De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

BEKIJK - 40 klokken uit Sint-Bertinuskerk in Poperinge gehaald voor restauratie toren

VRT NWS

24/01/2023 - 17:20

In Poperinge in West-Vlaanderen zijn 40 klokken uit de Sint-Bertinuskerk naar beneden gehaald voor de restauratie van de toren. De houtstructuren zijn verrot, maar voor die kunnen opgeknapt worden, moesten de klokken dus uit de toren gehaald worden. Het is een huzarenstukje om die zware klokken van op een hoogte van bijna 40 meter naar beneden te halen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. IN BEELD. 50 klokken uit kerktoren gehaald (27/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De toren van de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten heeft sinds vandaag geen klokken meer. Met een hoogtewerker zijn 50 klokken naar buiten gebracht. Ze worden gerestaureerd om de beiaard nog beter te laten klinken.
  [naar artikel]
 2. Beeld in Poperinge dat beeldenstorm overleefde blijkt dan toch een replica te zijn (10/08/2021 - VRT NWS)
  Volgens de legende was het oude beeld op de Sint-Bertinuskerk in Poperinge het laatste beeld dat de beeldenstorm had overleefd. Het beeld zou in de 16de eeuw hoog op de kerktoren buiten het bereik van protestantse beeldenstormers gebleven zijn. Maar nu het na 140 jaar voor restauratie naar beneden werd gehaald, blijkt dat niet te kloppen. Het beeld werd gemaakt in 1865 na de beeldenstorm en is dus niet 300 jaar ouder zoals de legende beweerde.
  [naar artikel]
 3. Geen klokkengeluid meer in Alken tot eind oktober (14/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Vrijdagmorgen werden de drie klokken van de Sint-Aldegondiskerk in Alken op spectaculaire wijze neergehaald uit de 14de eeuwse toren voor grondige restauratie. Een vijftigtal schoolkinderen keken bewonderend toe. De klokken zullen niet meer luiden tot eind oktober.
  [naar artikel]
 4. Eikenhouten toren kerk Zottegem wordt afgebroken en weer opgebouwd als was het kinderspeelgoed (16/10/2023 - VRT NWS)
  De kerktoren van de Onze-Lieve-Vrouwhemelvaartkerk in Zottegem wordt op een bijzondere manier gerestaureerd. De toren is een eikenhouten constructie met daarin een beiaard. De klokken worden door een galmgat uit de toren gehaald met een enorme kraan. De torenconstructie zelf wordt in drie gezaagd, afgebroken, gerestaureerd en weer op elkaar gezet. De restauratie is nodig omdat het hout rot is.
  [naar artikel]
 5. Duitse vliegtuigtoren in Poperinge uit WO II wordt publieke uitkijktoren (28/02/2022 - VRT NWS)
  In Poperinge zal je in de toekomst de "Duitse toren" kunnen bezoeken. Dat is een controletoren die de Duitse troepen bouwden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast die toren lag een vliegveld, dat ondertussen verdwenen is. De toren staat op privéterrein, maar de stad Poperinge koopt hem nu over van zijn eigenaar. Tegen 2024 zou het een uitkijkpunt moeten worden.
  [naar artikel]
 6. Klokken van kerk in Anzegem teruggeplaatst, bijna 7 jaar na brand: "Op de nieuwe klokken staat een tekst" (10/06/2021 - VRT NWS)
  Een bijzondere dag vandaag in Anzegem: de klokken van de afgebrande kerk worden weer in de toren gezet. Het is bijna 7 jaar geleden dat de kerk in het centrum van Anzegem volledig vernield werd door een brand. Sinds begin dit jaar zijn ze bezig met de restauratie en de heropbouw.
  [naar artikel]
 7. Poperinge neemt afscheid van oud-burgemeester en graaf Henri d’Udekem d’Acoz (03/09/2021 - VRT NWS)
  Vandaag werd er in de Sint-Bertinuskerk afscheid genomen van graaf Henri d’Udekem d’Acoz. De graaf was jarenlang burgemeester van Poperinge, maar was ook de oom van koningin Mathilde. Zij kon door een coronabesmetting in de koninklijke familie niet aanwezig zijn op de begrafenis.
  [naar artikel]
 8. Beiaardklokken zijn terug op vertrouwde plaats (14/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Met een grote kraan zijn dinsdagvoormiddag 47 klokken langs een opengemaakt galmgat in de Sint-Katharinatoren gehesen. De meeste werden een half jaar geleden naar buiten gehaald voor restauratie in Nederland. Ook vier nieuwe basklokken bevinden zich nu op hun toekomstige ‘werkplek’.
  [naar artikel]
 9. Waarom de Mechelse Sint-Romboutstoren maar half schoongemaakt lijkt (14/05/2019 - VRT NWS)
  De Vlaamse regering maakt 320.000 euro vrij voor de restauratie van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Elke Mechelaar en bezoeker van de stad denkt dan meteen aan de voltooiing van de schoonmaak van de toren. Fout! De toren is helemaal schoongemaakt. Maar zo lijkt het niet. Hoe kan dat?
  [naar artikel]
 10. Bonte knaagkever slaat toe, maar restauratie toren Sint-Quintinuskathedraal toch klaar in april (09/12/2023 - Het Belang van Limburg)
  “De restauratiewerken aan de toren van de Hasseltse Sint-Quintinuskathedraal zullen zeker afgerond zijn in april.” Geen vertraging dus door eventuele problemen in de torengebinten, verzekeren burgemeester Steven Vandeput (N-VA) en schepen Laurence Libert (Open Vld).
  [naar artikel]
 11. Kraan haalt torentje in slechte staat van Sint-Janskerk: laatste fase restauratie spectaculair ingezet (21/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Met een grote kraan is gisteren de vieringtoren van de Sint-Janskerk in de Mechelse binnenstad gehaald voor restauratie. Een spectaculaire operatie, want de ontmanteling gebeurde op zo’n 35 meter hoogte.
  [naar artikel]
 12. Restauratie Sint Lambertuskerk (02/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Restauratie van de Sint-Lambertuskerk in het centrum is gestart. De aannemer heeft ondertussen stellingen geplaatst en een grote bouwkraan moet het bouwmateriaal naar boven brengen. Die renovatie is ook dringend nodig. De toegangsdeur links van de toren was reeds geruime tijd afgesloten wegens vallende brokstukken. De toegang werd door veiligheidshekken afgesloten. De werken zullen een zestal weken duren en kosten 34.000 euro.
  [naar artikel]
 13. Na jarenlange restauratie kan iedereen nu bovenop basiliek van panorama genieten (01/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  Een jarenlange restauratie krijgt nu zijn kers op de taart. De mooiste gotische toren van Limburg kan veilig beklommen worden, tot helemaal boven op 55,55 meter hoogte. Daar wordt de bezoeker getrakteerd op een weids panorama. Maar onderweg is er in de toren van de Tongerse Onze-Lieve-Vrouwebasiliek ook veel te beleven.
  [naar artikel]
 14. Restauratie Sint-Katharinakerk van start (16/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Arbeiders zijn begonnen met het verwijderen de opvangconstructie voor vallende steenstukken die vijf jaar geleden aan de toren van de Sint-Katharinakerk werd geplaatst. Het net moet weg voor de restauratiewerken.
  [naar artikel]
 15. Restauratie van burchtsite in Brustem uit de startblokken: “Extra uithangbord voor toerisme” (21/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het beeld van de burchtruïne van Brustem die in de steigers staat behoort definitief tot het verleden. De restauratie- en ­consolidatiewerken aan de toren en de hele site in het dorps­centrum van Brustem wordt heringericht. Met de werken wil de stad Sint-Truiden een van de belangrijkste sites in het cultuurhistorisch landschap van Haspengouw opnieuw ontsluiten
  [naar artikel]
 16. Stelling verbergt toren kathedraal langzaam maar zeker (21/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De toren van de kathedraal wordt gerestaureerd. Maandag is begonnen met de opbouw van de stellingen. De stellingen zullen tijdens de restauratie, die twee jaar zal duren, het grootste deel van de toren verbergen.
  [naar artikel]
 17. Opnieuw klokken in Abdij van Park in Heverlee (10/09/2018 - VRT NWS)
  De abdij van Park in Heverlee, bij Leuven, krijgt eindelijk weer nieuwe klokken. De vredesbeiaard met 40 klokken verhuisde in de 19e eeuw naar de Sint-Pieterskerk. Die werd tijdens de Eerste Wereldoorlog samen met een heleboel andere gebouwen in brand gestoken door de Duitsers. Ook de klokken werden daardoor vernield.
  [naar artikel]
 18. Al 7 slechtvalkjes geboren in Brusselse nesten (12/04/2017 - De Redactie)
  Op de toren van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal en in de Sint-Jobkerk van Ukkel kropen al drie slechtvalkjes uit het ei en ook in de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe is intussen een jong te zien.
  [naar artikel]
 19. Factuur restauratie Big Ben blijft oplopen (13/02/2020 - De Morgen)
  Schade veroorzaakt door een WO II-bom, asbest, vervuiling... Nieuwe ontdekkingen jagen de factuur voor de restauratie van de Big Ben stevig de hoogte in. De iconische Londense toren staat al twee jaar in de stellingen.
  [naar artikel]
 20. Antwerpse kathedraaltoren gaat in de steigers voor restauratie (14/01/2019 - Metro)
  Op 21 januari start in Antwerpen de restauratie van de 123 meter hoge toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, die vanaf dan gedeeltelijk in de stellingen zal staan. Het restauratieproject duurt allicht twee jaar. Eerst komt het bovenste deel – vanaf het uurwerk – aan de beurt, vanaf de winter van 2020 wordt het onderste deel onder handen genomen. De kathedraal van Antwerpen is de grootste gotische kerk van de Nederlanden en een beschermd monument. De toren is bovendien ook Unesco-werelderfgoed. Hij dateert uit 1518 en ondergaat net als de kathedraal zelf regelmatig restauratiewerken. Deze keer wordt er gewerkt aan de buitenschil. De natuursteen, het voegwerk en de beeldhouwwerken van de toren worden volledig nagekeken en waar nodig gerestaureerd. Plaatselijk krijgt de natuursteen ook een zachte reiniging. Ook de vergulding van de haan en het kruis bovenop is voorzien. Passanten zullen niet alleen merken dat de toren in de stellingen komt te staan, de wijzerplaten van het uurwerk worden ook gedemonteerd om in een atelier te worden gerestaureerd. Verder zullen het automatisch beiaardspel en de uur- en halfuurslag van de klokken niet meer te horen zijn, omdat de luidklokken en beiaard volledig ingepakt worden om ze tijdens de werken te beschermen. Alleen bij belangrijke vieringen in de kathedraal wordt tijdelijk één luidklok ingezet, stelt de stad. Het manuele beiaardspel van de beiaardiers zal wel nog te horen zijn tot april 2019. bron: Belga Het bericht Antwerpse kathedraaltoren gaat in de steigers voor restauratie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Brusselse kathedraal laat klokken 7 minuten luiden: “We voelen mee met verdriet van Fransen” (15/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De klokken van de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel hebben om 22.30 uur gedurende zeven minuten geluid naar aanleiding van de...
  [naar artikel]
 22. Kerkklokken zwijgen in Herderen (28/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Al meer dan een maand zwijgen de klokken in de toren van de Sint-Jan-de-doperkerk van Herderen en staan de wijzers op het torenuurwerk stil op twintig voor vijf. Het is het gevolg van een zware blikseminslag. De herstelling kan nog even op zich laten wachten.
  [naar artikel]
 23. Brand Notre-Dame – Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele laat klokken luiden (15/04/2019 - Metro)
  De klokken van de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel hebben om 22.300 uur gedurende zeven minuten geluid naar aanleiding van de brand in de beroemde Notre-Dame kathedraal in Parijs. Dat heeft woordvoerder Tommy Scholtes van de bisschoppenconferentie van België gezegd. “De Belgische Kerk is ontzet en teneergeslagen omwille van de vernieling van dit symbool van geloof en geschiedenis. We voelen mee met het verdriet van de Fransen”, reageerde Scholtes. bron: Belga Het bericht Brand Notre-Dame – Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele laat klokken luiden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Bekijk in 360 graden: het besneeuwde Brussel van op de VRT-toren (11/12/2017 - VRT NWS)
  Het heeft stevig gesneeuwd in ons land. Bekijk het besneeuwde Brussel van op verschillende standpunten op de VRT-toren.
  [naar artikel]
 25. Kostbaar behang op Schoon Verdiep wordt van muur gehaald voor restauratie (27/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De restauratie van het stadhuis in Antwerpen is sinds april volop aan de gang. Momenteel wordt in het kabinet van de burgemeester het kostbare goudleerbehang van de muur gehaald om het te laten restaureren. Een filmpje van de stad Antwerpen toont hoe dat precies in zijn werk gaat.
  [naar artikel]
 26. Ticketverkoop voor beklimmen van de toren van de kathedraal in Antwerpen is begonnen, goed voor 515 trappen (08/03/2023 - VRT NWS)
  De ticketverkoop voor het beklimmen van de toren van de kathedraal van Antwerpen is begonnen. Na een restauratie van 4 jaar kan je de toren terug bezoeken. Het is een stevige klim van in totaal 515 treden.
  [naar artikel]
 27. Bart De Wever plaatst windhaan weer op gerestaureerde torenspits van Antwerpse kathedraal (22/10/2020 - VRT NWS)
  De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft de windhaan van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal weer op de torenspits helpen plaatsen. De restauratie van het bovenste deel van de toren heeft 22 maanden geduurd. Ook het kruis werd teruggeplaatst. Dat werd door bisschop Johan Bonny gewijd. Binnenkort start de restauratie van het onderste deel van de toren.
  [naar artikel]
 28. Bart De Wever zet windhaan op gerenoveerde toren Antwerpse kathedraal (22/10/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft donderdag op de top van de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen de gerestaureerde windhaan helpen plaatsen. Na renovatiewerken van 22 maanden is het bovenste deel van de toren klaar om uit de stellingen gehaald te worden. De aannemer begint binnenkort aan het onderste deel van de toren.
  [naar artikel]
 29. Tijd voor volgende restauratiefase: westzijde Sint-Gummaruskerk wordt opgelapt (15/08/2023 - VRT NWS)
  Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele trekt 2,6 miljoen euro uit voor de volgende fase van de restauratie van de Sint-Gummaruskerk in Lier. Het gaat om een premie voor de restauratie van het interieur, de daken, gevels en ramen aan de kant van het Kardinaal Mercierplein. De restauratie begon meer dan twintig jaar geleden, maar het dossier bleef meermaals vastzitten.
  [naar artikel]
 30. Na twee jaar restauratie zijn de klokken van Tongeren terug, geen moment te vroeg (27/06/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 31. Vrijwilligers luiden elke dag manueel klokken van Sint-Michielskerk in Roeselare: "We doen dit met hart en ziel" (07/09/2020 - VRT NWS)
  De Sint-Michielskerk in Roeselare is een van de weinige klokken die nog elke dag met de hand geluid wordt. Dat schrijft het Nieuwsblad. Van de 1.800 kerken in Vlaanderen zijn er nog maar 3 waar dat gebeurt. In de Sint-Michielskerk lopen elke dag 10 mensen met plezier de 261 trappen op naar de klokkentoren.
  [naar artikel]
 32. Kathedraal binnenkort weer in de steigers (01/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen gaat opnieuw in de steigers. Na een eerdere restauratie die de toren vier jaar aan het oog onttrok, wordt de toren nu twee jaar lang ingepakt om de buitenkant aan te pakken.
  [naar artikel]
 33. 170.000 euro Vlaamse steun voor restauratie Sint-Niklaaskerk (10/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) zet het licht op groen voor de restauratie van de Sint-Niklaaskerk in Pelt. De kerkvensters zijn aan vervanging toe en stukken natuursteen vallen er regelmatig naar beneden.
  [naar artikel]
 34. Tweede slechtvalkje geboren op toren van Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal (11/04/2017 - De Redactie)
  Op de toren van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, in het centrum van Brussel, is vanmorgen ook een tweede ei uitgekomen in het slechtvalknest. Het eerste jong was vanochtend al geboren. In het nest blijven nu nog twee eieren over die nog moeten uitkomen.
  [naar artikel]
 35. Loods in Poperinge vat vuur (31/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Poperinge brak vanmorgen brand uit in een loods van een landbouwbedrijf langs de Sint-Sixtusstraat. Toen de brandweer arriveerde, sloegen al...
  [naar artikel]
 36. Restauratie van met roet bedekte gevel van Brusselse Sint-Katelijnekerk gestart (01/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  De restauratie van de noordgevel van de Sint-Katelijnekerk in het centrum van Brussel is maandag van start gegaan. Dat melden Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel en de stad Brussel in een persbericht.
  [naar artikel]
 37. Nauwelijks bekende maar waardevolle wapenborden uit Mechelse kathedraal ondergaan restauratie (18/01/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De met bladgoud ingelegde wapenborden in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal zijn nauwelijks bekend bij het publiek, maar hun historische waarde is niet te onderschatten. De reeks van 33 wapenborden ondergaat de komende twee jaar een grondige restauratie. Museum Hof van Busleyden coördineert de restauratie en het onderzoek. De restauratie zal je live kunnen volgen.
  [naar artikel]
 38. Klok van 3 ton valt naar beneden: Sint-Salvatorskathedraal in Brugge zal nog maanden zwijgen (19/05/2022 - VRT NWS)
  Het is stil in en rond de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge, want de klokken luiden niet meer. Een klok van 3 ton is losgekomen en het zal nog maanden duren voor dat hersteld is. Voor de veiligheid moeten alle klokken heel die tijd zwijgen, ook tijdens de Heilig Bloedprocessie van volgende week.
  [naar artikel]
 39. Kasteel van Horst (van de Rode Ridder) in Holsbeek verzakt twee millimeter per jaar (16/02/2022 - VRT NWS)
  Bij het stabiliteitsonderzoek voor de restauratie van het Kasteel van Horst is ontdekt dat de ronde toren aan het wegzakken is. De toren zakt jaarlijks twee millimeter verder in de grond. Mogelijk kunnen paalfunderingen helpen.
  [naar artikel]
 40. Toren van de kathedraal tijdelijk zonder uurwerk, haan en klokken (14/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Vanaf 21 januari worden er steigers opgebouwd om de Antwerpse kathedraaltoren te restaureren. De komende twee jaar zal de 500 jaar oude belforttoren een stevige opknapbeurt krijgen. Eerst wordt het bovenste stuk van de toren gerestaureerd, vanaf de klok, en vanaf de winter van 2020 zal dan het onderste deel aan de beurt komen.
  [naar artikel]
 41. Beiaard-wedstrijd zondag van start (30/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf zondag 31 mei starten er beiaardconcerten in Zonhoven. Vijf weken lang spelen twee muzikanten moderne en klassieke beiaardliederen. Het is zijn bijondere concerten want in de toren van de Sint-Quintinukerk zijn er duw wel klokken, maar is er geen beiaardtafel. Daarom moest er een elektronische keyboard aangesloten worden.
  [naar artikel]
 42. Skyline van Leuven ziet er komende maanden anders uit: torenspits van Sint-Maartensdal weg voor renovatie (03/11/2021 - VRT NWS)
  De torenspits van Sint-Maartensdal in Leuven wordt vandaag van het gebouw gehaald voor restauratie. Een 123 meter hoge kraan begint rond 10 uur met het naar beneden halen van de torenspits.
  [naar artikel]
 43. Groen licht voor restauratie van het Speelhof in Sint-Truiden (02/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  De stad Sint-Truiden krijgt 3.3 miljoen euro subsidie van Vlaanderen voor de restauratie van het Speelhof. Het Speelhof moet een belevings- en recreatiedomein worden voor jong en oud, waar rust, spel en natuur centraal staan.
  [naar artikel]
 44. Brandweer redt onfortuinlijke slechtvalk van toren in Sint-Niklaas (30/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het RED-klimteam van de Hulpverleningszone Waasland heeft woensdagavond een jonge slechtvalk van een toren op de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Sint-Niklaas gered.
  [naar artikel]
 45. 320.000 euro Vlaams geld voor restauratie Sint-Romboutskathedraal (14/05/2019 - De Standaard)
  De Vlaamse regering maakt ruim 320.000 euro vrij voor de restauratie van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Dat laat Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) weten. Tijdens de werken blijft de kathedraal toegankelijk voor het publiek.
  [naar artikel]
 46. 23 jaar zwegen ze, nu luiden de klokken van deze kerk opnieuw (09/01/2017 - Het Nieuwsblad)
  Zaterdag op de middag keken nogal wat Ieperlingen vreemd op toen ze de klokken in de Sint-Niklaaskerk plots hoorden luiden. Dat was een verrassing, want het was maar liefst 23 jaar geleden dat dit nog gebeurde.
  [naar artikel]
 47. 183.777 euro voor restauratie glasramen Sint Lambertuskerk (01/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Vlaanderen kent 183.777 euro toe voor de restauratie van de Sint-Lambertuskerk in Opglabbeek. Dat geld moet dienen voor de renovatie van de glas-in-loodramen in het 'niet als monument beschermd' gedeelte van de kerk. De oorspronkelijke glasramen die stuk zijn worden vervangen door een eenvoudiger concept.
  [naar artikel]
 48. Kerkklok staat plots een uur verkeerd, maar klokken luiden wél nog juist: “Een raadsel” (07/07/2022 - Het Nieuwsblad)
  Opvallend beeld in het centrum van Sint-Gillis-Waas. De klok van de Sint-Egidiuskerk loopt er een uurtje voor op de realiteit. Pastoor Marc Van Steen is op de hoogte van het probleem, maar het is voorlopig gissen naar de oorzaak. “Verwarrend dat de klokken wél nog juist luiden”, zegt hij.
  [naar artikel]
 49. In Schriek luiden parochianen de klokken opnieuw met de hand: "Vermoeiend aan zo'n touw hangen" (01/06/2023 - VRT NWS)
  In Schriek, bij Heist-op-den-Berg, luiden vrijwilligers de klokken van de Sint-Bapistkerk opnieuw met de hand zoals vroeger. Het automatische systeem is er al een tijd kapot en er is geen geld voor de herstelling. Parochianen hebben daarom zelf een touw aan de klokken gehangen. "Dat is toch een heel karwei", zeggen de vrijwilligers op Radio2.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy