De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Codex Eyckensis, het oudst bewaarde evangelieboek van de Lage Landen, keert terug naar Maaseik

VRT NWS

24/01/2023 - 17:51

De Codex Eyckensis, een evangelieboek uit de 8ste eeuw, keert over enkele jaren terug naar Maaseik. Het unieke werk verhuisde zeven jaar geleden naar Leuven voor een onderzoek aan de universiteit en wordt daar sindsdien bewaard in afwachting van een geschikte plaats in Maaseik. Het stadsbestuur van Maaseik heeft intussen plannen voor een nieuw museum vlak bij de Sint-Catharinakerk, waar de codex eeuwenlang in een te vochtige schatkamer lag.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. KU Leuven gaat manuscript Codex Eyckensis onderzoeken (15/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Onderzoekers van de faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven gaan het komende anderhalf jaar met de modernste technieken de Codex Eyckensis onderzoeken. Dit geïllustreerde evangelieboek in het Latijn dateert uit de 8ste eeuw en is het oudste boek dat in de Lage Landen werd geproduceerd. Het verlaat voor het eerst de stad Maaseik waar het sinds kort na zijn aanmaak bewaard wordt en deel uitmaakt van de schat van Sint-Catharinakerk.
  [naar artikel]
 2. Codex Eyckensis binnenkort Werelderfgoed? (30/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Maaseik wil de Codex Eyckensis laten erkennen als Werelderfgoed. Vandaag wordt hiervoor een conceptnota ingediend bij de Belgische commissie van de Werelderfgoedorganisatie Unesco. Geven zij hun fiat, dan kan Maaseik in mei 2018 een dossier over het oudste handschrift van België indienen bij de internationale commissie. De omliggende landen steunen de kandidatuur alvast en de eerste, veelbelovende resultaten van het wetenschappelijk onderzoek aan de KU Leuven geven het historische werk alvast een stevige duw in de rug.
  [naar artikel]
 3. “Hopelijk geeft Codex nog meer geheimen prijs” (15/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  De 8ste-eeuwse Codex Eyckensis, het oudste boek uit de Lage Landen, is recent van Maaseik naar Leuven verhuisd voor uitgebreid onderzoek. Het 1.250 jaar oude, prachtig geïllustreerde manuscript in het Latijn zal er door boekenchirurg Lieve Watteeuw, kunsthistoricus en conservator-restaurator aan de KU Leuven, anderhalf jaar lang minutieus onder handen worden genomen. “Met geavanceerde technieken, onder meer afgeleid uit de ruimtevaart, hopen we nieuwe geheimen uit de Codex bloot te leggen”, zegt Watteeuw. Na het onderzoek krijgt het manuscript in 2018 een ereplaats in het museum in de Minderbroederskerk van Maaseik.
  [naar artikel]
 4. Maaseik wil nieuw museum voor absoluut topstuk ‘Codex Eyckensis’: “De tijd om te dralen is voorbij” (25/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Het stadsbestuur van Maaseik heeft plannen voor een nieuw museum op de site van het oude ziekenhuis. “Daarin willen we onder meer de ‘Codex Eyckensis’ tentoonstellen”, zegt schepen Myriam Giebens.
  [naar artikel]
 5. Codex Leicester van Leonardo da Vinci keert even naar Italië terug (26/11/2017 - VRT NWS)
  De Codex Leicester van Leonardo da Vinci keert tijdelijk naar Italië terug voor een tentoonstelling over de grootmeester van de renaissance. Het beroemde document is sinds 1994 in handen van Bill Gates die het uitleent.
  [naar artikel]
 6. Twee middeleeuwse gewaden uit Maaseik erkend als Vlaams topstuk (29/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Twee Angelsaksische gewaden die bewaard worden in de kerkschatten van de Sint-Catharinakerk in Maaseik, zijn door de Vlaamse overheid erkend als Vlaams topstuk. Maaseik is nu in het bezit van vier Vlaamse topstukken, aangezien ook het achtste-eeuwse handschrift de Codex Eyckensis en een tiende-eeuws evangeliarium tot de Topstukkenlijst behoren. Dat meldt de stad Maaseik donderdag in een persbericht.
  [naar artikel]
 7. Kunstkring Ars Eyckensis frist lokalen van bedrijvensite Agropolis op (29/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  De incubator en bedrijvensite voor agrofood Agropolis is niet alleen innovatief actief in de agrarische sector, maar ook op cultureel gebied. Voor de verfraaiing van de gebouwen contacteerde voorzitter Hubert Brouns de lokale kunstkring Ars Eyckensis, de al 22 jaar bestaande kunstkring van Maaseik, met een uniek aanbod om de lokalen te verfraaien.
  [naar artikel]
 8. Volleybalclub Maaseik haalt Pieter Verhees terug naar België (22/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Pieter Verhees keert terug naar Greenyard Maaseik. Dat heeft het Limburgse volleyteam vrijdag gemeld. De 30-jarige Red Dragon komt over van het Poolse Zawiercie.
  [naar artikel]
 9. Maaseik heeft met oude bekende straffe transfer beet (20/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Greenyard Maaseik heeft een straffe transfer gerealiseerd. Opposite Jolan Cox (28) keert na één seizoen bij Nice terug naar het Maasland.
  [naar artikel]
 10. Manager van Aalst plukt zoon Martijn Colson weg bij Maaseik (09/05/2017 - Sporza)
  Martijn Colson keert na één jaar Maaseik opnieuw terug naar Aalst (toen nog Asse-Lennik). De 23-jarige middenman is al de derde Belgische versterking voor volgend seizoen.
  [naar artikel]
 11. Radiozender 'Joe Lage Landen' gaat op zoek naar nieuw, lokaal talent (24/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De digitale radiozender Joe Lage Landen brengt al sinds juni vorig jaar de grootste Nederlandstalige hits. Veel gevestigde waarden, maar er is ook ruimte voor nieuw talent. De komende twee maanden gaat de zender op zoek naar de 'Joe Lage Landen Ster van 2022'.
  [naar artikel]
 12. Omstreden Maya-codex is echt volgens specialisten (12/09/2016 - De Redactie)
  De echtheid van de Grolier Codex, een van de vier Maya codices die de boekverbrandingen van de Spanjaarden overleefd hebben, wordt al tientallen jaren betwist.
  [naar artikel]
 13. Amerikaanse ambassadeur in Moskou keert terug naar Washington "voor overleg" (20/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse ambassadeur in Rusland, John Sullivan, keert deze week terug naar de Verenigde Staten “voor overleg”, zo heeft zijn ambassade vandaag aangekondigd. De spanningen tussen de twee landen zijn toegenomen.
  [naar artikel]
 14. Sam De Bruyn keert (even) terug naar Studio Brussel met reisprogramma (19/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een comeback in radioland: Sam De Bruyn (34) keert eenmalig terug naar Studio Brussel. Daar zal hij vanaf 25 april negen zondagen lang zijn eigen programma ‘Reizen De Bruyn’ presenteren. De Bruyn keert dus terug naar z’n oude liefde, tussen 2007 en 2015 was hij een vaste waarde op de zender. Hij brak er ook door als radiostem.
  [naar artikel]
 15. De Eregalerij van de Lage Landen brengt ode aan de schrijvers achter K3 (13/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Radio 2 en Sabam for Culture brengen - naar aanleiding van 20 jaar K3 - op de Eregalerij van de Lage Landen een ode aan Miguel Wiels, Peter Gillis...
  [naar artikel]
 16. Werfbezoek aan Het Steen: “Dit wordt dé toegangspoort tot ’t Stad” (28/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De werken aan Het Steen zijn ongeveer halfweg. Het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen – de eerste stenen dateren uit de 11de eeuw – moet in het najaar van 2020 de deuren openen voor het grote publiek. Het Steen zal dan fungeren als toeristisch onthaalcentrum met stadswinkel, belevingsparcours en als nieuwe cruiseterminal.
  [naar artikel]
 17. Koning Boudewijnstichting koopt oudst bewaarde saxofoon (31/01/2020 - VRT NWS)
  De Koning Boudewijnstichting heeft onlangs een baritonsaxofoon uit 1846 kunnen aankopen, de oudste saxofoon die nog bewaard is. Het instrument zal binnenkort te bezichtigen zijn in het Muziekinstrumentenmuseum MIM in Brussel, als pronkstuk van de bestaande Sax-collectie, meldt de Koning Boudewijnstichting.
  [naar artikel]
 18. Vlaanderen wil nieuwe bouwregels, natuurverenigingen stappen naar Grondwettelijk Hof (30/11/2017 - VRT NWS)
  Het Vlaams Parlement heeft een nieuwe Codex Ruimtelijke Ordening goedgekeurd, de juridische basis rond bouwprojecten. Met die nieuwe Codex wordt het moeilijker om klacht in te dienen tegen bouwprojecten. Acht organisaties, waaronder Natuurpunt, stappen naar het Grondwettelijk Hof.
  [naar artikel]
 19. GAS-boetes aangepast (05/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  De codex gemeentelijke administratieve sancties werd voor een hele reeks situaties zoals bijvoorbeeld bij vuurwerk en afvalverbranding gewijzigd. Op voorstel van de N-VA werden tijdens de recente gemeenteraad alvast een 5-tal amendementen door de meerderheid goedgekeurd en opgenomen in de codex.
  [naar artikel]
 20. Eneco Tour lokt WK-sterrenparade naar de Lage Landen (19/09/2016 - Sporza)
  De Eneco Tour schotelt vanaf vandaag zeven etappes voor om duimen en vingers bij af te likken. Met het gevarieerde parcours lokte het het kruim van de wielerwereld naar de Lage Landen.
  [naar artikel]
 21. Maaseik keert met lege handen naar huis uit Moskou (07/12/2016 - Sporza)
  Maaseik is met een nederlaag begonnen aan zijn Champions League-campagne. Dinamo Moskou was met 3-1 te sterk voor de Belgische vicekampioen.
  [naar artikel]
 22. Boris Johnson keert terug uit ziekteverlof (27/04/2020 - Express)
  De Britse premier Boris Johnson keert terug naar Downing Street 10 vandaag, nu hij voldoende hersteld is van Covid-19. Er... The post Boris Johnson keert terug uit ziekteverlof appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 23. Steven Gerrard keert naar Liverpool terug als jeugdtrainer (20/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Steven Gerrard keert terug naar Liverpool. Hij zal een rol als trainer vervullen in de jeugdopleiding van “The Reds”. Dat maakte de Engelse club vrijdag op zijn website bekend. Gerrard zette in november 2016 een punt achter zijn actieve voetbalcarrière en keert nu terug naar de club waarbij hij vrijwel zijn volledige loopbaan actief was.
  [naar artikel]
 24. Jim Carrey keert terug naar het kleine scherm: "Ik had lange tijd geen zin om terug acteren" (17/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Jim Carrey (56) keert terug naar Hollywood. De Amerikaanse acteur zal de hoofdrol spelen in een nieuwe tiendelige televisiereeks 'Kidding'.
  [naar artikel]
 25. Jim Carrey keert terug naar het kleine scherm: "Ik had lange tijd geen zin om terug te keren" (17/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Jim Carrey (56) keert terug naar Hollywood. De Amerikaanse acteur zal de hoofdrol spelen in een nieuwe tiendelige televisiereeks 'Kidding'.
  [naar artikel]
 26. Lijflied van Zottegemnaren keert terug op muur van stationstunnel (17/11/2022 - VRT NWS)
  De verdwenen liedjestekst die jaren op de muur van de stationstunnel in Zottegem stond, keert terug. Dat bevestigt spoorwegmaatschappij NMBS. De tekst was weggehaald om de tunnel op te knappen, maar keert dus terug.
  [naar artikel]
 27. LIVESTREAM. Kersverse wereldkampioen keert terug naar Frankrijk waar festiviteiten wachten (16/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Franse elftal keert terug naar huis na het WK in Rusland. 'Les Bleus' behaalden gisteren de wereldtitel na een 4-2-winst tegen Kroatië. In...
  [naar artikel]
 28. Lage Landen, hoog niveau (05/04/2019 - De Morgen)
  Waarvoor staan Belgisch en Nederlands design, en waarom zijn designers uit de Lage Landen zo wereldvermaard? Die vragen worden gesteld in de expo Design Derby. Samen met ontwerper Xavier Lust ging De Morgen op zoek naar het antwoord.
  [naar artikel]
 29. Dragon-capsule van SpaceX keert terug naar de aarde met wetenschappelijke resultaten die nuttig kunnen zijn voor ons gebit (06/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Dragon-capsule van SpaceX keert terug naar de aarde met wetenschappelijke resultaten die nuttig kunnen zijn voor ons gebit Door Jennifer Mertens De Cargo Dragon-capsule van SpaceX begint vandaag aan zijn terugkeer naar de aarde. Er wordt verwacht dat de capsule donderdag in de Atlantische Oceaan zal landen.  Het Dragon-ruimtevaartuig van het Internationaal Ruimtestation ISS maakt zich klaar om terug te keren naar de aarde na een verblijf van iets meer dan een maand. […] Lees dit artikel: Dragon-capsule van SpaceX keert terug naar de aarde met wetenschappelijke resultaten die nuttig kunnen zijn voor ons gebit
  [naar artikel]
 30. Wie wordt de beste tatoeëerder van de Lage Landen? (15/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Twee Belgische tatoeëerders strijden vanaf vanavond samen met acht Nederlandse collega's om winst in 'Ink Master - Meesters van de lage landen'
  [naar artikel]
 31. Ritchie De Laet keert terug naar Antwerp (29/06/2019 - Metro)
  Ritchie De Laet (30) keert terug naar de Bosuil. Zodra het papierwerk in orde is, ondertekent de verdediger bij Antwerp een contract voor twee jaar, met één jaar optie. Dat heeft stamnummer 1 bekendgemaakt. De Laet kwam in 2006 als 18-jarige bij de A-kern van Antwerp, om na negen wedstrijden getransfereerd te worden naar Stoke City. Na een hele periode in Engeland werd hij begin 2018 door Aston Villa voor een half seizoen uitgeleend aan de Great Old. Het voorbije jaar speelde hij in Australië op huurbasis voor Melbourne City. Nu keert de transfervrije De Laet dus terug naar het oude nest. Bron: Belga   Het bericht Ritchie De Laet keert terug naar Antwerp verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Ritchie De Laet keert terug naar Antwerp (29/06/2019 - Metro)
  Ritchie De Laet (30) keert terug naar de Bosuil. Zodra het papierwerk in orde is, ondertekent de verdediger bij Antwerp een contract voor twee jaar, met één jaar optie. Dat heeft stamnummer 1 bekendgemaakt. De Laet kwam in 2006 als 18-jarige bij de A-kern van Antwerp, om na negen wedstrijden getransfereerd te worden naar Stoke City. Na een hele periode in Engeland werd hij begin 2018 door Aston Villa voor een half seizoen uitgeleend aan de Great Old. Het voorbije jaar speelde hij in Australië op huurbasis voor Melbourne City. Nu keert de transfervrije De Laet dus terug naar het oude nest. bron: Belga Het bericht Ritchie De Laet keert terug naar Antwerp verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Dole keert dan toch terug naar de beurs (19/07/2021 - De Tijd)
  16:26 De Iers-Amerikaanse fruit- en groentereus Dole, in 2017 het overnamedoelwit van Greenyard en Hein Deprez, keert terug naar Wall Street.
  [naar artikel]
 34. F1 keert terug naar ‘old school' circuit van Zandvoort en Nederlanders maken er meteen half festival van (14/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Onder de naam Heineken Dutch Grand Prix keert de Formule 1 in 2020 terug naar het Nederlandse Zandvoort. De rentree na 35 jaar afwezigheid is naar...
  [naar artikel]
 35. Labyad keert terug naar Nederland (05/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Zakaria Labyad keert terug naar de Nederlandse Eredivisie. De 23-jarige aanvallende middenvelder heeft donderdag een contract voor 2,5 jaar getekend bij FC Utrecht.
  [naar artikel]
 36. Nokia keert terug naar smartphonemarkt in 2017 (01/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het Finse Nokia, lange tijd wereldleider inzake mobiele telefoons, keert volgend jaar terug naar de markt van de smartphones en de tablets. De
  [naar artikel]
 37. Na een pauze van zes jaar: ‘CSI’ keert dit najaar eindelijk terug (02/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Na zes jaar is ‘CSI: Crime Scene Investigation’ terug van weggeweest. Dit najaar keert de misdaadreeks terug naar onze televisieschermen én ook een deel van de cast maakt een comeback.
  [naar artikel]
 38. Populaire Italiaanse student keert, drie maanden later dan voorzien, terug naar huis: “Eerlijk gezegd toch wat bang” (26/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Filippo Nardoni, de Italiaanse uitwisselingsstudent die het afgelopen jaar ook training gaf aan de U10 van Eendracht Hooglede, keert binnenkort terug naar zijn thuisland. Woensdag nam hij afscheid met een laatste training. “Ik kom nog terug.”
  [naar artikel]
 39. Football Talk. Granada keert terug naar La Liga (05/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Twee jaar na de degradatie keert Granada naar de hoogste Spaanse afdeling terug. Met een 1-1 gelijkspel verzekerde de club uit Andalusië zich...
  [naar artikel]
 40. Waarom de Lage Landen massaal naar de Tour kijken (08/07/2019 - De Morgen)
  Er is in de Lage Landen al decennialang geen Tour-winnaar meer gesignaleerd. Toch kronen de Tour-talkshows Vive le vélo en De avondetappe zich jaar na jaar tot de kijkcijferkoningen van de zomer. Hoe komt dit?
  [naar artikel]
 41. Transfer Talk. Vanlerberghe keert definitief terug naar Malinwa - Zoon van Pochettino verlengt contract bij Spurs (29/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Jordi Vanlerberghe (24) keert terug naar KV Mechelen. De middenvelder was er afgelopen seizoen op uitleenbasis aan de slag, maar de aankoopoptie in...
  [naar artikel]
 42. Transfer Talk. Vanlerberghe keert definitief terug naar Malinwa - Beerschot laat spits gratis vertrekken (29/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Jordi Vanlerberghe (24) keert terug naar KV Mechelen. De middenvelder was er afgelopen seizoen op uitleenbasis aan de slag, maar de aankoopoptie in...
  [naar artikel]
 43. Debusschere keert wellicht terug naar Ronde van Frankrijk: “Ga er alleszins hard mijn best voor doen” (12/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Jens Debusschere keert hoogstwaarschijnlijk terug naar de Tour de France. De West-Vlaming staat op de longlist en het heeft er alle schijn van dat...
  [naar artikel]
 44. Bruno Holthof vertrekt als topman ziekenhuisnetwerk Oxford (01/03/2022 - De Tijd)
  17:05 Zorgmanager Bruno Holthof keert terug naar zijn oude liefde: onderwijs en onderzoek naar gezondheid in lage- en middeninkomenslanden. Hij wordt ook actief bij het investeringsfonds EQT van de Zweedse ...
  [naar artikel]
 45. Kunstkring keert terug naar de roots (10/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het feestjaar van de Koninklijke Kunstkring draait inmiddels op volle toeren. Elke maand wordt er in de Zoutkist een sprankelende expo getoond. In mei keert de kring terug naar de oorsprong en eert een van zijn stichters, Ri Coëme.
  [naar artikel]
 46. Arnout Hauben trekt weer op wandel, dit keer in de Lage Landen (21/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Hij wandelde al rond de Noordzee en dwars door de Middellandse Zee, maar deze keer vertoeft Arnout Hauben in de Lage Landen. Samen met zijn vaste kompanen wandelt hij van Oostende naar Maastricht, om vervolgens loodrecht naar boven richting Pieterburen te stappen.
  [naar artikel]
 47. Merkte u het ook op? Derby der Lage Landen zag er anders uit op de NOS dan op VTM (16/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Opvallend beeld vanavond in de Derby der Lage landen. Daar waar VTM traditioneel de camera’s geposteerd had aan de kant van de hoofdtribune,...
  [naar artikel]
 48. Heidi Van Tielen keert terug naar Joe FM, “voelt als thuiskomen” (17/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Heidi Van Tielen stond in 2009 mee aan de wieg van Joe maar maakte in 2015 de switch naar Qmusic. Daar trok ze vorig jaar de stekker uit. Nu keert ze dus terug naar Joe, dat schrijft Het Laatste Nieuws.
  [naar artikel]
 49. Op stap met Arnout Hauben, de kijkcijferkoning van de Lage Landen: “De gouden tip? Diepvrieszakjes” (11/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Z’n nieuwste worp, ‘Dwars door de Lage Landen’ haalt zowel in Vlaanderen als Nederland wekelijks ruim een miljoen kijkers, en dus mag Arnout Hauben (46) zich zonder enige gêne de ongekroonde kijkcijferkoning van de Lage Landen noemen. Wij stapten een dagje mee tijdens de opnames van het reisprogramma en vroegen hem naar de trucjes om uit elke passant een persoonlijk verhaal te puren. “Het goud komt vaak pas boven als we denken dat we klaar zijn met filmen.”
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy