De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Amper een vijfde van de Leopardtanks staat in Duitsland en toch kijkt heel Oekraïne naar hen: hoe komt dat?

Het Belang van Limburg

24/01/2023 - 18:10

President Zelenski maakt er geen geheim van: hij wil zo snel mogelijk een levering Leopardtanks in ontvangst nemen. In Oekraïne kijkt iedereen daarvoor naar Duitsland, maar bondskanselier Olaf Scholz blijft voorlopig uiterst voorzichtig. Nochtans bezit Duitsland zelf slechts een vijfde van alle Leopard-tanks. Waarom lijken zij alle beslissingsmacht te hebben?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Amper een vijfde van de Leopard-tanks staat in Duitsland en toch kijkt heel Oekraïne naar hen: hoe komt dat en wat als ze levering weigeren? (24/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  President Zelensky maakt er geen geheim van: hij wil zo snel mogelijk een levering Leopard-tanks in ontvangst nemen. In Oekraïne kijkt iedereen daarvoor naar Duitsland, maar bondskanselier Olaf Scholz blijft voorlopig uiterst voorzichtig. Nochtans bezit Duitsland zelf slechts een vijfde van alle Leopard-tanks. Waarom lijken zij alle beslissingsmacht te hebben?
  [naar artikel]
 2. Duitsland steekt Rubicon over en stuurt zelf ook tanks (25/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Oekraïne krijgt dan toch de gevraagde ultramoderne Leopardtanks. Zelfs Duitsland gaat overstag. Het vergroot de ­Oekraïense kansen op een succesvol tegenoffensief.
  [naar artikel]
 3. Leopardtanks voor Oekraïne: een gamechanger of niet? (24/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Het debat over het sturen van Leopardtanks duurt voort. Maar zijn die tanks op dit moment werkelijk cruciaal voor Oekraïne? En als dat zo is: waarom leveren de Amerikanen dan geen extra inspanning?
  [naar artikel]
 4. Leopardtanks voor Oekraïne: een gamechanger of niet? (24/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Het debat over het sturen van Leopardtanks duurt voort. Maar zijn die tanks op dit moment werkelijk cruciaal voor Oekraïne? En als dat zo is: waarom leveren de Amerikanen dan geen extra inspanning?
  [naar artikel]
 5. Duitsland en Oekraïne: haat-liefde-, lat- of knipperlichtrelatie? (13/09/2022 - Express)
  Als gekeken wordt naar de wapenleveringen van westerse partners aan Oekraïne, staat Duitsland ergens bovenaan het lijstje. Toch is er heel wat kritiek op het land, dat zich net terughoudend zou opstellen tegenover verdere donaties aan het land. Ook de regering en experten in Duitsland aarzelen om al te sterke meningen in te nemen rond […]
  [naar artikel]
 6. Duitsland stuurt (dan toch) pantserwagens naar Oekraïne (26/04/2022 - Express)
  De Duitse regering heeft uiteindelijk toch de levering van zware pantservoertuigen aan Oekraïne goedgekeurd. Dat berichten verschillende internationale media. Ook minister van Defensie Christine Lambrecht bevestigde het nieuws. Duitsland stuurt 50 stuks luchtafweergeschut naar Oekraïne. Vandaag zitten meer dan 30 landen samen op een Oekraïneconferentie op de Amerikaanse luchtmachtbasis van Ramstein in Duitsland. De deelnemers […]
  [naar artikel]
 7. Grote beloftes uit Berlijn: “Duitsland zal Oekraïne helpen oorlog te winnen” (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Duitsland zal Kiev steunen om de oorlog tegen Rusland te winnen, ondanks het uitblijven van een beslissing over de netelige kwestie van de leveringen van Leopardtanks aan Oekraïne. Dat heeft de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius dinsdag gezegd in een interview met de Duitse tv-zender ZDF.
  [naar artikel]
 8. Bijna 900.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd in Duitsland (25/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Duitsland heeft sinds de Russische aanval op Oekraïne op 24 februari ruim 890.000 Oekraïense staatsburgers geregistreerd. Hoeveel er momenteel nog in Duitsland zijn, is echter onduidelijk. Een aanzienlijk deel is mogelijk naar andere landen gereisd of teruggekeerd naar Oekraïne.
  [naar artikel]
 9. Nord Stream dan toch niet gesaboteerd door VS? Duitse onderzoekers wijzen naar pro-Oekraïens groepje (08/03/2023 - Express)
  Eind september 2022 werden de Nord Stream-pijplijnen, die aardgas vanuit Rusland naar Duitsland vervoerden, opgeblazen. Sindsdien zijn verschillende instanties op zoek naar de dader. Nu komt een onafhankelijke, pro-Oekraïense groepering in beeld. In het nieuws: Toch geen CIA, maar wel een groepje Oekraïners met een gehuurd jacht. De sabotage: Onderliggend: De nieuwe onthullingen, hoe onduidelijk […]
  [naar artikel]
 10. Leopardtanks terugkopen te duur: “half miljoen voor tank die we verkochten aan 15.000 euro” (26/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  De regering zet normaal gezien vrijdag het licht op groen voor een nieuw pakket militaire steun aan Oekraïne. Daar zullen geen Leopardtanks bijhoren, bevestigde minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in “Terzake”.
  [naar artikel]
 11. Leopardtanks terugkopen te duur: “half miljoen voor tank die we verkochten aan 15.000 euro” (26/01/2023 - Het Nieuwsblad)
  De regering zet normaal gezien vrijdag het licht op groen voor een nieuw pakket militaire steun aan Oekraïne. Daar zullen geen Leopardtanks bijhoren, bevestigde minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in “Terzake”.
  [naar artikel]
 12. Duitsland stuurt 'beste raketafweersysteem ter wereld': dit is hoe IRIS-T Oekraïne moet beschermen (11/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het ultramoderne IRIS-T SLM-luchtverdedigingssysteem is op weg naar Oekraïne. Het systeem is één van de beste ter wereld, maar is met een prijskaartje van 140 miljoen euro ook peperduur. In totaal zal Duitsland vier eenheden aan Oekraïne leveren, één in de komende dagen en nog eens drie volgend jaar. De levering van het systeem komt er na zware raketbombardementen op Kiev en andere Oekraïense steden. Oekraïne hoopt met IRIS-T eindelijk zijn steden, militaire installaties en infrastructuur te kunnen beschermen tegen de vele Russische raketaanvallen.
  [naar artikel]
 13. België levert extra wapens aan Oekraïne, Leopardtanks terugkopen botste op obstakels (26/01/2023 - Knack)
  De regering zet normaal gezien vrijdag het licht op groen voor een nieuw pakket militaire steun aan Oekraïne. Daar zullen geen Leopardtanks bijhoren, al bevinden er zich nog in ons land. Tijdens een ontmoeting met een aantal journalisten had de Chef Defensie, admiraal Michel Hofman, het over de levering van AMRAAM-raketten (“Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles”), lichte antitankwapens (LAW) en antitankgranaten. Daarnaast is sprake van Minimi-machinegeweren en van automatisch gevechtsgeweren van het type Scar. Hoeveel AMRAAM-raketten ons land zal leveren, is nog niet bekend, maar de voorraad is beperkt. De afgelopen dagen kondigden verschillende landen aan Leopardtanks te zullen leveren aan Oekraïne. Deze week ging ook Duitsland overstag. België heeft nooit de Leopard 2 aangekocht. Van de oudere Leopard 1 bevinden er zich nog een aantal in ons land. Volgens Le Vif staat er nog een twintigtal in loodsen in Doornik en Antwerpen van het bedrijf OIP. ‘Defensie heeft de mogelijkheid onderzocht om die tanks terug te kopen, maar die piste botste op verschillende obstakels. Het gaat onder meer om de modernisering en de prijs die OIP zou vragen om er afstand van te doen.’ Duitse twijfel over wapenleveringen aan Oekraïne slaat barsten in westerse coalitie ‘We hebben Belgische bedrijven zoals John Cockerill Defense gevraagd zich te buigen over een eventuele modernisering, maar omdat het om een ouder model gaat, hebben Duitsland en zijn bedrijven opdracht gekregen een inventaris te maken in Europa om te bekijken wat eventueel samen kan worden gedaan’, legde admiraal Hofman uit. Eind jaren zeventig had België 334 Leopards gekocht, met een kanon van 105 mm. De laatste tuigen werden in 2014 uit dienst gehaald. Noorwegen heeft er tien gekocht en Brazilië 128. The post België levert extra wapens aan Oekraïne, Leopardtanks terugkopen botste op obstakels appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 14. Hoe kijkt u naar de oorlog in Oekraïne en de impact op ons leven? (10/03/2022 - De Morgen)
  Sinds de Tweede Oorlog bleef ons continent meer dan 75 jaar lang grotendeels gespaard van militair conflict. Tot de Russische inval in Oekraïne brutaal een einde maakte aan die relatieve vrede. Met welke gevoelens kijkt u naar de verwikkelingen in Oekraïne, en hoe schat u de impact van dat conflict op uw eigen leven in?
  [naar artikel]
 15. Frankrijk vreest dat eigen tanks "vergiftigd geschenk" zijn (27/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Nu Duitsland ermee heeft ingestemd om Leopardtanks te leveren aan Oekraïne en ook de VS hun Abrams en de Britten hun Challengers willen sturen, rijst de vraag: waar blijft Parijs? Daar twijfelen ze nog over de levering van Franse Leclerc-tanks.
  [naar artikel]
 16. Oekraïne wil elektriciteit uitvoeren naar Duitsland (03/09/2022 - De Tijd)
  11:31 Oekraïne wil Duitsland ondersteunen in zijn inspanningen om energieonafhankelijk te worden van Rusland door overschotten aan energie te leveren.
  [naar artikel]
 17. Grote redding of vergiftigd geschenk: is het een goed idee om zware tanks te leveren aan Oekraïne? (20/01/2023 - VRT NWS)
  In Duitsland komt vandaag een brede coalitie van defensieleiders samen op de Amerikaanse luchtmachtbasis van Ramstein. Hét belangrijkste agendapunt: de levering van Duitse tanks aan Oekraïne. Geen eenvoudige kwestie, want de druk op Duitsland neemt toe nu ook Polen en Finland die tanks naar Oekraïne willen sturen. Het Verenigd Koninkrijk besliste vorige week al om dat te doen. Zijn die zware tanks wel echt nodig? En wat gebeurt er met de voertuigen na de oorlog?
  [naar artikel]
 18. Pools team stelt volgwagens ter beschikking om Oekraïense vluchtelingen te helpen ten koste van eigen koerskalender (09/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Ook in de sportwereld staat het conflict in Oekraïne op de agenda. Heel wat sporters en clubs boden hun hulp al aan aan de Oekraïense bevolking. Ook de Poolse continentale ploeg HRE Mazowsze Serce Polski Team heeft besloten om zich in te zetten voor de Oekraïense bevolking. Het komt voorlopig niet aan de start van koersen. In plaats daarvan zet het hun bussen en volgwagens in om Oekraïense vluchtelingen het land in te helpen.
  [naar artikel]
 19. Dit is hoe Duitsland het voortouw wil nemen om Oekraïne herop te bouwen (11/08/2022 - Express)
  Duitsland wil in oktober een internationale conferentie houden in Berlijn om de heropbouw van Oekraïne te organiseren. Olaf Scholz, de bondskanselier van Duitsland, zal samen met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen het evenement hosten.  Daarbij zal besproken worden hoe de Oekraïense infrastructuur kan worden hersteld nadat de oorlog gedaan is. De […]
  [naar artikel]
 20. Oorlog in Oekraïne: Europese Commissie komt met vijfde sanctiepakket (05/04/2022 - Knack)
  Volg hier al onze updates over de Russische invasie in Oekraïne.
  [naar artikel]
 21. Helpt Duitsland Oekraïne uit de nood met Patriot-luchtafweer? (26/11/2022 - Express)
  Duitsland lijkt enkele Patriot-raketsystemen te gaan doneren aan Oekraïne, waarmee het Russische raketten en drones uit de lucht kan schieten. Ook Polen speelt een belangrijke rol. De essentie: Duitsland overweegt om Patriot-systemen te leveren, de deal moet echter nog afgeklopt worden. De gevolgen van de beslissing: Als Oekraïne de Patriots krijgt en ze ook goed […]
  [naar artikel]
 22. Duitsland verwacht “eind maart, begin april” Leopardtanks te leveren (26/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Duitsland verwacht “eind maart, begin april” de beloofde Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. Dat heeft minister van Defensie Boris Pistorius donderdag gezegd bij een bezoek aan troepen van de Bundeswehr in de deelstaat Saksen-Anhalt.
  [naar artikel]
 23. Waarom tanks voor Oekraïne zo'n heikel punt zijn voor Duitsland (20/01/2023 - VRT NWS)
  Zal Duitsland toestemming geven om tanks aan Oekraïne te leveren? Het is dé vraag op een bijeenkomst van 50 ministers van Defensie in Ramstein. Oekraïne vraagt al langer om zulke tanks, maar Duitsland houdt de boot af. Waarom ligt die levering zo moeilijk?
  [naar artikel]
 24. Duitsland gaat tóch wapens leveren aan Oekraïne, en verbreekt zo pacifistisch principe dat het sinds WOII in stand hield (26/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Duitsland zal dan toch zware wapens leveren aan Oekraïne. Daarmee breekt bondskanselier Olaf Scholz (SPD) definitief met de pacifistische koers die het land sinds de Tweede Wereldoorlog bewandelt én bergt Duitsland de gedoogpolitiek tegenover Moskou op.
  [naar artikel]
 25. Van onderdak bieden aan vluchtelingen tot betogen: dit kun je doen om Oekraïne te steunen (01/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Heel de wereld kijkt toe hoe de oorlog in Oekraïne levens verwoest. Maar we kunnen veel meer doen dan alleen aanschouwen. Wil jij graag Oekraïne steunen, maar weet je niet hoe? We geven je vijf verschillende manieren om je steentje bij te dragen.
  [naar artikel]
 26. Na tanks, is Oekraïne nu vragende partij voor moderne gevechtsvliegtuigen, de F-16 op kop (30/01/2023 - Express)
  Oekraïne roept zijn westerse partners nog steeds op om heel wat oorlogsmateriaal op te sturen. Nu steeds meer landen westerse tanks doneren, kijkt Oekraïens president Volodymyr Zelensky al vooruit. Genoteerd: Na de tanks komen de moderne gevechtsvliegtuigen, F-16’s op kop, voor Oekraïne. De Croo houdt de boot meteen af. (as)
  [naar artikel]
 27. ‘Belgische’ houwitser gespot tijdens oorlog in Oekraïne, Duitsland bereid om tanks te leveren als VS dat ook doet (19/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Ook Belgische houwitsers rijden rond in Oekraïne. Dat blijkt uit foto’s op sociale media van het Oekraïense leger. Ondertussen heeft Duitsland het licht op groen gezet voor alle EU-landen om modernere tanks te leveren aan Oekraïne.
  [naar artikel]
 28. Berlijn bevestigt: Duitsland stuurt Leopard 2-tanks naar Oekraïne en geeft ook toestemming aan andere landen om dat te doen (25/01/2023 - VRT NWS)
  Duitsland zal Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne. Het nieuws was gisteren al gelekt, maar is nu ook officieel bekendgemaakt. In eerste instantie zal het om 14 exemplaren gaan. Ook andere landen mogen de tanks van Duitse makelij naar Oekraïne sturen.
  [naar artikel]
 29. Wereld kijkt verbaasd toe: hoe Oekraïne al lang een uitgekiend plan klaar had voor een mogelijke invasie (28/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het verzet in Oekraïne is zo heroïsch en onverwacht sterk dat het de Russische opmars vertraagt. De beelden van het uitdelen van wapens aan wachtende burgers of de oproepen om molotovcocktails te maken, doen denken aan oude oorlogsfilms. Toch is het allemaal minder amateuristisch dan het lijkt. Oekraïne had een plan gebaseerd op old school guerrilla en de lessen die het leerde na de nederlaag aan de Krim.
  [naar artikel]
 30. Oekraïne wil elektriciteit uitvoeren naar Duitsland (03/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïne wil Berlijn ondersteunen in zijn inspanningen om energieonafhankelijk te worden van Rusland door zijn overschotten aan energie aan Duitsland te leveren. Dat meldt premier Denys Sjmyhal.
  [naar artikel]
 31. Dit weten we al over de Russische invasie van Oekraïne: ontploffingen in hele land, al zeker acht doden (24/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Rusland is woensdagnacht Oekraïne binnengevallen. Volgens de Russische president Poetin behoort een bezetting van heel Oekraïne niet tot het plan, maar in ongeveer heel Oekraïne worden inmiddels wel aanvallen of explosies gemeld. Een overzicht.
  [naar artikel]
 32. LIVE. “Russische straaljagers vanuit de Krim op weg naar Kiev en Charkov” - Von der Leyen spreekt zich uit voor toetreding van Oekraïne tot de EU (28/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische invasie in Oekraïne gaat de vijfde dag in. Terwijl de gevechten doorgaan en mensen massaal Oekraïne ontvluchten, heeft het land zondag ingestemd met vredesonderhandelingen met Rusland. Een Russische en een Oekraïense delegatie zullen elkaar ontmoeten aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Daarvoor had de Russische president Vladimir Poetin verklaard de “ontradingsmacht” van het Russische leger, die een nucleaire component bevat, in paraatheid te brengen. Vanmiddag om 16 uur Belgische tijd staat een zeldzame spoedzitting van de Algemene Vergadering van de VN gepland om de Russische aanval op Oekraïne te bespreken. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
  [naar artikel]
 33. Oorlog in Oekraïne: Duitsland gaat tanks leveren aan Oekraïne (26/04/2022 - Knack)
  Volg hier al onze updates over de Russische invasie in Oekraïne.
  [naar artikel]
 34. Oekraïne 12-12: wat gebeurt er op radio en televisie? En waar komt het ingezamelde geld terecht? (16/03/2022 - De Morgen)
  Vijftien uur lang radio en een grote slotshow op drie tv-zenders tegelijkertijd: morgen staat de hele dag in het teken van Oekraïne 12-12, de solidariteitsactie voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne.
  [naar artikel]
 35. ANALYSE. Terwijl iedereen kijkt naar Oekraïne, lijft Poetin stilletjes een ander buurland in (05/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Volgende week beginnen de militaire manoeuvres waarvoor de Russen 30.000 manschappen in Wit-Rusland hebben gelegerd. Soldaten die ook kunnen dienen om Oekraïne binnen te vallen. Maar zelfs als dat niet gebeurt, gaat er een grote dreiging van uit. Want eigenlijk lijft Poetin daar nu al een buurland mee in, dat ook grenst aan de EU en nooit een vazal wou zijn. Dat het nu toch zover komt, is cynisch genoeg te wijten aan de zucht naar democratie. En dat kan ook elders gebeuren.
  [naar artikel]
 36. Duitsland en Oekraïne onderscheppen Russische communicatie: “Dood ze allemaal, verdomme! Burgers, iedereen, dood ze allemaal!” (07/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Geheime diensten van Duitsland en Oekraïne zeggen dat ze radioberichten van Russische troepen hebben onderschept, waaruit blijkt dat die zonder onderscheid moorden in Oekraïne.
  [naar artikel]
 37. Oekraïnecrisis: Zelenski verwacht 'geen grote oorlog tegen Oekraïne'; Duitsland bevriest gaspijpleid (22/02/2022 - Knack)
  Nadat Vladimir Poetin de zogezegde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk erkende op maandag, wil de Russische president 'vredestroepen' zenden naar Oekraïne. Volg hier alle ontwikkelingen.
  [naar artikel]
 38. VS sturen militaire hulp naar Oekraïne, Duitsland gaat veldhospitaal leveren (22/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag militair hulpmaterieel naar Oekraïne gestuurd. Duitsland is niet van plan wapens te leveren, wel zal er een veldhospitaal worden geleverd.
  [naar artikel]
 39. Oorlog in Oekraïne: Duitsland steunt dan toch invoerverbod Russische olie (01/05/2022 - Knack)
  Volg hier al onze updates over de Russische invasie in Oekraïne.
  [naar artikel]
 40. Oekraïnecrisis: Zelenski: 'Geen grote oorlog tegen Oekraïne'; Duitsland bevriest gaspijpleiding Nord Stream 2 (22/02/2022 - Knack)
  Nadat Vladimir Poetin de zogezegde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk erkende op maandag, wil de Russische president 'vredestroepen' zenden naar Oekraïne. Volg hier alle ontwikkelingen.
  [naar artikel]
 41. Oekraïense zwemmer pakt brons op WK terwijl vader vecht aan het front: “Dankzij het zwemmen kan ik de wereld iets vertellen over Oekraïne” (22/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Oekraïner Mychailo Romanchuk (25) heeft op het WK zwemmen brons gepakt op de 800 meter vrije slag. Hij finishte op amper 69 honderdsten van winnaar Bobby Finke. Door de oorlog in zijn thuisland kon Romanchuk nochtans niet altijd trainen en moest hij zelfs uitwijken naar Duitsland. Terwijl hij in Boedapest naar het brons zwom, stond zijn vader te vechten op het thuisfront.
  [naar artikel]
 42. D-day voor Oekraïne: krijgt het westerse tanks of niet? “Deze top is een afspraak met de geschiedenis” (20/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Defensieleiders uit ongeveer vijftig landen komen vandaag samen op vliegbasis Ramstein in Duitsland om hun militaire steun aan Oekraïne te bespreken. De belangrijkste vraag is of Duitsland Leopard 2-tanks aan Oekraïne wil leveren en of het toestaat dat andere landen dat doen. Polen heeft duidelijk gemaakt dat het bereid is de tanks te sturen, óók als Duitsland blokkeert.
  [naar artikel]
 43. Steeds grimmigere sfeer in Duitsland rond Oekraïense vluchtelingen: “Nazi’s, raus.” (23/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  In meerdere Oost-Duitse steden zijn Oekraïense vluchtelingen aangevallen. “Wij komen amper rond, terwijl zij zoveel steun krijgen”, klinkt het op de wekelijkse betoging tegen de opvang in Leipzig. Krijgt Duitsland een hete protestherfst?
  [naar artikel]
 44. Nieuwe munitiefabriek van Rheinmetall in Duitsland na Zwitsers veto tegen munitielevering aan Oekraïne (15/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rheinmetall bouwt in Duitsland faciliteiten voor de grootschalige productie van munitie. De fabriek moet in januari klaar zijn, meldt het defensiebedrijf. De nieuwe productiefaciliteit moet de Duitse voorraden aanvullen, maar ook bijdragen aan de militaire steun van Duitsland aan Oekraïne, met munitie voor de Gepard-luchtafweertanks die Berlijn aan Oekraïne leverde.
  [naar artikel]
 45. België belooft extra wapens aan Oekraïne (20/01/2023 - Het Nieuwsblad)
  België wil extra antitank- en luchtafweergeschut leveren aan het Oekraïense leger. Dat zei minister van Defensie ­Ludivine Dedonder (PS) aan de vooravond van een cruciale bijeenkomst van tientallen bondgenoten in het Duitse Ramstein. In aanloop naar de top die vandaag plaatsvindt, deden heel wat landen nieuwe beloftes aan Kiev. Zo zal het VK tanks leveren, Nederland een gegeerd Patriot-lucht­afweersysteem en heeft de VS een nieuw wapenpakket ter waarde van 2,5 miljard dollar klaar. Iedereen kijkt naar Duitsland. De druk op Berlijn is groot om de levering van ­Leopard 2-tanks, van Duitse makelij, mogelijk te maken.
  [naar artikel]
 46. Zweden zendt tiental Leopard-tanks naar Oekraïne, Duitsland levert vier extra tanks (24/02/2023 - Het Belang van Limburg)
  Zweden gaat Leopard 2-tanks en luchtafweergeschut aan Kiev leveren. Dat is vrijdag, exact één jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne, meegedeeld door de Zweedse regering. Ook Duitsland zendt nog eens vier tanks naar Oekraïne.
  [naar artikel]
 47. Oekraïnecrisis: Zelenski verwacht 'geen grote oorlog tegen Oekraïne'; Duitsland bevriest gaspijpleiding Nord Stream 2 (22/02/2022 - Knack)
  Nadat Vladimir Poetin de zogezegde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk erkende op maandag, wil de Russische president 'vredestroepen' zenden naar Oekraïne. Volg hier alle ontwikkelingen.
  [naar artikel]
 48. “Raketaanvallen op heel Oekraïne” (23/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Heel Oekraïne wordt aangevallen, zo citeert de Britse openbare omroep BBC woensdagavond de Oekraïense viceminister van Volksgezondheid Oleksiy Jaramenko, nadat Rusland een nieuwe reeks raketaanvallen in heel het land heeft gelanceerd.
  [naar artikel]
 49. Het Westen werkt al aan een plan moest Rusland Oekraïne bezetten (20/02/2022 - Express)
  Verschillende NAVO-leiders houden al dagen geheime meetings om een strategie rond Oekraïne te bepalen. Moest Rusland effectief binnenvallen, is de kans klein dat NAVO-lidstaten ten strijde trekken: een Derde Wereldoorlog moet te allen tijde vermeden worden. Wel wil het Westen Oekraïne steunen en kijkt het naar manieren om Oekraïens verzet te bewapenen, om de Russische […]
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy