De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Regering miskent draagvlak publieke opinie met weigering Verdrag tegen Kernwapens te aanvaarden

De Wereld Morgen

23/01/2023 - 17:35

Met een actie voor het ministerie van Buitenlandse Zaken op maandag 23 januari 2023 klaagt de Belgische Coalitie tegen Kernwapens aan dat de Belgische federale regering van Open VLD, CD&V, Vooruit en Groen na twee jaar nog altijd weigert zich aan te sluiten bij het Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens. Daarmee negeert de federale regering het maatschappelijk draagvlak om alle kernwapens te bannen van het Belgisch grondgebied. The post Regering miskent draagvlak publieke opinie met weigering Verdrag tegen Kernwapens te aanvaarden appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Meer dan 50 landen verbieden vandaag kernwapens, hoog tijd dat België dat ook doet (22/01/2021 - VRT NWS)
  Vandaag treedt het Verdrag inzake het verbod op kernwapens in werking, een VN-verdrag dat kernwapens verbiedt en zo de wereld uit wil helpen. Al meer dan 50 landen hebben het bekrachtigd, maar België is daar (nog) niet bij. Peter Verplancke van Westhoek-Vredeshoek vindt dit een schande en argumenteert in deze opinie waarom ons land dat volgens hem wél moet doen.
  [naar artikel]
 2. België moet zijn kernwapens behouden (19/11/2020 - VRT NWS)
  Pleidooien om de kernwapens op ons grondgebied te verwijderen, zijn naïef en ronduit gevaarlijk. En ons land mag ook nooit het VN-verdrag tegen kernwapens ondertekenen. Dat verdrag treedt binnenkort officieel in werking, omdat vijftig landen het intussen ondertekend hebben. De NAVO, het westers militair bondgenootschap, blijft -mét zijn kernwapens- de enige garantie voor onze veiligheid. Zo betoogt NAVO-expert en oud-kolonel Didier Audenaert.
  [naar artikel]
 3. Kernwapens worden binnenkort illegaal: te mooi om waar te zijn? (27/10/2020 - VRT NWS)
  Sinds dit weekend hebben 50 landen het Verdrag voor het Verbod op Kernwapens ondertekend en geratificeerd. Dat betekent dat het VN-verdrag binnenkort officieel in werking kan treden. België is niet bij die 50 ondertekenaars. Het is dringend tijd dat ook ons land zich duidelijk uitspreekt tegen kernwapens, betogen hoogleraar Tom Sauer en doctoraatsonderzoeker Robin Vanderborght.
  [naar artikel]
 4. Het allerlaatste Amerikaans-Russische verdrag over kernwapens dreigt te verlopen (24/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De VS en Rusland praatten in Wenen eindelijk weer over kernwapens: het New Start-verdrag moet worden verlengd. De Amerikaanse president Trump heeft...
  [naar artikel]
 5. VN-verdrag voor verbod op kernwapens treedt in werking, zonder België: "Niet geschikt voor reële ontwapening" (22/01/2021 - VRT NWS)
  Vandaag treedt het VN-verdrag voor het verbod op kernwapens officieel in werking. Met dat verdrag wordt het bezit van kernwapens officieel illegaal onder het internationaal recht. Een belangrijke kanttekening: de grote kernmachten ondertekenden het verdrag niet en ook België doet niet mee. Defensiespecialist aan de VUB, professor Alexander Mattelaer, legt uit hoe dat komt.
  [naar artikel]
 6. VN-verdrag tegen kernwapens treedt in werking na ratificatie Honduras (26/10/2020 - Knack)
  Honduras heeft als 50e land het Verbodsverdrag op Nucleaire Wapens geratificeerd. Dat betekent dat het verdrag in werking treedt en kernwapens officieel verboden worden onder het internationaal recht.
  [naar artikel]
 7. Kernwapenverbod eindelijk in werking, maar België ondertekende verdrag nog steeds niet (25/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds zaterdag hebben 50 landen het internationale verdrag voor het verbod op kernwapens officieel goedgekeurd, waardoor het verdrag in werking treedt. Dat gebeurt over 90 dagen. De landen die het hebben bekrachtigd, hebben afgesproken om onder andere het gebruik, de ontwikkeling en de opslag van kernwapens te verbieden.
  [naar artikel]
 8. Vijftigtal landen ondertekent antikernwapenverdrag, België doet niet mee (20/09/2017 - Metro)
  Een vijftigtal landen heeft vandaag een verdrag ondertekend dat een totaalverbod in het leven roept op de ontwikkeling, de opslag en het gebruik van kernwapens. Uiteindelijk zouden ongeveer honderd landen de tekst moeten ondertekenen, maar geen van de kernmachten en de NAVO-lidstaten – waaronder dus ook België – doet eraan mee. Het antikernwapenverdrag werd op 7 juli aangenomen door 122 VN-lidstaten. Geen van de negen kernmachten (de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, China, Frankrijk, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea) nam aan de stemming deel. Van de 29 NAVO-landen stemde enkel Nederland mee. Onze noorderburen stemden tegen. In de marge van de Algemene vergadering van de Verenigde Naties is een vijftigtal landen vandaag begonnen aan de ondertekening van het verdrag. Uiteindelijk zou de tekst een honderdtal handtekeningen moeten kunnen verzamelen. Hij treedt in werking van zodra vijftig landen hem geratificeerd hebben. De VS, Frankrijk en het VK, allen permanent lid van de VN-Veiligheidsraad en NAVO-lidstaat, uitten de voorbije maanden veelvuldig kritiek op het verdrag. Alleen al de Noord-Koreaanse nucleaire crisis toont volgens hen aan dat atoomwapens de facto onmisbaar zijn. “Ik wens mijn gezin niets liever toe dan een wereld zonder kernwapens, maar we moeten realistisch zijn. Wie gelooft dat Noord-Korea een verbod op kernwapens zou aanvaarden?”, zegt Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN. De Belgische coalitie tegen kernwapens betreurt dat België niet deelneemt aan het “hoopvol verbod”. Oppositiepartijen sp.a en Groen roepen de regering op om het verdrag toch te ondertekenen en te ratificeren. “Voor het eerst in het nucleair tijdperk werden multilaterale onderhandelingen opgestart om kernwapens te verbieden, en met succes”, zeggen Dirk Van der Maelen (sp.a) en Wouter De Vriendt (Groen). Ze hekelen dat de federale regering “zich op het publieke forum een groot voorstander van de verwijdering van kernwapens toont, maar achter de schermen kritiekloos aanvaardt dat de VS in 2020 een modernisering van de kernwapens in Kleine Brogel doorvoert”. Dat is een onhoudbare tegenstelling, zeggen ze: “Je kan niet pleiten voor een drooglegging en tegelijk je kelder vullen met bier”. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 9. Kernwapens beschermen niet tegen huidige dreigingen (06/08/2020 - VRT NWS)
  Het is precies 75 jaar geleden dat een atoombom de stad Hiroshima totaal vernielde. Bisschop Lode Van Hecke en Pax Christi vinden het onverantwoord en immoreel om nog steeds vast te houden aan deze vernietigingswapens. Ze roepen de Belgische regering daarom op om het Verdrag voor een Verbod op Kernwapens eindelijk te ondertekenen.
  [naar artikel]
 10. Rusland en VS willen verdrag over beperking op kernwapens verlengen (29/06/2019 - De Tijd)
  16:38 De Russische president Vladimir Poetin wil werk maken van een verlenging van het START-verdrag over de beperking van strategische kernwapens. Volgens Rusland zit de Amerikaanse president Donald Trump ...
  [naar artikel]
 11. België stemt tegen gesprekken rond verbod kernwapens (28/10/2016 - De Redactie)
  Een VN-commissie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag beslist dat er volgend jaar gesprekken opstarten om tot een verdrag te komen dat kernwapens verbiedt.
  [naar artikel]
 12. Nobelprijswinnares over België: “Jullie regering is ronduit hypocriet” (02/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Belgische regering weigert het VN-verdrag voor een verbod op kernwapens te ondertekenen en daagde zelfs niet op als erover onderhandeld werd. “Een ronduit hypocriete houding”, zegt Beatrice Fihn, directrice van de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens en daarmee winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2017, in een interview met Knack.
  [naar artikel]
 13. ICAN ontvangt Nobelprijs voor Vrede: "Kernwapens en mensheid gaan niet samen" (10/12/2017 - VRT NWS)
  De "Internationale Campagne voor Afschaffing van Kernwapens" (ICAN) heeft de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. De prijs werd opgehaald door Setsuko Thurlow, een overlevende van de atoombom op Hiroshima.  ICAN is de drijvende kracht achter een internationaal verdrag voor het bannen van kernwapens. 53 landen hebben het verdrag ondertekend, slecht 3 landen hebben het geratificeerd. Geen enkele kernmacht heeft tot nu toe het verdrag ondertekend, ook de NAVO-lidstaten wijzen het af.  
  [naar artikel]
 14. Algemene vergadering Verenigde Naties – “België volgt slaafs de NAVO” (20/09/2017 - Metro)
  De Belgische Coalitie tegen Kernwapens heeft woensdag aan het ministerie van Buitenlandse Zaken met bubbels getoost op het kernwapenverdrag dat ondertekend werd in New York. Dat België het verdrag niet ondertekende als NAVO-lidstaat, stoot de actievoerders wel tegen de borst. “Met de niet-ondertekening van het verdrag wil België tonen dat het een heel loyale partner is van de NAVO en volgt het slaafs”, stelt Pieter Teirlinck van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens. De actievoerders hebben drie belangrijke eisen in de strijd tegen kernwapens. In de eerste plaats willen ze dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders het verdrag toch ondertekent, omdat er in het Belgische regeerakkoord staat dat het af wil van kernwapens. De actiegroep wil dan ook zien dat het verdrag strikt wordt toegepast, want daarin staat expliciet dat je geen kernwapens mag stockeren op eigen grondgebied. Tenslotte is de coalitie ook tegen gevechtsvliegtuigen met nucleaire capaciteiten. Na het protest werden verschillende leden van de actiegroep ontvangen door het kabinet van minister Reynders. Daar gaven de protestvoerders naast honderden handtekeningen ook foto af van de dag nadat Hiroshima werd geraakt door een kernbom, om de minister eraan te herinneren dat diezelfde bom ook Brussel kan wegvagen. “Spijtig genoeg is het onderwerp zeer actueel, want vandaag zitten we met een Amerikaanse president die letterlijk dreigt met kernwapens en de totale vernietiging van Noord-Korea”, stelt Teirlinck. bron: Belga
  [naar artikel]
 15. België blijft zich verzetten tegen resolutie over VN-kernwapenverdrag (08/12/2020 - Het Nieuwsblad)
  Op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd maandag een resolutie gestemd over VN-Verdrag inzake het verbod op kernwapens (TPNW), maar ons land blijft zich tegen dit verdrag kanten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandagavond gemeld.
  [naar artikel]
 16. België blijft zich verzetten tegen resolutie over VN-kernwapenverdrag (08/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd maandag een resolutie gestemd over VN-Verdrag inzake het verbod op kernwapens (TPNW), maar ons land blijft zich tegen dit verdrag kanten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteravond gemeld.
  [naar artikel]
 17. België blijft zich verzetten tegen resolutie over VN-kernwapenverdrag (08/12/2020 - De Standaard)
  Op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd maandag een resolutie gestemd over VN-Verdrag inzake het verbod op kernwapens (TPNW), maar ons land blijft zich tegen dit verdrag kanten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandagavond gemeld.
  [naar artikel]
 18. NFL-team geeft toe aan sponsors en publieke opinie: Washington Redskins veranderen van naam (13/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  Na weken van speculatie en publieke druk heeft het management van de Washington Redskins laten weten van naam te zullen veranderen. ‘Redskins’ verwijst naar de originele bevolking van Noord-Amerika, de Indianen. Het is de racistische ondertoon die bij de Amerikaanse publieke opinie, in de nasleep van ‘Black Lives Matter’, voor commotie zorgt.
  [naar artikel]
 19. Britse regering zwabbert voort (19/08/2020 - De Morgen)
  De Britse regering maakt de ene ommezwaai na de andere. De jongste U-bocht gaat over de eindexamens van scholieren. Wat daarbij opvalt is hoezeer de regering-Johnson de publieke opinie volgt.
  [naar artikel]
 20. Winnaar Nobelprijs roept België op verdrag kernwapenverbod te ondertekenen (19/06/2018 - Metro)
  De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede van 2017 – de internationale campagne voor de afschaffing van kernwapens – roept de Belgische regering op zich achter het internationaal verdrag tegen kernwapens te scharen. “Uiteindelijk komt het neer op één vraag: vinden we het oké massavernietigingswapens tegen mensen te gebruiken?”, luidde het. Het gebeurt niet alle dagen dat een winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede naar de Kamer afzakt. Met Beatrice Fihn, de directeur van de International Campaign to abolish Nuclear Weapons (ICAN), kreeg de commissie Buitenlandse Zaken dinsdag de laureaat van 2017 over de vloer. Al leidde dat niet tot een massale belangstelling onder de parlementsleden. Aanleiding voor het bezoek van de Zweedse juriste was een resolutie waarin de fracties van sp.a en Ecolo-Groen onze regering oproepen het internationaal verbodsverdrag op kernwapens van 7 juli 2017 te ondertekenen en te ratificeren en voor het einde van de legislatuur een stappenplan op te stellen voor de verwijdering van kernwapens op Belgisch grondgebied. Het is een publiek geheim dat dergelijke tuigen in Kleine Brogel aanwezig zijn. ICAN kreeg de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn rol in de totstandkoming van het nieuwe VN-verbodsverdrag op kernwapens. Dat werd aangenomen door 122 landen. Intussen hebben 59 landen het ondertekend en werd de tekst in tien landen geratificeerd. België sloot zich niet aan bij het verdrag, net als de andere NAVO-lidstaten en de negen vermoedelijke kernmachten. Fihn lanceerde dan ook een oproep richting ons land om het verdrag te ondertekenen. Ze herinnerde eraan dat de Kamer in 2015 een resolutie goedkeurde richting nucleaire ontwapening, maar dat er sindsdien bitter weinig gebeurde. “Blijven jullie een raamwerk uit het verleden verdedigen? De wereld kan het zich niet veroorloven nog langer te wachten”, luidde het. Ze waarschuwde dat bijvoorbeeld de Verenigde Staten de lat lager leggen om de kernwapens te gebruiken, zoals ook bij een cyberaanval, en dat manieren worden gezocht om de tuigen te moderniseren. “Indien we kernwapens behouden, dan zullen ze ooit worden gebruikt. Opzettelijk of per ongeluk. Our luck will run out.” bron: Belga Het bericht Winnaar Nobelprijs roept België op verdrag kernwapenverbod te ondertekenen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Tusk vreest voor einde Europese vrijhandelsverdragen (20/10/2016 - De Redactie)
  "Als de Europese leiders er niet in slagen de publieke opinie mee te krijgen, zou CETA wel eens het laatste verdrag kunnen zijn dat de EU onderhandelt", zei de EU-president bij zijn aankomst in Brussel.
  [naar artikel]
 22. Verenigde Staten maken zich op om verdrag met Rusland op te zeggen over kernwapens op middellange afstand (01/02/2019 - De Tijd)
  14:55 De VS stappen uit het historische Amerikaans-Russische ontwapeningsverdrag INF, het verdrag voor Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) uit 1987. Dit heeft heeft het Witte Huis aangekondigd.
  [naar artikel]
 23. OPINIE: "Verontwaardiging over Noord-Korea is nep. Ook in ons land zijn kernwapens" (06/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In dit opiniestuk stelt Tine Soens (sp.a) dat de verontwaardiging van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) over de kernwapens van
  [naar artikel]
 24. Verschillende prikacties tegen banken die investeren in kernwapens (10/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Om klanten ervan bewust te maken dat hun bank investeert in kernwapens hielden leden van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens en Fairfin deze
  [naar artikel]
 25. Verschillende prikacties tegen banken die investeren in kernwapens (10/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Om klanten ervan bewust te maken dat hun bank investeert in kernwapens hielden leden van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens en Fairfin deze
  [naar artikel]
 26. VS testen voor het eerst omstreden middellangeafstandsraket na opschorten INF-verdrag (20/08/2019 - De Morgen)
  De VS hebben zondag voor het eerst een raket getest die was verboden door het verdrag tegen middellangeafstandsraketten. De test met een kruisraket voor de kust van Californië komt twee weken nadat de regering-Trump zich terugtrok uit het meer dan dertig jaar oude INF-verdrag.
  [naar artikel]
 27. Polen trekt zich terug uit Europees verdrag voor vrouwenrechten (28/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  Polen heeft maandag de procedure gestart om zich terug te trekken uit een Europees verdrag dat geweld tegen vrouwen moet voorkomen en bestrijden. Volgens de nieuwe conservatieve Poolse regering is dat Verdrag van Istanboel overbodig.
  [naar artikel]
 28. Rijden in Nederland: betalen per km (11/04/2019 - De Morgen)
  De kilometerheffing werd gisteren door het kabinet goedgekeurd en komt er na tientallen jaren van druk overleg. De Nederlandse regering acht de maatregel nu noodzakelijk om het fileprobleem tegen te gaan. Het blijft echter bang afwachten op de reactie van de publieke opinie.
  [naar artikel]
 29. 'Als België kernwapenverdrag ondertekent, is het kandidaat voor de Nobelprijs in 2018' (06/10/2017 - Knack)
  Na de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede Vrede aan de Internationale Campagne voor Afschaffing van Kernwapens (ICAN), roept oppositiepartij SP.A ons land op het internationaal verdrag voor het verbod op kernwapens te ondertekenen.
  [naar artikel]
 30. Waarom het Westen nu wél zwaardere wapens wil leveren aan Oekraïne: "De publieke opinie is gewijzigd" (21/04/2022 - VRT NWS)
  Steeds meer landen zijn nu tóch bereid om meer en grotere wapens te leveren aan Oekraïne, om zich te verdedigen tegen Rusland. En dat terwijl president Volodimir Zelenski het al wekenlang - tevergeefs - vraagt. "De publieke opinie is gewijzigd en begint meer druk uit te oefenen op politici", zegt voormalig kolonel en defensiespecialist Roger Housen. Maar hij wijst ook op enkele pijnpunten.
  [naar artikel]
 31. 'Rusland schendt INF-verdrag' - NAVO dringt aan op volledige naleving (05/12/2018 - Knack)
  De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO zijn het met de VS eens dat Rusland een 'wezenlijke inbreuk' maakt op zijn verplichtingen onder het INF-verdrag inzake kernwapens, dat in 1987 is overeengekomen tussen Washington en Moskou - een beslissing die de weg kan plaveien voor een geallieerde reactie.
  [naar artikel]
 32. Burgemeester Molenbeek spreekt van “alternatieve publieke opinie, vijandig voor vaccin” (14/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  De vaccinatiecampagne in de Sint-Jans-Molenbeek gaat vooruit, maar slaagt er niet in door te dringen in een deel van de gemeenschap. Dat heeft Catherine Moureaux, de burgemeester van de Brusselse gemeente, woensdag verklaard. Volgens Moureaux is er sprake van een “tweede publieke opinie die vijandig staat tegenover het vaccin, gevoed door tegenstanders op sociale media”.
  [naar artikel]
 33. Iran dreigt zich terug te trekken uit verdrag inzake niet-verspreiding van kernwapens (20/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Iran dreigt zich terug te trekken uit het non-proliferatieverdrag dat het bezit van kernwapens aan banden moet leggen. Teheran zou die stap...
  [naar artikel]
 34. ONZE OPINIE. “Waarom aanvaarden we klakkeloos dat een regering niet werkt tot het einde?” (11/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Als premier Alexander De Croo (Open Vld) vandaag het parlementaire halfrond betreedt voor zijn State of The Union, spreekt hij zich niet alleen uit over het komende jaar. Hij zal vooruitblikken op de komende twee jaren. “2024 is een verkiezingsjaar en dus leg ik dat nu al vast in de begroting. Dat is goed bestuur”, zei hij eerder aan Het Laatste Nieuws. Het gaat er in als zoete koek: het moet nu in één keer, want later is het politiek onmogelijk. Maar sinds wanneer is dat normaal? Waarom aanvaarden we klakkeloos dat een regering niet kan werken tot het einde?
  [naar artikel]
 35. Iran dreigt zich terug te trekken uit verdrag inzake niet-verspreiding van kernwapens (20/01/2020 - De Morgen)
  Iran dreigt zich terug te trekken uit het non-proliferatieverdrag dat het bezit van kernwapens aan banden moet leggen. Teheran zou die stap overwegen als een conflict over de naleving van het atoomakkoord uit 2015 wordt voorgelegd aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
  [naar artikel]
 36. Defensie dient klacht in tegen activisten die basis Kleine-Bogel binnendrongen (13/06/2018 - Metro)
  Defensie gaat klacht indienen tegen de militanten die afgelopen weekend binnendrongen in de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel. Dat heeft een woordvoerder vandaag gemeld. “Men dringt niet straffeloos een militaire basis binnen”, luidt het. Zondag werden acht militanten van de campagne “Nuke free zone” opgepakt nadat ze de luchtmachtbasis in Limburg waren binnengedrongen. Ze hadden er symbolisch de kernwapens weggehaald. De actievoerders eisten van de federale regering een stappenplan voor het verwijderen van kernwapens van Belgisch grondgebied en de ondertekening van het VN-verdrag voor het verbod op kernwapens. De activisten kunnen vervolgd worden voor schending van artikel 120 van het strafwetboek, preciseerde de woordvoerder. Volgens dat artikel riskeert elke persoon die zonder toelating de muren, hekken, hagen of andere afsluitingen van een militair domein beklimt of overschrijdt een gevangenisstraf van 8 dagen tot een jaar en een boete van 26 tot 100 euro. bron: Belga Het bericht Defensie dient klacht in tegen activisten die basis Kleine-Bogel binnendrongen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Kernwapens in België weg willen is makkelijk gezegd, maar snapt iedereen de impact voor onze veiligheid? (16/07/2019 - VRT NWS)
  Professor internationale betrekkingen Alexander Mattelaer roept op tot een sereen debat over de aanwezigheid van nucleaire wapens op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Deze opinie staat stil bij wat de aanwezigheid van de kernwapens betekent voor onze veiligheid.
  [naar artikel]
 38. Groen wil debat over Amerikaanse kernwapens in ons land (16/07/2019 - VRT NWS)
  Een NAVO-document toont zwart op wit aan dat er Amerikaanse kernwapens liggen op de luchtmachtbasis Kleine-Brogel in Limburg. De partij Groen wil dat er een debat volgt over de zin of onzin van die kernwapens in ons land. De regering geeft voorlopig niet thuis: 'We bevestigen of ontkennen niets'.
  [naar artikel]
 39. VS stappen uit verdrag nucleaire wapens: “Doen voortaan wat in ons belang is” (02/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Verenigde Staten stappen vrijdag officieel uit het Intermediate Range Nuclear Forces-verdrag (INF), dat het bezit en de productie verbiedt van op het land gebaseerde raketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer en die kernkoppen kunnen dragen. Washington beschuldigt Rusland ervan het bilaterale verdrag uit 1987 al enkele jaren te schenden. Als het INF-verdrag dode letter wordt, dreigt een nieuwe wapenwedloop tegen Rusland, maar ook tegen China.
  [naar artikel]
 40. Nederlandse regering met vertraging hoopvol voor associatieverdrag met Oekraïne (31/10/2016 - De Redactie)
  De Nederlanders hadden in april het verdrag tussen de EU en Oekraïne verworpen, en dus moest premier Mark Rutte een oplossing zoeken. De deadline lag op vandaag, maar die wordt niet gehaald. Toch denkt de regering dat het nog mogelijk is om het verdrag te ratificeren.
  [naar artikel]
 41. Kernuitstap: Engie wil snel vergunning voor gascentrale in Vilvoorde, na eerdere weigering Vlaamse regering (13/12/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Kernuitstap: Engie wil snel vergunning voor gascentrale in Vilvoorde, na eerdere weigering Vlaamse regering Energiebedrijf Engie Electrabel dient binnenkort een nieuwe aanvraag in voor de vergunning van een geplande gascentrale in Vilvoorde. Dat heeft CEO Thierry Saegeman gezegd in het VRT-programma “De zevende dag”. De gascentrale is nodig om de kernuitstap, de beslissing om tegen 2025 de kerncentrales in ons land te sluiten, te doen slagen. Maar Vlaams minister […] Lees dit artikel: Kernuitstap: Engie wil snel vergunning voor gascentrale in Vilvoorde, na eerdere weigering Vlaamse regering
  [naar artikel]
 42. Pukkelpop trekt stekker uit opbouw en ticketverkoop: organisatoren willen meer uitleg over voorwaarden van overheid (22/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Pukkelpop legt de ticketverkoop stil en schort de opbouwwerken aan de festivalweide in Hasselt op. In een bijzonder karige mededeling zeggen de organisatoren dat ze opheldering vragen aan de federale overheid die bijkomende voorwaarden oplegt om het festival te mogen organiseren. Nu het aantal besmettingen toeneemt en de deltavariant zich sneller dan verwacht verspreid, lijkt ook het draagvlak bij de publieke opinie voor Pukkelpop kleiner te worden.
  [naar artikel]
 43. Advocaat wil Abrini laten berechten in België: “Publieke opinie zou proces in Frankrijk niet aanvaarden” (08/07/2016 - Het Nieuwsblad)
  “Mohamed Abrini moet hier in België één proces krijgen: zowel voor de aanslagen in Brussel, als die in de Franse hoofdstad.” Dat zegt Abrini’s advocaat, Stanislas Eskenazi . Drie maanden lang ontweek hij alle vragen van de pers. Nu spreekt Eskenazi voor het eerst.
  [naar artikel]
 44. Vijfhonderdtal mensen betogen tegen CETA-verdrag in Brussel (21/01/2017 - Het Nieuwsblad)
  Een 500-tal mensen hebben zaterdagnamiddag op het Europakruispunt in Brussel een manifestatie gehouden tegen het CETA-verdrag, het vrijhandelsverdrag tussen Europa en Canada. De commissie internationale handel van het Europees Parlement moet zich de komende dagen over het verdrag buigen.
  [naar artikel]
 45. Vijfhonderdtal mensen betogen tegen CETA-verdrag in Brussel (21/01/2017 - De Standaard)
  Een 500-tal mensen hebben zaterdagnamiddag op het Europakruispunt in Brussel een manifestatie gehouden tegen het CETA-verdrag, het vrijhandelsverdrag tussen Europa en Canada. De commissie internationale handel van het Europees Parlement moet zich de komende dagen over het verdrag buigen.
  [naar artikel]
 46. België stemt tegen verbod kernwapens - Willem Staes (24/08/2016 - De Redactie)
  107 landen willen kernwapens verbieden, maar België geeft opnieuw verstek en steunt de landen die kernwapens hebben en een internationaal verbod proberen te voorkomen.
  [naar artikel]
 47. Noord-Korea waarschuwt voor “preventief” gebruik kernwapens (30/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft opnieuw gedreigd dat zijn regering "preventief" kernwapens kan inzetten om zich te verdedigen tegen vijandelijke troepen, melden Noord-Koreaanse staatsmedia.
  [naar artikel]
 48. Meer dan 120 landen keuren kernwapenverbod goed (07/07/2017 - De Redactie)
  In New York keurden 122 VN-lidstaten het eerste verdrag goed dat het gebruik en de ontwikkeling van kernwapens verbiedt.
  [naar artikel]
 49. Frans verzet tegen pensioenhervorming steekt tandje bij (27/01/2023 - De Tijd)
  17:49 De Franse president Emmanuel Macron en premier Élisabeth Borne moeten op drie fronten vechten voor de pensioenhervorming: tegen de publieke opinie en de 'straat', in het parlement en in eigen rangen. ...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy