De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Antigifcentrum over CO-melders: "Nuttig maar ook vals gevoel van veiligheid"

VRT NWS

24/01/2023 - 15:53

De verkoop van CO-meters is fel gestegen na drie tragische overlijdens door CO-intoxicatie op korte tijd. Maar heeft zo'n CO-melder nut, en haal je beter ook een CO-melder in huis? "De Inspecteur" van Radio2 ging ten rade bij het Antigifcentrum. Een paar jaar geleden keurde het centrum ze nog af, "maar we raden ze nu wél aan, als aanvulling op onderhoud en ventileren."


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Expert Antigifcentrum waarschuwt voor CO-vergiftiging en goedkope melders: “Ze geven een vals gevoel van veiligheid” (23/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Je hoort het onze weermannen vaak zeggen in deze tijd van het jaar: er is kans op CO-vergiftiging. Maar waar moet je dan vooral op letten? En komt het alleen in de winter voor? Professor Dominique Vandijck, adjunct-algemeen directeur van het Antigifcentrum, vertelt waar het gevaar voor je gezondheid precies in schuilt en waarom je ook goed moet opletten met de aankoop van CO-melders.
  [naar artikel]
 2. Vraag naar CO-melders stijgt sterk, maar waar moet je op letten bij aankoop? “De fijngevoeligheid van zo’n toestel is belangrijk en bepaalt mee de prijs” (26/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De verkoop van CO-melders is aan een opmars bezig na verschillende dodelijke CO-vergiftigingen op korte tijd. Hubo ziet een stijging in de verkoop van 50 procent, Gamma verkocht er zelfs dubbel zoveel als normaal. Maar hoe nuttig is zo’n toestel en maakt de prijs een verschil in kwaliteit? En hoe en waar moet je die installeren? “De betere toestellen hebben een kwaliteitskeurmerk voor meer garanties op betrouwbaarheid”, zegt Dominique Vandijck van het Antigifcentrum. “Maar let wel op, want ze kunnen een vals gevoel van veiligheid geven.”
  [naar artikel]
 3. CO-melders geven een vals gevoel van veiligheid (02/11/2017 - VRT NWS)
  Het antigifcentrum waarschuwt voor vergiftiging koolstofmonoxide en raadt daarbij het gebruik van een CO-melder af. Het doet dat nadat vannacht in Deurne zeven mensen ziek zijn geworden door CO-vergiftiging.
  [naar artikel]
 4. KMI waarschuwt voor meer CO-vergiftiging. Expert: “Goedkope CO-melders geven vals gevoel van veiligheid” (23/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Je hoort het onze weermannen vaak zeggen in deze tijd van het jaar: er is kans op CO-vergiftiging. Maar waar moet je dan vooral op letten? En komt het alleen in de winter voor? Professor Dominique Vandijck, adjunct-algemeen directeur van het Antigifcentrum, vertelt waar het gevaar voor je gezondheid precies in schuilt en waarom je ook goed moet opletten met de aankoop van CO-melders.
  [naar artikel]
 5. "Vals gevoel van veiligheid", maar waarom worden mondmaskers dan aanbevolen en verplicht?  (27/04/2020 - VRT NWS)
  Mondmaskers zullen een belangrijke rol spelen eens we de coronamaatregelen versoepelen. De regering én experts herhaalden het de afgelopen dagen en weken tot treurens toe. Maar minister van Volksgezondheid Maggie De Block herhaalde het vandaag nog eens: "Maskers geven een vals gevoel van veiligheid". Hoe zit het nu?
  [naar artikel]
 6. KMI waarschuwt voor meer CO-vergiftiging door winterprik. Expert: “Goedkope CO-melders geven vals gevoel van veiligheid” (09/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Door de combinatie van de winterprik en de lockdown, is er meer kans op CO-vergiftiging. Hoe voorkom je het? Welke toestellen vormen het grootste gevaar? En zijn CO-melders altijd even doeltreffend? Professor Dominique Vandijck, adjunct-algemeen directeur van het Antigifcentrum, vertelt waar het gevaar precies in schuilt voor je gezondheid en wat je kan doen om het te vermijden.
  [naar artikel]
 7. Maggie De Block over mondmaskers: "Het heeft geen zin om ze te dragen, het kan een vals gevoel van veiligheid geven" (01/04/2020 - VRT NWS)
  Voor gewone burgers heeft het geen zin om mondmaskers op straat te dragen in de hoop zo een besmetting met het coronavirus te vermijden. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). "Ze geven soms een vals gevoel van veiligheid en maken mensen misschien minder oplettend."
  [naar artikel]
 8. Verkoop SUV’s blijft pieken: "Stoere uiterlijk geeft vals gevoel van veiligheid" (09/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  De verkoop van SUV’s of Sports Utility Vehicles blijft ook dit jaar pieken. In het eerste kwartaal was één op de drie ingeschreven auto’s in ons land een terreinwagen. “Het stoere uiterlijk en de hoge zithouding geeft veel automobilisten een vals gevoel van veiligheid”, zegt Tony Verhelle van het vakblad Autogids.
  [naar artikel]
 9. Brusselse brandweer waarschuwt: "CO-melder is nuttig, maar geeft soms vals gevoel van veiligheid" (30/10/2019 - VRT NWS)
  De brandweer van Brussel raadt de mensen aan om maatregelen tegen CO-vergiftiging te nemen. Met de komst van de winter zullen de mensen opnieuw hun verwarmingstoestellen aanzetten. De brandweer vraagt om indien nodig de schoorsteen te laten vegen en om ook de verwarmingsinstallatie te laten controleren.
  [naar artikel]
 10. OPINIE. “Rijvaardigheidsscholen geven een vals gevoel van veiligheid. Wablieft?” (09/10/2017 - Het Nieuwsblad)
  Omdat veel bestuurders slecht rijden bij slecht weer, gaan stemmen op om een slipcursus verplicht te maken in de rijopleiding. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) verklaarde echter meteen geen voorstander te zijn. Volgens hem geeft een slipcursus een vals gevoel van veiligheid aan jonge bestuurders. Maar daar is Dirk Van Hooydonk van Jesco Auto Training School het niet mee eens: “Een vals gevoel van veiligheid? Wablieft?”
  [naar artikel]
 11. Na zoveelste dode: helpen CO-melders? Wat kan je nog meer doen tegen ‘stille doder’? (01/02/2022 - Het Nieuwsblad)
  Alle preventiecampagnes ten spijt zijn er deze winter in Brussel alweer zes CO-doden gevallen. Vorige week zelfs twee in hetzelfde weekend. CO-melders kunnen veel onheil voorkomen, al geven die soms een vals gevoel van veiligheid, waarschuwt de brandweer. Maar wat kun je nog doen tegen deze ‘stille doder’?
  [naar artikel]
 12. Redders in oktober? "Vals gevoel van veiligheid" (14/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Met het nazomerweer dit weekend, worden in Blankenberge en Oostende uitzonderlijk nog twee reddersposten bemand. Maar dat is niet naar de zin de...
  [naar artikel]
 13. Ook Geens fluit De Wever terug: "Angst is slechte raadgever voor bewindslieden" (31/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  "Angst beantwoorden met maatregelen die enkel een vals gevoel van veiligheid geven, en overigens groot onheil stichten, is misplaatst." Zo
  [naar artikel]
 14. Hoe "safe" is het Covid Safe Ticket? "Ongelukkig gekozen naam, maar zal zeker besmettingen tegenhouden" (04/11/2021 - VRT NWS)
  Nu het gebruik van het Covid Safe Ticket verder is uitgebreid in ons land, krijgt VRT NWS wel vaker de opmerking van nieuwsgebruikers dat het een vals gevoel van veiligheid geeft. Ook experten zoals viroloog Marc Van Ranst zeiden al dat ze "coronapas" een betere naam vinden dan "Covid Safe Ticket". Maar hoe "safe" is het Covid Safe Ticket en als het niet "veilig" is, is het dan wel zinvol?
  [naar artikel]
 15. "Vals gevoel van veiligheid" (06/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Vals gevoel van veiligheid"
  [naar artikel]
 16. "Vals gevoel van veiligheid" (06/10/2017 - De Morgen)

  [naar artikel]
 17. Kustreddingsdienst verbolgen dat aan zee gezwommen mag worden: “Vals gevoel van veiligheid” (14/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De kustreddingsdienst is absoluut niet gelukkig dat Oostende en Blankenberge dit weekend opnieuw redders aan zee voorzien. “Het seizoen was afgesloten. De twee badsteden creëren nu een vals gevoel van veiligheid voor de rest van de kust.”
  [naar artikel]
 18. Kustreddingsdienst verbolgen dat aan zee gezwommen mag worden: “Vals gevoel van veiligheid” (14/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De kustreddingsdienst is absoluut niet gelukkig dat Oostende en Blankenberge dit weekend opnieuw redders aan zee voorzien. “Het seizoen was afgesloten. De twee badsteden creëren nu een vals gevoel van veiligheid voor de rest van de kust.”
  [naar artikel]
 19. Redders in oktober? "Vals gevoel van veiligheid" (14/10/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/rTcFnmhynNGdrzv7_gsqV6BfJuY/diocontent/113589999/_crop/0/0/1024/576/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 20. Verpleegster toont in video hoe handschoenen ‘vals gevoel van veiligheid’ geven (07/04/2020 - De Morgen)
  Handschoenen dragen tegen het coronavirus? Dat geeft vooral een vals gevoel van veiligheid, vindt Molly Lixey. Om haar stelling te bewijzen, maakte de voormalige spoedverpleegkundige uit Saginaw (Michigan) een filmpje waarin ze het principe van kruisbesmetting uitlegt.
  [naar artikel]
 21. Overleden twintiger is zesde CO-dode in hoofdstad: “Melders geven soms vals gevoel van veiligheid” (31/01/2022 - Het Nieuwsblad)
  Een 27-jarige man is zondagavond door de hulpdiensten dood aangetroffen in een appartementsgebouw in de Zespenningenstraat in het centrum van Brussel. De man is overleden door CO-vergiftiging. Dat bevestigt het Brussels Parket.
  [naar artikel]
 22. 1 op de 3 scholen met asbest doet niets ondanks grote gezondheidsrisico's: "Er heerst helaas een vals gevoel van veiligheid" (12/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Niet 20, maar 69 van de 300 onderzochte scholen in Vlaanderen hebben een dringend asbestprobleem. Dat blijkt uit een antwoord van minister voor...
  [naar artikel]
 23. Bedrijven bieden personeel coronatests aan: ‘Een vals gevoel van veiligheid’ (14/05/2020 - De Morgen)
  Bedrijven zien blijkbaar heil in het aanbieden van antistoffentest aan hun personeel. Deze tests zijn omstreden en kunnen een vals gevoel van veiligheid geven. ‘Dit is gevaarlijk. Je kan perfect antistoffen hebben en toch besmettelijk zijn.’
  [naar artikel]
 24. Geeft een slipcursus een vals gevoel van veiligheid? (10/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Minister van Mobiliteit Ben Weyts liet weten dat het volgen van een slipcursus een vals gevoel van veiligheid geeft bij de bestuurders. Deze uitspraak schoot in het verkeerde keelgat bij Promove uit Houthalen-Helchteren, die slipcursussen organiseert. Zij reageren nu met een open brief aan de minister.
  [naar artikel]
 25. "Zwemmen in zee dit weekend? We raden het af" (14/10/2017 - VRT NWS)
  Goed weer voorspeld dit weekend, een nazomer zelfs en zoiets lokt volk naar zee. En er zullen ook redders zijn, maakten de kuststeden Oostende en Blankenberge eerder van de week bekend. Dat is niet naar de zin van de kustreddingsdienst, die vindt dat het voor een "vals gevoel van veiligheid" zorgt.
  [naar artikel]
 26. Miljardair: ‘Monetair beleid Federal Reserve geeft beleggers vals gevoel van veiligheid’ (10/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Miljardair: ‘Monetair beleid Federal Reserve geeft beleggers vals gevoel van veiligheid’ Miljardair Stanley Druckenmiller waarschuwt dat het aanhoudende lagerentebeleid van de Federal Reserve de activaprijzen heeft verstoord en beleggers in een vals gevoel van veiligheid geeft. De Amerikaanse inflatie bedroeg in mei 5 procent (op jaarbasis). Dat is het hoogste cijfer sinds de zomer van 2008. Ondanks de opflakkerende inflatie heeft de Federal Reserve momenteel geen […] Lees dit artikel: Miljardair: ‘Monetair beleid Federal Reserve geeft beleggers vals gevoel van veiligheid’
  [naar artikel]
 27. Grootste slipschool van het land boos op Weyts: “Slipcursus geeft jongeren geen vals gevoel van veiligheid” (09/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Er gaan stemmen op om een slipcursus verplicht te maken in de rijopleiding. Maar minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vreest een vals gevoel van veiligheid. Slipschool Jesco in Puurs, de grootste van het land, reageert verbolgen.
  [naar artikel]
 28. 1 op de 3 scholen met asbest doet niets ondanks grote gezondheidsrisico's: "Er heerst helaas een vals gevoel van veiligheid" (12/03/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/lzTRHkiBEiLT6o1U3m4VW-7koVY/diocontent/118992874/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 29. Eerst gaf mondmasker ‘vals gevoel van veiligheid’, nu is het toch verplicht (10/07/2020 - De Standaard)
  Het mondmasker. Eerst vonden experts en politici dat het zorgde voor een vals gevoel van veiligheid. Vanaf zaterdag is het dan toch verplicht in winkel, bioscoop en kerk. Deze lange weg legde het kleinood af dat zoveel stof deed opwaaien.
  [naar artikel]
 30. WHO-topman Hans Kluge: “Vaccins kunnen vals gevoel van veiligheid geven” (11/02/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het is voor de Europese landen nog te vroeg om de coronamaatregelen te versoepelen. Bovendien kunnen de vaccins een vals gevoel van veiligheid geven. Dat heeft regionaal WHO-directeur Hans Kluge donderdag verklaard op een persconferentie.
  [naar artikel]
 31. WHO-topman Hans Kluge: “Vaccins kunnen vals gevoel van veiligheid geven” (11/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het is voor de Europese landen nog te vroeg om de coronamaatregelen te versoepelen. Bovendien kunnen de vaccins een vals gevoel van veiligheid geven. Dat heeft regionaal WHO-directeur Hans Kluge donderdag verklaard op een persconferentie.
  [naar artikel]
 32. Aantal huidkanker-diagnoses verdubbelt elke tien jaar: “Zonnecrème geeft vals gevoel van veiligheid” (01/04/2022 - Het Nieuwsblad)
  Elk jaar krijgen meer mensen huidkanker. Schadelijke uv-straling speelt daarbij een grote factor, dus is jezelf insmeren met zonnecrème de boodschap. Maar eigenlijk volstaat dat niet. “Smeren is de minst effectieve maatregel. Het creëert een vals gevoel van veiligheid.”
  [naar artikel]
 33. Waarom olympische kunstschaatsers niet duizelig worden: "Topsporters trainen lichaam én geest" (17/02/2022 - VRT NWS)
  "Kunstschaatsers worden wel duizelig door pirouettes, maar hebben doorheen de jaren dat gevoel leren onderdrukken", verklaart professor Kathleen Cullen die onder andere het evenwichtsorgaan bestudeert. "Duizeligheid is een vals gevoel van beweging en topsporters hebben in hun jarenlange trainig hun hersenen aangeleerd om die valse informatie te negeren."
  [naar artikel]
 34. Aantal huidkanker-diagnoses verdubbelt elke tien jaar: “Zonnecrème geeft vals gevoel voor veiligheid” (01/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Elk jaar krijgen meer mensen huidkanker. Schadelijke uv-straling speelt daarbij een grote factor, dus is jezelf insmeren met zonnecrème de boodschap. Maar eigenlijk volstaat dat niet. “Smeren is de minst effectieve maatregel. Het creëert een vals gevoel van veiligheid.”
  [naar artikel]
 35. BEKIJK - Van "vals gevoel van veiligheid" tot bijna overal verplicht: een overzicht van anderhalf jaar mondmaskersaga (17/09/2021 - VRT NWS)
  Bekijk hier het overzicht van de mondmaskersaga in ons land uit "Het journaal". De mondmaskerplicht kwam er bij ons pas na de eerste lockdown. Maandenlang was er discussie over het nut van de zogenoemde mondkapjes, zeker in open lucht. Niet nodig, werd eerst gezegd, daarna toch sterk aanbevolen en uiteindelijk verplicht.
  [naar artikel]
 36. Apotheek Vanlaer ontevreden over verkoop mondmaskers in supermarkten: “Het zal een vals gevoel van veiligheid geven” (05/05/2020 - VRT NWS)
  Apothekers zijn bang dat de verkoop van mondmaskers in supermarkten voor een vals gevoel van veiligheid zal zorgen. Volgens Sabina Colson van Apotheek Vanlaer gaat zo het advies op maat dat door apothekers wordt gegeven, verloren.
  [naar artikel]
 37. Ook Antigifcentrum waarschuwt voor slijmspeelgoed (22/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  "Wees voorzichtig met slijm!" Die waarschuwing geeft het Antigifcentrum mee in zijn jongste nieuwsbrief, vooral aan ouders van jonge kinderen. Het...
  [naar artikel]
 38. “Let op met goedkope CO-melders”: expert waarschuwt voor CO-vergiftiging en geeft advies (08/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het KMI waarschuwt in zijn weerbericht voor CO-vergiftiging. Maar wat is CO precies? Hoe voorkom je een vergiftiging? Welke toestellen zijn het gevaarlijkst en zijn CO-melders betrouwbaar? Professor Dominique Vandijck, adjunct-algemeen directeur van het Antigifcentrum, vertelt over de gevaren van CO en hoe je jezelf kan beschermen.
  [naar artikel]
 39. Politie heeft te weinig geld voor winterbanden: "Ze zorgen toch maar voor vals gevoel van veiligheid" (20/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De federale politie heeft te weinig personeel om nog al haar voertuigen van winterbanden te voorzien. In West-Vlaanderen leidt dat tot de meest
  [naar artikel]
 40. Mazelen wereldwijd aan fikse opmars bezig, ook in België: "Er is een vals gevoel van veiligheid ontstaan" (29/11/2018 - VRT NWS)
  Het aantal besmettingen met mazelen is in één jaar tijd met 30 procent gestegen wereldwijd. Dat berekende de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.  In België zou het gaan om een verdubbeling. Nochtans was de ziekte bijna verdwenen in de jaren 80, maar misschien ligt net daar de kiem van de huidige stijging.  
  [naar artikel]
 41. “Covid Safe Ticket geeft vals gevoel van veiligheid, maar dat is geen reden om het niet te gebruiken” (28/10/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het is vanaf maandag verplicht: iedereen die naar de fitness of op restaurant wilt in Vlaanderen zal dan een Covid Safe Ticket (CST) moeten kunnen voorleggen. Vlaanderen volgt zo Brussel, Wallonië en tal van Europese landen waar zo’n coronapas al langer verplicht was. Maar niet iedereen is voor het idee gewonnen. Zelfs experts vinden dat het voor een vals gevoel van veiligheid kan zorgen.
  [naar artikel]
 42. Antigifcentrum: "Pas op met essentiële olie" (13/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het antigifcentrum waarschuwt voor essentiële of etherische oliën. Die zijn namelijk gevaarlijker dan veel mensen denken. Vorig jaar hebben zeker
  [naar artikel]
 43. Antigifcentrum: "Pas op met essentiële olie" (13/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het antigifcentrum waarschuwt voor essentiële of etherische oliën. Die zijn namelijk gevaarlijker dan veel mensen denken. Vorig jaar hebben zeker
  [naar artikel]
 44. "Oordopjes verplichten is geen oplossing om geluidsoverlast te tackelen, kan zelfs vals gevoel van veiligheid geven" (25/11/2019 - VRT NWS)
  De concertorganisator en geluidsexpert Jeroen Vereecke heeft in "De wereld vandaag" enkele kanttekeningen geplaatst bij het onderzoek van de Universiteit Gent en de Christelijke Mutualiteit over geluidsoverlast op evenementen in Vlaanderen. "Er is enkel onderzoek geweest bij kleine evenementen en op basis daarvan te stellen dat drie vierde van alle evenementen de geluidsnormen niet naleven, is te kort door de bocht. Oordopjes verplichten, is geen oplossing", aldus Vereecke.
  [naar artikel]
 45. Zin en onzin van ontsmettingscabines: "Afstand tussen mensen en mondmaskers zullen een grotere rol blijven spelen" (08/05/2020 - VRT NWS)
  In de stad Mekka in Saudi-Arabië moeten medewerkers van de heilige moskee voortaan door een ontsmettingscabine voor ze de moskee binnen mogen. Zo wil de regering een gevoel van veiligheid geven aan de gelovigen, wanneer die de moskee weer mogen bezoeken. Ook elders worden ontsmettingscabines ingezet. Maar zijn ze echt nuttig?
  [naar artikel]
 46. Na insuline-overdosissen in woonzorgcentra: "Overheid te goedgelovig over aantal doorgegeven incidenten" (15/09/2022 - VRT NWS)
  Zijn de online cijfers van woonzorgcentra over incidenten met medicatie te rooskleurig? Volgens zelfstandig auditeur Peter Adam schiet de controle door de Vlaamse overheid schromelijk tekort. “Op deze manier geeft ze de burger een vals gevoel van veiligheid.”
  [naar artikel]
 47. 3 vragen en 3 antwoorden over "echt" en "vals" nieuws (15/11/2016 - De Redactie)
  Sociaalnetwerksites liggen onder vuur omdat ze steeds vaker onjuiste nieuwsberichten laten circuleren. Journalist Tim Verheyden beantwoordt drie vragen over zogenoemd "vals nieuws".
  [naar artikel]
 48. Antigifcentrum: "Kinderen stoppen nog te vaak huishoudmiddelen in hun mond" (26/04/2019 - VRT NWS)
  Het Antigifcentrum waarschuwt opnieuw voor de gevaren van huishoudmiddelen. Het centrum krijgt elk jaar namelijk meer oproepen binnen van incidenten met dergelijke producten. Dat schrijft De Standaard. Bijna de helft van alle oproepen gaat over kinderen. Zij drinken bijvoorbeeld nog te vaak van flesjes aftershave of eten van wascapsules. Daarom lanceert het Antigifcentrum nu ook een nieuwe campagne.
  [naar artikel]
 49. Moeten ook particulieren asbest verplicht laten verwijderen? "Anders verdwijnt het nooit" (02/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Brussel“De Vlaamse regering voorziet in haar actieplan tegen asbest alleen maar een verplichting om de meest risicovolle materialen te verwijderen uit openbare gebouwen, niet uit de huizen van particulieren”, zegt Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen). “Bovendien moet dit pas vanaf 2034. Met dit plan creëren ze gewoon een vals gevoel van veiligheid.”
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy