De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

‘Steeds meer mensen zijn zo op hun slaap gefocust dat ze daar nog slechter van gaan slapen’

Knack

24/01/2023 - 05:05

Niet alleen is er tegenwoordig veel aandacht voor slaapproblemen, het lijkt wel alsof steeds meer mensen er last van hebben. ‘Het gevolg is dat onze slaap wordt gecommercialiseerd’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar wekelijkse column De Zoetzure Dinsdag. ‘En dat blijkt niet altijd bevorderlijk te zijn voor onze nachtrust.’ The post ‘Steeds meer mensen zijn zo op hun slaap gefocust dat ze daar nog slechter van gaan slapen’ appeared first on Knack.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Apps die je slaap meten, zorgen voor nóg meer slaapproblemen (18/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Apps die je slaap meten, zorgen er vaak voor dat mensen met slaapproblemen nog slechter gaan slapen, omdat ze geobsedeerd raken door hun slaappatroon en dus nog meer stress krijgen. ‘Orthosomnie’ heet dat. In de slaapkliniek in het UZ Gent zien ze in ieder geval dat het probleem groter wordt.
    [naar artikel]
  2. Te veel slapen blijkt nog ongezonder dan te weinig slapen (13/06/2018 - Het Belang van Limburg)
    Te veel slaap is slechter voor de gezondheid dan te weinig slaap. Dat blijkt uit onderzoek van de Seoul National University. Er werd gekeken naar het verband tussen het aantal uren slaap en verschillende gezondheidsproblemen, zoals een verhoogde bloeddruk en een grotere tailleomtrek. Opvallend genoeg besluit de studie dat meer dan tien uur per nacht slapen leidt tot meer problemen dan minder dan zes uur per nacht slapen.
    [naar artikel]
  3. Een week op hotel om te slapen? Steeds meer mensen doen aan ‘slaaptoerisme’, maar experts waarschuwen (15/05/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Drukke agenda, veel kopzorgen en weinig slaap? Dan is een lekkere nachtrust op hotel misschien precies wat je nodig hebt. Enter: slaaptoerisme. Nee, geen roadtrip of genieten aan het strand. Steeds meer mensen trekken tegenwoordig op vakantie om een week heerlijk te kunnen slapen.
    [naar artikel]
  4. Kunt u rondkomen met minder slaap? "Slaap-hackers" denken van wel (30/03/2019 - VRT NWS)
    Minder slapen om productiever te zijn. Dat is het motto van "slaap-hackers". Steeds meer mensen experimenteren met hun eigen slaap om minder te hoeven slapen.  Ze gebruiken daarvoor ongewone slaapschema's en medicatie die je wakker houdt.
    [naar artikel]
  5. Waarom we slechter slapen van het turen naar een scherm (06/03/2019 - De Morgen)
    Jongeren slapen slechter door beeldschermgebruik in de avond. Vijf vragen over het effect van schermpjes voor het slapen gaan.
    [naar artikel]
  6. Waarom we slechter slapen van het turen naar een scherm (07/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
    Jongeren slapen slechter door beeldschermgebruik in de avond. Vijf vragen over het effect van schermpjes voor het slapen gaan.
    [naar artikel]
  7. Lichtvervuiling richt grote schade aan: ‘Veel dieren sterven uit, mensen slapen steeds slechter en en planten verouderen te snel’ (08/11/2022 - De Morgen)

    [naar artikel]
  8. Hoe lang slaapt de Limburger? Waarom slapen vrouwen slechter? En heeft een dutje zin? (27/03/2023 - Het Belang van Limburg)
    Amper één op de drie Limburgers is tevreden over zijn slaap. Waarom slapen vrouwen slechter dan mannen? Waarom slapen we minder naarmate we ouder worden? En waarom is de ene een ochtendmens en de andere een avondmens? Slaapexpert Annelies Smolders geeft uitleg.
    [naar artikel]
  9. De ‘slaapvragen’ van onze lezers: heeft slaap effect op je gewicht? En val je sneller in slaap na een vrijpartij? (03/04/2023 - Het Belang van Limburg)
    Tijdens ons dossier SOS Slaap kreeg u ook als lezer de kans om al uw ‘slaapvragen’ op ons af te vuren. Hoe lang kan je zonder slaap? Is buiten slapen gezond? En is de info die mijn smartwatch geeft over mijn slaap correct? Slaapexpert Annelies Smolders geeft uitleg:
    [naar artikel]
  10. Machines in de slaapkamer: hoe wen je aan slapen met een masker op je gezicht? (12/09/2019 - Knack)
    Steeds meer mensen slapen met een CPAP-toestel, omdat ze slaapapneu hebben. Het vraagt doorgaans wat aanpassing, zeker in het begin, maar het resultaat is wel een betere slaap en meer levenskwaliteit.
    [naar artikel]
  11. Slaap kindje slaap: één derde van vragen bij Kind en Gezin gaat over slaap (02/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
    De hulplijn van Kind en Gezin krijgt steeds meer vragen van ouders van baby’s en peuters die moeilijk slapen. En dat slaaptekort weegt door. Hoe...
    [naar artikel]
  12. Daarom kan je zondag niet goed in slaap vallen (10/03/2019 - Metro)
    Het is zondag en je beseft dat het weekend er weer op zit. Eindelijk kon je twee dagen uit de bol gaan, maar maandag is het weer tijd om te werken. Er is altijd een klein probleempje waar je misschien tegenaan loopt op zondagavond: je kan maar niet slapen. Dit zijn de oorzaken en zo los je ze op. Voor velen is het moeilijk om na een weekend weer in slaap te vallen, terwijl je daar door de week geen last van hebt. Dit wordt ook wel sociale jetlag genoemd. Omdat je op vrijdag- en zaterdagavond iets leuks gaat doen met vrienden en de volgende dag rond de middag pas uit bed komt, wordt je ritme verstoord. Een andere reden is zondagavondstress. Je kijkt niet uit naar de werkweek die voor de deur staat. Je weet dat de chaos weer gaat beginnen en daar lig je ’s avonds over te piekeren. Daardoor zal je ook slechter slapen. Oplossingen Om te voorkomen dat je zondag niet in slaap geraakt moet je proberen in het weekend op ongeveer hetzelfde tijdstip te gaan slapen als tijdensde week. Dit geldt ook voor je wektijd. Ook sporten op zondag zou je helpen. Zo raak je lekker uitgeput en is de kans groter dat jij ’s avonds als een blok in slaap valt. Lees ook : 5 redenen waarom jij niet vast slaapt Het bericht Daarom kan je zondag niet goed in slaap vallen verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  13. DIT zeggen mensen die praten in hun slaap het vaakst (04/12/2019 - Metro)
    In je slaap praten is volkomen normaal. Uit onderzoek is nu gebleken dat een bepaald woord het vaakst uitgesproken wordt tijdens het slapen. Erg spectaculair is het echter niet, nee. Zowel mannen als vrouwen praten weleens in hun slaap. De ene al wat meer dan de andere, en mannen over het algemeen vaker dan vrouwen. Onderzoekers waren benieuwd naar wat nu het vaakst gezegd wordt in de slaap. Ze analyseerden 232 volwassen door hen ’s nachts te filmen en het geluid nauwkeurig op te nemen. Schelden tijdens het slapen Na de test bleek dat het woord ‘nee’ het vaakst uitgesproken wordt tijdens de slaap. Ook kwamen ze tot de conclusie dat er behoorlijk wat afgescholden wordt in de slaap, want ook het woord ‘f*ck’ (oftewel ‘verdomme’) gaat regelmatig over de lippen. Het mag niet verbazen dat dat voornamelijk aan bod komt als mensen dromen over stressvolle situaties. Lees ook : Na DIT uur drink je maar beter geen koffie meer als je nog deftig wil slapen Het bericht DIT zeggen mensen die praten in hun slaap het vaakst verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  14. Hoe erg is een nacht slecht slapen? En kan je slaap inhalen? Experts leggen uit (19/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Slapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed en lekker slapen? En kun je gemiste slaap wel inhalen?
    [naar artikel]
  15. Steeds meer Belgen laten slaap onderzoeken (12/05/2018 - De Morgen)
    Steeds meer Belgen slapen zo slecht dat ze zich een nacht laten observeren in een ziekenhuis. Zo is het aantal slaaponderzoeken in vijf jaar met een derde gestegen. N-VA stelt nu voor om mensen tijdens zo'n onderzoek meer thuis te laten slapen, in plaats van in het ziekenhuis. "Een pak goedkoper en accurater."
    [naar artikel]
  16. Van verzwaringsdekens tot slaaptunnels: helpen deze hulpmiddelen echt om beter te slapen? (02/08/2023 - VRT NWS)
    Veel mensen worstelen met (in)slapen en steeds meer bedrijven spelen daar handig op in. Verzwaringsdekens, compressiezakken of slaaptunnels, allemaal beloven ze een betere slaap. Is er ook wetenschappelijk bewijs dat deze hulpmiddelen werken? "Voor mensen met angststoornissen of depressies is er al wel aangetoond dat er een effect zou zijn", vertelt slaapexpert Inge Declercq in "De wereld vandaag" op Radio 1.
    [naar artikel]
  17. We zijn zo uitgeput dat ‘slaaptoerisme’ aan populariteit wint (15/05/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Drukke agenda, veel kopzorgen en weinig slaap? Dan is een lekkere nachtrust op hotel misschien precies wat je nodig hebt. Enter: slaaptoerisme. Nee, geen roadtrip of genieten aan het strand. Steeds meer mensen trekken tegenwoordig op vakantie om een week heerlijk te kunnen slapen.
    [naar artikel]
  18. Daarom ga je slechter slapen naarmate je ouder wordt (10/04/2017 - Het Belang van Limburg)
    Ouder worden brengt heel wat vervelende kwaaltjes met zich mee en slechter slapen is daar één van. Uit nieuw onderzoek blijkt dat we moeilijker slapen naarmate we ouder worden omdat bepaalde mechanismen in de hersenen minder goed beginnen te werken.
    [naar artikel]
  19. Vier keer meer slaapklachten dan voor pandemie (10/03/2021 - De Standaard)
    We slapen steeds minder goed. Insomnie neemt toe, veel mensen dromen slechter en zijn overdag slaperiger.
    [naar artikel]
  20. Daarom ga je slechter slapen naarmate je ouder wordt (10/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
    Ouder worden brengt heel wat vervelende kwaaltjes met zich mee en slechter slapen is daar één van. Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat dat komt omdat bepaalde mechanismen in de hersenen minder goed beginnen te werken.
    [naar artikel]
  21. Na plottwist in ‘De Mol’: vertellen we ’s nachts echt onze geheimen? (11/04/2022 - Het Belang van Limburg)
    Mol Philippe durfde niet meer slapen omdat hij schrik had zichzelf al pratend te verraden in zijn slaap. Maar hoe groot is de kans dat we onze geheimen prijsgeven in onze slaap? Hasselts slaapexperte Annelies Smolders licht toe.
    [naar artikel]
  22. Wanneer slaap je slecht en wat kan je eraan doen? “Goede slaap begint niet op het moment dat je in bed gaat liggen” (03/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Slapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed en lekker slapen? En wat is de invloed van slecht slapen op je gezondheid?
    [naar artikel]
  23. Slaap je slechter sinds de coronacrisis? Schaapjes tellen helpt niet, dit misschien wel (26/03/2020 - VRT NWS)
    Het coronavirus bezorgt veel mensen slapeloze nachten. Je kan dan natuurlijk schaapjes tellen om in slaap te vallen, maar dat blijkt niet zo effectief. Er zijn gelukkig andere technieken, waarvan de werking wél bewezen is. Er is voor welk wat wils, van "piekerdoosjes" tot heerlijke visualisatie-oefeningen. Of hoe je ook in coronatijden kan slapen als een roos.
    [naar artikel]
  24. Eenzame mensen slapen vaak slechter (19/05/2017 - Het Belang van Limburg)
    Britse onderzoekers hebben een verband gevonden tussen eenzaamheid en slecht slapen. Mensen die zich eenzaam voelen hebben veel meer kans op vermoeidheid en slaapproblemen.
    [naar artikel]
  25. Slechte slapers lopen meer risico op dementie (24/04/2021 - Metro)
    Mensen van middelbare leeftijd die per nacht weinig slapen lopen meer risico op dementie. Dat blijkt uit een grootschalige studie van de universiteit van Parijs.  De onderzoekers vonden dat mensen van 50 tot 80 die consequent zes uur of minder per nacht slapen 30 procent meer kans lopen op dementie dan mensen die gewoonlijk zeven uur per nacht slapen.  Het onderzoek bewijst echter niet dat te weinig slaap dementie veroorzaakt, want minder slapen kan ook een van de eerste symptomen van de ziekte zijn. Toch denken sommige wetenschappers dat consequent minder slapen minstens kan bijdragen tot de hersenaandoening. Schoonmaak Ook is het niet noodzakelijk zo dat meer slapen het risico op dementie kan verminderen. Het is wel geweten dat slaap het brein ‘schoonmaakt’, dus bij een slaaptekort is dat ‘schoonmaakproces’ mogelijk verstoord. De wetenschappers baseerden hun bevindingen op gegevens van 10.000 Britse vrijwilligers, wiens gezondheid en levensstijl van 1985 tot nu werd gevolgd. Lees ook: AHA. Daarom hebben roodharigen een hogere pijngrens Het bericht Slechte slapers lopen meer risico op dementie verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  26. [VIDEO] - Vanavond in "Pano": Waarom slapen we zo slecht? (01/03/2017 - De Redactie)
    42 procent van de Vlamingen is niet tevreden over zijn slaap. We slapen minder en slechter. "Pano" onderzocht hoe dat komt.
    [naar artikel]
  27. Slapen met of zonder ondergoed aan? Dit zeggen de experts (11/05/2023 - Het Belang van Limburg)
    Slapen in een lekker warme pyjama, alleen in ondergoed of helemaal naakt: we hebben allemaal zo onze eigen voorkeuren. Amerikaanse experts laten nu hun licht schijnen over ‘going commando’ oftewel: slapen zonder ondergoed aan. Is dat eigenlijk beter of slechter dan slapen mét onderbroek?
    [naar artikel]
  28. Slapen met of zonder ondergoed aan? Dit zeggen de experts (11/05/2023 - Gazet van Antwerpen)
    Slapen in een lekker warme pyjama, alleen in ondergoed of helemaal naakt: we hebben allemaal zo onze eigen voorkeuren. Amerikaanse experts laten nu hun licht schijnen over ‘going commando’ oftewel: slapen zonder ondergoed aan. Is dat eigenlijk beter of slechter dan slapen mét onderbroek?
    [naar artikel]
  29. ‘We zien die mensen hier elke dag op straat slapen. Wat moet je daarmee?’ (12/12/2022 - De Standaard)
    Terwijl de temperaturen onder nul duiken, slapen nog steeds talloze asielzoekers op straat. Hun Molenbeekse buren sleepten maandagavond de warme soep aan, ‘in de hoop een beetje menselijkheid te tonen’.
    [naar artikel]
  30. Kan je 's avonds de slaap maar moeilijk vatten? Experts tippen hoe je daar verandering in brengt (26/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Slapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed en lekker slapen? En wat kun je doen als je niet kan slapen? We vroegen het aan twee slaapcoaches.
    [naar artikel]
  31. Slaap kindje slaap: de 5 beste manieren om je kind te doen slapen (03/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Een kind aanmoedigen om op tijd in bed te kruipen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Bovendien tonen studies aan dat steeds meer kinderen...
    [naar artikel]
  32. Slaapproblemen? Misschien is slapen in twee blokken wel de oplossing (27/03/2019 - VRT NWS)
    Hoe belangrijk is acht uur ononderbroken slaap? Kan je ook in twee blokken slapen? En waarom stonden mensen tot de negentiende eeuw vaak midden in de nacht op? Een reis door de wondere wereld van de slaap…
    [naar artikel]
  33. Steeds meer mensen aan de ‘luchtmachine’ tegen slaapapneu: “Vroeger vaak schrik dat hij volledig zou stoppen met ademen” (04/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
    In tien jaar tijd slapen bijna vier keer zoveel landgenoten met een CPAP-toestel waarmee hun slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk stokt, wordt geremedieerd. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Volgens longarts Fré Bauters van het UZ Gent lijdt 5 tot 15% van de volwassenen aan een matige tot ernstige vorm van slaapapneu. Belangrijke oorzaak: we worden steeds dikker.
    [naar artikel]
  34. Met een wollen pyjama vat je sneller de slaap (19/11/2019 - Metro)
    Het overkomt iedereen weleens: je ligt in je bed, weet dat je moet slapen, maar je bent klaarwakker. Langzaamaan zie je de tijd voorbijgaan en besef je dat je alarm steeds dichterbij komt. Onze grootmoeders leerden ons trucjes als kamillethee of warme melk drinken voor het slapengaan, maar uit onderzoek blijkt dat ook het materiaal van je pyjama van belang is. Vroeger was slapen in wol de norm, maar langzaamaan zijn we daar als samenleving van afgestapt. Tegenwoordig slapen mensen in katoenen of synthetische pyjama’s. Maar volgens een Australisch onderzoek is dat geen goed idee als je snel de slaap wil vatten. Comfortzone Om de slaapvoordelen van wol te onderzoeken, deden de wetenschappers een beroep op 17 studenten en 36 oudere personen. Zij mochten slapen in een wollen pyjama in een slaapkamer waarvan de temperatuur 17°C betrof. De studenten verkeerden daardoor al na 11 in plaats van de gebruikelijke 18 minuten die nodig zijn bij een katoenen pyjama in dromenland, de andere proefpersonen hadden 12 in plaats van 22 tot 27 minuten nodig om in te slapen. Een duidelijk verschil dus. Paul Swan van de universiteit van Sydney, een van de onderzoekers, legt uit waarom: “Wol regelt je lichaamstemperatuur veel beter en brengt je in een staat die bekendstaat als “de thermische comfortzone”. Je valt daardoor niet alleen sneller in slaap, maar je slaapt ook langer en geniet van een diepere slaap.” Lig jij weleens te woelen onder je lakens, dan weet je wat je op je kerstlijstje mag zetten! Lees ook : Na DIT uur drink je maar beter geen koffie meer als je nog deftig wil slapen Het bericht Met een wollen pyjama vat je sneller de slaap verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  35. Het gaat niet goed met onze jongeren (08/05/2023 - De Standaard)
    Negen op de tien tieners zijn tevreden met hun leven. Maar steeds meer jonge mensen kampen met humeurigheid en zenuwachtigheid en raken slecht in slaap. Een op de zes voelt zich eenzaam. Meisjes scoren op alle vlakken slechter.
    [naar artikel]
  36. Kan je gemiste slaap eigenlijk inhalen? (02/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Slapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed en lekker slapen? En kun je gemiste slaap wel inhalen?
    [naar artikel]
  37. 137 mensen stierven in hun slaap en wetenschap stond voor raadsel: het waargebeurde verhaal achter ‘A Nightmare on Elm Street’ (28/10/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Nog drie nachtjes slapen en dan is het Halloween. Het ideale moment om in de geschiedenis van gekende horrorfilms te duiken, die soms nog gruwelijker is dan wat we op het scherm te zien kregen. Vandaag: het waargebeurde verhaal achter ‘A Nightmare on Elm Street’, waarbij 137 vluchtelingen uit Laos op exact dezelfde manier om het leven kwamen. “Ze schreeuwden in hun slaap. En toen stierven ze.”
    [naar artikel]
  38. Demotie, als je de ratrace inruilt voor meer levenskwaliteit: ‘Mensen zijn meer gefocust op aanzien en een mooie auto’ (16/02/2023 - De Morgen)

    [naar artikel]
  39. Studenten die meer apps gebruiken, slapen slechter (04/01/2021 - Het Nieuwsblad)
    Studenten die meer apps laden per keer dat ze hun smartphone bovenhalen, slapen slechter dan studenten die zich beperkten tot een paar favoriete apps. Dat blijkt uit een onderzoek dat de UGent publiceert bij het begin van de examenperiode. De resultaten zijn belangrijk, zegt onderzoeker Stijn Baert, want “een verhoging van de slaapkwaliteit van studenten leidde tot 5 procent betere examenresultaten”.
    [naar artikel]
  40. Te warm om goed te slapen (15/11/2022 - Knack)
    De klimaatopwarming is slecht voor onze nachtrust. Onderzoek gepubliceerd in Sleep and Biological Rhythms wees uit dat als de dagtemperaturen geregeld hoger dan 25 graden worden, een goede nachtrust in het gedrang komt. ‘s Nachts koelt het dan minder af. Vooral in steden, waar het warmer is dan op het platteland, verstoren hogere temperaturen de slaap. Slecht slapen veroorzaakt gezondheidsproblemen, waardoor het bijdraagt tot het verlies van comfort als gevolg van de klimaatopwarming.Jongere mensen bleken gevoeliger voor slaapverstoring dan oudere. In The International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity verscheen een verslag dat concludeerde dat mensen na hun pensioen meer slapen. Dat lijkt in tegenspraak met de stelling van nogal wat gepensioneerden dat ze ‘minder tijd hebben dan vroeger’.Het wegvallen van het woon-werkverkeer zou een belangrijke impact hebben op de slaaptijd. Er waren geen noemenswaardige verschillen tussen mensen met een fabrieksverleden en kantoormensen.The post Te warm om goed te slapen appeared first on Knack.
    [naar artikel]
  41. Val je moeilijk in slaap? Probeer dan deze technieken uit (14/06/2021 - Express)
    Lees dit artikel: Val je moeilijk in slaap? Probeer dan deze technieken uit 1 op 3 Belgen zou slecht slapen. Toch blijkt voldoende slaap heel belangrijk te zijn voor ons algemeen welzijn. Op lange termijn kan te weinig slaap of slecht slapen zelfs ernstige gevolgen hebben. Gelukkig kan je er iets aan doen. Experimenteer met deze tips als je niet goed de slaap kan vatten. De een moet […] Lees dit artikel: Val je moeilijk in slaap? Probeer dan deze technieken uit
    [naar artikel]
  42. Al 4.400 mensen volgen afbouwprogramma’s voor verslavende slaap- en kalmeermiddelen (22/10/2023 - VRT NWS)
    Meer dan 4.400 mensen zijn intussen begonnen aan een terugbetaald afbouwprogramma voor benzodiazepines. Elke week komen daar zo’n 120 mensen bij. Benzodiazepines (kortweg: benzo’s) zijn verslavende slaap- en kalmeermiddelen die schadelijk zijn als je ze te lang en te veel neemt. België is koploper in langdurig gebruik van benzo's. Het proefproject loopt sinds februari en is een zoveelste poging om de trend te keren.
    [naar artikel]
  43. Val jij moeilijk in slaap? “De kwaliteit van je nachtrust heeft alles te maken met je gedrag overdag” (28/05/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Slapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed en lekker slapen? En wat als de slaap vatten moeilijk lukt? We vroegen het aan twee slaapcoaches.
    [naar artikel]
  44. Zes uur slapen is onvoldoende (14/04/2019 - De Morgen)
    We blijven het belang van slaap onderschatten. Zes uur per nacht is niet voldoende om productief te zijn, ook al denken veel mensen van wel. Het kan zelfs even slecht zijn als helemaal geen slaap.
    [naar artikel]
  45. Het gaat niet goed met onze jongeren, maar hoe komt dat? (08/05/2023 - Het Belang van Limburg)
    Negen op de tien tieners zijn tevreden met hun leven. Maar steeds meer jonge mensen kampen met humeurigheid en zenuwachtigheid en raken slecht in slaap. Een op de zes voelt zich eenzaam. Meisjes scoren op alle vlakken slechter.
    [naar artikel]
  46. Het gaat niet goed met onze jongeren, maar hoe komt dat? (08/05/2023 - Het Nieuwsblad)
    Negen op de tien tieners zijn tevreden met hun leven. Maar steeds meer jonge mensen kampen met humeurigheid en zenuwachtigheid en raken slecht in slaap. Een op de zes voelt zich eenzaam. Meisjes scoren op alle vlakken slechter.
    [naar artikel]
  47. Waarom je niet zonder een deken kan slapen (21/08/2019 - Metro)
    Sommige mensen moeten onder een deken liggen of ze kunnen de slaap niet vatten. Daar is een wetenschappelijke verklaring voor, want het beddengoed helpt onze hersenen om het lichaam klaar te maken voor de nacht. Veel mensen zullen het tijdens de hittegolf gemerkt hebben: hoe warm het ook is, je hebt het gevoel van een deken op je lichaam nodig om in slaap te vallen. Dat is niet iets dat je jezelf hebt wijsgemaakt, maar een lichamelijke reactie met een wetenschappelijke reden. Beschutting zoeken onder een laken regelt je lichaamstemperatuur bij tijdens de slaap en bevordert de aanmaak van rustgevende hormonen. Slaap, koud kindje, slaap Vlak voor je gaat slapen neemt de temperatuur in je lichaam af. Dat is een signaal dat het tijd is om onder de wol te kruipen en meer energie te steken in je spijsvertering en het herstel van kwetsuren of ziektes. Maar om te voorkomen dat je ’s nachts wakker wordt van de koude, mag die temperatuur niet te hard dalen. Daarom is het deken zo aangenaam en is het tegelijk zo moeilijk om tijdens warme nachten in slaap te vallen. Omdat je temperatuur te hoog is, heeft het lichaam niet de reflex om in slaap te vallen. Wat een deken nog doet, is de aanmaak van serotonine stimuleren. Serotonine is een hormoon dat je helpt kalmeren. “De zwaarte van het beddengoed kan diepe drukstimulatie veroorzaken die het para-sympathische zenuwstelsel activeert, waardoor bij sommige personen dopamine- (een andere stemmingsbevorderende neurotransmitter) en serotonine-spiegels worden verhoogd”, legt Ellen Wermter uit aan The Huffington Post. Zij is woordvoerder van Better Sleep Council. Lees ook : De sleutel tot kwalitatief sperma is… vroeg gaan slapen Het bericht Waarom je niet zonder een deken kan slapen verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  48. Hoe minder je slaapt, hoe korter je leeft (27/09/2017 - Metro)
    Volwassenen die per nacht minder dan 6 uur slapen, maken dubbel zoveel kans op een hartaanval. Dat blijkt uit een boek van een Britse neurochirurg die pleit voor een verandering van onze houding tegenover slaap. Matthew Walker is een slaapwetenschapper. Hij werkt aan de universiteit van Berkeley in Californië en werkte meer dan vier jaar aan het boek ‘Why We Sleep’. Daarin onderzoekt hij de gevolgen van ons massaal opgebouwde slaaptekort. En die zijn niet prettig. Meer hartslagen en meer honger Walker baseert zich op talloze onderzoeken, waarvan een de gevolgen van te weinig nachtrust bij 45-plussers onderzocht. Mensen van die leeftijd die 6 uur per nacht slapen, hebben dubbel zoveel kans op een hartaanval als leeftijdsgenoten die meer dan 8 uur slapen. Zelfs één kortere nacht doet je hartslag al stijgen. Te weinig slaap heeft ook een negatief effect op de werking van je lichaamscellen. Ze reageren minder op insuline en je komt sneller gewicht van bij. Dat is omdat het hormoon ghreline wordt geactiveerd en op zijn beurt het hongersignaal stimuleert. “Slapen wordt aanzien als een zwakte” In onze ontwikkelde wereld wordt slaap, volgens Walker, bekeken als een signaal van zwakte. “We hebben slaap gestigmatiseerd als een kenmerk van luiheid. We willen doen alsof we het te druk hebben”, aldus de wetenschapper. Hij roept de Britse regering op om een campagne op te starten om mensen aan te sporen meer te slapen. Lees ook : Met hond in bed slapen is goed voor nachtrust
    [naar artikel]
  49. Ben jij een eliteslaper? En is zo weinig slapen gezond? “De vuilkar van het brein komt ’s nachts langs” (17/03/2022 - Het Belang van Limburg)
    Maar weinigen is het gegeven: na een korte nacht fris en uitgeslapen uit bed stappen en geen nood hebben aan koffie of een paar uur extra slaap. Deze zogenoemde ‘eliteslapers’ zouden met minder dan zes uur slaap op een nacht toe kunnen komen. Maar zijn korte nachten wel zo gezond, en hoe weet je dat je tot de ‘elite’ behoort? Slaapexpert Johan Verbraecken geeft antwoord.
    [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy