De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Stoltenberg roept Turkije op om NAVO-toetreding Zweden niet te blokkeren

Het Laatste Nieuws

23/01/2023 - 23:47

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft maandag de uitlatingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bekritiseerd. Dat deed hij in een onderhoud met de Duitse tv-zender Die Welt. Erdogan heeft ermee gedreigd zijn steun voor de Zweedse NAVO-toetreding in te trekken nadat er tijdens een anti-islamactie voor de Turkse ambassade in Zweden een koran werd verbrand.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Turkije gaat akkoord met toetreding Zweden en Finland tot de NAVO (28/06/2022 - Express)
  Turkije verzet zich niet langer tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. Dat zeggen NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en de Finse president Niinisto. Zowel Stoltenberg als Niisto zeggen dat ’s werelds machtigste militaire alliantie een akkoord heeft bereikt om Zweden en Finland toe te laten, nadat de bezwaren van Turkije waren weggenomen. Verzet […]
  [naar artikel]
 2. NAVO-baas Stoltenberg begroet "constructieve gesprekken" over toetreding tussen Turkije, Zweden en Finland (20/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De gesprekken tussen Turkije, Finland en Zweden bij de NAVO om een oplossing te vinden voor de Turkse bezwaren tegen een toetreding van Finland en Zweden, zijn constructief verlopen en zullen voortgezet worden. Dat zegt NAVO-baas Jens Stoltenberg in een persbericht.
  [naar artikel]
 3. Erdogan wil concrete stappen Zweden voor toetreding tot NAVO (16/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, blijft bij zijn standpunt dat de tijd is gekomen om de NAVO-toetreding van Finland en Zweden te bekrachtigen. Voor Turkije moet vooral Zweden nog concrete stappen zetten vooraleer de toetreding van dat land kan worden bekrachtigd.
  [naar artikel]
 4. NAVO-topman Stoltenberg trekt morgen naar Turkije (15/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, brengt morgen een bezoek aan Turkije, dat zwaar is getroffen door hevige aardbevingen. Hij zal er de solidariteit van de verdragsorganisatie met het land betuigen, en ook pleiten voor een ratificatie van de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO.
  [naar artikel]
 5. NAVO-baas: “Zweden doet grote inspanningen om Turkije te overtuigen van hun lidmaatschap” (13/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Aspirant-NAVO-lid Zweden heeft belangrijke handreikingen gedaan om de bezwaren van Turkije tegen zijn toetreding weg te nemen, vindt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij wijst erop dat Zweden zijn anti-terreurwetgeving aanpast en wat doet aan het wapenembargo dat nog voor Turkije geldt.
  [naar artikel]
 6. Operatie ‘Erdogan paaien’ geslaagd: Turkije maakt bocht en heet Zweden en Finnen welkom bij NAVO (29/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Zodra Turkije groen licht gaf voor de toetreding van Finland en Zweden, maakte NAVO-baas Stoltenberg een vuist naar Vladimir Poetin: “Hij was tegen een uitbreiding van de NAVO. Nu krijgt hij nog meer NAVO. Aan zijn grenzen.”
  [naar artikel]
 7. Turkije tegen NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden: "Thuisbasis voor terroristische organisaties" (13/05/2022 - VRT NWS)
  Turkije is tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO, de westerse militaire organisatie. Volgens president Erdogan zijn die landen een thuisbasis voor veel terroristen. Het is niet duidelijk of Turkije de toetreding ook daadwerkelijk zal blokkeren met zijn vetorecht.
  [naar artikel]
 8. Finland en Zweden praten opnieuw met Turkije over NAVO-lidmaatschap (09/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Finland en Zweden hebben de gesprekken met Turkije hervat over de toetreding van beide landen tot de NAVO. Na een wekenlange pauze zijn de onderhandelaars van de drie landen donderdag opnieuw bijeengekomen in Brussel, bevestigen NAVO-bronnen. Ook secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO nam deel aan de vergadering.
  [naar artikel]
 9. Finland en Zweden praten opnieuw met Turkije over NAVO-lidmaatschap (09/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  Finland en Zweden hebben de gesprekken met Turkije hervat over de toetreding van beide landen tot de NAVO. Na een wekenlange pauze zijn de onderhandelaars van de drie landen donderdag opnieuw bijeengekomen in Brussel, bevestigen NAVO-bronnen. Ook secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO nam deel aan de vergadering.
  [naar artikel]
 10. Nog geen doorbraak in gesprek Turken met Zweden en Finnen over mogelijke NAVO-toetreding (27/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  NAVO-chef Jens Stoltenberg zag maandag nog geen doorbraak in de gesprekken tussen de leiders van Zweden, Finland en Turkije over de mogelijke NAVO-toetreding van de twee Noord-Europese landen. Dat zei Stoltenberg in een gezamenlijke persconferentie met de Zweedse premier Magdalena Andersson in Brussel. Eerder hadden de twee gesproken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn onderminister van Buitenlandse Zaken Sedat Onal, en de Finse premier Sanna Marin.
  [naar artikel]
 11. NAVO verwacht toetreding van Zweden en Finland in 2023, maar “Turkije vraagt dingen die we niet kunnen geven” (08/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Zweden en Finland zouden in 2023 kunnen toetreden tot de NAVO. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg zondag gezegd. Maar Turkije, dat sinds mei de toetreding van Zweden en Finland blokkeert, legt aan Zweden eisen op waaraan het “niet kan en niet wil voldoen”. Dat heeft de Zweedse premier Ulf Kristersson zondag gezegd op een conferentie over defensie en veiligheid.
  [naar artikel]
 12. Stoltenberg pleit opnieuw voor snelle toetreding Zweden en Finland tot NAVO, Turkije wil concrete stappen (16/02/2023 - Knack)
  De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, blijft bij zijn standpunt dat de tijd is gekomen om de NAVO-toetreding van Finland en Zweden te bekrachtigen. Voor Turkije moet vooral Zweden nog concrete stappen zetten vooraleer de toetreding van dat land kan worden bekrachtigd. Wapenexport en terrorisme ‘Beide landen hebben grote stappen gezet sinds de ondertekening van het trilateraal memorandum tussen Finland, Zweden en Turkije op de NAVO-top in Madrid vorig jaar’, aldus Stoltenberg, die op bezoek is in Turkije. Zo hebben Finland en Zweden beperkingen op wapenexport naar Turkije opgeheven en verstrengden ze de wetgeving tegen terrorisme. Lees hieronder verder. Korandiplomatie: hoe een verbrande koran het NAVO-lidmaatschap van Zweden in gevaar brengt ‘Ik blijf dan ook bij mijn mening dat het nu de tijd is om de toetreding van zowel Finland als Zweden te bekrachtigen’, aldus de NAVO-topman tijdens een persconferentie samen met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu. Toetreding Zweden De Turkse minister herhaalde de mogelijkheid die zijn president Recep Tayyip Erdogan had geopperd, om de toetreding van Finland en Zweden afzonderlijk te behandelen, hoewel beide landen hun verzoek gezamenlijk hadden ingediend. Cavusoglu erkende dat beide landen stappen hebben gezet, waarvan sommige hij als heel positief onthaalde. Vooral Zweden moet volgens hem echter ‘nog concrete maatregelen’ treffen. ‘Het zou niet realistisch zijn om te zeggen dat Zweden volledig aan zijn verplichtingen van het protocolakkoord heeft voldaan’, aldus Cavusoglu. Tijdens de NAVO-top in Madrid vorig jaar beslisten de staatshoofden en regeringsleiders van de dertig lidstaten om Finland en Zweden uit te nodigen om tot de alliantie toe te treden. Dertig landen ondertekenden de toetredingsprotocollen, 28 van hen hebben die geratificeerd. Enkel Turkije en Hongarije deden dat nog niet. Stoltenberg reisde naar Turkije om er de solidariteit van de alliantie met de NAVO-lidstaat te betuigen, na de verwoestende aardbeving die aan duizenden mensen het leven heeft gekost.   The post Stoltenberg pleit opnieuw voor snelle toetreding Zweden en Finland tot NAVO, Turkije wil concrete stappen appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 13. Zweedse premier over toetreding tot NAVO: "Turkije stelt eisen die we niet kunnen inwilligen" (08/01/2023 - VRT NWS)
  De Zweedse premier Ulf Kristersson heeft er alle vertrouwen in dat Turkije uiteindelijk zal instemmen met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Tegelijk zegt hij ook dat hij niet kan tegemoetkomen aan alle eisen die Turkije stelt om die toetreding goed te keuren. Vorig jaar hebben Zweden, Finland en Turkije een akkoord gesloten om de toetreding van de eerste twee landen tot het westerse bondgenootschap mogelijk te maken, maar Turkije verbindt daar een aantal voorwaarden aan.
  [naar artikel]
 14. Turkije schrapt NAVO-overleg met Zweden en Finland (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije heeft een voor februari gepland overleg met Zweden en Finland over de NAVO-toetreding van de twee Noord-Europese landen geschrapt van de agenda, melden Turkse staatsmedia. Het overleg was op verzoek van de Turkse regering volgende maand gepland in Brussel. Ook NAVO-chef Jens Stoltenberg zou aanschuiven.
  [naar artikel]
 15. NAVO sluit afzonderlijke toetredingen Finland en Zweden niet uit (14/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft dinsdag verzekerd "hard te werken" om "zo snel mogelijk" de laatste ratificaties van de toetreding voor Zweden en Finland te verkrijgen. Turkije en Hongarije moeten dat immers nog doen. Stoltenberg heeft weliswaar afzonderlijke toetredingen niet uitgesloten.
  [naar artikel]
 16. Erdogan blokkeert NAVO-toetreding van Zweden en Finland: “Beide landen bieden onderdak aan PKK” (16/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije ziet een NAVO-toetreding van Zweden en Finland niet zitten en zal het lidmaatschap dan ook niet goedkeuren. Dat laat president Recep Tayyip Erdogan weten. De beslissing van Turkije maakt de toetreding van de twee landen tot het militaire bondgenootschap onmogelijk aangezien alle lidstaten groen licht moeten geven.
  [naar artikel]
 17. Zweedse premier over NAVO-toetreding: "Turkije vraagt dingen die we niet kunnen geven” (08/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije, dat sinds mei de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO blokkeert, legt aan Zweden eisen op waaraan het “niet kan en niet wil voldoen”. Dat heeft de Zweedse premier Ulf Kristersson zondag gezegd op een conferentie over defensie en veiligheid in aanwezigheid van NAVO-secretaris-generaal Jens Soltenberg.
  [naar artikel]
 18. Turkije blijft gekant tegen NAVO-toetreding van Zweden (14/01/2023 - De Tijd)
  16:48 Turkije blijft zich verzetten tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. 'We hebben een echt probleem', zegt een raadgever van de Turkse president.
  [naar artikel]
 19. Turkije triomfeert op NAVO-top: dit heeft Erdogan thuisgehaald in ruil voor toetreding van Zweden en Finland (29/06/2022 - VRT NWS)
  Nu Turkije de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO dan toch niet meer in de weg staat, rijst de vraag wat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan daarvoor in ruil heeft gekregen. Finland en Zweden engageren zich bijvoorbeeld om Turkije te steunen tegen "bedreigingen van de nationale veiligheid", maar wat houdt dat in?
  [naar artikel]
 20. Turkije houdt Zweden nog altijd buiten NAVO (16/02/2023 - De Tijd)
  15:25 Ondanks een dwingende oproep van NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg weigert Turkije het NAVO-lidmaatschap van Zweden goed te keuren. Amerikaanse bemiddeling moet nu helpen.
  [naar artikel]
 21. Turkije verzet zich niet langer tegen NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden (28/06/2022 - VRT NWS)
  Turkije zal de aanvraag van Finland en Zweden om toe te treden tot de NAVO steunen. Dat zegt de Finse president vanop de NAVO-top in Madrid en is bevestigd door secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Zweden en Finland willen lid worden van het militaire bondgenootschap omdat ze zich bedreigd voelen door Rusland. De 30 NAVO-landen moeten daarmee instemmen, maar Turkije lag dwars.
  [naar artikel]
 22. NAVO-toetreding Finland en Zweden: “Top in Madrid was nooit deadline” (12/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De NAVO-top in Madrid is geen deadline voor een beslissing over de toetreding van Finland en Zweden tot de verdragsorganisatie. Wel wil de NAVO zo snel mogelijk een oplossing voor de Turkse bezorgdheden over een mogelijk lidmaatschap van de twee Noordse landen. Dat heeft Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, zondag gezegd op een persconferentie samen met de Finse president Sauli Niinistö.
  [naar artikel]
 23. Zweden probeert Erdogan te paaien over NAVO-toetreding (08/11/2022 - De Tijd)
  18:20 Zweden belooft strenger op te treden tegen Koerdische groeperingen. Stockholm hoopt daarmee Turkije eindelijk te vermurwen de vraag tot NAVO-toetreding in te willigen. President Recep Tayyip Erdogan b...
  [naar artikel]
 24. Turkije staakt verzet tegen NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden (29/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Turkije staakt zijn verzet tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Dat heeft de Finse president Sauli Niinistö aangekondigd. Turkije zal tijdens de NAVO-top in Madrid de uitnodiging aan Finland en Zweden om lid te worden ondersteunen.
  [naar artikel]
 25. Stoltenberg blijft optimistisch over NAVO-toetreding Finland en Zweden ondanks Turks verzet (01/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  NAVO-baas Jens Stoltenberg blijft optimistisch over een toekomstig Fins en Zweeds lidmaatschap bij de verdragsorganisatie, ondanks verzet uit Turkije. De komende dagen nodigt hij dan ook functionarissen uit die drie landen uit in Brussel, zo kondigde hij vandaag aan op een persconferentie in Washington, aan de zijde van Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.
  [naar artikel]
 26. Turkije eist uitleveringen in ruil voor NAVO-toetreding Finland en Zweden (29/06/2022 - De Tijd)
  15:46 In ruil voor de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO eist Turkije prompt de uitwijzing van 33 mensen die lid zijn van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de beweging Fetö, die buit...
  [naar artikel]
 27. Turkije staakt verzet tegen toetreding Finland en Zweden tot NAVO (28/06/2022 - De Tijd)
  20:56 Turkije verzet zich niet langer tegen toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO.
  [naar artikel]
 28. Stoltenberg richt zich tot Ankara: “Helsinki en Stockholm hebben hun deel gedaan. Het is tijd hen volwaardig lid van de NAVO te maken” (04/11/2022 - Express)
  De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg, heeft donderdag de druk op Turkije verder opgevoerd om de toetreding van Zweden en Finland tot het bondgenootschap groen licht te geven. Hij stelde tijdens een bezoek aan Istanbul dat Stockholm en Helsinki “hun beloften hebben waargemaakt” en moeten worden toegelaten. In juni ondertekenden vertegenwoordigers van Turkije, Finland […]
  [naar artikel]
 29. Zweden snapt niet dat Erdogan hun NAVO-toetreding weigert: "Na Turkije waren wij het eerste land dat de PKK terroristisch noemde” (20/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Erdogan zegt dat de Zweedse steun aan de PKK de voornaamste reden is om Zweden en Finland niet toe te laten tot de NAVO, waar Turkije al 70 jaar lid van is.
  [naar artikel]
 30. Secretaris-generaal NAVO roept op Turkije tot terughoudendheid (09/10/2019 - Metro)
  Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, roept Turkije op tot terughoudendheid, nu het een offensief gestart is tegen de Koerden in Syrië. “De NAVO is door de Turkse autoriteiten op de hoogte gebracht van zijn operatie in het noorden van Syrië. Ik reken op Turkije om met terughoudendheid te handelen en ervoor te zorgen dat de overwinningen die we hebben behaald op IS niet in het gedrang komen”, aldus Stoltenberg. Hij voegt nog toe de kwestie vrijdag met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te bespreken, tijdens een ontmoeting in Istanboel. Tijdens een bezoek aan Rome zei Stoltenberg ook dat het belangrijk is “dat Turkije acties vermijdt die de regio verder destabiliseren, de spanningen doen escaleren en meer menselijk leed veroorzaken”. bron: Belga Het bericht Secretaris-generaal NAVO roept op Turkije tot terughoudendheid verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. “Poetin wilde minder NAVO, maar krijgt door zijn inval in Oekraïne net méér”: Turkije staakt verzet tegen toetreding Finland en Zweden (29/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Turkse president Erdogan verzet zich niet langer tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. “Poetin wilde minder NAVO. Door zijn inval in Oekraïne krijgt hij nu net méér NAVO”, aldus een ­tevreden secretaris-generaal Jens Stoltenberg dinsdagavond.
  [naar artikel]
 32. Turkije "niet in positie" om NAVO-toetreding Zweden in huidige vorm te bekrachtigen (14/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije verkeert "niet in een positie" om de toetreding van Zweden tot de NAVO in zijn huidige vorm goed te keuren. Dat zegt Ibrahim Kalin, een naaste raadgever van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. "We verkeren niet in een positie om de wet naar het parlement te sturen, we hebben een echt probleem", aldus de raadgever. Volgens hem zouden de parlementsleden de wet verwerpen.
  [naar artikel]
 33. NAVO-baas heeft vertrouwen in toetreding Finland en Zweden (19/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, is ervan overtuigd dat Zweden en Finland snel tot de alliantie zullen kunnen toetreden, ondanks de Turkse tegenkanting. “Ik heb er vertrouwen in dat we tot een snelle beslissing zullen komen om Finland en Zweden te verwelkomen in de NAVO-familie”, zei hij op een persconferentie samen met de Deense premier Mette Frederiksen in Kopenhagen.
  [naar artikel]
 34. NAVO-baas heeft vertrouwen in toetreding Finland en Zweden (19/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, is ervan overtuigd dat Zweden en Finland snel tot de alliantie zullen kunnen toetreden, ondanks de Turkse tegenkanting. “Ik heb er vertrouwen in dat we tot een snelle beslissing zullen komen om Finland en Zweden te verwelkomen in de NAVO-familie”, zei hij op een persconferentie samen met de Deense premier Mette Frederiksen in Kopenhagen.
  [naar artikel]
 35. Erdogan blijf zich verzetten tegen toetreding Zweden en Finland bij NAVO (19/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft voorlopig bij zijn tegenkanting tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. “We hebben de verantwoordelijken in de NAVO gezegd, dat we ‘neen’ zullen zeggen tegen een toetreding van Finland en Zweden. Dat zal ons standpunt blijven”, zei hij donderdag aan de staatszender TRT.
  [naar artikel]
 36. Erdogan ziet geen vooruitgang rond NAVO-toetreding Zweden (25/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat er geen vooruitgang is geboekt rond de wens van Zweden om lid te worden van de NAVO. Turkije verzet zich tegen de toetreding.
  [naar artikel]
 37. Turkije herneemt gesprekken met Zweden en Finland over NAVO-toetreding (27/02/2023 - Het Belang van Limburg)
  De onderhandelingen tussen Turkije enerzijds en Zweden en Finland anderzijds over het NAVO-lidmaatschap van de twee landen worden op 9 maart hernomen. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu bekendgemaakt op een persconferentie in Ankara.
  [naar artikel]
 38. NAVO-topman: 'We blijven Turkije ondersteunen' (28/02/2020 - Knack)
  NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg roept vrijdag op tot een de-escalatie in Syrië en vraagt aan Rusland en het Syrische regime om de internationale wetgeving te respecteren. Dat zei hij tijdens een persconferentie na een bijzondere zitting op vraag van Turkije. Hij benadrukt ook dat de NAVO-landen hun solidariteit met Turkije uitdrukken.
  [naar artikel]
 39. Zweden en Finland willen officieel bij de NAVO, maar nu ligt Turkije dwars: “Erdogan gebruikt dit moment als een hefboom” (16/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Na Finland heeft nu ook Zweden zich uitgesproken voor lidmaatschap van de NAVO. Dat heeft de Zweedse premier Magdalena Andersson zondag bekendgemaakt. NAVO-lid Turkije heeft echter bezwaar opgeworpen tegen de mogelijk toetreding van beide landen. Waarom is Turkije tegen? En wat met de neutrale zone die nu volledig wegvalt?
  [naar artikel]
 40. Zweden en Finland willen officieel bij de NAVO, maar nu ligt Turkije dwars: “Erdogan gebruikt dit moment als een hefboom” (16/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na Finland heeft nu ook Zweden zich uitgesproken voor lidmaatschap van de NAVO. Dat heeft de Zweedse premier Magdalena Andersson zondag bekendgemaakt. NAVO-lid Turkije heeft echter bezwaar opgeworpen tegen de mogelijk toetreding van beide landen. Waarom is Turkije tegen? En wat met de neutrale zone die nu volledig wegvalt?
  [naar artikel]
 41. Na Turkse woede over koranverbranding kan Zweden toetreding tot de Navo voorlopig wel vergeten (22/01/2023 - De Standaard)
  Turkije grijpt een protest in Stockholm aan om een diplomatieke rel met Navo-kandidaatlidstaat Zweden te schoppen. Met de verkiezingen op komst laat president Erdogan zich graag provoceren.
  [naar artikel]
 42. Turkije houdt druk op Zweden en Finland na uitnodiging voor NAVO-toetreding (29/06/2022 - De Tijd)
  21:59 Zweden en Finland zijn nu ook formeel door de 30 NAVO-landen uitgenodigd om lid te worden van de alliantie. Hoewel Turkije zijn veto liet vallen, blijft het druk uitoefenen om 'terroristen' uit te lev...
  [naar artikel]
 43. LIVE. Erdogan: "Turkije zal NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland niet goedkeuren” (16/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije ziet een NAVO-toetreding van Zweden en Finland niet zitten en zal het lidmaatschap dan ook niet goedkeuren. Dat stelt president Recep Tayyip Erdogan. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 44. Finland treedt toe tot NAVO na Turkse toezegging (31/03/2023 - Knack)
  Turkije heeft donderdag als laatste lidstaat de toetreding van Finland tot de NAVO goedgekeurd. De meerderheid van de Turkse parlementsleden stemden voor, meldde staatspersbureau Anadolu. Niets staat de Finse toetreding tot het bondgenootschap nu nog in de weg. De ratificatie van de Finse aanvraag was niet meer dan een formaliteit geworden nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn goedkeuring had uitgesproken voor de toetreding. Alle 276 aanwezige parlementsleden stemden donderdag voor de toetreding van het Noordse land.  Daarmee is Helsinki het 31e lid geworden van de alliantie, nadat 29 NAVO-landen al eerder hadden ingestemd met de toetreding. Maandag kwam ook Hongarije over de brug. Met Turkije is nu iedereen aan boord. Finland moet nu enkel nog de ‘akten van bekrachtiging’ naar Washington sturen, waar het verdrag van het bondgenootschap wordt bewaard. ‘Wordt NAVO-baas Jens Stoltenberg straks opgevolgd door een vrouw?’ Aanvankelijk had Finland gehoopt om samen met buurland Zweden lid te worden van de NAVO. Maar zowel Hongarije als Turkije weigeren voorlopig het Zweedse lidmaatschap te steunen. Stockholm hoopt zelf nog steeds dat het lid kan worden voor een grote NAVO-top in Vilnius in juli van start gaat. Finland zweerde, net als Zweden, lang om zich niet aan te sluiten bij een militaire alliantie, maar veranderde van standpunt na de Russische invasie in Oekraïne. Finland deelt een grens van 1.300 kilometer met Rusland. Lidmaatschap van de NAVO betekent dat Finland steun krijgt van de andere leden, mocht Rusland het wagen om het land binnen te vallen. The post Finland treedt toe tot NAVO na Turkse toezegging appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 45. Turkse president Erdogan dreigt NAVO-toetreding van Zweden en Finland te blokkeren (14/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 46. Turkije kondigt 'opvolgingsvergadering' met Zweden en Finland aan (21/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije, Finland en Zweden komen in augustus opnieuw bijeen om een stand van zaken op te maken met betrekking tot de NAVO-toetreding van Finland en Zweden. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu donderdag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 47. Erdogan wil begrip van bondgenoten voor zijn negatief advies over NAVO-toetreding van Zweden en Finland (18/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan hoopt dat de NAVO-bondgenoten zullen luisteren naar de Turkse bezorgdheden omtrent een toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Hij hoopt ook dat de bondgenoten Turkije zullen steunen, zei hij woensdag bij een toespraak voor zijn islamitisch-conservatieve AKP-partij in Ankara.
  [naar artikel]
 48. Biden wil Turkije F-16's leveren na verwelkoming Zweden en Finnen (30/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Als het aan de Amerikaanse president Joe Biden ligt, krijgt Turkije dan toch Amerikaanse F-16's. Dat zei hij donderdag aan het einde van de NAVO-top in Madrid, waar grote tevredenheid heerst dat Turkije zijn verzet tegen de toetreding van Zweden en Finland heeft opgegeven.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy