De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Waarom de Franstalige partijen onder PS-leiding in Brussel nu al gezamenlijk staatshervorming voorbereiden: dé knoop voor 7de hervorming ligt daar, en Wallonië gaat steeds meer eigen weg

Express

24/01/2023 - 13:24

De PS blijft werken aan een staatshervorming, ook al beweerde Paul Magnette (PS) letterlijk het omgekeerde, op zijn nieuwjaarsreceptie. De focus blijft daarbij op Brussel liggen, en het toekomstige institutionele lot van de hoofdstad. De oude discussie van gewest en gemeenschap duikt daarbij onvermijdelijk op. Onder leiding van Brusselse PS-baas Ahmed Laaouej zijn de voorzitters […]


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Franstalige partijen bereid tot staatshervorming in 2024 (30/12/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De nieuwe voorzitters van de Franstalige partijen zijn bereid tot een staatshervorming in 2024. Dat bericht Le Soir maandag. PS, MR, Ecolo, cdH en DéFI staan open voor een hervorming op die termijn, zoals gevraagd door de meeste Vlaamse partijen. Sommigen aan Franstalige zijde benadrukken evenwel dat zo’n staatshervorming niet noodzakelijkerwijs een versterking van de regio’s betekent, maar evengoed synoniem kan zijn van herfederalisering.
  [naar artikel]
 2. Politieke steun voor ‘meer België’ groeit: “Na zes staatshervormingen blijkt dat de regio's het zeker niet altijd beter doen” (09/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Steeds meer parlementsleden van steeds meer partijen zouden bij een volgende staatshervorming de voorkeur geven aan meer bevoegdheden voor de federale staat. De evolutie zet zich het sterkst door bij alle Franstalige partijen (behalve PS), maar ook bij de Vlaamse Open Vld, Vooruit en Groen. Waarom? “De roep om een efficiënter bestuur wordt vaak genoemd”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB).
  [naar artikel]
 3. Rutten: "Staatshervorming niet alleen onder Vlamingen voorbereiden" (11/03/2019 - VRT NWS)
  Het voorbereiden van een nieuwe staatshervorming kan best meteen in dialoog met de Franstaligen gebeuren. Dat zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten in "De afspraak". N-VA-fractieleider Peter De Roover verwijt CD&V in "Terzake" elke hervorming tot 2024 uit te sluiten.
  [naar artikel]
 4. Franstalige partijvoorzitters willen ook staatshervorming: “Waarom zouden we niet herfederaliseren?” (30/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  In een gesprek met de Franstalige krant Le Soir hebben de vijf nieuwe partijvoorzitters van de Waalse partijen laten verstaan dat ook zij voorstander zijn van een nieuwe staatshervorming. Alleen: dat wil niet zeggen dat er méér regionale bevoegdheden of confederalisme moeten komen, sommigen denken net aan de omgekeerde beweging: herfederaliseren.
  [naar artikel]
 5. Franstalige partijvoorzitters willen ook staatshervorming: “Waarom zouden we niet herfederaliseren?” (30/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  In een gesprek met de Franstalige krant Le Soir hebben de vijf nieuwe partijvoorzitters van de Waalse partijen laten verstaan dat ook zij voorstander zijn van een nieuwe staatshervorming. Alleen: dat wil niet zeggen dat er méér regionale bevoegdheden of confederalisme moeten komen, sommigen denken net aan de omgekeerde beweging: herfederaliseren.
  [naar artikel]
 6. Ritueel slachten verdeelt alweer de Franstalige partijen in Brussel (15/04/2022 - Express)
  Het blijft een thema dat zowat elke Franstalige partij in Brussel beroert, omwille van het groot reservoir aan stemmen uit de moslimgemeenschap daar: het verdoofd of onverdoofd slachten. In Vlaanderen en Wallonië is het ondertussen al sinds 2019 verboden, om het welzijn van de dieren te vrijwaren. Maar in Brussel raakt een verbod op dat onverdoofd slachten, of ritueel slachten, […]
  [naar artikel]
 7. Gatz: 'Staatshervorming met 4 gewesten vereist aanpassing bijzondere financieringswet' (19/02/2022 - Knack)
  Een vierde staatshervorming waarbij uitgegaan wordt van 4 volwaardige gewesten - Vlaanderen, Wallonië, Brussel en Ost-Belgien - kan niet zonder een aanpassing van de Bijzondere Financieringswet. Dat leert Brussels minister van Financiën Sven Gatz uit de studie die hij gevraagd had aan de Université Libre de Bruxelles (ULB), Université de Namur (CERPE) en Université de Liège (Tax Institute).
  [naar artikel]
 8. ONZE OPINIE. Als er één moment is om onze solidariteit met Wallonië te tonen, dan is het wel nu (21/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Dat Wallonië er net zoals Griekenland ooit erg aan toe is. Herinner u: het Zuid-Europese land balanceerde op de rand van het faillissement. Het zijn niet onze woorden maar die van de Franstalige econoom Nicholas De Callatay in het politieke programma 'C'est pas tous les jours dimanche' op RTL. Ja, Wallonië (en Brussel) hadden hun budget niet op orde. En dan sloegen de pandemie en de watersnood nog in alle hevigheid toe. De Griekse vlag duikt niet zomaar op in de televisiestudio's als absolute doemscenario.
  [naar artikel]
 9. Bijna 1 op 5 mensen in Wallonië leeft onder armoedegrens (13/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het armoederisicopercentage lag in 2021 op 17,3 procent, blijkt uit cijfers van het Waals statistisch instituut Iweps. Het armoederisico ligt daarmee in Wallonië lager dan in Brussel (rond 25%), maar hoger dan in Vlaanderen (onder 10%), en blijft stabiel.
  [naar artikel]
 10. Franstalige partijen bereid staatshervorming voor te bereiden voor 2024 (30/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De vijf nieuwe Franstalige partijvoorzitters van PS, MR, cdH, Ecolo en Défi zijn bereid om een nieuwe ronde in de staatshervorming voor te bereiden...
  [naar artikel]
 11. Rijpen de Waalse geesten? 'We kunnen geen jaren meer zwijgen over een zevende staatshervorming' (04/06/2019 - Knack)
  Nee, het enthousiasme voor een staatshervorming is klein bij de Franstalige partijen. Tegelijk groeit het besef dat het zo niet verder kan.
  [naar artikel]
 12. Specialist staatshervorming stapt op: “Franstalige partijen weigerden carrément elk gesprek” (13/10/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Grondwetsspecialist Jürgen Vanpraet (39) nam vorige maand afscheid van het kabinet-Verlinden en van zijn voorbereidingen voor een staatshervorming. Hij botste op Franstalige veto’s en “vertragingsmanoeuvres”, niet geholpen door de “lauwe houding” van de premier.
  [naar artikel]
 13. Specialist staatshervorming stapt op: ‘Franstalige partijen weigerden carrément elk gesprek’ (13/10/2022 - De Standaard)
  Grondwetsspecialist Jürgen Vanpraet (39) nam vorige maand afscheid van het kabinet-Verlinden en van zijn voorbereidingen voor een staatshervorming. Hij botste op Franstalige veto’s en ‘vertragingsmanoeuvres’, niet geholpen door de ‘lauwe houding’ van de premier.
  [naar artikel]
 14. Vaccinaties, immuniteit of toch iets anders: waarom ziekenhuisopnames in Vlaanderen pak hoger liggen dan Wallonië en Brussel (19/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  Opvallende cijfers tijdens de persconferentie van Sciensano vrijdagmiddag. West-Vlaanderen en Antwerpen zijn samen verantwoordelijk voor een derde van de ziekenhuisopnames in het land. En in Vlaanderen woedt corona véél harder dan in Brussel en Wallonië, waar de besmettingen zelfs met 1 procent gedaald zijn. Hoe komt dat?
  [naar artikel]
 15. Grondwetexpert verlaat kabinet van minister Verlinden omdat hij "op muur botst" bij Franstalige partijen over staatshervorming (13/10/2022 - VRT NWS)
  Vorige maand heeft grondwetspecialist Jürgen Vanpraet de deur van het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) achter zich dichtgetrokken. Hij concentreert zich voortaan weer op zijn activiteiten als advocaat en zijn academische bezigheden aan de Universiteit Gent. Hij is naar eigen zeggen bij de gesprekken over de staatshervorming op een muur gebotst bij de Franstalige partijen.
  [naar artikel]
 16. "Vier keer meer vraag naar vaccinatie in Wallonië nu de coronapas eraan komt" (23/10/2021 - VRT NWS)
  Op één november wordt ook in Wallonië het gebruik van de coronapas uitgebreid, zoals dat nu al in Brussel het geval is. De Waalse minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS) zegt dat vier keer meer mensen zich nu inschrijven voor een vaccinatie. In Wallonië is nu 70 procent van de totale bevolking minstens deels gevaccineerd.
  [naar artikel]
 17. Franstalige partijen bereid tot staatshervorming in 2024 (30/12/2019 - Knack)
  De nieuwe voorzitters van de Franstalige partijen zijn bereid tot een staatshervorming in 2024.
  [naar artikel]
 18. Brussel en Wallonië donkerrood op Europese coronakaart: ook steeds meer andere landen kleuren rood (28/10/2021 - Het Nieuwsblad)
  De stijgende coronacijfers hebben zijn weerslag op de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie (ECDC). Steeds meer landen kleuren oranje of rood. In ons land zijn Brussel en Wallonië zelfs donkerrood geworden. Het enige groen valt nog te bespeuren in regio’s in Italië en Spanje.
  [naar artikel]
 19. Brussel en Wallonië donkerrood op Europese coronakaart: ook steeds meer andere landen kleuren rood (28/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  De stijgende coronacijfers hebben zijn weerslag op de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie (ECDC). Steeds meer landen kleuren oranje of rood. In ons land zijn Brussel en Wallonië zelfs donkerrood geworden. Het enige groen valt nog te bespeuren in regio’s in Italië en Spanje.
  [naar artikel]
 20. Franstalige partijen bereid tot staatshervorming in 2024 (30/12/2019 - Metro)
  De nieuwe voorzitters van de Franstalige partijen zijn bereid tot een staatshervorming in 2024. Dat bericht Le Soir. PS, MR, Ecolo, cdH en DéFI staan open voor een hervorming op die termijn, zoals gevraagd door de meeste Vlaamse partijen. Sommigen aan Franstalige zijde benadrukken evenwel dat zo’n staatshervorming niet noodzakelijkerwijs een versterking van de regio’s betekent, maar evengoed synoniem kan zijn van herfederalisering. Paul Magnette (PS) zegt “ja” als het aankomt op een staatshervorming in 2024, “maar die mag niet enkel gaan over de verdeling van bevoegdheden, maar ook over een verbetering van het functioneren van de federale staat, en van de democratie”. De Franstalige liberalen zijn “niet gekant tegen een staatshervorming in 2024 of op een ander moment”, maar “ik verkies te praten over een modernisering van de staat”, benadrukt Georges-Louis Bouchez (MR), tevens federaal informateur. “De staat hervormen of moderniseren, dat wil niet zeggen dat we nog meer gaan regionaliseren. Regionalisering heeft de burger weinig opgeleverd inzake efficiëntie.” “De vraag die men zich vandaag moet stellen, is die van efficiëntie”, meent ook Rajae Maouane van Ecolo. Zij vindt dat een “hervorming van het democratische functioneren nodig is” en zegt dat we “klaar moeten zijn” voor een staatshervorming in 2024. “Maar die beschouwen als het resultaat van twee kampen, dat zal de mensen nog verder tegen elkaar opzetten, en wij hebben genoeg van deze confrontatie.” Maxime Prévot (cdH) is voorstander van een staatshervorming. “In plaats van opnieuw een reeds (door Vlaanderen, nvdr.) geplande afspraak te ondergaan, moeten we van deze nieuwe generatie van partijvoorzitters profiteren om te praten en ook ons lastenboek voor te bereiden. Niet binnen een vijandige benadering van wie ook, maar binnen een demarche waarbij de staat efficiënter gemaakt wordt om die te behouden.” Hij voegt er wel aan toe dat er “elementen zijn die verder geregionaliseerd moeten worden en andere die beter geherfederaliseerd worden”. François De Smet, voorzitter van DéFI, is overtuigd van de noodzaak van een staatshervorming in 2024 en stelde die ook zelf voor tijdens de campagne. Maar die hervorming “moet de eerste van een nieuwe generatie zijn: niet langer gebaseerd op identiteit, zoals de zesde staatshervorming”. bron: Belga Het bericht Franstalige partijen bereid tot staatshervorming in 2024 verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Wallonië voert coronapas in (23/09/2021 - De Tijd)
  15:39 Net als in Brussel zullen mensen in Wallonië in onder meer de horeca en discotheken moeten bewijzen dat ze coronanegatief zijn.
  [naar artikel]
 22. Franstalige partijen 'zeggen ja tegen staatshervorming in 2024' (30/12/2019 - De Tijd)
  08:43 De vijf nieuwe Franstalige partijvoorzitters van PS, MR, cdH, Ecolo en Défi zijn bereid om een nieuwe ronde in de staatshervorming voor te bereiden voor 2024. Ze willen daarbij niet alleen kijken naar...
  [naar artikel]
 23. DéFI voorzitter De Smet wil Franse gemeenschap verdiepen: “Ik denk dat de toekomst van het land in een dubbel federalisme ligt” (30/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Terwijl er steeds meer stemmen opgaan voor een federalisme met vier entiteiten, wil DéFI de Federatie Wallonië-Brussel - de Franse gemeenschap zeg maar - verder verdiepen.
  [naar artikel]
 24. CD&V pleit voor nieuwe staatshervorming in 2024 (11/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na de verkiezingen van mei moet er in het Vlaams Parlement een consensus gezocht worden over een nieuwe staatshervorming. De Franstalige partijen...
  [naar artikel]
 25. Adviseur van Verlinden voor staatshervorming neemt ontslag: “Met Franstalige partijen is daar geen gesprek over mogelijk” (13/10/2022 - Het Nieuwsblad)
  Met Jürgen Vanpraet had de minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V), een topexpert in huis om het pad te effenen voor een volgende staatshervorming. Maar Vanpraet, die ook advocaat en praktijkassistent is aan de UGent, neemt nu ontslag. “Door het Franstalige njet is er geen enkele vooruitgang.”
  [naar artikel]
 26. Franstalige partijvoorzitters zetten deur op kier voor staatshervorming in 2024 (30/12/2019 - VRT NWS)
  De vijf nieuwe Franstalige partijvoorzitters zijn voor een nieuwe staatshervorming in 2024 en zijn bereid tijdens deze legislatuur de nodige grondwetsartikelen voor herziening vatbaar te verklaren. Dat zeggen Paul Magnette (PS), Georges-Louis Bouchez (MR), Rajae Maraouane (Ecolo), Maxime Prévot (CDH) en François De Smet (DéFI) in een gezamenlijk interview aan "Le Soir" (betalend artikel). Maar het begrip "staatshervorming" krijgt een andere invulling dan wat veel Vlaams-nationalisten eronder verstaan.
  [naar artikel]
 27. Franstaligen reageren scherp op suggesties van Verlinden: Brussel, de achilleshiel van de volgende staatshervorming (18/02/2021 - Het Nieuwsblad)
  Dat CD&V-minister Annelies Verlinden nog maar lijkt te suggereren dat Brussel na de volgende staatshervorming geen volwaardig gewest wordt, werkt aan Franstalige kant als een rode lap op een stier. Dat belooft voor de voorbereiding van de zevende staatshervorming, die ons land tegen 2030 in een definitieve plooi moet leggen.
  [naar artikel]
 28. Partijvoorzitters naar COP26 terwijl Brussel en Wallonië klimaatplannen wat concreter maken (12/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Partijvoorzitters naar COP26 terwijl Brussel en Wallonië klimaatplannen wat concreter maken Het wordt druk op de COP26 in Glasgow, waar ondertussen al vier partijvoorzitters zijn gesignaleerd. Onder meer Paul Magnette (PS), Meyrem Almaci (Groen) en Georges-Louis Bouchez (MR) zouden op de klimaatconferentie zijn. Eén Belgisch klimaatplan zit er niet meer in: Vlaanderen diende haar nieuwste plan in en komt aan 40 procent CO2-reductie tegen 2030. Maar België moet binnen […] Lees dit artikel: Partijvoorzitters naar COP26 terwijl Brussel en Wallonië klimaatplannen wat concreter maken
  [naar artikel]
 29. 'Een hervorming van de personenbelasting botst vroeg of laat met de staatshervorming' (30/11/2017 - Knack)
  De Vlaamse partijen willen de personenbelasting vereenvoudigen en de tarieven verlagen. Maar wat zal dat de schatkist kosten? En kan het zonder dat de staatshervorming opnieuw op tafel komt?
  [naar artikel]
 30. CD&V pleit voor nieuwe staatshervorming in 2024, N-VA wil “geen tien jaar wachten” op uitvoering (11/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na de verkiezingen van mei moet er in het Vlaams Parlement een consensus gezocht worden over een nieuwe staatshervorming. De Franstalige partijen...
  [naar artikel]
 31. Waarom de Franstalige partijen plots weer fors op de rem staan voor de coronabarometer (21/01/2022 - De Standaard)
  Nog voor het Overlegcomité over de coronabarometer kon beginnen, moest premier Alexander De Croo (Open VLD) vanmiddag al de plooien gladstrijken met de Franstalige partijen. Hoe komt dat?
  [naar artikel]
 32. Tot 40 centimeter sneeuw in Wallonië en nog (iets) meer op komst (08/01/2022 - Het Nieuwsblad)
  De kerst is niet wit geworden, driekoningen ook niet écht, maar nu ligt er in Wallonië toch al wat sneeuw. En er is nog meer op komst.
  [naar artikel]
 33. Tot 40 centimeter sneeuw in Wallonië en nog (iets) meer op komst (08/01/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De kerst is niet wit geworden, driekoningen ook niet écht, maar nu ligt er in Wallonië toch al wat sneeuw. En er is nog meer op komst.
  [naar artikel]
 34. Tot 40 centimeter sneeuw in Wallonië en nog (iets) meer op komst (08/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  De kerst is niet wit geworden, driekoningen ook niet écht, maar nu ligt er in Wallonië toch al wat sneeuw. En er is nog meer op komst.
  [naar artikel]
 35. Meer vrijheid in Vlaanderen en Wallonië, maar niet in Brussel? De Croo blikt vooruit op Overlegcomité (19/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft in VTM NIEUWS uitleg gegeven bij wat we vrijdag mogen verwachten van het Overlegcomité. Hij bevestigt dat we vanaf 1 september “een grote stap kunnen zetten”, met versoepelingen voor events en horeca. Al evolueren we mogelijk naar een land met twee snelheden: meer vrijheid in Vlaanderen en Wallonië, maar niet in Brussel?
  [naar artikel]
 36. Zijn er écht zoveel werklozen? En hoe diep is de financiële put in Wallonië nu écht? Zes clichés over onze zuiderburen doorgelicht (25/09/2022 - Het Nieuwsblad)
  Hoe staat Wallonië er écht voor, weg van de clichés? Een audit van de andere kant van het land, in zes hoofdstukken.
  [naar artikel]
 37. Franstalige partijen bereid tot staatshervorming in 2024 (30/12/2019 - De Morgen)
  De vijf nieuwe Franstalige partijvoorzitters van PS, MR, cdH, Ecolo en Défi zijn bereid om een nieuwe ronde in de staatshervorming voor te bereiden voor 2024. Al wil dat niet meteen zeggen dat ze staan te springen voor het confederalisme: zo moet er ook gekeken worden naar de herfederalisering van bevoegdheden. Dat hebben ze laten verstaan in een eindejaarsgesprek met de krant Le Soir.
  [naar artikel]
 38. Na Brussel en Wallonië kleurt nu ook Vlaanderen donkerrood op Europese coronakaart (04/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een week later dan Brussel en Wallonië kleurt nu ook Vlaanderen donkerrood op de nieuwe coronakaart van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Niet alleen bij ons zijn er steeds meer besmettingen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich ernstig zorgen over het stijgende aantal coronabesmettingen in Europa.
  [naar artikel]
 39. Franstalige partijen willen wel staatshervorming in 2024, maar niet noodzakelijk meer regionaal (31/12/2019 - Het Nieuwsblad)

  [naar artikel]
 40. Franstalige partijen vernieuwen cordon rond extreemrechts (06/05/2022 - Het Nieuwsblad)
  De Franstalige partijen PS, MR, Ecolo, Les Engagés en Défi hebben een akkoord over een aangepaste versie van hun Charter voor de Democratie, dat vastlegt hoe die partijen moeten omgaan met extreemrechts. De partijen zouden het charter wel pas officieel maken dit weekend, aan de vooravond van 8 mei, de herdenkingsdag van de overwinning tegen het fascisme. De directe aanleiding voor de hernieuwing was het recente debat in Terzake dat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez aanging met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Dat leidde toen tot een grote rel met onder meer Ecolo en PS, die striktere regels eisten.
  [naar artikel]
 41. Franstalige partijen vernieuwen cordon rond extreemrechts (06/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Franstalige partijen PS, MR, Ecolo, Les Engagés en Défi hebben een akkoord over een aangepaste versie van hun Charter voor de Democratie, dat vastlegt hoe die partijen moeten omgaan met extreemrechts. De partijen zouden het charter wel pas officieel maken dit weekend, aan de vooravond van 8 mei, de herdenkingsdag van de overwinning tegen het fascisme. De directe aanleiding voor de hernieuwing was het recente debat in Terzake dat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez aanging met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Dat leidde toen tot een grote rel met onder meer Ecolo en PS, die striktere regels eisten.
  [naar artikel]
 42. Franstaligen willen staatshervorming, maar eentje die N-VA niet lust (30/12/2019 - De Standaard)
  Alle Franstalige partijen zijn bereid om in 2024 nieuwe stappen te zetten in een staatshervorming. Maar die plannen liggen mijlenver van wat N-VA voor ogen heeft.
  [naar artikel]
 43. Podcast| Waarom geraakt het verbod op onverdoofd slachten in Brussel zó moeilijk goedgekeurd? (16/06/2022 - De Standaard)
  Het Brussels parlement stemt over een verbod op onverdoofd slachten. Waar dat in Vlaanderen en Wallonië nu al vijf jaar verboden is, mag het nog in Brussel. En het ziet er naar uit dat het onverdoofd slachten nog niet verboden geraakt, want verschillende partijen houden eraan vast. Waarom en wat zegt dat over Brussel?
  [naar artikel]
 44. MR bevestigt "cordon médiatique" na ophefmakend "Terzake"-debat tussen Bouchez en Van Grieken (23/04/2022 - VRT NWS)
  De Franstalige partij MR bevestigt "zonder uitzondering" het "cordon médiatique". Dat laat de partij weten in een persbericht. De Franstalige liberalen reageren daarmee op de kritiek die hun voorzitter Georges-Louis Bouchez kreeg omdat hij in debat ging met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. In Wallonië is er namelijk een afspraak tussen politieke partijen om niet in debat te gaan met uiterste of extreme partijen.
  [naar artikel]
 45. CD&V pleit voor nieuwe staatshervorming in 2024 (11/03/2019 - De Morgen)
  Na de verkiezingen van mei moet er in het Vlaams Parlement een consensus gezocht worden over een nieuwe staatshervorming, vindt CD&V. De Franstalige partijen kunnen een soortgelijke oefening starten, waarna men in de Senaat met die voorstellen aan de slag kan.
  [naar artikel]
 46. Franstalige partijen bereid staatshervorming voor te bereiden voor 2024 (30/12/2019 - De Morgen)
  De vijf nieuwe Franstalige partijvoorzitters van PS, MR, cdH, Ecolo en Défi zijn bereid om een nieuwe ronde in de staatshervorming voor te bereiden voor 2024. Al wil dat niet meteen zeggen dat ze staan te springen voor het confederalisme: zo moet er ook gekeken worden naar de herfederalisering van bevoegdheden. Dat hebben ze laten verstaan in een eindejaarsgesprek met de krant Le Soir.
  [naar artikel]
 47. Ook Franstaligen willen staatshervorming, maar dat brengt de federale regering geen stap dichterbij (30/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Alle Franstalige partijen zijn bereid om in 2024 nieuwe stappen te zetten in een staatshervorming. Maar die plannen liggen mijlenver van wat N-VA voor ogen heeft.
  [naar artikel]
 48. Financieringswet doet Wallonië en Brussel almaar meer pijn (19/01/2023 - De Tijd)
  18:14 Terwijl de ontvangsten van Vlaanderen in verhouding tot het bruto binnenlands product gelijk blijven, gaan Wallonië en Brussel er de komende jaren door de aanpassing van de financieringswet stevig op ...
  [naar artikel]
 49. Stéphane Lefebvre aan de leiding in rally van Wallonië (30/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Fransman Stéphane Lefebvre (Citroën C3 Rally2) heeft zaterdag de openingsdag van de rally van Wallonië gedomineerd. De Fransman heeft een voorsprong van 12.6 seconden op Adrian Fernemont (Skoda Fabia Evo R5). Gino Bux (Skoda Fabia Evo R5) volgt als derde op 44.2. De rally werd ontsierd door enkele zware crashes met enkel materiële schade.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy