De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Waar bleven Jan Breydel en ‘scilt ende vriend’ in de aflevering over de Guldensporenslag?

Humo

24/01/2023 - 14:44


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HUMO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Waar zat Jan Breydel? En andere kritieken over ‘Het verhaal van Vlaanderen’-aflevering over de Guldensporenslag onder de loep (24/01/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 2. Waarom werd Jan Breydel niet vermeld in ‘Het verhaal van Vlaanderen’-aflevering over de Guldensporenslag? ‘Een bewuste keuze’ (23/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 3. Voor zijn nazaten een held, voor historici een moordenaar. Wat is echt en verzonnen over Jan Breydel, de Brugse beenhouwer van de Guldensporenslag? (22/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Was Jan Breydel één van de leiders van het Vlaamse verzet dat op 11 juli 1302 tot de Guldensporenslag leidde, vanavond het onderwerp in ‘Het verhaal van Vlaanderen’? Ja, zegt Michel Breydel (77), nakomeling van de 22ste generatie van de illustere beenhouwer. Nee, zeggen historici: volgens hen was Breydel een dronken vechtersbaas en een moordenaar. Een zoektocht op de grens tussen waarheid en verzinsel.
  [naar artikel]
 4. Waar zat Jan Breydel? En andere kritieken over ‘Het verhaal van Vlaanderen’ over de Guldensporenslag onder de loep (24/01/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 5. Een eigen hesp en voetbalstadion, maar niet eens een bijrol op tv: waarom Jan Breydel ontbreekt in ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ (23/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Jan Breydel en Pieter De Coninck. In de geschiedenisles over de Guldensporenslag werden ze telkens in één adem genoemd. Maar geen woord over de eerste in ‘Het Verhaal van Vlaanderen’. Historici ontkennen het belang van Breydel. “Jaloezie en onwetendheid”, zegt nazaat Michel Breydel.
  [naar artikel]
 6. Een eigen hesp en voetbalstadion, maar niet eens een bijrol op tv: waarom Jan Breydel ontbreekt in ‘Het verhaal van Vlaanderen’ (23/01/2023 - Het Nieuwsblad)
  Jan Breydel en Pieter De Coninck. In de geschiedenisles over de Guldensporenslag werden ze telkens in één adem genoemd. Maar geen woord over de eerste in ‘Het verhaal van Vlaanderen’. Historici ontkennen het belang van Breydel. “Jaloezie en onwetendheid”, zegt nazaat Michel Breydel.
  [naar artikel]
 7. INTERVIEW. Bart De Wever over ‘Het verhaal van Vlaanderen’, de subsidies en de discussie over de Guldensporenslag: “Waar zàgen ze toch over?” (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Hij is fan van ‘Het verhaal van Vlaanderen’, zegt Bart De Wever. Dat mag ook wel, want zijn N-VA was gul met subsidies. “Als je het uitrekent per kijker per aflevering, heb je dus voor een paar centen aan volkspedagogie gedaan.” Maar de suggestie dat het programma vooral de Vlaamse identiteit moet dienen, zit hem hoog. “Tom Waes zei voor de reeks op tv kwam dat ‘de flaminganten gingen verschieten.’ O jee, dacht ik toen al.” En dan moesten de Guldensporenslag als een soort van socialistisch ontwaken en de Vlamingen die ‘de Taliban van hun tijd waren’ nog komen.
  [naar artikel]
 8. Geen "schild en vriend", wél "Vlaanderen de leeuw" in aflevering over Guldensporenslag: wie of wat bepaalt wat "Het verhaal van Vlaanderen" haalt? (23/01/2023 - VRT NWS)
  De iconische uitspraak "schild en vriend" was niet te horen in de aflevering over de Guldensporenslag van "Het verhaal van Vlaanderen". De uitroep "Vlaanderen de leeuw" dan weer wel. Volgens de makers is het toeval dat begrippen als deze wel of niet opduiken, al zijn ook historische argumenten te bedenken.
  [naar artikel]
 9. Erg precies legde de’ aflevering over de Guldensporenslag toch niet uit wat er in 1302 gebeurd is (24/01/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 10. Jonge historica haalt Jan Breydel van zijn voetstuk: “Hij vocht zelfs niet mee in Guldensporenslag” (11/07/2019 - Het Nieuwsblad)
  Op het standbeeld op de Grote Markt van Brugge torent Jan Breydel uit boven Pieter de Coninck. “Onterecht”, zegt de jonge Gentse historica Lisa Demets. “Breydel stond nooit op het slagveld, hij leverde alleen het varkensvlees. De Coninck riskeerde wel zijn leven op de Groeningekouter.”
  [naar artikel]
 11. Toch weer niet het volledige plaatje van de Guldensporenslag in ‘Het verhaal van Vlaanderen’: ‘Het was fijn geweest om die kwestie even aan te raken’ (23/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 12. De Guldensporenslag in "Het verhaal van Vlaanderen": hoe kijken we vandaag naar de "meest omstreden veldslag uit de Vlaamse geschiedenis"? (22/01/2023 - VRT NWS)
  In de vierde aflevering van "Het verhaal van Vlaanderen" vanavond staat de Guldensporenslag centraal. "Op zijn minst de meest omstreden veldslag uit de Vlaamse geschiedenis", klinkt het uit de mond van presentator Tom Waes. "De Guldensporenslag, dat verhaal is een pak complexer dan dat ik het destijds op school heb geleerd." Hoe complex? In "De zevende dag" krijgen we meer tekst en uitleg van historicus Jan Dumolyn en taalwetenschapper Kevin Absilis.
  [naar artikel]
 13. Coaches ‘The Voice of Holland’ vol afschuw over ‘BOOS’-aflevering, oud-winnares geeft voor het eerst reactie (20/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oud-winnares Maan de Steenwinkel (24) reageert voor het eerst sinds alle perikelen rondom ‘The Voice’. “Ik heb het altijd als een veilige en positieve plek ervaren, waar het ging om muziek”, schrijft ze op Instagram. Ook (oud-)'The Voice’-coaches laten van zich horen na de aflevering van het onlineprogramma ‘BOOS’ over de misstanden rondom ‘The Voice of Holland’.
  [naar artikel]
 14. Coaches ‘The Voice Holland’ vol afschuw over ‘BOOS’-aflevering, oud-winnares geeft voor het eerst reactie (20/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oud-winnares Maan de Steenwinkel (24) reageert voor het eerst sinds alle perikelen rondom ‘The Voice’. “Ik heb het altijd als een veilige en positieve plek ervaren, waar het ging om muziek”, schrijft ze op Instagram. Ook (oud-)'The Voice’-coaches laten van zich horen na de aflevering van het onlineprogramma ‘BOOS’ over de misstanden rondom ‘The Voice of Holland’.
  [naar artikel]
 15. Bloedige plekken: meer dan dit rest er niet van de historische Groeningebeek uit de Guldensporenslag   (23/07/2020 - VRT NWS)
  Plekken in Vlaanderen waar voorbijgangers niet beseffen dat ze geschiedenis onder hun voeten hebben: in de reeks “Bloedige plekken” ontdekken VRT-journalist Jos Vandervelden en fotograaf Alexander Dumarey de plaatsen waar ooit bloed vloeide, waar mensen een gewelddadige dood stierven. Maar waar de sporen van de geschiedenis zo goed als weggevaagd zijn. Vandaag: het enige wat nog rest van de strategische gelegen Groeningebeek uit de Guldensporenslag in het Kortrijk van 1302.
  [naar artikel]
 16. Het verhaal van Vlaanderen volgens Reynebeau: ‘Goede tv, maar historisch een draak’ (23/01/2023 - De Standaard)
  Nog voor er één aflevering was uitgezonden, kreeg Het verhaal van Vlaanderen al kritiek omdat het heel wat Vlaamse subsidies kreeg en politieke propaganda zou zijn voor de Vlaamse zaak. Is het programma echt de regeringsversie van de geschiedenis geworden? Of hebben de makers een programma afgeleverd dat gewoon goed is en niet zou misstaan in de lessen geschiedenis? Nu ook de aflevering over de omstreden Guldensporenslag is uitgezonden, praten we erover met historicus Marc Reynebeau.
  [naar artikel]
 17. ‘Onacceptabel gedrag’: De Lijn start onderzoek naar sms’ende chauffeur (15/09/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 18. Tranen om de overleden vriend van Mia en voor het eerst wordt de ‘block’-knop gebruikt: ‘The Voice Kids’ schakelt versnelling hoger (01/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Tijdens de eerste Blind Auditions vorige week ging nieuwkomer Duncan Laurence met heel wat talent aan de haal in ‘The Voice Kids’. De andere coaches maakten in deze tweede aflevering dan ook gretig gebruik van de ‘block’-knop, waarmee ze elkaar buiten spel konden zetten.
  [naar artikel]
 19. ‘Het verhaal van Vlaanderen’ over de Guldensporenslag bracht context en nuance. Bij deze serie past vooral bewondering (22/01/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 20. HBO lost nieuwe trailer ‘House of the Dragon’ en stoomt fans klaar voor aflevering 4 (05/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De ‘Game of Thrones’-spin-off ‘House of the Dragon’ is een groot succes. Maar toch trakteert HBO de fans wederom op een preview om nog meer enthousiasme op te wekken. Zo laat de streamingdienst, naar aanleiding van de vierde aflevering, nog een extra trailer los op de kijkers. En het belooft alvast een spannende aflevering te worden.
  [naar artikel]
 21. Geschokte reacties na ‘The Voice of Holland’-aflevering van ‘Boos’: “Degoutant gewoon” (20/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Ons buurland Nederland is geschokt na het zien van de ‘Boos’-aflevering van vanmiddag. In de bijna anderhalf uur lang durende aflevering doen verschillende vrouwen hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het RTL-programma. “Meisjes van achttien, die worden opgesloten in een studio en worden verkracht. Ongelooflijk.”
  [naar artikel]
 22. COLUMN. Het tussentaaltje van Tom Waes splijt N-VA. Voor Bourgeois is het Nederlands een pochet, voor Jambon is het een toiletborstel (25/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In ‘Het verhaal van Vlaanderen’ gaat het niet meer om wat precies Tom Waes vertelt, wel om hoe hij dat doet: in veredeld Antwerps. “Het zuiverste Nederlands in de aflevering van zondag over de Guldensporenslag”, stelde columnist Jan Segers vast, “was het Middelnederlands van Pieter de Coninck.”
  [naar artikel]
 23. Wie zich schaamt voor de zoveelste aflevering ‘Friends’ is mis. Dat maakt je net gelukkig (23/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Tijdens de lunch een aflevering van ‘Friends’? Voor het slapengaan een herhaling van ‘F.C. De Kampioenen’? Of als ontspanning naar ‘The Office’ kijken? Het lijkt of we onze favoriete serie nooit beu worden. Voor wie al jaren vasthoudt aan hetzelfde programma is er goed nieuws: het bevordert ons mentale welzijn. Mijn gedacht!
  [naar artikel]
 24. Verrassing van formaat: Netflix voegt extra aflevering van ‘The Sandman’ toe (21/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een verrassing voor de fans van de nieuwe populaire fantasy-serie ‘The Sandman’, die te bekijken is op de streamingdienst. Die heeft onverwacht een elfde aflevering van de show toegevoegd: ‘A Dream of a Thousand Cats/Calliope’.
  [naar artikel]
 25. Slimme camera’s beboeten nu ook gsm’ende bestuurders (02/11/2022 - Het Nieuwsblad)
  Volgend jaar lanceert minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) een nieuw proefproject om slimme camera’s in te zetten om gsm’ende automobilisten op te sporen. In tegenstelling tot het proefproject van drie jaar geleden, zullen betrapte automobilisten nu ook écht beboet worden, dat zegt het kabinet van Gilkinet.
  [naar artikel]
 26. Slimme camera’s beboeten nu ook gsm’ende bestuurders (02/11/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Volgend jaar lanceert minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) een nieuw proefproject om slimme camera’s in te zetten om gsm’ende automobilisten op te sporen. In tegenstelling tot het proefproject van drie jaar geleden, zullen betrapte automobilisten nu ook écht beboet worden, dat zegt het kabinet van Gilkinet.
  [naar artikel]
 27. Lea Michele praat na 9 jaar emotioneel over overleden ‘Glee’-collega en vriend Cory Monteith (25/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Glee’-actrice Lea Michele (35) heeft tijdens een optreden over haar overleden vriend Cory Monteith gesproken. Hij stierf in 2013 op 31-jarige leeftijd aan een overdosis. Het komt zelden voor dat Michele praat over de situatie, maar tijdens een optreden van haar tour ‘Lea Michele, Life in Music’ koos ze ervoor om dat wel te doen. Ze heeft onder meer over hoe het was om over Cory te zingen in de aflevering waarin ze afscheid namen van hem en zijn personage Finn.
  [naar artikel]
 28. Finale maakt van Rani’s hersenen ‘vormeloze prut’: de hoogtepunten van aflevering 19 (15/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Je ‘een beetje’ voorbereiden is voldoende om een aflevering van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ te winnen. Tenminste, als we Wouter Vandenhaute mogen...
  [naar artikel]
 29. “Ik huilde drie weken aan een stuk”: Kylie Jenner had last van ‘babyblues’ (20/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In februari verwelkomden Kylie Jenner (25) en haar vriend Travis Scott (31) hun tweede kind, een zoon. In juni liet ze zich eerder ontvallen dat ze last heeft van ‘babyblues’. Maar in een nieuwe aflevering van ‘The Kardashians’ gaat ze hier nog dieper op in. “Het is heel moeilijk geweest", klinkt het emotioneel.
  [naar artikel]
 30. “Prins Charles en Camilla vragen BBC om aflevering van ‘Strictly Come Dancing’ in paleis op te nemen” (11/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse royals zijn grote fan van ‘Strictly Come Dancing’ en hebben dan ook aangeboden om een aflevering van de dansshow op te nemen in Buckingham Palace. Dat vertellen verschillende bronnen aan ‘The Sun’.
  [naar artikel]
 31. Patrick De Witte: Juicht ende jubelt ende bimbamt de klokken! (12/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 32. BBC krabbelt al terug: omstreden aflevering ‘Fawlty Towers’ komt weer online (13/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De inmiddels beruchte ‘Don’t mention the war’-aflevering van sitcom ‘Fawlty Towers’, die vrijdag nog offline werd gehaald vanwege racistische...
  [naar artikel]
 33. ‘Wáár is Elke Wevers’, deel 3: hoe haar vriend plots een moordverdachte wordt (24/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de derde aflevering van onze podcastreeks ‘Wáár is Elke Wevers? Het mysterie uitgespit’ reconstrueren we hoe Elkes vriend Tom een moordverdachte werd.
  [naar artikel]
 34. VRT zendt volledige reeks ‘FC De Kampioenen’ opnieuw uit (09/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ruim 30 jaar na de eerste aflevering van ‘FC De Kampioenen’ gaat VRT de reeks opnieuw uitzenden. Donderdag 19 augustus kan men op Eén kijken naar ‘De nieuwe truitjes’, de allereerste aflevering van de voetbalvrienden met onder andere Pol Goossen, Greet Rouffaer en Herman Verbruggen.
  [naar artikel]
 35. ‘Neighbours’ eindigt na 37 jaar moord en bedrog: dit wist je nog niet over de soap (29/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het is voorbij. Afgelopen donderdag kwam de allerlaatste aflevering van Neighbours in Australië op het scherm. Vrijdag speelt die aflevering ook op de Britse tv. En zo komt er een einde aan 37 jaar soapgeschiedenis. Wij blikken terug aan de hand van weetjes, van een racistische aflevering tot een gecensureerde ‘pikante’ scène tussen tieners.
  [naar artikel]
 36. Documentaire ‘Boos’ komt donderdag met tweede aflevering over misstanden bij ‘The Voice of Holland’ (23/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De komende uitzending van de documentaire ‘Boos’, die donderdag online komt, staat opnieuw in het teken van ‘The Voice of Holland’ en John de Mol. De inhoud van de aflevering is echter nog niet bekend.
  [naar artikel]
 37. Documentaire ‘Boos’ komt donderdag met tweede aflevering over misstanden bij ‘The Voice of Holland’ (23/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  De komende uitzending van de documentaire ‘Boos’, die donderdag online komt, staat opnieuw in het teken van ‘The Voice of Holland’ en John de Mol. De inhoud van de aflevering is echter nog niet bekend.
  [naar artikel]
 38. ‘The Simpsons’ verwijderen Michael Jackson aflevering (08/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De makers van de populaire serie ‘The Simpsons’ hebben besloten om de aflevering ‘Stark Raving Dad’ niet langer meer uit te zenden. In deze...
  [naar artikel]
 39. Trailer van aflevering 7 ‘House of the Dragon’ belooft meest intense en emotionele aflevering tot nu toe (26/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De trailer voor de zevende aflevering van HBO-serie ‘House of the Dragon’ toont de eerste beelden van wat een zeer intense aflevering blijkt te worden. Het begint met de nasleep van de vurige dood van Laena Velaryon. Maar daar blijft het niet bij. Want er wordt ook een draak vermist en er lijken dodelijke allianties te zijn gevormd terwijl de spanningen in Westeros hun hoogtepunt bereiken.
  [naar artikel]
 40. Reis door wondere wereld van de ‘waarheidszoekers’ (02/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke week een boek waar u slimmer van wordt. Deze aflevering ‘The Truth is Out There’ over complottheorieën van Jaron Harambam.
  [naar artikel]
 41. Recensie: ‘Wie zegt wat waar. Regionale taal in Nederland en Vlaanderen’ (14/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke week een boek waar u slimmer van wordt. Deze aflevering: ‘Wie zegt wat waar? Regionale taal in Nederland en Vlaanderen’. Van vijf auteurs onder wie taaldeskundige Miet Ooms uit Herk-de-Stad.
  [naar artikel]
 42. Veel kritiek op zevende aflevering van ‘House of the Dragon’: “Ik kon er niets van zien” (05/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Als je de zevende aflevering van ‘House of the Dragon’ bekeken hebt, is er een grote kans dat je niks kon zien van wat er zich eigenlijk in afspeelde. De aflevering was namelijk zo donker van kleur, dat kijkers met moeite de gezichten van hun favoriete personages konden herkennen. De donkere aflevering zou naar verluidt een bewuste keuze geweest zijn van de makers, al is menig Twitteraar het duidelijk niet met die beslissing eens.
  [naar artikel]
 43. LIVE. Volg hier alles dat je moet weten over de eerste aflevering van ‘The Masked Singer’ (14/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De kop is eraf: in de eerste nieuwe aflevering van ‘The Masked Singer’ maken we kennis met Edelhert, Radijsje, Mispoes, Papegaai, Robots, Cycloop, Roos en Ridder. Wie mag er door naar de volgende aflevering? En nog veel belangrijker: wie gaat er toch schuil achter al die bontgekleurde maskers? Volg hier live alle ontwikkelingen én optredens uit ‘The Masked Singer’.
  [naar artikel]
 44. Een chagrijnige date, veel bodypainting en vers vlees in de kuip: dit was aflevering 5 van ‘Temptation’ (20/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  We zijn alweer aanbeland bij aflevering 5 van ‘Temptation Island’. Intussen zit het eerste ‘vuurkamp’ - we zullen je nooit vergeten, Lisa - erop,...
  [naar artikel]
 45. Recensie: ‘Grensstreken’ van Milo van Bokkum (09/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke week een boek waar u slimmer van wordt. Deze aflevering ‘Grensstreken. Waarom grenzen liggen waar ze liggen’ van Milo van Bokkum.
  [naar artikel]
 46. Tim Hofman legt uit waarom hij nieuwe ‘Boos’-aflevering over ‘The Voice’ maakte (26/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Donderdag lanceerde het Nederlandse programma ‘Boos’ een nieuwe aflevering over de wantoestanden bij ‘The Voice of Holland’. In NRC legt presentator Tim Hofman uit waarom dat nodig was.
  [naar artikel]
 47. Onze man in Jan Breydel ziet Club met sprekend gemak winnen: “Dit is niet serieus meer, hé” (22/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De synoniemen geraken stilaan. Na ‘Op het gemakje’ en ‘Vingers in de neus’, nu ‘Kat en muis’. Club Brugge is in dit soort wedstrijden van een...
  [naar artikel]
 48. Seizoensfinale ‘House of the Dragon’ gelekt, “teleurgestelde” HBO doet er alles aan de aflevering van het internet te halen (22/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Zondag wordt de finale van ‘House of the dragon’ de wereld ingestuurd door HBO, maar al sinds vrijdag circuleert die tiende aflevering al op het internet. De aflevering zou gelekt zijn via een distributiepartner in Europa, het Midden-Oosten of Afrika, laat HBO weten.
  [naar artikel]
 49. Dubbel zo veel Vlamingen bleven op voor ‘Game of Thrones’ (16/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de nacht van zondag op maandag keken 3.740 Telenet-abonnees naar de eerste aflevering van het achtste seizoen van ‘Game of Thrones’. Dat zijn er...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy