De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Opvangcrisis: een trieste verjaardag

De Wereld Morgen

20/01/2023 - 17:13

Op 19 januari 2022 veroordeelde de rechtbank van eerste aanleg van Brussel de Belgische Staat voor het niet nakomen van zijn nationale en internationale verplichtingen tegenover mensen die asiel aanvragen. Exact 1 jaar en duizenden veroordelingen later, is er nog niets veranderd. Een trieste verjaardag!migr The post Opvangcrisis: een trieste verjaardag appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Trieste verjaardag: twee jaar na grondverzakking is straat nóg niet hersteld (08/07/2016 - Het Nieuwsblad)
  Het gat in de Kerkstraat in Landen viert de tweede verjaardag. Volgens het stadsbestuur is de oplossing in zicht, maar buurtbewoners reageren sceptisch. “Eerst zien en dan pas geloven”, klinkt het bijna in koor.
  [naar artikel]
 2. Ook trieste muziek kan blij maken (09/04/2019 - De Morgen)
  Ook trieste muziek kan helpen om patiënten die muziektherapie volgen een beter gevoel te geven. Tot die conclusie komen wetenschappers na een grootschalig onderzoek bij meer dan 2.000 proefpersonen naar de effecten van trieste muziek.
  [naar artikel]
 3. Groen wil verplicht spreidingsplan om opvangcrisis het hoofd te bieden (14/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Groen steekt het vuur aan de lont van Vivaldi: een spreidingsplan voor asielzoekers moet deel uitmaken van de aanpak om de opvangcrisis te bezweren. “Een totaalplan, of geen plan”, klinkt het.
  [naar artikel]
 4. De Moor koopt tijd in opvangcrisis (14/10/2022 - De Tijd)
  21:07 Door de escalerende opvangcrisis krijgt Nicole de Moor eindelijk gehoor voor haar vraag om extra personeel voor Fedasil. De vraag is hoe lang de 150 beloofde medewerkers de almaar stijgende druk op he...
  [naar artikel]
 5. Frankrijk speelt geen WK-kwalificatie op eerste verjaardag terreuraanslagen in Parijs (12/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Op vraag van de Franse voetbalbond is de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Frankrijk en Zweden van 13 november met twee dagen vervroegd. Op 13 november 2015 vonden in Parijs de terreuraanslagen plaatsen en de Fransen wilden niet voetballen op de eerste verjaardag van die trieste feiten.
  [naar artikel]
 6. Socialistische en groene Kamerleden verhogen druk op Sammy Mahdi in opvangcrisis (25/11/2021 - Knack)
  Hoe kouder de nachten, hoe nijpender de opvangcrisis voor asielzoekers. PS, Vooruit, Ecolo en Groen jagen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) aan om snel capaciteit te vinden, of te creëren. 'Waarom niet met tenten?'
  [naar artikel]
 7. Opvangcrisis: beleid dat zich baseert op temperatuur is slecht beleid (27/12/2022 - De Wereld Morgen)
  Tweede kerstdag. De deadline is verstreken. Symbolischer had het niet kunnen zijn om een einde te maken aan de opvangcrisis. Maar er kwam geen einde aan de mensenrechtenschendingen. Er werd wel een effort geleverd om zoveel mogelijk mensen van straat te halen, maar lang niet iedere asielzoeker kreeg toegang tot een bed ‘s nachts, laat staan tot veilige, warme opvang overdag. Het beleid blijft dus falen in onze ogen en is zelfs gewoon illegaal. The post Opvangcrisis: beleid dat zich baseert op temperatuur is slecht beleid appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 8. Zo’n 150 manifestanten in Brussel willen einde aan opvangcrisis (18/12/2022 - Het Belang van Limburg)
  Tussen de 150 en 200 mensen hebben zondag op het Albertinaplein in Brussel betoogd om de opvangcrisis te “stoppen”. Verscheidene vertegenwoordigers van verenigingen die hulp bieden aan asielzoekers, namen het woord om de Belgische staat aan te sporen om haar verplichting na te komen om iedereen op te vangen die nood heeft aan internationale hulp.
  [naar artikel]
 9. Zo’n 150 manifestanten in Brussel willen einde aan opvangcrisis (18/12/2022 - Het Nieuwsblad)
  Tussen de 150 en 200 mensen hebben zondag op het Albertinaplein in Brussel betoogd om de opvangcrisis te “stoppen”. Verscheidene vertegenwoordigers van verenigingen die hulp bieden aan asielzoekers, namen het woord om de Belgische staat aan te sporen om haar verplichting na te komen om iedereen op te vangen die nood heeft aan internationale hulp.
  [naar artikel]
 10. De Block zoekt snel paar honderd bedden om opvangcrisis te bezweren (17/12/2018 - De Standaard)
  Enkele honderden extra bedden op korte termijn, enkele duizenden op langere termijn. Daarmee hoopt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) de opvangcrisis te bezweren.
  [naar artikel]
 11. Belgische staat en Fedasil veroordeeld voor slechte aanpak opvangcrisis (21/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft woensdag de Belgische Staat en Fedasil veroordeeld voor hun wanbeheer van de opvangcrisis eind vorig jaar. Dat hebben de tien verenigingen die in november het kortgeding hebben aangespannen, vrijdag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 12. Belgische Staat en Fedasil veroordeeld voor slechte aanpak opvangcrisis (21/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft woensdag de Belgische Staat en Fedasil veroordeeld voor hun wanbeheer van de opvangcrisis eind vorig jaar. Dat hebben de tien verenigingen die in november het kortgeding hebben aangespannen, vrijdag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 13. Belgische Staat en Fedasil veroordeeld voor slechte aanpak opvangcrisis (21/01/2022 - De Standaard)
  De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft woensdag de Belgische Staat en Fedasil veroordeeld voor hun wanbeheer van de opvangcrisis eind vorig jaar. Dat hebben de tien verenigingen die in november het kort geding hebben aangespannen vandaag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 14. POLL: Van dappere kinderen tot spruitjes op de baan: kies hier jouw binnenlandfoto van 2017 (16/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Dit jaar hebben we in eigen land de eerste trieste verjaardag van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek herdacht. Maar ook dit is gebeurd: de zieke...
  [naar artikel]
 15. Belgische Staat en Fedasil veroordeeld voor slechte aanpak opvangcrisis (22/01/2022 - De Morgen)
  De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft woensdag de Belgische Staat en Fedasil veroordeeld voor hun ‘wanbeheer’ van de opvangcrisis eind vorig jaar. Dat hebben de tien verenigingen die in november het kort geding hebben aangespannen, gisteren bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 16. Sean (5) staat voor operatie van de laatste kans: onbekenden weg met geld van zijn benefietfeestje (24/09/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het werd de verjaardag van zijn leven. Misschien letterlijk. Want over twee weken wordt de kleine Sean (5) geopereerd. Een alles of niets-ingreep, volgens zijn mama. En dus werd dit weekend nog een groot feest voor hem georganiseerd. Voor zijn verjaardag, maar ook om geld in te zamelen. Het werd een succes. Maar met een trieste afloop.
  [naar artikel]
 17. De Croo houdt pleidooi voor Europese solidariteit in opvangcrisis (22/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het kan niet langer dat een aantal landen grote inspanningen leveren in deze opvangcrisis en dat andere veel minder doen. Dat heeft premier Alexander De Croo zaterdag gezegd op het Open VLD-congres in Kinepolis in Brussel over een diverse samenleving. Op dat congres nam de partij onder meer de stelling aan dat er een verplichte verdeelsleutel voor vluchtelingen moet komen op Europees niveau.
  [naar artikel]
 18. “Je zou me binnenkort wel eens ontbijt verschuldigd kunnen zijn”: jongeman bekent na 8 jaar dat hij meisje doodde na weddenschap (22/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het is morgen precies 8 jaar geleden dat de Britse Rebecca Aylward (15) vermoord werd en aan de vooravond van die trieste verjaardag heeft haar...
  [naar artikel]
 19. Kritiek binnen regering steeds luider over opvangcrisis: “Alsof de staatssecretaris het niet wíl oplossen” (16/12/2022 - Het Nieuwsblad)
  De top van de federale regering overlegt vrijdag over de opvangcrisis. Zowel PS als de groenen zitten staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) op de hielen om meer te doen. Vicepremier Petra De Sutter (Groen) wil dat de regering sporthallen en extra personeel opvordert. PS-voorzitter Magnette roept op om “de angst voor Vlaams Belang opzij te zetten”.
  [naar artikel]
 20. Feest met trieste keerzijde: Iran ‘viert’ de 40-jarige Iraanse Revolutie (11/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Iraanse demonstranten, verspreid over het hele land, trekken vandaag de straten op om de veertigste verjaardag van de Iraanse revolutie ‘te...
  [naar artikel]
 21. Fedasil moet in volle opvangcrisis opvangcentrum met 400 plaatsen in Molenbeek sluiten na rechtszaak (20/10/2022 - VRT NWS)
  Fedasil verliest in volle opvangcrisis een 400-tal plaatsen voor asielzoekers in Molenbeek. De gemeente Sint-Jans-Molenbeek heeft na lange tijd voor de rechtbank afgedwongen dat het voormalige woonzorgcentrum in de Sebrechtslaan niet als opvangcentrum voor asielzoekers kan gebruikt worden.
  [naar artikel]
 22. Marokko speelt nog zeker twee keer: Antwerpen en Brussel houden adem in voor nieuwe rellen (12/12/2022 - Express)
  “Traangas. Waterkanon. En gevechten. In mijn straat. Voor de deur. Derde keer op een rij. Wat zal ik blij zijn dat dit WK voorbij is. Wat een trieste trieste trieste bende.” Een opvallende tweet van VRT-anker Riadh Bahri, die in Molenbeek woont. Jammer voor hem, maar de Marokkaanse nationale ploeg speelt nog twee keer: de halve […]
  [naar artikel]
 23. Het nu al meest trieste beeld van de US Open: een trieste Argentijnse blik na wel heel zure nederlaag (01/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vergeet de aanblik van zo goed als leeg Arthur Ashe, in niet-coronatijden tijdens laatavondmatchen op de US Open een kolkende arena. Het misschien...
  [naar artikel]
 24. Het nu al meeste trieste beeld van de US Open: een trieste Argentijnse blik na wel heel zure nederlaag (01/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vergeet de aanblik van zo goed als leeg Arthur Ashe-stadion, in niet-coronatijden tijdens laatavondmatchen op de US Open een kolkende arena. Het...
  [naar artikel]
 25. “Ik dacht: de hel is voorbij, dit is het continent van de mensenrechten”: de mensen die letterlijk en figuurlijk in de kou staan door de opvangcrisis (17/12/2022 - Het Nieuwsblad)
  Het vriest dat het kraakt en de politiek is de tel kwijt. Zoveel veroordelingen door het Europees Hof liep ons land al op. En toch slapen er asielzoekers op straat. Helemaal wraakroepend is dat er bedden in de noodopvang leeg bleven in de nacht van donderdag op vrijdag. We trokken 24 uur op pad in Brussel, in het spoor van de opvangcrisis. “Ik dacht dat de hel voorbij was, maar moet nu bij vrieskou op straat slapen.”
  [naar artikel]
 26. België rondt officieel trieste kaap van 30.000 coronadoden (21/02/2022 - VRT NWS)
  De coronacrisis heeft een nieuwe trieste mijlpaal bereikt: die van 30.000 coronadoden in ons land. Wie zijn deze mensen? En is het profiel veranderd tegenover de eerste golven. We vragen uitleg aan viroloog Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 27. Antwerpse modestudenten kapen prijzen in Triëste (13/04/2019 - De Morgen)
  In het Italiaanse Triëste streden dit weekend 22 kandidaten om de hoofdprijs van de modewedstrijd ITS: 20.000 euro. Onder hen zes studenten van de Antwerpse Modeacademie en La Cambre in Brussel. Liefst vier van de vijf modeprijzen gingen naar de door Antwerpen geadopteerde Belgen.
  [naar artikel]
 28. Lokeren kent trieste afgang aan de Kehrweg en blijft troosteloos laatste (19/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Trieste afgang voor Lokeren vanavond aan de Kehrweg. De mannen van Sollied kregen vier goals om de oren en dropen met het schaamrood op de wangen...
  [naar artikel]
 29. Groen kan opvangcrisis niet meer aanzien: “De grenzen van het fatsoen zijn overschreden” (15/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Groen covoorzitster Nadia Naji vindt dat de grenzen van het fatsoen rond de opvangcrisis allang overschreden zijn. “We hebben lang achter de schermen gewerkt, in de hoop sneller gehoor en oplossingen te vinden. Maar ons geduld is op. Het mag ondertussen wel duidelijk zijn dat de oplossingen van staatssecretaris De Moor (CD&V) lang niet voldoen.”
  [naar artikel]
 30. Trieste aftocht in Parijs: zwalpende Goffin na viersetter onderuit tegen nummer 72 van de wereld (03/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Gisteren de triomf, vandaag de trieste aftocht. Het verhaal van David Goffin op Roland Garros zit erop. De Luikenaar haalde tegen Marco Cecchinato...
  [naar artikel]
 31. Antwerp-kapitein Haroun krijgt af te rekenen met racisme: “Trieste wereld” (14/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Faris Haroun (35) is gisteren racistisch bejegend op sociale media. De aanvoerder van Antwerp liet een vijandige tweet niet zomaar passeren. “We leven in een trieste wereld”, reageerde hij.
  [naar artikel]
 32. “Dieren pikken elkaar volledig kaal door stress”: Animal Rights maakt trieste beelden in kippenbedrijf (07/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Animal Rights brengt trieste beelden naar buiten van de leefcondities van maar liefst 290.000 kooikippen in een megastal in Merksplas. “In...
  [naar artikel]
 33. Groen-voorzitters roepen Nicole de Moor in open brief op tot actie: “Opvangcrisis heeft kookpunt bereikt” (28/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Groen-covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout roepen de kersverse staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) in een open brief op tot actie op haar departement. “De opvangcrisis heeft haar kookpunt bereikt”, klinkt het.
  [naar artikel]
 34. Morrissey aan Theresa May: "De jongeren van Manchester zijn al gebroken" (24/05/2017 - De Redactie)
  De Britse muzikant Morrissey, die afkomstig is van Manchester, heeft een trieste verjaardag beleefd. Op zijn Facebookpagina moeten onder andere de Queen en Theresa May het ontgelden.
  [naar artikel]
 35. Acht jaar na Rana Plaza nog steeds geen animo voor bindende veiligheidsregels in kledingfabrieken (14/05/2021 - Knack)
  24 april markeerde de trieste achtste verjaardag van de ramp in de kledingfabriek in Rana Plaza, waarbij meer dan 1.130 mensen omkwamen. Een akkoord tussen merken, producenten en overheden dat de veiligheidsomstandigheden van de Bengaalse kledingarbeiders sindsdien aanzienlijk verbeterde, loopt eind mei af. Wat nu?
  [naar artikel]
 36. Jaar na ramp met kraan in Nieuwpoort kunnen bewoners ‘bijna’ terugkeren naar appartement (28/12/2018 - De Standaard)
  Een jaar nadat een torenkraan instortte op een appartementsblok in Nieuwpoort, is het gebouw nog altijd niet hersteld. ‘Het is een trieste verjaardag, want de sporen van de ramp zijn nog altijd goed te zien’, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke.
  [naar artikel]
 37. Chaos aan het Klein Kasteeltje, chaos in Ter Apel: Nederland en België hebben opvangcrisis allebei zelf gecreëerd (25/08/2022 - Het Nieuwsblad)
  De chaos rond het Nederlandse aanmeldcentrum Ter Apel is vooralsnog vele malen groter dan de lawaaierige wachtrij aan het Brusselse Klein Kasteeltje. Maar de oorzaken voor de opvangcrisis zijn grotendeels dezelfde, de politieke onmacht idem dito. In tegenstelling tot hier zadelt het Nederland op met een joekel van een politieke crisis. “Maar als de instroom blijft aanhouden, kan je nooit genoeg doen”, zegt staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V).
  [naar artikel]
 38. Coronacijfers blijven dalen, trieste kaap van 28.000 overlijdens overschreden (22/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  De stevige daling van het aantal nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens zet zich voort. De trieste kaap van 28.000 overlijdens aan Covid-19 in België is echter overschreden. Dat blijkt woensdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
  [naar artikel]
 39. Staatssecretaris Nicole De Moor (CD&V) is vier maanden aan de slag, wat heeft ze naar eigen zeggen al bereikt op Asiel- en migratie en wat is ze nog van plan? (18/11/2022 - VRT NWS)
  Staatssecretaris Nicole de Moor is vier maanden in functie. Vanaf de start van haar functioneren als staatssecretaris heeft De Moor te kampen met een opvangcrisis van formaat. In "De afspraak op vrijdag" schetst De Moor wat ze al allemaal gedaan heeft om de opvangcrisis het hoofd te bieden en welke wilde plannen ze nog in het verschiet heeft. "Werken op de instroom, doorstroom en uitstroom is een vorm van crisismanagement, maar we moeten ook structureel durven te hervormen."
  [naar artikel]
 40. Tien jaar Elke Wevers: de meest spraakmakende pistes uitgelicht (12/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Naar aanleiding van de trieste tiende verjaardag van de verdwijning van Elke Wevers maakte Het Belang van Limburg een zesdelige podcastreeks waarin we het dossier van naaldje tot draadje reconstrueren. In dit overzichtsstuk belichten we de meest in het oog springende pistes die het voorbije decennium werden onderzocht.
  [naar artikel]
 41. Alle coronacijfers blijven dalen, maar wel trieste kaap van 28.000 overlijdens overschreden (22/12/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De stevige daling van het aantal nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens zet zich voort. De trieste kaap van 28.000 overlijdens door Covid-19 in België is echter overschreden. Dat blijkt woensdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
  [naar artikel]
 42. Verdronken in zijn kelder of meegesleurd in afvoerpijp: de trieste balans na de extreme wateroverlast (16/07/2021 - Het Nieuwsblad)
  De wateroverlast heeft een ravage achtergelaten in delen van België. Verschillende personen zijn vermist en zeker elf personen kwamen om het leven. Een overzicht van een trieste balans na een dag van ongeziene wateroverlast.
  [naar artikel]
 43. Opvangcrisis blijft voor spanningen zorgen binnen regering (16/12/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 44. Trieste start van ‘De Verhulstjes’: het leven van Marcel hangt aan een zijden draadje (07/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In de eerste aflevering van ‘De Verhulstjes’ krijgen we meteen al een trieste noot te verwerken. Marcel, één van de honden van het gezin, is doodziek. “We overwegen om hem een spuitje te geven.”
  [naar artikel]
 45. Trieste dood van Niels de Vriendt hangt als sombere schaduw boven eerste profkoers sinds coronabreak: “Zijn ploegmaats willen rijden, als eerbetoon” (05/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In Rotselaar wordt vandaag de eerste profkoers sinds de corona-onderbreking gereden. Maar het trieste overlijden van belofterenner Niels de Vriendt...
  [naar artikel]
 46. Trieste aftocht in Parijs: zwalpende Goffin na viersetter onderuit tegen nummer 72 van de wereld (03/06/2018 - De Morgen)
  Gisteren de triomf, vandaag de trieste aftocht. Het verhaal van David Goffin op Roland Garros zit erop. De Luikenaar haalde tegen Marco Cecchinato (ATP 72) nooit zijn gebruikelijke niveau en ging onderuit in vier sets. Het werd 7-5, 4-6, 6-0 en 6-3. 
  [naar artikel]
 47. Stijn Vreven: “Een trieste dag voor het Belgische voetbal” (21/04/2020 - Gazet van Antwerpen)
  “Dat een club als Lokeren verdwijnt uit het profvoetbal is bijna niet te vatten. Een club met zo’n historie. Het is een trieste dag voor het Belgische voetbal.” In tegenstelling tot enkele spelers is Vreven veel milder voor voorzitter Louis de Vries.
  [naar artikel]
 48. Eén jaar na ramp met kraan, en nog steeds kunnen bewoners niet terug naar hun appartement (28/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  Een jaar nadat een reusachtige torenkraan instortte op een appartementsblok in Nieuwpoort, is het gebouw nog altijd niet hersteld. “Het is een trieste verjaardag, want de sporen van de ramp zijn nog altijd goed te zien”, zegt de Nieuwpoortse burgemeester Geert Vanden Broucke. Over wie de renovatie zal betalen, wacht nog een bitse juridische strijd.
  [naar artikel]
 49. Doodrijder Johanna en Axelle wil na 1,5 jaar vervroegd vrijkomen: “Wie zegt dat dit drama niet opnieuw gebeurt?” (23/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  In Nieuwerkerken is zondag de trieste vijfde verjaardag herdacht van het dodelijk ongeval waarbij Axelle (3) en haar mama Johanna (31) om het leven kwamen. In beperkte kring en met mondmaskers, door corona. Net nu wil de doodrijder vervroegd vrijkomen. “Dit maakt het extra hard”, luidt het bij de familie.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy