De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

‘Het verhaal van Vlaanderen’ over de Guldensporenslag bracht context en nuance. Bij deze serie past vooral bewondering

Humo

22/01/2023 - 21:04


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HUMO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. INTERVIEW. Bart De Wever over ‘Het verhaal van Vlaanderen’, de subsidies en de discussie over de Guldensporenslag: “Waar zàgen ze toch over?” (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Hij is fan van ‘Het verhaal van Vlaanderen’, zegt Bart De Wever. Dat mag ook wel, want zijn N-VA was gul met subsidies. “Als je het uitrekent per kijker per aflevering, heb je dus voor een paar centen aan volkspedagogie gedaan.” Maar de suggestie dat het programma vooral de Vlaamse identiteit moet dienen, zit hem hoog. “Tom Waes zei voor de reeks op tv kwam dat ‘de flaminganten gingen verschieten.’ O jee, dacht ik toen al.” En dan moesten de Guldensporenslag als een soort van socialistisch ontwaken en de Vlamingen die ‘de Taliban van hun tijd waren’ nog komen.
  [naar artikel]
 2. De Guldensporenslag in "Het verhaal van Vlaanderen": hoe kijken we vandaag naar de "meest omstreden veldslag uit de Vlaamse geschiedenis"? (22/01/2023 - VRT NWS)
  In de vierde aflevering van "Het verhaal van Vlaanderen" vanavond staat de Guldensporenslag centraal. "Op zijn minst de meest omstreden veldslag uit de Vlaamse geschiedenis", klinkt het uit de mond van presentator Tom Waes. "De Guldensporenslag, dat verhaal is een pak complexer dan dat ik het destijds op school heb geleerd." Hoe complex? In "De zevende dag" krijgen we meer tekst en uitleg van historicus Jan Dumolyn en taalwetenschapper Kevin Absilis.
  [naar artikel]
 3. Waarom werd Jan Breydel niet vermeld in ‘Het verhaal van Vlaanderen’-aflevering over de Guldensporenslag? ‘Een bewuste keuze’ (23/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 4. Toch weer niet het volledige plaatje van de Guldensporenslag in ‘Het verhaal van Vlaanderen’: ‘Het was fijn geweest om die kwestie even aan te raken’ (23/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 5. Geen "schild en vriend", wél "Vlaanderen de leeuw" in aflevering over Guldensporenslag: wie of wat bepaalt wat "Het verhaal van Vlaanderen" haalt? (23/01/2023 - VRT NWS)
  De iconische uitspraak "schild en vriend" was niet te horen in de aflevering over de Guldensporenslag van "Het verhaal van Vlaanderen". De uitroep "Vlaanderen de leeuw" dan weer wel. Volgens de makers is het toeval dat begrippen als deze wel of niet opduiken, al zijn ook historische argumenten te bedenken.
  [naar artikel]
 6. Waar zat Jan Breydel? En andere kritieken over ‘Het verhaal van Vlaanderen’ over de Guldensporenslag onder de loep (24/01/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 7. Waar zat Jan Breydel? En andere kritieken over ‘Het verhaal van Vlaanderen’-aflevering over de Guldensporenslag onder de loep (24/01/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 8. Een eigen hesp en voetbalstadion, maar niet eens een bijrol op tv: waarom Jan Breydel ontbreekt in ‘Het verhaal van Vlaanderen’ (23/01/2023 - Het Nieuwsblad)
  Jan Breydel en Pieter De Coninck. In de geschiedenisles over de Guldensporenslag werden ze telkens in één adem genoemd. Maar geen woord over de eerste in ‘Het verhaal van Vlaanderen’. Historici ontkennen het belang van Breydel. “Jaloezie en onwetendheid”, zegt nazaat Michel Breydel.
  [naar artikel]
 9. Een eigen hesp en voetbalstadion, maar niet eens een bijrol op tv: waarom Jan Breydel ontbreekt in ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ (23/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Jan Breydel en Pieter De Coninck. In de geschiedenisles over de Guldensporenslag werden ze telkens in één adem genoemd. Maar geen woord over de eerste in ‘Het Verhaal van Vlaanderen’. Historici ontkennen het belang van Breydel. “Jaloezie en onwetendheid”, zegt nazaat Michel Breydel.
  [naar artikel]
 10. Het verhaal van Vlaanderen is maar het halve verhaal (22/01/2023 - De Standaard)
  De televisieserie Het verhaal van Vlaanderen wijdde zondag een volledige aflevering aan de Guldensporenslag op 11 juli 1302. Toch miste ze de kans om de betekenis ervan correct uit te leggen.
  [naar artikel]
 11. ‘De Guldensporenslag is onze bijdrage aan de Europese beschaving’ (09/05/2023 - De Tijd)
  00:05 De Guldensporenslag ondermijnde in 1302 de feodale orde, zegt historicus Rolf Falter in een nieuw boek. Hij schetst daarin hoe de veldslag niet alleen in Vlaanderen nazinderde, maar een emancipatiemom...
  [naar artikel]
 12. Ook ‘The guardian’ bemoeit zich met ‘Het verhaal van Vlaanderen’ (26/02/2023 - Het Belang van Limburg)
  ‘Het verhaal van Vlaanderen’, die tiendelige documentairereeks over de geschiedenis van Vlaanderen, wordt nu ook op de korrel genomen door ‘The guardian’. De Britse krant stelt zich de vraag of het prestigeproject, dat in totaal zo’n 2 miljoen euro aan subsidies van de Vlaamse overheid kreeg, het Vlaamse erfgoed niet vooral gebruikt als propaganda en rakelt zo de hele discussie opnieuw op.
  [naar artikel]
 13. Ook ‘The Guardian’ bemoeit zich met ‘Het verhaal van Vlaanderen’ (26/02/2023 - Gazet van Antwerpen)
  ‘Het verhaal van Vlaanderen’, die tiendelige documentairereeks over de geschiedenis van Vlaanderen, wordt nu ook op de korrel genomen door ‘The Guardian’. De Britse krant stelt zich de vraag of het prestigeproject, dat in totaal zo’n 2 miljoen euro aan subsidies van de Vlaamse overheid kreeg, het Vlaamse erfgoed niet vooral gebruikt als propaganda en rakelt zo de hele discussie opnieuw op.
  [naar artikel]
 14. Voor zijn nazaten een held, voor historici een moordenaar. Wat is echt en verzonnen over Jan Breydel, de Brugse beenhouwer van de Guldensporenslag? (22/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Was Jan Breydel één van de leiders van het Vlaamse verzet dat op 11 juli 1302 tot de Guldensporenslag leidde, vanavond het onderwerp in ‘Het verhaal van Vlaanderen’? Ja, zegt Michel Breydel (77), nakomeling van de 22ste generatie van de illustere beenhouwer. Nee, zeggen historici: volgens hen was Breydel een dronken vechtersbaas en een moordenaar. Een zoektocht op de grens tussen waarheid en verzinsel.
  [naar artikel]
 15. Ondanks ‘Verhaal van Vlaanderen’ en de ‘Canon van Vlaanderen’ slaagde Jambon nooit in nieuw, wervend verhaal voor Vlaams niveau, trekt hij straks Europese lijst? (11/07/2023 - Express)
  2023 Is het jaar dat Vlaanderen ‘populair’ werd: al weken staat de ‘Canon van Vlaanderen’ op nummer één in de boekentop, en met ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ bereikte de VRT naar eigen zeggen “1,8 miljoen huiskamers”. Een scenario waarvoor men bij N-VA blind zou tekenen, toen men in 2019 voorzichtig in het Vlaamse regeerakkoord aanzetten […]
  [naar artikel]
 16. ‘De Guldensporenslag had er nooit in mogen staan’: lezers over de canon van Vlaanderen (11/05/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 17. Netflix maakt serie van ‘Costa!’: “Het wordt een broeierige, geile zomer” (29/06/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Na de filmreboot komt er nu ook een nieuwe serie van ‘Costa!’. Netflix wil het verhaal rond de ‘proppers’, die werken op het strand van het Spaanse Salou, nieuw leven inblazen. De serie maakte destijds van acteur Kürt Rogiers een sekssymbool.
  [naar artikel]
 18. Het verhaal van Vlaanderen volgens Reynebeau: ‘Goede tv, maar historisch een draak’ (23/01/2023 - De Standaard)
  Nog voor er één aflevering was uitgezonden, kreeg Het verhaal van Vlaanderen al kritiek omdat het heel wat Vlaamse subsidies kreeg en politieke propaganda zou zijn voor de Vlaamse zaak. Is het programma echt de regeringsversie van de geschiedenis geworden? Of hebben de makers een programma afgeleverd dat gewoon goed is en niet zou misstaan in de lessen geschiedenis? Nu ook de aflevering over de omstreden Guldensporenslag is uitgezonden, praten we erover met historicus Marc Reynebeau.
  [naar artikel]
 19. Schrijver van ‘Dos Cervezas’ werkte drie jaar aan ‘Het verhaal van Vlaanderen’: “Alles moest kloppen, tot wegretoucheren van prikkeldraad toe” (17/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Het verhaal van Vlaanderen’ wordt verteld door Tom Waes, maar de man die dat verhaal schreef, is Jesse Fabré (45). Hij is al jaren de vaste eindredacteur van Waes, en hij schreef ook de onvergetelijke tekst van de carnavalshit ‘Dos Cervezas’. Met dat liedje was hij in één dag klaar, ‘Het verhaal van Vlaanderen’ houdt hem al zo’n drie jaar bezig. “We spraken met bijna 200 experten, elk detail moest juist zijn.”
  [naar artikel]
 20. ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ scoort ook in Nederland: “Omdat Tom Waes het presenteert, niet omdat het ons zo interesseert” (01/04/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Nederland gaat helemaal overstag voor Tom Waes (54). De tv-maker en acteur was er al populair dankzij ‘Reizen Waes’ en de serie ‘Undercover’ en scoort er nu ook met ‘Het Verhaal van Vlaanderen’. “Niet omdat jullie geschiedenis ons zo interesseert, maar omdat Tom het presenteert.”
  [naar artikel]
 21. N-VA is blij met ‘Het verhaal van Vlaanderen’: “Maar wie dit propaganda noemt, ziet spoken” (03/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Naar ‘Het verhaal van Vlaanderen’ keken zondagavond 1,1 miljoen mensen. Bij N-VA zijn ze blij, want de geschiedenisles van Tom Waes is een gevolg van een regel die de partij in het Vlaams bestuursakkoord liet opnemen: meer aandacht op de VRT voor de Vlaamse identiteit. Het programma werd ook gemaakt met subsidies van N-VA-ministers Jan Jambon, Zuhal Demir en Ben Weyts. Is ‘Het verhaal van Vlaanderen’ een verdoken N-VA-pamflet?
  [naar artikel]
 22. Limburg komt bijna niet aan bod in ‘Het verhaal van Vlaanderen’: “We kijken naar de geschiedenis van West-Vlaanderen” (04/02/2023 - Het Belang van Limburg)
  Druk bekeken, dat wel, maar in het Eén-programma ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ wordt het aparte Limburgse verhaal tot nu genegeerd. Nochtans is Limburg qua oppervlakte bijna een vijfde van het huidige Vlaanderen. De titel dekt de lading niet.
  [naar artikel]
 23. De man die zijn paarden naar het slagveld stuurt in ‘Het verhaal van Vlaanderen’: “De acteurs kunnen rijden... tot wij arriveren” (22/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  “Hou je klaar voor het betere hakwerk.” Woorden van Tom Waes aan het begin van Het Verhaal van Vlaanderen over de Guldensporenslag. Toch is er één man die vol vertrouwen zijn paarden tussen de zwaarden en goedendags het slagveld op stuurt. Dietrich Verzele, de horsemaster uit Oudenaarde, heeft van film- en showpaarden zijn levenswerk gemaakt. “Wij brengen de paarden waar ze eigenlijk niet moeten zijn.”
  [naar artikel]
 24. De eerste Vlamingen hadden een kleurtje en schrik voor de holenbeer: wat de docureeks ‘Het verhaal van Vlaanderen’ ons leert (06/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Elke zondagavond duikt Tom Waes in de geschiedenis van Vlaanderen. Kosten noch moeite werden gespaard voor de prestigieuze reeks ‘Het verhaal van Vlaanderen’. Maar welk verhaal valt er precies te vertellen? En welke belangrijke gebeurtenissen vonden er in onze streek plaats? “Eén van de verhandelde ‘producten’ waren slaven.”
  [naar artikel]
 25. De man die zijn paarden naar het slagveld stuurt in ‘Het verhaal van Vlaanderen’: “Het zijn strijders met goesting om te gaan” (21/01/2023 - Het Nieuwsblad)
  “Hou je klaar voor het betere hakwerk.” Woorden van Tom Waes aan het begin van Het verhaal van Vlaanderen over de Guldensporenslag. Toch is er één man die vol vertrouwen zijn paarden tussen de zwaarden en goedendags het slagveld op stuurt. Dietrich Verzele, de horsemaster uit Oudenaarde, heeft van film- en showpaarden zijn levenswerk gemaakt. “Wij brengen de paarden waar ze eigenlijk niet moeten zijn.”
  [naar artikel]
 26. Crew legt bom onder HBO-serie met Lily-Rose Depp: “Regisseur maakt er zieke ‘porno’ van” (02/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Een groep medewerkers heeft een bom gelegd onder de nieuwe HBO-serie ‘The Idol’, de beoogde opvolger van wereldhits ‘Euphoria’ en ‘Game of Thrones’. De show was bijna af toen een nieuwe regisseur volledig opnieuw begon en van een verhaal met een ‘feministische blik’ ronduit misselijke ‘martelporno’ maakte, klinkt het in ‘Rolling Stone’.
  [naar artikel]
 27. Tom Waes geeft ons les in ‘Het verhaal van Vlaanderen’: “Wat de geschiedenis ons leert? Dat we grote lomperiken zijn” (24/12/2022 - Het Nieuwsblad)
  “Is dat daar een gierzwaluw die ik op de achtergrond hoor? Dat mag niet, die waren hier 2.000 jaar geleden nog niet.” Om maar te zeggen: er is veel werk, tijd én expertise gekropen in de prestigieuze docureeks Het verhaal van Vlaanderen. Daarin laat Tom Waes (54) de eerste tien weken van 2023 de geschiedenisleraar in zichzelf volledig los. “Ik ben altijd zenuwachtig bij een nieuw programma, maar dit is toch nog andere koek. Het verhaal van Vlaanderen is veel meer dan entertainment. Deze serie doet er echt toe.”
  [naar artikel]
 28. RECENSIE. ‘Het Verhaal van Vlaanderen’: een geschiedenisles op zondagavond? Dat pikken we alleen van Tom Waes (09/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Er is al heel wat inkt gevloeid over Het Verhaal van Vlaanderen en dan vooral over de 2 miljoen euro subsidies waarover het prestigeproject van de VRT kon beschikken. Maar is deze gezellige geschiedenisles van gelegenheidsleraar Tom Waes ook de heisa (en de poen) waard? Wij maken de balans op na 36.000 jaar, ofwel de eerste twee afleveringen van de prehistorie tot het Romeinse Rijk.
  [naar artikel]
 29. ‘Het verhaal van Vlaanderen’, of hoe de VRT bijdraagt aan de Vlaamse identiteit dankzij een massa subsidies (01/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Zondag gaat bij de VRT een prestigieuze historische serie van start. De Vlaamse regering stopte Het verhaal van Vlaanderen langs tal van wegen een massa subsidies toe, want ze wil er een eigen boodschap over natievorming en identiteit in kwijt.
  [naar artikel]
 30. MEDIAWATCHERS. “In Nederland gaan ze Het Verhaal van Vlaanderen leren kennen dankzij Tom Waes” (09/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf eind maart kan je ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ ook op de Nederlandse televisie bekijken. Dat onze noorderburen fan zijn van Tom Waes is geen geheim, na het succes van ‘Undercover’ en ‘Reizen Waes’. “Zijn profiel klopt ook helemaal voor deze reeks”, vindt televisiejournalist Mark Coenegracht in de podcast ‘De Mediawatchers’. “Ik heb de Nederlandse versie van het programma gezien, ‘Het Verhaal van Nederland’, en Tom lijkt wel een copy paste van hun presentator.” Luister hierboven naar de volledige aflevering van de podcast.
  [naar artikel]
 31. Tom Waes veilt zijn jas uit ‘Het verhaal van Vlaanderen’ voor goed doel (06/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In de nieuwe Radio 2-ochtendshow ‘Goeiemorgen morgen!’ kregen Peter Van de Veire (51) en zijn sidekick, ‘Dertigers’-actrice Kim Van Oncen, het gezelschap van de bekendste leraar geschiedenis van Vlaanderen, Tom Waes (54). Hij droeg toevallig de jas die hij steeds draagt in Eén-programma ‘Het verhaal van Vlaanderen’, een kans die gastheer Peter niet kon laten liggen. “Mogen wij die hebben?”
  [naar artikel]
 32. 'Het verhaal van Vlaanderen' deels betaald door N-VA: "Propaganda? Echt waar, allemaal zever!” (03/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Naar ‘Het verhaal van Vlaanderen’ keken zondagavond 1,1 miljoen mensen. Bij N-VA zijn ze blij, want de geschiedenisles van Tom Waes is een gevolg van een regel die de partij in het Vlaams bestuursakkoord liet opnemen: meer aandacht op de VRT voor de Vlaamse identiteit. Het programma werd ook gemaakt met subsidies van N-VA-ministers Jan Jambon, Zuhal Demir en Ben Weyts. Is ‘Het verhaal van Vlaanderen’ een verdoken N-VA-pamflet?
  [naar artikel]
 33. Hoe Varian Fry duizenden mensen redde van de nazi’s: het echte verhaal achter Netflix-serie ‘Transatlantic’ (07/06/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Van Oskar Schindler heeft iedereen sinds Steven Spielbergs film ‘Schindlers List’ uit 1993 al gehoord. Het verhaal van de Amerikaanse journalist Varian Fry, die tijdens WO II ook heel wat mensen uit handen van de nazi’s redde, is veel minder gekend. Maar daar komt nu verandering in met de Netflix-miniserie ‘Transatlantic’. ‘Primo’ doet het waargebeurde verhaal uit de doeken.
  [naar artikel]
 34. Paramount+ bestelt achtdelige ‘Dungeons & Dragons’-serie (12/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Streamingdienst Paramount+ heeft een achtdelige serie besteld over het populaire rollenspel ‘Dungeons & Dragons’, dat meldt ‘Variety’. De pilot van de serie is geschreven door Rawson Marshall Thurber, die onder meer de films ‘Red Notice’, ‘Skyscraper’ en ‘We’re the Millers’ maakte. Het is nog niet bekend waar de serie precies over zal gaan.
  [naar artikel]
 35. Crew legt bom onder HBO-serie met Lily-Rose Depp die nieuwe wereldhit moet worden: “Regisseur maakt er zieke ‘porno’ van” (02/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Een groep medewerkers heeft een bom gelegd onder de nieuwe HBO-serie ‘The idol’, de beoogde opvolger van wereldhits ‘Euphoria’ en ‘Game of thrones’. De show was bijna af toen een nieuwe regisseur volledig opnieuw begon en van een verhaal met een ‘feministische blik’ ronduit misselijke ‘martelporno’ maakte, klinkt het in Rolling Stone.
  [naar artikel]
 36. Van Henegouwen tot het Zwin: Limburg is niet altijd Limburg in ‘Het verhaal van Vlaanderen’ (07/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  ‘Het verhaal van Vlaanderen’, de nieuwe geschiedenisreeks van VRT met Tom Waes, lijkt in de eerste twee afleveringen wel het verhaal van Limburg. Al zijn lang niet alle scènes die zich in onze contreien afspeelden ook daadwerkelijk in Limburg opgenomen.
  [naar artikel]
 37. Hoe Varian Fry duizenden mensen redde van de nazi’s: het waargebeurde verhaal achter Netflix-serie ‘Transatlantic’ (07/06/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Van Oskar Schindler heeft iedereen sinds Steven Spielbergs film ‘Schindlers List’ uit 1993 al gehoord. Het verhaal van de Amerikaanse journalist Varian Fry, die tijdens WO II ook heel wat mensen uit handen van de nazi’s redde, is veel minder gekend. Maar daar komt nu verandering in met de Netflix-miniserie ‘Transatlantic’. ‘Primo’ doet het waargebeurde verhaal uit de doeken.
  [naar artikel]
 38. Jeff Bridges in ‘Taken’-modus draagt de serie ‘The Old Man’ op zijn sterke schouders (05/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na Liam Neeson (70) en Denzel Washington (67) kruipt nu ook Jeff Bridges (72) in de huid van een bejaarde hitman die iedereen aankan. Maar hij toont in The Old Man wel meer fragiliteit en nuance dan zijn collega’s.
  [naar artikel]
 39. COLUMN. Het tussentaaltje van Tom Waes splijt N-VA. Voor Bourgeois is het Nederlands een pochet, voor Jambon is het een toiletborstel (25/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In ‘Het verhaal van Vlaanderen’ gaat het niet meer om wat precies Tom Waes vertelt, wel om hoe hij dat doet: in veredeld Antwerps. “Het zuiverste Nederlands in de aflevering van zondag over de Guldensporenslag”, stelde columnist Jan Segers vast, “was het Middelnederlands van Pieter de Coninck.”
  [naar artikel]
 40. “Geschiedenis of propaganda?” Ook The Guardian fileert ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ en zwengelt het debat weer aan (26/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Als u dacht dat de storm rond “Het Verhaal van Vlaanderen” intussen was gaan liggen, had u het goed mis. De Britse kwaliteitskrant The Guardian heeft namelijk zo zijn vragen bij VRT-serie. “Geschiedenis of propaganda?” klinkt het aan de overkant van het kanaal.
  [naar artikel]
 41. Had jij haar herkend? ‘Thuis’-actrice als homo sapiens in ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ (05/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Als u naar de eerste aflevering van ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ keek heeft u haar wellicht niet herkend. Maar toch speelde een bekend gezicht mee als homo sapiens.
  [naar artikel]
 42. Had jij haar herkend? ‘Thuis’-actrice als homo sapiens in ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ (05/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Als u naar de eerste aflevering van ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ keek heeft u haar wellicht niet herkend. Maar toch speelde een bekend gezicht mee als homo sapiens.
  [naar artikel]
 43. Scoort deze Disney+-serie met Selena Gomez nog beter dan ‘Squid Game’? (15/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Netflix-serie ‘Squid Game’ was al een daverend succes, maar het lijkt erop dat de nieuwe Disney+-serie ‘Only Murders In The Building’, met Selena Gomez (29) in de hoofdrol, dat record gaat verpulveren. Momenteel is de nieuwe serie de best beoordeelde op de grootste filmrecensiewebsites.
  [naar artikel]
 44. Re-enactors betreuren hoe Vikingen in ‘Het verhaal van Vlaanderen’ werden voorgesteld: “Ze hadden wat meer nuance verdiend” (17/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Onheilspellende muziek, een van angst bevende monnik en dan één slag van een meedogenloos zwaard en een fontein van bloed die het altaar in de Sint-Baafsabdij besmeurt. In Het Verhaal Van Vlaanderen werden de Vikingen weer als plunderende barbaren voorgesteld. Tot spijt van de re-enactors van het Turnhoutse Viking Genootschap, die al jaren ijveren om aan te tonen dat de Noormannen veel meer waren dan dat. Toch is voorzitter Erik De Quick mild. “Het was tot dusver eenzijdig en oppervlakkig, en toch ben ik fan van dit programma”, zegt hij.
  [naar artikel]
 45. Beeld verhaal | ‘Birth of a Mother’ (25/08/2021 - De Tijd)
  01:00 Acht fotografen vertellen over een beeld dat in een verhaal past. Vandaag: Julie Scheurweghs. Sinds ze twee jaar geleden moeder werd, werkt ze aan ‘Birth of a Mother’. Tijdens de eerste Fotobiënnale O...
  [naar artikel]
 46. Het gevaar voor ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ schuilt niet in de subsidies of historische juistheid (09/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Het was lang geleden dat er nog zo veel over geschiedenis werd gepraat. Dat hebben we te danken aan Het Verhaal van Vlaanderen. Zondagavond zond de VRT het tweede van tien delen uit. Dat de reeks wordt gesmaakt blijkt uit de 1,1 miljoen kijkers. Maar zo populair de serie, zo snel de kritiek. Niet op de tussentaal van presentator Tom Waes, maar wel op de miljoenen subsidies van de Vlaamse regering. Her en der viel zelfs het woord staatspropaganda.
  [naar artikel]
 47. Netflix deelt officiële trailer van ‘Ferry: de serie’ (30/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Leuk nieuws voor de fans van de populaire serie ‘Undercover’ en de ‘Ferry’-film, want Netflix heeft eindelijk een officiële trailer gedeeld van ‘Ferry: de serie’. Deze gloednieuwe reeks zal vanaf 3 november te streamen zijn via Netflix.
  [naar artikel]
 48. Trailer van nieuwe ‘Lord of the rings’-serie toont hoe Midden Aarde is ontstaan: “Duurste tv-serie ooit” (18/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Amazon Prime heeft een nieuwe trailer gelost van ‘The lord of the rings: The rings of power’, de nieuwste televisieserie die zich afspeelt in de wereld die bedacht werd door J.R.R. Tolkien. De serie speelt zich duizenden jaren voor de boeken van Tolkien en de films van Peter Jackson af en toont hoe de magische wereld is ontstaan. Het verhaal staat bol van de hobbits, orks en elven én toont zelfs een nieuw ras: de harfoots. De serie kostte zo’n slordige 900 miljoen euro om te produceren en is daarmee de duurste tv-serie ooit gemaakt. De in Nieuw-Zeeland opgenomen serie verschijnt in september op Amazon Prime. Het verhaal zal uitgebracht worden in vijf seizoenen, waarvan het tweede nu al wordt opgenomen.
  [naar artikel]
 49. Uw tv-week in kijkcijfers: Tom Waes zit al aan 1,7 miljoen ‘studenten’ en James Cooke verliest aanhang (01/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Het verhaal van Vlaanderen’ haalt in de kijkcijfertabellen opnieuw een dikke 100.000 extra kijkers. Tom Waes heeft zijn afspraak met de Vlaamse (tv-)geschiedenis duidelijk niet gemist. Of dat nu al dan niet in mooi gekuist Nederlands wordt gebracht, de kijkers blijven het lusten. Ook opmerkelijk: ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ is voor de VRT kampioen bij ‘uitgesteld kijken’. De voorbije week haalden zowat 450.000 Vlamingen hun kijkachterstand in.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy