De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

De zoektocht naar het lichaam van zuster Gaby gaat verder: ‘Was zuster-overste medeplichtig?’

Humo

24/01/2023 - 11:39


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HUMO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Zoektocht naar verdwenen non: wist Zuster Gaby te veel over Kanunnik in lingerie? (20/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In de tuin van het afgebroken Sint-Vincentiusklooster in Dendermonde werd gezocht naar het lijk van Zuster Gaby. De non verdween een kleine veertig jaar geleden van de aardbodem. Alles wees in de richting van de directeur van de kloosterschool, kanunnik Gaston Mornie. Zuster Gaby was zijn chauffeur en zo op de hoogte van zijn seksuele uitspattingen. De priester bekende echter nooit en nam zijn geheim mee in het graf.
  [naar artikel]
 2. Helderen ex-rechercheurs Norbert (76) en Jean (83) na 40 jaar mysterieuze verdwijning van zuster Gaby op? “Die betonnen plaat werd een dag later gegoten” (12/05/2022 - Het Nieuwsblad)
  Exact veertig jaar geleden verdween zuster Gaby op mysterieuze wijze uit het Sint-Vincentiusklooster in het centrum van Dendermonde. Haar lichaam werd nooit gevonden. Ex-rechercheurs Norbert Devriendt en Jean Jacobs zijn er nu van overtuigd dat de zuster begraven werd op een bouwwerf, maar vrezen dat het parket niet meer in actie zal schieten. “Dit is altijd al een vreemd dossier geweest.”
  [naar artikel]
 3. De verdwijning van zuster Gaby ontrafeld: ‘Niemand deed moeite om die kloosterzuster te zoeken’ (20/12/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 4. Wordt Zuster Gaby bijna 40 jaar na haar mysterieuze verdwijning toch nog gevonden? Speurders graven in tuin vroeger klooster (20/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  4 maart 1982, dat is de laatste dag dat zuster Gaby gezien is. Sindsdien ontbreekt elk spoor van haar. Maar daar komt nu misschien verandering in. Speurders zijn namelijk woensdagvoormiddag beginnen graven in de tuin van het vroegere Sint-Vincentiusklooster. Dat werd recent afgebroken voor een nieuwbouwproject.
  [naar artikel]
 5. De verdwijning van zuster Gaby ontrafeld: ‘De priester was tot alles in staat als over zijn homofilie werd gesproken’ (12/12/2022 - Humo)

  [naar artikel]
 6. Jet uit legendarische reeks "Ja zuster, nee zuster" overleden (01/03/2017 - De Redactie)
  De Nederlandse danseres en actrice Carla Lipp is maandag op 83-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. Ze werd eind jaren 60 bekend als Jet in de legendarische komische televisieserie "Ja zuster, nee zuster".
  [naar artikel]
 7. Geen spoor van zuster Gaby na opgravingen in dossier vol seks, ruzie en vragen: “Dit verhaal zat jarenlang in de doofpot” (21/10/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Disaster Victim Identification team (DVI) van de federale politie heeft woensdag een hele dag gegraven naar de vermiste zuster Gabriëlle, op de plaats in Dendermonde waar nu een klooster wordt afgebroken. Daar verdween de zuster bijna 40 jaar geleden, en het gerecht hoopt alsnog antwoorden te vinden. “Het gerecht komt te laat”, vindt haar familie. “De hoofdverdachte is al lang overleden.”
  [naar artikel]
 8. Werd Zuster Gaby verbrand in oven van klooster omdat ze te veel wist over seksfeestjes van hoofdpriester, waarna ze spoorloos verdween? Graafwerken brengen mogelijk duidelijkheid
  (20/10/2021 - Het Nieuwsblad)
  De resten van zuster Gaby die veertig jaar geleden spoorloos verdween na intriges in het Dendermondse Sint-Vincentiusklooster: daar zijn speurders van de federale gerechtelijke politie naar op zoek. Ze begonnen daarom woensdag te graven in de tuin van het klooster in het centrum van de stad. Werd ze gedood omdat ze te veel wist?
  [naar artikel]
 9. Corona wordt oudste inwoner van Kortrijk fataal, zuster Rachel werd 106: “Ze had zo’n sterk hart” (22/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De oudste inwoner van Kortrijk is aan corona overleden. Rachel Van Nieuwenhuyse (106) van de Zusters van Liefde in Heule stond vorig jaar nog in deze krant. Toen ze na een oproep 250 verjaardagskaartjes kreeg. “Zuster Rachel was een optimistische en positieve vrouw. Ze had een heel sterk hart, maar toch haalde ze het helaas niet”, vertelt zuster-overste Riet Devriese.
  [naar artikel]
 10. Zuster Maria Vanherk 63 jaar missionaris in Rwanda (27/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  Op 23 april mag zuster Maria haar platina kloosterjubileum vieren. Dan is ze intussen al 70 jaar zuster, waarvan ze ook al 63 jaar werkzaam is op haar missiepost in Rwanda. “We wensen haar nog veel enthousiaste jaren in het ‘land van de duizend heuvels’ toe dat haar zo dierbaar is.”
  [naar artikel]
 11. Laatste zuster vertrekt na 124 jaar uit Medisch Centrum Sint-Jozef in Bilzen (28/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Zuster Nora, de nog laatst werkende zuster in Medisch Centrum Sint-Jozef, neemt deze week na veertig jaar afscheid van haar pastorale taak. Daarmee verdwijnt na 124 jaar de laatste zuster uit Munsterbilzen.
  [naar artikel]
 12. Zuster Genoveva wordt 108 en heeft vraag voor koning Filip (24/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  Woonzorgtcentrum Onze Lieve Vrouw Onbevlekt viert een erg speciale gebeurtenis: zuster Genoveva — geboren als Lazarie Maes — blaast 108 kaarsjes uit.“Ze vroeg waarom koning Filip haar niet persoonlijk komt feliciteren”, lacht Marie-Paul Demeyer, overste van de lokale kloostergemeenschap.
  [naar artikel]
 13. Zuster Editha (92) schrijft coronalied op melodie van ‘Marina’ (08/10/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Zuster Editha (92), die in Duffel in het klooster van het Convent van Betlehem woont, schrijft geregeld liedjesteksten voor speciale gelegenheden. Deze keer creëerde ze een tekst over corona.
  [naar artikel]
 14. Zuster Michelle is van harte welkom bij de arme klaren (29/03/2019 - De Morgen)
  Michelle Martin, de ex van Marc Dutroux, hoopt van de strafuitvoeringsrechtbank groen licht te krijgen om een nieuw leven te beginnen als zuster Michelle in het klooster van de clarissen van Malonne, bij Namen. Voor zuster Christine, de abdis, is de eerste novice in decennia welkom.
  [naar artikel]
 15. Zuster Jeanne Devos krijgt eigen plein in Leuven (08/04/2020 - VRT NWS)
  Het Benedenplein, achter het station in Leuven, wordt omgedoopt tot zuster Jeanne Devosplein. De stad Leuven wil dat er meer vrouwelijke rolmodellen aanwezig zijn in het straatbeeld. Voor zuster Jeanne Devos is het een hele eer.
  [naar artikel]
 16. ‘Zuster Insuline’, de Vlaamse boerendochter die wereldnieuws werd toen ze haar moorden bekende (22/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Zuster Godfrieda was nieuws tot in Zuid-Amerika, toen ze veertig jaar geleden de moorden op verschillende rusthuisbewoners bekende. ‘Zuster insuline’werd haar bijnaam. En nu is ze zelf overleden op haar 86ste. In alle anonimiteit, zelfs buiten medeweten van sommige familieleden. “De zuster is zeker niet de enige die verantwoordelijk is voor alle leed”, zegt de dokter die destijds de zaak naar buiten bracht, en zo misschien nog meer moorden voorkwam.
  [naar artikel]
 17. ‘Zuster Insuline’, de Vlaamse boerendochter die wereldnieuws werd toen ze haar moorden bekende (17/07/2019 - Het Nieuwsblad)
  Zuster Godfrieda was nieuws tot in Zuid-Amerika, toen ze veertig jaar geleden de moorden op verschillende rusthuisbewoners bekende. ‘Zuster insuline’werd haar bijnaam. En nu is ze zelf overleden op haar 86ste. In alle anonimiteit, zelfs buiten medeweten van sommige familieleden. “De zuster is zeker niet de enige die verantwoordelijk is voor alle leed”, zegt de dokter die destijds de zaak naar buiten bracht, en zo misschien nog meer moorden voorkwam.
  [naar artikel]
 18. Raamtekening van zuster Jeanne Devos op Leuvens stadskantoor  (12/10/2020 - VRT NWS)
  Aan de ingang van het stadskantoor in Leuven prijkt een raamtekening van zuster Jeanne Devos. De tekening is een initiatief van 11.11.11. De organisatie wil de zuster eren voor haar inzet voor de rechten van het huispersoneel in India en daarbuiten.
  [naar artikel]
 19. Zusters van het Lyceum verlaten Genk na 65 jaar (03/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  Zuster Werner en zuster Christel, de laatste bewoners van de kloostervilla van het Lyceum verlaten Genk. Na 65 jaar gaat het Onze-Lieve-Vrouwlyceum verder zonder zusters.
  [naar artikel]
 20. Zuster Gratia viert diamanten jubileum (11/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  In woonzorgcentrum Immadi heeft Martha Dekens (85), beter gekend als zuster Gratia, haar diamanten kloosterjubileum gevierd. Zij trad in 1962 in bij de zusters van Kindsheid Jesu, beter gekend als de ‘blauw nonnen’.
  [naar artikel]
 21. Zuster Gaby verdween 40 jaar geleden in Dendermonde, nu wordt de cold case ontrafeld (20/12/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 22. Laatste Grauwzuster van Tienen, zuster Juliana, verlaat klooster (20/12/2022 - VRT NWS)
  In Tienen heeft de laatste Grauwzuster het klooster van het Regionaal Ziekenhuis verlaten. Zuster Juliana, die eigenlijk Maria Vandeput heet, is 96 en verhuist nu naar de Zusters Passionisten in Tienen. "Het afscheid valt me zwaar", zegt zuster Juliana
  [naar artikel]
 23. Leut neemt afscheid van zuster Karita (03/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Zuster karita Suharti keert op 25 augustus, na veertig jaar missioneren met de glimlach, dankbaar terug naar haar geboorteland Indonesië.
  [naar artikel]
 24. Shaida oprichtster zuster Sheila overleden op 92-jarige leeftijd (17/02/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Vorige week vrijdag overleed zuster Sheila Wood-Hudd. Ze werd 92 jaar. Zuster Sheila was de oprichtster van balletgroep Shaida, waarmee ze in binnen- en buitenland succes boekte. Ze gaf ook les aan het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver).
  [naar artikel]
 25. Zuster Danielle vertelt over moment dat terroristen Franse kerk bestormen (26/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Zuster Danielle, een non die aanwezig was toen de mannen binnenvielen en kon ontsnappen, kwam er zonder kleerscheuren van af.
  [naar artikel]
 26. Zuster Jeanne Devos bezoekt scholen in Izegem (17/02/2020 - VRT NWS)
  Zuster Jeanne Devos heeft twee scholen in Izegem bezocht naar aanleiding van de internationale dag van de hoop voor kinderen. De zuster werkte jarenlang in Bombay, in India, waar ze zich inzette voor de allerarmste kinderen. In 2006 riep ze 17 februari uit tot de internationale dag van de hoop voor kinderen
  [naar artikel]
 27. Zuster Karita neemt afscheid van Leut en trekt naar Indonesië (08/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  De parochie van Leut heeft zondag tijdens de eucharistieviering afscheid genomen van zuster Karita Suharti (76). Na 40 jaar verlaat ze ons land en gaat terug naar Indonesië.
  [naar artikel]
 28. Zuster Machteld (88) bezoekt nog elk jaar chirokampen: “Ze ontvangen me als prinses” (10/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  88 jaar is ze, maar dat houdt zuster Machteld niet tegen om de Hoeseltse chirogroepen te bezoeken tijdens hun kamp. In haar chirotrui woonde ze zondag de ‘bezinning’ van chirojongens Hern bij. “Ze ontvangen me hier altijd als een prinses.”
  [naar artikel]
 29. Onze bingetip ‘The Keepers’: waarom werd zuster Cathy vermoord? (20/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Op 7 november 1969 verdwijnt de 26-jarige zuster Catherine ‘Cathy’ Cesnik in Baltimore na een bezoekje aan een winkelcentrum. Bijna twee maanden later wordt haar lichaam gevonden nabij een stortplaats. Nu, 47 jaar later, is er nog steeds geen uitsluitsel over wie de jonge vrouw vermoord heeft. Toch duikt Netflix voor haar nieuwste docureeks in deze cold case. Je volgt journalisten en ex-leerlingen van de zuster die er hun levensdoel van gemaakt hebben de waarheid te achterhalen. “We zitten hier niet gewoon detective of Cluedo te spelen. Wij willen gerechtigheid”, vertelt Gemma Hoskins, die vroeger Engelse les kreeg van Cathy.
  [naar artikel]
 30. Even naar de hemel kijken om dan perfecte pitch te gooien: zuster steelt show voor honkbalwedstrijd (21/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Zuster Mary Jo Sobieck van de Marian Catholic High School in de Verenigde Staten maakte indruk door vlak voor een honkbalwedstrijd van de Chicago...
  [naar artikel]
 31. Zuster André (118) is oudste vrouw ter wereld (25/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Ze overleefde acht pausen en vorig jaar nog een coronabesmetting. Lucile Randon of zuster André is na de dood van de Japanse Kane Tanaka vorige week nu officieel de oudste vrouw ter wereld. Ze is 118 geworden en gaat nog elke ochtend naar de mis.
  [naar artikel]
 32. Zuster André (118) is oudste vrouw ter wereld (26/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Ze overleefde acht pausen en vorig jaar nog een coronabesmetting. Lucile Randon of zuster André is na de dood van de Japanse Kane Tanaka vorige week nu officieel de oudste vrouw ter wereld. Ze is 118 geworden en gaat nog elke ochtend naar de mis.
  [naar artikel]
 33. Eeuwfeest zuster Angela met uitstel gevierd in Overpelt (26/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Op 8 februari van dit jaar was het honderd jaar geleden dat zuster Angela (Henriette Schildermans) het levenslicht zag in de Riet in Overpelt. Wegens corona werd er toen niet gefeest. Dat gebeurde zondag, toen de hele familie verzamelde in de feestzaal van ‘t Pelterke in Overpelt. Zuster Angela was de oudste van 11 kinderen bij landbouwer Schildermans in De Riet. Op 17-jarige leeftijd trad ze in bij de zusters Ursulinen, studeerde huishoudkunde en begon een loopbaan in het onderwijs bij de Ursulinen in Hasselt. Zij woont er nu in het Clarenhof en krijgt daar veel bezoek over de vloer. Voor zuster Angela was het door corona enige tijd geleden dat ze nog in haar geboortedorp Overpelt was. Het familiefeest in ’t Pelterke deed herinneringen opborrelen. Op een eeuw is er in Overpelt veel veranderd. Ook op de Riet. “Ja, honderd jaar zijn voorbijgevlogen. Wat je moet doen om ze te halen? Er is geen remedie voor, maar content zijn met hetgeen je hebt en regelmaat helpen wel”, vertelt zuster Angela geflankeerd tussen haar zussen, broer en aangetrouwden.
  [naar artikel]
 34. Zuster Jeanne Devos te gast in stiltetuin Halen (02/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  ?In de stiltetuin (Industriepark 1219) in Halen is zondag 4 september om 11.30 uur zuster Jeanne Devos te gast. Zij komt er vertellen over haar werk in de strijd tegen kinderarbeid in India. Zij richtte er in 1985 de ‘National Domestic Workers Movement’ op. De organisatie zet zich in voor kinderen die in India als huisarbeider werken, worden uitgebuit en soms seksueel misbruikt. Met haar organisatie wil de zuster de kinderen vorming geven en weerbaarheid bieden. Zij vertelt hoe verzet, vertrouwen en verbinding haar daarbij inspiratie bieden. De stiltetuin gaat zondag op het gewone uur van 8 uur open voor bezoekers. Om 11.30 uur is een gongslag te horen. Iedereen is welkom voor de lezing door Jeanne Devos. Inschrijven is niet vereist.
  [naar artikel]
 35. IN BEELD. Klooster op non-actief (22/02/2017 - De Standaard)
  Met een eucharistieviering in de kapel is zondag de geschiedenis van het clarissenklooster in Genk na bijna 87 jaar afgesloten. De Standaard-fotograaf Sebastian Steveniers volgde de laatste dagen van zuster Juliana en zuster Rita in hun klooster.
  [naar artikel]
 36. Zuster Jeanne Devos bezorgd: "Ik maak me zorgen over mensen die vóór corona al in nood waren" (06/05/2020 - VRT NWS)
  De Leuvense zuster Jeanne Devos is ook een van onze ‘Helden van de zorg’. Zij zet zich al jaren in voor de armen in de sloppenwijken in India. Op dit moment verblijft zuster Jeanne in haar kloostergemeenschap in Heverlee. Maar ze volgt de situatie in India op de voet. En ze maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de zwakkeren in de wereld.
  [naar artikel]
 37. Filip en Mathilde ontmoeten zuster Jeanne in India (10/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip en koningin Mathilde hebben vrijdag in het Indiase Mumbai een bezoek gebracht aan zuster Jeanne Devos. Het vorstenpaar werden er...
  [naar artikel]
 38. Zuster Jeanne Devos: “Wat ik doe is geen werk, dat is een leven" (20/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Zuster Jeanne Devos redde in India miljoenen dienstmeisjes uit de slavernij; kinderen en jonge vrouwen die werden uitgebuit, mishandeld en zelfs verkracht. Sinds een jaar is ze definitief terug in België.
  [naar artikel]
 39. Platina kloosterjubileum voor zuster Maria Vanherk (29/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Op zondag 4 september mag zuster Maria, zus van de Hasseltse ere-deken, haar platina kloosterjubileum vieren.
  [naar artikel]
 40. Ex-schooldirectrice en ex-politica zuster Monica vindt dat we de jeugd te veel pamperen: “Mama’s die de boekentas van hun dochter dragen .... Ik zou er iets van krijgen!” (15/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Stappen wordt wat moeilijk voor zuster Monica (80), en basketten lukt al jaren niet meer. Maar de voormalige schooldirectrice, die geschiedenis...
  [naar artikel]
 41. Zuster André, de oudste persoon van Europa, overleeft corona en wordt morgen 117 jaar (10/02/2021 - VRT NWS)
  Zuster André uit Toulon, in het zuiden van Frankrijk, heeft reden tot vieren. Morgen wordt ze 117 jaar, en bovendien is ze net volledig hersteld van een coronabesmetting. Ze heeft nooit symptomen ontwikkeld en was naar eigen zeggen niet bang. De zuster is de oudste persoon van Europa en de op een na oudste persoon ter wereld. "Ik was niet bang, omdat ik niet bang was om te sterven."
  [naar artikel]
 42. Zuster gaat voor veiligheidstroepen in Myanmar staan: “Dacht dat ik zou sterven” (06/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Zuster Ann Roza Nu Tawng gaat de wereld rond. De non uit Myanmar ging in Myitkyina tussen gewapende veiligheidstroepen staan om hen tegen te houden nog op burgers te schieten. Ze smeekte de soldaten: “Dood mij, aub, ik wil geen mensen zien sterven”. Ze dacht ook écht dat ze die dappere daad met haar eigen leven zou bekopen en was daartoe bereid, zo zei ze achteraf in een interview.
  [naar artikel]
 43. ? Zuster gaat voor veiligheidstroepen in Myanmar staan: ‘Dacht dat ik zou sterven’ (06/03/2021 - De Morgen)
  Zuster Ann Roza Nu Tawng gaat de wereld rond. De non uit Myanmar ging in Myitkyina tussen gewapende veiligheidstroepen staan om hen tegen te houden nog op burgers te schieten. Ze smeekte de soldaten: “Dood mij, aub, ik wil geen mensen zien sterven”. Ze dacht ook écht dat ze die dappere daad met haar eigen leven zou bekopen en was daartoe bereid, zo zei ze achteraf in een interview.
  [naar artikel]
 44. ‘Verliefd, verloofd, getrouwd’ met Jezus: zuster Rita (80) is de laatste non in het klooster op de Sint-Jacobsmarkt (05/11/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Sinds 1956 woont zuster Rita op de Sint-Jacobsmarkt. Ze kwam toen als 14-jarige postulante binnen in de congregatie van de Zusters van het Heilig Hart van Jezus. Vandaag is ze 80 en de laatst overblijvende non in deze verborgen parel in het hart van Antwerpen. “Met een beetje financiële steun van Erfgoed Vlaanderen, maar vooral met veel vrijwilligerswerk van vrienden, familie en oud-leerlingen werken we aan de restauratie van het klooster.”
  [naar artikel]
 45. Ontvoerde Colombiaanse zuster Gloria Cecilia Narváez na 4,5 jaar vrijgelaten in Mali (10/10/2021 - VRT NWS)
  De Colombiaanse kloosterlinge die in februari 2017 door jihadisten werd ontvoerd in Mali, is gisteren vrijgelaten. Dat heeft de persdienst van de Malinese president bekendgemaakt. Het gaat om zuster Gloria Cecilia Narváez.
  [naar artikel]
 46. Na de ‘diaken des doods’ en zuster Godfrieda, nu in Oostrozebeke: hoe er voor God gespeeld wordt met insuline (07/09/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 47. Zuster Cecylia, de oudste non ter wereld, is overleden, ze werd 110 (22/11/2018 - VRT NWS)
  Zuster Cecylia behoorde tot de orde van de dominicanessen. Op 25 maart vierde ze haar 110e verjaardag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp ze Poolse Joden ontsnappen voor de nazi's. In 2009 kreeg ze van het Yad Vashem museum in Israel de eretitel "Rechtvaardige onder de Volkeren".  
  [naar artikel]
 48. Dit (en een dagelijkse paternoster) is het geheim voor een hoge leeftijd volgens zuster Marie-Madeleine (100) (26/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  Zuster Marie-Madeleine Debevere vierde haar honderdste verjaardag in het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën in Ruiselede. Ze leest, bidt, schildert en doet nog tal van andere activiteiten met de zusters. Muziektherapie houdt haar jong.
  [naar artikel]
 49. Google-zuster lost 4G-ballonnen boven Afrika (08/07/2020 - Express)
  Dinsdag begon een vloot luchtballons internetdiensten mogelijk te maken in afgelegen gebieden in Kenia. Na jaren van publiciteit over het... The post Google-zuster lost 4G-ballonnen boven Afrika appeared first on Business AM.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy