De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Een eigen hesp en voetbalstadion, maar niet eens een bijrol op tv: waarom Jan Breydel ontbreekt in ‘Het verhaal van Vlaanderen’

Het Nieuwsblad

23/01/2023 - 20:10

Jan Breydel en Pieter De Coninck. In de geschiedenisles over de Guldensporenslag werden ze telkens in één adem genoemd. Maar geen woord over de eerste in ‘Het verhaal van Vlaanderen’. Historici ontkennen het belang van Breydel. “Jaloezie en onwetendheid”, zegt nazaat Michel Breydel.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Een eigen hesp en voetbalstadion, maar niet eens een bijrol op tv: waarom Jan Breydel ontbreekt in ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ (23/01/2023 - Het Belang van Limburg)
    Jan Breydel en Pieter De Coninck. In de geschiedenisles over de Guldensporenslag werden ze telkens in één adem genoemd. Maar geen woord over de eerste in ‘Het Verhaal van Vlaanderen’. Historici ontkennen het belang van Breydel. “Jaloezie en onwetendheid”, zegt nazaat Michel Breydel.
    [naar artikel]
  2. Waarom werd Jan Breydel niet vermeld in ‘Het verhaal van Vlaanderen’-aflevering over de Guldensporenslag? ‘Een bewuste keuze’ (23/01/2023 - De Morgen)

    [naar artikel]
  3. Tom Waes reageert op kritiek op ‘Het verhaal van Vlaanderen’: “Iedereen heeft zijn eigen invulling” (11/01/2023 - Het Belang van Limburg)
    Tom Waes is het niet eens met de kritiek op ‘Het verhaal van Vlaanderen’. In ‘De Afspraak’ zei de presentator maandag dat “iedereen zijn eigen invulling heeft” van de bedoeling van het programma, en dat de 400.000 euro onderwijssubsidies die ernaartoe vloeiden “eigenlijk een peulschil zijn”.
    [naar artikel]
  4. Limburg komt bijna niet aan bod in ‘Het verhaal van Vlaanderen’: “We kijken naar de geschiedenis van West-Vlaanderen” (04/02/2023 - Het Belang van Limburg)
    Druk bekeken, dat wel, maar in het Eén-programma ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ wordt het aparte Limburgse verhaal tot nu genegeerd. Nochtans is Limburg qua oppervlakte bijna een vijfde van het huidige Vlaanderen. De titel dekt de lading niet.
    [naar artikel]
  5. Waar zat Jan Breydel? En andere kritieken over ‘Het verhaal van Vlaanderen’ over de Guldensporenslag onder de loep (24/01/2023 - Humo)

    [naar artikel]
  6. ‘Tuurke Hesp’ stopt na 50 jaar met kraam: “Tijd om te genieten? Ik genoot van mijn werk” (06/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
    Arthur ‘Tuur Hesp’ Goris (75) had er graag nog wat tijd bij gedaan, maar gezondheidsproblemen halen hem nu na een halve eeuw uit het marktleven weg. Samen met zijn vrouw hoopt hij dat zijn marktwagen wel nog uit blijft rijden.
    [naar artikel]
  7. Schrijver van ‘Dos Cervezas’ werkte drie jaar aan ‘Het verhaal van Vlaanderen’: “Alles moest kloppen, tot wegretoucheren van prikkeldraad toe” (17/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    ‘Het verhaal van Vlaanderen’ wordt verteld door Tom Waes, maar de man die dat verhaal schreef, is Jesse Fabré (45). Hij is al jaren de vaste eindredacteur van Waes, en hij schreef ook de onvergetelijke tekst van de carnavalshit ‘Dos Cervezas’. Met dat liedje was hij in één dag klaar, ‘Het verhaal van Vlaanderen’ houdt hem al zo’n drie jaar bezig. “We spraken met bijna 200 experten, elk detail moest juist zijn.”
    [naar artikel]
  8. N-VA is blij met ‘Het verhaal van Vlaanderen’: “Maar wie dit propaganda noemt, ziet spoken” (03/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Naar ‘Het verhaal van Vlaanderen’ keken zondagavond 1,1 miljoen mensen. Bij N-VA zijn ze blij, want de geschiedenisles van Tom Waes is een gevolg van een regel die de partij in het Vlaams bestuursakkoord liet opnemen: meer aandacht op de VRT voor de Vlaamse identiteit. Het programma werd ook gemaakt met subsidies van N-VA-ministers Jan Jambon, Zuhal Demir en Ben Weyts. Is ‘Het verhaal van Vlaanderen’ een verdoken N-VA-pamflet?
    [naar artikel]
  9. Ook ‘The Guardian’ bemoeit zich met ‘Het verhaal van Vlaanderen’ (26/02/2023 - Gazet van Antwerpen)
    ‘Het verhaal van Vlaanderen’, die tiendelige documentairereeks over de geschiedenis van Vlaanderen, wordt nu ook op de korrel genomen door ‘The Guardian’. De Britse krant stelt zich de vraag of het prestigeproject, dat in totaal zo’n 2 miljoen euro aan subsidies van de Vlaamse overheid kreeg, het Vlaamse erfgoed niet vooral gebruikt als propaganda en rakelt zo de hele discussie opnieuw op.
    [naar artikel]
  10. Ook ‘The guardian’ bemoeit zich met ‘Het verhaal van Vlaanderen’ (26/02/2023 - Het Belang van Limburg)
    ‘Het verhaal van Vlaanderen’, die tiendelige documentairereeks over de geschiedenis van Vlaanderen, wordt nu ook op de korrel genomen door ‘The guardian’. De Britse krant stelt zich de vraag of het prestigeproject, dat in totaal zo’n 2 miljoen euro aan subsidies van de Vlaamse overheid kreeg, het Vlaamse erfgoed niet vooral gebruikt als propaganda en rakelt zo de hele discussie opnieuw op.
    [naar artikel]
  11. Waar zat Jan Breydel? En andere kritieken over ‘Het verhaal van Vlaanderen’-aflevering over de Guldensporenslag onder de loep (24/01/2023 - Humo)

    [naar artikel]
  12. Voor zijn nazaten een held, voor historici een moordenaar. Wat is echt en verzonnen over Jan Breydel, de Brugse beenhouwer van de Guldensporenslag? (22/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Was Jan Breydel één van de leiders van het Vlaamse verzet dat op 11 juli 1302 tot de Guldensporenslag leidde, vanavond het onderwerp in ‘Het verhaal van Vlaanderen’? Ja, zegt Michel Breydel (77), nakomeling van de 22ste generatie van de illustere beenhouwer. Nee, zeggen historici: volgens hen was Breydel een dronken vechtersbaas en een moordenaar. Een zoektocht op de grens tussen waarheid en verzinsel.
    [naar artikel]
  13. ‘King Kai’ onttroont ‘Big Rom’: de reden en de cijfers waarom Lukaku geen basisspeler meer is bij Chelsea (17/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
    In Milaan was Romelu Lukaku de koning. Bij Chelsea draagt een Duitser die kroon. Thomas Tuchel weet waarom hij zijn landgenoot Kai Havertz de voorkeur geeft voorin. ‘Big Rom’ afgewogen tegen ‘King Kai’. Een analyse waarom Lukaku nog amper in de basis staat. Met een bijrol voor een rijtje tuinkabouters.
    [naar artikel]
  14. De eerste Vlamingen hadden een kleurtje en schrik voor de holenbeer: wat de docureeks ‘Het verhaal van Vlaanderen’ ons leert (06/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Elke zondagavond duikt Tom Waes in de geschiedenis van Vlaanderen. Kosten noch moeite werden gespaard voor de prestigieuze reeks ‘Het verhaal van Vlaanderen’. Maar welk verhaal valt er precies te vertellen? En welke belangrijke gebeurtenissen vonden er in onze streek plaats? “Eén van de verhandelde ‘producten’ waren slaven.”
    [naar artikel]
  15. Van Henegouwen tot het Zwin: Limburg is niet altijd Limburg in ‘Het verhaal van Vlaanderen’ (07/01/2023 - Het Belang van Limburg)
    ‘Het verhaal van Vlaanderen’, de nieuwe geschiedenisreeks van VRT met Tom Waes, lijkt in de eerste twee afleveringen wel het verhaal van Limburg. Al zijn lang niet alle scènes die zich in onze contreien afspeelden ook daadwerkelijk in Limburg opgenomen.
    [naar artikel]
  16. Tom Waes veilt zijn jas uit ‘Het verhaal van Vlaanderen’ voor goed doel (06/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
    In de nieuwe Radio 2-ochtendshow ‘Goeiemorgen morgen!’ kregen Peter Van de Veire (51) en zijn sidekick, ‘Dertigers’-actrice Kim Van Oncen, het gezelschap van de bekendste leraar geschiedenis van Vlaanderen, Tom Waes (54). Hij droeg toevallig de jas die hij steeds draagt in Eén-programma ‘Het verhaal van Vlaanderen’, een kans die gastheer Peter niet kon laten liggen. “Mogen wij die hebben?”
    [naar artikel]
  17. Had jij haar herkend? ‘Thuis’-actrice als homo sapiens in ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ (05/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
    Als u naar de eerste aflevering van ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ keek heeft u haar wellicht niet herkend. Maar toch speelde een bekend gezicht mee als homo sapiens.
    [naar artikel]
  18. Had jij haar herkend? ‘Thuis’-actrice als homo sapiens in ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ (05/01/2023 - Het Belang van Limburg)
    Als u naar de eerste aflevering van ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ keek heeft u haar wellicht niet herkend. Maar toch speelde een bekend gezicht mee als homo sapiens.
    [naar artikel]
  19. ‘‘Het verhaal van Vlaanderen’ is dé reden waarom mijn broer aan politiek doet’ (28/02/2023 - Humo)

    [naar artikel]
  20. ‘King Kai’ onttroont ‘Big Rom’: Duitse international lijkt duurste aanwinst helemaal in zijn schaduw te duwen bij Chelsea (16/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
    In Milaan was Romelu Lukaku de koning. Bij Chelsea draagt een Duitser die kroon. Thomas Tuchel weet waarom hij zijn landgenoot Kai Havertz de voorkeur geeft voorin. ‘Big Rom’ afgewogen tegen ‘King Kai’. Een analyse waarom Lukaku nog amper in de basis staat. Met een bijrol voor een rijtje tuinkabouters.
    [naar artikel]
  21. Tuurke Hesp maakt herintrede op markt: “Vannacht maar twee uur geslapen” (29/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
    Door gezondheidsproblemen zag Arthur ‘Tuurke Hesp’ Goris zich na een halve eeuw genoodzaakt zijn marktkraam te verkopen. Maar zondag stond de mobiele handel met vleeswaren weer op het marktje, dankzij Kenny Sterckx.
    [naar artikel]
  22. Uw tv-week in kijkcijfers: Tom Waes zit al aan 1,7 miljoen ‘studenten’ en James Cooke verliest aanhang (01/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
    ‘Het verhaal van Vlaanderen’ haalt in de kijkcijfertabellen opnieuw een dikke 100.000 extra kijkers. Tom Waes heeft zijn afspraak met de Vlaamse (tv-)geschiedenis duidelijk niet gemist. Of dat nu al dan niet in mooi gekuist Nederlands wordt gebracht, de kijkers blijven het lusten. Ook opmerkelijk: ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ is voor de VRT kampioen bij ‘uitgesteld kijken’. De voorbije week haalden zowat 450.000 Vlamingen hun kijkachterstand in.
    [naar artikel]
  23. VRT spaart kosten noch moeite voor ‘Het verhaal van Vlaanderen’: Historisch groot (en niet enkel op tv) (07/12/2022 - Het Belang van Limburg)
    Drie jaar ‘in the making’, en eigenlijk zelfs 38.000 jaar. Met ‘Het verhaal van Vlaanderen’ pakt de VRT uit met een van haar grootste projecten ooit. Niet enkel op tv, want de historische docureeks met Tom Waes (54) duikt ook op in de klas, op de radio en onder de kerstboom. Zelfs Suske en Wiske doen mee.
    [naar artikel]
  24. 'Het verhaal van Vlaanderen' deels betaald door N-VA: "Propaganda? Echt waar, allemaal zever!” (03/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Naar ‘Het verhaal van Vlaanderen’ keken zondagavond 1,1 miljoen mensen. Bij N-VA zijn ze blij, want de geschiedenisles van Tom Waes is een gevolg van een regel die de partij in het Vlaams bestuursakkoord liet opnemen: meer aandacht op de VRT voor de Vlaamse identiteit. Het programma werd ook gemaakt met subsidies van N-VA-ministers Jan Jambon, Zuhal Demir en Ben Weyts. Is ‘Het verhaal van Vlaanderen’ een verdoken N-VA-pamflet?
    [naar artikel]
  25. “Ik werd uitgescholden voor nazi. Waanzin”: Tom Waes blikt terug op 'Het Verhaal van Vlaanderen' (07/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
    “Ik maak al twintig jaar tv, maar dit is toch van een andere orde.” Voor tv-maker Tom Waes (54) is ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ zo mogelijk het relevantste wat hij ooit deed. Geen wonder, want hij slaagde erin om wekelijks meer dan een miljoen kijkers warm te maken voor geschiedenis. Al kwam er ook veel kritiek, over ‘propaganda’ en ‘misbruik van overheidssteun’. Nu de laatste aflevering uitgezonden is, blikt Tom Waes in Dag Allemaal uitgebreid terug. “Hier en daar stonden Flaminganten op hun achterste poten. ‘Dit lijkt steeds meer het verhaal van België dan dat van Vlaanderen.’”
    [naar artikel]
  26. Waarom Nederland smelt voor Tom Waes: “‘Het Verhaal van Vlaanderen’ wordt hier enkel uitgezonden omdat hij presenteert” (30/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Nederland zwijmelt voor Tom Waes (54). Nadat eerder ‘Undercover’ en ‘Reizen Waes’ een groot succes waren, nestelt onze landgenoot zich er nu ook met ‘Het verhaal van Vlaanderen’ in miljoenen harten. “Eerlijk,” klinkt het bij de gerenommeerde tv-recensente Angela De Jong, “dat wordt in Nederland enkel uitgezonden omdat hij het presenteert.” Waarom is de oer-Vlaamse Waes zo populair bij onze noorderburen? Naast zijn charmes heeft hij een paar bijzondere wapens, zo blijkt. “Toen Tom en zijn vriendin uit elkaar gingen, stond dat hier in alle grote showbizzmagazines.”
    [naar artikel]
  27. De ‘horrorzussen’ die verstrikt raakten in hun eigen pact: het ware verhaal achter ‘The Silent Twins’ (12/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
    De Belgische kijkers moeten nog even geduld hebben, maar in Amerika ging ‘The Silent Twins’ onlangs in première. Deze nieuwe thriller vertelt het waargebeurde verhaal van June en Jennifer Gibbons, die bekend - of eerder berucht - werden als de zwijgende tweeling. Op vierjarige leeftijd sloten de zussen een ‘duivelspact’, dat hen hun hele leven aan elkaar bond en enkel door de dood verbroken kon worden. Dit is hun verhaal.
    [naar artikel]
  28. "400.000 euro is veel geld, maar het is maar 0,01 procent van het budget": Tom Waes over de kritiek op 'Het verhaal van Vlaanderen' (07/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
    “Ik maak al twintig jaar tv, maar dit is toch van een andere orde.” Voor tv-maker Tom Waes (54) is ‘Het verhaal van Vlaanderen’ zo mogelijk het relevantste wat hij ooit deed. Geen wonder, want hij slaagde erin om wekelijks meer dan een miljoen kijkers warm te maken voor geschiedenis. Al kwam er ook veel kritiek, over “propaganda” en “misbruik van overheidssteun”. Nu de laatste aflevering uitgezonden is, blikt Tom Waes in ‘Dag Allemaal’ uitgebreid terug. “Hier en daar stonden flaminganten op hun achterste poten. ‘Dit lijkt steeds meer het verhaal van België dan dat van Vlaanderen.’”
    [naar artikel]
  29. Knuffels à volonté en het ‘bijna zien seksen’-verhaal van Erik Van Looy: dit was ‘De allerslimste mens’ (02/11/2022 - Het Belang van Limburg)
    Het is aftellen tot kerst, maar toch werd het al even warm in de studio van ‘De allerslimste mens’. Elke kandidaat kon immers een dikke knuffel bij presentator Erik Van Looy komen halen. En dan had hij nog niet eens zijn stomend verhaal verteld over Madonna en regisseur Luc Besson.
    [naar artikel]
  30. MEDIAWATCHERS. “In Nederland gaan ze Het Verhaal van Vlaanderen leren kennen dankzij Tom Waes” (09/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Vanaf eind maart kan je ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ ook op de Nederlandse televisie bekijken. Dat onze noorderburen fan zijn van Tom Waes is geen geheim, na het succes van ‘Undercover’ en ‘Reizen Waes’. “Zijn profiel klopt ook helemaal voor deze reeks”, vindt televisiejournalist Mark Coenegracht in de podcast ‘De Mediawatchers’. “Ik heb de Nederlandse versie van het programma gezien, ‘Het Verhaal van Nederland’, en Tom lijkt wel een copy paste van hun presentator.” Luister hierboven naar de volledige aflevering van de podcast.
    [naar artikel]
  31. Waarom u binnenkort meer zult betalen voor de salami en hesp op uw boterham (31/05/2019 - Het Nieuwsblad)
    De kans dat u binnenkort meer betaalt voor de sneetjes salami en hesp op uw boterham, is bijzonder groot. Door een massale uitbraak van varkenspest in China is de prijs van varkensvlees wereldwijd enorm gestegen. De consument voelt het nog niet, maar het ziet er niet naar uit dat dat zo zal blijven.
    [naar artikel]
  32. ‘Everything Everywhere All at Once’ is grote winnaar van de Oscars 2023 en schrijft geschiedenis (13/03/2023 - Gazet van Antwerpen)
    ‘Everything Everywhere All at Once’ is de grote winnaar geworden van de 95ste Academy Awards. De sciencefictionfilm verzilverde liefst zeven van de elf Oscarnominaties: beste film, regie, origineel scenario, actrice, mannelijke bijrol, vrouwelijke bijrol en montage. Bovendien werd met een van die Oscars geschiedenis geschreven.
    [naar artikel]
  33. ‘Everything Everywhere All at Once’ is grote winnaar van de Oscars 2023 en schrijft geschiedenis (13/03/2023 - Het Belang van Limburg)
    ‘Everything Everywhere All at Once’ is de grote winnaar geworden van de 95ste Academy Awards. De sciencefictionfilm verzilverde liefst zeven van de elf Oscarnominaties: beste film, regie, origineel scenario, actrice, mannelijke bijrol, vrouwelijke bijrol en montage. Bovendien werd met een van die Oscars geschiedenis geschreven.
    [naar artikel]
  34. ‘Het verhaal van Vlaanderen’, of hoe de VRT bijdraagt aan de Vlaamse identiteit dankzij een massa subsidies (01/01/2023 - Het Belang van Limburg)
    Zondag gaat bij de VRT een prestigieuze historische serie van start. De Vlaamse regering stopte Het verhaal van Vlaanderen langs tal van wegen een massa subsidies toe, want ze wil er een eigen boodschap over natievorming en identiteit in kwijt.
    [naar artikel]
  35. Tom Waes en ‘Het verhaal van Vlaanderen’ vanaf zondag te zien op Nederlandse televisie (24/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Vanaf zondag zendt ook de Nederlandse televisie ‘Het verhaal van Vlaanderen’ uit. Ook eerdere programma’s van Tom Waes, zoals ‘Reizen Waes’ werden opgepikt door onze noorderburen. Op Eén haalde het programma gemiddeld 1,3 miljoen kijkers.
    [naar artikel]
  36. Tussen de lijnen geraken Bart en Bruno De Wever het zowaar nog eens over ‘Het verhaal van Vlaanderen’ (25/01/2023 - Humo)

    [naar artikel]
  37. Tom Waes in de bres voor ‘Het verhaal van Vlaanderen’: “Het geld was nodig om dit programma te maken” (11/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Op zondagavond dompelt Tom Waes (54) de kijkers op Eén onder in onze Vlaamse geschiedenis. Er werden kosten noch moeite gespaard voor de docureeks ‘Het verhaal van Vlaanderen’. Maar net daar wringt volgens sommigen het schoentje. Het programma kreeg dan ook al heel wat kritiek over zich heen. Maar de presentator van dienst snelt ter verdediging in ‘De afspraak’. “Voor mij draait het rond de mensen die er iets uit kunnen leren.”
    [naar artikel]
  38. ‘Verhaal van Vlaanderen’ scoort bijna miljoen in Nederland (29/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Dat noemen het Tom Waes-effect. Een paar weken na de laatste aflevering van ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ bij ons, scoort de reeks ook in Nederland. Het eerste deel over de prehistorie haalde er gemiddeld 890.000 kijkers, met een piek van 1,7 miljoen.
    [naar artikel]
  39. Waarom de raaf zo’n slechte reputatie heeft: van notoir schuinsmarcheerder tot intelligente charmeur (03/09/2022 - Het Belang van Limburg)
    Eens verguisd en uitgeroeid maar nu via de grote poort terug binnengehaald. Dat is kort samengevat de geschiedenis van de raaf in Vlaanderen. De Truiense historicus Kristof Smeyers gaat in zijn nieuwste boek op zoek naar het waarom achter de eeuwenlange ‘slechte’ reputatie van deze intelligente vogel. En wat blijkt: het liep al fout op de ark van Noah omdat de raaf lekker zijn eigen ding deed.
    [naar artikel]
  40. Waarom één acteur ontbreekt in de spin-off van ‘That ‘70s Show’: “Toen ik wakker werd, zat hij bovenop en in me” (29/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Zeventien jaar na de allerlaatste aflevering van ‘That ‘70s Show’ trekken oudjes Red (Kurtwood Smith) en Kitty (Debra Jo Rupp) opnieuw de aandacht naar zich toe in de spin-off ‘That ‘90s Show’. De hoofdcast van destijds - denk aan Mila Kunis, Ashton Kutcher en Laura Prepon - keert bovendien terug in de nieuwe Netflix-reeks. Eén acteur ontbreekt echter volledig: Danny Masterson (46), die in de sitcom gestalte gaf aan Steven Hyde. De reden is niet ver te zoeken: de acteur is momenteel verwikkeld in een heftige misbruikzaak die ook sekte Scientology in een lastig parket brengt. Wat is er precies gebeurd? “Hij lachte en zei: ‘O, ik heb gisterenavond seks met je gehad.’”
    [naar artikel]
  41. “Ik ben niet bang voor een burn-out, maar ik blijf waakzaam”: Tom Waes beleefde door ‘Het verhaal van Vlaanderen’ een zwaar jaar (01/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    “‘Ik werkte jaren achter de schermen voor mensen als Bart De Pauw en Mark Uytterhoeven. Dat helpt om op een volwassen manier met beroemdheid om te gaan.” Gelukkig maar, want nu hij weer elke zondag op tv komt met ‘Het Verhaal Van Vlaanderen’, zit anoniem over straat lopen er voor Tom Waes (54) meer dan ooit niet meer in. In Dag Allemaal vertelt hij honderduit over z’n nieuwe programma, z'n erg drukke leven en z'n visie op beroemd zijn. “Ik kom vaak kinderen tegen die zeggen dat ze beroemd willen worden. Dan denk ik: ben je zeker?”
    [naar artikel]
  42. INTERVIEW. Bart De Wever over ‘Het verhaal van Vlaanderen’, de subsidies en de discussie over de Guldensporenslag: “Waar zàgen ze toch over?” (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Hij is fan van ‘Het verhaal van Vlaanderen’, zegt Bart De Wever. Dat mag ook wel, want zijn N-VA was gul met subsidies. “Als je het uitrekent per kijker per aflevering, heb je dus voor een paar centen aan volkspedagogie gedaan.” Maar de suggestie dat het programma vooral de Vlaamse identiteit moet dienen, zit hem hoog. “Tom Waes zei voor de reeks op tv kwam dat ‘de flaminganten gingen verschieten.’ O jee, dacht ik toen al.” En dan moesten de Guldensporenslag als een soort van socialistisch ontwaken en de Vlamingen die ‘de Taliban van hun tijd waren’ nog komen.
    [naar artikel]
  43. Actrice Ella Balinska over videogame ‘Forspoken’: ‘Een goed verhaal is een goed verhaal, in welk medium ook’ (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Heel wat acteurs die enig success boeken in de cinema halen hun neus op voor acteren in videogames. Maar niet de 26-jarige Ella Balinska, die ondanks dat ze bovenaan op de affiche van ‘Charlie’s Angels’ en ‘Run Sweetheart Run’ prijkte ook de hoofdrol in nieuwe game ‘Forspoken’ speelt.
    [naar artikel]
  44. Rel tussen Tom Van Grieken en prof van ‘Het verhaal van Vlaanderen’ na incident op jobbeurs (09/03/2023 - Het Nieuwsblad)
    Aan de universiteit van Gent vond afgelopen dinsdag een incident plaats tussen Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en professor Jan Dumolyn (Ugent), de historicus die enigszins bekend werd door zijn medewerking aan ‘Het verhaal van Vlaanderen.’
    [naar artikel]
  45. Waarom Vlaanderen Vlaanderen heet (en niet Brabant), maar we Nederlands spreken (en geen Vlaams) (21/01/2023 - VRT NWS)
    Waarom heet het noordelijke landsgedeelte van België vandaag Vlaanderen? Naast het graafschap Vlaanderen speelde het hertogdom Brabant historisch toch ook een belangrijke rol? En waarom spreken we officieel Nederlands en niet Vlaams? In het licht van "Het verhaal van Vlaanderen" leggen we de vragen voor aan Bruno De Wever, professor in de geschiedenis aan de Universiteit Gent.
    [naar artikel]
  46. ‘Treinspotten heeft Vlaanderen groot gemaakt.’ De échte Vlaamse bloeiperiode vanavond in ‘Het verhaal van Vlaanderen’ (19/02/2023 - Humo)

    [naar artikel]
  47. Historicus Bruno De Wever - broer van Bart - over ‘Het Verhaal Van Vlaanderen’: “Ik zie het verband met de Vlaamse canon” (29/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Met wekelijks ruim 1,5 miljoen kijkers is ‘Het Verhaal Van Vlaanderen’ een dikke hit. Het doet professor Bruno De Wever (62), broer van N-VA-voorzitter Bart (52), deugd dat zijn vak plots zo sexy is, maar hij heeft z’n bedenkingen. “Ik heb van meet af gezegd dat ik niet zou meewerken”, vertelt hij in Dag Allemaal, waar hij de reeks onder de loep neemt. “De essentie van geschiedenisonderwijs is kritisch denken. Niet de Vlaamse identiteit versterken.”
    [naar artikel]
  48. Vlaamse regering staat voor fundamentele zoektocht: welk ‘eigen’ verhaal vertellen ze straks? (30/08/2021 - Express)
    Lees dit artikel: Vlaamse regering staat voor fundamentele zoektocht: welk ‘eigen’ verhaal vertellen ze straks? Met een nieuw politiek seizoen moet ook de Vlaamse regering op zoek naar een nieuwe adem en vooral een nieuw verhaal. Want “wat we zelf doen, doen we beter”, gaat na de coronacrisis niet meer op. Het is eigenlijk een consensus die heerst bij de drie coalitiepartners van Jambon I: deze ploeg heeft (nog) niet […] Lees dit artikel: Vlaamse regering staat voor fundamentele zoektocht: welk ‘eigen’ verhaal vertellen ze straks?
    [naar artikel]
  49. Colombia stuurt vijftig ton hesp naar Venezuela (31/12/2017 - VRT NWS)
    Colombia heeft vijftig ton hesp gestuurd naar Venezuela. In het land, dat het voorbije jaar al kampte met verschillende tekorten, was onvrede ontstaan omdat nu ook hesp niet meer voldoende voorradig was, een populaire feestdis tijdens de eindejaarsperiode.
    [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy