De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Turkije dwarsboomt Zweedse NAVO-toetreding: ‘Ook een botsing van twee onverenigbare wereldbeelden’

De Morgen

24/01/2023 - 17:35


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Turkije dwarsboomt Zweedse NAVO-toetreding: ‘De Zweedse regering is in een onmogelijke positie geraakt’ (24/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 2. Zweedse premier over toetreding tot NAVO: "Turkije stelt eisen die we niet kunnen inwilligen" (08/01/2023 - VRT NWS)
  De Zweedse premier Ulf Kristersson heeft er alle vertrouwen in dat Turkije uiteindelijk zal instemmen met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Tegelijk zegt hij ook dat hij niet kan tegemoetkomen aan alle eisen die Turkije stelt om die toetreding goed te keuren. Vorig jaar hebben Zweden, Finland en Turkije een akkoord gesloten om de toetreding van de eerste twee landen tot het westerse bondgenootschap mogelijk te maken, maar Turkije verbindt daar een aantal voorwaarden aan.
  [naar artikel]
 3. Zweedse premier over NAVO-toetreding: "Turkije vraagt dingen die we niet kunnen geven” (08/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije, dat sinds mei de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO blokkeert, legt aan Zweden eisen op waaraan het “niet kan en niet wil voldoen”. Dat heeft de Zweedse premier Ulf Kristersson zondag gezegd op een conferentie over defensie en veiligheid in aanwezigheid van NAVO-secretaris-generaal Jens Soltenberg.
  [naar artikel]
 4. Operatie ‘Erdogan paaien’ geslaagd: Turkije maakt bocht en heet Zweden en Finnen welkom bij NAVO (29/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Zodra Turkije groen licht gaf voor de toetreding van Finland en Zweden, maakte NAVO-baas Stoltenberg een vuist naar Vladimir Poetin: “Hij was tegen een uitbreiding van de NAVO. Nu krijgt hij nog meer NAVO. Aan zijn grenzen.”
  [naar artikel]
 5. Provocateur Rasmus Paludan (25/01/2023 - Knack)
  Torpedeert ZwedenDe Zweedse aanvraag voor NAVO-lidmaatschap krijgt een knauw door een actie van de anti-islamactivist Rasmus Paludan. Paludan verbrandde een koran, vlak voor de Turkse ambassade in Stockholm. De Zweedse premier spreekt van ‘een respectloze daad’, maar één die binnen de vrije meningsuiting valt. Turkije blokkeert al een half jaar de Zweedse NAVO-toetreding.The post Provocateur Rasmus Paludan appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 6. Nog geen doorbraak in gesprek Turken met Zweden en Finnen over mogelijke NAVO-toetreding (27/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  NAVO-chef Jens Stoltenberg zag maandag nog geen doorbraak in de gesprekken tussen de leiders van Zweden, Finland en Turkije over de mogelijke NAVO-toetreding van de twee Noord-Europese landen. Dat zei Stoltenberg in een gezamenlijke persconferentie met de Zweedse premier Magdalena Andersson in Brussel. Eerder hadden de twee gesproken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn onderminister van Buitenlandse Zaken Sedat Onal, en de Finse premier Sanna Marin.
  [naar artikel]
 7. Turkije gaat akkoord met toetreding Zweden en Finland tot de NAVO (28/06/2022 - Express)
  Turkije verzet zich niet langer tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. Dat zeggen NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en de Finse president Niinisto. Zowel Stoltenberg als Niisto zeggen dat ’s werelds machtigste militaire alliantie een akkoord heeft bereikt om Zweden en Finland toe te laten, nadat de bezwaren van Turkije waren weggenomen. Verzet […]
  [naar artikel]
 8. Erdogan blokkeert NAVO-toetreding van Zweden en Finland: “Beide landen bieden onderdak aan PKK” (16/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije ziet een NAVO-toetreding van Zweden en Finland niet zitten en zal het lidmaatschap dan ook niet goedkeuren. Dat laat president Recep Tayyip Erdogan weten. De beslissing van Turkije maakt de toetreding van de twee landen tot het militaire bondgenootschap onmogelijk aangezien alle lidstaten groen licht moeten geven.
  [naar artikel]
 9. Rel over opgehangen Erdogan-pop ‘saboteert’ Zweedse toetreding tot de NAVO (15/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 10. Justitie in Zweden weigert uitlevering journalist aan Turkije (19/12/2022 - Knack)
  Het Zweedse hooggerechtshof heeft het uitleveringsverzoek van Turkije voor de journalist Bülent Kenes afgewezen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had de uitlevering van Kenes persoonlijk verzocht, om zijn goedkeuring te geven voor de Zweedse toetreding tot de NAVO. Ankara beschuldigt Kenes ervan medeplichtig te zijn aan de mislukte staatsgreep van 2016 en van lidmaatschap van de Gülen-beweging. Het hof houdt rekening met ‘verschillende obstakels’ bij de uitlevering aan de Turkse autoriteiten van Kenes, een gewezen hoofdredacteur van de Engelstalige krant Today’s Zaman. Zo heeft hij het statuut van vluchteling in Zweden. Ook wijst het hof naar het feit dat de misdaden waarvan hij wordt beschuldigd, politiek van aard zijn. ‘Er is ook een risico van vervolging op basis van zijn politieke overtuiging. Een uitlevering zal dus niet plaatsvinden’, aldus rechter Petter Asp. Kenes zei blij te zijn met de beslissing. Hij beschuldigde het regime van Erdogan ervan de beschuldigingen te hem te hebben gefabriceerd. ‘Ik ben een journalist, geen terrorist’ zei hij. Kenes is ervan overtuigd dat het regime “andere methodes zal gebruiken om mijn leven zo moeilijk mogelijk te maken’. Zweden wil samen met Finland lid worden van de NAVO, een beslissing die volgde op de Russische inval in Oekraïne. Alle dertig NAVO-lidstaten moeten die toetredingsprotocollen bekrachtigen, enkel Turkije en Hongarije deden dat nog niet. Hongarije zou dat weliswaar begin 2023 doen. Ankara houdt de toetreding van de twee Noordse landen echter voorlopig tegen. Vooral de Zweedse kandidatuur ligt Turkije op de maag. Eind juni ondertekenden de drie landen in de marge van de NAVO-top in Madrid een memorandum dat de weg vrijmaakte voor het toetredingsproces. Ankara plaatste daar wel voorwaarden tegenover, zoals wapenleveringen aan Turkije en de uitlevering van mensen die Turkije als ’terroriste’ bestempelt. The post Justitie in Zweden weigert uitlevering journalist aan Turkije appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 11. Zweden en Finland willen officieel bij de NAVO, maar nu ligt Turkije dwars: “Erdogan gebruikt dit moment als een hefboom” (16/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na Finland heeft nu ook Zweden zich uitgesproken voor lidmaatschap van de NAVO. Dat heeft de Zweedse premier Magdalena Andersson zondag bekendgemaakt. NAVO-lid Turkije heeft echter bezwaar opgeworpen tegen de mogelijk toetreding van beide landen. Waarom is Turkije tegen? En wat met de neutrale zone die nu volledig wegvalt?
  [naar artikel]
 12. Zweden en Finland willen officieel bij de NAVO, maar nu ligt Turkije dwars: “Erdogan gebruikt dit moment als een hefboom” (16/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Na Finland heeft nu ook Zweden zich uitgesproken voor lidmaatschap van de NAVO. Dat heeft de Zweedse premier Magdalena Andersson zondag bekendgemaakt. NAVO-lid Turkije heeft echter bezwaar opgeworpen tegen de mogelijk toetreding van beide landen. Waarom is Turkije tegen? En wat met de neutrale zone die nu volledig wegvalt?
  [naar artikel]
 13. Zweeds verzet tegen uitlevering Turkse journalist doet vrezen voor snelle NAVO-lidkaart (19/12/2022 - De Tijd)
  12:54 Het Zweedse hooggerechtshof houdt de uitlevering van journalist Bülent Kenes aan Turkije tegen. President Erdogan had de zaak gekoppeld aan de Zweedse toetreding tot de NAVO.
  [naar artikel]
 14. Zweden snapt niet dat Erdogan hun NAVO-toetreding weigert: "Na Turkije waren wij het eerste land dat de PKK terroristisch noemde” (20/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Erdogan zegt dat de Zweedse steun aan de PKK de voornaamste reden is om Zweden en Finland niet toe te laten tot de NAVO, waar Turkije al 70 jaar lid van is.
  [naar artikel]
 15. Live - Rusland noemt Finse en Zweedse NAVO-toetreding fout met ‘vergaande gevolgen’ (16/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 16. Stoltenberg roept Turkije op om NAVO-toetreding Zweden niet te blokkeren (23/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft maandag de uitlatingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bekritiseerd. Dat deed hij in een onderhoud met de Duitse tv-zender Die Welt. Erdogan heeft ermee gedreigd zijn steun voor de Zweedse NAVO-toetreding in te trekken nadat er tijdens een anti-islamactie voor de Turkse ambassade in Zweden een koran werd verbrand.
  [naar artikel]
 17. Stoltenberg roept Turkije op om NAVO-toetreding Zweden niet te blokkeren (24/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft maandag de uitlatingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de korrel genomen. Dat deed hij in een onderhoud met de Duitse tv-zender Die Welt. Erdogan heeft ermee gedreigd zijn steun voor de Zweedse NAVO-toetreding in te trekken nadat tijdens een anti-islamactie voor de Turkse ambassade in Zweden een koran werd verbrand.
  [naar artikel]
 18. Turkije blijft gekant tegen NAVO-toetreding van Zweden (14/01/2023 - De Tijd)
  16:48 Turkije blijft zich verzetten tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. 'We hebben een echt probleem', zegt een raadgever van de Turkse president.
  [naar artikel]
 19. Na Zweeds debacle: Turkije suggereert NAVO-lidmaatschap Finland (30/01/2023 - Knack)
  De Turkse president Erdogan heeft gisteren tijdens een televisie-uitzending op de Turkse televisie gezegd dat ‘Turkije Finland als NAVO-land zou kunnen accepteren, los van Zweden.’ Erdogan in de uitzending nogmaals dat Zweden ‘terroristen’ moet overleveren aan Turkije. Daarmee doelt de Turkse president op Koerdische en Gülenistische activisten, die hij beschouwt als ‘staatsvijanden’. Lees hieronder verder. Korandiplomatie: hoe een verbrande koran het NAVO-lidmaatschap van Zweden in gevaar brengt De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu bevestigt vandaag die uitspraak: ‘Turkije moet een onderscheid maken tussen beide landen. De toetreding van Finland moet dan ook apart worden bekeken.’ Finland wilde oorspronkelijk samen met Zweden toetreden. Het NAVO-lidmaatschap van Zweden hangt echter aan een zijden draadje na een diplomatieke rel over een verbrande koran. The post Na Zweeds debacle: Turkije suggereert NAVO-lidmaatschap Finland appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 20. Erdogan blijf zich verzetten tegen toetreding Zweden en Finland bij NAVO (19/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft voorlopig bij zijn tegenkanting tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. “We hebben de verantwoordelijken in de NAVO gezegd, dat we ‘neen’ zullen zeggen tegen een toetreding van Finland en Zweden. Dat zal ons standpunt blijven”, zei hij donderdag aan de staatszender TRT.
  [naar artikel]
 21. Live - Erdogan spreekt met Finse en Zweedse leiders over NAVO-toetreding: ‘Geen holle woorden, maar resultaten’ (28/06/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 22. Weer spanningen tussen Turkije en Zweden: Ankara annuleert bezoek van Zweedse minister (21/01/2023 - VRT NWS)
  Turkije annuleert een bezoek van de Zweedse minister van Defensie, dat vandaag gepland stond in Ankara. Turkije doet dat uit ongenoegen over een anti-Turkse betoging die eveneens vandaag zal plaatsvinden in Stockholm. Met het bezoek had de Zweedse regering de Turkse bezwaren tegen de NAVO-toetreding van Zweden willen wegnemen. Maar volgens Turkije heeft het bezoek nu "geen zin en geen betekenis meer."
  [naar artikel]
 23. Zweedse premier weigert belofte over uitleveringen naar Turkije te ontkennen (03/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Zweedse premier Magdalena Andersson heeft tijdens een persconferentie zondag geweigerd in te gaan op vragen over de belofte die Stockholm gedaan zou hebben aan Ankara. De voorbije dagen verkondigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat de deal, waarmee de Turken hun verzet tegen de Zweedse NAVO-toetreding lieten varen, inhield dat 73 mensen die in Zweden verblijven, aan Turkije worden uitgeleverd.
  [naar artikel]
 24. Geen groen licht uit Ankara voor NAVO-toetreding Finland en Zweden (08/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het Zweedse parlement houdt volgende week een stemming om de grondwet te veranderen, om zo de strijd tegen het terrorisme op te voeren. Turkije stelt een strengere antiterreurwetgeving in Zweden al langer als voorwaarde om in te stemmen met een Zweeds lidmaatschap van de NAVO. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had dinsdag een ontmoeting met de nieuwe Zweedse premier, Ulf Kristersson. Achteraf wilde Erdogan nog niet instemmen met de NAVO-uitbreiding naar Zweden en Finland.
  [naar artikel]
 25. NAVO-baas Stoltenberg begroet "constructieve gesprekken" over toetreding tussen Turkije, Zweden en Finland (20/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De gesprekken tussen Turkije, Finland en Zweden bij de NAVO om een oplossing te vinden voor de Turkse bezwaren tegen een toetreding van Finland en Zweden, zijn constructief verlopen en zullen voortgezet worden. Dat zegt NAVO-baas Jens Stoltenberg in een persbericht.
  [naar artikel]
 26. Turkije tegen NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden: "Thuisbasis voor terroristische organisaties" (13/05/2022 - VRT NWS)
  Turkije is tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO, de westerse militaire organisatie. Volgens president Erdogan zijn die landen een thuisbasis voor veel terroristen. Het is niet duidelijk of Turkije de toetreding ook daadwerkelijk zal blokkeren met zijn vetorecht.
  [naar artikel]
 27. Erdogan: Zweden moet geen Turkse steun verwachten na koranverbranding (23/01/2023 - Knack)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag gezegd dat NAVO-kandidaat Zweden niet langer op de “steun” van Turkije kan rekenen nadat zaterdag in Stockholm een anti-Turkse demonstratie, waarbij een koran werd verbrand, werd toegestaan. ‘Zweden moet geen steun van ons verwachten voor de NAVO. Als u de religieuze overtuigingen van de Republiek Turkije of de moslims niet respecteert, zal u geen steun van ons krijgen’, zei de Turkse president. Enkele dagen geleden had de extreemrechtste Rasmus Paludan, met dubbele Zweeds-Deense nationaliteit, een anti-islam actie georganiseerd voor de Turkse ambassade in Stockholm. Hij kreeg hiervoor toestemming van de autoriteiten. Tijdens de betoging verbrandde hij een koran, wat de woede van Ankara heeft opgewekt. ‘Het is duidelijk dat degenen die zo’n schande hebben veroorzaakt voor de ambassade van ons land niet langer enige vriendelijkheid van ons hoeven te verwachten over de aanvraag voor het NAVO-lidmaatschap’, benadrukte Erdogan in een televisietoespraak. Eerder had Ankara al het bezoek van de Zweedse minister van Defensie geannuleerd. Doel van het bezoek was om de bezwaren van Ankara tegen de toetreding van Zweden tot de NAVO weg te nemen. Ook de Zweedse ambassadeur in Turkije moest zich vrijdag al melden vanwege de geplande koranverbranding.  Sinds mei verzet Turkije zich tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de alliantie. Voor dat lidmaatschap moeten alle leden akkoord gaan. Ankara stelt als voorwaarde dat Zweden tot 130 mensen uitlevert die Turkije als Koerdische terroristen of betrokkenen bij de couppoging van 2016 beschouwt. The post Erdogan: Zweden moet geen Turkse steun verwachten na koranverbranding appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 28. Turkije eist uitleveringen in ruil voor NAVO-toetreding Finland en Zweden (29/06/2022 - De Tijd)
  15:46 In ruil voor de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO eist Turkije prompt de uitwijzing van 33 mensen die lid zijn van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de beweging Fetö, die buit...
  [naar artikel]
 29. Erdogan akkoord om Zweedse premier te ontvangen voor bespreking NAVO-lidmaatschap (21/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is er vrijdag mee akkoord gegaan om de Zweedse premier Ulf Kristersson te ontvangen. De nieuwe premier had donderdag gezegd dat hij bereid was om “meteen” naar Turkije te reizen om een groen licht te krijgen van Ankara voor de toetreding van Zweden tot de NAVO.
  [naar artikel]
 30. NAVO verwacht toetreding van Zweden en Finland in 2023, maar “Turkije vraagt dingen die we niet kunnen geven” (08/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Zweden en Finland zouden in 2023 kunnen toetreden tot de NAVO. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg zondag gezegd. Maar Turkije, dat sinds mei de toetreding van Zweden en Finland blokkeert, legt aan Zweden eisen op waaraan het “niet kan en niet wil voldoen”. Dat heeft de Zweedse premier Ulf Kristersson zondag gezegd op een conferentie over defensie en veiligheid.
  [naar artikel]
 31. Ruzie Zweedse premier met oppositie kan NAVO-toetreding bemoeilijken: “Regeringscrisis niet wat Zweden nodig heeft” (03/06/2022 - Express)
  Magdalena Andersson, de Zweedse premier, heeft het momenteel niet onder de markt in haar land. De eerste minister heeft gezegd af te treden als haar minister van Justitie een vertrouwensstemming in het parlement verliest. Het conflict kan de Zweedse harmonie bedreigen die nodig is om het Turkse veto tegen de mogelijke NAVO-toetreding van het land […]
  [naar artikel]
 32. Finland, Zweden en Turkije komen vrijdag bijeen voor overleg over toetreding tot NAVO (24/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Afgevaardigden van Finland, Zweden en Turkije komen vrijdag in Finland bijeen voor gesprekken over de noordelijke uitbreiding van de NAVO. Dit heeft de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Ann Linde, woensdag op radio SVT bevestigd.
  [naar artikel]
 33. Turkije triomfeert op NAVO-top: dit heeft Erdogan thuisgehaald in ruil voor toetreding van Zweden en Finland (29/06/2022 - VRT NWS)
  Nu Turkije de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO dan toch niet meer in de weg staat, rijst de vraag wat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan daarvoor in ruil heeft gekregen. Finland en Zweden engageren zich bijvoorbeeld om Turkije te steunen tegen "bedreigingen van de nationale veiligheid", maar wat houdt dat in?
  [naar artikel]
 34. Zweden probeert Erdogan te paaien over NAVO-toetreding (08/11/2022 - De Tijd)
  18:20 Zweden belooft strenger op te treden tegen Koerdische groeperingen. Stockholm hoopt daarmee Turkije eindelijk te vermurwen de vraag tot NAVO-toetreding in te willigen. President Recep Tayyip Erdogan b...
  [naar artikel]
 35. Zweden en Finland beslissen dit weekend over NAVO-toetreding (09/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Zweedse sociaaldemocraten, die in het land aan de macht zijn, zullen zondag een beslissing nemen over hun NAVO-standpunt. In Finland zal er zaterdag beslist worden over de toetreding. In beide landen is de steun voor een lidmaatschap merkbaar toegenomen sinds de Russische invasie in Oekraïne.
  [naar artikel]
 36. Poetin: “Finse en Zweedse toetreding tot NAVO is geen probleem” (30/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland ziet "geen probleem" in een eventuele toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Dat zei president Vladimir Poetin woensdag, nadat de NAVO-landen die dagen beslisten om de landen uit te nodigen om lid te worden en het eens werden om de toetredingsprotocollen te ondertekenen.
  [naar artikel]
 37. Poetin: “Finse en Zweedse toetreding tot NAVO is geen probleem” (30/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland ziet "geen probleem" in een eventuele toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Dat zei president Vladimir Poetin woensdag, nadat de NAVO-landen die dagen beslisten om de landen uit te nodigen om lid te worden en het eens werden om de toetredingsprotocollen te ondertekenen.
  [naar artikel]
 38. Turkije staakt verzet tegen toetreding Finland en Zweden tot NAVO (28/06/2022 - De Tijd)
  20:56 Turkije verzet zich niet langer tegen toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO.
  [naar artikel]
 39. NAVO-baas: “Zweden doet grote inspanningen om Turkije te overtuigen van hun lidmaatschap” (13/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Aspirant-NAVO-lid Zweden heeft belangrijke handreikingen gedaan om de bezwaren van Turkije tegen zijn toetreding weg te nemen, vindt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij wijst erop dat Zweden zijn anti-terreurwetgeving aanpast en wat doet aan het wapenembargo dat nog voor Turkije geldt.
  [naar artikel]
 40. Amerikaanse president Biden wil Turkije F-16’s leveren na staken van verzet tegen NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland (30/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Als het aan de Amerikaanse president Joe Biden ligt, krijgt Turkije dan toch Amerikaanse F-16’s. Dat zei hij donderdag aan het einde van de NAVO-top in Madrid, waar grote tevredenheid heerst dat Turkije zijn verzet tegen de toetreding van Zweden en Finland heeft opgegeven.
  [naar artikel]
 41. Turkije schrapt NAVO-overleg met Zweden en Finland (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije heeft een voor februari gepland overleg met Zweden en Finland over de NAVO-toetreding van de twee Noord-Europese landen geschrapt van de agenda, melden Turkse staatsmedia. Het overleg was op verzoek van de Turkse regering volgende maand gepland in Brussel. Ook NAVO-chef Jens Stoltenberg zou aanschuiven.
  [naar artikel]
 42. Turkije staakt verzet tegen NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden (29/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Turkije staakt zijn verzet tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Dat heeft de Finse president Sauli Niinistö aangekondigd. Turkije zal tijdens de NAVO-top in Madrid de uitnodiging aan Finland en Zweden om lid te worden ondersteunen.
  [naar artikel]
 43. Finland wil nu officieel lid worden van de NAVO, maar waarom is dat zo’n grote stap? (12/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Finse president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin hebben zich donderdag officieel voor een toetreding van Finland tot de NAVO uitgesproken. Maar waarom waren ze nog geen lid van de NAVO? En wat zou die toetreding betekenen voor Rusland en de NAVO zelf?
  [naar artikel]
 44. Poetin: “Finse en Zweedse NAVO-toetreding is geen probleem voor Rusland” (30/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Rusland ziet “geen probleem” in een eventuele toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Dat heeft president Vladimir Poetin woensdag gezegd, nadat de NAVO-leden woensdag beslisten de landen uit te nodigen om lid te worden en het eens zijn geworden om de toetredingsprotocollen te ondertekenen.
  [naar artikel]
 45. Poetin: “Finse en Zweedse NAVO-toetreding is geen probleem voor Rusland” (30/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Rusland ziet “geen probleem” in een eventuele toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Dat heeft president Vladimir Poetin woensdag gezegd, nadat de NAVO-leden woensdag beslisten de landen uit te nodigen om lid te worden en het eens zijn geworden om de toetredingsprotocollen te ondertekenen.
  [naar artikel]
 46. Ontmoeting tussen Turkije, Finland en Zweden over Turks veto tegen NAVO-toetreding (28/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De ontmoeting tussen de Finse president Sauli Niinistö, de Zweedse premier Magdalena Andersson en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is deze namiddag van start gegaan in Madrid. Dat hebben Zweedse en Finse verantwoordelijken meegedeeld.
  [naar artikel]
 47. Erdogan ziet geen vooruitgang rond NAVO-toetreding Zweden (25/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat er geen vooruitgang is geboekt rond de wens van Zweden om lid te worden van de NAVO. Turkije verzet zich tegen de toetreding.
  [naar artikel]
 48. Turkije "niet in positie" om NAVO-toetreding Zweden in huidige vorm te bekrachtigen (14/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije verkeert "niet in een positie" om de toetreding van Zweden tot de NAVO in zijn huidige vorm goed te keuren. Dat zegt Ibrahim Kalin, een naaste raadgever van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. "We verkeren niet in een positie om de wet naar het parlement te sturen, we hebben een echt probleem", aldus de raadgever. Volgens hem zouden de parlementsleden de wet verwerpen.
  [naar artikel]
 49. Turkse president Erdogan speelt het hard: "We zullen Zweedse en Finse toetreding tot NAVO niet goedkeuren" (16/05/2022 - VRT NWS)
  Op de dag waarop ook Zweden formeel de beslissing nam om bij de NAVO aan te sluiten, laat de Turkse president Erdogan opnieuw van zich horen. Nog duidelijker dan vorige week verzet hij zich tegen de toetreding van Finland en Zweden. "Ze moeten geen moeite doen om daarover in Ankara te komen onderhandelen." Daarmee heeft de NAVO nu echt een groot probleem.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy