 75 jaar geleden de Koude Oorlog uitbrak. In de Antwerpse haven werden in ijltempo 99 atoomschuilkelders gebouwd. Maar wat blijft er vandaag van de schuiloorden over? Nu het spook van de Koude Oorlog weer door Europa waart, trokken wij op onderzoek.
  [naar artikel]
 14. Zitten we in een nieuwe koude oorlog? (06/04/2018 - VRT NWS)
  De recente opflakkering van de spanningen tussen het Westen en Rusland roepen herinneringen op aan de Koude Oorlog, maar er zijn grote verschillen, zegt Oost-Europa-expert Jan Balliauw.
  [naar artikel]
 15. Nieuwe Koude Oorlog is maar net begonnen (10/04/2019 - De Morgen)
  Het staat nog steeds niet vast wie MH17 uit de lucht heeft geschoten, maar zeker is wel dat de 17de juli 2014 het moment was dat de Koude Oorlog tussen Rusland en het Westen terugkeerde. De ramp legde een vergrootglas op de half verborgen oorlog die Moskou al maanden in zijn buurland Oekraïne voerde.
  [naar artikel]
 16. Duits dorp blijft door de Koude Oorlog gescheiden (28/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Koude Oorlog is al lang voorbij, maar dit klein Duits dorpje heeft nog steeds een grote scheidingslijn in het midden.
  [naar artikel]
 17. VN-baas Guterres waarschuwt voor nieuwe Koude Oorlog (30/03/2018 - Knack)
  VN-secretaris-generaal António Guterres is ongerust. De situatie is 'in veel opzichten gelijkaardig aan wat we tijdens de Koude Oorlog beleefd hebben', zei hij.
  [naar artikel]
 18. Amerikaans marinecommando uit de Koude Oorlog komt terug (07/05/2018 - De Morgen)
  De spanning tussen de Navo en Rusland breidt zich uit naar de Atlantische Oceaan. Net als tijdens de Koude Oorlog moet de Amerikaanse Tweede Vloot de verbinding met Europa beveiligen tegen de Russische marine.
  [naar artikel]
 19. Hawaï hervat alarmtesten uit Koude Oorlog uit vrees voor Noord-Koreaanse raketten (28/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse staat Hawaï hervat deze week de maandelijkse testen van de alarmsystemen die sinds het einde van de Koude Oorlog niet meer zijn...
  [naar artikel]
 20. Gaan we terug naar Koude Oorlog? (27/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het eerst sinds de Koude Oorlog trekken opnieuw Belgische grondtroepen naar de Russische grens met Litouwen. Belgische soldaten zullen in
  [naar artikel]
 21. Logica van Koude Oorlog is terug (08/04/2022 - De Tijd)
  18:10 Dat de logica van de Koude Oorlog terug van weggeweest is, is de ultieme misrekening van Vladimir Poetin. Hij dacht het Westen uit mekaar te spelen en de zwakte van Europa aan te tonen, maar hij krijg...
  [naar artikel]
 22. Australië frontlijnstaat in de nieuwe Koude Oorlog: een doodlopend straatje (14/12/2022 - De Wereld Morgen)
  Het laatste wat de VS willen is een echte vrije wereldmarkt met eerlijke concurrentie. Die geeft immers onvermijdelijk het voordeel aan het grootste land ter wereld, China. Daarom plant het land sinds 2012 onder president Obama een nieuwe Koude Oorlog om China te verplichten te investeren in een militair apparaat ten koste van zijn economische ontwikkeling, dezelfde strategie als tijdens de eerste Koude Oorlog. Deze geostrategische keuze verplicht Australië tegen zijn economische belangen in te gaan. Een doodlopend straatje, volgens Vijay Prashad. The post Australië frontlijnstaat in de nieuwe Koude Oorlog: een doodlopend straatje appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 23. Trumps coronavete met China dreigt te escaleren tot Koude Oorlog (04/05/2020 - De Tijd)
  17:34 De druk op China groeit om klaarheid te scheppen over de uitbraak van de corona-epidemie. De harde Amerikaanse kritiek dreigt zelfs uit te draaien op een Koude Oorlog die het economisch herstel bemoei...
  [naar artikel]
 24. De Koude Oorlog is terug (11/10/2022 - Express)
  De oorlog van Vladimir Poetin tegen Oekraïne is een streven om de klok terug te draaien naar de tijd dat Rusland een supermacht was die Oost-Europa domineerde. Maar in wat neerkomt op een poging om de uitkomst van de Koude Oorlog te veranderen, heeft Poetin zijn capaciteiten zwaar overschat. De realiteit ter plaatse in Oekraïne […]
  [naar artikel]
 25. Antwerpse haven telde 99 (!) atoomschuilkelders tijdens Koude Oorlog: “Een middeltje om bange burgers te sussen” (18/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De schrik zat er dik in, toen 75 jaar geleden de Koude Oorlog uitbrak. In de Antwerpse haven werden in ijltempo 99 atoomschuilkelders gebouwd. Onder de Groenplaats en de Grote Markt kwamen kelders voor burgers. En om de kunstschatten van het Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen bij een nucleaire aanval te vrijwaren, werd een gigantische atoombunker ingericht. Maar wat blijft er vandaag van de schuiloorden over? Nu het spook van de Koude Oorlog weer door Europa waart, trokken wij op onderzoek.
  [naar artikel]
 26. Belastingaangifte wordt weer complexer: nog eens 75 extra codes (29/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De belastingaangifte voor 2016 telt maar liefst 885 codes, of 75 meer dan de aangifte van vorig jaar. In 2015 kwamen er 'slechts' 43 nieuwe codes
  [naar artikel]
 27. Volgens deze oud-ambassadeur moeten we niet bang zijn voor de Russen: "Koude Oorlog? Volstrekte nonsens!" (13/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Kruisraketten, dreigementen, een vergiftigde spion: de Koude Oorlog lijkt terug. Onzin, zegt voormalig Nederlands Rusland-ambassadeur De Vos van...
  [naar artikel]
 28. VN-baas waarschuwt voor nieuwe Koude Oorlog: “Dat moeten we tegen elke prijs voorkomen” (22/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  VN-topman António Guterres waarschuwt de wereld voor een Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en China. “We moeten er alles aan doen om een...
  [naar artikel]
 29. VS en China schroeven overleg op om nieuwe koude oorlog te voorkomen (14/11/2022 - De Tijd)
  17:37 De Verenigde Staten en China hebben geen baat bij een nieuwe koude oorlog. Daarover waren Joe Biden en Xi Jinping het eens na een gesprek in Bali. Doorgedreven overleg over heikele dossiers, van Taiwa...
  [naar artikel]
 30. Te koop in Roeselare: bewoonbare atoomschuilkelder uit Koude Oorlog (15/02/2022 - VRT NWS)
  Een atoomschuilkelder die werd gebouwd in Zuid-Afrika tijdens de Koude Oorlog wordt verkocht in Roeselare. De kelder, die niet in de grond zit, werd jarenlang bewoond door een kunstenaar. Hij maakte er een “tiny house” van.
  [naar artikel]
 31. Gevechtspiloot, oliemiljonair, ‘vader van’… maar vooral de president die het einde van de Koude Oorlog inluidde (01/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het einde van de Koude Oorlog en de eerste Golfoorlog waren de markantste gebeurtenissen tijdens het presidentschap van George H.W. Bush. Hij is de laatste Amerikaanse president die maar één termijn heeft mogen ‘dienen’.
  [naar artikel]
 32. Berlusconi: "Dankzij mij is er einde aan Koude Oorlog gekomen" (15/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Italiaanse voormalige premier Silvio Berlusconi zegt dat hij de belangrijkste architect was van het einde van de Koude Oorlog. "Toen ik in 2001...
  [naar artikel]
 33. Belastingbrief alweer tien codes rijker (26/03/2022 - De Tijd)
  10:06 Het Vlaamse aangifteformulier voor de personenbelasting bevat dit jaar 839 codes. Dat zijn er tien meer dan vorig jaar. De meeste nieuwe codes hebben, net als in 2021, te maken met de coronamaatregele...
  [naar artikel]
 34. VN-baas waarschuwt voor nieuwe Koude Oorlog tussen VS en China (22/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  VN-topman António Guterres waarschuwt de wereld voor een Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en China. “We moeten er alles aan doen om een...
  [naar artikel]
 35. Rusland start grootste militair manoeuvre sinds de Koude Oorlog (11/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland begint vandaag in het oosten van Siberië aan het grootste militaire manoeuvre sinds de Koude Oorlog. Aan de oefening 'Vostok-2018' nemen...
  [naar artikel]
 36. Michail Gorbatsjov: 'Een terugkeer van de Koude Oorlog wens ik niemand toe' (30/12/2019 - Knack)
  Achtentachtig is hij intussen, de voormalige leider van de Sovjet-Unie, maar nog steeds houdt Michail Gorbatsjov zich dagelijks met politiek bezig. Voor zijn rol bij de val van de Berlijnse Muur en het einde van de Koude Oorlog kreeg hij in 1990 de Nobelprijs voor de Vrede.
  [naar artikel]
 37. Trump bevestigt terugtrekking uit nucleair wapenverdrag dat VS tijdens Koude Oorlog sloot met Russen (20/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  Donald Trump heeft zaterdag bevestigd dat de Verenigde Staten zich zullen terugtrekken uit een verdrag over nucleaire wapens dat ze tijdens de Koude Oorlog sloten met Rusland. Hij beschuldigt Moskou ervan het verdrag “al vele jaren” te schenden.
  [naar artikel]
 38. De geheime schuilkelders van de Koude Oorlog die onze kunstschatten moeten beschermen (14/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  In volle Koude Oorlog gaf Binnenlandse Zaken de geheime opdracht om vijf atoomschuilkelders uit te graven in ons land om kunstschatten te beschermen tegen mogelijke atoomaanvallen. Ideale omstandigheden, zolang je de plek goed onderhoudt.” Anders kan er weleens een kankerverwekkende schimmel woekeren.
  [naar artikel]
 39. DISCUSSIE. Bent u bang voor een nieuwe Koude Oorlog? (15/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het Verenigd Koninkrijk zet Russische diplomaten aan de deur en kondigt nog meer sancties aan. Rusland dreigt met tegenmaatregelen, terwijl de VS zich achter bondgenoot Verenigd Koninkrijk schaart. De Koude Oorlog tussen Theresa May en Alexander Poetin, tussen Oost en West escaleert.
  [naar artikel]
 40. Rusland start grootste militair manoeuvre sinds Koude Oorlog (11/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Rusland begint vandaag in het oosten van Siberië aan het grootste militaire manoeuvre sinds de Koude Oorlog. Aan de oefening “Vostok-2018 nemen 300.000 militairen, 36.000 pantservoertuigen, meer dan 1.000 vliegtuigen, helikopter en drones en 80 marineschepen deel.
  [naar artikel]
 41. Rusland start grootste militair manoeuvre sinds de Koude Oorlog (11/09/2018 - De Morgen)
  Rusland begint vandaag in het oosten van Siberië aan het grootste militaire manoeuvre sinds de Koude Oorlog. Aan de oefening 'Vostok-2018'  nemen 300.000 militairen, 36.000 pantservoertuigen, meer dan 1.000 vliegtuigen, helikopters en drones en 80 marineschepen deel.
  [naar artikel]
 42. Chinese president waarschuwt voor nieuwe Koude Oorlog (25/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Chinese president Xi Jinping heeft vandaag in een videoboodschap op de digitale editie van het World Economic Forum (WEF) in Davos gewaarschuwd voor een nieuwe Koude Oorlog. Hij pleitte voor meer internationale samenwerking en een vrije wereldhandel.
  [naar artikel]
 43. Voormalige Sovjetleider Gorbatsjov waarschuwt voor nieuwe Koude Oorlog (09/11/2018 - De Morgen)
  De voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov heeft gisteren opnieuw gewaarschuwd voor de oplopende spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten. Gorbatsjov zei dat “we niet mogen terugkeren naar de dagen van de Koude Oorlog”.
  [naar artikel]
 44. Spanningen tussen de VS en China: komt er een technologische Koude Oorlog? (08/02/2019 - Knack)
  'We stevenen af op een Koude Oorlog, dit keer tussen de VS en China op het vlak van artificiële intelligentie', voorspelde de Vlaamse technologiegoeroe Peter Hinssen onlangs in Knack. Zijn woorden waren nog niet koud of de Amerikanen klaagden technologiebedrijf Huawei aan voor diefstal van technologie en eisten de uitlevering van topvrouw Meng Wanzhou.
  [naar artikel]
 45. Chinese president Xi waarschuwt voor “nieuwe Koude Oorlog” met Verenigde Staten (25/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Chinese president Xi Jinping heeft maandag, in een videoboodschap op de digitale editie van het World Economic Forum in Davos, gewaarschuwd voor een nieuwe Koude Oorlog. Hij pleitte voor meer internationale samenwerking en een vrije wereldhandel.
  [naar artikel]
 46. Hoe het handelsconflict tussen de VS en China het begin van een technologische koude oorlog inluidt (20/05/2019 - De Morgen)
  Een reeks grote Amerikaanse bedrijven schorten de handel met het Chinese Huawei op. Het handelsconflict tussen de VS en China wordt een technologische koude oorlog, waarin Europa wordt meegesleurd.
  [naar artikel]
 47. VN-baas waarschuwt de wereld voor nieuwe Koude Oorlog tussen VS en China (22/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  VN-topman António Guterres waarschuwt de wereld voor een Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en China. “We moeten er alles aan doen om een...
  [naar artikel]
 48. 50.000 soldaten uit 31 landen: morgen start grootste NAVO-oefening sinds Koude Oorlog (24/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Morgen starten in Noorwegen de grootste militaire oefeningen van de NAVO sinds het einde van de Koude Oorlog. Aan de militaire manoeuvres nemen...
  [naar artikel]
 49. Verenigd Koninkrijk doet grootste militaire investering sinds einde Koude Oorlog (19/11/2020 - De Tijd)
  13:12 De Britse regering trekt het budget voor defensie de volgende vier jaar gevoelig op. Met 'de grootste militaire investering sinds het einde van de Koude Oorlog' wil premier Boris Johnson zijn land wap...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy